Felhők felett...
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
\"...nagyonprofi Lockonevő szupernagytudású...\" \"...for the love of House, for the love of Beats, for the love of Dance...\"
Thorin Matarielle - Shirak Skunkworks - Siseide
\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
[/cserf][/fülünyúl]
[/cserf][/fülünyúl]
A halál csupán a kezdet...
\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"
Azt kitudná megmondani, hogy az anyahajókon a leszálláshoz szükséges "kötél" mibõl van?!
Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...
Az alsó a "turbofan", vagyis a nagy kétáramúsági fokú gázturbinás sugárhajtómû, kétáramú azért, mert a kompresszorfokozat elsõ része a légáram egy részét a turbina mellett hajtja el, ami több téren is hasznos (a vadászgépeknél fõleg azért, mert egyfelõl a kitáguló gázzal keveredve csökkenti annak hõmérsékletét, másfelõl az oxigéndúsabb gázkeverék jobb hatásfokkal használható fel az utánégetõnél - utánégetõ: a hajtómûbõl már kilépõ gázkeverékbe üzemanyagot fecskendeznek, és azt elégetve még több tolóerõt képes a hajtómû leadni - hátránya, hogy rengeteg üzemanyagot eszik így).
Szvsz azért elég jól el vannak határolva egymástól, hogy mi mire vonatkozik. Ahogy te is kiemelted, a kép egy NAGY kétáramúsági fokú hajtómûvet mutat, ezt emeltem ki én is, utána pedig kitértem arra, mit is takar a kétáramúság. A vadászgépes vonatkoztatásnál már a kétáramúságról volt szó! Talán egyetlen apró hibát vétettem, miszerint az itt vörössel és kékkel jelölt részt külön mondatba kellett volna írnom, de ettõl még csak az keverheti össze a késõbbi vonatkoztatást aki nagyon bele akar kötni... <#duma>#duma>
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
"...vagyis a NAGY kétáramúsági fokú gázturbinás sugárhajtómû, KÉTÁRAMÚ azért, mert a kompresszorfokozat elsõ része a légáram egy részét a turbina mellett hajtja el, ami több téren is hasznos (a VADÁSZGÉPEKNÉL fõleg azért, mert egyfelõl a kitáguló gázzal keveredve csökkenti annak hõmérsékletét..."
Na így már világos?
Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)
"...kétáramú azért, mert a kompresszorfokozat elsõ része a légáram egy részét a turbina mellett hajtja el, ami több téren is hasznos (a vadászgépeknél fõleg azért, mert egyfelõl a kitáguló gázzal keveredve csökkenti annak hõmérsékletét..."
A #6294-es hsz. elsõ képének alsó rajza egy turbofan hajtómûvet mutat, ki is emeltem, hogy ez a nagy kétáramusági fokú gázturbinás sugárhajtómû. A kétáramúságot nagyszerûen mutatja ez is, és meg lehet érteni belõle miért is hívják kétáramúnak. Nem kislexikont írtam, hanem általánosságokat, de olyat nem írtam, hogy a vadászgépeknél nagy lenne a kétáramusági fok...
Emellett probléma az, hogy a vadászgépeknél nem nagy kétáramúsági-fok van, hanem kicsi.Általában az egyet sem éri el, nem hogy a már tényleg nagynak minõsülõ 4-8-at.
Pár adat:
F100-PW229: 0,4
F110-Ge100: 0,8
F404-Ge400: 0,34
TF30-P111: 0,73
Polgári gépek:
Ge-90B4: 8,4
Cfm50-5C: 6,6
RB-211-882: 6,1
Forrás az amcsi légierõ egy oktatási anyaga.(táp szikret :-D )
A felsõ a hagyományos, egyáramú gázturbina. Itt a kompresszor rész beszívja és összesûriti a levegõt, abba üzemanyagot fecskendeznek, majd ezt meggyújtva a gáz kitágul és tolóerõt ad le. A kitáguló gáz meghajt egy lapátkoszorút, amely egy tengelyen keresztül kapcsolatban van a kompresszorlapátokkal, megforgatva azokat.
A középsõ a turboprop meghajtás, amikor a gázturbina által minimális tolóerõ jön létre magából a kiáramló gázból, vagyis a gázturbina feladata elsõ sorban az, hogy tengelyteljesítményt adjon le, ami egy propellert hajt meg, és a propeller adja a hajtóerõt.
Az alsó a "turbofan", vagyis a nagy kétáramúsági fokú gázturbinás sugárhajtómû, kétáramú azért, mert a kompresszorfokozat elsõ része a légáram egy részét a turbina mellett hajtja el, ami több téren is hasznos (a vadászgépeknél fõleg azért, mert egyfelõl a kitáguló gázzal keveredve csökkenti annak hõmérsékletét, másfelõl az oxigéndúsabb gázkeverék jobb hatásfokkal használható fel az utánégetõnél - utánégetõ: a hajtómûbõl már kilépõ gázkeverékbe üzemanyagot fecskendeznek, és azt elégetve még több tolóerõt képes a hajtómû leadni - hátránya, hogy rengeteg üzemanyagot eszik így). Az utasszállítók esetén ez a második légáram olyan jelentõs, hogy ez adja a tolóerõ nagyobbik részét.
[center]
Az utasszállítókon alkalmazott nagy kétáramúsági fokú hajtómûben áramló levegõ útja
Ez pedig egy vadászgép sugárhajtómûve bekapcsolt utánégetõvel
Csak még valami: Akkor ezek szerint egy utasszállító repülõgépet egy sima turbina hajtja meg? És ez megtalálható magában a gázturbinában is, ami egy vadászgépet gyorsít?
Hogy mi a különbség. Minden. A sugárhajtómû a hajtómûvek egy csoportját jelenti, amibe beletartozik a gázturbinás-sugárhajtómû, de sok más hajtómû is.
A turbina pedig egy erõgép, ami pl a gázturbinás-sugárhajtómû egy részegysége.
A témával több könyvet is meg lehetne tölteni, így sztem keress rá a neten.Biztos van jópár magyar oldal, ahol egyszerûen érthetõen, röviden leírják, bemutatják a gázturbinás-sugárhajtómû felépítését, mûködését.
Nah, akkormost jó nagyot szégyenkeztem, de legalább okosabb leszek 😊
A 787-9-es technikai adatai:
Ülések: 250-290
Hatótáv: 15900-16300 km
Fesztáv: 60 méter
Hossz: 63 méter
Magasság: 17 méter
Szélesség: 574 centiméter
Utazósebesség: 0.85 Mach
Max. Felszállás tömeg: 250 tonna
Forgalomba állítás: kb 2010
Impresszív...
\"Say \'what\' again. Say \'what\' again, I dare you, I double dare you motherfucker, say what one more Goddamn time! \" Uplay: Mekee85 Steam: psn_mekee85 Origin: Mekee85
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Nevébõl adódóan a valóságot minnél jobban megközelítõ de annak helyébe nem lépõ alkalmazás (legyen eszköz program vagy éppen komplexum). Éppen ezért hagyjuk ezt a topicot békén ezzel a vitával privátban rendezhetjük ha gondolod. (de a Freespace akkor is minden csak nem szimulátor)
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
"próbáld ki a Babylon 5-t vagy az I-war.t... na az szim mivel közelében van a newtoni fizikának"
Legalább magadnak ne mondj ellent. Gondolom rettentõen tudod hogy 2-3000 évvel késõbb az ûrhajóknak milyen fizikájuk lesz a világûrben 😊
Számomra minden játék szimulátor ami egy minimális iq-t feltételez és nem 10 billentyû kell hozzá...Wing Commander 😄
Amúgy már megbocsáss de a te számodra mit jelent az a szó hogy "szimulátor"?
Mi az értelme magyarul?
De tényleg, eddig az összes fölsoroltnak van saját topicja!
Freepsace 2
Orbiter
X3 Reunion
Ebben a témában sztem ott kellene...
Thorin Matarielle - Shirak Skunkworks - Siseide
Nem egy árkád szimulátor volt, oda kellett tudás hogy hatékonyan tudj vezetni egy bombázót vagy elfogót. Játszottam vele lan-on is, tudom...