14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
#6461 Mintha lefelé nézne a pilóta (meg a másik nagy képen is).
Magasság/sebességtartó automatika bekapcsolva, és közben a Háború és Békét olvassa...
Aztán ha eksön van, úgyis csipog/villog/beszél a fedélzeti kompjúter. -
#6460 Na ne ez már tényleg pazarlás!!!!!! Egyetlen orosz helikopter ami tetszik is. -
#6459 ...és a Hind-ok a földön rohadnak :\ -
#6458 Az nem kevés egy ekkora országnak úgy, hogy a migek mennek a kukába?:/ -
#6457 12db együléses és 2db kétüléses JAS-39EBS HU változatot. -
#6456 Banyek, a gép frissen festet, mit vártál? Hogy az eléggé feltűnő színű felségjel nem fog élesen elütni a szűrke háttértől??? -
#6455 Egy vadászgép mondjuk 1 órán át képes légi járőrözésre egy külső póttartályal, utána le kell szállnia a földre és újra kell tankolnia, helyette pedig fel kell szálnia egy másiknak. Légi utántöltéssel ez az 1 óra kitolható addig, amíg a pilóta tűrőképessége ezt engedi (jellemzően 3-4 óráig). Ez annyit tesz, hogy 3-4 "fordulót" spóroltunk meg. A le- és felszállás pedig ugye koptatja a gumit, a "hagyományos" repülés szempontjából a legveszélyesebb manőver és közben jelentős mennyiségű üzemanyagot is el kell égetni. Tény, hogy a légi utántöltéshez viszont kell egy tankergép, de ezzel együtt is nő az adott időben bevethető gépek száma (hiszen a légi utántöltéssel akár az összes gép is a levegőben tartható az adott ideig). -
#6454 #6441-#6442 is nezd meg talan -
#6453 ÉS hány gépet kapunk? (Mi mindíg szarul járunk úgy is) -
#6452 Ez már jobb kép. Itt nem olyan irto éles. -
#6451 Má' nem azért, de akkor az ügyes fotóeditálók ámokfutásba kezdtek, és minden, a 4040-es farokkódú gépről készült képet szépen átmázoltak, hogy nektek legyen igazatok. :)))
[center] -
#6450 Mondjuk légi utántöltés nekünk mi a *sznak a Gripenre? Egy tankkal körberepüli az országot kétszer. -
#6449 Lehet, hogy valodi a kép, csak qrvára olyan, mintha kamu lenne. Ennyi. -
#6448 Saab Gripen / Magyarország: A JAS-39C gép igazából megfelelt volna igényeinknek, de az első szerződés szerint mi JAS-39A gépeket lizingeltünk volna. Ez a gép szinte csak alapdolgokra gépes, nincs integrálva az AIM-120, se az lézervezérlésű bombák, se légi utántöltés, se semmi. A gép inkább az 1980-as évek színvonalán volt, mint a 2000.-ik évin. Ahogy már akkor is elismerték, nem katonai, hanem gazdasági döntés született, vagyis hogy a svédek befektessenek kis hazánkba (cserébe mi meg megveszünk a kifutóban lévő Gripen széria utolsó darabjait). A második szerződés javított ezen. A gépek a JAS-39C törzsét, de a JAS-39A szárnyait kapják meg, ez az öszvér a JAS-39EBS HU. Ez már képes lesz az AIM-120 indítására, képes a levegőben tankolni, a műszerfalán három nagy, színes kijelző terpeszkedik, van rajta OBOGS (fedélzeti oxigéngenerátor), stb.
A probléma az, hogy a csodás gazdasági érdekek miatt vastagon fogott a ceruza a számla összegénél. Jelenleg gépenként olyan 55 millió dollárba kerül nekünk a tíz évre szóló lízing (persze függ az árfolyamtól, a különféle apróságoktól, stb., de az összeg nagyságrendje e körül van). Ezért az árért bőven vehettünk volna francia Mirage 2000-5, amerikai F-16 Block 60 vagy orosz Szu-35 gépeket a piacon, kissé jobb alkuszok még Eurofightert vagy Rafale gépeket is kihoztak volna belőle. Kedvelem a Gripent, de el kell ismerni, ennyi pénzért ez bizony drága (és ez csak tíz év lízing, a gépeket utána még előre nem meghatározott maradványösszegért vehetjük csak meg). Tegyük még hozzá: a szerződés csak a gépekre terjed ki, a fegyverzet külön tétel.
Lengyelország: Ők azt állították, hogy megkötötték az évszázad üzletét. 3.5 milliárd dollárt fizetnek 48db F-16 Block 52 gépét (ebből a gépek egyenként ~36 millió $ tesznek ki). Cserébe 6 milliárd dollárnyi viszontbefektetésre számíthat az ország. A sikeres szerződéskötés után csúnya pletykák reppentek fel, miszerint az amerikai kormány minden létező követ (még zsarolást is) bevetett az üzlet érdekében. A dolog ott kezdődik, hogy a Lengyelország 3.8 milliárdos hitelt kapott az amerikai kormányzattól, amit 2010-ig kell visszafizetnie. Az ellentételezés körül több botrány is kialakult, mivel a Lengyel kormány szerint a Lockheed a számításoknál trükközik.
Viszont az ügylet része volt a fegyverzet is:
-130 LAU-129 indítósín
-384 AIM-120C AMRAAM rakéta
-6 AIM-120C AMRAAM AVIM gyakorló modell
-384 AIM-9M2 Sidewinder rakéta
-24 AIM-9M2 gyakorló model
-Később elvileg 178db AIM-9X Sidewinder és 24db AIM-9X gyakorló model
-816db AGM-65G Maverick rakéta
-65 TGM-65G Maverick gyakorló model
-232 JDAM készlet
-280 AGM-154A/C JSOW robotrepülőgép
-215 Mk82 légibomba (227kg)
-920 Mk83 légibomba (454kg)
-232 Mk84 légibomba (908kg)
-140 CBU-97 WCMD kazettás bomba
-232 GBU-16 lézervezérlésű légibomba
-232 GBU-10 lézervezérlésű légibomba
-214 GBU-22/24 készlet
-384 CBU-87 CEBB kazettás bomba
-340,000 HE 20mm-es gépágyúlőszer
Mit is mondhatnék. A Lengyelek akárhogy is nézem, jobb üzletett kötöttek... -
Nyiri #6447 A cinikus es lenezo hozzaallasoddal nem vagy nagyobb ember. -
#6446 Nem fogok itt olyan vitaba szallni ami szemmel lathatoan "szakertokkel" van teletuzdelve! ...es nem is fogok se a fotozasrol se a kepmanipulaciorol kiseloadast tartani...csak anyit mondok hogy egy 3000 pixeles kep nem 1 megasnak szuletik...a karcsusitas minosegveszteseggel jar, a sokszoros meg meg tobbel....de a frankot megmondtatok..ezek kamu kepek...a vegen kiderul hogy a lengyelek nem is vesznek soha Viper-t! Lál....asszem megint elhuzok a picsaba ebbol a topicbol..megint bizonyitottatok!
(Bocs "Bela" mi mar makett topicban 'kibekultunk'...ez most nem neked szol..) -
#6445 Szerintem meg magyar :)
Egyébként festés: KOSZOS-PISZKOS-POROS TEREPFESTÉS RULEZ!! :D -
#6444 Egyébként ha már F16, hogy áll Románia az ACE megrendeléssel? -
#6443 De azért vágod mit ír Nyiri. Nagyítsd fel. Pont olyan, mintha én rajzoltam volna be Painttel. -
#6442 http://www.lockheedmartin.com/data/assets/12199.jpg -
#6441 http://www.lockheedmartin.com/data/assets/12190.jpg -
#6440 Én is osztom ezt. Nagyon eltér a környezettöl a felségjel, a sorozat képein is jol látszik. -
Nyiri #6439 Szerintem meg mindig kamu a kep. Ezzel nem a Lockheedet baszogatom lehet hogy meg nem raktak ra a felsegjelzest.
Megneztem photoshopban. Felnagyitva a kepet 2000%-ra. Nah a felsegjelzes negyzet szelei tul eles vagasok vannak. Eredeti kepen ilyen nincs.
De ettol fuggetlenul nyugodtan szidhatsz meg amit akarsz leszarom, de nekem ez a velemenyem. -
#6438 Tévedtem, nem photoshop hanem paintbrush :D -
Nyiri #6437 Nyugtatot told be az arcba es nagy levego. Ne szivd mar fel magad. Csak kerdes volt nem allitas. -
#6436 Basszus ha nektek az Lockheed nyomna a kezetekbe akkor is megkerdojeleznetek?! Tul sokat bamultatok mar a monitort, meg az SG-t....az optrikai csalodasrol nem is halottatok meg mi?!
Mellesleg olvasni kene a hireket is...es akkor nem lenne semmi alapja az ilyen *** (nah ezt kimoderaltam..mert ugyis megsertodtetek volna rajta)...szal az egesznek...
Hir1
Hir2
Hir3
http://www.sp.mil.pl
-
Nyiri #6435 muti a nagyokat -
#6434 Mondjuk első látásra nekem is photoshopnak tűnt :)
Eléggé elüt a "háttértől", túl éles a színe. -
#6433 En ilyet nem mondtam/mondanek...ez eleg osszetett kerdes! ..es nem is kivanok ele foglalkozni..vannak a neten paran akik megteszik ezt...pedig nem kene... -
#6432 Jah ahha.....Lockheed Martinnal photoshopolnak...ezt ugye te se gondlod komolyan?! Vagjam be az 3000x2417 pixeles kepet hogy elhidd?!
LOLvagy -
#6431 Akkor a Saabbal jobban jártunk?! -
#6430 Hat azert nem is occson' vettek oket! Majd jon Cifu maestro es megmondja menyibe is faj a lengyeleknek ez a beszerzes, en nem vagom fejbol...de nem olcso az tuti! -
#6429 ahham, nekünk meg régi használt szarokat ajánlottak fel az amcsik -
Nyiri #6428 Az a kis felsegjelzes nem kamu? Nagyon ugy tunik hogy par kepen elegge szar a perspektivaban vannak rajta :) -
#6427 Vadonat uj..ez a 4040-es gep az elso legyartott(a 48-bol) Block 52+-os lengyel gep, es a kepek az elso felszallasan keszultek marc-14-15-en... -
Nyiri #6426 Mivel a levegoben vannak ezert hasznaltak -
#6425 A Lengyel legiero lapjarol, ott meg a Lockheed Martin van mint forras megadva -
#6424 Ezek használt, vagy új gépek? -
#6423 Felségjelzések közül a Lengyel meg a Cseh szerintem a két legjobb :) -
#6422 Cépek :)
Honnan bugáztad őket, ha nem indiszkrét a kérdés? :)))