14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
#6294 A három fő gázturbina-meghajtás:
A felső a hagyományos, egyáramú gázturbina. Itt a kompresszor rész beszívja és összesűriti a levegőt, abba üzemanyagot fecskendeznek, majd ezt meggyújtva a gáz kitágul és tolóerőt ad le. A kitáguló gáz meghajt egy lapátkoszorút, amely egy tengelyen keresztül kapcsolatban van a kompresszorlapátokkal, megforgatva azokat.
A középső a turboprop meghajtás, amikor a gázturbina által minimális tolóerő jön létre magából a kiáramló gázból, vagyis a gázturbina feladata első sorban az, hogy tengelyteljesítményt adjon le, ami egy propellert hajt meg, és a propeller adja a hajtóerőt.
Az alsó a "turbofan", vagyis a nagy kétáramúsági fokú gázturbinás sugárhajtómű, kétáramú azért, mert a kompresszorfokozat első része a légáram egy részét a turbina mellett hajtja el, ami több téren is hasznos (a vadászgépeknél főleg azért, mert egyfelől a kitáguló gázzal keveredve csökkenti annak hőmérsékletét, másfelől az oxigéndúsabb gázkeverék jobb hatásfokkal használható fel az utánégetőnél - utánégető: a hajtóműből már kilépő gázkeverékbe üzemanyagot fecskendeznek, és azt elégetve még több tolóerőt képes a hajtómű leadni - hátránya, hogy rengeteg üzemanyagot eszik így). Az utasszállítók esetén ez a második légáram olyan jelentős, hogy ez adja a tolóerő nagyobbik részét.
[center]
Az utasszállítókon alkalmazott nagy kétáramúsági fokú hajtóműben áramló levegő útja
Ez pedig egy vadászgép sugárhajtóműve bekapcsolt utánégetővel -
F16 #6293 Köszönöm a felvilágosítást :)
Csak még valami: Akkor ezek szerint egy utasszállító repülőgépet egy sima turbina hajtja meg? És ez megtalálható magában a gázturbinában is, ami egy vadászgépet gyorsít? -
#6292 Pardon, amit te írsz, az már a kétáramú gázturbinás sugárhajtóműre igaz, főleg az utas- és teherszállító gépeken használt nagy kétáramúsági fokú hajtóművekre. -
#6291 Nem teljesen a kiáramló gáz hajtja meg hanem a hajtóműlapátok amik a gázhő függvényében pörögnek bizonyos sebességgel. -
#6290 Azon kívül, hogy a vadászgép, és az űrsikló tolóerejét is a hajtóműböl nagy sebességgel kiáramló gáz adja, semmi hasonlóság nincs. Az űrhajót egy, illetve több rakétahajtómű gyorsítja, míg a vadászgépet egy, illetve több utánégetős gázturbina.
Hogy mi a különbség. Minden. A sugárhajtómű a hajtóművek egy csoportját jelenti, amibe beletartozik a gázturbinás-sugárhajtómű, de sok más hajtómű is.
A turbina pedig egy erőgép, ami pl a gázturbinás-sugárhajtómű egy részegysége.
A témával több könyvet is meg lehetne tölteni, így sztem keress rá a neten.Biztos van jópár magyar oldal, ahol egyszerűen érthetően, röviden leírják, bemutatják a gázturbinás-sugárhajtómű felépítését, működését. -
F16 #6289 Kérlek ne nevessetek ki, még új vagyok a témában, de lenne pár érdeklődő kérdésem. A moder vadászgépek meghajtói tulajdonképpen sugárhajtóművek? Mert akkor hasonló lehet a meghajtórendszere egy űrsiklóéhoz. És mi a különbség egy sugárhajtómű, meg egy turbina között?
Nah, akkormost jó nagyot szégyenkeztem, de legalább okosabb leszek :) -
#6288 Dreamliner:
A 787-9-es technikai adatai:
Ülések: 250-290
Hatótáv: 15900-16300 km
Fesztáv: 60 méter
Hossz: 63 méter
Magasság: 17 méter
Szélesség: 574 centiméter
Utazósebesség: 0.85 Mach
Max. Felszállás tömeg: 250 tonna
Forgalomba állítás: kb 2010
Impresszív... -
#6287 Nagyon komoly... -
#6286 -
#6285 Nagyon dönörű. Nem tudok betelni a 109-es hangjával. :-) -
#6284 szépek :) -
#6283 "Amúgy már megbocsáss de a te számodra mit jelent az a szó hogy "szimulátor"?"
Nevéből adódóan a valóságot minnél jobban megközelítő de annak helyébe nem lépő alkalmazás (legyen eszköz program vagy éppen komplexum). Éppen ezért hagyjuk ezt a topicot békén ezzel a vitával privátban rendezhetjük ha gondolod. (de a Freespace akkor is minden csak nem szimulátor) -
#6282 "Minden árkád aminek köze sincs a valósághoz..."
"próbáld ki a Babylon 5-t vagy az I-war.t... na az szim mivel közelében van a newtoni fizikának"
Legalább magadnak ne mondj ellent. Gondolom rettentően tudod hogy 2-3000 évvel később az űrhajóknak milyen fizikájuk lesz a világűrben :)
Számomra minden játék szimulátor ami egy minimális iq-t feltételez és nem 10 billentyű kell hozzá...Wing Commander :D
Amúgy már megbocsáss de a te számodra mit jelent az a szó hogy "szimulátor"?
Mi az értelme magyarul? -
#6281 Szerintem meg Árkád volt:D Minden árkád aminek köze sincs a valósághoz... Most ne gyere azzal pls, hogy a x-wing meg a tie fighter is űrszim volt mert kiugrom az ablakon:D Hangulatos volt a Freespace de kb annyira űrszim mint a Wing Commander sorozat. Szóval Arcade... próbáld ki a Babylon 5-t vagy az I-war.t... na az szim mivel közelében van a newtoni fizikának a többi csak árkád számomra és az is marad... -
#6280 Hmmm! Lassan át lehet majd írni a topic nevét atmoszfére fölött -re! :)
De tényleg, eddig az összes fölsoroltnak van saját topicja!
Freepsace 2
Orbiter
X3 Reunion
Ebben a témában sztem ott kellene... -
#6279 Miért szerinted mi a Freespace2? FPS?
Nem egy árkád szimulátor volt, oda kellett tudás hogy hatékonyan tudj vezetni egy bombázót vagy elfogót. Játszottam vele lan-on is, tudom... -
F16 #6278 Bocsánat :) -
#6277 Mivel van saját topikja a proginak, sztem ne ezt offold szét vele. Bár tény, hogy felhők felett játszódik nem is kicsivel. :-) -
F16 #6276 Letöltöttem, kicsomagoltam minden egy mappán belül, aztán a mappán belül kicsomagoltam a patch-et, felülírva a régi file-okat. Inditom, az inditopanelen viszont nem engedi a Launch Orbiter-t!!! -
F16 #6275 Letöltöttem, kicsomagoltam minden egy mappán belül, aztán a mappán belül kicsomagoltam a patch-et, felülírva a régi file-okat. Inditom, az inditopanelen viszont nem engedi a Launch Orbiter-t!!! -
F16 #6274 Dejó pár napon belül felvagyok vértezve a legújabb szenvedélyeimmel, egy vadászgép és egy űrsiklós szimulátorral! Hát kell ennél több a boldogsághoz? :) -
#6273 Igen. -
#6272 tudtommal az. -
#6271 Nem, legalábbis ami nekem van, ott ki lehet menni az ürbe :D
Meg a marson is lehet keverni... -
F16 #6270 De most nézem hogy az Orbiter ingyenes?
-
#6269 LOL Freespace 2 szimulátor???????
HA űrszim kell newtoni fizikával akkor Orbiter ha meg csak ilyen lövöldözős űrszim kell akkor Babylon 5 Ive Found her valamint ott a I-war edge of chaos:) a többi amolyan ha lassítok leáll a hajó az űrben típusú:D -
F16 #6268 Oh, köszönöm a segítséget! Álmomban sem remélte volna, hogy létezik űrhajós szim! -
#6267 Beszétek össze vissza.
Ha "vérbeli" űrhajós simulátort akartok, akkor Orbiter, a többi csak porhintés.
De tényleg csak azoknak ajánlott, akik mernek időt szánni arra, hogy megtanulják mi miért van úgy az űrben ahogy van, mert különben 2 perc alatt delete.
SG-s topikja -
F16 #6266 És mikori ez az X-3? Valós, vagy valami elbaszott jövőbeli? -
#6265 X-Plane az nem szimplán egy repülő szimulátor? Nem emlékszem hogy lett volna-e benne űrrész. -
#6264 De van vmi X-plane is, bár kicsit fura egy játék... -
#6263 Van. -
F16 #6262 X-3? szoval van? :)))))
-
F16 #6261 Az milyen jó lenne már csak csinált valaki :D -
#6260 X3:Reunion :)
Ha vérbeli szimulátor kell akkor meg Freespace2, kicsit régi, kicsit csúnya viszont minden másban verhetetlen. -
F16 #6259 Értem. Nem tud valamelyikőtök űrhajós szimulátort? -
#6258 Csúcssebességben a MiG-25 (a hangsebességnél mintegy 2.8x gyorsabb).
Hogy melyik a legnagyobbra értékelt típus? Nos mi alapján? A legflexibilisebb az F-16-os család, elfogó vadászgépeknél talán a legtöbbre tartott az F-22A Raptor. -
F16 #6257 Jelenleg melyik a leggyorsabb vadászrepülő? Vagy az egyik legnagyobbra értékelt típus? -
#6256 Amikor nem hidraulikus rendszer, hanem elektromotorok mozgatják a vezérsíkokat. -
Nyiri #6255 Mit is takar a Power by Wire?