14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • DJ Skyline
    van egy "pár" leharcolt gép itt!
    nem újdonság nekem,tudtam róla,hogy van ilyen hely,csak nem gondoltam volna,hogy ilyen bazi sok gép van ott!
  • DJ Skyline
    ja,elég érdekes dolgok születtek akkor!:D
  • grotesk
    ez igaz ez a pentagonos cucc? hogy nem repülőgép ment bele?
  • I.C.ram
    Ezt még régebben találtam. Érdemes elolvasni, érdekes.

Ősi repülőmodellek
  • I.C.ram
    Hát ezt meg hogyan? :D

• I.C.ram
    Hát nem éppen, mert már az 1 vh után folyt a zsidók betelepülése, amit a palesztinok lázadásai miatt az angolok szünteltettek, de már ekkor is sok zsidó költözött oda.
  • I.C.ram
    Azért más egy 1 motoros gépet vezetni mint egy 70-80 tonnás utaszszállítót :D

Kötve hiszem, hogy az afghán hegyekben gyakorolhatta volna a párnahatást egy 757-essel :D
  • Clidey
    "Mindenestre egy gyakorlatlan pilóta, aki most először vezet ekkora gépet, kizárt dolognak tartom, hogy ilyen aerodinamikai hatásokkal tisztában van a gyakorlatban is."

Ühüm. Szóval olyan hogy "pilóta-képzés" nincs is, mi? Csak beszalajtanak az utcáról egy krapekot, nem ültetik be a padba és mesélik el neki az elméletet, hanem bezavarják a kokpitbe, oszt' lesz ami lesz? :D:D:D:D
  • I.C.ram
    ?
  • I.C.ram
    Hopp lemaradtak a képk :P

Cockpit:

Tesztrepülés:
  • Papirzacsi
    "Mindenestre egy gyakorlatlan pilóta, aki most először vezet ekkora gépet, kizárt dolognak tartom, hogy ilyen aerodinamikai hatásokkal tisztában van a gyakorlatban is."

Alátámasztom. Erre pont te vagy a legjobb példa.
  • I.C.ram
    McDonnell XF-85 "Goblin"

Bombázók kísérő gépének fejlesztették 1940-es évek 3. harmadában, és a B36-osok gyomrában tanyázott volna, amíg nem volt szükség a védekezésre, ekkőr kiengedték őket egy kampóval. Miután ledarálták az ellenséget elvileg vissza kellett volna jutni a b36 gyomrába, de ez nem nagyon siekrült, ezért törölték a programot :P

40-es 50-es években születtek a legdurvább elmebajok :D
  • I.C.ram
    Hát passz, de nagy gépeknél jóval rosszabb a szárny/törzs aránya, szóval nehezebb is bepréselni a gép alá a levegőt.
  • DJviolin
    Múltkor láttam egy nagyon pici motoros UL gépet (a típusát nem tudom), aminek a szárnyfesztávja vetekedett a Vilgáéval, csak arányosan kicsibe. Levette a faszi a motorteljesítményt, és mégis olyan párnahatás érvényesült a gép kis tömegéből, hogy a pálya 3/4-ében fogott talajt, és nemhogy átstartolt volna, hanem érvényesült a hülye hatás, mert csak azért is lenyomta. A pálya végén csak megállt. Igaz picit ráment a fűre.
  • I.C.ram
    Arról nem is beszélve, hogy ehhez elég vízszintes terep kell. Egy mélygarázs, vagy alúljáró bejárata által keltett hírtelen űr, porszívóként rántaná be a gépet a gödörbe :P
  • DJviolin
    Egész pontosan eddig 30 felszállásom volt, ebből 10-szer én vezettem, és háromszor volt részem párnázásban, igaz, csak szemlélőként. Szóval nem csak 3-szor vezettem.

Mondjuk nehezen ment volna a párnázás a terepakadályok miatt az igaz.
  • I.C.ram
    Ez szerintem csak azoknál a gépeknél működik, ahol szárny arányaiban hatalmas felület a géptörzshöz képest, mint pl vitorlázógépek. De ezeknél a gépeknél, ahol a felhajtó erőt nem a nagy szárny felület, hanem a hajtóművek segítik nem hinném, hogy lehetséges hosszú távon. Mindenestre egy gyakorlatlan pilóta, aki most először vezet ekkora gépet, kizárt dolognak tartom, hogy ilyen aerodinamikai hatásokkal tisztában van a gyakorlatban is.
  • Papirzacsi
    Repülté 3-szor góbéval, és máris szagértővé letté?

De mielött tovább folytatódnak a fél méter+850km/h találgatások itt, felhívnám a figyelmet arra a nem éppen apróságra, hogy abból az irányból egy szintben eltolt kereszteződés, regiment villanyoszlop, és egyébb magasan elhelyezett tábla takarja el az épületet, amikkel az ütközés meghiúsította volna, hogy elérje az épületet. A többire No comment.
  • DJviolin
    Esetleg érvényesülhetett a párnahatás?

Ha nagy sebességgel a talaj közelében repülünk bármiulyen géppel, tehát nemcsak vitorlázóval, akkor érvényesül a párnahatás, tehát hogy szabályosan úgy kell lenyomni a gépet, hogy talajt fogjon. Vitorlázásnál ez azért jó, mertha be akarunk repülni a hangárig, vagy túl messze vagyunk a reptértől, akkor beállunk a talaj fölé kb. 1 méteres magasságba, és becsukjuk a féklapot, és érvénybe lép a párnahatás. Így akáér egy kilóméterre is elsiklik a Góbé. Gondolom nem mondtam új dolgot. :)
  • I.C.ram
    Az is lehetett, hogy a szárnyak által keltett légáramlatoknak volt köszönhető a dolog, bár egy vadászgép szárnyai túl kicsit egy ekkora lökéshez.

Mondjuk az tényleg furcsa, hogy sehol nincs gép roncs a romok közt. A másik meg szerintem az, hogy egy tök tapasztalatlan pilóta kötve hiszem, hogy elvezet egy 757est félméterre tartva a földtől.
  • [NST]Cifu
    Egy 757-es hajtóművei egyenként durván 170-190kN tolóerőt adnak le, egy vadászgép hajtóművei függően a tipusuktól utánégetővel mintegy 80-140kN tolóerőt adnak le egyenként. Hogy így feltudjanak borítani egy autót... hát végülis elképzelhető, igen.
  • DJviolin
    Ehhez annyira nem értek, de azt tudom, hogy a légcsavar szele ha megérinti a vitorlázógépek szárnyát, akkor jobb minél hamarabb odafutni, és megfogni, mert különben átborítja. Ez attól van, hogy szárnyon keletkező légcsavar szél felhajtóerőt termel. Namost szerintem valami hasonló folyamat megy végbe a kisautók esetében is. :) Csak nagyságrendekkel rosszabb siklószámmal az autó tőrzsén, és nagyságrendekkel nagyobb széllel.
  • CUCLI
    Hali!
    Humoros és aranyos képek topicban belinkeltek egy flash videót.
    A videóban van pár kép arról ,h egy sima gépjárműt éppenhogy felborít egy vadászgépnek a hajtóműje. a kérdés az volna ,h tényleg vane annyi kraft egy vadászgépben ,h két kisautót megborítson.(azt tudom ,h a nagyobb utas szállítok simán megröptetnek kissebb kocsikat)
  • DJviolin
    Benne volt az Aviátor című Oscar díjas filmben is, ami Howard Hughes életéről szólt. Egy kétfedelű gépből építették át, és Hughes éveken át építette a konstruktőreivel, mert sohasem volt vele megelégedve. Egy szép napon felszállt vele "tesztrepülésre", és felállította az akkori sebességi rekordot, majd össze is törte. Legalábbis a filmben terepezett vele úgy vitorlázósan.
  • tomcat1
    Gyorsasági gép lehetett régebben, ügye ?
  • [NST]Cifu
    Hughes H-1 Racer replika
  • grotesk
    AZ nem semmi! miféle gép ez?
  • [NST]Cifu
    [center]
  • tomcat1
    Én benne vagyok.
  • Kit--Kat
    Csináljunk 1 alapítványt, szerintem Skyline is beszáll:)
  • tomcat1
    Akkor ezennel megkezdem életem első tomcatjára való gyüjtést! Minden támogatást szívesen veszek, a lényeg, hogy pénzbeli legyen, ellentételezésnek fel tudom ajánlano, hogy beleülhettek, de persze nem sokáig :)
  • I.C.ram
    Annó itthon is osztogatták a MIG-21-eseket 2 millió körül.
  • frekkon
    nekem el se indul
  • alert
    Lehet vásárolni roncsokat. Persze a legtöbb mindent kiszedik belőle de kívülről meg lehet csinálni az eredetihez hasonló szépségűnek (na meg belül is ha van rá keret). DC-10-eseket lehetett anno venni 5000-6000 USD körül, amikor sokat "kidobtak". Egy fanatikusnak ez szerintem elég korrekt ár. Főleg vadászgépek esetében (bár foggalmam sincs ezek mennyibe kerülhetnek). Persze a legtöbb emberke aki megvette kijár hozzá a telepre mert a szállítás az drágább lehet mint a vételár :D de ha értesz is hozzá akkor saját magad által pár hét alatt megoldható a szétszerelés 4-5 nagyobb darabra persze néhány segítőkész emberkével :)
  • Falconer
    A sérült az nem semmi. Én F15ben láttam hasonlót, ahhoz volt történet is, amit a pilóta írt le. Na az kibírta.
  • Bucser
    Álmodik a nyomor
  • tomcat1
    Ilyenkor fáj a szívem
    vasáron nem leeht valahol egyet venni? szépen nézne ki egy a földemen ...
  • BiG G
    tomcat rip
  • Kit--Kat
  • DJ Skyline

ez nem tudom mennyire igaz

az uccsót linkelem URL ként