Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Siluro
A majomfogónak (ha emlékezetem nem csal) azt hívják, ami egy háló és a gép beleszalad, és lefékezi. Fõleg mûszaki meghibásodások vagy hasonló dolgokkor szedik elõ, amikor kétes, hogy a pilóta beletudja e akasztani a kampót a fékezõ kötelekbe. Viszont a majomfogó az egy eléggé durva valami, mert töbek között letöri a gép antennáit, meg pitot csöveit, és hasonló kisebb-nagyobb károkat okozhat...

\"...nagyonprofi Lockonevő szupernagytudású...\" \"...for the love of House, for the love of Beats, for the love of Dance...\"

Lockheed
Olvastam egyszer egy könyvet az amerikai haditengerészetrõl, és fõleg az anyahajókról asszem az volt a címe, hogy NIMITZ. Ott is acélsodronyról írtak, meghogy a leszálló gépek energiáját úgymond "visszafogatják" a gépezetbe! Azthiszem részben ezt az energiát alkalmazzák a gõzkatapultok mûködtetéséhez! Tehát a leszálláskor meglévõ energiát részben "viszzakapják" fölszálláskor!

Thorin Matarielle - Shirak Skunkworks - Siseide

Kit--Kat
Köösssszzz mindenki!!!!!

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

Kata
Úgy-úgy. 😊

[/cserf][/fülünyúl]

Bucser
Az acél sodrony ami egy csigarendszerrel van "meglazítva" hogy ne szakítsa ki a Hook-ot a gép háétsójából leszálláskor amit a katapult használathoz is termelt gõzzel lassítanak. Ha jól tudom.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Kata
Azt simán elszakítaná egy 20 tonnás, 220-al érkezõ gép. Nem maga a kötél a rugalmas, hanem a rugalmasságot a gõzmunkahengerek biztosítják.

[/cserf][/fülünyúl]

Kata
Magáról az anyagáról én sem tudok, de láttam már szerkezeti ábrát a gõzdugattyús rendszerrõl, amivel mûködtetik ezeket a fékezõköteleket.

[/cserf][/fülünyúl]

Fenrir
Jah értem...Én nem acélsodronyra tippelek hanem valami erõsebb gumikábelra...

A halál csupán a kezdet...

Kata
A majomfogó az más. Kit a sima fékezõköteleket kérdezte.

[/cserf][/fülünyúl]

Kit--Kat
én is erre gondolok, de sehol sincs errõl semmi

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

Fenrir
Mi is ennek a neve? valami monkey-izé...

Kata
valszeg acélsodrony

[/cserf][/fülünyúl]

Fenrir
Indából, egyenesen Tarzantól...

Kit--Kat
Haí!!!!
Azt kitudná megmondani, hogy az anyahajókon a leszálláshoz szükséges "kötél" mibõl van?!

Clidey
Én csak egy egyszerû fogalmazásbéli hibát szerettem volna tisztázni, mely engem (is) félrevezetett a témában. Ám ha ezt te személyes támadtatásnak veszed már megint, és ilyen sértõdött hangvételben válaszolsz, akkor inkább nem is szóltam, jó?

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

[NST]Cifu
Akkor már idézd be az egészet.

Az alsó a "turbofan", vagyis a nagy kétáramúsági fokú gázturbinás sugárhajtómû, kétáramú azért, mert a kompresszorfokozat elsõ része a légáram egy részét a turbina mellett hajtja el, ami több téren is hasznos (a vadászgépeknél fõleg azért, mert egyfelõl a kitáguló gázzal keveredve csökkenti annak hõmérsékletét, másfelõl az oxigéndúsabb gázkeverék jobb hatásfokkal használható fel az utánégetõnél - utánégetõ: a hajtómûbõl már kilépõ gázkeverékbe üzemanyagot fecskendeznek, és azt elégetve még több tolóerõt képes a hajtómû leadni - hátránya, hogy rengeteg üzemanyagot eszik így).

Szvsz azért elég jól el vannak határolva egymástól, hogy mi mire vonatkozik. Ahogy te is kiemelted, a kép egy NAGY kétáramúsági fokú hajtómûvet mutat, ezt emeltem ki én is, utána pedig kitértem arra, mit is takar a kétáramúság. A vadászgépes vonatkoztatásnál már a kétáramúságról volt szó! Talán egyetlen apró hibát vétettem, miszerint az itt vörössel és kékkel jelölt részt külön mondatba kellett volna írnom, de ettõl még csak az keverheti össze a késõbbi vonatkoztatást aki nagyon bele akar kötni... <#duma>

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Clidey
Bocs, rossz helytõl kezdve idéztem. Azt elõrébb irtad. Szóval az idézet helyesen:

"...vagyis a NAGY kétáramúsági fokú gázturbinás sugárhajtómû, KÉTÁRAMÚ azért, mert a kompresszorfokozat elsõ része a légáram egy részét a turbina mellett hajtja el, ami több téren is hasznos (a VADÁSZGÉPEKNÉL fõleg azért, mert egyfelõl a kitáguló gázzal keveredve csökkenti annak hõmérsékletét..."

Na így már világos?

Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...

Papirzacsi
Nem értem mi köze ehhez a 2 Machnak. Egyszerûen csak a nagy kabinmagasság miatt tör elõ a gáz.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

[NST]Cifu
Talán lehetett volna tényleg kicsit egyértelmûbben fogalmazni, de rámutatnál, hogy ebben az idézetben hol szerepel a nagy jelzõ a kétáramusági fokkal kapcsolatban? <#vigyor3>

narazzino
amúgy tudtommal vadászpilóták mikor mpndjuk épp a gyorsítási útvonalon repülnel M2-vel 17-18000 méteren elég gyakran eresztenek felesleget a nagy nyomáskülönbség miatt 😄D

Tehát ha 50 éven belül elfogy a kõolaj, és már nem fognak használni belsõ égésû motorral szerelt gépkocsikat, akkor még elõfugját tudni állítani ez a bio gázt? 😄
Papirzacsi
Bocs,akkor félreérthetõ volt.Végülis egy mondatban vagy kb.5 különbözõ dologgal foglalkoztál, amik szorosan nem kapcsolódnak a képhez.

Clidey
Aham...a kötelék kísérõi pedig mennek a szag után, mi? <#zavart1> Akkor az ott a pilótákon nem is oxigén maszk hanem gázálarc?? <#guluszem1>

Papirzacsi
Az már idejétmúlt. Manapság már biogázzal hajtják, amit a gépet vezetõ "egység" természetes lebontási folyamataiból nyernek.<#idiota>

Ez most poén volt? :-D
Clidey
Akkor ezek szerint a fogalmazásod volt félreérthetõ, mert én is úgy értettem, hogy szerinted a vadászgépekben ilyeneket használnak...

"...kétáramú azért, mert a kompresszorfokozat elsõ része a légáram egy részét a turbina mellett hajtja el, ami több téren is hasznos (a vadászgépeknél fõleg azért, mert egyfelõl a kitáguló gázzal keveredve csökkenti annak hõmérsékletét..."

Clidey
Nem, én láttam már széntüzelésût is...

Egy vadászgép frankón csak kerozinnal üzemel?
[NST]Cifu
Rámutatnál hol is írtam én olyat, hogy a vadászgépeknél nagy kétáramusági fokú hajtómûveket használnak?

A #6294-es hsz. elsõ képének alsó rajza egy turbofan hajtómûvet mutat, ki is emeltem, hogy ez a nagy kétáramusági fokú gázturbinás sugárhajtómû. A kétáramúságot nagyszerûen mutatja ez is, és meg lehet érteni belõle miért is hívják kétáramúnak. Nem kislexikont írtam, hanem általánosságokat, de olyat nem írtam, hogy a vadászgépeknél nagy lenne a kétáramusági fok...

Papirzacsi
A turbófan nem kimondottan nagy kétáramúsági-fokú hajtómûvek neve.
Emellett probléma az, hogy a vadászgépeknél nem nagy kétáramúsági-fok van, hanem kicsi.Általában az egyet sem éri el, nem hogy a már tényleg nagynak minõsülõ 4-8-at.
Pár adat:
F100-PW229: 0,4
F110-Ge100: 0,8
F404-Ge400: 0,34
TF30-P111: 0,73

Polgári gépek:
Ge-90B4: 8,4
Cfm50-5C: 6,6
RB-211-882: 6,1

Forrás az amcsi légierõ egy oktatási anyaga.(táp szikret :-D )

Fenrir
Nekem csak CFM-56-2-es hajtómûre van szakszóm 😊

[NST]Cifu
A három fõ gázturbina-meghajtás:

A felsõ a hagyományos, egyáramú gázturbina. Itt a kompresszor rész beszívja és összesûriti a levegõt, abba üzemanyagot fecskendeznek, majd ezt meggyújtva a gáz kitágul és tolóerõt ad le. A kitáguló gáz meghajt egy lapátkoszorút, amely egy tengelyen keresztül kapcsolatban van a kompresszorlapátokkal, megforgatva azokat.

A középsõ a turboprop meghajtás, amikor a gázturbina által minimális tolóerõ jön létre magából a kiáramló gázból, vagyis a gázturbina feladata elsõ sorban az, hogy tengelyteljesítményt adjon le, ami egy propellert hajt meg, és a propeller adja a hajtóerõt.

Az alsó a "turbofan", vagyis a nagy kétáramúsági fokú gázturbinás sugárhajtómû, kétáramú azért, mert a kompresszorfokozat elsõ része a légáram egy részét a turbina mellett hajtja el, ami több téren is hasznos (a vadászgépeknél fõleg azért, mert egyfelõl a kitáguló gázzal keveredve csökkenti annak hõmérsékletét, másfelõl az oxigéndúsabb gázkeverék jobb hatásfokkal használható fel az utánégetõnél - utánégetõ: a hajtómûbõl már kilépõ gázkeverékbe üzemanyagot fecskendeznek, és azt elégetve még több tolóerõt képes a hajtómû leadni - hátránya, hogy rengeteg üzemanyagot eszik így). Az utasszállítók esetén ez a második légáram olyan jelentõs, hogy ez adja a tolóerõ nagyobbik részét.

[center]
Az utasszállítókon alkalmazott nagy kétáramúsági fokú hajtómûben áramló levegõ útja

Ez pedig egy vadászgép sugárhajtómûve bekapcsolt utánégetõvel

Köszönöm a felvilágosítást 😊
Csak még valami: Akkor ezek szerint egy utasszállító repülõgépet egy sima turbina hajtja meg? És ez megtalálható magában a gázturbinában is, ami egy vadászgépet gyorsít?
[NST]Cifu
Pardon, amit te írsz, az már a kétáramú gázturbinás sugárhajtómûre igaz, fõleg az utas- és teherszállító gépeken használt nagy kétáramúsági fokú hajtómûvekre.

Fenrir
Nem teljesen a kiáramló gáz hajtja meg hanem a hajtómûlapátok amik a gázhõ függvényében pörögnek bizonyos sebességgel.

Papirzacsi
Azon kívül, hogy a vadászgép, és az ûrsikló tolóerejét is a hajtómûböl nagy sebességgel kiáramló gáz adja, semmi hasonlóság nincs. Az ûrhajót egy, illetve több rakétahajtómû gyorsítja, míg a vadászgépet egy, illetve több utánégetõs gázturbina.
Hogy mi a különbség. Minden. A sugárhajtómû a hajtómûvek egy csoportját jelenti, amibe beletartozik a gázturbinás-sugárhajtómû, de sok más hajtómû is.
A turbina pedig egy erõgép, ami pl a gázturbinás-sugárhajtómû egy részegysége.
A témával több könyvet is meg lehetne tölteni, így sztem keress rá a neten.Biztos van jópár magyar oldal, ahol egyszerûen érthetõen, röviden leírják, bemutatják a gázturbinás-sugárhajtómû felépítését, mûködését.

Kérlek ne nevessetek ki, még új vagyok a témában, de lenne pár érdeklõdõ kérdésem. A moder vadászgépek meghajtói tulajdonképpen sugárhajtómûvek? Mert akkor hasonló lehet a meghajtórendszere egy ûrsiklóéhoz. És mi a különbség egy sugárhajtómû, meg egy turbina között?
Nah, akkormost jó nagyot szégyenkeztem, de legalább okosabb leszek 😊
Fenrir
Dreamliner:

A 787-9-es technikai adatai:

Ülések: 250-290
Hatótáv: 15900-16300 km
Fesztáv: 60 méter
Hossz: 63 méter
Magasság: 17 méter
Szélesség: 574 centiméter
Utazósebesség: 0.85 Mach
Max. Felszállás tömeg: 250 tonna
Forgalomba állítás: kb 2010

Impresszív...

MikX
Nagyon komoly...

\"Say \'what\' again. Say \'what\' again, I dare you, I double dare you motherfucker, say what one more Goddamn time! \" Uplay: Mekee85 Steam: psn_mekee85 Origin: Mekee85

Kata
<#eljen>

[/cserf][/fülünyúl]

Papirzacsi
Nagyon dönörû. Nem tudok betelni a 109-es hangjával. :-)

Punker

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Bucser
"Amúgy már megbocsáss de a te számodra mit jelent az a szó hogy "szimulátor"?"

Nevébõl adódóan a valóságot minnél jobban megközelítõ de annak helyébe nem lépõ alkalmazás (legyen eszköz program vagy éppen komplexum). Éppen ezért hagyjuk ezt a topicot békén ezzel a vitával privátban rendezhetjük ha gondolod. (de a Freespace akkor is minden csak nem szimulátor)

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Fenrir
"Minden árkád aminek köze sincs a valósághoz..."

"próbáld ki a Babylon 5-t vagy az I-war.t... na az szim mivel közelében van a newtoni fizikának"

Legalább magadnak ne mondj ellent. Gondolom rettentõen tudod hogy 2-3000 évvel késõbb az ûrhajóknak milyen fizikájuk lesz a világûrben 😊

Számomra minden játék szimulátor ami egy minimális iq-t feltételez és nem 10 billentyû kell hozzá...Wing Commander 😄

Amúgy már megbocsáss de a te számodra mit jelent az a szó hogy "szimulátor"?
Mi az értelme magyarul?

Bucser
Szerintem meg Árkád volt😄 Minden árkád aminek köze sincs a valósághoz... Most ne gyere azzal pls, hogy a x-wing meg a tie fighter is ûrszim volt mert kiugrom az ablakon😄 Hangulatos volt a Freespace de kb annyira ûrszim mint a Wing Commander sorozat. Szóval Arcade... próbáld ki a Babylon 5-t vagy az I-war.t... na az szim mivel közelében van a newtoni fizikának a többi csak árkád számomra és az is marad...

Lockheed
Hmmm! Lassan át lehet majd írni a topic nevét atmoszfére fölött -re! 😊

De tényleg, eddig az összes fölsoroltnak van saját topicja!

Freepsace 2
Orbiter
X3 Reunion

Ebben a témában sztem ott kellene...

Thorin Matarielle - Shirak Skunkworks - Siseide

Fenrir
Miért szerinted mi a Freespace2? FPS?

Nem egy árkád szimulátor volt, oda kellett tudás hogy hatékonyan tudj vezetni egy bombázót vagy elfogót. Játszottam vele lan-on is, tudom...

Bocsánat 😊
Papirzacsi
Mivel van saját topikja a proginak, sztem ne ezt offold szét vele. Bár tény, hogy felhõk felett játszódik nem is kicsivel. :-)

Letöltöttem, kicsomagoltam minden egy mappán belül, aztán a mappán belül kicsomagoltam a patch-et, felülírva a régi file-okat. Inditom, az inditopanelen viszont nem engedi a Launch Orbiter-t!!!