Felhők felett...
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Tolóerõvektor-kormányzású kisérleti gépek: F/A-18 HARV, X-31 és NF-16D MATV
...és a róla lemaradt F-15 Active, itt még a régi 2D-s TVC-vel
A HARV program elsõ sorban a nagy állásszögû repülés tanulmányozását célozta, mely program kisérleti gépe késõbb tolóerõvektor-kormányzást kapott.
[center]
Akkor utólag egy kicsit még az F-16XL-rõl: ez egy "felturbózott" F-16-os volt, amely arra az igényre épült, melyet a légierõ támasztott az 1970-es években, és a lényege a szupercirkálás, vagyis hogy utánégetõ nélkül is képes legyen a gép hangsebesség felett repülni. Az F-16-osnál a Langley és a General Dynamics emberei egy új szárnyban látták a megoldást, amely nagyobb fegyverterhelést is jelentett, mivel a légierõ egy alapjában véve csapásmérõ gépet szeretett volna, sok-sok légibombával. Noha az F-16XL program igen jól alakult, a légierõ 1983-ban mégis az F-15E-t választotta. Ezután az F-16XL-t a NASA áramlástani kisérletek próbapadjának használta.
Az F-16 VISTA egy "variable stability in-flight simulator test aircraft" volt (magyarítási próbálkozásom: repülés közben variálható stabilitású szimulációs tesztjármû). A program keretében egy második joystick is beépítésre került a pilótafülkébe, és a két joystick egymástól függetlenül három számítógépen keresztül irányíthatta a vezérsíkokat. A számítógépek az elõre beálított érzékenységet és különféle dolgokat szimulált, vagyis le lehetett tesztelni például, hogy milyen irányítani egy olyan gépet, aminek mondjuk akadozik a hidraulikája, vagy ellõtték az egyik vezérsíkját. A MATV 1993-tól egy tolóerõvektoros kormányzású gépet varázsolt az NF-16D-bõl (az "N" jelzés kisérleti mivoltára utalt), a tolóerõ-kormányzással kapcsolatos kisérletek késõbb az AVEN program keretében folytatódtak.
[center]
Az NF-16D a Vista program alatt, a kiemelkedõ gerinc rejtette a három számítógépet
A Vista program keretében beépített plusz joystick
Az NF-16D a MATV program alatt
Az F-15 bázisán elõször a rövid felszállás, majd a megnövelt manõverezõképesség tesztelésére létrehozott kisérleti gép. Érdekesség: a canard-szárnyaknak a költségcsökkentés miatt nemes egyszerûséggel az F/A-18A vízszintes vezérsíkjait használták.
[center]
AIM-4G, AIM-4A, AIM-4F, AIM-4C, AIM-26A (a teljesen fehér) és AIM-4D
AIM-54 Phoenix: hegyes orr, a rakétatest felétõl induló deltaszárnyak
AGM-65 Maverick: lekerekített orr, a rakétatest kb. egyharmadánál kezdõdõ deltaszárny
[center]
A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk
Egy kis képgyûjtemény, hogy ne legalább a pokol bugyraiba ne sülyedjen.
F/A-18C MARPAT:
A halál csupán a kezdet...
\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"
Pilóta napszemcsik, pilóta cumók. Honnan?
\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"
\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)
Bár most AOG-s (Aircraft On Ground), nem repül mert pár dolgot át kell nézni rajta biztos ami biztos 😊
Amúgy valószínüleg a torony miatt következett ez be mert õ sürgette a kapitányt a kifutó mielõbbi elhagyására.
Azert is hosszabb mint a A380 😄
Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...
\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)
de hogy a pilon elõtti borítás hogyan bomlott meg fogalmam sincs
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
Depl keleten km/h es nem csomo a hasznalatos sebbeseg. Sot bizonyos hatartol kezdve mar meterben kell mondani a magassag es nem feet.
Vannak is kavarasok rendesen.
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)
A harci gépeknél az adott ország saját mértékrendszere a mérvadó, NATO országokban az angolszász mértékegységek a használatosak általában.
Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)
http://www.wimp.com/take/
Itt inkább csak arról van szó, hogy ez maradt meg régrõl, és nem égetõen szükséges bevezetni az angolszász mértékegységeket.