Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Fenrir
A fly-by-wire nem ehhez kapcsolódik, az teljesen más. A fly-by-wire gépek esetében pl a gázkar állása már nem bowden drótokon keresztül jut el a hajtómûhöz hanem a gázkarpult alatt lévõ számítógép egy digitális jelet küld az EEC-nek (Electronic Engine Control) ami vezérli a többi alegységet.

A halál csupán a kezdet...

narazzino
remélem nem írtam túl nagy hülyeséget

narazzino
egy repülõgép akkor lesz instabil, hogyha a felhajtóerõ nyomásközéppontja (remélem nem túl hülye szó, de úgyis értitek) a repülõgép súlypontja mögött található, ha elõtte akkor stabil. Az ilyen instabil gépekre jó a fly-by-wire, ami folyamatosan korrigálja a gépet.

Fenrir
Polgári gépeken persze nem a nyilazottságtól hanem a V-be állítástól függ hogy egy gép stabil vagy instabil. Az orosz gépek általában negatív V-be vannak állítva, eléggé stabilnak mondhatóak viszont a hirtelen manõvereket nem szeretik. Az amerikai gépek pozitív V-ben állnak, instabilak de a robot(esetleg 2 vagy 3) viszont folyamatosan korrigál így a gép stabil és a hirtelen manõverezést is bírja.

Tendencia napjainkban a pozitív V, az európai és amerikai gépek már csak így épülnek.

I.C.ram
Bár ha belegondolunk a lényeg ugyanaz, csak én kizárólag negatív jelzõként képzeltem el.
I.C.ram
Ja ezt tudtam, csak fogalom azvar volt nálam. Én úgy gondoltam, hogy az instabil a gépeknél az, ha a gépet baromi nehéz kordában tartani, vezseélyesek vele a manõverek stb, tehát csak negatív értelemben gondoltam.
[NST]Cifu
Tehát alaphelyzetben a stabil gépnél el lehet engedni akár a kormányszerveket, a gép többé-kevésbé egyenes vonalú egyeletes mozgást fog továbbra is végezni, nem fordul semerre, nem orsózik, nem emelkedik vagy süllyed. Ennek elõnye, hogy "bolondbiztosabb", tehát a gép tényleg csak akkor fog irányt változtatni, ha a pilóta határozottan kitéríti a kormányszerveket. Ilyenek az utasszállító és az általános célú repülõgépek többsége.

Az instabil gépeknél folyamatosan ki akar törni a gép, tehát orsózni kezdene, kicsit emelkedik, máskor süllyed, elfordulna minden irányba. Emiatt a pilótának folyamatosan korrigálnia kell ezt, tehát állandóan "vezetnie" kell a gépet, nem nagyon lazíthat a levegõben. Ugyanakkor éppen emiatt a gép sokkal jobban és gyorsabban végezheti el a manõvereket. A második világháborúban már akarattal instabilnak tervezték a vadászgépek jó részét, hogy minél mozgékonyabbak legyenek.

A mai modern vadászgépek egy részénél már akarattal szélsõségesen instabillá tervezték a gépet, és számítógép nélkül szinte lehetettlen lenne egyenesben tartani a gépet, mert annyira "ficánkolna". Cserébe ezen gépek, mint az F-22A vagy az Eurofighter, hihetettlenül jó manõverezõképességel rendelkeznek.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

I.C.ram
Ja értem.
Kata
Azt hiszem, az instabil gépet könnyebb az egyenes vonalú repülésbõl kimozdítani, mint a stabilat. Nem a szó klasszikus értelmét jelenti a repülésben. Stabil gép pl. egy Cessna 172, instabil egy Extra 300 mûrepülõ.

[/cserf][/fülünyúl]

I.C.ram
Instabil nem azt jelenti, hogy nehéz kordában tartani. Magyarul rengeteg elektronika kell majd ahhoz, hogy egy fordulót pl. hatékonyan tudjon bevenni?
[NST]Cifu
Instabil gép = nagyon jól manõverezõképességel rendelkezik. Így már érthetõ talán, miért kisérleteznek vele. 😊

MikX
Köszi szépen...
Errõl hallottam, hogy nagyon insabil emiatt, és azért nem értettem, hogy miért kísérleteznek ezzel...
De még elõnyére váálik az is, hogy sokkal agresszívabban néz ki 😄D

\"Say \'what\' again. Say \'what\' again, I dare you, I double dare you motherfucker, say what one more Goddamn time! \" Uplay: Mekee85 Steam: psn_mekee85 Origin: Mekee85

[NST]Cifu
Az elõrenyilazott szárnynak számos aerodinamikai elõnye van. Nagyobb a termelt felhajtóerõ a hangsebesség környékén, a légáram a szárnyakról a törzs fele áramlik, ami jótékonyan hat a vezérsíkok hatásfokára.

Hátrányai is vannak persz szép számmal, egyfelõl a kormányzás teljesen másképpen mûködik elõrenyilazott szárnyaknál, a megszokottól eltérõ erõk keletkeznek, emiatt nem volt sikeres az elsõ komolyabb elõrenyilazott szárnyú gép, a Junkers Ju-287.

Az X-29-nél három számítógép volt a gépben, hogy a gép biztosan azt csinálja, amit a pilóta akar, hogy csináljon, de még így is voltak meredek pillanatai a tesztrepüléseknek. 😊

[center]

Az oroszok a Szuhoj S-37 (késõbb Szu-47) géppel is megküzdöttek, de az elõrenyilazott szárny minden elõnye ellenére (mert akad jópár, egy vadászgépnél nem hátrányos elõnye, például a nagy állásszögû repülésnél). Noha a Szuhoj nagyon igéretesnek tartotta a gépet, miután az orosz légierõ mégsem rendelt belõle (csak szóban adták alájuk a lovat), ezért végül mégsem lesz belõle sorozatgyártott gép. Az új T-50 jelölésû vadászgép pedig a hírek szerint az F-22A-hoz hasonlóan trapézszárnyakkal fog rendelkezni.

[center]

MikX
szerintem szép...
Nem nagyon értek a repüléstechnikához, csak nemrég foglalkozom vele, és az lenne a kérdésem ezzel a berkuttal kapcsolatban, hogy miért alkalmazzák az elõrenyilazott szárnakat? Hallottam már, hogy egy két prototípusnál ez van, csak nem tudom, hogy mit próbálnak elérni vele?

\"Say \'what\' again. Say \'what\' again, I dare you, I double dare you motherfucker, say what one more Goddamn time! \" Uplay: Mekee85 Steam: psn_mekee85 Origin: Mekee85

narazzino
Ronda egy jószág 😄

Bucser
Na eddig repülõ Berkutról képet nem láttam😊 Jó képek😊

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

[NST]Cifu

Siluro
Ha yool emlékszem akkor abba a régi sorozatban a JAGbe is volt egy ilyen leszállás ennek a mintájára, vagy felelevenítésére, vag valami ilyesmi....

\"...nagyonprofi Lockonevő szupernagytudású...\" \"...for the love of House, for the love of Beats, for the love of Dance...\"

DJ Skyline
Hali!
Nem tudom volt-e már,de számomra újdonság!
C-130assal' anyahajó-ra/ról való le/felszállás! /Alul 2 rövid videó/

És egy nagy "bálna" /An-225/

Kit--Kat
Azt nem tok😞 MSn-en átküldhetem ha akarod.

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

DJ Skyline
nekem nincs,linkt!!

Kit--Kat
óhhh 1000bocsánat megse szólaltam....

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

Bucser
Szerintem majd minden repülõ õrültnek.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Kit--Kat
ennek meg van a videója amikor felrobban a levegõben

DJ Skyline
tomcat maradék<#szomoru1>

és egy nagy kép

MikX
hahh, az elején azt hittem hogy igazi, LOL...

Falconer
Jól emelkedik.

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)

Lockheed
Kimondhatatlanul sajnálom õket! Azthiszem 42 halott 1 túlélõ! Ez nagyonrossz arány! Pedig már majdnem otthon voltak, ha jóltudom már átadták õket a Szlovák légiirányításnak! Azthiszem KFOR békefenntartók voltak Koszovóban, többségük mûszaki tiszt és technikusok! Nagyrészüket most szerelték le vagy nyugdíjazták volna! Õszinte részvétem! Szerintem becsülendõ és elismerésre méltó, hogy egy másik országban harcoltak/dolgoztak a Béke fennmaradása érdekében! Szerintem ezt hívják hõsiességnek! Õszinte Részvétem!<#sir>

Thorin Matarielle - Shirak Skunkworks - Siseide

Falconer
Grat!

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)

Fenrir
Szép volt Béla néni 😊

/bow

Kata
Mindhármótokkal. Én töröltem. Te amolyan fókuszos-szenzációsan fogalmaztál meg egy nagyon szomorú hírt, egy másik ember erre a stílusra iróniával reagált, onnan elkezdtetek flémelni egy harmadik fél becsatlakozásával. Az ilyet itt nem szeressük. Figyelmedbe ajánlom neked is a #6192-t.

[/cserf][/fülünyúl]

Sziasztok!

Tegnap óta nem olvastam a topikot. Miért lettek törölve a hsz-ek? Most velem volt a probléma, vagy az ironizáló barátunkkal. Esetleg mindkettõnkkel.

Kata
Akkor tollvonással lezárom a vitát, majd valaki kultúrált és konszolidált formában leírja a rossz hírt és akkor beszélgethetünk róla - már ha akartok.

[/cserf][/fülünyúl]

Clidey
Szerintem nyugodtan töröld Kata. Ilyen eseménykor ha már valaki mindenáron irónizálni akar - amit a magam részérõl igen elítélendõnek tartok egyébként -, ne ilyen hangvételben tegye.

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Bucser
sztem nyugodtan lehet...

DJ Skyline
DJ Skyline
most olvastam ezt a hírt!<#wow2>

simán.
😄
nem szivügyem amúgy egyik topicból a másikba átcuccolni, de ezt nem tudtam kihagyni 😄DDD

Clidey
Sufniba be, széjjelszedik, megröntgenezik (repedésvizsgálat), kicserélik amit ki kell, összerakják, letesztelik, berepülik, oszt' haddmenjen! 😉

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Placebó
Jársz a humorosba te is látom...😉

Dieu me pardonnera, c\'est son métier! (Heinrich Heine) ja meg: http://spaces.msn.com/placehq/photos/

<#hehe>

Sanyix
Pff ez szívás. Ilyenkor selejtezik a gépet, vagy kibír egy ilyet a szerkezete, javítható?

Vain ei kuulu terroristien käsiin! CS. N. T. K. K.! SG az a hely ahol sunyi módon csöndben törölgetik a hozzászólásokat, indok nélkül. ;)

Clidey
Ha emlékeim nem csalnak, a NGC-n (vagy tán a Spektrumon?) volt régebben egy dokumentumfilm, amelyben a NASA szakemberei vizsgálták a súlypontvándorlást. Érdekes jelenetek voltak benne nagyon...! Nincs meg valakinek véletlenül?

Placebó
Az utóbbi pár kommentet nézve nem volt haszontalan elsõsorban számomra az a kis feszkó délután... HTX mindenkinek a sok HASZNOS információért. <#worship>

Dieu me pardonnera, c\'est son métier! (Heinrich Heine) ja meg: http://spaces.msn.com/placehq/photos/

Papirzacsi
Bármely normális asszimmetrikus profilnál,a Mach-szám novekedésekor a levegõ összenyomhatósága miatt a szárny elött feltorlódó levegõ látszólagos nyomásközéppont várndorlást idéz elõ (elõre fele). Amit csak tetéz a kritikus Mach-számnál megjelenõ lökéshullám, mert ettõl mégjobban elõre vándorol az AC pont.Majd miután a teljes szárny átlépte a hangsebességet igen szépen hátravándorol.

Az, hogy a grippennél illetve más gépeknél látszólag hátra vándorol a sebesség növekedésekor, nem a sebesség növekedés okozza, hanem az állásszög csökkentés, amit a vízszintes repülés fentartása miatt végez a pilóta, robot, akárki aki vezeti a gépet.
Illetve az ilyen elvetemült aerodinamikájú gépeknél, okozhat más is hsonló jelenséget.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

DJ Skyline
"Tomcat függõknek külön. 😊"
5 kivételével megvan mind!^.^

[NST]Cifu
Najó, úgy könnyû. 😊))

[NST]Cifu
Jan.17-én, orrfutó-meghibásodással leszált Eurofighter:

Siluro
meglõtt gépeknél. R-27 powa<#idiota>

\"...nagyonprofi Lockonevő szupernagytudású...\" \"...for the love of House, for the love of Beats, for the love of Dance...\"