Felhők felett...

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

grotesk
jött a zsidókér?

I.C.ram
Találtam egy érdekes képet, gondoltam megoszotm 😊

Zeppelin léghajó Jeruzsálem felett
[NST]Cifu
Azaz, mirage IV. startrakétás indulása. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

narazzino
Mirage IV talán

grotesk
ez milyen gép?

Kit--Kat
nem nagyon, híradóban volt:/

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

[NST]Cifu
Sok szöveg kevés kép...

tudsz linket róla?

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Kit--Kat
most van valami kis könnyebb mûrepülõ ami engedélyztetési státuszban van épp

\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"

I.C.ram
Az erõs magyar mûszer/gépipar is elõrukkolhatna valami nagyobb volumenû cuccal 😊
Él és virul a román repülõgép ipar

A Bucharest Aircraft Plant, a jelenlegi Romaero Baneasa összesen tizenegy Rombac 1-11 típusú utasszállító gépet szerelt össze a brit BAC licence alapján. Leszámítva a szovjet utódállamokban gyártott gépeket a Rombac 1-11 az egyetlen Kelet-Európában gyártott utasszállító repülõgép. Mind a tizenegy gépet a Tarom légitársaság állította forgalomba. A gépeket végül kivonták a forgalomból, mivel zajos hajtómûveik miatt nem repülhettek be az uniós tagországokba. A Romaero ezért manapság már csak nagy repülõgép gyártó vállalatoknak szállít részegységeket.

A Bukarest melletti Baneasában mûködõ vállalat a Boeing, British Aerospace, Elbit, Gulfstream, Finmeccanica és Bombardier vállalatokkal áll beszállítói kapcsolatban, valamint a román légierõ birtokában lévõ Lockheed Martin által gyártott Hercules szállítógépek karbantartásával foglalkozik. A svéd Saab céggel kötött 10 éves alvállalkozói megállapodás szerint Romaero Baneasa sárkány részegységeket szállít az Airbus A380-as géphez. A szerzõdés értéke ötmillió dollár. A Romaero tavaly szerzõdést kötött az amerikai Raytheon céggel a Hawk légvédelmi rakéta rendszer gyártásában való részvételrõl, mégpedig részben offset konstrukció keretében.

A kelet-romániai Bacauban mûködõ Aerostar repülõgépgyár eredeti profilja, a katonai gépek gyártása, mára polgári gépek gyártásával egészült ki. Ezen belül részegységek és sárkény elemek gyártása és szervíz szolgáltatások nyújtására helyezi a hangsúlyt. Bevételének már 15 százalékát adja a polgári célú termelés. Szerviz szolgáltatásokat olyan román légitársaságoknak nyújt mint például a Carpatair. Részegységeket a Fokkernek szállít be. Szállt mintegy 160 különféle alkatrészt az Ariane rakétákhoz is, valamint legutóbb beszállítói szerzõdést kötött az EADS konszernnel Airbus alkatrészek szállításáról. Az Aerostar gyárt JAK52-es mûrepülõ gépeket, WT-10-es és Festival ultralight gépeket. Partnerei között az Elbit Systems, a Thomson CSF Communications és Daimler Chrysler Aerospace szerepelnek. Az Aerostar fõrészvényese az Iarom Bucharest 71 százalékos pakettel.

A Turbomecanica hajtómû részegység gyártó vállalat a Rolls-Royce beszállítójaként dolgozik. Az együttmûködés már 30 évre tekint vissza, amikor a Turbomecanica megszerezte a RollsRoyce Viper 632 hajtómû és a Spey hajtómû gyártási licencét. A vállalat 1990 után lett a Rolls-Royce beszállítója.

A tradíciókban gazdag román repülõgép ipar nem utolsó sorban a jó szakember képzésnek köszönhetõen felkeltette a külföldi befektetõk érdeklõdését, mégpedig nem csak közös vállalatok, hanem önálló vállalatok létesítésére is. Így történt ez a polgári és katonai célú gépekhez sárkányok és elektromos berendezések tervezésével és gyártásával foglalkozó holland Stork Aerospace céggel is, amely önálló vállalatot alapított 2003-ban Bukarestben Fokker Engineering néven. Azóta már közös vállalatot is alapított az Aerostar Bacauval mechanikus repülõgép alkatrészek gyártására.

Nagy múltra tekint vissza az izraeli-román repülõgép ipari együttmûködés is. 1993-ban Románia és az Elbit Systems 332 millió dolláros együttmûködést kötött száztíz MiG-21-es gép vadászgép felújításáról. Az Elbit ezzel megvetette a lábát a román repülõgép iparban és 1993-ban az IAR Ghimbav céggel elnyerte a Puma 330-as helikopterek felújítására és NATO-szabványosítására szóló megbízást. A szerzõdés lejártát követõen a Ghimbav nehézségekbe ütközött helikopterein exportálásában, ezért együttmûködésre lépett a francia Eurocopter vállalattal, az EADS tagjával. Így alakult meg az Eurocopter Romania 2001 januárjában.

Bucser
Lock On -hoz ugyis elég a vektorgrafika<#idiota>

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

grotesk
<#idiota>

Siluro
Csak pasziánsz maradjon 😊)

\"...nagyonprofi Lockonevő szupernagytudású...\" \"...for the love of House, for the love of Beats, for the love of Dance...\"

Nem is a rosszhirkeltéd miatt mondtam, csak meglepett és reagáltam, ahogy szoktam...
Amugy tényleg lehet win.. is biztonságos, fõleg, ha értenek hozzá..

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

narazzino
fél hogy rossz helyre megy a rakéta <#vigyor3>

Bucser
Most írta Cifu, hogy az AWACS-ok elektronikus rendszerei és gondolom légtérfigyelõ célpontkijelölõ és hadmûveleti rendszerei Microsoft rendszerek és nem pedig a közvetlen repülési elektronika.

ÉS Microsoft rendszert Falconer hozta fel az AWACS-okkal kapcsolatban. de ennek a konkrét repüléshez semmi köze. Akár egy teherautón is lehetne az egész csaka levegõbõl többet lát😊

Ne csúsztassunk kérem mert így születnek a Blikkes cikkek is😄

u.i.: Windows is lehet biztonságos és stabil. Pontosan azokat az alrednszerkeet kell eltávolítani belõle amik instabillá teszik és teljesen szükségtelenek a légtérfigyeléshez😄 (pl a teljes directX meg nyomtatómegosztás etc...)

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Az má régen baj, ha windows van a gépeken, ezentúl nem alszom nyugodtan 😞

[NST]Cifu
A kettõ teljesen eltérõ dolog. Az Airbusok esetében a repülõgép vezérlõ rendszerével volt probléma. Az E-3C AWACS-ok Boeing 707-es alapokon nyugodnak, magyarul sok szoftvere nincs a repülésvezérlés terén. Az AWACS-ok esetén a radarkiértékelõ és elemzõszoftverekre gondolhatsz. Azt nem tudom, hogy az AWACS-okon milyen szoftveren futnak ezek, de a magyar légierõnél a légtérfelügyelet M$ Windows alapú rendszeren fut (két-három éve adták át, akkor volt róla egy ismertetõ a Haditechnika újságban).

Falconer
Ez érdekes. Mivan most az AWACS-ok szoftverével? Még régebben volt rola szo, hogy Microsoft alapú rendszerekkel lesznek felszerelve.

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)

Baj van az Airbusok elektromos energiaellátó rendszerével

Az utóbbi években több esetben leállt repülés közben az Airbus utasszállító repülõgépek fedélzeti navigációs rendszereinek elektromos ellátása; ez történt a British Airways egyik tavalyi budapesti járatán is, írta a The Sunday Times.

A vezetõ brit vasárnapi lap saját vizsgálata a cikk szerint a budapesti járaton történt incidenssel együtt összesen hét hasonló esetet tárt fel; mindegyik az Airbus 320-as típusszámú repülõgépcsaládjának gépeivel történt, minden esetben brit légtérben, vagy nagy-britanniai bejegyzésû repülõgéppel. A BA 870-es számú budapesti járatán - egy Airbus A319-esen - a brit lap beszámolója szerint tavaly október 22-én mondta fel a szolgálatot a pilótafülke tájékoztató kijelzõinek és egyéb rendszereinek áramellátása. Nyolc perccel azután, hogy a gép felszállt a londoni Heathrow repülõtérrõl, a navigációs és tájékoztató rendszerek hat kijelzõje közül öt elsötétült, a robotpilóta kikapcsolt, és még vészjelzést sem sikerült leadni, mert a rádió sem mûködött.

A kapitány kézi irányításra állt át, és az ablakon kitekintve, az "éjszakai horizontra" volt kénytelen hagyatkozni, idézi a The Sunday Times a brit légibaleset-vizsgáló ügyosztály (AAI😎 esetbeszámolóját. Az elsõ tisztnek 90 másodperc után sikerült valamelyes mértékben helyreállítania az áramellátást. Jóllehet a British Airways szerint az utasok biztonsága nem került veszélybe, az AAIB-nek az esetrõl kiadott különjelentésében az áll: a parancsnok és a másodpilóta kijelzõinek egyidejû kiesése a repülés e kritikus szakaszában, mûszeres repülési feltételek közepette, érinthette a repülõgép üzemeltetési biztonságát.

Egy másik esetben a charterjáratokat üzemeltetõ brit MyTravel légitársaság A320-asán, amely a Kanári-szigetekrõl tartott a nyugat-angliai Bristolba, francia légtérben a pilótafülke mind a hat kijelzõ képernyõje kialudt, és mivel az összeköttetés is megszakadt a földi irányítással, a francia légierõ két harci gépet indított a brit Airbus nyomába. A MyTravel szerint az Airbus a 2004 áprilisában történt incidens után javított a szoftveren, és azóta a cégnél hasonló eset nem történt. A lap idézte az Airbus közleményét, amely szerint a repülõgépgyártó "szorosan együttmûködik az AAIB-vel, és foglalkozik a szóban forgó esetekkel".

narazzino
EZT TALÁLTAM:

Két MIG-29-est újít fel az orosz gyártó a lezuhant vadászgépért cserébe

Egy együléses és egy kétüléses MiG-29-es repülõgépet újít fel az orosz gyártó a májusban lezuhant vadászgépért cserébe, így két géppel bõvül a jelenleg 13 darabból álló flotta - közölte a Honvédelmi Minisztérium szóvivõje szerdán.

Bocskai István szóvivõ közleményében azt írja: a HM december közepén "megnyugtatóan rendezte az orosz RSZK MiG céggel szemben fennálló garanciális követelését", amelynek alapja, hogy még májusban a hajtómû hibája miatt lezuhant egy repülõgép.

Megállapodtak abban, hogy az orosz gyártó saját költségén felújít és rendszerbe állít egy, a Magyar Honvédség által már kivont, együléses MiG-29-es vadászrepülõgépet. A repülõhöz egy év garanciát biztosít.

Emellett egy kétüléses MiG-29-est is rendszerbe állít a már rendszerbõl kivont gépek közül az orosz cég, egy év garanciális kiszolgálás biztosításával. Ennek a repülõgépnek a helyreállításával kapcsolatos munkák költségét azonban a felek megosztva vállalják. Ennek értelmében a jövõ esztendõben két repülõgéppel egészülhet ki a - jelenleg 13 repülõgépbõl álló - MiG-flotta - olvasható Bocskai István közleményében.

A kecskeméti bázisra 12 évvel ezelõtt 28 darab MiG-29-es érkezett a korábbi orosz államadósság fejében. A tavaly befejezõdött hajtómû felújítás és üzemidõ hosszabbítás után 14 MiG-29-est tartott hadrendben a légierõ, amelybõl egy mûszaki hiba miatt még májusban lezuhant. A MiG-ek a Gripenek megérkezése után még egy ideig hadrendben maradnak.

narazzino
mindjárrt keresek, de mondom, hogy lehet hogy csak rosszul melékeztem...

Fenrir
Már látott olyat aki hallott róla...

A halál csupán a kezdet...

Bucser
forrás vagy valami? Vagy súgták a kocsmában?

narazzino
de lehet hogy hülyeséget mondok, csak valahogy így emlékeztem.

narazzino
én hallottam olyat is hogy lesz mégegy...

[NST]Cifu
Egy kétüléses MiG-29UB-t újítanak fel állítólag, elvileg idén kapjuk meg, ha jól rémlik.

grotesk
hallottam iet, hogy az oroszok a tavalyi mig-baleset után vállalták, hogy felújítanak egy vagy két példányt. azokkal mivan? hogy állnak vele?

narazzino
gondolom azért találták ki...

Falconer
Ott nincs meg a veszély, hogy földhözbassza magát

\"Lehetetlen, hogy igazságtalanság, szószegés és hazugság tartósan hatalomra jussanak. Ilyen hazugságépületek csak egy ideig ámíthatnak. De idővel összeomolnak\" Démosztenész megmondta! :)

narazzino
hú, ezt jól megmondtam, de azért gondolom érted 😄

narazzino
hát ezért ott a kettesbõl is a második ájulása után eltartott egy ideig rájönni még rájött hogy holvan 😄

narazzino
ilyen a centrifugatréningek közben is elõfordulhat...

Falconer
Prózaibban ha akarnám sem tudnám megfogalmazni 😄
De jópofa az is, hogy a csávónak amikor visszatér az eszmélete, mintha misem történt volna nézeget meg cseveg tovább, meg sem lepödik 😊

grotesk
a kettesbe csöppet beájult

Papirzacsi
A csávó kaméleont megszégyenítõ sebességgel képes bõrszínt változtatni.<#idiota>

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Nagyon jo.

Placebó

Dieu me pardonnera, c\'est son métier! (Heinrich Heine) ja meg: http://spaces.msn.com/placehq/photos/

Punker

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Hivatalossá tette Airbus-eladási opciójának érvényesítési szándékát a BAE

Szinte bizonyossá vált kedden, hogy kiszáll az európai Airbus repülõgépgyártóból a brit részvényes, a 20 százalékot birtokló BAE Systems, miután a cég hivatalosan értesítette eladási (put) opciójának érvényesítési szándékáról az Airbus 80 százalékát birtokló francia-német-spanyol EADS konzorciumot. A BAE az Airbus-részért várt pénzbõl amerikai terjeszkedését akarja finanszírozni. A kétsoros bejelentést a BAE kedd délelõtt tette közzé a Londoni Értéktõzsdén (LSE).

A felek a tárgyalásokat eddig "konzultációs" szakaszban lévõnek mondták, de az LSE-n bejelentett döntés után a brit részvényes bármikor élhet a pakettre érvényes eladási opciós joggal. A piac a BAE szempontjából kedvezõen reagált: a cég papírja a kedd délelõtti kereskedésben 0,54 százalékos, 2,25 pennys nyereséggel 4,1975 font volt az LSE-n.

A BAE Systems, a legnagyobb európai hadiipari vállalat április 7-én, a Londoni Értéktõzsdén (LSE) közzétett rövidke nyilatkozatban jelentette be hivatalosan, hogy tárgyal az EADS-szal a nála lévõ 20 százaléknyi Airbus-részesedés eladásáról. A BAE múlt havi közleménye után azonnal találgatások indultak meg annak a csaknem 150 ezer brit munkahelynek a jövõjérõl, amelyek közvetlenül vagy közvetve az Airbustól függnek. Az Airbus két üzemet mûködtet Nagy-Britanniában; ezekben 13 ezren dolgoznak, de a hazai beszállító háttér még további 135 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

Walesben gyártják például a hamarosan kereskedelmi forgalomba álló Airbus A380-asnak, a világ legnagyobb utasszállító repülõgépének egyenként 87 méter hosszú, 34 tonna súlyú szárnyait, és Angliában a futómûveket, a Rolls-Royce pedig - jóllehet független az Airbustól - a hajtómûvek egyik fõ szállítója. Londoni elemzések szerint nem valószínû, hogy az Airbus már a legközelebbi jövõben elvinné a szárny- és a futómûgyártást Franciaországba vagy Németországba, annak a lehetõsége azonban megvan, hogy a cég valamikor késõbb szorosabbra akarja vonni az összeszerelési tevékenység helyszíneit. A szárnyakat ugyanis jelenleg kombinált légi és vízi szállítással lehet csak eljuttatni Nagy-Britanniából a toulouse-i összeszerelõ központba.

A Financial Times az áprilisi BAE-bejelentés után mindazonáltal azt írta: a nagy-britanniai Airbus-állások sorsa már az elmúlt években sem annyira a BAE részesedésétõl, mint inkább a brit kormány által visszatérítendõ segély formájában az Airbusnak nyújtott több százmillió fonttól függött. Az üzleti napilap szerint London 380 millió fonttal (140 milliárd forint) is támogathatja az Airbus által tervezett, A350 típusjelû, nagy hatótávolságú, középkategóriás utasszállító kifejlesztését; a gépet az európai repülõgépgyártó a fõ amerikai rivális, a Boeing ugyancsak fejlesztés alatt álló 787-es Dreamlinerével akarja versenybe állítani.

Az Airbusban meglévõ BAE-részesedést - amelynek eladásával megszûnne a közvetlen brit részvétel az Airbusban - az EADS 2,4 milliárd fontos könyv szerinti értékkel tartja nyilván, de londoni elemzõi körökben úgy tartják, hogy a BAE legalább 4,5 milliárd fontot szeretne kapni a pakettért. A brit cég elsõsorban az amerikai hadiipari piacra akar összpontosítani; ennek eddig leglátványosabb jeleként 4 milliárd dollárért felvásárolta a Bradley harcjármûveket gyártó amerikai United Defense Industries vállalatcsoportot. Jelenleg ajánlatot készít elõ a fõleg hagyományos erõmûvi és atomerõmûvi berendezéseket gyártó, amerikai-kanadai Babcock & Wilcox Co. esetleges megvételére.

Siluro
Yoo, egyezzünk ki egy döntetlenben 😄

\"...nagyonprofi Lockonevő szupernagytudású...\" \"...for the love of House, for the love of Beats, for the love of Dance...\"

Fenrir
Azt nem mondtam, hogy gond nélkül, de nem akkora katasztrófa 😛

Siluro
Igen én is gondoltam arra, hogy viharban természetesen kerül be víz, csak azt nem tudtam, hogy ilyen mennyiséget is elvisel gond nélkül.

Falconer
Gondolom különben elég gáz lenne szakadó esõben/jégesõben, stb.

Siluro
Jah, értem... ezt nemtudtam, hogy ilyeneket is kibír 😊

Falconer

Falconer

Fenrir
Közkívántra Easywet #2:

Fenrir