14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
DJviolin #7647 Müanyag utasszállítók????
Fogalmam sincs, hogy mennyire jobb, vagy rosszabb az üvegszál terhelhetősége, mint mondjuk az alumíniumnak, de ha eltörik egy 737-es üvegszálas szárnya (amire kicsi az esély, ez csak egy példa), akkor erős a gyanum, hogy az egészet ki kell cserélni. De ez csak egy gyenge következtetés. -
#7646 Egyfelől a Learjet jelenleg a kanadai Bombardier cég tulajdona, ahol ugye a Francia nyelv elég elterjedt (ha újdonság: Kanada Quebec tartományában a Francia a hivatalos nyelv).
Másfelől a nagyobb repülőgépgyártóknak általában többnyelvű a weboldala, és a világnyelvekre le vannak fordítva. -
#7645 Ugye tudod, hogy ma már az összes vitorláshajó vagy a vitorlázógépek tisztán kompozit anyagokból készül. A modern vadászgépek szerkezeti elemeinek is nagy része kompozitból van. Műanyagokból készülnek a mélytengeri tengeralattjárók kémlelőablakai, amelyek kibírják a többezer méteres mélységben uralkodó nyomást. Sőt, jobbat mondok, ma már egyes folyékony üzemanyagú rakétahajtóművek is kompozitból készülnek. A műanyag a többség számára az olcsó tucattermékek színonimája, pedig a műanyagokból is megszámlálhatattlan típus van. Elég ha belegondolsz, hogy például műanyagból készül a "golyóálló" (helyesen: ballisztikai) mellény is. A műanyagok sok téren jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a fémek, például legtöbbször könnyebbek, ami a repülőgépiparban különösen fontos. Persze kivételek is akadnak, hiszen például még nem nagyon képesek a műanyagok kiváltani a fémeket ott, ahol jelentős nyíróerők keletkeznek. De a repülőgépiparban a műanyagok térnyerése évtizedek óta folyik... -
#7644 A learjet-et melyik ország gyártja?
Én azt hittem amerikai de a múltkor ládtam hogy francia honlapja van. -
#7643 -
#7642 Még jó hogy nrm karton papírból. -
Cat #7641 [nagy]Fémmadarak helyett műanyag repülők -
#7640 köcc. -
#7639 Nem feltétlenül. A tupoljev oldalán kint van a Tu-144 is. :))
Egyébként az EMB 120 még gyártásban van tudtommal. -
#7638 Tehát pl az embraer 120 az még rendelhető? (kinn volrt a honlapon) és télleg sorry ha hülye a kérdés. -
#7637 Most lehet baromságot kérdek de azok a repülők amik a gyártók honlapján kinn vannak azokat rendelni is lehet tehát gyártásban vannak? vagy csak a típusokat bemutatandó vannak ott. -
#7636 Kicsit baltávalfaragott, de az ért érdekes :D -
#7635 és az még működik vajon? BME weboldali ritkaszarok... frissítés ohne. -
#7634 deocsmány :( -
#7633 Convair XC-99, a maga idejében a legnagyobb civil gép lehetett volna. Alapjában véve a Convair B-36 nehéz bombázó teherszállító változata, kétszintes törzsel megáldva. A katonai változat 45 tonna hasznos terhet vagy 400 gyalogos katonát vihetett magával. A PanAm rendelt a civil változatból (Convair Model 37) 15 darabot, úgy tervezve, hogy hálófülkéket épít be a testbe, az óceánjárókhoz fogható luxust nyújtva a New York-London útvonalon. Végül sem a légierőt, sem a civil légiszállítást nem érdekelte a monstrum, így az egyetlen példánya néhány évnyi szolgálat után nyugdíjba vonult.
[center]
-
#7632 Úgy érted, hogy Műegyetemi Sportrepülő Egyesület, Hármashatárhegy.:-) -
#7631 Az. :) -
#7630 Ezt nem ismertem köszi. -
#7629 Ezt nem ismertem köszi. -
#7628 Nem. Ha jól tudom a BME szervezésében az Endresz vitorlázórepülő klub működik csak. Vagy lehet, már megszűnt ez is, régen hallottam róla. -
#7627 Úgy tünik. -
#7626 Ez cessna 172? -
#7625 Olvass, láss, tanulj. :))) -
#7624 Jó gép? (megbízható e meg ilyenek) Ill gyártásbanb van még ugye? -
#7623 Kata, te amúgy a BME keretein belül voltál valami BME-s repülésen? -
#7622 Én már ültem ilyenben, sőt néhány repórát is vettem anno baráti alapon. :) -
#7621 De amúgy a Ferihegyi rep múzeumban is van egy Li-2-es, igaz elég ramaty állapotban. -
#7620 Azt a Lisunov-2-t elég rondán csinálták meg a magyarok, mert valami idióta rózsaszínre pingálták tudtommal. Jó volt látni eredeti pompájában abban a ritka ócska magyar filmben még. -
#7619 Az egyik kedvencem. Ilyennel szoktatok repülni?(még semmivel sem repültem ) -
#7618 Az oké, de lesz megint valami bemutató is vagy csak a verseny? Tavaly sikerült lekésnem a bemutatót, és csak a versenyre értem oda. -
#7617 Mióta az oroszoknál sajnálatos módon leesett a másik, azóta igen. -
#7616 Ne légy már láma -
#7615 Az az eggyetlen repülőképes a világon nem? -
#7614 Idén augusztus 20-án lesz megint Red Bull verseny + hozzá a körítés? -
#7613 Nem az szerepelt abban a borzalmas magyar 56-os filmben? Mi is volt a címe? :( -
#7612 Nem tudjátok lesz az idén Börgöndön repülőnap? -
#7611 én li-2-vel repültem -
Nyiri #7610 En siman. Minel szakadtabb annal jobb. Buli. -
#7609 ha lenne elég akaraterőm, vaszínűleg nagyjából fel tudnám fogni a dolgot :D -
#7608 Minden hónap első vasárnapján lehet reppenni vele Budaörsön, 6eFt.