14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Punker
    rendszeresen ott van repülő napokon hadijátékokon :)
  • Kata
    Van egy öreg Li-2 -es (DC-3 orosz licensz) Budaörsön. Az elmúlt években újtották fel, és tették újra repképessé. Én utaztam benne, semmi probléma nem volt vele. :)
  • Dred bíró
    Én például egy öreg DC-3-ba tuti nem mernék beülni (ha repül) de ha lenne egy tök ugyanolyan csak épp új azt pl szivesen kipróbálnám.
  • I.C.ram
    Jóvanna :D Ezért írtam azt is, hogy nem is gondoltam olyan gépekre. félreértettem :P
  • [NST]Cifu
    Pre-Jumbó angliából:

[center]

• [NST]Cifu
    Replikák olyan gépekről készülnek, amelyekből egyáltalán nem, vagy csak kevés maradt, és ilyen vagy olyan okból, de népszerű gépek. Bucser említette a Me109-est, FW190-est. De készült replika Me262-ből is. Egy Cessna nem ez a kategória... :)
  • I.C.ram
    Hát épp ezért írtam, hogy semmi értelme nem lenne :D
  • [NST]Cifu
    Szerinted egy replika repülőgép olcsó? :))))
  • I.C.ram
    Hát kb ugyanazér, amiért a Ferrarik, Lambok, stbből is készülr replika... Egy szó: Drága :D
  • [NST]Cifu
    Minek replika valamiről, ami jelenleg is gyártásban van? :)))
    Minek replika valamiről, amiből több ezer repked jelenleg is? :)))
  • I.C.ram
    Ja igaz, ilyen gépekre nem is gondoltam. Én úy érttem, hogy cessna replika stb :)
  • Bucser
    Például épülnek messerschmitt 109-es és Focke Wulf 190-es replikák az amerikai piacra Amerikai motorral és némi elektronikával felszerelve, hogy a modern biztonsági előírásoknak megfeleljenek.
  • I.C.ram
    Ilyenről nem tudod, mert eleve hülyeség lenne szvsz. :) Egy repülő replika tök ugyanaz lenne, mint az eredeti, max a motorja lenne más kicsit (az ára kb ugyanannyiból jönne ki), de akkor meg megváltoznának a repülési tulajdonságok, amik nem biztos, hogy biztonságossá tennék.

Olyan viszont van, hogy kitek, amit te építhetsz össze, és ezek jóval olcsóbbak a kész gépeknél, viszont kétszer annyi a macera vele, meg a vizsgáztatás stb.
  • Dred bíró
    Nekem tetszik!!!

Amúgy lenne hozzátok egy lehet hogy buta kérdésem.

Repülülő gépekből szoktak replikákat építeni? (úgy tudom a replika az eredrti hű másolata)
  • Siluro
    jaja, de csak azért csináltam, hogy legyen :)
  • I.C.ram
    Hát ez nagyon zavaros :(
  • Siluro
    Gondoltam megpróbálkozok én is egyel :)
  • Papirzacsi
    Nekem a mostani jobban tetszik. Csak a feliratokt kéne lecserélni szebbre.
  • modellmaker
    Csináltam egy új bannert, mert ami most bent van nem nagyon testzik pár embernek. Többek között nekem sem. :) Mint mondottam volt, az csak ideiglenes megoldás míg nem jön ihlet. Most sem árasztotta el az agyamt túlságosan de szvsz jobb lett picivel. Íme:

Vélemény?
  • Speedbreaker
    patricksaviatlon-on minden videó jó :P
  • modellmaker
    nézd hozzá a rajzot is. úgy fel lehet fogni egyes részeket. :)
  • narazzino
    őhú, ezt már végig se bírom olvasni...ez már nekem magas
  • marcio mela
    Ez egy egész jó helikopteres video
  • joebacsi
    jópofa, de kalapos ő elég gáz :)
  • Clidey
    Tanulság:
    Sosem tudhatod, ki és milyen tudásszinttel bújik meg egy-egy nick mögött, ergo ha nem vagy 100%-osan biztos a tudásodban, inkább fogalmazz annak megfelelően...ne pedig sértődött megjegyzéseket tégy: "Elhiszem, hogy rettentő okos vagy Zacsi, de ha valamit jobban tudsz valakinél akkor ne csak dumálj hanem bizonyítsd is."

2:0
  • Dred bíró
    A többségnek tetszett.
  • Fenrir
    Igazad van, visszaszívok mindent. Sajnos én nem készültem ilyen alaposan hanem az egyre jobban kopó tudásomra hagyatkoztam :)

Tessék egy kép a pma-ból, talán ezen már jobban látszik:

• Papirzacsi
    Nos a föld szó, egyszer nem hagyta el a billentyűezetdet, így senki se tudja éppen miről beszéltél... ;-)

Akkor pár mondatban az elmélet, amiből talán majd kivillan, hogy miért is az.
    Pompázs kialakulásának leggyakoribb esetei általában a következők. A kompressszor több/kevesebb levegőt kap,mint aminek az átbocsájtására adott üzemállapotban képes. Okozhatja ezt túl nagy/kicsi fordulatszám, túl nagy repülési sebesség,állásszög, nem kívánt lökéshullám megjelenése, stb.
    Emellett ott van még az idegen test által okozott sérülés (FOD) is.
    A fent felsorolt okok eredménye az, hogy a kompresszor lapátok megfúvási iránya megváltozik, olyan mértékben, hogy azok "domború" vagy "homorú" felületén áramlás leválás jön létre. Ebből a kettőből az első a veszélyesebb, a másik általában magától megszűnik.A lapát domború oldalán a leválás csak akkor jöhet létre, ha hajtóművön átáramló levegő tengely irányú (axiális, meridián) sebessége lecsökken. Máshogy nem, mert a fordulatszám gyors változása kizárt, illetve a lapátok is fix beépítésűek (kivéve a VSV, de az más tészta). Ez a sebesség csökkenés úgy jelentkezik, mintha a hajtóműben vhol fojtás keletkezne. Ilyen fojtás keletkezik pl mikor utánégetés kapcsolásnál a GSF nem nyílik ki, megnő a fuvócsőben a nyomás, és ez a nyomásnövekegés végigfutva a hművön a kompresszorban pompázst idéz elő. Illetve gyors fordulatszám növeléskor a nagy mennyiségben befecskendezett tüzelőanyag égése is ilyen fojtást idéz elő.
    Ha ez a leválás a kompresszor hátsó régióiban jön létre, akkor az a kompresszor lapátok kis hossza miatt az egész lapátra kiterjed, míg ha a kompresszor elején, ahol hosszúak a lapátok, csak a lapátok végeire. A hátsó régiókban létrejövő leválás jellegzetessége, hogy nem a teljes kompresszor keresztmetszetben jön létre, hanem csak egy részében. Mivel a kompresszor
    első fokozatai még továbbra is szállítanak, így a leválásos zónák elött a levegő feltorlódik ,nyomása megnövekszik, aminek hatására a leválási zóna hosszirányban előre kiterjed az első fokozatokig. Ebben a kiterjedt leválási zónában indul meg a visszaáramlás, ekkor jön létre a jellegzetes durrogó hang.Ez a visszaáramló levegő gyakran letöri az első fokozatok lapátjait is.
    Eközben a tüzelőtérben, mivel a beáramló levegő mennyisége lecsökken, a keverék bedúsúl, az égés sebessége lecsökken, és a láng leszakadhat, megszűnik az égés folyamatossága. Ezt erősíti még az is, hogy a lecsökkent beáramló levegő miatt a turbina által szolgáltatott munka is lecsökken, fordulatszám esés következik be, amit a hmű plusz tüzelőanyag befecskendezéssel akar
    kiküszöbölni. Ez szintén a keverék dúsulásához, illetve a turbina elötti hőmérséklet növekedéséhez vezet,ami túlzott hőterhelést okoz a hműnek.
    Mivel az egész jelenséget az okozza, hogy fojtás jött létre a kompresszorban, és emiatt lecsökkent az időegység alatt átáramló levegő tömeg, kézen fekvő, hogy a jelenséget a fojtás csökkentésével, illetve a tömegáram növelésével érhetjük el.
    És itt jön be a képbe a pompázsgátló szelep(VBV - variable bleed valve - folyamatos átállású pompázsszelep ,forrás repműszaki szótár).
    A pompázsgátló szelep tehát "bővíti" a keresztmetszetet, ahogy a neve is mutatja, levegő elvételi szelep. Kiereszti a kompresszor álltal szállított felesleges légtömeget, így megakadályozva annak "feltorlódását",a meridián
    sebesség csökkenését, a fojtás kialkulását.Ez eddig minden általam látott, simogatott ,szerelt gázturbinában így volt.
    Ha szűkítene valószínűleg csak plussz fojtást idézne elő a szelep elötti részen, ami nem hasznos. Ezt támasztja alá a hmű leíársában található eljárás, hogy pompázs esetén minden levegőelvételi szelepet nyitni kell, hogy a tömegáramot fentartsuk.
    A pompázshajlam csökkentésére találták ki a több forgórészes hműveket, illetve az állítható állólapátsort(VSV), ami mindig a megfelelő szögben tereli a levegőt a járólapátokra, hogy megakadályozza a leválást, és szabályozza tömegáramot.

Emellett hasznos volt beszúrni azt a képet, mert marhára semmi se látszik rajta. Ha nem tudnám hogy hol van a VBV és a VSV, akkor az életben nem találnám meg rajta.Mivel a neten jobbat nem találtam ,így kénytelen voltam a sajátomat lefotózni. (forrás a Flight International magazin egyik száma még vmikor a 90-es évekből):-) HA elérhető az a jó minőségű képed, akkor
    lássuk lássuk. Szeretjük a szép részletes képeket.:-)
    Metszet.
    Ezen remélem jobban látszik a hmű lelke. A kompresszor, a levegő elvételi szelep, illetve az állítható lapátsorok. Itt jön a többi móka. Az általad említett tér, ahol beengedik a levegőt a belső áramba (két áramú hműveknél a belső áram a gázgenerátor részt jelenti, tehát a kompresszort, égőteret, turbinát, fuvócsovet) az közvetlen a FAN után van, az első kompresszor
    fokozat elött, én ott semmi "szűkítsési" lehetőséget nem látok, ránézésre csak egy madár tud szűkíteni.:-)
    Remélem ennyi elég, és nem kell itt sebességi 3szögeket rajzolnom a leválás kialakulásának bizonygatására, és hasonlók. :-)
  • marcio mela
    A hsz alján ott volt,hogy a #7486-ra válasz.Abban volt a felhívás.De szöveg tényleg nincs tajta.
  • Kata
    Nem tudom, mert csak beraktad mindenféle komment nélkül, no meg szöveg sincs rajta. Legalább a topik címét illene rátenni.
  • I.C.ram
    Nem tetszik ez a banner :(

A szöveg meg egyenesen ronda a hullámos ő-nél már csak a kalapos a rondább :(
  • Nyiri
    Szep a banner, de CE font illett volna.
  • ChevyG work
  • marcio mela
    Ez nem az volt? #7499
  • Dred bíró
    Szerintem tök jó.
  • modellmaker
    mondtam majd lesz jobb is. ;)
  • 42nd Intruder
    Egy Béla néni, aki ért a repüléshez :)
  • Fenrir
    Jobb mint a semmi.
  • Kata
    Fiúk! Ha tetszik a #7564-es banner, és nincs másik versenyző, akkor szóljatok, felteszem a piros ikszünk helyére.
  • Fenrir
    Miért is hülyeség?

A buszter szelepek után vannak a pompázs szelepek, céljuk hogy reverse flow esetén ne engedjék kiszívódni a levegőt. Ezt azzal érik meg, hogy azt a teret ami eddig beengedte a levegőt a belső áramba leszűkítik, így nem szökik annyi levegő el. Addig a személyzet tud rá reagálni, gázkar alapra húzása, generátor/légkondi lekapcsolása.

Elhiszem, hogy rettentő okos vagy Zacsi, de ha valamit jobban tudsz valakinél akkor ne csak dumálj hanem bizonyítsd is.