14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
#6335 Ha rosszul tömött, akkor is meg lehet csináltatni vannak már profi tömések. De ma már nem a fogak miatt kell aggódni hanem az egyéb eü vizsgálatok és terheléses vizsgálatok miatt. 100 emberből 2 felel meg (már ha vadászpilótákról beszélünk). -
#6334 ha rosszul tömött akarom mondani :D -
#6333 ez hülyeség. csak akkor van gáz ha tömött a fogad -
#6332 csak a hatás kedvéért -
F16 #6331 Emberek!
Jelenleg is az van érvényben, hogyha van tömött fogad, akkor nem szállhatsz vadászgépen? -
#6330 Én meg vélelmeztem, miszerint igazán komoly fogalmazásbéli hibát sem vétettem, mivel a tárgy az összetett mondat második felében már a kétáramúság volt, amire a zárójeles kitétel is utalt. Azt meg már elismertem, hogy szerencsésebb lett volna, ha nem egy összetett mondatot, hanem két különálló mondatra bontom az egészet. Már csak azért is, mert akkor nem nyelvészeti szeminárummá fajult volna egy ismertetőnek szánt, a gázturbinás hajtóművekről szóló hsz. -
tomcat1 #6329 Lassan már én is belekezdek egy ilyen építésébe, olyan jól leítad :)
Úgy tudom volt róla szó, hogy a Rolls-Roys akar építeni egy hajtóműgyárat Debrecenben. -
#6328 Megnyugodtam :D -
#6327 Minden pontban igazad van szerintem is Siluro! Pont így tudom Énis! -
#6326 A majomfogónak (ha emlékezetem nem csal) azt hívják, ami egy háló és a gép beleszalad, és lefékezi. Főleg műszaki meghibásodások vagy hasonló dolgokkor szedik elő, amikor kétes, hogy a pilóta beletudja e akasztani a kampót a fékező kötelekbe. Viszont a majomfogó az egy eléggé durva valami, mert töbek között letöri a gép antennáit, meg pitot csöveit, és hasonló kisebb-nagyobb károkat okozhat... -
#6325 Olvastam egyszer egy könyvet az amerikai haditengerészetről, és főleg az anyahajókról asszem az volt a címe, hogy NIMITZ. Ott is acélsodronyról írtak, meghogy a leszálló gépek energiáját úgymond "visszafogatják" a gépezetbe! Azthiszem részben ezt az energiát alkalmazzák a gőzkatapultok működtetéséhez! Tehát a leszálláskor meglévő energiát részben "viszzakapják" fölszálláskor! -
#6324 Köösssszzz mindenki!!!!! -
#6323 Úgy-úgy. :) -
#6322 Az acél sodrony ami egy csigarendszerrel van "meglazítva" hogy ne szakítsa ki a Hook-ot a gép háétsójából leszálláskor amit a katapult használathoz is termelt gőzzel lassítanak. Ha jól tudom. -
#6321 Azt simán elszakítaná egy 20 tonnás, 220-al érkező gép. Nem maga a kötél a rugalmas, hanem a rugalmasságot a gőzmunkahengerek biztosítják. -
#6320 Magáról az anyagáról én sem tudok, de láttam már szerkezeti ábrát a gőzdugattyús rendszerről, amivel működtetik ezeket a fékezőköteleket. -
#6319 Jah értem...Én nem acélsodronyra tippelek hanem valami erősebb gumikábelra... -
#6318 A majomfogó az más. Kit a sima fékezőköteleket kérdezte. -
#6317 én is erre gondolok, de sehol sincs erről semmi -
#6316 Mi is ennek a neve? valami monkey-izé... -
#6315 valszeg acélsodrony -
#6314 Indából, egyenesen Tarzantól... -
#6312 Haí!!!!
Azt kitudná megmondani, hogy az anyahajókon a leszálláshoz szükséges "kötél" miből van?! -
#6311 Én csak egy egyszerű fogalmazásbéli hibát szerettem volna tisztázni, mely engem (is) félrevezetett a témában. Ám ha ezt te személyes támadtatásnak veszed már megint, és ilyen sértődött hangvételben válaszolsz, akkor inkább nem is szóltam, jó? -
#6310 Akkor már idézd be az egészet.
Az alsó a "turbofan", vagyis a nagy kétáramúsági fokú gázturbinás sugárhajtómű, kétáramú azért, mert a kompresszorfokozat első része a légáram egy részét a turbina mellett hajtja el, ami több téren is hasznos (a vadászgépeknél főleg azért, mert egyfelől a kitáguló gázzal keveredve csökkenti annak hőmérsékletét, másfelől az oxigéndúsabb gázkeverék jobb hatásfokkal használható fel az utánégetőnél - utánégető: a hajtóműből már kilépő gázkeverékbe üzemanyagot fecskendeznek, és azt elégetve még több tolóerőt képes a hajtómű leadni - hátránya, hogy rengeteg üzemanyagot eszik így).
Szvsz azért elég jól el vannak határolva egymástól, hogy mi mire vonatkozik. Ahogy te is kiemelted, a kép egy NAGY kétáramúsági fokú hajtóművet mutat, ezt emeltem ki én is, utána pedig kitértem arra, mit is takar a kétáramúság. A vadászgépes vonatkoztatásnál már a kétáramúságról volt szó! Talán egyetlen apró hibát vétettem, miszerint az itt vörössel és kékkel jelölt részt külön mondatba kellett volna írnom, de ettől még csak az keverheti össze a későbbi vonatkoztatást aki nagyon bele akar kötni... -
#6309 Bocs, rossz helytől kezdve idéztem. Azt előrébb irtad. Szóval az idézet helyesen:
"...vagyis a NAGY kétáramúsági fokú gázturbinás sugárhajtómű, KÉTÁRAMÚ azért, mert a kompresszorfokozat első része a légáram egy részét a turbina mellett hajtja el, ami több téren is hasznos (a VADÁSZGÉPEKNÉL főleg azért, mert egyfelől a kitáguló gázzal keveredve csökkenti annak hőmérsékletét..."
Na így már világos? -
#6308 Nem értem mi köze ehhez a 2 Machnak. Egyszerűen csak a nagy kabinmagasság miatt tör elő a gáz. -
#6307 Talán lehetett volna tényleg kicsit egyértelműbben fogalmazni, de rámutatnál, hogy ebben az idézetben hol szerepel a nagy jelző a kétáramusági fokkal kapcsolatban? -
#6306 amúgy tudtommal vadászpilóták mikor mpndjuk épp a gyorsítási útvonalon repülnel M2-vel 17-18000 méteren elég gyakran eresztenek felesleget a nagy nyomáskülönbség miatt :DD -
F16 #6305 Tehát ha 50 éven belül elfogy a kőolaj, és már nem fognak használni belső égésű motorral szerelt gépkocsikat, akkor még előfugját tudni állítani ez a bio gázt? :D -
#6304 Bocs,akkor félreérthető volt.Végülis egy mondatban vagy kb.5 különböző dologgal foglalkoztál, amik szorosan nem kapcsolódnak a képhez. -
#6303 Aham...a kötelék kísérői pedig mennek a szag után, mi? Akkor az ott a pilótákon nem is oxigén maszk hanem gázálarc?? -
#6302 Az már idejétmúlt. Manapság már biogázzal hajtják, amit a gépet vezető "egység" természetes lebontási folyamataiból nyernek. -
F16 #6301 Ez most poén volt? :-D -
#6300 Akkor ezek szerint a fogalmazásod volt félreérthető, mert én is úgy értettem, hogy szerinted a vadászgépekben ilyeneket használnak...
"...kétáramú azért, mert a kompresszorfokozat első része a légáram egy részét a turbina mellett hajtja el, ami több téren is hasznos (a vadászgépeknél főleg azért, mert egyfelől a kitáguló gázzal keveredve csökkenti annak hőmérsékletét..." -
#6299 Nem, én láttam már széntüzelésűt is... -
F16 #6298 Egy vadászgép frankón csak kerozinnal üzemel? -
#6297 Rámutatnál hol is írtam én olyat, hogy a vadászgépeknél nagy kétáramusági fokú hajtóműveket használnak?
A #6294-es hsz. első képének alsó rajza egy turbofan hajtóművet mutat, ki is emeltem, hogy ez a nagy kétáramusági fokú gázturbinás sugárhajtómű. A kétáramúságot nagyszerűen mutatja ez is, és meg lehet érteni belőle miért is hívják kétáramúnak. Nem kislexikont írtam, hanem általánosságokat, de olyat nem írtam, hogy a vadászgépeknél nagy lenne a kétáramusági fok... -
#6296 A turbófan nem kimondottan nagy kétáramúsági-fokú hajtóművek neve.
Emellett probléma az, hogy a vadászgépeknél nem nagy kétáramúsági-fok van, hanem kicsi.Általában az egyet sem éri el, nem hogy a már tényleg nagynak minősülő 4-8-at.
Pár adat:
F100-PW229: 0,4
F110-Ge100: 0,8
F404-Ge400: 0,34
TF30-P111: 0,73
Polgári gépek:
Ge-90B4: 8,4
Cfm50-5C: 6,6
RB-211-882: 6,1
Forrás az amcsi légierő egy oktatási anyaga.(táp szikret :-D ) -
#6295 Nekem csak CFM-56-2-es hajtóműre van szakszóm :)