Felhők felett...
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Szárazföldön milyen viszonyban szolgáltak Tomcatek?
Azért voltak ilyen szarok a hajtómûvek, mert 1972es fejlesztésûek?
\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"
Kérdem én mint 1 laikus, hogy lhetett egy hajtómû gyenge ha 2480al tudott menni a gép?
Úgy, hogy a teljesítménye csak utánégetõvel volt komoly, utánégetõ nélkül eléggé kevés volt. Csak nézd meg magad:
TF-30: max. tolóerõ: 54.90kN, utánégetõvel: 92.96kN
F-110: max. tolóerõ: 72.95kN, utánégetõvel: 121.87kN
Viszonyításúl a Szu-27SzK hajtómûve:
AL-31F: max. tolóerõ: 79.43 kN, utánégetõvel: 122.58kN
Hiába volt képes elérni nagy sebességet a gép, a kis teljesítmény miatt lassan gyorsult, a végsebesség nemcsak a hajtómûtõl, de az aerodinamikától is függ - e téren van a Tomcat egy kicsit elõnyben a változtatható szárnyállás miatt. Szemléletesebben: az alap F-14A esetén felszálláskor mûködtetni kellett az utánégetõt. Az F-14A+/B/D esetén utánégetõ nélkül is fel tudtak szállni a gépek...
De a 80as években még betudta volna fogni a Mig-29 est biztos, mert én ezt olvastam.
Egyfelõl MiG-29-es jobban manõverezik, másfelõl jobb a tolóerõ/tömeg aránya (különösen a TF-30 hajtómûvel szerelt gépekkel szemben). Harmadrészt az F-14-es inkább Szu-27-esekkel találkozott volna. 😊
Na meg ehhez hozzátartozik, hogy a Tomcat szárazföldi gépekkel vette föl a versenyt, vagy ez a 2. ww után már nem volt nagy cucc?
Nem igazán. Egyfelõl ha összehasonlítjuk mondjuk a MiG-23-al, a Mirage V.-el vagy az F-15-ös gépekkel, akkor egyedül a radarja és a Phoenix rakétái azok, amik komoly elõnyt jelentenek. Semmilyen más téren nem tûnik ki (teljesítményadatokról volna szó). Egy hordozófedélzeti gép mindig is hátrányban lesz alaphelyzetben, mivel egyfelõl cipel olyasmiket is, amikre egy szárazföldi üzemeltetésû gépnek nincs szûksége (erõsebb futómû, fékezõhorog, szárnyakat felhajtó/nyilazó hidraulika), másfelõl a hordozóról csak korlátozott tömeggel lehet felszállni (a Tomcat hordozoról csak 4 AIM-54-essel szálhatott fel, ha szárazföldrõl üzemeltették, simán vihetette a 6 AIM-54-esét).
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
EA-6B elsõ fülke.
EA-6B hátsó fülke.
Kérdem én mint 1 laikus, hogy lhetett egy hajtómû gyenge ha 2480al tudott menni a gép? Vagy ezt csak az újjal érte el? De a 80as években még betudta volna fogni a Mig-29 est biztos, mert én ezt olvastam.
Na meg ehhez hozzátartozik, hogy a Tomcat szárazföldi gépekkel vette föl a versenyt, vagy ez a 2. ww után már nem volt nagy cucc?
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Az 1980-as években szigorúan szerény véleményem szerint célirányosan jó gép volt - egy, a hordozót veszélyeztetõ Tu-16, Tu-95, Tu-22M3 támadást ki tudott volna védeni, az E-2B/C segítségével. A Szu-7, -17, -20, -22 gépek támadását is képes lett volna kezelni, bár tény, hogy egy komolyabb támadóhullámnál gondban lettek volna (csak 2-2 AIM-7 és 2-2 AIM-9 gépenként). Vadászok ellen már zûrösebb az ügy, fõleg az 1980-as évek második felétõl, a MiG-29 és a Szu-27 megjelenésétõl. Ezek a vadászok véleményem szerint jobbak, mint az F-14A. Nagyon kínos lehetett volna a találkozás a MiG-25, illetve a MiG-31 esetén is. A MiG-25 hatalmas sebességével okozhatott problémát, igaz itt megint az a kérdés, hogy vajon az AIM-54 mire lett volna képes egy, a hangsebességnél gyorsabb, kitérõ manõvert végrehajtó vadászgéppel szemben. A MiG-31 pedig igazi "mano-to-mano" eset lehetett volna, két nagy radarhatótávolságú, nagy hatótávolságú rakétafegyverzettel rendelkezõ gép harca.
Ami a probléma lényege viszont, hogy a Tomcat küzdött a szörnyû rossz TF30-as hajtómûveivel. Ez egy híresen rossz hajtómû lett, megbízhatattlan, viszonylag gyenge, és a Tomcat kialakítása miatt ha az egyik hajtómû leáll, akkor a gép már szinte rögtön veszett balta nyeleként viselkedett. Az F110-es hajtómûvek beépítéséig (ami lassan haladt, és csak a gépek egy részén végezték el - ezek lettek az F-14A+ gépek, de csak 1987-tõl kezdve jelentek meg) az F-14A csak egy féllábú óriás volt - de mondom, ez csak az én személyes véleményem.
Nem voltak pipák amikor õket "csak navigátoroknak" osztoták be vajon?!😊
Másik: A 80as években még jó gépnek számított?
Az esetbõl égtelen nagy botrány lett, mivel nyilvánvalóan komoly preztízsveszteséget jelentett az US NAVY-nek, és mindenki kérdezgette, hogy most mi és miért nem védte meg a hordozót, és persze az orosz média is vígadozott ("Az amerikai hordozók védtelenek az orosz bombázókkal szemben"). Az igazság a következõ:
-Az utántöltés közben (ami akár két-három órás is lehet az adott esetben) a hordozó nem tud sem indítani, sem fogadni vadászokat. Emiatt az AirBoss úgy döntött, hogy lehozza az összes gépét, mert ha valami mûszaki probléma lép fel valamelyiknél, akkor nem szállhatna le. És azért két-három óra elég hosszú idõ...
-A flottacsoport légvédelmi hajói nem álltak a helyzet magaslatán, de miután feltüntek az orosz gépek, túl sok mindent már nem tehettek. Ha befogják radarral a gépeket, akkor az már kvázi támadásnak minõsül, ami ugye nem túl szerencsés üzenet (ugyan valószinüleg le tudták volna lõni a két orosz vadászt, de ez gyakorlatilag nyilt háborús cselekedet, míg a két orosz gép gyakorlatilag nem tett semmi törvénytelent, és nem támadt).
-A hajó fedélzetén ugyanakkor nem voltak felkészülve elfogóvadászok azonnali indítására. Ez kétségkívûl komoly hiba a legénységtõl.
-Komoly kritikák érték amiatt is a Kitty Hawk parancsnokát, hogy az elsõ indított gép egy EA-6B volt, és nem egy F/A-18C. A parancsnok azzal érvelt, hogy teljesen mindegy, milyen gép, de amint lehet, szálljon fel valami, hiszen már az is tehet próbát a hivatlan látogatók elhesegetésére.
Gyakorlatilag tehát annyi történt, hogy a Kitty Hawk személyzete egy kicsit könnyedre vette a dolgot (nem is számítottak semmi rendkívûlire), és elbízta magát. Az oroszok meg amint látták, hogy nincs a hordozó felett egyetlen vadász sem az áttöltés közben (valószinüleg egy Tu-142-es, vagy hasonló gép folyamatosan figyelte azért a hordozót), rögtön odaküldtek egy felderítõgépet (Szu-24MR) és egy vadászgépet kiséretnek melléadtak (Szu-27SzK).
Az USS Kitty Hawk utántöltés küzben. (nem az esetnél készült a fotó)
Szu-24MR
Szu-27SzK géppár
Volt is belõle világra szóló botrány. 😊
AIM-54-et az US NAVY sose vetett be légiharcban. Amikor Tomcat légiharcba keveredett Líbiai Szuhoj Szu-22-esekkel, illetve MiG-23-asokkal, ott három gépet AIM-9-el, egyet pedig AIM-7-el lõttek le. A Phoenix iráni alkalmazásáról ellentmondásosak a hírek, mivel ugye a Sah bukása elött 284 rakétát már leszállítottak, de a feltételezések szerint nem használták õket az Irak-Iráni háborúban.
Szovjet-Amerikai légi találkozások voltak, de nem volt jellemzõ a komolyabb kakaskodás, általában arra mentek ki, hogy a másik felet jól meglepjék, pl. szovjet/orosz Szu-24-esek átrepüljenek egy amerikai flottacsoport felett, a nélkül, hogy a védõ vadászok "elkapják" õket (elfogás: felfejlõdnek mellé alakzatba, és mutatják, hogy most erre nem kéne repülni pajti, mert ha tovább mész, akkor le leszel lõve - ezt általában egybõl megértették a szovjet pilóták, és nem kekeckedtek, szépen útirányt váltottak).
Mindenestre ez nem csak tõlem függ. 😊
De a Boeing, Airbus, FAA, stb. képeivel ugye egyszerûbb az élet, csakhát az ilyen speciális témánál ezek nem játszanak.
Ez volt a fõ ellenség akkoriban, ezt semlegesítette a Tomcat.
De arra nem válaszoltál használták-e élesben valaha is Phoenix rakétát, vagy csak végig a szárnyak alatt maradt.
És tudatlanul megkérdzném, tudom, hogy a Topgun 1 film, de voltak-e tényleg kissebb szovjet-amerikai összecsapások a levegõben?
Jah es a legfontosabb. Nagyon sok fotos hobbibol csinalja es ha irtok nekik nagy a valoszinusege hogy engedelyt ad ra ha feltuntetitek a nevet.
\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)
Egy olyan képet keresek, amelyen egy utasszállítót éppen jégtelenítenek a felszállás elõtt, vagy alternatívaként valami jég borította utasszállító gépprõl készült kép is jó lenne. Lassan hülyét kapok már, a következõ SG-s cikkhez gyûjtök képeket órák óta, de ami normális kép, az jogdíjas vagy csúnyán copyrightos (ezért nem jó pl. az airliners.net), más meg nincs. 😞

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)
Dieu me pardonnera, c\'est son métier! (Heinrich Heine) ja meg: http://spaces.msn.com/placehq/photos/
Dieu me pardonnera, c\'est son métier! (Heinrich Heine) ja meg: http://spaces.msn.com/placehq/photos/
A Tu-95 "életbenmaradása" nem kis mértékben éppen annak köszönhetõ, hogy a Tu-22M3 és a Tu-160 bonyolult és drága üzemeltetésû gépek, míg a vén medve szinte egy pár fogóval és csavarkulcsal is üzemben tartható.
A Tu-22M3 és a Tu-160 elérése: a belsõ kör a Tu-22M3 hatósugara légi utántöltés nélkül (4800km), a középsõ légi utántöltéssel (5800km), a legkülsõ pedig a Tu-160 hatósugara légi utántöltés nélkül (6000km). Ezen távolságok viszont "takarékos", hangsebesség alatti repülésnél értendõek, oda-vissza úttal. Ha a Tu-160 Mach 1.5-el repül, mindössze 2000km-es hatósugárral rendelkezik. A Tu-95 hatósugara egyébként 5000km.
Tu-22M3
Tu-22M3 pilótafülkéje belülrõl.

A Tu-95-st azt tudtam én is, mert az szokott lenni a legjobb példa miért is volt fontos régen a Tomcat, na meg sok Tu.95öt be is fogott, csomó kép van róla.
Tehát eljárt az idõ máer afölött is, amire fejlesztették, a nagy bombázók amik robotrepülõket hordoznak az anyahjók ellen és maga a szovjetunió felbomlásával meg is szûnt a potenciális ellen aki ilyen veszéllyel fenyegetné az anyahjókat.
Tehát Tomcatnek akkor már nincs létjogosultsága a mai modern vadász gépek között😞
Akkor 1 másik kérdés, a Tu-95-ösök még rndszerben vannak a ruszkiknál?
[www.hunavia.hu] [www.horac.fw.hu] [www.gripen.hu] [www.harcirepulok.hu] [www.harcirepulo.hu] [www.airliners.net] Jó sok REPÜLŐ....Hogy miért hívják így őket máig nem tudom?????Mér nem GÉPMADÁR?
[www.hunavia.hu] [www.horac.fw.hu] [www.gripen.hu] [www.harcirepulok.hu] [www.harcirepulo.hu] [www.airliners.net] Jó sok REPÜLŐ....Hogy miért hívják így őket máig nem tudom?????Mér nem GÉPMADÁR?