Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szeretném kijelenteni hogy, iménti képeid kurvára jók!!!<#eljen><#vigyor3><#guluszem1>

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

narazzino

narazzino

[NST]Cifu
Döntési Magasság (DM): az a repülési magasság, ahol a pilótának el kell döntenie, hogy végrehajtja a leszállást, vagy megszakítja, és átstartol, értelemszerûen ez azt is jelenti, hogy látja a leszállópályát ebbõl a magasságból.

Látási Távolság (LT): a leszállópályán mekkora látási távolság szükséges a biztonságos leszálláshoz

ILS: DM / LT, megjegyzés

Cat I.: 200 láb / 2400 láb, (LT 1800 láb megfelelõ leszállási fények mellett)
Cat II.: 100 láb / 1200 láb
Cat III.a.: >100 láb / 700 láb
Cat III.b.: >50 láb / 150 és 700 láb között
Cat III.c.: nincs limit / nincs limit

Látható, hogy Cat III.c. esetén vakon is le lehet szállni, a pilóta tehát vizuális kapcsolat nélkül, csak a leszállást segítõ technikára támaszkodik.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Kb. Zero latasnal is le lehet rakni a gepet. Persze ehhez olyan gep is kell es olyan palya melyek megkaptak a szukseges engedelyeket.

Jah es full autoland, termeszetesen. A pilota csak monitorozik.

[NST]Cifu
Attól függõen milyen böngészõd van, telepíteni kell a nyelvi támogatást. Én pár éve a tapasztalatok alapján az orosz és a fõbb ázsiai (Japán, Kínai és Koreai) nyelvi készleteket alapból betárazom, mert ezen nyelvterületeken sok érdekes oldal van, és az Altavista Babelfish-el le lehet õket többé-kevésbé fordítani angolra.

Sanyix
Biztos valami leszállást segítõ izé 😊

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

grotesk
amúgy mi az a CATlll?

narazzino
mondjuk biztos csak telepítenem kell ezeket a betûket

narazzino
ahogy látom, ezeket a képeket a worldweapon.ru-ról szerezted, de nekem nemhogy esetleg a normális betûk, de még az orosz betûk se jönnek be. Ez csak nálam van így?

narazzino
akkor nem szóltam, csak ez tûnt ésszerûnek

Jo pilotanal nem gond, de ha CATIII-s akkor meg nem is kell kilatni.

[NST]Cifu
A hátsó kabin így néz ki:

grotesk
így mindjárt más 😄

grotesk
leszálláshoz azért ki is kell látni

narazzino
hátsó kabin gondolom <#idiota>

Kilatni? Minek? 😊 Muszer mire valo? 😄

grotesk
nagyon állat képek! de vajon hogy látnak ki?

[NST]Cifu

Fenrir
nembaj, azért vagyunk itt hogy kérdezzünk és segítsünk egymásnak 😊

A halál csupán a kezdet...

Clidey
Jujuj! Itt komoly gondok vannak az alapoknál úgyhiszem...!

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Fenrir
a v szószerint is v 😊

tehát ha pozitív akkor v alakúak a szárnyak, ha negatív akkor egy fordított v

[NST]Cifu
Nem, a szárny V beállításáról volt szó, tehát hogy a szárny vége "felfele kunkorodjon" (pozitív V), vagy lefele, azaz lógjon (negatív V). A mai nagy utasszállítók kivétel nélkül pozitív V beállításúak.

Szerk.: Megelõztek! 😄DDD

Papirzacsi
Nem, a pozitív V-beállítás nem azt jelenti. Amirõl te beszélsz az a nyilazás, de az köszönõviszonyba sincs a V-vel. :-) A v-veállítás konyhanyelven annyi, hogy a szányvég a szárnytõhöz képes felfelé illetve negatív beállítás esetén lefelé áll.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Felfelé? Úgy érted, hátrafelé? Mert a pozitív V szárny azt jelenti...

Lockheed
<#vigyor0><#eljen>

Thorin Matarielle - Shirak Skunkworks - Siseide

Kit--Kat
Jó hát azért vagyok itt, hogy ezeket is megtudjam😄

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

Fenrir
az elektromos meghajtás egyszerûen nem elég erõs hogy végre tudja ezt hajtani

pl a 737-eseknek hidraulika hiba esetén ki lehet bocsájtani a fékszárnyakat elektromosan is...ahhoz hogy kimenjen a maximális 40-es egységig kb 5x annyi idõ telik el mintha normál állapotban, hidraulikusan menne ki

a hidraulika bírja igazán ezt a hatalmas erõátvitelt, azt hogy a szivattyúk elektromos jelet kapnak a mûködéshez nem jelenti azt hogy elektromos a rendszer 😊

a classic 737 családon pl a gázkar helyzetét bowden kötél vitte át a hajtómûig, akkor kézi meghajtású? 😊

ng-n már fly-by-wire, teljesen számítógépes

Papirzacsi
Arról a súlynövekedésrõl nem is beszélve, amit csak maga a szárnybekötés kialakítása okoz. Lévén, hogy a többi géppel ellentétben a variaszárnyú gépeknél egy pontban adódik át minden igénybevétel. Ez nagy méretû masszív szerkezetet igényel folyamatos, és sûrûbb felülvizsgálattal, mint egy hagyományos szárnybekötés.pölö

Kit--Kat
Jó abban nem is kételkedtem, csak a nagysebességnél való szárnyállás változtatásra mondtam példát.
Vagy pontosan hogy értetted, hogy elektromosan nem lehet mozgatni nagy sebességnél?! Há' elektromos kábeleken jut el a parancs a motorhoz, hogy mozdítsa alrébb és az akkor elektronikus nálam<#idiota>

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

Fenrir
az lehet hogy számítógép vezérli de a mûködést biztosra veszem hogy egy hidraulika rendszer végzi el, más nem tudna ekkora erõt kifejteni ilyen sebességen

Kit--Kat
Kimerítõ választ kaptam kössz😊
A Tomcat az menet közben lazán számítógépes vezérléssel változtatja a szárnyállását.

Fenrir
mert pl nem lehet az ilyet nagy sebességnél elektromosan mozgatni mert nem bírná a motor vagy ha bírná akkor rohadt lassan lehet változtatni a szárnyat

ilyen csak hidraulikusan menne, ahhoz külön be kell vezetni még1 hidraulika rendszert a gépbe külön táplálással, hûtéssel, tárolással és mellé kell tenni egy standby hidraulikát is vész esetére...ezt külön be kell csövezni, helyenként nyomás és hõadókat betenni, különbözõ szelepeket beépíteni, ezeket mind be kell vezetékezni is és elõrevinni a pilótához hogy lássa és kontrollálhassa

jah és akkor még ennek a többlettömegérõl nem is beszéltem, ugyanis repülésben a legfontosabb a gép tömege, ez határozza meg hogy mit és meddig vihetsz

tényleg nem bonyolult 😊

Kit--Kat
A bonyolult részét nem értem. Van 1 számítógép ami mûködteti sebességtõl függõen+manuálisan is állítható. Nem tudom elképzelni, hogy lehe bonyolult maga az szerkezet se ami mozgathja, szóval nem értem 1általán miért is bonyolult.

Fenrir
tudod, az oroszok használták elõszeretettel a szárnylógatásos megoldást (pl a tu-154) míg az amerikánoszok a szárnyakat felfelé állították, pozitív v-be

a különbség az volt asszem hogy az orosz rendkívül jól kormányozható volt de rossz volt az egyensúlya (ezért esett meg 1x hogy seggre ült a gép amikor a hangárban volt nagyjavításon ferihegyen), az amcsi kicsit nehezebben mozgott (mondjuk ez csak a régiekre volt igaz) de sokkal jobb volt a súlyeloszlása

Fenrir
a legkisebb a 600-as méretû gép, az az igazi kisdisznó 😊

102 emberre van székezve nálunk, van business és economic osztály rajta

Papirzacsi
Ja, nehéz, bonyolult, gyakori karbantartást igényel stb stb. Szal nem igazán megfelelõ egy olyan gépre, amivel pénzt akarnak keresni. Katonáéknál is fontos a gazdasádosság, fõleg manapság, de nem annyira, mint a polgári szférában.

Errõl jut eszembe. Annó kísérleteztek "teleszkóp" szárnyú gépekkel is. Képe esetleg vkinek van ilyenrõl? :-)

[NST]Cifu
Pardon, efelett elsiklottam. Szóval a variaszárny valójában tényleg arany középút, legalábbis ami az elérhetõ végsebesség növelését és a leszállási sebesség csökkentését illeti. Azzal az "apró" hátulütõvel, hogy nehéz és bonyolult. Márpedig egy utasszállító gépnél a tömeg igencsak kritikus tényezõ...

narazzino
így van ez. amikhez én "értek" azokon már sztem milliószor átrágtuk magunkat

Kata
Nem baj, én is. Csak olykor feldobom valami különlegességgel a topikot és máris beindul a csevegés, a téma megvitatása, és mindenki jól érzi magát. A gép forog, az alkotó pihen. 😊)

[/cserf][/fülünyúl]

narazzino
utasszállítókhoz én bolond vagyok 😄

[NST]Cifu
A legkisebb változatott (-700) gyártják még? Mert a Boeing honlapján is csak a -800 és -900 van feltüntetve adatokkal...

[NST]Cifu
Nem sokkal nagyobb a 787-3, mint a 737NG-900, a 787-8 illetve -9 valóban válthatja a 767-400ER-t, a 757-es pedig már lezárt sorozat. Viszont a 787 csak a következõ évtizedben lép szolgálatba (annak is inkább a második felében), tehát akkor az NG sorozat már igencsak váltásra érett lesz...

Fenrir
NG családnak most rakják össze a 900-as szériáját, 1x már kész volt de volt benne egy tervezési hiba ezért újra kell gondolni az egészet (1 szárnyfeletti vészkijárattal volt kevesebb mint amennyinek kellett volna lennie a gép hosszát figyelembe véve)

Jah es az NG 90s evek kozepe/vege... meg 10 eves sincs. Miert futtatnak ki? Azert az tul nagy pocsekolas lenne.

Fenrir
namost ez a variaszárny kb olyan mint a pozitív és negatív v-be állítás

nincs igazén köztes megoldás

Szerintem marad. 757/767 valtjak le valszeg. Szerintem bar ez lehet baromsag, de ha joltom a 787 az nagyobb mint a 737

[NST]Cifu
Tényleg, most a 787-es kifuttatja a 737NG szériát, vagy az marad továbbra is gyártásban?

747 is baba... Nagyon regota a piacon van.

[NST]Cifu
1960-as évek. A variaszárny ekkoriban volt a toppon, mindenki ebben hitt, és az akkori aerodinamikai tudás alapján nem volt más megoldás. A Concorde is csúcs volt a kecsesen ívelt deltaszárnyával, de ettõl függetlenül is hatalmas volt le- és felszállósebessége. Az amerikaiak olyan gépet akartak, amelynek azért nem 400-hoz közeli sebességnél kell leszállnia - nem volt tehát más választásuk.