14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • DJviolin
    Müanyag utasszállítók????

Fogalmam sincs, hogy mennyire jobb, vagy rosszabb az üvegszál terhelhetősége, mint mondjuk az alumíniumnak, de ha eltörik egy 737-es üvegszálas szárnya (amire kicsi az esély, ez csak egy példa), akkor erős a gyanum, hogy az egészet ki kell cserélni. De ez csak egy gyenge következtetés.
  • [NST]Cifu
    Egyfelől a Learjet jelenleg a kanadai Bombardier cég tulajdona, ahol ugye a Francia nyelv elég elterjedt (ha újdonság: Kanada Quebec tartományában a Francia a hivatalos nyelv).
    Másfelől a nagyobb repülőgépgyártóknak általában többnyelvű a weboldala, és a világnyelvekre le vannak fordítva.
  • [NST]Cifu
    Ugye tudod, hogy ma már az összes vitorláshajó vagy a vitorlázógépek tisztán kompozit anyagokból készül. A modern vadászgépek szerkezeti elemeinek is nagy része kompozitból van. Műanyagokból készülnek a mélytengeri tengeralattjárók kémlelőablakai, amelyek kibírják a többezer méteres mélységben uralkodó nyomást. Sőt, jobbat mondok, ma már egyes folyékony üzemanyagú rakétahajtóművek is kompozitból készülnek. A műanyag a többség számára az olcsó tucattermékek színonimája, pedig a műanyagokból is megszámlálhatattlan típus van. Elég ha belegondolsz, hogy például műanyagból készül a "golyóálló" (helyesen: ballisztikai) mellény is. A műanyagok sok téren jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a fémek, például legtöbbször könnyebbek, ami a repülőgépiparban különösen fontos. Persze kivételek is akadnak, hiszen például még nem nagyon képesek a műanyagok kiváltani a fémeket ott, ahol jelentős nyíróerők keletkeznek. De a repülőgépiparban a műanyagok térnyerése évtizedek óta folyik...
  • Dred bíró
    A learjet-et melyik ország gyártja?

Én azt hittem amerikai de a múltkor ládtam hogy francia honlapja van.
  • Dred bíró
  • Dred bíró
    Még jó hogy nrm karton papírból.
  • Cat #7641
    [nagy]Fémmadarak helyett műanyag repülők
  • Dred bíró
    köcc.
  • [NST]Cifu
    Nem feltétlenül. A tupoljev oldalán kint van a Tu-144 is. :))

Egyébként az EMB 120 még gyártásban van tudtommal.
  • Dred bíró
    Tehát pl az embraer 120 az még rendelhető? (kinn volrt a honlapon) és télleg sorry ha hülye a kérdés.
  • Dred bíró
    Most lehet baromságot kérdek de azok a repülők amik a gyártók honlapján kinn vannak azokat rendelni is lehet tehát gyártásban vannak? vagy csak a típusokat bemutatandó vannak ott.
  • I.C.ram
    Kicsit baltávalfaragott, de az ért érdekes :D
  • I.C.ram
    és az még működik vajon? BME weboldali ritkaszarok... frissítés ohne.
  • Speedbreaker
    deocsmány :(
  • [NST]Cifu
    Convair XC-99, a maga idejében a legnagyobb civil gép lehetett volna. Alapjában véve a Convair B-36 nehéz bombázó teherszállító változata, kétszintes törzsel megáldva. A katonai változat 45 tonna hasznos terhet vagy 400 gyalogos katonát vihetett magával. A PanAm rendelt a civil változatból (Convair Model 37) 15 darabot, úgy tervezve, hogy hálófülkéket épít be a testbe, az óceánjárókhoz fogható luxust nyújtva a New York-London útvonalon. Végül sem a légierőt, sem a civil légiszállítást nem érdekelte a monstrum, így az egyetlen példánya néhány évnyi szolgálat után nyugdíjba vonult.

[center]

• Papirzacsi
    Úgy érted, hogy Műegyetemi Sportrepülő Egyesület, Hármashatárhegy.:-)
  • Dred bíró
    Az. :)
  • Dred bíró
    Ezt nem ismertem köszi.
  • Dred bíró
    Ezt nem ismertem köszi.
  • Kata
    Nem. Ha jól tudom a BME szervezésében az Endresz vitorlázórepülő klub működik csak. Vagy lehet, már megszűnt ez is, régen hallottam róla.
  • I.C.ram
    Úgy tünik.
  • Speedbreaker
    Ez cessna 172?
  • [NST]Cifu
    Olvass, láss, tanulj. :)))
  • Dred bíró
    Jó gép? (megbízható e meg ilyenek) Ill gyártásbanb van még ugye?
  • I.C.ram
    Kata, te amúgy a BME keretein belül voltál valami BME-s repülésen?
  • Kata
    Én már ültem ilyenben, sőt néhány repórát is vettem anno baráti alapon. :)
  • I.C.ram
    De amúgy a Ferihegyi rep múzeumban is van egy Li-2-es, igaz elég ramaty állapotban.
  • I.C.ram
    Azt a Lisunov-2-t elég rondán csinálták meg a magyarok, mert valami idióta rózsaszínre pingálták tudtommal. Jó volt látni eredeti pompájában abban a ritka ócska magyar filmben még.
  • Dred bíró
    Az egyik kedvencem. Ilyennel szoktatok repülni?(még semmivel sem repültem )
  • I.C.ram
    Az oké, de lesz megint valami bemutató is vagy csak a verseny? Tavaly sikerült lekésnem a bemutatót, és csak a versenyre értem oda.
  • Clidey
    Mióta az oroszoknál sajnálatos módon leesett a másik, azóta igen.
  • Clidey
    Ne légy már láma
  • Dred bíró
    Az az eggyetlen repülőképes a világon nem?
  • I.C.ram
    Idén augusztus 20-án lesz megint Red Bull verseny + hozzá a körítés?
  • I.C.ram
    Nem az szerepelt abban a borzalmas magyar 56-os filmben? Mi is volt a címe? :(
    Nem tudjátok lesz az idén Börgöndön repülőnap?
  • narazzino
    én li-2-vel repültem
  • Nyiri
    En siman. Minel szakadtabb annal jobb. Buli.
  • narazzino
    ha lenne elég akaraterőm, vaszínűleg nagyjából fel tudnám fogni a dolgot :D
  • alert
    Minden hónap első vasárnapján lehet reppenni vele Budaörsön, 6eFt.