Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Lockheed
Pffff... Tényleg, meg sem néztem, mert belinkeltem és kirohantam. Tényleg torz ...

Thorin Matarielle - Shirak Skunkworks - Siseide

narazzino
úgy valahogy, csak a kép egy kicsit torz, nem?

Lockheed
Jajaja. <#vigyor0> Tudom!

narazzino
nemkülönben, de a jövõ már nem az övék

Lockheed
Ehhhehehe... <#vigyor0> Odavagyok a MIG-29 -ért.

narazzino
ha valaki tudna még ilyen képeket az írja már meg plz!

narazzino
a kidobott migekrõl egy kis gyûjteményitt található

Kata
A makettezõs topik egyik linkjében találtam. Milyen gép ez?

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
Tök jól szívathatnánk velük az új Gripeneket. 😄

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
Kis... 😛

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
Nemhogy nekünk adnák itthoni használatra. 😛

[/cserf][/fülünyúl]

Lockheed
Jönnek Gripenek a MIG -et meg kidobják! Szééép... <#vigyor0>

Lockheed
Helló!

Placebó
Nagyasszony...😊

Dieu me pardonnera, c\'est son métier! (Heinrich Heine) ja meg: http://spaces.msn.com/placehq/photos/

Clidey
Senki sem állította az ellenkezõjét...de mindkettõ fémbõl van... 😊)))))))
Így a te logikádat követve tényleg kellene cserélni a hidakat is... 😊))))))

Egy szó mint 5112478, egy 60 éves szárnnyal is simán lehet üzemelni hosszú-hosszú évekig, ha az idõszakos ápolásokon rendben találnak rajta mindent, hidd el!
Amit Cifu mond, az is teljesen igaz, ilyen is van - bár azt azért hozzáfûzném, hogy ez eléggé gyártó-függõ dolog. Van amelyik gyár engedélyezi bizonyos típusaira, van amelyik hallani sem akar róla. És itt elsõsorban a volt "Keleti blokk" gyáraira gondolok, nyugaton az állapot szerinti üzemeltetés bevett szokás, mondhatni hagyomány hosszú évtizedek óta.

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Clidey
Ja értem, így már világos! 😊 Bár azt hiszem félreértetted, nem lett volna belõle vita, mi Zacsival folyton így ba**tjuk egymást hosszú évek óta, ez nálunk a sztenderd kommunikáció! 😊)))))

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Kata
Nemtom mit hiányolsz, csak a veszekedést, illetve annak gerjesztéseit töröltem. Lehet, kicsit szubjektíven, de semmi esetben sem sértõ szándékkal.

[/cserf][/fülünyúl]

Picit más erõhatások hatnak egy repülõgép szárnyára, mint egy híd tartópillérére...

[NST]Cifu
Hát én már hallottam olyanról, hogy állapot szerinti (és nem repült órák szerinti) karbantartás, de biztos csak a memóriám csapott be. <#vigyor3>

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Papirzacsi
sõt... 50évente a hidakat is kicserélik...<#idiota>

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Papirzacsi
Naptári idõ van a gumitömlõkre is, meg még pár dologra.
De maga a sárkány ideje repidõben mért, és nem naptári dátumban.

Clidey
Hmmm...hová tûnt a vásznazással kapcsolatos elõzõ kommentem? Mi volt vele a baj?? Kata?

Clidey
Hát erre bizony ne vegyél mérget. Erre valók ugyanis a különbözõ repedés- és korrózió meg satöbbi vizsgálatok (álltalában így kezdik a felújítást minden egyes oldtimer gép esetéban...már ami fémbõl van 😄). Ha a vizsgálatok megfelelõ eredményt hoz, nyugodtan levegõbe emelkedhetsz akár egy 120 éves repülõvel is! 😊

Vagy szerinted le kéne gyártani a komplett részegységeket (szárny, törzs, stb.)? Na ne má! 😊

Legjobb tudomásom szerint - mint azt már említettem pár kommentel lejjebb - max. a vásznazásra van naptári idõ kiszabva.

Hát, nem azért, de egy gép 60 éves szárnyakkal tuti hogy nem fog felszállni, ha másért nem, akkor a biztonsági elõírások miatt. Bizonyos repült óra után az anyagfáradás veszélye miatt cserélni kell, oldtimer vagy sem. Nyilván a múzeumban álló gépek ízig-vérig eredetiek, de amikkel repülnek, azok nem.

http://www.aaronkoblin.com/work/faa/
Figyelemreméltó animáció a légiforgalomról - az európai horda a lényeg 😄

Távrepülési rekordot döntött a Boeing 777-200LR

Megdöntötte csütörtökön minden idõk leszállás nélküli távrepülési rekordját az amerikai Boeing repülõgépgyár egy 777-200LR típusú gépe, amely Hongkongból a lehetséges leghosszabb utat választva jutott el a londoni Heathrow repülõtérre.

A gyár kék-fehér színeire festett, kétmotoros óriásgépe 23órás, csaknem 20 ezer kilométeres repülés után szállt le csütörtök délután a Heathrow-n. Az úttal a vállalatnak kifejezetten a rekorddöntés volt célja, a rekorddal pedig az, hogy vevõket szerezzen a jövõre piacra kerülõ új típusnak. A Boeing 777-200LR a világ leghosszabb hatótávolságú utasszállító repülõgépe lesz. Az amerikai gyártó szerint a típus messzebbre tud repülni tankolás nélkül, mint a jelenlegi rekorder, az európai Airbus A340-500-as típusa, amely már menetrendszerû forgalomban közlekedik.

Az A340-500-ast a Singapore Airlines használja a világ jelenlegi leghosszabb menetrendszerû útvonalán, a Szingapúr-New York közvetlen járaton; a több mint 16 ezer kilométeres út 18 órát vesz igénybe. A Hongkong-London utat a menetrendszerinti járatok nyugati irányban teszik meg, a szerdán indult, csütörtökön Londonba érkezett Boeing 777-es azonban kelet felé indult, átszelve a Csendes- és az Atlanti-óceánt. Az út során a gép mintegy 200 ezer liter üzemanyagot fogyasztott.

Az ilyen extra hosszú repülõutakat elsõsorban a környezetvédõk bírálják, mondván: ekkora távolságon éppen a hatalmas súlyú üzemanyagteher szállítása okoz tetemes túlfogyasztást, és ezzel jelentõs környezetszennyezést. Veszélyekre hívják fel a figyelmet az orvosok is, akik szerint az ilyen idõtartalmú repülések során fokozott kockázata van a mélyvénás trombózis (DVT) kialakulásának, amely egyébként is a hosszú repülõutak egyik fõ egészségügyi veszélye.

A 300 személyes Boeing 777-200LR hivatalos üzemi hatótávolsága 17350 kilométer; ez lehetõvé teszi a London-Sydney távolság leszállás nélküli megtételét. Ezen az útvonalon, amely világ leghosszabb menetrendszerû repülõútja, az utasszállító repülõgépek jelenleg egy ázsiai - rendszerint bangkoki, szingapúri vagy hongkongi - leszállást iktatnak be. Az új Boeing-típusra eddig összesen öt megrendelés futott be a Pakistan International Airlines, illetve a tajvani Eva Air részérõl.

Clidey
Megvan. Cifu #5269

Papirzacsi
Nos attól még nem replika, hogy utángyártanak hozzá alkatrészeket. Ezt még mindig restaurálásnak hívják.
A fõdarabokról meg csak annyit ,hogy a HA-LIX 49-es gyártmány...Így akár hogy is nézem, 56 éves.

Papirzacsi
A hiba az ön készülékében van

Clidey
Hát ezesetben remélem hamarosan jelentkezik a "tettes" aki onnan linkelt. <#szomoru1>

Kata
Nálam nem ugrik fel semmi, nem tudom mi a probléma. Ha kapok hozzászólás számot, akkor tudom törölni. Szerkeszteni nem, mert nem vagyok moderátor.

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
Azért az EHSI erõsen digitális, arról beszélek. 😛 Egyébként tudom, hogy le kell gyártani az új alkatrészeket ilyenekhez és le is gyártják. Az általad említett Li-2-es felújításánál is rengeteg dolgot újra le kellett gyártani. Én járogattam arrafelé akkoriban és tudom, hogy a Repszer Kft egy csomó dolgot megcsinált nekik, mind a mai napig tartozása van az oldimereseknek a Repszer felé pl. Úgyhogy igen azt mondom, hogy legyártanak új részeket. Természetesen nem mindent, mert ha van még épségben lévõ, akkor azt használják. De abban is biztos vagyok, hogy pl. a Li-2 -es felújításánál a fõdarabokba ütött dátum nem 1940, hanem mondjuk 1960. Ami hiányzik, törött, nincs belõle sehol, azokat meg úgyis újra kell gyártani akármennyibe is kerül.

[/cserf][/fülünyúl]

Clidey
Azt nem tudom, nem én voltam az elkövetõ...nálam (és gondolom másoknál is) csak ez a k...a loginablak ugrik föl folyton...<#szomoru1>

Papirzacsi
Mutánsok mint pl Clidey, a repülõgépek között is elõfordulnak.:-) De marhára nem általános dolog, hogy mindenféle csili-vili hiperszuper dolgot berámolnak a régi gépekbe.Gondolok itt pl az EICAS-ra.Az EHSI meg amúgy is navigációs mûszer, szal nem tom mirõ beszész. :-P
60éves elfáradt anyag????? Ezt nem gondolod komolyan? A dc-3asok akkor hogy repülnek még ma is? Vagy a 2.vh-s bombázók, mint pl pont a B-25 vagy a B17 és hasonlók? Mert kizárt dolgonak tartom, hogy új szárnyat, törzset csinálnak a régi "elfáradt" helyett. Már csak abba is elég belegondolni, hogy mibe kerülne egy szárny legyártása. Mert pl a bordákat nem fogják szabad kézzel sajtolni az tuti. Akkor meg kell hozzá vmi szerszám, amit szintén meg kéne építeni.Szal beláthatod, nem egy járható út. Eltekintve attól a pár projectttõl, mint pl a Me-262 ill. a Fw-190 újragyártása.
Elég csak példának felhozni a HA-LIX-et. Ott is ment a csere-bere, hogy egy olyan törzshöz jussanak, ami még alkalmas a repülésre.
Attól meg még nem lesz replika egy gép, mert kicserélik rajta a régi vásznat egy újabbra, vagy kicserélik az elektromos rendszer kábeleit, vagy modernizálják az elektornikát.

Kata
Hozzászólás száma?

[/cserf][/fülünyúl]

Clidey
Kata, szerkeszd már ki ezt a jelszóval védett airwar.ru-s képet, légy oly kedves! Köszi!

Clidey
Kata - Zacsi
2 : 2

<#vigyor>

Kata
Igen, láttam én már oldtimer P-51 Mustangot repülõnapon. A GPS, meg a modern navigációs és kommunikációs berendezések ugye hagyján mert elõírás, de ott fityegett benne a Piper EHSI-je és EICAS-ja is. Szóval nem mernék rá megesküdni, hogy mindegyiknél minimális a modernizáció. Valószínûsítem azt is, hogy ezek az oldtimerek nem a 60 éves, mára elfáradt anyagokból épülve repülnek, hanem minden alkatrészüket újragyártották új anyagokból. És akárhogy is, de ez már replika. 😛

[/cserf][/fülünyúl]

Papirzacsi
Az amcsiknál nagyon sok az oldtimer gép, ami egyértelmûen nem replika. Náluk hálistennak azért nem terjedt el az a nézet, hogy felvágunk minden gépet, amire már nincs szükségünk. Ezért fordul elõ náluk ennyi régi repcsi.
A modern dolgokról meg csak annyit, hogy a sebességet akkor is és most is mérni kell. És ha ezt annó a szárnyon elhelyezett pitotcsõvel tették akkor ma is. És fordítva is igaz persze. :-) Amúgy sztem a rádión és pár navigációs mûszeren kívül, ami ügye kötelezõ, nem hiszem ,hogy sok modern cuccot pakoltak be ezekbe a masinákba.Végülis vhol ezért is nevezik ezeket oldtimereknek. :-)

Kata
Én a pitotcsõvel nem variáltam, elvégre ezek javarészt replikák modern anyagokból és mûszerekkel feltételezem.

[/cserf][/fülünyúl]

Papirzacsi
Ez pedig egy gyönyölûszép csillagmotol.
http://www.airliners.net/open.file/776819/L/

Papirzacsi
De amúgy elég csak észrevenni a belépõélnél kiálló pitot csövet, illetve a leszállófényszórót, és a mellette lévõ szárnyfelületre merõleges lemezdarabot.
Utánna megnézni a linklet A-20-as képet, és szembetûnik a különbség.
Itt pedig ugyan az a kötelék:
http://www.airliners.net/open.file/623149/L/

Kata
Na, azért ne tessék ennyiben hagyni. Derítsétek ki, azonosítsátok be! 😛

[/cserf][/fülünyúl]

😊))))
En csak mondtam valamit... Te jottel A-20, Papi B-25, en folytattam a novekedest C+30-l.

Papirzacsi
Ja, meg még a másik 20 féle gépé amit ilyen motorral szereltek fel. :-)

Kata
nc

[/cserf][/fülünyúl]

8

Kata
Frászt, az 4 motoros, nem?

[/cserf][/fülünyúl]

Mondtam hogy C+30...

Kata
Lehetséges, de nem állítanám 100%-ra. Az A-20-as motorburkolata ugyanilyen:

[/cserf][/fülünyúl]