14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Kata
  • Kata
    Mi van velük?
  • 42nd Intruder
    Su-30 rulez
  • Garga Pitic #7724
    És a Wright Flyer? És Lilienthal siklógépei? És az ulmi szabó vászonszárnyai? És a ..? :)
  • Kata
    Szerintem meg az új gépek közül épphogy a legszebb. A JSF, meg az F-117 tényleg ramaty. No meg a Gripen is rettenet bénán néz ki.
    A mai gépek közül meg a Flanker-család szerintem a legszebb, de a jó öreg F-16-os is szép sárkánnyal büszkélkedhet.
  • Kata
    Nem igaz, mert a Corsair meg a Mustang voltak a legszebbek. :P
  • Dred bíró
    Pedig milyen jó lenne zakóba menni
  • Bucser
    De igen..

Igaz csak makett de akkor is impresszív:)
  • Bucser
    "tudod miért olyan rossz ,hogy zöld az egyenruhád?
    - nem miért?
    - Mert bemész a dzsungelbe és már nem is látlak!"
  • [NST]Cifu
    Az F-22A már rendszerben van. De egy apróság: egy harci gépnél a kinézet sokadlagos szempont... A katonák sem Gucci öltönyben mennek a harctérre...
  • Punker
    Me-262 óta nem csináltak szép gépet szal fölöslegesen vitáztok :)
  • Dred bíró
    Szerintem ennél már csak az F-117-es rondább.
  • Bucser
    Az lehet:) De akkor a JSF sem szebb:D
  • Dred bíró
    Az F-22-re gondolsz? Szerintem rettentő ronda.
  • Bucser
    lásd lentebb:D nem tetszik nem tetszik kérdés a dolog:D
  • Dred bíró
    Az F-22 már forgalomban van? Mert én ahány forrást nézek meg mindbe más van ahol az van hogy csak később van ahol pedig az hogy már szolgál.

F-22 Nekem nem tetszik.
  • [NST]Cifu
    Persze hogy van.
  • Dred bíró
    Gripen vs. F-16 Sztem a Gripen klasszisokkal szebb.

Lenne egy kérdésem. A vadászgépekbe is van robot pilóta ami vezet a pili helyedt?
  • [NST]Cifu
    MiG-29B és UB -> nekünk ilyen gépeink vannak. A típus NATO jelölése Fulcrum.
    Szu-27 -> ilyen gépünk sose volt, a típus NATO jelölése Flanker.

Ha már egy típusra hivatkozol, nem árt a helyes megnevezéssel illetni, Bucser ezért írta, amit.
  • Speedbreaker
    Flanker, fulcrum, nálam egyre megy. Su27-esünk is volt? :o
  • [NST]Cifu
    Nagyon jó kis videók az IDF/IAF-ről. (köszönet érte Seaweednek)
  • modellmaker
    köszönöm szépen!
  • [NST]Cifu
    Először is ajánlom figyelmedbe a Youtube-ot és a Google Video-t. A kulcsszavak egyszerűek (F-15, F-16, F-18, Fighter, Iraq, Afghanistan, Israel, bomb, stb.), néha egészen meglepő videókat is lehet találni fent.

Pár további ajánlat:

MilitarySpot videos
    Grounchymedia (aféle zenés klippek/propagandavideók, de a felvételek általában igen jók, ráadásul jó minöségben le is tölthetőek)
    PatricksAviation (nagyon jó oldal, de sajnos a videók letöltése nem előfizetőknek iszonyú lassú...)

Így hirtelen ezeket tudom mondani.
  • Kata
    Nagy méretű képeket linkként légy szíves megadni (lásd kritériumok a topik fejlécben).
  • modellmaker
    Elnézést az OFFért.

Cifu te vagy itt haditechnnikával kapcsolatos ember. Tudsz adni pár linket ahol videókat, képeket találok az afganisztáni, iraki háborúról, az '91-s Öböl-háborúról, esetleg a mostani libanoni-izraeli konfliktusról?
  • [NST]Cifu
    Passz, hallani hallottam már eféle tervről, de nem tudtam, hogy már meg is valósították.
  • Dred bíró
    Szerintem gyönyörűűűűű!

De azért az F-16 is szép de nem ennyíre .
  • Fenrir
    Nem, ez újkeletű dolog. A robotot is lehet már így vezérelni, szóval ha fordulót adsz be neki vagy emelkedést/süllyedést akkor a gázkarokkal fog játszani.
  • [NST]Cifu
    Ilyen backup rendszerről nem tudok, bár eddig azt hittem, hogy a nagygépek a te világod, nem az enyém. ^^

Amit tudok, hogy vészhelyzetben, használhatattlan hidraulikával a pilóták több alkalommal is a hajtóművek tolóerejének változtatásával próbálták irányítani. Ez többé-kevésbé bejött az United Airlines Flight 232 DC-10-esnél, de nem jött be a Japan Airlines Flight 123 Boeing 747-esénél, igaz ez utóbbinál a hátsó vezérsík egy része is leszakadt.
  • Fenrir
    Cifu te tudsz valamit arról a backup rendszerről amit nagy gépeken használnak abban az esetben amikor minden hidraulika rendszer használhatatlan és a gépet a hajtóművekkel manőverezik?

Tegnap volt a National Geographic-on az egyik Légikatasztrófák részben erről szó.
  • Bucser
    Milyen Flanker?? Nálunk Fulcrum volt...

Mellesleg nem tetszik nem tetszik kérdés ez a dolog...
  • Speedbreaker
    Úgy nemteccik. Nemtudom miszép van egy ilyenben. Szeretem a repülőket, de ez egyáltalán nem tetszik. Én maradtam volna a Flanker gépeknél
  • Dred bíró
  • [NST]Cifu
    A Szuhoj T-4 pilótafülkéjéről nem találtam sajnos. :\
  • Kit--Kat
    áhá értem:)
    képet nem tudsz a pilótakabinról?
  • [NST]Cifu
    Ha az orrkúpot repülési helyzetbe állították, akkor a pilóták csak egy-egy periszkópon keresztűl láttak valamennyit előre. De ugye végülis nem létfontosságú kilátás (műszeres repülés).
  • Kit--Kat
    Azt nem értem, hogy a lenyíló orrkúpnál hol vannak az ablakok amin keresztül MACh repülés közben nézhetne kifelé a pilóta:S
  • Bucser
    Azért a függőlegesen állított szárny sem gyenge.. leszállásnál vagy felszállásnál teljesen egyenes delta repülés közben pedig mint a madaraknál be van hajlítva:)
  • Fenrir
    Csemegézz innen.
  • Falconer
    Fogyasztás? Hatótáv? :)