Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Elbirja, elbirja...

Clidey
Nade egy fél béhuszonöt hogy lepül? Hacsak alá nem akasztunk egy tököt...melt akkó...hmmm... <#idiota>

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Az egy C+30

Papirzacsi
akkor egy fél b25J...

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Clidey
A képen két egymotoros gép szerepel...szal' nincs igazad Zacsi! <#idiota> Vagy ti láttok több motort is? <#zavart1>

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Papirzacsi
az az A-20 egy B25J.

Kata
<#eljen> És egy A-20-asból fotózva.

[/cserf][/fülünyúl]

[NST]Cifu

Corsair és Goldan Gate híd

MiG-29SzMT

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Kit--Kat
Felszámolták mer valami fejes lett a Mjaszicsev aztán újra visszatért a tervezéshez és újból irodát alapított.

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

Siman 😄

grotesk
az elején még azt írtad hogy felszámolták a Mjassziscsev irodát, a végén pedig hogy élnek és virulnak. most melyik az igaz?

Papirzacsi
Errõl van videó is. A modelje még tök jól repül, bár kva hangos. De maga a gép elég mókás ahogy csapkod a szárnyával, és csak el el ugrál a betotól, majd mikor megállítják a szárnyat egy pillanatra, elemelkedik, de rögtön vissza is esik a lendületét vesztve.Hót lol.. Nem tom tavaly óta jutottak e valamire. :-)

[NST]Cifu
Egyesek soha nem adják fel:

A torontói egyetem csapkodószárnyú kisérleti gépe (1999)

[NST]Cifu
Ott a pont, ez alapján 1944-es lehet a kép.

Kit--Kat
És tényleg<#idiota>

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

Papirzacsi
Nos a kérdést megoldva azon a bizonyos képen a középsõ gép egy P-51A.

Kit--Kat

íme a neve XP40K

Kit--Kat
Igen de az elejének a felsõ része 1:1ben a korai P40esekre hajaz, a TH-ra.
A kabin szintén korai P-40es.
Van is 1képem 1 hasonkó P40 prototípusról minnyá felnyomom.

[NST]Cifu
A függõleges vezérsík vége is egyenes, ez sem a P-40 ismérve (sõt, az XP-43, -56 esetén sem nyert).

[NST]Cifu
Vlagyimir Mjasziszcsev egy szovjet mérnök volt, aki 1951-tõl saját tervezõirodával büszkélkedhetett - egészen 1960-ig, amikor az irodát felszámolták, és Mjasziszcsev a CAGI vezetõje lett, majd 1967-ben újra megalakította a saját nevével fémjelzett tervezõirodát, ami a mai napig létezik. A legismertebb "terméke" a Mjasziszcsev M-4 (NATO: Bison) bombázó, amely a Szovjet légierõ elsõ négyhajtómûves nagy hatótávolságú bombázója volt. Ezzel játszották el a szovjetek azt, hogy a szériaszám és egyébb azonosítójelzések nélküli gépek a hadsereg napján egymás után vagy tucatszor repültek el a pártvezetõk tribünje felett, a nyugati megfigyelõk pedig a szívgyógyszereiket keresték miközben izgatottan egymástól kérdezgették, hogy tényleg jól látnak-e, és lehetséges-e, hogy a szovjet légierõnek száznál is több nagy hatótávolságú stratégiai bombázója van - holott 10-nél is kevesebb volt valójában (a CIA megette a trükköt, sõt, még mást is, mivel az M-4 hatótávolsága nem volt elég, hogy elérje amerikát, ezért egy nagyobb hatótávolságú változat, a 3M építését kezdték meg, de a CIA és a többi nyugati hírszerzõ szervezett szentül hitte, hogy az összes Mjasziszcsev bombázónak 18.000km-es hatótávolsága van).

Az irodának volt még néhány figyelemre méltó gépe, mint pl. az M-50 szuperszonikus bombázó prototípusa (ennek lett volna egy nukleáris hajtómûvel szerelt változata, az M-60), de aztán a peremre szorultak, ám még élnek és virulnak, a Szuhoj (RRJ) és a Tupoljev (Tu-414) mellett õk is benyujtották a saját tervezetüket a regionális jet tenderre.

Az iroda logója

M-4 "Bison" bombázók

Az M-50 prototípusa

Az M-55 nagy magasságú kutató/kisérleti/(kém) gép

A GP-60 tervezet makettje

Kit--Kat
Nem akkor még a kék körben fehér csillag és középen 1 piros pont😊
De tuti Curtiss, mert ugye a sárkány szerkezete megegyezik a P-40es sorozattal, csak szerintem még más motorral tesztelték itt.

[NST]Cifu
A felségjelzés után olvasható a szériaszáma (36246), ebbõl én a Curtiss P-40E-1-re tippeltem, de kiderült, hogy jóóól elnéztem (1941-ben nem ez volt a légierõ felségjelzése...). Így viszont fogalmam sincs akkor milyen gép is ez...

Kit--Kat
Mjaszicsev?! Ez is valami tervezõ iroda<#idiota>

Kit--Kat
Az Curtiss^^
Tuti, hogy ilyen Curtisst nem rendszeresítettek a légierõnél.
Szal tuti csak prototípus típus van belõle.

[NST]Cifu
A Buran üres tömege 42 tonna. Nem a súly a probléma az ûrrepülõgépek szállításánál, hanem a méret és az alak.

Amúgy az An-226 elött a Mjaszicsev VM-T vitte az orosz ûrrepülõgépeket és makettjeiket.

Papirzacsi
A Mrya hátán még csak-csak kinéz vhogy, de hogy ezen? <#wow1>

Kata
laknál-e itt?

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
kúl csapatás 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Lt.Balu
Na jó ne menjünk bele.A modellrõl ezen az oldalon (gondolom a képek egy része is innen van) van még egy kis video is.

Üdv: Lt.Balu (HA-FUN)

(Még mindig nemtom mér gondolok sokat magamról<#nemtudom>)

-- AMD FX-8350 -- ASUS GTX760 -- Samsung SyncMaster P2450 24 --

Kata
nagy kép

Milyen nehéz a hátán az ûrrépa?

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
<#duhos2>

[/cserf][/fülünyúl]

Falconer
Jajj de cseles volt a kisasszony! 😄

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)

Kata
... de hogy le ne petézzetek, megmutatom teljes valójában. Csak a funpic feliratot meg az antennáit töröltem ki. 😛

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
Nem fake...

[/cserf][/fülünyúl]

Lt.Balu
1.Abszolut nem tartom magam annak,de azért köszi,boknak vettem<#wink>. (amugy ezt miért is mondtad?<#nemtudom>...mind1)

2.Amúgy meg csak ütöttem egy google-t és kb ezt kaptam:
"Etihad Airways' A380 Aircraft takes to the Skies for Test Flight" -> innen gondoltam...

3.Ha ugyis tudod,hogy fake, akkor miért nem a vicces képek topicba rakod,vagy legalább miért nem raksz egy szmájlit oda,hogy aki laikus betéved ide,ne vegye komolyan?...Mind1

Kata
Pedig létezik a gép a képen.

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
Nem jön be a képed, linkvédelem van.

[/cserf][/fülünyúl]

[NST]Cifu
Én a hírre céloztam (Etihad + A380 berepülés), a kép egyértelmû photoshop. 😊
Ráadásul ezen jobban néz ki. 😄

Kata
Ez az alulinformáltság nem jellemzõ rád Cifu, mi van veled? 😊

[/cserf][/fülünyúl]

[NST]Cifu
Nos tisztázzunk valamit - a hír abból a szempontból igaz, hogy a 3. prototípus (a 007-es gyártási számú) is csatlakozott a két elsõhöz. Ez a gép pedig késõbb (2008 január, elvileg) át lesz adva az ETIHAD légitársaságnak.

Legalábbis ez alapján erre következtetek...

Kata
Te nagy repülési szakértõ vagy magad szerint. Szerinted légitársaság mikor tesztelt repülõgépet? Tudtommal azt a gyártó végzi. Csak egy kérdés volt... 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Lt.Balu
Remek hír,bár koránt sem szolgálatba állásról van szó, annál inkább tesztrepülésrõl,illetve a tesztsorozat megkezdésérõl.

Kata
Hír: Az Arab Emirátusok elsõ óriás Airbusa szolgálatba állt az ETIHAD égisze alatt.

[/cserf][/fülünyúl]

grotesk
kösz

[NST]Cifu
Na, egy kicsit kavarodtam, nem a frontlégierõ és a honi légierõ olvadt össze, hanem a légierõ (aminek a része a frontlégierõ) és a honi légierõ.

A szovjet/orosz légierõ (Военно-воздушные силы - BBC -> VVS angol fonetikus írásban) 1918-tól kezdve él, és végig gyakorlatilag a szovjet, majd az orosz légierõt jelentette. 1948-ban viszont létrehozták a honi légierõt (Войска ПВО -> PVO), amely dedikáltan a légvédelemért felelt. A feladata a Szovjetúnió védelme a NATO bombázóktól. A szovjet légierõ három részle oszlott: volt a frontlégierõ, amely 1948-tól alapvetõen az országhatáron túl (vagy azon belül) harcoló csapatok támogatását és védelmét látta el, illetve az ellenséges légierõ elleni küzdelemért felelt, és vadászgépek ill. vadászbombázók tartoztak alá. Volt a stratégiai légierõ, amely alá a bombázók tartoztak, és volt a szállító légierõ, amely a légi szállításért volt felelõs.
1981-tõl kezdve a PVO-t elkezdték leépíteni, elször csak pár részétõl fosztották meg (pl. a kiképzés és egyes parancsnoki láncelemek átkerültek a frontlégierõhöz), majd 1998 után elvileg teljesen összeolvadt a kettõ, és maradt a légierõ.

A PVO teljesen eltért a frontlégierõtõl, mivel alapvetõen nagy hatótávolságú bombázók támadására készültek, illetve alájuk tartoztak a légvédelmi rakéták is. Az eltérésnek részben politikai okai is voltak, és igen brutális szinten ment, olyannyira, hogy a két légierõ eltérõ géptípusokat használt, eltérõ radarberendezéseket, eltérõ fegyvereket. A PVO keményen védte a saját nézeteit, és nem akart közösködni a VVS-el.

A PVO például a Tu-128 vagy a Szu-15 gépeket exclusive használta. A Szu-27 és a MiG-29 volt az "egyesítés" elsõ jele, ugyanis azoknak mindkét légierõnek meg kellett, hogy feleljenek (pl. ugyanolyan radarberendezés került a PVO és a VVS MiG-29-be is).

Ezen kívûl külön légiereje volt még a haditengerészetnek is, ahova a tengerészeti felderítõgépek, partvédelmi repülõgépek, helikopterek illetve vadászgépek tartoznak.

grotesk
és miben különbözött a frontlégierõ és a honi légierõ?

[NST]Cifu
Nem, az egy P-40E-1, ha jól tévedek.

[NST]Cifu
A frontlégierõ kiképzõbázisa volt hajdan, egykor volt, hogy akár négy vadászgép-ezred is ott állomásozott. Most ha jól tudom két ezrede van a teljes rendszerben lévõ gépállománnyal (MiG-23, MiG-25, MiG-29, MiG-31, Szu-24 (csapásmérõ és felderítõ változatok), Szu-25, Szu-27).

Hogy most mi van vele, azt nem tudom, elvileg nemrég összeolvadt a honi légierõ és a frontlégierõ.

narazzino
Lipeck? Ismerõs, de nem tudom.De vannak itt nálam okosabbak is, õk majd szerintem megmondják.

Kit--Kat
Középen az 1 Curtiss XY akármilyen számú kísérleti gép ha nem tévedek, ugye?