Felhők felett...
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
[/cserf][/fülünyúl]
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)
Egyébként mi volt a neteddel?
^just kiddin egyébként welcome back😊
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
[/cserf][/fülünyúl]
[/cserf][/fülünyúl]
\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"
Budai György FELHÕK KÖZÖTT ÉBREN ÁLMODVA
www.papirusz.hu/cikkek/?id=2474
www.hetedhethatar.hu/irasok/lcsk20050715.htm
www.felhokkozott.com
Jó szórakozást.
DerMee
\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"
És végezetül ne dobáld a szánalmas szót pacalpörkölt, mer lehet több dologhoz értek mint te, nem tudhatod.
Boeing 2707-100 fantáziarajz
Boeing 2707-100 orrész-makett
Boeing 2707-300 életnagyságú makett
Lockheed L-2000 makett
Lopckheed SCV makett
Bristol Barbazon (1949), az óriás, drága, lassú angol utasszállító / prototípus
Baade VL-DDR 152 (1958), a kelet-német tömeg-utasszállító / prototípus
Fairey Rotodyne (1959), ambiciózus helikopter-repülõ / prototípus
Hawker Siddeley 141 Cíberlioner (1970), emelõhajtómûvekkel ellátott helybõl felszálló utasszállító / tervezõasztal
Boeing 747-300 (1971), a három hajtómûves "kis-jumbo" / tervezõasztal
1ként azért szeretem, mert a legszebb, legkecsesebb modern vadászgép számomra, és sok ember számára, ami az amerikai haditengerészet jelképe lett és még mindíg az a sima ember szemébe, attól függetlenül, vannak modrenebb hornetek és társai.
Attól függetlenül milyen régi konstrukció azóta sem tudtak ehhez fogahtóan szép és stílusos gépet csinálni.
Az, hogy a hozzá állásom a géphez tök pozitív nézd már el nekem, én olyan cikkeken nõttem fel aminek a bekezdsést most idézni is fogom:
"A Tomcat a csúcstechnika repülõ fegyverrendszer- Nagy sebességének és nagy hatósugarú fegyvereinek köszönhetõen több száz mérföldnyire a repülõgép-anyahajótól is képes végrehajtani feladatát. AWG-9 típusú fedélzeti radarja segítségévelhat célpont egyidejû megtámadására alkalmas, és Phoenix rakétáival az ellenséges bombázógépet már 150 mérföld távolságból is letudja lõni."
Lehet elfogult vagyok vele mert tényleg nagyon imádom a gépet, de te meg pont az ellenkezõje, csak kritikát tudsz rá mondani hogy iylen szar olyan régi semmire se valo okádék gép ami 1 lomha roncs, azt nem veszed hozzá, hogy ahhoz képest milyen idõs mit tud, vagy milyen volt fénykorában.
Akkor részemrõl ennyi volt a Tomcat itt. Köszönöm
Ez kicsit kezd olyan lenni mint mikor a ruszkik azon vitatkoznak, hogy a LA-7 gyorsabb volt mint a Me-262....PArttalan és nincs értelme.. tõlünk várod, hogy alátámasszuk azt a zöldséget amit mondassz?? mert az! Adatokkal te támaszd alá keresd metg õket.. nem egy linket kaptál már.. én Kicsit belefáradtam ebbe az idióta beszélgetésbe.,. kérdezel válaszolunk és újra megkérdezed amíg neked tetszõ nem lesz a válasz...
A rendszeresített gépek közül a MiG-29 (9.13) a legújabb (a MiG-29B gépek az 1980-as évek második felét képviselik amúgy, a MiG-29Sz képviseli az 1990-es évet). Ez nagyobb belsõ üzemanyagtartályt és "Gardenyja" (vagy mi a szösz 😊) ECM berendezést kapott. A MiG-29Sz pedig új radart és fedélzeti rendszereket.
Magyar MiG-29B
MiG-29Sz, jól látható a "púpos" hát.
Az pedig csak egy gonosz téveszme, hogy az oroszok elektronikailag el lettek volna maradva.. nagyon nagyon sokmindenben az amcsik elõtt jártak csak nem volt rá pénz...
mig 29 adatok:
WEIGHTS:
Empty 24,030 lb (10,900 kg)
Typical Load 33,600 lb (15,240 kg)
Max Takeoff 40,785 lb (18,500 kg)
Fuel Capacity internal: unknown
external: unknown
Max Payload
6,614 lb (3,000 kg)
PROPULSION:
Powerplant (MiG-29A) two Klimov/ Sarkisov RD-33 afterburning turbofans
(MiG-29M) two Klimov/ Sarkisov RD-33K afterburning turbofans
Thrust (RD-33) 36,600 lb (162.8 kN)
(RD-33K) 41,450 lb (184.44 kN)
PERFORMANCE:
Max Level Speed at altitude: 1,520 mph (2,445 km/h) at 36,090 ft (11,000 m), Mach 2.3
at sea level: 805 mph (1,200 km/h), Mach 1.06
Initial Climb Rate 65,000 ft (19,800 m) / min
Service Ceiling 60,700 ft (18,500 m)
Range typical: 810 nm (1,500 km)
340 nm (630 km) with max payload
ferry: 1,570 nm (2,900 km)
Nézd a sebességet a hajtóerõt és a tömeget!!!!
És itt van mellé az F-14-esé:
F14A F14A+ F14D
Empty Weight | 40,104 pounds | 41,780 pounds | 43,735 pounds
Max. Weight | 72,000 pounds | 74,349 pounds | 74,349 pounds
Powerplants |2 P&W TF-30-P-414A |2 GE F-110-GE-400 | 2 GE F-110-GE-400
Max. Thrust | 34,154 lbs | 56,400 lbs | 56,400 lbs
Max. Speed | 1,544 mph | 1,544 mph | 1,544 mph
Mach 2.38 Mach 2.38 Mach 2.38
Mármint ha a Szu-27Sz gépen éppen nincs Szorbitszia ECM konténer? A Szu-27SzM gépekbe amúgy már került beépített ECM. A kínai Szu-30MKI gépekbe pedig izraeli ECM lett szerelve. 😉
Szu-27Sz(?) Szobitszia ECM konténerrel a szárnyai végén.
jó a manõverezõképessége és nagy minimális az esély a veleszembeni menekülésre.
Ez a reklámszöveg. Hasonlót már hallotunk nem egyet. Tény, hogy az AIM-120 egy igen fejlett (ha nem A legfeljettebb) közepes hatótávolságú levegõ-levegõ rakéta, de nem varázspálca, amely egy mozdulattal leszed mindenkit az égrõl.
A kedvenc példám erre az M1A1 és M1A2 Abrams, amelyet "elpusztíthatattlannak" tituláltak. Amikor Irakban kilõttek oldalról egy Abrams-t egy páncéltörõ rakétával, rögtön jöttek a magyarázatok, hogy modern "Kornet" rakéta volt a bûnõs, majd a kettõs robbanófejû RPG-7VR rakétával jöttek. A végére kiderült, hogy egy totál hétköznapi, 40 éves szinvonalat képviselõ RPG-7V páncéltörõ rakétával lõtték át a "megsemmisíthetettlen" harckocsi oldalát. Hát igen...
A kiegészítséhez: nem tudom hányszor írjam még le hogy nem csak az ECM (electronic countermeassure) létezik mint lehetséges válasz az aktív radarvezérelt rakéták ellen!!! Hiszen ezért dolgoztak ki eljárásokat ezért próbálják rávenni a radarokat, hogy minnél jobban el tudják különíteni a földháttértõl a célt és megvilágítani legalább hogy ott van valami mégha már azonosításhoz nem képes elég jellemzõt gyûjteni a gép. HA elveszti a célt még az AMRAAM sem tud mit kezdeni!!!!! Megy a kukába!!! értsd meg a radarvezérelt rakéta nem minden!! Számtalanszor elõfordulhat hogy nem old a gyújtószerkezet hogy túl hamar indítanak hogy eltánik a cél ez mind elõfordulhat!! ne úgy képzeld a légiharcot nagytávolságból, hogy a képernyõn elkezd villogni egy felirat hogy ellenséges gép ráviszed az egeret kattintassz és már be is van fogva... Meg kell keresni az ellenfelet a radarral biztos fogást adni neki és biztosnak lenni abban, hogy képes most már a radar is lekövetni! Nem automatikusan találja meg a célt a radar hanem rá kell vezetni követni már tudja de a megtalálás a pilóta/RIO dolga!
5268: Hát most épp a migeknél meg a szuhojoknál tartunk ahol nincs igazán védelmirendszer, legalábbis ezt olvasta, szóval nem sok eséllyel szállnak szembe vele ezek alapján.
Itt van néhány rajz és leírás róla😊
Ezzel szemben a Tomcatnek elég komoly védekezõ rendszere van rakéták ellen.
u.i.: és legyen nálad törölközõ és SOHA ismétlem SOHA ne ess pánikba!!!
És mi van a AIM-120 AMRAAM elég fejlettek, ezek ellen tehetetlenek az orosz gépek.
Mondjuk az orosz gépek mindíg is oriási lemaradásban voltak, de fõleg a 70-80as években nagyon lemaradtak az amerikaiaktól ezért gondoltam, hogy Tamás<#smile>#smile> elõnybe van velük, na most épp áttanyulmányozom teljesen a szovjet meg a USA gépeket és olvasom, hogy igen komoly elhárító rendszere van a Tomcatnek.
Még az 1970-es évek elején kezdõdött meg egy nagy, 80,000 tonna körüli vízkiszorítású, nukleáris meghajtású szovjet repülõgép-hordozó osztály tervezése, amely az amerikai hordozók ellenpárja lehetett volna. Gõzkatapultokkal felszerelve indíthatta volna csapásmérõ repülõgépeit, mint a tervezett MiG-23K vagy a Szu-25K, illetve felmerült az akkor még csak fejlesztés alatt álló PFI gépek haditengerészeti változata is. A nehézségek miatt viszont 1977/78 körül egy viszonylag kisebb, 67,500 tonnás, hagyományos meghajtású hajóosztály fejlesztését rendelték el. A Szu-27 és/vagy a MiG-29 tengerészeti változatát hordozta volna, és fõ feladata pedig a hajócsoportja feletti légtér biztosítása. A Szuhoj iroda 1978-ban kezdte meg a munkálatokat (elõször még T-12 jelöléssel, majd áttértek a T-10K jelölésre), a tervek szerint a két AL-31F hajtómûvel szerelt gép 26,6 tonnás felszállótömeggel rendelkezett volna, standard fegyverzete két R-73 és hat R-27R légiharc rakéta. Eredetileg úgy tervezték, hogy 18db Szu-27K, 28db MiG-29K és 14db Ka-28 helikopter lesz a hajón. 1981-ben újabb módosításra került sor. A hajót csak VTOL (helybõl fel- és leszálni képes) képes gépekkel szerelték volna fel, és nem lettek volna rajta katapultok (mivel a szovjetek nem rendelkeztek tapasztalatokkal a katapultokat illetõleg, és nem akarták, hogy emiatt késsen a hordozó elkészítése), a Jak-38 utódját, a Jak-41-et nevezték meg a fõ hajófedélzeti típusnak. A MiG és a Szuhoj iroda azonban kiharcolták, hogy õk katapult nélkül is boldogulnak, és a gépek a felszállófedélzet elején, síugrósánc szerûen kialakított orrészrõl nekirugaszkodva indultak volna – a némi hezitálás után a haditengerészet kötélnek állt.
A T-10-3 prototípus 1982-ben kezdte meg a felszállási próbákat, és az elején még 18,2 tonnás felszállósúly mellett 230 méteres nekifutás kellett a 230km/h-s felszállósebesség eléréséhez, késõbb fokozatosan ez sikerült 140 méterre és 180km/h-ra csökkenteni. Hamarosan már a leszállást segítõ rendszert, illetve a fékezõhorog gyakorlati tesztelése folyt, immár bevonva a T-10-25 jelû gépet is, bár 1984 novemberében a T-10-25 a hidraulikarendszer hibája miatt lezuhant (pilótája, Sadonyikov katapultált). A pótlására a T-10-24 érkezett, amit már ellátak egy kis canard-szárnyal, ami a félszárnyak elé került, hogy az alacsony felszállási és leszállási sebességnél javítsanak a gép repülési tulajdonságain., illetve a T-10U-2 kétüléses gép is, amit ugyan canard-szárnyal nem szereltek fel, de fékezõhorgot kapott. A T-10-24 félszárnyait késõbb felhajthatóvá tették, emiatt az addig egy darabból álló ívelõlapot kettéosztották, az elsõ futómûve teleszkóposra lett cserélve, és két keres kiképzésû lett. Hamarosan megjelent rajta a légi utántöltõ csonk is, amit az idõközben a Szu-27PU fejlesztéshez átvezényelt T-10U-2-õn kialakított módon szereltek be, tehát a töltõcsonk a középvonaltól balra került, a ’Kolsz’ pedig jobbra. Eközben a T-10-20 gépet átalakították a hajófedélzeti próbákhoz egy repképtelen tesztmodellé T-10-KTM jelzéssel, amellyel a hajó fedélzetén és hangárjában való mozgatást tesztelték, ehhez a félszárnyak mellett a gép orrát és faroknyúlványát is felhajthatóvá alakították.
A T-10K jelû protopéldányok már eleve hajófedélzeti gépnek készültek, de még mindig nem volt felhajtható félszárnyuk és nem volt megerõsítve a futómûvûk. Az elsõ T-10K gép Pugacsevvel a kormánynál 1987-ben szállt fel, de ez a gép még a széria Szu-27 szárnyaival rendelkezett, csak késõbb, 1988 Augusztusában kapta meg felhajtható félszárnyakat, egy hónap múlva azonban ez a gép egy balesetben megsemmisült. Így 1988-ban a T-10K-2-vel szállt le ’Tbiliszi’ (a Szovjetunió összeomlása után ’Admiral Kuznyecov’😉 fedélzetén Viktor Pugacsov. A haditengerészet összehasonlította a MiG-29K-t a Szu-27K-val, és a Szu-27K mellett döntött, a Jak-41 nem kerültek rendszeresítésre, így a Kuznyecov egyetlen harci géptípusa a Szu-27K maradt.
Összesen 26db Szu-27K került átadásra a haditengerészet részére, ebbõl kettõ a T-10K prototípusokból lett átalakítva, és hivatalosan 1991-ben lett rendszeresítve a gép a haditengerészetnél. Az eredetileg tervezett 4 hajóegységbõl csak a Kuznyecov (Ex-Tbiliszi) készült el, így több gépre nem volt igény.
A Kuznyecov maga egy átmenet a Kijev-osztály és a soha el nem készült valódi hordozók között. A vadászgépeinek feladata a flottacsoport védeleme volt az ellenséges vadászbombázóktól, a csapásmérõ képessége sokadlagos szempont volt. Ezt a köztes szerepet jól szemlélteti a besorolása is - Repülõgéphordozó Cirkáló. Fõfegyverzete 12db nagy méretû "Granit" hajó elleni robotrepülõgép (ugyan az a típus, mint a 949/949A (NATO: "Oscar") SSGN tengeralattjárókon és a 1144.2 Kirov-osztályú nehézcirkálókon megtalálható). E mellett erõs légvédelmi rendszerrel ("Klinok" rendszer 192db rakétával és 8db "Khastan" közellégvédelmi üteggel) és tengeralattjáró-elhárító rendszerekkel (2db Udav-1 reaktív vizibombavetõ és 4db Ka-27-LD ASW helikopter).
Nemrég felmerült a gépek felújításának lehetõsége, egyelõre csak modernebb avionikát kapnának, de a mûszerfalhoz nem nyúlnának, tehát nem kapnának a gépek színes kijelzõket. A második szinten a radarokat cserélnék le modernebb és nagyobb hatótávolságú változatra.
A Szu-33 jelzés a Szuhoj tervezõiroda által használt, a haditengerészet Szu-27K-ként nevezi.
Szu-27K géppár indul a Kuznyecov fedélzetérõl
Két "összecsomagolt" Szu-27K a fedélzeten.
Egy Szu-27K és egy Ka-27 a hangárfedélzeten
Szu-27K gépek a felépítmény elött.

Nincs 100%-os találati arány. A rakéták ellen be lehet vetni pár trükköt - kimanõverezni õket, csalit szórni, stb. A MiG-29 ugyan alapból nem rendelkezik ECM-el (sõt, a Szu-27 is csak utólag, külsõ függesztményben vihet magával), tehát az ellentevékenység ezen része mondjuk nem él. De azért már ezek is elegek lehetnek a túléléshez - fõleg, hogy mint sokszor említve lett, a Phoenix esélye, hogy elfogjon egy gyors, manõverezõ célt, hát... legalábbis korlátozott.
Szárazföldön milyen viszonyban szolgáltak Tomcatek?
Csak Iránnál szolgálnak szárazföldi üzemeltetésû Tamás macsekok.
Azért voltak ilyen szarok a hajtómûvek, mert 1972es fejlesztésûek?
Akkoriban is tudtak normális hajtómûvet tervezni és építeni, de a TF-30-as nem ilyen volt. Mivel csak úgy nem lehet beépíteni egy másik hajtómûvet, ezért jobb hijján nekiálltak a TF-30-at csiszolgatni. Tudni kell, hogy az F-14-es program csúnyán túlszaladt a fejlesztési idõn és a pénzügyi kereteken. Az US NAVY csaknem dobta az egész programot az 1970-es évek legelején, és nekiállt olcsó alternatívát keresni. Végül mégis rendszerbe állították, de hallani sem akartak további plusz költségekrõl - és ekkor kiderült, hogy a gép hajtómûve némi túlzással egy rakás hulladék... Nem volt pardon, maradtak a TF-30-asok, valami olyan hangulatban, hogy "csaknem egy évtizedet és egy rahedli pénzt öltünk bele, oldjátok meg, és kész". Hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy a Tomcat igazából a hajtómûveit leszámítva minden téren megfelelt az elvárásoknak.
A haditengerészetnél viszont nagyon vegyes volt a vélekedés a Tomcat-rõl ezidõben, még a személyzetük jó része is utálta, mert megbízhatattlan gép volt, és nem adott második esélyt a pilótának. Aztán lassan elkezdte kinõni a gyerekbetegségeit (az F-14A+ megjelenésével), a TopGun film pedig világsztárrá tette a típust.
Én csak elméletrõl beszéltem a minimális tudásommal, abban pedig az F-14 nagyobb elõnybe van, de ez 1 csataáb dõlne el úgyis, hogy ezt megis tudja-e tartani.
letelik a lokátor hatótávából származó elõny elkezdi keresni a 29-es is a lokátorával a f-14-est. mivel egy olyan kurva nagy gépet nem túl nehéz megtalálni és azonosítani meg is teszi azt befogja az r-27-es valamely váltatával majd ha közel ért akkor kilövi a rakétát 20 km távolságig rajta tartja a célon majd kikapcsolja a radart és rábízza a maradékot a r27-esre ha kell akkor más pozícióból újra kezdi.. míg erre a közepes távolságra milye van az f14-nek?? Sparrow aminek aktív folyamatos megvilágítás kell ha eltûnik a lokátorképernyõrõl a gép akkor meszeltek a Sparrownak is. Manõverezõ légiharcban mint az már párszor le lett írva nincs esélye sem közelharcban amikor már az infrafejes rakétákat használnák...