14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Clidey
    ...aki történetesen épp egy keptejn... :)
  • Kata
    És tegyük fel, hogy Józsinak nagyon gazdag apukája van...
  • Bucser
    NA felvetődött bennem alert commentje nyomán (tervbe van véve) hogy mive kerül és mennyi időt vesz igénybe valamint milyen iskolákat kell elvégezni és milyen fizikai kondícióban kell lennie annak aki utasszállító gépen kapitánnyá szeretne avanzsálni előbb utóbb:) Mikor érdemes elkezdeni a rákészülést:) ÉS természetesen létezik-e ebben a témában olyan kifejezés, hogy túl késő:D

edit: kezdjük ott, hogy józsi kijött a gimiből:D
  • [NST]Cifu
    Anno végösszeszerelést csináltak törökországban, tehát az alkatrészek érkeztek mindenhonnan (de főleg az USA-ból), majd a török szerelők összeszerelték őket. De az már régen volt, jelenleg csak az USA-ban gyártják az F-16-ost, illetve ha az F-16-osnak tekintjük a féltestvér japán F-2-őt, akkor még Japánban.
  • [NST]Cifu
    Emlékeim szerint a B757/767 családnál is ez ment oda és vissza. Gyakorlatilag annyi a változás, hogy a pilóta egy utasszállítón ma már nem egy An-2-es szinten kezeli a kormányszerveket (megragadja, tépi, tapossa, a gép meg mint egy telivér követni próbálja gazdája utasításait), hanem egy számítógépnek mondja meg, hogy mit is akar. A különbség az első sorban, hogy a pilótának ismernie kell azt, hogy a számítógép mire mit reagál.

Az 1960-as, 70-es években a vadászgépeknél már lejátszódott ez. Voltak nagyon profi, sokezer repült órával rendelkező pilóták, akik bármilyen kunsztot meg tudta csinálni a levegőben a repülőgépeikkel. De amikor a radarberendezés két tucat beállítókapcsolóját kellett megtanulni kezelni, akkor tépték a hajukat, hogy ők pilóták és nem telefonos kisasszonyok (mellesleg nem meglepő, hogy a radarral felszerelt korai vadászgépek többségén éppen ezért kétfős személyzet volt, az egyik a pilóta, a másik pedig a radarberendezés kezelője, aki megmondta a pilótának, hogy merre repüljön, és ő kezelte a fegyverzetett is).
  • JAS 39
    Emberek tegnap olvastam a lentebb belinkelt repülős könyvembe hogy az F-16-ot Törökországba még gyártják (meg ég egy ország volt csak nem tom mi) Ez még igaz vagy már csak kizárólag az usa csinálja?
  • Fenrir
    A B737 NG család még nem fly-by-wire, a kormánylapok mozgatása még mindig drótköteles tehát egy esetleges kötélszorulásnál vagy hidraulika vesztésnél rendesen bele kell kapaszkodni a kormányba hogy tudj manőverezni.
  • alert
    szóval a vezérsíkokat... :D
  • alert
    Igen, elektronikus. Könnyű mozgatni mint egy számítógépes joystick-ot és elektronika vezérli a kormányszerveket.
  • JAS 39
    ja és ha van erőnk akkor magunk felé húzni. ...
  • JAS 39
    Sztem oda van írva a fülkébe egy ilyen kis figyelmeztető piros csíkon hogy vészhelyzetbe tessék abba kapaszkodni. :)
  • [NST]Cifu
    Ezt mintha már 1x végigrágtuk volna. :)
    Addig okés volt a szarvkormány, amíg erőt kell rajta kifejtened, hiszen ahhoz két kéz kell. No de az Airbusnál (de ha jól tudom az újabb Boeing-eknél is) már nincs mechanikus kapcsolat a kormányszerv és a vezérsíkok között. Akkor meg nem az a lényeg, hogy fogd mint a bika két szarvát és küzdj meg vele. :)
  • alert
    Csak tervbe van véve ;)
  • Fenrir
    Mondjuk nekem is a szarvkormány kényelmesebbnek tűnik, jól bele lehet kapaszkodni meg két kézzel is lehet tartani.

Gázkarral nem kell sokat játszani a Boeingen sem, a tolóerőautomata mindent elvégez. Felszállásnál ToGa kapcsoló, előrebaxxa a gázkart az FCC és már megy is. Igazán játszani csak taxizás közben kell a gázzal.
  • Kata
    Úgy mondod, mintha mindkét géptípuson lehúztál volna 10 évet... :)
  • alert
    Nincs ilyen hogy átül :) meg kell tanulnia bal kézzel (wizzair kapitány mondta..). Szvsz nem lehet olyan nehéz elég sokan ülnek ott jobbkezesek :) Viszont nem kényelmes mint a Boeing. Kicsit előre kell dölni, hogy rendesen elérd a műszereket és hogy biztosan tartsd a sidestick-et. Az irányításban viszont nekem nem szimpatikus, hogy teljesen automatizált. Minden a rohadt roboton és MCDU-ban kell vezérelni ki-be tologatni a kapcsolókat stb. A gázkarnak is állásai vannak, nem tolni kell előre hátra, mint a Boeing-en. Ha a műszereken rosszul csinálsz valamit, akkor szívás van. Macerás újracsinálni. Teljesen computerizált még a gázkarok is. Nameghogy egy oldalszeles leszállásnál kényelmetlenül ülj, fogd a sidesctick-et bal kézzel, figyelj a műszerekre és még a pedálokkal is játszál.. hááát nem tudom :) Inkább boeing.
  • Kata
    Van a gumiban egy LOÁL Airlines topik. Sajnos ott is csak stewardess beosztásig vittem. :)
  • Clidey
    KATAir :D
  • Kata
    Eltört?! Azt finoman kell kezelni, nem kapanyél. :P
  • Fenrir
    Amúgy mennyire strapabíró egy ilyen joystick? Vész esetén biztos nem lehet annyira belekapaszkodni és húzni mint a szarvkormányt.

Volt már olyan, hogy eltört?
  • Kata
    Jut eszembe... Egy kis érdekesség, a neten kutakodva találtam a minap. Ilyen lett volna a kis kedvencem, ha nem szűnik meg cég:
    nagy kép
  • Kata
    négybal :)
  • Fenrir
    Kétjobbkezes vagy? :D
  • Kata
    Én lehetek első tiszt? Nekem mindegy melyik kézre esik a bot. :D
  • [NST]Cifu
    Sebaj, én balkezes vagyok, kapitánynak tökéletes lennék, első tisztnek pocsék (jobb kézzel nem tudom rendesen kezelni a joyt, csak bal kézzel). :)
  • Fenrir
    Inkább fapadosnak tűnik nem letisztultnak. Bár nem tudom, hogy milyen egy fullos A320 cockpitja...
  • JAS 39
    Szerintem szebb letisztultabb.

Kata sztem a pili kénytelen lesz átszokni ( vagy mondjon le a kapitányi kinevezésről... )
  • Fenrir
    Szerintem az orrfutó kereket sem lehet könnyű balkézzel vezérelni ha jobbkezes vagy. Bár furcsa, én jobbkezes vagyok, de autót balkézzel vezetek, jobbkézzel nem esik "kézre" :)

Mondjuk lehet hogy ez attól van hogy a jobb kezem rendszerint a sebváltón van és így szoktam meg.
  • Kata
    Tényleg, mi van az Airbusnál, ha jobbkezes a pilóta. A megfelelő székbe ül? Vagy rászoktatja magát a balkezes joyra?
  • Fenrir
    Ízlések és pofonok, sok különbség nincs köztük.
  • JAS 39
    Egy A320-as pilótafülkéje.

Ez nekem sokkal jobban tetszik.
  • Fenrir
    Ásványvizes palack az nem hiányzik, olyan mindig van nálunk is :D
  • Kata
    És egy ásványvizes palack, meg egy csokis papír. :)
  • Fenrir
    Alapból ami feltünt az a HUD, az MCP panelon az Speed és Alt Intervention beállító és az EFIS panel sem így néz ki. Plusz középen van még 1 standby műszer, az ISFD és az ADF között.
  • JAS 39
    Mért az hogy néz ki?
  • Fenrir
    Egy fullos B737 cockpit. Így nem fog kinézni sohasem egy Malév gép :D

• I.C.ram
    Ja szerintem is, de ezekszerint itt nem sokakat érdekel ez. :(
  • Kit--Kat
    Izgis, jó lenne, ha igaz lenne:)
  • JAS 39
    Igazad van.

Engem jobban érdekel a polgári repülés.

Elolvastátok azt a cikket amibe a jumbo 3 hajtóművel ment át angliába? (boccs a címét elfelejtettem)
  • Bucser
    ízlések és pofonok:) Más a prfil. Aero magazin polgári repülés és űrkutatás Aranysas pedig haditechnika nagyrészt meg hadi repüléstörténelem.