14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • DJ Skyline

• DJ Skyline
    up...
    pár érdekes tomcat kép

• tomcat1
  • narazzino
    de én már nem merek itt semmit se kijelenteni...
  • narazzino
    igen, Izrael 1948-ban alakult meg. bár a zsidók talán már hamarabb elkezdték az odatelepülést. végülis attól függ, hogy milyen régi a kép. a hindenburg ugye 37-ben zuhant le, az mondjuk pontot is tett a zeppelinek páylafutásának végére (ha jól tudom). Akkor nem tudom hogy mennyi zsidó élt ott, de tudtommal Hitler és csapata a 2. VH alatt nem nagyon járt oda a zsidókért, hogy haláltáborokba vigye őket, szal szerintem se nagyon valószínű hogy a zsidókért jött.
  • tomcat1
    Nem, tökéletesen igazad van, akkortályt az arány 65:35 százalék volt a palesztinoknak. Mostanába főleg emiatt pipák, azt hiszik ők voltak ott hamarabb..
  • Bucser
    Akkoriban arrafelé nem sok zsidó élt lévén a Izrael csak a 2.VH után alakult meg tudtommal... De lehet ebben most tévedek.
  • feketeribizli
    Andaluz biogépek felhök között lépdelnek.
  • Speedbreaker
    :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  • grotesk
    jött a zsidókér?
  • I.C.ram
    Találtam egy érdekes képet, gondoltam megoszotm :)

Zeppelin léghajó Jeruzsálem felett
  • [NST]Cifu
    Azaz, mirage IV. startrakétás indulása. :)
  • narazzino
    Mirage IV talán
  • grotesk
    ez milyen gép?
  • Kit--Kat
    nem nagyon, híradóban volt:/
  • [NST]Cifu
    Sok szöveg kevés kép...

• tomcat1
    tudsz linket róla?
  • Kit--Kat
    most van valami kis könnyebb műrepülő ami engedélyztetési státuszban van épp
  • I.C.ram
    Az erős magyar műszer/gépipar is előrukkolhatna valami nagyobb volumenű cuccal :)
  • Cat #7137
    Él és virul a román repülőgép ipar

A Bucharest Aircraft Plant, a jelenlegi Romaero Baneasa összesen tizenegy Rombac 1-11 típusú utasszállító gépet szerelt össze a brit BAC licence alapján. Leszámítva a szovjet utódállamokban gyártott gépeket a Rombac 1-11 az egyetlen Kelet-Európában gyártott utasszállító repülőgép. Mind a tizenegy gépet a Tarom légitársaság állította forgalomba. A gépeket végül kivonták a forgalomból, mivel zajos hajtóműveik miatt nem repülhettek be az uniós tagországokba. A Romaero ezért manapság már csak nagy repülőgép gyártó vállalatoknak szállít részegységeket.

A Bukarest melletti Baneasában működő vállalat a Boeing, British Aerospace, Elbit, Gulfstream, Finmeccanica és Bombardier vállalatokkal áll beszállítói kapcsolatban, valamint a román légierő birtokában lévő Lockheed Martin által gyártott Hercules szállítógépek karbantartásával foglalkozik. A svéd Saab céggel kötött 10 éves alvállalkozói megállapodás szerint Romaero Baneasa sárkány részegységeket szállít az Airbus A380-as géphez. A szerződés értéke ötmillió dollár. A Romaero tavaly szerződést kötött az amerikai Raytheon céggel a Hawk légvédelmi rakéta rendszer gyártásában való részvételről, mégpedig részben offset konstrukció keretében.

A kelet-romániai Bacauban működő Aerostar repülőgépgyár eredeti profilja, a katonai gépek gyártása, mára polgári gépek gyártásával egészült ki. Ezen belül részegységek és sárkény elemek gyártása és szervíz szolgáltatások nyújtására helyezi a hangsúlyt. Bevételének már 15 százalékát adja a polgári célú termelés. Szerviz szolgáltatásokat olyan román légitársaságoknak nyújt mint például a Carpatair. Részegységeket a Fokkernek szállít be. Szállt mintegy 160 különféle alkatrészt az Ariane rakétákhoz is, valamint legutóbb beszállítói szerződést kötött az EADS konszernnel Airbus alkatrészek szállításáról. Az Aerostar gyárt JAK52-es műrepülő gépeket, WT-10-es és Festival ultralight gépeket. Partnerei között az Elbit Systems, a Thomson CSF Communications és Daimler Chrysler Aerospace szerepelnek. Az Aerostar főrészvényese az Iarom Bucharest 71 százalékos pakettel.

A Turbomecanica hajtómű részegység gyártó vállalat a Rolls-Royce beszállítójaként dolgozik. Az együttműködés már 30 évre tekint vissza, amikor a Turbomecanica megszerezte a RollsRoyce Viper 632 hajtómű és a Spey hajtómű gyártási licencét. A vállalat 1990 után lett a Rolls-Royce beszállítója.

A tradíciókban gazdag román repülőgép ipar nem utolsó sorban a jó szakember képzésnek köszönhetően felkeltette a külföldi befektetők érdeklődését, mégpedig nem csak közös vállalatok, hanem önálló vállalatok létesítésére is. Így történt ez a polgári és katonai célú gépekhez sárkányok és elektromos berendezések tervezésével és gyártásával foglalkozó holland Stork Aerospace céggel is, amely önálló vállalatot alapított 2003-ban Bukarestben Fokker Engineering néven. Azóta már közös vállalatot is alapított az Aerostar Bacauval mechanikus repülőgép alkatrészek gyártására.

Nagy múltra tekint vissza az izraeli-román repülőgép ipari együttműködés is. 1993-ban Románia és az Elbit Systems 332 millió dolláros együttműködést kötött száztíz MiG-21-es gép vadászgép felújításáról. Az Elbit ezzel megvetette a lábát a román repülőgép iparban és 1993-ban az IAR Ghimbav céggel elnyerte a Puma 330-as helikopterek felújítására és NATO-szabványosítására szóló megbízást. A szerződés lejártát követően a Ghimbav nehézségekbe ütközött helikopterein exportálásában, ezért együttműködésre lépett a francia Eurocopter vállalattal, az EADS tagjával. Így alakult meg az Eurocopter Romania 2001 januárjában.
  • Bucser
    Lock On -hoz ugyis elég a vektorgrafika
  • grotesk
  • Siluro
    Csak pasziánsz maradjon :))
  • tomcat1
    Nem is a rosszhirkeltéd miatt mondtam, csak meglepett és reagáltam, ahogy szoktam...
    Amugy tényleg lehet win.. is biztonságos, főleg, ha értenek hozzá..
  • narazzino
    fél hogy rossz helyre megy a rakéta
  • Bucser
    Most írta Cifu, hogy az AWACS-ok elektronikus rendszerei és gondolom légtérfigyelő célpontkijelölő és hadműveleti rendszerei Microsoft rendszerek és nem pedig a közvetlen repülési elektronika.

ÉS Microsoft rendszert Falconer hozta fel az AWACS-okkal kapcsolatban. de ennek a konkrét repüléshez semmi köze. Akár egy teherautón is lehetne az egész csaka levegőből többet lát:)

Ne csúsztassunk kérem mert így születnek a Blikkes cikkek is:D

u.i.: Windows is lehet biztonságos és stabil. Pontosan azokat az alrednszerkeet kell eltávolítani belőle amik instabillá teszik és teljesen szükségtelenek a légtérfigyeléshez:D (pl a teljes directX meg nyomtatómegosztás etc...)
  • tomcat1
    Az má régen baj, ha windows van a gépeken, ezentúl nem alszom nyugodtan :(
  • [NST]Cifu
    A kettő teljesen eltérő dolog. Az Airbusok esetében a repülőgép vezérlő rendszerével volt probléma. Az E-3C AWACS-ok Boeing 707-es alapokon nyugodnak, magyarul sok szoftvere nincs a repülésvezérlés terén. Az AWACS-ok esetén a radarkiértékelő és elemzőszoftverekre gondolhatsz. Azt nem tudom, hogy az AWACS-okon milyen szoftveren futnak ezek, de a magyar légierőnél a légtérfelügyelet M$ Windows alapú rendszeren fut (két-három éve adták át, akkor volt róla egy ismertető a Haditechnika újságban).
  • Falconer
    Ez érdekes. Mivan most az AWACS-ok szoftverével? Még régebben volt rola szo, hogy Microsoft alapú rendszerekkel lesznek felszerelve.
  • Cat #7127
    Baj van az Airbusok elektromos energiaellátó rendszerével

Az utóbbi években több esetben leállt repülés közben az Airbus utasszállító repülőgépek fedélzeti navigációs rendszereinek elektromos ellátása; ez történt a British Airways egyik tavalyi budapesti járatán is, írta a The Sunday Times.

A vezető brit vasárnapi lap saját vizsgálata a cikk szerint a budapesti járaton történt incidenssel együtt összesen hét hasonló esetet tárt fel; mindegyik az Airbus 320-as típusszámú repülőgépcsaládjának gépeivel történt, minden esetben brit légtérben, vagy nagy-britanniai bejegyzésű repülőgéppel. A BA 870-es számú budapesti járatán - egy Airbus A319-esen - a brit lap beszámolója szerint tavaly október 22-én mondta fel a szolgálatot a pilótafülke tájékoztató kijelzőinek és egyéb rendszereinek áramellátása. Nyolc perccel azután, hogy a gép felszállt a londoni Heathrow repülőtérről, a navigációs és tájékoztató rendszerek hat kijelzője közül öt elsötétült, a robotpilóta kikapcsolt, és még vészjelzést sem sikerült leadni, mert a rádió sem működött.

A kapitány kézi irányításra állt át, és az ablakon kitekintve, az "éjszakai horizontra" volt kénytelen hagyatkozni, idézi a The Sunday Times a brit légibaleset-vizsgáló ügyosztály (AAIB) esetbeszámolóját. Az első tisztnek 90 másodperc után sikerült valamelyes mértékben helyreállítania az áramellátást. Jóllehet a British Airways szerint az utasok biztonsága nem került veszélybe, az AAIB-nek az esetről kiadott különjelentésében az áll: a parancsnok és a másodpilóta kijelzőinek egyidejű kiesése a repülés e kritikus szakaszában, műszeres repülési feltételek közepette, érinthette a repülőgép üzemeltetési biztonságát.

Egy másik esetben a charterjáratokat üzemeltető brit MyTravel légitársaság A320-asán, amely a Kanári-szigetekről tartott a nyugat-angliai Bristolba, francia légtérben a pilótafülke mind a hat kijelző képernyője kialudt, és mivel az összeköttetés is megszakadt a földi irányítással, a francia légierő két harci gépet indított a brit Airbus nyomába. A MyTravel szerint az Airbus a 2004 áprilisában történt incidens után javított a szoftveren, és azóta a cégnél hasonló eset nem történt. A lap idézte az Airbus közleményét, amely szerint a repülőgépgyártó "szorosan együttműködik az AAIB-vel, és foglalkozik a szóban forgó esetekkel".
  • narazzino
    EZT TALÁLTAM:

Két MIG-29-est újít fel az orosz gyártó a lezuhant vadászgépért cserébe

Egy együléses és egy kétüléses MiG-29-es repülőgépet újít fel az orosz gyártó a májusban lezuhant vadászgépért cserébe, így két géppel bővül a jelenleg 13 darabból álló flotta - közölte a Honvédelmi Minisztérium szóvivője szerdán.

Bocskai István szóvivő közleményében azt írja: a HM december közepén "megnyugtatóan rendezte az orosz RSZK MiG céggel szemben fennálló garanciális követelését", amelynek alapja, hogy még májusban a hajtómű hibája miatt lezuhant egy repülőgép.

Megállapodtak abban, hogy az orosz gyártó saját költségén felújít és rendszerbe állít egy, a Magyar Honvédség által már kivont, együléses MiG-29-es vadászrepülőgépet. A repülőhöz egy év garanciát biztosít.

Emellett egy kétüléses MiG-29-est is rendszerbe állít a már rendszerből kivont gépek közül az orosz cég, egy év garanciális kiszolgálás biztosításával. Ennek a repülőgépnek a helyreállításával kapcsolatos munkák költségét azonban a felek megosztva vállalják. Ennek értelmében a jövő esztendőben két repülőgéppel egészülhet ki a - jelenleg 13 repülőgépből álló - MiG-flotta - olvasható Bocskai István közleményében.

A kecskeméti bázisra 12 évvel ezelőtt 28 darab MiG-29-es érkezett a korábbi orosz államadósság fejében. A tavaly befejeződött hajtómű felújítás és üzemidő hosszabbítás után 14 MiG-29-est tartott hadrendben a légierő, amelyből egy műszaki hiba miatt még májusban lezuhant. A MiG-ek a Gripenek megérkezése után még egy ideig hadrendben maradnak.
  • narazzino
    mindjárrt keresek, de mondom, hogy lehet hogy csak rosszul melékeztem...
  • Fenrir
    Már látott olyat aki hallott róla...
  • Bucser
    forrás vagy valami? Vagy súgták a kocsmában?
  • narazzino
    de lehet hogy hülyeséget mondok, csak valahogy így emlékeztem.
  • narazzino
    én hallottam olyat is hogy lesz mégegy...
  • [NST]Cifu
    Egy kétüléses MiG-29UB-t újítanak fel állítólag, elvileg idén kapjuk meg, ha jól rémlik.
  • grotesk
    hallottam iet, hogy az oroszok a tavalyi mig-baleset után vállalták, hogy felújítanak egy vagy két példányt. azokkal mivan? hogy állnak vele?
  • narazzino
    gondolom azért találták ki...
  • Falconer
    Ott nincs meg a veszély, hogy földhözbassza magát