14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Nyiri
    Megerdemlik :)
  • Cat #7275
    Az Airbus halasztja az A380-asok átadását

A nyugat-európai Airbus repülőgépgyár a halasztás miatt jövőre az eredeti tervhez képest kevesebbet fog átadni a megrendelőknek az új, A380-as óriásgépeiből, az elektromos vezetékek beszerelésének problémái miatt.

A Singapore Airlines még az idén megkapja első A380-asát, de jövőre csak kilenc repülőgépet adnak át a megrendelőknek az eredetileg tervezett 20-25 helyett, és utána is lesznek halasztások. A legnagyobb megrendelő, az Egyesült Arab Emírségek-beli Emirates légitársaság, amely összesen 43 A380-asra vár, már közölte, hogy "felülvizsgálja helyzetét" a halasztások miatt.

Eddig összesen 16 légitársaság rendelt 159-et a 300 millió eurós listaárú A380-asból. A gyártó szerint legalább 250-300 példányt kell eladni, hogy megtérüljön a 12 milliárd eurós fejlesztési költség. Elemzők szerint a halasztás veszélyezteti az Airbus előnyét az amerikai Boeinggel szemben.

Az Airbus anyavállalatánál, a francia-német-spanyol EADS-nál közölték, hogy az A 380-asok késlekedése miatt évente átlagosan 500 millió euróval kisebb üzemi eredmény várható 2007 és 2010 között a korábbi előrejelzésekhez képest.
  • Speedbreaker
    Hát ez azt felszállt :D
  • marcio mela
    Aztán felszál
  • marcio mela
    Lehet.
    És egy másik leszállás
  • I.C.ram
    felkenték szappannal pályát? :D
  • I.C.ram
    Ja már láttam :)
  • marcio mela
    Igen az nagyon olyan mint amikor
  • Speedbreaker
    Az a hang ahogy beleesik a vízbe he :D
  • marcio mela
    Video1
    Ez nem annyira vicces de érdekes
  • marcio mela
    Akkor ezt a videot nézd meg
  • I.C.ram
    Így lesznek a munkanélküli pilóták :D
  • marcio mela
    Low-Flying Airplanes Video
  • marcio mela
  • flashpointer
    hehe.igy lesznek a kis modellrepülők? :)
  • marcio mela
  • marcio mela

OV-1 Mohawk
  • marcio mela

C-23 Sherpa
  • Papirzacsi
    Igen, de nem is állítotam ,hogy nem teszik szélcsatornába.
    Illetve itt nem csak a külső vs. aerodinamikáról van szó, hogy a funkció rovására megy a dizájn. Ékes példája ennek Cifu holterei.:-)
  • I.C.ram
    Hat azért egy autót is átfuttatnak párszor a szélcsatornán. Mikor megterveznek egy autót, akkor előbb a dizájnerek megtervezik, majd elküldik a mérnököknek, akik addig igazítják, míg funkció és kinézet között kompromisszum lesz. Ezért van az pl, hogy a koncept autók sokkal vadabbúl néznek ki, mint a sorozatgyártott utódaik. Szóval ott sem csak úgy firkantanak kettőt, aztán legyártják :P
  • Papirzacsi
    Repülőnél azért többnyire olyan tervezi a külsőt, aki érti is, hogy mitől repül a repülő, így a funkció az elsődleges.
    Egy autó esetében ez már nem olyan biztos(sőt, úgy tűnik egyáltalán). Ezért lehet manapság ez a sok elvetemült kinézetű autó, ahol a funkció tényleg a dizájn rovására megy.
  • [NST]Cifu
    Az az adott eszköztől függ. Mondok egy egyszerű példát: személyautóknál az utóbbi időkben divat lett vastag hátsó (sőt, olykor első) oszlopot tervezni, és kis ablakokat. Ez jelentős holttereket okoz, ami ugye autóvezetés szempontjából hátrányos. Ha visszagondolok, talán a nem éppen esztétikus 1200-es kombi zsiguli volt az az autóm, amiben tényleg szinte akadálytalanul láttam körbe.

Repülőgépeknél ritka azért az, hogy az esztétika miatt komoly áldozatokat hozzanak, kivétel esetleg a kisgépek vagy a VIP gépek piaca.
  • Speedbreaker
    Ez mehet a biztonság rovására is? (lehet hülye kérdés)
  • [NST]Cifu
    A műszaki világban az esztétika a funkcionalitással szemben legtöbbször alul marad. De sajnos ez a tendencia kezd megfordulni...
  • Speedbreaker
    szerintem olyan ocsmány, ha turbós ha nem :D
  • [NST]Cifu
    Nem, a NASA használja rakéta és űrhajókomponensek szállítására, a neve Super Guppy Turbo. A Guppy-k az 1960-as években születtek azzal a céllal, hogy gyorsan képesek legyenek eljuttatni az amerikai nyugati partján készülő űrhajó és rakétarészegységeket a keleti parton található összerelőüzemekbe. A Guppy eredetileg Boeing 377-es Stratocruiserek voltak, az első példányuk a Pregnant Guppy (Terhes Guppy), amely gyakorlatilag ketté választható volt a törzse középen. Az 1960-as években a NASA azonban annyi munkát tudott adni a Guppy féle gépeknek, hogy egy egész sor Stratocruisert alakítottak át, viszont sokkal praktikusabb módon lehetett már beléjük pakolni, zsanérokon elfordítható volt az orra. Ezeka Super Guppy-k. A Super Guppy Turbo-k nevükből következtethetően olyan Super Guppy-k, amelyek dugattyús motorjait turboprop erőforrásokra cserélték le. A lenti képeken látható Super Guppy Turbo az utolsó szolgálatban lévő példány.

[center]
    A pregnant guppy repülés közben
  • Sanyix
    Bisztoss... vagy talán űrsiklót/részeit, vagy valami mittudomain, bár lehet hogy összetévesztem valamivel, de azt tom, hogy valami űrjárművet is szoktak ezzel szállítgatni.
  • Speedbreaker
    Ebben Zoxygént visznek?
  • marcio mela
  • marcio mela

Első kép nagyban link
    Második kép nagyban link
  • Kit--Kat
    Csak mert Tomcat :P
  • Speedbreaker
  • Speedbreaker
    azthiszem :D De ez a hanghullámtól van gondolom nem a hajtóműtől. Van egy ilyen honlap is, ahol vannak ilyen hangrobbanásos videók. Nem is tudom ki linkelte be régebben
  • marcio mela
    Ezen a másik videon azért a vizet is felborzolják egy kicsit
  • Speedbreaker
    igen. De azon már látni nagyon hogy fotoshop :P
  • DJ Skyline
    ennek van egy továbbfejlesztett verziója,mikor egy vizisíelő van mögötte,bár biztos láttad!:))
  • Speedbreaker
    igen igen ezaz. pont erre gondoltam :D
  • Papirzacsi
    Egy hülyeség. A filmesek a látvány fokozására, a "művészek" meg tudatlanságból teszik bele.
  • DJ Skyline
    amúgy szerintem csak a filmekben van,meg a rajzokon!
    majd a szakik megmondják
  • Speedbreaker