14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • I.C.ram
    De most megint tervez a Tupolev Design Bureau egy szuperszónikus utaszszállítót, de az még eléggé terv stádiumban van.
  • I.C.ram
    Nem szeretem az ennyire tömzsi gépeket az utasszállítók közt. Pont ezért volt nagykedvenc a Tu-154 mert hihetetlen kecses volt, és az arányai pont jók voltak, mint egy csinos nőnél :D
  • Bankrupt #7522
    Mennyit is evett ez másodpercenként?
  • [NST]Cifu
    [center]
    A Concorde angol prototípusának 1972-es bemutatkozórepülése

Kecsesen íves szárny, egymástól távol lévő hajtóműgondolák, a főfutók a beömlőnyílásnál
  • [NST]Cifu
    [center]
    A Tu-144 prototípusa repülés közben, itt még Canard-szárny nélkül

Tu-144D, látható a pilótafülke mögött a Canard-szárny, valamint az elég közel lévő hajtóműgondolák

Tervezett útvonalai a Tu-144D-nek
  • Speedbreaker
    Az elsőre azthittem TU
  • [NST]Cifu
    Lockheed L-2000:

[center]
    Az L-2000 "végleges", kettős deltaszárnyú változatának maketje

Az L-2000 életnagyságú maketje

A "Space Age" büvöletében - promiociós kép az L-2000-ről
  • [NST]Cifu
    A lent említettekhez pár kép:

[center]
    Boeing 2707-200 fantáziarajz, itt még változtatható szárnyállással
    Ez a gép kb. kétszer akkora lett volna, mint a Concorde, 277 utasra méretezték

Boeing 2707-300 fantázirajz, itt már merev félszárnyakkal

Boeing 2707-300 életnagyságú makett

• [NST]Cifu
    Nem kell az EU-ra kenni a Tu-144 program leállítását, mert semmi köze nem volt hozzá.

A Tupoljev Tu-144 program első szakaszában még úgy tünt, hogy az 1960-as évek vége és az 1970-es évek az SST (SuperSonic Transport - Szuperszonikus Szállítógép) jegyében tellik. Készült az Angol-Francia Concorde, amerikában a Lockheed L-2000, a Boeing 733, majd 2707. A szovjetek nem akartak lemaradni az "imparialisták" mögött, ezért politikai okokból minden támogatást megadtak a Tupoljev SST programjának. Az 1960-as évek végén, és az 1970-es évek legelején még úgy tünt, hogy az SST utasszállítókat semmi sem állíthatja meg, a Boeing-nek ekkor 122 darab megrendelése volt a 2707-re, holott a gépből még csak az életnagyságú makett készült el. Aztán bekövetkezett a törés. Mindhárom nagy SST program az állami pénzektől függött. Az amerikaiak 1971-ben végleg felhagytak a roppant költséges programok támogatásával (ennek a következménye lett az Apollo holdprogram idő előtti leállítása is), ennek esett áldozatául az amerikai SST program is. A Boeing is látta, hogy az adott helyzetben az SST nem a jövő, és gazdaságilag messze kifizetődöbb a 747-es Jumbo program. A növekvő költségek ellenére a Concorde és a Tu-144 kitartott, és eljött az 1973-as év. A Tu-144 korábbi problémáinak nagy részét megoldották, a párizsi repülőshow-ra pedig iszonyatos preztizsharc kerekedett ki. Vannak különféle változatok a balesetre, az egyik fő okként általában egy francia Mirage felderítőgépet adnak meg, amely a Tu-144 esetén újdonságként debütált Canard-szárnyakról készített (nem teljesen etikus módon) felvételeket működés közben.

A gép valóben a Tu-144 viszonylagos közelében volt, ám a baleset valójában más okból következett be, legalábbis egy 2003-as orosz könyv szerint (a lezuhant gép fekete dobozát a szovjetek "lenyúlták", így az nem került a francia légügyi hatóság kezébe, amely így csak találgatni tudott az esemény technikai hátterére). A Tu-144 és a Concorde preztizsharca a balesetet megelőző napon nem a szovjetek szája íze szerint történt. A Concorde bemutatója jóval látványosabb lett, a kis repülési sebesség ellenére. A szovjetek ezért egy kicsit megpiszkálták a repülésirányító rendszert. A behúzott Canard-szárnyaknál a Tu-144 félszárnyainak végén lévő elevon vezérsíkok legfeljebb 5°-ra voltak kitéríthetőek (hiszen ekkor a gép már elvileg nagyobb sebességgel repül, így nem is szükséges olyan nagy mértékű kitérítés). Mivel a bemutatórepülésen a Tu-144 tesztpéldánya szerepelt, ezért ezt egy kapcsolóval ki lehetett iktatni, csakhogy a gép még párizsba repülés előtt kapott vadonatúj automatikus stabilizálórendszert. Ennek a rendszernek a felelőse azonban terhessége miatt nem volt elérhető, így egy feltehetően kevésbé tapasztalt ember vette át a helyét, aki egyszerűen nem kötötte rá a fent említett kapcsolóra a drótokat bekötésekor (lévén a kapcsoló csak a tesztrepülésekkor volt szükséges, szélsőséges helyzetek kipróbálására). A második napon ráadásul megrövidített programot repülhetett csak a Tupoljev, ami lehet, hogy szintén kedvezőtlenül hatott a személyzetre. A Tu-144 megkezdte látványosabbra tervezett repülését, és behúzta a Canard-szárnyakat. A fedélzeti mérnök működésbe hozta a kapcsolót, a pilóták pedig nekiálltak végrehajtani az élesebb manővereket. Csakhogy a vezérsíkok csak 5°-ra tértek ki, így a gép a vártnál kevésbé élesen reagált, és átesett. A pilóták valószinüleg "kapcsoltak", és kibocsátották a Canard-szárnyakat, hogy ezáltal a vezérsíkok kitérítési korlátját feloldják. Csakhogy a kis magasságban nem volt elég idejük arra, hogy a gépet kivegyék a zuhanásból.

A Tu-144 sorsa azonban nem ekkor pecsételődött meg. Az egyik probléma az SST-betegség volt. A szuperszonikus sebességű repülés korlátozása szárazföld felett a legtöbb potenciális országban, és végül maga, a beszerzési és üzemeltetési költségek, ez utóbbiaknál főleg az olajválság miatt bekövetkezett üzemanyagdrágulás. A Tu-144 az 1970-es évek közepétől az utasszállítás megkezdése elött teher- és postaszállításokért felelt, hogy az üzemeltetésével kapcsolatosan megfelelő tapasztalatokat szerezzenek, és meggyőzödjenek a gép megbízhatóságáról. Az eredmények azonban nem voltak meggyőzőek. A gép üzemeltetése méregdrága volt, az új hajtóművet kapott Tu-144D első példánya pedig üzemanyagrendszer problémák miatt kigyulladt, és kényszerleszállásra került sor, két fedélzeti mérnök pedig belehalt e balesetbe. Az Aeroflot ezután végképpen letett a Tu-144 alkalmazásáról, ezután már csak tesztrepüléseket végeztek a géppel. A döntésbe valószinüleg erősen belejátszott az is, hogy a várt SST "boom" elmaradt. A Concorde, ami az egyetlen ellenfél volt, mindössze erősen szűkített körű járatokkal üzemelt, méregdrága jegyekkel, aféle hóbortként a felső tízezer számára. Ez amúgy sem illett a szovjet képbe, tehát nem is akartak tovább ellenfelei lenni a Concorde-nak.
  • Garga Pitic #7515
    Na igen, a szuperszonikus stratégiai bombázók jó része változtatható szárnynyílazással épült, az megoldás lehetne. Jó pénzért...
  • Nyiri
    197X-s bemutaton utkozott egy vadaszgeppel es eu nyomasra leallitottak a projektet. Valszeg volt benne az is hogy nehogyma a francia-angol hiperszuper condorde-nak legyen konkurenciaja. A geppel nem volt tobb gond mint a condorde-al. Ilyen erovel az Airbus mikor a szamitogep vezerelt leszallassal meglatogatott egy erdot siman nem adtam volna engedelyt a gepnek. Termeszetesen kapott, mivel a 2 tobb ezer oras oktatopilotara fogtak a hibat. Akik termeszetesen nem ertettek ezzel egyet.

A Concorde is hangos kurvara. Suta is, foldkozelben (alacson sebessegnel) szarul repul, mint minden szuperszonikus gep.
  • Nyiri
    A 334-re ne mond hogy csunya :) Nagyan aranyos kis gep. Tomzsi kis madarka. Csendes, modern. A sajtot elegge lenyuzgozte a bemutato. Igaz picit mostohan kezeltek, de vegre a kormany segitsegevel ugy nez ki talpraall.
  • Garga Pitic #7512
    Ahány ház, annyi szokás :)
  • Garga Pitic #7511
    Ha jól tudom, nem volt ennyire drámai oka. Járt külföldön, de zajos volt, járt belföldön, de drága volt és senki nem sietett ennyire. Sokba került, bedugták hát a múzeumba, hogy nekünk ilyen is volt, de már nem kell.
    A koppintás meg inkább a dicső szovjet titkosszolgák érdeme :)
  • [NST]Cifu
    Az apróságok azért feltünhetnek. ;)
    A Tu-144-en megjelentek a fel- és leszálláskor kinyitott Canard-szárnyak az pilótafülke mögött. A Tu-144 hajtóműgondolái elég közel voltak egymáshoz, a Concordé viszont meglehetősen távol. A Tu-144 főfutói nem a beömlőnyílások elött vannak, hanem a hajtóműgondolák alatt. A Tu-144 szárnya szemből nézve csaknenm egyenes, a Concordé viszont kecsesen ívelt. Eltérő a két típus felhajtható orrszekcióján lévő ablakok is.
  • Kit--Kat
    Egymást koppintották, de a Tu az lezuhant, úgyhogy annak a fejlesztését abbahagyták.
  • I.C.ram
    Jaja Tu-144. Itt egy kép. Messziről szerintem lehetetlen megkülönböztetni őket.

ésa concorde

• I.C.ram
    Van pár ja. Legújabb a Tu-334-es, de az szerintem nagyon ronda egy gép :(

Meg volt nekik egy echte concorde koppintás gépük is. Talán Tu-144-es néven. Meg, ha jól hallottam jelenleg is hegesztenek valami szuperszónikus gépcsodát, de lehet, hogy az még csak tanulmány.
  • Fenrir
    Boeingen ez nem teljesen így van...

APU adja a pneumatikát rá a FAN lapátsorra, az elkezd pörögni ami forgatja a startert ez pedig forgatja az N2 lapátsort. Bizonyos fordulat elérése után megkezdődik az ignition, 2-2 gyertya van a 2 hajtóműnek, miután a motor light up-ba került a starter átvált generátor üzemmódba.

A tolóerő 90%-át amúgy a külső áram adja, a maradék 10%-ot a kiáramló gázhő.
  • [NST]Cifu
    Scramjetnél kompresszor?
  • Sanyix
    Nemhiszem hogy sima sugárhajtőműnél olyan forró lenne a kompresszorból jövő levegő hogy begyújtsa :) scramjetnél még elképzelhető.
  • Garga Pitic #7503
    Villanymotorral pörgetik fel, kellő fordulatszámnál az égőtérbe fecskendezik az üzemanyagot. Asszem nem kell elektromos gyújtás, hanem a a kompresszor által nyomott forró levegő gyújtja be, de ebben most nem vok biztos. Miután meggyulladt, a magas nyomású kiáramló égéstermék hajtja a turbinát, az mechanikus áttételen keresztül a kompresszort, az meg csak szíja és szíja be a levegőt és nyomja hátra az égőtérbe, gyullad, kiáramlik, turbina, és így tovább. A befecskendezett tüzelőanyag és a levegő mennyiségével lehet szabályozni a fordulatszámot.
    Ja, és persze a kiáramló forró izé mellesleg eltolja a repcsit is :)
  • marcio mela
    Mi történik amikor egy sugárhajtóművet beindítanak?Hogyan indítják el?
  • Dred bíró
    A belugából valóban csak öt db készült?
  • Dred bíró
  • marcio mela
  • Kit--Kat
    Ez olyan Concorde-os kormány ami szerintem tipikusan izléstelen francia megoldás volt:)
  • Fenrir
    Érdekes, valahol írták hogy már fly-by-wire a vezérlése, de a kép szerint az orosz nem akarja a joystickot használni :)
  • Kit--Kat
    De ha jól láttam (abszolút nem vagyok képben) vannak viszonylag frisebb Tupoljevutasszállítók is.
  • Dred bíró
    Elvileg még az A300-as és az A310-is gyártásban van még. (ha jól tudom jövő év közepén álnak le velük)
  • Nyiri
    Par haverral ugy tervezzuk hogy a jovore par repuloutra befizetunk ahol nagytuskok mennek. Cel mindegy csak amig lehet meg repkedjunk veluk :P

Az oke, hogy gyartas utan meg jopar evig lesznek ezek a szepsegek, de egyre kevesebb repul a kornyekunkon.

Az Airbus vs Boeing vitat azert nem kezdtem el mert felesleges. Mindenkinek megvan a sajat velemenye es ennyi pont eleg. :)
  • alert
    A jelenlegiek eléggé fel vannak újítva, a hajtómű se az eredeti, a mostani sokkal halkabb, takarékosabb, környezetbarátabb.
  • I.C.ram
    Azért sokszor hajlamosak az emberek a vitát is flamenek nézni, csak mert unatkoznak, és szeretik kiélni a törlés feletti hatalmukat :) (nem rád gondolok)
  • I.C.ram
    Persze. Volt pár altípusa, amin már modernebb navigációs rendszer volt, stb. De né azt hittem, hogy kb a 90-es évek végéig gyártották :)
  • Kit--Kat
    Íjjjjjj ezt még én sem hittem, hogy gyártásban van:o
    Szerettem ezt a gépet, viszonylag sokat utaztam veled és tényleg kecses és üde színfolt volt a többi gép között mert sokkal kekenyebb a keresztemtszete min mondjuk a Boeingé.
    A pilótafülkéje viszont nagyon elavult vol, ezeket az újakat azért frissítették valamennyire?
  • [NST]Cifu
    Vita... igen, ha vita lenne, valós érvekkel és tényekkel, normális hangnemben, igen, abban még én is szivesen részt vennék. Csak a Nyiri által képviselt "az Airbus ******" szintű megjegyzések mellé most bejön a másik oldalról az, hogy "azért szeretem...". Bocsi, lehet hogy túl negatív vagyok, de félek ebből inkább flame lesz... :\

Ám ne legyen igazam, és kerekedjen belőle valóban tartalmas és érdekes vita. Egy HT topic béli egymás anyázós stilusú flame után egy ideig ez volt a szignóm itt az SG-n:

A vita - a tudás cseréje.
    A vitatkozás - a tudatlanságé.
    (R. QUILLEN)
  • Bucser
    Vitára mód van értelme nincs. Pláne nem olyan érvekkel, hogy Szeretem mert.
  • Dred bíró
    Ezek szerint vitára mód van. ÉLjen a demokrácia.
  • Kata
    Még valami. Az iaro bekrepált úgy tűnik, ezáltal a topik bannere sem látható. Ezen felbuzdulva, ha valaki csinál vagy csináltat valami szép képet, akkor felrakom a főcímbe. Több "pályázat" esetén a topiklakókkal megszavaztatom a dolgot.
  • Kata
    Nem találtam még vészesnek a dolgot, egyelőre nem törlök.
    De figyelemmel követem a vita alakulását, és mihelyst elfajul, hozom az ostort meg a fogsort. :) Remélem erre nem kerül sor, és kultúráltan bírják megvitatni a témát.