14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
#7567 De mintha én pont ezt írtam volna.
Földön van, hogy néha kitolásnál a hajtómű elsőre nem indul be (főleg hideg napokon), ilyenkor szokták átforgatni. Levegőben értelemszerűen a légáram pörgeti, tehát ott nem kell.
Van valahol pma-m, ha gondolod megkeresem neked a hajtómű keresztmetszeti rajzát ahol rajta van a VBV és VSV... -
#7566 Nekem is. -
#7565 Teccik -
#7564 #7486 hszen felbuzdulva csináltam egy bannert. Most iylenre sikerült. Ha jó, jó, ha nem, nem. de akkor meg csinálok másikat. :D
-
#7563 -
#7562 Embörök, csak neketem tűnik fel a hülyeség? Hidegátforgatás mint olyan csak földön értelmezett, illetve csak ott van értelme.
Ha belegondoltok levegőben értelmetlen, mert a gázturbina forgórésze a nem éppen kicsi menetszéltől folyamtos forgásban van, így az átszellőztető levegőáram is adott Nincs szükség APU ,vagy másik hajtómű által biztosított levegőre(max magához az indításhoz). Persze csak abban az esetben ha nincs beékelődve a forgórész, de ezesetben meg bárminemű újraindítás, átforgatás is értelmét veszti.
Amúgy a javsolt eljárás általában pompázs esetére (valszeg a malev is hasonló módon jár el).
1. A jelenség észlelése után a hmű tehermentesítése, értsd gáz alapjáratra, ettől meg kell szünnie a jelenségnek, ha nem leállítás.
2. Minden levegőelvételi szelepet kinyitni (ezt a célt szolgálja pl a pompázs szelep, hogy elvezesse a felesleges levegőt, ezzel megnövelve/visszaállítva a kompresszor tömegáramát)
3. Ezután újra gázt adva gyorsítani a hművet. Ha a jelenség megszünt, akkor lehet tovább berregni a hművel. HA a jelenség újra előjön, akkor két lehetőség van. Leálltani , vagy olyan teljesítményen üzemeltetni a hművet, ahol a jelenség még nem lép fel.
Ergo pompázs esetén az újraindításnak megint csak csekély értelme van.
"Erre vannak a pompázs szelepek, ilyen ellentétes áramlás esetén megakadályozzák, hogy a levegő kiszívódjon az égőtérből mert szűkítik a beáramló teret."
Fenrir. Ilyet még írhatnál, mert jót röhögtem. -
#7561 Pl bekap egy madárt a turbina? Akkor is megsérülhetnek a szelepek vagy mik? -
#7560 Elvileg ugyebár a légáramlat is meg tudná pörgetni, kérdés hogy miért pompázsolt be a hajtómű? Ha valami szerkezet hiba vagy törés keletkezett mondjuk valamelyik turbinatengelyen vagy lapáton akkor úgyis mindegy.
Vannak inflight startok, amikor a PLH a gépet minősíti akkor pl kötelező is berepülésnél az inflight start, szóval elvileg ez működhet így. -
#7559 De. Csak nem mindig. #7556 :) -
#7558 Nem értek hozzá, de felmerül a kérdés: nem lehet ilyenkor a működő hajtóműből származó sűrített levegővel megforgatni a hajtóművet, vagyis ezt a hidegátforgatást repülés közben megcsinálni? -
#7557 Igen, hajtóművet leállítják, beindítják a fedélzeti segédenergiaforrást, hogy a kiesett generátort pótolják és 1 hajtóművel szállnak le a legközelebbi reptéren. -
#7556 Mint a tegnapi eset is bizonyítja, hogy nem lehet mindig. Sőt, ilyen esetben nincs sok esélyes hogy újraindítsd mert addigra már az égőtér tele lesz a porlasztott kerozinnal, olyan mint amikor az autó megszívja magát a túl sok indítózás után. Ilyenkor csak egy hidegátforgatás segítene, csak pneumatikával átforgatják a turbinákat hogy a kerozingőz kiszellőzzön, nem adnak rá ekkor gyújtást. -
#7555 Ugyan már :) újraindítja. -
#7554 Oké, oké, de mivan akkor ha pl ezek a pompázsok elromlanak, és mégis beáramlik? 1 hajtóművel repül? :S -
#7553 Hi all!
SG-s pályafutásom során szépen elsiklottam ezen topic felett.. (nc) Rem majd sokat tanulok az ide járóktól. (erre a válasz kb 50 hsz elolvasása után: igen :) ) -
#7552 Azért nem kap levegőt mert egy ellentétes áramlás alakul ki ahogyan Kata bácsi írta :)
A nyomáskülönbség lényegében kiszívja a levegőt az égőtérből, ezáltal csak üzemanyag lesz ott és lefullad a hajtómű. Erre vannak a pompázs szelepek, ilyen ellentétes áramlás esetén megakadályozzák, hogy a levegő kiszívódjon az égőtérből mert szűkítik a beáramló teret. -
Nyiri #7551 Google Earth
42°52'54"N 47°39'24"E -
#7550 Nagy sebességnél fellépő hirtelen nyomásváltozások a hajtóműben a rendszertelen áramlás miatt. Amolyan "visszabüfög" a kicsike, mivel néha meg is fordulhat az áramlás iránya. Ha jól tudom... :) -
#7549 Amikor nem kap elég levegőt a hajtómű, és befullad. -
marcio mela #7548 Mit jelent a pompázs? -
#7547 Hajtóműhiba miatt a felszállás után visszafordulásra kényszerült a Malév egyik járata Ferihegyen.
Kedden kora délelőtt a Malév amszterdami járatán a pilóta - felszállás közben - az egyik hajtómű rendellenes működését tapasztalta - közölte a Havaria Press.
A gép emiatt pár perccel a felszállás után visszafordult, majd gond nélkül leszállt Ferihegyen.
A repülőgépet hangárba vontatták, és már megkezdték az átvizsgálását.
Az utasok - akik a manőver során végig biztonságban voltak - egy másik járattal indulnak újra a hollandiai célállomásra.
forrás: index.hu
Amúgy a mi műszakunk hárította el a hibát, mint később kiderült az HMU (Hydro Mechanicel Unit) ment szét a hajtóművön ami vezérli a tüzelőanyag adagolását és a pompázs szelepek működését. Repülés közben valószínüleg bepompázsolt a hajtómű és magától lepörgött alapra aztán a személyzet leállította, hogy újraindítsa de már nem indult be. Kb hajnali 2-re végeztek a kollégáim vele, ma reggel hajtóművezték le, azóta valószínüleg már repül is mert egy 7:20-as amszterdam volt betervezve neki :) -
#7546 aztamindenit -
#7545 Igen egy helikopterre telepített radar, első sorban tengerészeti feladatork (magyarul az ellenséges hajók, repülőgépek és rakéták észlelésére/követésére). -
#7544 Légi hókotró. A siklópályát takarítják vele télen a leszálló gépek elött. -
#7543 Naja, de nem ugyanaz a két gép. Egyik Indiai másik Ruszki. Bár nyilván radar lesz az, és maga a két gép ugyanaz a típus. -
marcio mela #7542
-
marcio mela #7541 Inkább radaros lehet.Az első képen látszik felcsukva. -
#7540 Az mi a fene? Radar? :D Vagy csak simán viszi a paneleket a Volgográdi panelházakhoz? :) -
#7539 Az az izé alul bisztoss féxárnynak van, nehogy gyorsabban repüljenek a megengedettnél -
#7538 Köszi a képeket, #7534 nagyon szép -
marcio mela #7537 Ka-31
Mint egy hótoló. -
#7536 Képek az Itruszki balesetről -
#7535 Az mondjuk igazából nem utasszállító, hanem egy tanker/tehergép a Spanyol légierő felségjelzésével. ;)
Én ilyeneket találtam:
[center]
-
#7534 Na találtam egy normálisat! Úgyis nem rég volt szó a Concorderól.
-
#7530 Ezt találtam, így hírtelen:
Boeing 707 + 2 F-16os.
-
#7529 Tudtok nekem olyan képeket mutatni, ahol egy utasszállító repül, és vafászgépek kísérik? -
#7528 Valaki annó mondta, hogy esedékes a Boeing 767-200ER-ek selejtezése a Malévnál, és akkor most ezeknek lesz új pótlása, vagy elvész 2 gép a süllyesztőben? -
#7527 No offense, csak egy kicsit félreérthető volt, és nem tudtam kihagyni. -
#7526 Nem kompresszor, hanem forró levegő :) -
#7525 Tervekkel tele a padlás. A Boeing, a Lockheed, a Dassault, a Szuhoj és a többi nagyobb gyártó is tervezgetett szuperszonikus utasszállító vagy buisness gépeket az elmúlt időszakban. Csak éppen egyik sem került legalább olyan fázisba, hogy megépítsék a prototípusát. Szélcsatornakísérletek, számítógépes szimuláció - kb. ez a határ. Jelenleg a Northrop és a Lockheed foglalkozik komolyabban a QSST (Quiet SuperSonic Transport ~ Csendes Szuperszonikus Szállítógép) programmal, aminél a hangrobbanás hatását igyekeznek csökkenteni. Ugyanez a cél a Gulfstream QSJ (Quiet Supersonic Jet) programjával, ami egy buisnessjetnek készül. Ugyanez a cél a Szuhoj S-21 és a konkurens Tupoljev Tu-444 esetében. Jelenleg ez irányban tendálódik az SST fejlesztés. Ha sikerül a hangrobbanás szintjét elfogadható szintre csökkenteni, akkor talán elképzelhető, hogy a szuperszonikus civil gépek szárazföld felett is átléphessék a hangsebességet, és így már valódi esélyük lesz visszatérni a civil légiközlekedésbe.
Lockheed QSST fantáziarajz:
Gulfstream QSJ változtatható szárnyállású fantáziarajz
Szuhoj S-21 (anno az 1990-es években még Gulfstream-Szuhoj együttműködésként élt egy ideig):
Tupoljev Tu-444:
[center]