Felhők felett...
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[www.hunavia.hu] [www.horac.fw.hu] [www.gripen.hu] [www.harcirepulok.hu] [www.harcirepulo.hu] [www.airliners.net] Jó sok REPÜLŐ....Hogy miért hívják így őket máig nem tudom?????Mér nem GÉPMADÁR?
Jak-38M gépek egy Kijev-osztályú hadihajó fedélzetén, valamikor az 1980-as évek közepén.
A Jak-41 elsõ prototípusa.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Egy méretes radar és komoly elektronika került a Phoenix orrába, azért volt ilyen drága. Az irányított rakétafegyverek árából általában 70-90%-ot tesz ki az elektronika (irányító és érzékelõ berendezések).
1ként ezt a radaros dolgot egy 9 éves dokumentum filmben is mondták, ami az anyahajókról szólt.
Ezekkel a National Geographic és Discovery Chanell-es dok.filmekkel csínján kell bánni. Simán mondanak benne olyan zöldségeket, hogy csak na. Például, hogy a Harrier az egyetlen rendszerbe állított helybõl fel- és leszállni képes vadászgép (elhalgatva a már kivont Jak-38-asokat), hogy az F-35B az elsõ szuperszonikus sebességre képes helybõl le- és felszállni képes típus (az 1966-ban a Francia Mirage III V. Mach 2.03-al száguldot..., a Jak-41 pedig 1994-ben Mach 1.7-el). És a többi, és a többi.
Utoljára: Tehát akkor a Tomcatnek már nincs meg az a tulajdonsága az ellennel szmeben, hogy jóval az ellenség hatótáván kívül vezsélytjelentsen rá és az a 1x 6 ellenséges gép lelövése se teljesn valóságos, csak ideális esetben lehetséges és nem is oylan nagy cucc már ez.
A Tomcat ezen képessége az 1970-es és 80-as években még tényleg egyedülálló volt. Azóta azonban már nem olyan rendkívûliek ezen képességek. A radar hatótávolságáról anno írtam az SG "Jövõ vadászrepülõgépei" cikkben, a cél befogása nem csak a radartól függ, hanem a célpont radarkeresztmetszetétõl is, vagyis hogy mennyi radarhullámot ver vissza az adott cél. Az 1960-as években erre még nem ügyeltek, viszont a ma rendszerben lévõ összes modern típusnál (Eurofighter, Rafale, Gripen, F/A-18E/F, F-16E/F, F/A-22A) igen. Egy Tomcat képes lehet cirka 100-140km-rõl észrevenni egy Szu-27-est, de egy Rafale vadászgépet már legjobb esetben is csak 60-70km-rõl vehet észre. A Rafale modernebb radarja meg 100km-rõl simán érzékeli a Tomcatet. Így talán már érthetõbb, miért nem olyan nagy szám a Tomcat radarja/rakétái. Igen, a Tomcat képes akár 250km-rõl is észrevenni és 160km-rõl leküzdeni hat célt, ha a radarkeresztmetszetük akkora, mint egy Tu-95-ösé...
A többi kérdésre Bucser már kimerítõ választ adott. 😊)
Ezért járt el felette az idõ.. ugyanis a flottát nem bombázók fogják támadni hanem mozgékony fürge vadászbombûzógépek. Manöverezõ levegõ vízfelszín rakétákkal (amik valljuk be az elmúlt 30 évben sokat fejlõdtek) a Phoenix nem tud kezdeni semmit... Azokat a rakétákat és robotrepülõket biza nem a gépek fogják leszedni hanem a közel-légvédelem (ugye a gatling komplexumok és a hajófedélzeti rakéták). Szóval a Phoenixet sem kell erõltetni ha nem muszáj sõt kifejezetten spóroltak vele mindig mert kurva drága fegyver volt ami felett eljárt az idõ.
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
1ként ezt a radaros dolgot egy 9 éves dokumentum filmben is mondták, ami az anyahajókról szólt. Vagyis elvileg akkor még nem lehetett annyira elavult mert mondták, hogy eléggé veszélyes ezáltal az ellenre és betudja fogni jóval hatótávján kívül amirõl már szó estett. Ezekszerint 9 év alatt teljesen elavult mindene?!:/
Utoljára: Tehát akkor a Tomcatnek már nincs meg az a tulajdonsága az ellennel szmeben, hogy jóval az ellenség hatótáván kívül vezsélytjelentsen rá és az a 1x 6 ellenséges gép lelövése se teljesn valóságos, csak ideális esetben lehetséges és nem is oylan nagy cucc már ez.
Akkor kezdem belátni, hogy reménytelen a gép, de akkor miért is vártak a kivonásával eddig és miért volt sz róla, hogy 2012-ig lehet meghosszabítják a szolgálatát?
\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"
Akkor ezek a Sidewinder rakéták amire gondolsz, ugye?
És ezeknél a gépeknél pontosan mit jelent a közelharc, ekkor már a Vulcan ágyúit használja?
Jó 1ként most nemtehetek róla, hogy olyan helyrõl olvastam ahol ezzekszerint a régi Hornetekkl vetik össze.
De a ruszkiknak gondolom nem fejlõdött annyit a radrjuk, hogy túlszárnyalja ezt, vagy tévedek? (aból indulok ki, hogy a felbomlás után jelentõsen lelassultak a fejlesztések a pénzhiány miatt)
1 kérdés, kifejlesztették a Phoenixet ami ugye 250millió forint mint az kiderült.
De idõvel ez hogy-hogy nem csökkent, ennyire bonyolult és egyedül álló a technológiája? 1általán használták ezt a fegyvert komolyan, élesben?
Dieu me pardonnera, c\'est son métier! (Heinrich Heine) ja meg: http://spaces.msn.com/placehq/photos/
Ráadásul a Marines helikopterei cipelik az izraeli gépeket?? Vagy az nem Dávid csillag a gép oldalán??
[/center]
Ezt viszont csak URL-ben, 'me nagy.
Legyárthattak volna, de nem gyártottak. A Hornetbõl meg igen. Gyakorlatiasan kell nézni a dolgokat. 😊
És manõverezõ képessége jó, sebessége, a 2,4 mach meg lazán alázza a korcsi hornetet.
A manõverezõképessége elmarad a Hornet mögött, a csúcssebességét pedig kevesebb ideig tudja tartani, mint az F/A-18E/F a kisebb belsõ üzemanyagmennyiség miatt. 😊
A többi része a hozzászólásodnak tényleg szóra sem érdemes, a "fejlett radarját", a "nagy hatótávolságú rakétáit" és a "jó manõverezõképességét" mind ezerszer megbeszéltük már, lerágott csont mind. De ha nem emlékeznél, a lényeg hogy mind csak a képzeletedben létezik.
Boeing -> Beolvasztott cégek: McDonnel, Douglas, Hughes. Óriáscég, a katonai részlege a Lockheed-tól elmarad.
LockheedMartin (összeolvadás eredménye) Óriáscég, megvette a General Dynamics repülõgépgyártó részlegét (pl. F-16 Falcon)
NorthropGrumman (összeolvadtak, jelenlegi nevük innen van). Óriáscég, mindenfélével foglalkoznak a hajóépítéstõl kezdve a mûholdakig.
Vought (jelenleg a The Carlyle Group befektetési cég tulajdona), viszonylag kis cég, fõleg alvállalkozóként van jelen nagyobb programokban.
Curtiss Wright, különálló, viszonylag (a repülõgépiparban) kis cég, fõleg alvállalkozó.
Fairchild - anyagi nehézségei lettek az 1980-as évektõl kezdve, az 1990-es években felvásárolta a szintén gyengélkedõ Dornier-el (FairchildDornier lett a cég neve), de 2004-ben a cég csõdbe ment.
Kihagytam valakit?
Már ezerszer elmagyarázta(tuk) az üzemeltetési költségeket, elavult felépítést,elavult elvek szerinti tervezést,és a gépek átlagos üzemidejét is. Ja igen:és a Tomcat manõverezõképpessége pocsék már a mostani gépekhez (F-16,-18)viszonyíva is, nemhogy az F-22höz és F-35höz képest. Már csak azért sem jó a manõverezõképessége, mert rakétaplatformnak készült, nem pedig 1 on 1 légiharcra. De ezt (is) már ezerszer elmagyaráztuk. De látom a te fejedben akkor is a "kúl" Tomcat és a "korcsi" Hornet marad meg, minden szakmai érv ellenére. A valóság azonban teljesen más, a Tomcat így 2005-ben maximum az ócskavas feladatkört lenne képes ellátni, míg az F-18E/F a US NAVY jövõje...az F-35 érkezéséig legalábbis.
Tehát akkor a hornet 1általán nem jobb, csak 1 olcsóbb megoldás.
Mellesleg a Tomcat valóban nehézvadászi szerepkörre készült de egy Mig 29 vagy egy SZu-27 esetén semmi esélye sincs manõverezõ légiharc esetén. Ugye gyors de a futás nem opció ha megtámadnak😄
Ki vett meg kit?
És ha itt tartunk a Curtisst ki vette meg annó a háború után?
Mármint az F-14D/D(R) esetén. Mert az F-14A radarjánál már az F/A-18C/D radarja is többet tud sok téren, különösen a földi üzemmódok miatt. És az F/A-18E/F radarja ennél is jobb. Szóval a tény az, hogy ez az állítás nem igaz.
hatótávolságú rakéták (ez ugye alap)
Azok a nagyobb hatótávolságú rakéták már a Tomcatekrõl is lekerültek az utóbbi években. Alapvetõen bombázók ellen készült az AIM-54. Sose tudjuk meg, vadászgépek ellen bevált volna-e, de valószinüleg kevésbé. Szóval egy korlátokkal rendelkezõ rakétáról beszélünk azért...
és a hornet 2 1szeri ellenség támadásával szemben a Tomcat 1xre 6 gépet tud támadni.
AN/APG-79-es radar esetén (F/A-18E/F) már a Hornet is tud négy célt támadni. Arra elég kicsi az esély, hogy a Tomcat elméleti 6 cél elleni képességét valójában ki is használhassák...
Ráadásul a Tomcatnek nem kell saját radar instrukciókkal támogatni a rakétáit, vagyis nem kell követnie õket nagyobb távolság esetén, ezzel szemben a Hornetnek igen.
Hát ha egy egyenes irányban, egyenletesen mozgó Tu-95-öst akar leküzdeni, akkor valóban nem. Ellenkezõ esetben azért nem árt, ha végig követi a célt, és parancsközlõ módban támogatja az AIM-54-eseit. Viszont a Tomcat sose kapott AIM-120-ast, így középhatótávolságú légiharcrékétája csak az AIM-7 maradt, ami viszont félaktív rávezetésû, tehát a becsapódásig meg kell világítania a célt a Tamás macsek radarjának.
Kiszívhatnak a hornettel olyan kis szerencsétlennek néz ki a Tomcat mellett. Tom ez nem erre megy, de akkor is😊
Hja kérem, remélem nem is jön el az az idõ, amikor külön desinger csapat lesz arra, hogy jól nézzen ki az adott fegyver... 😄
Na és mit tud az a vadonatúj Family?
-Megnövelt sárkányszerkezet, nagyobb szárnyak, csaknem 30 tonnára növelt max. felszállótömeg.
-33%-al több belsõ üzemanyagmennyiség, 40%-al nagyobb hatótávolság.
-Nagyobb tolóerejû GE F414-es hajtómûvek.
-Kettõvel több, vagyis összesen 11 függesztési pont. Max. légiharc képessége 10db AIM-120C és 2db AIM-9X. E téren egyedülálló képesség...
-Csökkentett radarkeresztmetszet.
-AN/APG-79 fázisvezérelt antennával szerelt radar - csak most kezdik beépíteni.
-Digitális karbantartást segítõ felügyeleti és diagnosztikai rendszerek.
Ettõl függetlenül az F/A-18E/F sok téren kritizálható, kétségkívûl (a fejlesztés elszaladt költségei, az eredetileg tervezett max. hatótáv alig 2/3-át tudja csak, a max. repülési sebessége nem éri el a Mach 2-õt, stb.), de azért azt el kell ismerni, hogy a rendszerben lévõ F-14-esekhez képest egy generációval elõrébb jár....

Szóval két fajta radarvezérlésû rakéta létezik, az aktív lokátoros önirányítású és a félaktív lokátoros önirányítású. A különbség annyi, hogy a félaktívot a vadászgép radarja végig pályakorrekciós jelekkel látja el (tehát ha kikapcsol a radar vagy a cél a radar látószögén kívülre kerül, akkor a rakétát le lehet írni), míg az aktív lokátoros önirányítású rakétáknál ugyanez van, csak ott a repülés végsõ fázisában bekapcsol a rakéta aktív radarja(és attól a ponttól a rakéta független a géptõl). Ezért hívják aktív radarosnak.
Félaktív az AIM-7 sparrow, akív az õsrégi Phoenix és a modern AIM-120 AMRAAM.
Az, hogy a gép radarja meddig irányítja a rakétát, az csakis a rakéta típusától függ, a géptõl csak annyiban függ,hogy az adott rakéta indítható e az adott típusról(tehát megtörtént e a rakéta integrálása a gép fegyverzetébe).
Tomcat csak Sparrowot és Phoenixet tud bevetni(ez utóbbit nem szokta a már ezerszer átrágott okokból), a Hornet pedig a Sparrowot és az AMRAAMot.
Jelzem, az AMRAAM hamarosan teljesen kiszorítja másik kettõt. (ideje is, már 'majd negyvenéves mindkettõ. A Phoenixet pedig nem véletlenül nem integrálták egyetlen másik géptípus fegyverzetébe sem. Amúgy a közeljövõ AMRAAM verzióinak hatótávolsága megközelíti majd a régi Phoenixét.
A radarra vonatkozó dolgokat se hiszem, nem tartom vlószínûnek hogy a Tomcat 70es évek technolóiai színvonalát képviselõ radarja jobb lenne, mint a 90es évekét képviselõ F-18C/D-é. Az E/F családról már nem is beszélve.
De ezeknek a dolgoknak a nagy részét már elég sokszor elmondtuk.
ÉS Tom macskája szintén a gyártó Honlapjáról. jó böngészést... egyébként ha hasonlítgatni akarod akkor google és gyûjts adatot😊 nem nehéz😊
Na és mit tud az a vadonatúj Family?
Ma a vonaton olvasgattam a legujabb Aero-t. Van benne egy cikk a 787 cockpitrol. Egy kepet is raktak be. Eszmeletlen jol nez ki. 5 a mostaniakhoz kepest oriasinak mondhato kijelzo lesz benne. 2-2 a szemelyzetnek 1 pedig kozepen. A szarvrol lehet is lehet iranyitani majd (380ban is mar ilyen bar ott nincs szarv). Kozosen fejlesztettek ki az elso megrendelokkel egyutt. Figyelembe vettek a pilotak ajanlasait. Pl annyira kompatibilis az uj rendszer a mostani gepekkel hogy egy 777 pilotat 5 nap alatt kikepeznek egy 787re sot meg egy 737 pilcsinek is eleg 8 nap. Boeing nem hazudtolta meg magat. Megtartotta a fly-by-wire rendszert. Vagyis hagyomanyos szarv es pedal rendszer megmaradt. Az elektronika nem limitalja a pilotakat - csak erovisszacsatolassal jelzi hogy ezt mar nem kene (mint ahogy most is) - ezert olyan manoverek is elvegezhetok amit egy Airbussal mar nem lehet (kozbeszol a nalad "okosabb" gep). Azzal indokolta, hogy akarmilyen jo egy rendszer akkor is teret kell adni a pilotaknak, mivel a rendszer programozoi nem tudjak minden egyes jovobeli esemenyt elore betaplalni mert az lehetetlen es sokszor szukseges olykor mar nem eleg a profi szamitogep kell hozza a pilota is. Nem igy fogalmazta meg de kb. ennyit jelent.
Pl szo volt arrol hogy a HUD-t alapfelszereltsegnek allitjak be, mivel a legujabb rendszer mar nem csak vonalakat es szamokat tud megjeleniteni hanem pl terkepreszleteket is vagy koplett animaciot. Vagyis atomszar idoben is a pilota ugy tudja figyelemmel kiserni a terkepet meg mindent amit kell hogy kozben nem jar a feje mint a varrogep.
A lenyeg az hogy profi kis gep lesz es gyonyoru a cockpit. A boeing szamomra meg mindig etalon foleg hogy a Dreamliner is megtartja azokat a pozitivumokat ami igazan tetszett a Boeing gepekben.
Ha nem tudnak jobbat csinálni hát megpróbálják lejáratni...
Miert mondj egy szebb utasszallitot aminek ilyen szep az teste.