14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • [NST]Cifu
    A három fő gázturbina-meghajtás:

A felső a hagyományos, egyáramú gázturbina. Itt a kompresszor rész beszívja és összesűriti a levegőt, abba üzemanyagot fecskendeznek, majd ezt meggyújtva a gáz kitágul és tolóerőt ad le. A kitáguló gáz meghajt egy lapátkoszorút, amely egy tengelyen keresztül kapcsolatban van a kompresszorlapátokkal, megforgatva azokat.

A középső a turboprop meghajtás, amikor a gázturbina által minimális tolóerő jön létre magából a kiáramló gázból, vagyis a gázturbina feladata első sorban az, hogy tengelyteljesítményt adjon le, ami egy propellert hajt meg, és a propeller adja a hajtóerőt.

Az alsó a "turbofan", vagyis a nagy kétáramúsági fokú gázturbinás sugárhajtómű, kétáramú azért, mert a kompresszorfokozat első része a légáram egy részét a turbina mellett hajtja el, ami több téren is hasznos (a vadászgépeknél főleg azért, mert egyfelől a kitáguló gázzal keveredve csökkenti annak hőmérsékletét, másfelől az oxigéndúsabb gázkeverék jobb hatásfokkal használható fel az utánégetőnél - utánégető: a hajtóműből már kilépő gázkeverékbe üzemanyagot fecskendeznek, és azt elégetve még több tolóerőt képes a hajtómű leadni - hátránya, hogy rengeteg üzemanyagot eszik így). Az utasszállítók esetén ez a második légáram olyan jelentős, hogy ez adja a tolóerő nagyobbik részét.

[center]
    Az utasszállítókon alkalmazott nagy kétáramúsági fokú hajtóműben áramló levegő útja

Ez pedig egy vadászgép sugárhajtóműve bekapcsolt utánégetővel
  • F16
    Köszönöm a felvilágosítást :)
    Csak még valami: Akkor ezek szerint egy utasszállító repülőgépet egy sima turbina hajtja meg? És ez megtalálható magában a gázturbinában is, ami egy vadászgépet gyorsít?
  • [NST]Cifu
    Pardon, amit te írsz, az már a kétáramú gázturbinás sugárhajtóműre igaz, főleg az utas- és teherszállító gépeken használt nagy kétáramúsági fokú hajtóművekre.
  • Fenrir
    Nem teljesen a kiáramló gáz hajtja meg hanem a hajtóműlapátok amik a gázhő függvényében pörögnek bizonyos sebességgel.
  • Papirzacsi
    Azon kívül, hogy a vadászgép, és az űrsikló tolóerejét is a hajtóműböl nagy sebességgel kiáramló gáz adja, semmi hasonlóság nincs. Az űrhajót egy, illetve több rakétahajtómű gyorsítja, míg a vadászgépet egy, illetve több utánégetős gázturbina.
    Hogy mi a különbség. Minden. A sugárhajtómű a hajtóművek egy csoportját jelenti, amibe beletartozik a gázturbinás-sugárhajtómű, de sok más hajtómű is.
    A turbina pedig egy erőgép, ami pl a gázturbinás-sugárhajtómű egy részegysége.
    A témával több könyvet is meg lehetne tölteni, így sztem keress rá a neten.Biztos van jópár magyar oldal, ahol egyszerűen érthetően, röviden leírják, bemutatják a gázturbinás-sugárhajtómű felépítését, működését.
  • F16
    Kérlek ne nevessetek ki, még új vagyok a témában, de lenne pár érdeklődő kérdésem. A moder vadászgépek meghajtói tulajdonképpen sugárhajtóművek? Mert akkor hasonló lehet a meghajtórendszere egy űrsiklóéhoz. És mi a különbség egy sugárhajtómű, meg egy turbina között?
    Nah, akkormost jó nagyot szégyenkeztem, de legalább okosabb leszek :)
  • Fenrir
    Dreamliner:

A 787-9-es technikai adatai:

Ülések: 250-290
    Hatótáv: 15900-16300 km
    Fesztáv: 60 méter
    Hossz: 63 méter
    Magasság: 17 méter
    Szélesség: 574 centiméter
    Utazósebesség: 0.85 Mach
    Max. Felszállás tömeg: 250 tonna
    Forgalomba állítás: kb 2010

Impresszív...
  • MikX
    Nagyon komoly...
  • Kata
  • Papirzacsi
    Nagyon dönörű. Nem tudok betelni a 109-es hangjával. :-)
  • Punker
    szépek :)
  • Bucser
    "Amúgy már megbocsáss de a te számodra mit jelent az a szó hogy "szimulátor"?"

Nevéből adódóan a valóságot minnél jobban megközelítő de annak helyébe nem lépő alkalmazás (legyen eszköz program vagy éppen komplexum). Éppen ezért hagyjuk ezt a topicot békén ezzel a vitával privátban rendezhetjük ha gondolod. (de a Freespace akkor is minden csak nem szimulátor)
  • Fenrir
    "Minden árkád aminek köze sincs a valósághoz..."

"próbáld ki a Babylon 5-t vagy az I-war.t... na az szim mivel közelében van a newtoni fizikának"

Legalább magadnak ne mondj ellent. Gondolom rettentően tudod hogy 2-3000 évvel később az űrhajóknak milyen fizikájuk lesz a világűrben :)

Számomra minden játék szimulátor ami egy minimális iq-t feltételez és nem 10 billentyű kell hozzá...Wing Commander :D

Amúgy már megbocsáss de a te számodra mit jelent az a szó hogy "szimulátor"?
    Mi az értelme magyarul?
  • Bucser
    Szerintem meg Árkád volt:D Minden árkád aminek köze sincs a valósághoz... Most ne gyere azzal pls, hogy a x-wing meg a tie fighter is űrszim volt mert kiugrom az ablakon:D Hangulatos volt a Freespace de kb annyira űrszim mint a Wing Commander sorozat. Szóval Arcade... próbáld ki a Babylon 5-t vagy az I-war.t... na az szim mivel közelében van a newtoni fizikának a többi csak árkád számomra és az is marad...
  • Lockheed
    Hmmm! Lassan át lehet majd írni a topic nevét atmoszfére fölött -re! :)

De tényleg, eddig az összes fölsoroltnak van saját topicja!

Freepsace 2
    Orbiter
    X3 Reunion

Ebben a témában sztem ott kellene...
  • Fenrir
    Miért szerinted mi a Freespace2? FPS?

Nem egy árkád szimulátor volt, oda kellett tudás hogy hatékonyan tudj vezetni egy bombázót vagy elfogót. Játszottam vele lan-on is, tudom...
  • F16
    Bocsánat :)
  • Papirzacsi
    Mivel van saját topikja a proginak, sztem ne ezt offold szét vele. Bár tény, hogy felhők felett játszódik nem is kicsivel. :-)
  • F16
    Letöltöttem, kicsomagoltam minden egy mappán belül, aztán a mappán belül kicsomagoltam a patch-et, felülírva a régi file-okat. Inditom, az inditopanelen viszont nem engedi a Launch Orbiter-t!!!
  • F16
    Letöltöttem, kicsomagoltam minden egy mappán belül, aztán a mappán belül kicsomagoltam a patch-et, felülírva a régi file-okat. Inditom, az inditopanelen viszont nem engedi a Launch Orbiter-t!!!
  • F16
    Dejó pár napon belül felvagyok vértezve a legújabb szenvedélyeimmel, egy vadászgép és egy űrsiklós szimulátorral! Hát kell ennél több a boldogsághoz? :)
  • Papirzacsi
    Igen.
  • Bucser
    tudtommal az.
  • MikX
    Nem, legalábbis ami nekem van, ott ki lehet menni az ürbe :D
    Meg a marson is lehet keverni...
  • F16
    De most nézem hogy az Orbiter ingyenes?
  • Bucser
    LOL Freespace 2 szimulátor???????

HA űrszim kell newtoni fizikával akkor Orbiter ha meg csak ilyen lövöldözős űrszim kell akkor Babylon 5 Ive Found her valamint ott a I-war edge of chaos:) a többi amolyan ha lassítok leáll a hajó az űrben típusú:D
  • F16
    Oh, köszönöm a segítséget! Álmomban sem remélte volna, hogy létezik űrhajós szim!
  • Papirzacsi
    Beszétek össze vissza.
    Ha "vérbeli" űrhajós simulátort akartok, akkor Orbiter, a többi csak porhintés.
    De tényleg csak azoknak ajánlott, akik mernek időt szánni arra, hogy megtanulják mi miért van úgy az űrben ahogy van, mert különben 2 perc alatt delete.
    SG-s topikja
  • F16
    És mikori ez az X-3? Valós, vagy valami elbaszott jövőbeli?
  • Fenrir
    X-Plane az nem szimplán egy repülő szimulátor? Nem emlékszem hogy lett volna-e benne űrrész.
  • MikX
    De van vmi X-plane is, bár kicsit fura egy játék...
  • Fenrir
    Van.
  • F16
    X-3? szoval van? :)))))
  • F16
    Az milyen jó lenne már csak csinált valaki :D
  • Fenrir
    X3:Reunion :)

Ha vérbeli szimulátor kell akkor meg Freespace2, kicsit régi, kicsit csúnya viszont minden másban verhetetlen.
  • F16
    Értem. Nem tud valamelyikőtök űrhajós szimulátort?
  • [NST]Cifu
    Csúcssebességben a MiG-25 (a hangsebességnél mintegy 2.8x gyorsabb).
    Hogy melyik a legnagyobbra értékelt típus? Nos mi alapján? A legflexibilisebb az F-16-os család, elfogó vadászgépeknél talán a legtöbbre tartott az F-22A Raptor.
  • F16
    Jelenleg melyik a leggyorsabb vadászrepülő? Vagy az egyik legnagyobbra értékelt típus?
  • [NST]Cifu
    Amikor nem hidraulikus rendszer, hanem elektromotorok mozgatják a vezérsíkokat.
  • Nyiri
    Mit is takar a Power by Wire?