14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • DJviolin
    És gyakorlatilag én robbantattam ki. :DD
  • 42nd Intruder
    Hé kölyök! Gyere ide itt már hangulat van és panaszodat is elsírhatod :)
  • Papirzacsi
    Ezt mire alapozod?Nem ráncos a bőre, vagy vmi? :-D
    BTW: Ez a gép még a classic családba tartozik/ott, szóval nem éppen egy mai darab, 91-ben érkezett az első Classic a malévhoz.
  • Clidey
    Mert flottacsere volt. Helyettük jöttek a vadi új NG-k.
  • I.C.ram
    Miért írtam volna hülyeségből? :D Amúgy igen, ez az egyik legnagyobb hátránya a forgószárnynak, hogy nem ugyanaz a sebssége a 10 centi sugárnál, és a 2 méteresnél, hiába ugyanaz a forgatónyomaték, fordulatszám.
  • Kit--Kat
    Miért adta el a MAlév? Látszólga nem túl régi:o
  • Speedbreaker
    Most amit kérdeztem vitát fog okozni?
  • Clidey
    Jó volna ha megértenéd végre, hogy nem beléd kötni akarok, hanem csak elmondani azt, amit esetleg te nem tudsz, de én igen. Hidd el, ha olyan témában fogsz itt nyilatkozni, amiről gőzöm sincs, nem fogok beleugatni.

Egyébként meg nem értelek, mit kell neked ezen a képen megmagyarázni. Egyszerűen amikor a Hapag-ék átvették a gépet és az üzemeltetését is a Malévtól, megkapta a Hapag festését is itt nálatok az ACE hangárban, de úgynevezett átrepülő-lajstromjelnek megtartották a régi Malévosat. Ami logikus is, hisz mi a f@szért kérjenek rá súlyos pénzekért ideiglenes átrepülő lajstromjelet, ha ott a régi is, ami érvényes.

Peace?
  • Fenrir
    Akkor ezt magyarázd meg ha olyan okos vagy:

• Clidey
    Szerintem te kevered a felségjelzést a lajstromjellel.
    Felségjelzése általában a katonai ill. egyéb nem polgári szervezeteknek (pl. rendőrség) van, lajstromjele pedig a tisztán polgári gépeknek van - ahol az illetékes légügyi hatóság előírhatja (de nem kötelező érvényűen) az ország nemzeti zászlajának szerepeltetését is a gépen.
    Ergo nem minden gép magyar lajstromú, amin magyar zászló van, de minden HA- lajstromjelű gép magyar (üzemeltetésű).
  • Clidey
    Konkrétan a magyar lajstromú Sky Europe-os 737-esen csak a magyar, ill. az EU zászló látható szvsz... ami OM- lajstromú, azon meg nincs magyar zászló. Szóval nem értem miről beszélsz.

Ha valamely repülőgépen HA- lajstromjel díszeleg, attól még lehet külföldi a gazdája, csak magyarországon került a gép lajstromba ÉS itt is történik az üzemeltetése (vigyázat! az "üzemeltetés" nem egyenlő azzal, hol repül a repülő ténylegesen hosszabb távon!). Legjobb példák erre a Bőny-i Jakok. Döntő többségük angliában üzemel, de magyar lajstromban vannak, és itt is történik az időszakos ápolásuk.
  • Papirzacsi
    Mondjuk nem tudom te hol látsz magyar "felségjelzést" a cseh lajstomban repülő Travale Service gépeken, de lehet én nem böktem ki. EU-s , illetve Cseh jelzést látni rajtuk, de magyart...
  • Clidey
    Nyugodtan hidd el, első kézből származik az információ. Az új gépek sajna ilyen árban mozognak. De nem muszály olyan messzire menni a tengeren túlra, egy cseh Z-143L - konkrétan a HA-FBD, ami alig másfél év használat után tavaly rejtélyes körülmények között gazdasági TK-ra törtek -, 53 millába került. Igaz, ebben benne volt vagy 5-6 millió Ft értékű repműszer is.
  • Fenrir
    Amúgy meg magyar felségjellel, nem biztos, hogy csak HA lajstromú gépek vannak. Van a Travel Service-nek és a Sky Europe-nak is így gépe.
  • Fenrir
    Akkor Hungarian Aircraft :P
  • Papirzacsi
    Fenrir: Húdegyorsan visszaszívtad. :-D
  • Papirzacsi
    Ne legyél már ennyire ótszájder bakker! Majd biztosan egy mezőgazdasági gépen a lajstrom azt fogja jelenteni, hogy magyar légitársaság. LOL.
    Ahogy cifu is mondja, a lajstomban a HA = Hungary.
  • [NST]Cifu
    A HuAF valóban a Magyar légierő, de a HA-(kód) a gép azonosítója, "rendszáma", ha úgy tetszik, és a HA annyit tesz, hogy Magyarország (a német gépeken D-(kód), a francia gépeken F-(kód), stb.).
  • DJviolin
    Egyébként igen. Nemtom, hovy komolyan gondoltad-e, de tényleg így van.

Az ostor vége átlépi a hangsebességet.

Példának okáért ezért nem pörgetik a légcsavarokat 4000-es fordulatnál gyorsabban. Teszem azt egy 1.5 méter hosszú légcsavarlapátnak 4000-es fordulat felett a vége 5 méteres utat jár be, ami már átlépi a hangsebességet. Ekkor néha puffogó hangot ad ki.
  • I.C.ram
    Használtan 40 millió körül mozog egy cessna 172 (2002-2005 körüliek). Átlagban olyan 100-220ezer dolcsi, évjárattól, felszereltségtől függően (2000-2005). Bár az 5-6 év körüliek olyan 20 millió körül mozognak.

Egy 2005-ös bejáratós pl 200ezer fölött van, míg egy 2000-est már meglehet kapni 20 millióért is.
  • 42nd Intruder
    Nyugi kölyök, ez felénk bármikor előfordulhat :)
  • Papirzacsi
    Rá se ránts! Felfedeztük egy eddig rejtett tulajodnságodat, ami hasznos szórakoztatóipari dolog. Mi jót mulattunk a flémen, tedd te is azt. ;-)
  • Kata
    Nem.
  • Speedbreaker
    A HA rovidites ezeken a propelleres gépeken a HA, és a mig29-es magyar gépeken a HuAf ugyan azt jelenti? (Hungarian Airforce?)
  • Kata
    Egy Su-31-es kerül ~70 millába, és messze nem egy kategória a kettő, hogy több mint a felébe kerüljön egy vacak Cessna. Mintha egy versenyautó két személykocsi ára lenne...
  • Kata
    Kissé túlzónak tartom a 43 millát. Nem lehet, hogy te is esetleg téves információk birtokában vagy?
  • I.C.ram
    Aha.. ok.
  • I.C.ram
    Mert az ostor vége a visszarantáskor átlépi a hangsebességet, és hangrobanás jön létre :P
  • Clidey
    Na jó. Látom veled se lehet komolyan beszélni. Részemről zárom a témát.
  • DJviolin
    Találós kérdés:

Tudjátok, hogy miért csattan az ostor?
  • DJviolin
    halás = hajlás

Bocs. :D Nem mindegy.
  • DJviolin
    Hát ez az. A karbantartás. Lehet hogy azért ilyen occsó, mert müszakilag nem kóser. Meg a régi fémépítésű gépenél figyelembe kell venni az anyaglágyulást.

A faépítésű gépeknél ez pont fordítva van. Ahogy öregszenek, úgy egyre szilárdabbak, mert a farostok a rájuk ható csavarás, halás, terhelés miatt egymással párhuzamba állnak. Ott viszont amitől tartani kell 50-60 év múlva az a gombásodás, és a ragasztóanyag minősége.
  • I.C.ram
    Hát gondolom olyan 50-60 év körüli lehet. Legalábbis a 140-esek akörül mozognak. De ha szépen karban van tartva, akkor nem hinném, hogy olyan vészes.
  • Bucser
    ne aggódj te csak lökést adtál a feszültségek leadásához nem gond:)
  • DJviolin
    Való igaz, hogy 3,2 millió huf forintért még jó vétel is lehet az a cessna 140-es. Csak a kérdés az, hogy milyen öreg (Elvégre nem épp a legfrissebb konstrukció. Már a 150-esek is elég öregek.), és mennyire van szétgányolva.
  • I.C.ram
    *16ezer dolcsiért azaz kb 3.2 millióért, és a 140es nem kicsit gép, bár elég régi, de akár muzeálisnak is felfoghatjuk, ami megitn megdobja az árát :)
  • DJviolin
    Basszus!

Eldöntöttem. Egy hétig nem írok az SG-re. Beírtam pár kommentet a Lock On topikba, és kirobbantottam a Lock On topik történetének második legnagyobb warját. Most beírtam ide, és mindjárt itt is kirobban a világháború. :DDDDDDDDDD
  • I.C.ram
    Múltkor láttam egy Cesna 140-est 16ezer 2000 repült órával dolcsiért pl :P
  • I.C.ram
    Nyilván vannak, de maga a gép kijön a pénzből. Ja és ultrakönnyűről volt szó, abba meg simán belefér szvsz a csővázas :P
  • I.C.ram
    "Najó, de az nem is ultrakönnyű szvsz" (#7312)