14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
Nyiri #7276 Megerdemlik :) -
Cat #7275 Az Airbus halasztja az A380-asok átadását
A nyugat-európai Airbus repülőgépgyár a halasztás miatt jövőre az eredeti tervhez képest kevesebbet fog átadni a megrendelőknek az új, A380-as óriásgépeiből, az elektromos vezetékek beszerelésének problémái miatt.
A Singapore Airlines még az idén megkapja első A380-asát, de jövőre csak kilenc repülőgépet adnak át a megrendelőknek az eredetileg tervezett 20-25 helyett, és utána is lesznek halasztások. A legnagyobb megrendelő, az Egyesült Arab Emírségek-beli Emirates légitársaság, amely összesen 43 A380-asra vár, már közölte, hogy "felülvizsgálja helyzetét" a halasztások miatt.
Eddig összesen 16 légitársaság rendelt 159-et a 300 millió eurós listaárú A380-asból. A gyártó szerint legalább 250-300 példányt kell eladni, hogy megtérüljön a 12 milliárd eurós fejlesztési költség. Elemzők szerint a halasztás veszélyezteti az Airbus előnyét az amerikai Boeinggel szemben.
Az Airbus anyavállalatánál, a francia-német-spanyol EADS-nál közölték, hogy az A 380-asok késlekedése miatt évente átlagosan 500 millió euróval kisebb üzemi eredmény várható 2007 és 2010 között a korábbi előrejelzésekhez képest. -
#7274 Hát ez azt felszállt :D -
marcio mela #7273 Aztán felszál
-
marcio mela #7272 Lehet.
És egy másik leszállás
-
#7271 felkenték szappannal pályát? :D -
#7270 Ja már láttam :) -
marcio mela #7269 Igen az nagyon olyan mint amikor -
#7268 Az a hang ahogy beleesik a vízbe he :D -
marcio mela #7267 Video1
Ez nem annyira vicces de érdekes
-
marcio mela #7266 Akkor ezt a videot nézd meg
-
#7265 Így lesznek a munkanélküli pilóták :D -
marcio mela #7264 Low-Flying Airplanes Video
-
marcio mela #7263 -
#7262 hehe.igy lesznek a kis modellrepülők? :) -
marcio mela #7261 -
marcio mela #7260
OV-1 Mohawk -
marcio mela #7259
C-23 Sherpa -
#7258 Igen, de nem is állítotam ,hogy nem teszik szélcsatornába.
Illetve itt nem csak a külső vs. aerodinamikáról van szó, hogy a funkció rovására megy a dizájn. Ékes példája ennek Cifu holterei.:-) -
#7257 Hat azért egy autót is átfuttatnak párszor a szélcsatornán. Mikor megterveznek egy autót, akkor előbb a dizájnerek megtervezik, majd elküldik a mérnököknek, akik addig igazítják, míg funkció és kinézet között kompromisszum lesz. Ezért van az pl, hogy a koncept autók sokkal vadabbúl néznek ki, mint a sorozatgyártott utódaik. Szóval ott sem csak úgy firkantanak kettőt, aztán legyártják :P -
#7256 Repülőnél azért többnyire olyan tervezi a külsőt, aki érti is, hogy mitől repül a repülő, így a funkció az elsődleges.
Egy autó esetében ez már nem olyan biztos(sőt, úgy tűnik egyáltalán). Ezért lehet manapság ez a sok elvetemült kinézetű autó, ahol a funkció tényleg a dizájn rovására megy. -
#7255 Az az adott eszköztől függ. Mondok egy egyszerű példát: személyautóknál az utóbbi időkben divat lett vastag hátsó (sőt, olykor első) oszlopot tervezni, és kis ablakokat. Ez jelentős holttereket okoz, ami ugye autóvezetés szempontjából hátrányos. Ha visszagondolok, talán a nem éppen esztétikus 1200-es kombi zsiguli volt az az autóm, amiben tényleg szinte akadálytalanul láttam körbe.
Repülőgépeknél ritka azért az, hogy az esztétika miatt komoly áldozatokat hozzanak, kivétel esetleg a kisgépek vagy a VIP gépek piaca. -
#7254 Ez mehet a biztonság rovására is? (lehet hülye kérdés) -
#7253 A műszaki világban az esztétika a funkcionalitással szemben legtöbbször alul marad. De sajnos ez a tendencia kezd megfordulni... -
#7252 szerintem olyan ocsmány, ha turbós ha nem :D -
#7251 Nem, a NASA használja rakéta és űrhajókomponensek szállítására, a neve Super Guppy Turbo. A Guppy-k az 1960-as években születtek azzal a céllal, hogy gyorsan képesek legyenek eljuttatni az amerikai nyugati partján készülő űrhajó és rakétarészegységeket a keleti parton található összerelőüzemekbe. A Guppy eredetileg Boeing 377-es Stratocruiserek voltak, az első példányuk a Pregnant Guppy (Terhes Guppy), amely gyakorlatilag ketté választható volt a törzse középen. Az 1960-as években a NASA azonban annyi munkát tudott adni a Guppy féle gépeknek, hogy egy egész sor Stratocruisert alakítottak át, viszont sokkal praktikusabb módon lehetett már beléjük pakolni, zsanérokon elfordítható volt az orra. Ezeka Super Guppy-k. A Super Guppy Turbo-k nevükből következtethetően olyan Super Guppy-k, amelyek dugattyús motorjait turboprop erőforrásokra cserélték le. A lenti képeken látható Super Guppy Turbo az utolsó szolgálatban lévő példány.
[center]
A pregnant guppy repülés közben -
#7250 Bisztoss... vagy talán űrsiklót/részeit, vagy valami mittudomain, bár lehet hogy összetévesztem valamivel, de azt tom, hogy valami űrjárművet is szoktak ezzel szállítgatni. -
#7249 Ebben Zoxygént visznek? -
marcio mela #7248 -
marcio mela #7247
Első kép nagyban link
Második kép nagyban link
-
#7246 Csak mert Tomcat :P -
#7245 -
#7244 azthiszem :D De ez a hanghullámtól van gondolom nem a hajtóműtől. Van egy ilyen honlap is, ahol vannak ilyen hangrobbanásos videók. Nem is tudom ki linkelte be régebben -
marcio mela #7243 Ezen a másik videon azért a vizet is felborzolják egy kicsit
-
#7242 igen. De azon már látni nagyon hogy fotoshop :P -
#7241 ennek van egy továbbfejlesztett verziója,mikor egy vizisíelő van mögötte,bár biztos láttad!:)) -
#7240 igen igen ezaz. pont erre gondoltam :D -
#7239 Egy hülyeség. A filmesek a látvány fokozására, a "művészek" meg tudatlanságból teszik bele. -
#7238 amúgy szerintem csak a filmekben van,meg a rajzokon!
majd a szakik megmondják -