Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Milyen gépeknél vándorol elõrefele? Mert a vadászgépeknél (konkrétan: JAS-39) hátrafele vándorol.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Placebó
no, ezek szerint nem csak nekem volt ezzel problémám...😊

Dieu me pardonnera, c\'est son métier! (Heinrich Heine) ja meg: http://spaces.msn.com/placehq/photos/

Papirzacsi
Kiegészítés:
Eleinte elõrefele vándorol az AC pont a sebesség növekedésével, majd hangsebesség környékén, illetve azon túl hirtelen hátraszökik.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

[NST]Cifu
Valóban felcseréltem, az aerodinamikai középpont vándorol el hátrafele a sebesség növelésekor.

[NST]Cifu
Bocs, hogy kiegészítettem a hozzászólásod, részleteket is hozzátéve, hogy érthetõbb legyen mások számára. Többet nem fog elõfordulni.

Papirzacsi
Na ezt kifejthetnéd:
"További problémát okoz, hogy a sebesség növekedésekor is mozog a súlyközéppont, amivel szintén számolni kell."
Mert hogy az aerodinamikai középpont (AC) a sebesség illetve az állásszög változásával vándorol az tény, de hogy a gép tömegközéppontja vándorol a sebesség függvényében, ha egy nem változhatható szánynyilazású gépet veszünk figyelembe, akkor az eléggé hihetlenül hangzik, nemde?

Kata
nyilván... <#alien>

[/cserf][/fülünyúl]

I.C.ram
De nyilván a szárnyon kell lennie ennek a középpontnak, vagy ahhoz nagyon közel...
Kata
szárny = aerodinamikai középpont? <#zavart1>

[/cserf][/fülünyúl]

Papirzacsi
Kösz, de én is pont ezt írtam, hogy hol kéne lennie a bombáknak ha igazi lenne. Lesszives újra elolvasni. ;-)

I.C.ram
Az én leírásomban az aerodinamikai középpontot szimplán szárnyaknak írtam le! 😄 Így szvsz érthetõbb.
[NST]Cifu

Bucser
Seprû??<#idiota>

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Placebó
Ahha, szóval ha súlypontról beszélünk a repülõknél akkor, van egy aerodinamikai és van egy tömegközéppont. Ahha... értem 😊

Köszönöm...

Clidey... neked is HTX 😄

Dieu me pardonnera, c\'est son métier! (Heinrich Heine) ja meg: http://spaces.msn.com/placehq/photos/

Placebó
ok. THX

Ennyi lett volna Uraim Köszönöm!

[NST]Cifu
A repülõgépeknek két súlypontja van, az egyik a súlyközéppont, amely a logikus tömegközéppont. A másik az aerodinamikai középpont, amely a géptesten és a szárnyakon felhajtóerõ általi erõpont. Ha a kettõ egy pontba esik, a két erõvektor kiegyeliti egymást, vagyis a gép stabilan repül és megfelelõen kormányozható. Ha a tömegközéppont és az aerodinamikai középpont egymástól eltérõ ponton jelenik meg, a hagyományos elrendezésû gépeknél ez úgy változtatja a repülési tulajdonságokat, hogy ha a súlypont mögé kerül az aerodinamikai középpont, orrnehéz lesz a gép, nõ a gép stabilitása, de egyben csökken a gép irányíthatósága. Ha a súlyközéppont elé kerül az aerodinamikai, a gép egyre instabilabb lesz, és egyben gyorsabban reagál a kormánymozdulatokra (ezt használják ki a vadászgépek, meg ha jól tudom a mûrepülõgépek is). Emiatt a gépeknek a felszállás elött ki kell számolni a súlyközéppontot, figyelembe véve a hasznos terhet (utasokat) a csomagtérben lévõ tömeget és az üzemanyagtartályokban lévõ üzemanyagot, ha a számolt súlypont a gyár ill. a repülési hatóság által jóváhagyott helytõl távolabb van, akkor a gépet ki kell egyensúlyozni a tömeg megfelelõ mértékû mozgatásával.
További problémát okoz, hogy a sebesség növekedésekor is mozog a súlyközéppont, amivel szintén számolni kell.

I.C.ram
Hogyhogy mitõl? Szárnyon van "felfüggesztve" a a gép, ha elõre bukna, ha egy zsinoron lenne, akkor orrnehezé, ha hátra, akkor farnehéz. Nyilván az a jó, ha semerre nem bukik, mert akkor középen van a súlypontja, kb a szárnyak vonalában. Ezért szokták tudtommal a kerozint is a szárnyakban tárolni, hogy minél közepebbre kerüljön a súlypontja a gépnek. Emelkedésnél nem szerencsés, ha egy gép orrnehéz, mert jóval nagyobb munkát kell végeznie a hajtómûveknek, és a szárnyaknak is, hogy emelkedni tudjon.
Fenrir
fake a gép, check this out 😊

Én kérek elnézést 😊

A halál csupán a kezdet...

ChevyG
<#wilting>
Placebó
Elmagyaráznád nekem ha szépen megkérlek ebben a tudományos és magasszintû topikban nekem csökött embriószökevénynek, privi is oké mitõl far és mitõl orrnehéz egy gép? Most már nagyon érdekkel, meg ez a súlypont dolog is ööö irónia és kioktatás nélül ha kérhetném.

Elõre is köszönöm...

[NST]Cifu
A bombateret szinte minden bombázógépnél a gép tömegközéppontjába helyezik, máskülönben a gép repülési tulajdonságai bombateherrel illetve a nélkül nagyon eltérnének, márpedig egy bombázógépnek ideális esetben azonosan stabilnak kell lennie teljes bombaterhelésnél és üresen is. Ha tehát ezen a mahinált képen lévõ bombázó valóságos lenne, a bombateher gép farkában, a szárny fõtartó közelében lenne feltehetõen.

Én a képmahináló helyében egy kissé elõrébb helyeztem volna el a két félszárnyat (kb. az oldalgéppuskások vonalában a fõ szárnytartóval). Úgy tökéletesen hihetõ lenne a gép kiképzése.

Siluro
Kibírom... Kibírom!! <#duma><#idiota> 😄

\"...nagyonprofi Lockonevő szupernagytudású...\" \"...for the love of House, for the love of Beats, for the love of Dance...\"

ChevyG work
most találtam a "humoros képz" topikban:

P133@167Mhz, 16Mb EDO RAM, S3 4 Mb TRIO, 230W, 24x CD-ROM, 4,3Gb Quantum HDD Nascar->NASCAR!!! súlyból elvenni NEM LEHET!

Clidey
Ne add fel, Siluro, ne add fel!!! 😄😄😄😄😄

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Siluro
Nemhogy itthon maradtam volna, és olvastam volna... sokkal több értelme volna 😛

\"...nagyonprofi Lockonevő szupernagytudású...\" \"...for the love of House, for the love of Beats, for the love of Dance...\"

Clidey
Errõl a videórol pedig egy történet jut eszembe, amit egy barátom mesélt, aki viszont magától az "elkövetõtõl", Bánhidi Tóni bácsitól hallotta:
Valamikor a hõskorban egy nagyobb volumenû biznisz miatt (talán a Gerle külhoni gyártása, úgy emlékszem) összevetették a két vetélytárs termékét - ez esetben egy Bánhidi-féle Gerle 13-at, és egy másik gépet, aminek a tipusára sajnos nem emlékszem. A Gerlét maga a tervezõ, Tóni bácsi repülte természetesen. Elsõ körben a felszállási út hosszát szerették volna megmérni. A legenda szerint a Gerle már túl volt az elsõ startbukfencen(!) is, mire az ellenlábas gépe elemelkedett a földtõl. Nem semmi lebõgés lehetett a kihívónak... 😄 Az üzlet azonban sajnos ez a valóban hatásos bemutató ellenére sem jöhetett létre... 😞

A Zacsi által belinkelt videó egyébként naonjó, fõleg a vége! 😛

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Fenrir
csakazértis... 😊

Ha megnézed a képet akkor a cockpit melleti vízszintes vezérsík igenis termel felhajtóerõt ami stabilizálja a gépet, a legnagyobb terhelést a 4 hajtómû viszi amit viszont a szárny ellensúlyoz. Tehát akár stabils is lehetne, nah persze ha nem fake a kép bár ránéztem az oldalra amin fent van és nem egy funpictures szintû...

A halál csupán a kezdet...

Siluro
Hazajövök suliból, 49 hozzászólás, és özönlik 😄

Csirke4
Ez egy b17-es amit rosszul raktak össze 😊
Kata
Kata
Ahhoz képest, hogy világbajnok és eu bajnok is volt, a mai bírák erõsen kipontoznák a pontatlan állásszögek miatt. De azért fun volt a video. 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Clidey
Ez a videó nekem is megvan... Nem semmi, hogy ez a Szmolin bácsi mit ki nem tud hozni ebbõl a - mai versenygépekhez viszonyítva igencsak lustácska - Jak-50-bõl...!!! Nemhiába lett anno világbajnok! 😉

Papirzacsi

Papirzacsi
ChevyG work
ok, asszem kihagyom

P133@167Mhz, 16Mb EDO RAM, S3 4 Mb TRIO, 230W, 24x CD-ROM, 4,3Gb Quantum HDD Nascar->NASCAR!!! súlyból elvenni NEM LEHET!

Kata
Csak szájkarate volt, semmi említésre érdemes. De ha fightot akarsz látni, fáradj át a gumiba, ott akár válogathatsz is. De ha jól hallottam, a politikai, zenei és játékos fórumokon is mennek hasonlók.

[/cserf][/fülünyúl]

ChevyG work
kár h kitörölte a néni/bácsi, kiváncsi lettem volna mit irnak a kolegák

ha St törölte ki, akko bots!

Kata
Tessék St néninél reklamálni ezügyben, hogy a házigizdák szerkeszthessék az üzeneteket, és a törölt üzenetek szerint igazodjon a sorszámozás is.

[/cserf][/fülünyúl]

ChevyG work
ezt olvastam azon az oldalon ahhonnan a kérdéses kép származik:
"Fiddlers Green- World's Largest Collection of Paper Models !!"

ehhh

Papirzacsi
Katabácsi! A szépbe nem tartozik bele az üzenetek feljécében található sorszámok folytonossága? Elég ronda, hogy a 16 után rögtön a 23 jön. :-D

Placebó
<#vigyor3>hehe apuci...

Clidey
Nagyon köszönöm, Béla néni! Reméltem hogy mihelyst netközelbe kerülsz, helyrerakod ezt a kölköt. 😊

Kata
Done. Majd chaten, vagy priváton, vagy a gumiban megvívják a harcukat. De itt nem, zavarja a szépérzékem. 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
Hadd szakértsék meg a semmit, én is csatlakozom a mosolygós szakkörhöz. 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Clidey
Kérem a tisztelt Bíróságot, az alant elhangzottat törölje a jegyzõkönyvbõl. Köszönöm. <#vigyor><#vigyor><#vigyor>

Papirzacsi
Van akinek nem...<#idiota>
"szerintem nem photoshop:"

Clidey
Egy akkora fake képrõl vitáztok mint a állat, nem tûnik föl? <#vigyor>
Nem kell ahhoz õs-aviatikusnak lenni, hogy az ember egy szempillantás alatt eldöntse, hogy egy ilyen gép a valóságban repülésképtelen volna.

No mindegy, folytassátok, én jól szórakozom! <#hawaii>

Hi
Nem érdekel vkit 1 G-ruha?Faterom kapta még annak idején.Nem használt!!Vkit érdekel képeket is tod rolla küldeni...
ChevyG work
de ez ugy is hülyeseég, mert miután ledobda terhét akkor instabil lesz!<#csodalk>

köztudottan a b17-es farkerekes volt, kiváncsi lennék a futómûre!
ráadásul 1az1ben nem lehetett a föfutómû se mert az ennyhén elõre áll

Papirzacsi
Értsd már meg, hogy ez a gép nem farhehéz, hanem orrnehéz! Nem attól farnehéz egy repülõgép, hogy a súlypontja a gép törzsén hátul van, hanem attól farnehéz, hogy az eredõ felhajtóerõ támadáspontjához hogy viszonyul a teljes gép súlypontja. Így a kép alapján bárhova helyezik a bombateret a gépben a mostani szárnytövet kivéve, ami pont a gép farka, az csak növeli az amúgyis nagy orrnehézséget.