Felhők felett...
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A magyar légierõnél úgy tudom 190cm a felsõ határ (emelték, korábban asszem 180cm volt).
Az US NAVY-nél 172-185cm a határ (Tom Cruise, a Top Gun c. film fõszereplõje valójában nem is lehetett volna F-14 pilóta, mivel csak 170cm). Az USAF-nál jelenleg úgy tudom, hogy 165-183cm.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Remélem jó volt a "nyaralás"😊
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
Amit érdemes tudni róla: nem láthatattlan. A kialakítása miatt a radar és infravörös érzékelõk számára nehezen észrevehetõ. Ez annyit tesz, hogy ha egy légvédelmi rakétakomplexum radarja mondjuk egy F-16-ost 200km-rõl képes érzékelni, akkor az F-117A-t mondjuk csak 15km-rõl. Miután a légvédelmi radarokat úgy szokták telepíteni, hogy hagyományos vadászgépek észlelési távolsága alapján határozzák meg az egymástól való távolságukat, ezért közöttük lyukak vannak, ahol az F-117A el tud sunnyogni. Tehát a lopakodó jelzõ annyit tesz, hogy megfelelõen megválasztott útvonalon el tudja érni a célpontot a nélkül, hogy elkapnák.
Az F-117A gépek eredetileg kizárólag északai bevetésekre készültek, ezért matt fekete a festésük. Pár éve az USAF már nappali bevetésekre is igénybe akarja venni õket, ezért pár gépet standard NATO álcázófestéssel láttak el:
A gép ugyanakkor mára okafogyottá vált, az USAF bejelentte, hogy a típust kivonják, és március elején az elsõ hat gépet leszerelték. Várhatóan 2008-ra az összes gép tartalékba kerül. A hagyományos típusoktól eltérõen ez annyit tesz, hogy a gépek szárnyait leszerelik, a különféle folyadékokat leengedik, a csatlakozókat lezárják, a pirotechnikai eszközöket kiszerelik. A gépek a hangárjaikban maradnak, és a légibázis biztonsági szintjét sem csökkentik.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
"A biliárd nem más, mint a tervezés magasiskolája. Nemcsak játék, hanem sokat ígér? sportm?vészet, melyhez egy sakkjátékos elméje és egy koncertzongorista keze szükséges." Albert Einstein
"A biliárd nem más, mint a tervezés magasiskolája. Nemcsak játék, hanem sokat ígér? sportm?vészet, melyhez egy sakkjátékos elméje és egy koncertzongorista keze szükséges." Albert Einstein
cikk
\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"
Ergó van egy lízingcég. Üssünk a hasunkra 300milláert vesz egy 747-est. Eddigi tapasztalatai alapján azt folyamatosan képes üzemeltetni 20-25 évig. Majd lízing konstrukcióban kiadja a Malévnak 10 évre. Az olcsóbb mintha a Malév vett volna egy 747-est mert 10 év alatt tulajdonképpen az életének egy adott szakaszát éli meg és arra esõ összeget fizet ki bérleti díjként (tehát kamatok benne vannak meg különböz díjak esetünkben tregyük fel, hogy kb 175 millat fizet 10 év alatt a cégnek a Malév dúrván). A repülõ eközben továbbra is a lízincégé marad mint autók esetén és a lízingidõtartam lejárásával maradványértéken megvásárolható.
Amiért ez esetleg megéri repülõtársaságoknak az az, hogy egyrészt részletfizetési konstrukció elhúzható (ekkore beruházást nem szokás 1 éves futamidõ alatt teljesíteni) valamint az esetleges katasztrófák esetén elveszett gép pótlásáról nem nekik kell gondoskodni, hanem a lízingcégnek. Õk nem egy adott gépet vették a lízingbeadótól, hanem 10évre vettek 747-est. Ha 5 évnél megsemmisül az a gép a szerzõdés továbbra is érvényben van, de a lízingcégnek Pótolnia kell az elveszett gépet.
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.
\"akkor még bámultam a felnőtteket, azt hittem jó lesz majd, ha egyszer én is nagy leszek\"
Pesrze, ha nem 20éves lejáratu😊
de inkabb olvasd el a Wikipedia vonatkozó oldalát
ÉS van belõle magyar verzió is
Legfõbb fegyverzete az AIM-120C és az AIM-9. Emellet fel van fegyverezve M61A2 -es páncélütõ lövedékkel ami gépfegyverként szolgál. Képes még légi-földi csapásra egy 1000 poundos GBU-val. Ennek a módszernek a kifejlesztését a Lokheed fejlesztette/fejleszti ki.
A gép pilótafülkéje a legmodernebb radarrendszert és katapultrendszert kapta. An/apg77-es radart kapott, amit az Electronic Sensors és Systems Division (ESSD) és Raytheon-Texas Instruments Inc fejlesztett ki. Ennek a radarrendszernek a legfõbb feladata az AtA (air-to-air), levegõ-levegõ harcoknál való érzékelés és rejtõzés. Képes arra, hogy az ellenség több gépét megzavarja azzal, hogy arra készteti õket hogy többen is vannak. Például 2 F22 körülbelül 12 F22-nek tudja magát mutani. De ez is csak akkor fog érvénybe lépni, ha esetleg észlelik az f22-õt. (Itt egy belsõ nézet az F22-rõl.)
Két daraEz a mai technika legmodernebb hajtómûve. Ez a hajtómû Utánégetése pedig kétszeres mint a mai legjobb vadászgépnek. Ilyennel-e
Egy kis videó róla itt
Gyártó: Lockheed-Martin és Boeing
Hosszúság: 18,92 m
Fesztáv: 13,56 m
Magasság: 5,05 m
Szárnyfelület: 78 m2
Üres tömeg: 14 375 kg
Tankolható üzemanyag: 10 t körül
Maximális fegyverterhelés:
Maximális felszállótömeg: 36 300 kg
Hajtómû típusa: Pratt & Whitney F119-PW-100
Hajtómûvek száma: 2
Hajtómû teljesítménye: 156 kN
Maximális sebesség: 1,5-2 mach (titkos)
Szolgálati magassági határ: pillanatnyilag ismeretlen
Szolgálati hatósugár: 1400 km
Fegyverfelfüggesztési pontok: 6+2 a három fegyverkamrában és 2-2 a szárnyak alatt
Személyzet: 1 fõ
Hadrendbe állítotják: 2005 körül
Bevetették: még nem
Üzemeltetõ országok: csak az USA
Maximális túlterhelés: 9 g
Ára: 150 millió USD
Ismert változatok: nincsenek
A halál csupán a kezdet...
Az F–22 Raptor mi a véleményetek?
Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...
Életem a tuning: monitor 24''@26,5''; vinyó 7200rpm@9546rpm; ház: 6 hely@7,4 hely; bill 101@142 gomb, egérr?l meg a többir?l már nem is beszélek...
Olyan szinten marad, hogy még három 767-est akarnak hozni a flottába az oroszok.
Mer leviszi a lábát a katapult . ilyesmit hallottam.
Akkor marad is?
Minden Malév gép lizingelt, de ez már Malév festésû, tehát a "miénk". A lajstroma is magyar lett, majd megtudom, hogy kitõl kaptuk.
Mi az-az OFC?
Erre azért van szükség mert a 60-70-es évek hõskorában rájöttek, hogy a nagy sebesség jó. Rájöttek arra is, hogy a nagysebesség instabil szárnyprofillal még jobb. Egy hatalmas gond volt. Ezek a gépek nem repültek egyenesen, pontosabban folyamatosan trimmelni kellett õket csak a repülés lekötötte teljesen 100%-ig a pilóta figyelmét. Ezért kitalálták a fedélzeti analóg kompútereket és késõbb a digitális chipeket melyek az egyszerû egyenes repüléshez szükséges paraméterekt rögzítik és a pilóta figyelhet a feladatára is nem muszáj csak a repülés mikéntjével foglalkoznia.
Azután ezeket kiegészítették azzal is, hogy képes legyen szabályozni azt is, hogy milyen manõvert túlterhelést hajthat végre a pilóta. Azaz ne hajtsa a gépet törésig és magát eszméletlenségig.
Az "Év légitársasága" 2006-ban is a Malév lett!
Amerikai és európai elismerések után hazai díjat is kapott a Malév
Idegenforgalmi szakemberek, gyakran utazó üzletemberek, vállalatvezetõk és az utasok szavazatai alapján a Malév kapta a 2006-os ’Év légitársasága’ díjat! A megtisztelõ elismerést „Az Utazó” magazin közvélemény-kutatása alapján ítélték oda a nemzeti légitársaságnak, akárcsak a tavalyi és a tavaly elõtti évben.
A Malév kapta a 2006-os "Év légitársasága" díjat, melyet dr. Újhelyi István az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára adott át ma délelõtt a légitársaság képviselõjének a díjkiosztó ünnepségen. Az Utazó magazin által végzett közvélemény kutatásban turisztikai szakembereket, gyakran utazó üzletembereket és a magazin olvasóit kérdezték, hogy a Magyarországra járatokat közlekedtetõ klasszikus légitársaságok közül, melyik légifuvarozó szolgáltatásait tartják a legszínvonalasabbnak. A megkérdezettek a Malévet tartották a legjobbnak 2006-ban is. A magyar nemzeti légitársaság már tavaly és tavaly elõtt is átvehette ezt a díjat, amelyet minõségi szolgáltatásaival érdemelt ki. A Malév hagyományosan nagy figyelmet fordít szolgáltatásainak színvonalára földön és levegõben egyaránt. A fedélzeten a Malév-utasait gondosan összeállított hideg illetve meleg ételek, desszertek, gyümölcsök, és gazdag italkínálat várja. A felkészült légiutas-kísérõk figyelmessége, mosolya és vendégszeretete a fedélzeten töltött idõt többé teszi egy egyszerû utazásnál. A magyar nemzeti légitársaság Európa egyik legfiatalabb Boeing flottájának fedélzetén nyújtott kiváló fedélzeti ellátás mellett kedvezõ árakat és rugalmas menetrendet kínál.
A Malév 2007. év elején már két nemzetközi elismerésben is részesült. A Global Traveler amerikai utazási magazintól a légitársaság vezérigazgatója január végén vehette át New Yorkban a "Legjobb Kelet-Európai Légitársaság 2006" díjat, míg egy ír utazási magazin az "Irish Travel Trade News" felmérésben (melyben a IATA utazási irodák tulajdonosai, vezetõi, és dolgozói vettek részt az Ír Köztársaságban és Észak-Írországban) a második legjobb európai légitársaságnak találták a Malévet.
2007.03.01.
Kár, hogy elkell adni😞
Fenrir - Új? Vagy valami nagy generálról?
- <ÁPDÉT>ÁPDÉT> Most esett le, hogy eddig 200as sorozatúak voltak csak.
A HA-LHC lajstromjelet viseli.
Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
Ha lehet egy hozzáértõ is válaszoljon jónak számít e ez a gép.
(v-meik fórumon a szaki nem vol elragattatva tõle iszont tv mûsorokba könyvekbe stb jókat hallani róla)
Mert pl vadásznak szar. Vagy éppen gyalogsági vagy páncélos támogatónak szintén szar....
Sõt csapatszállítónak sem éppen ideális... Precíziós csapásmérõnek már elmegy.. bár szerintem még mindig túl sérülékeny lassú és ormótlan. Nem beszélve arról, hogy egy csavardarab halálraítélheti ha rossz helyen hagyják... Drága a fenntartása és ahhoz képest kevés kárt okozhat... Ha már lopakodó csapásmérõ akkor inkább a B-2-es spirit..
Fesztáv: 13,2 m
Magasság: 3,9 m
Üres tömeg: 23 625 kg
Maximális fegyverterhelés: 2×907 kg bomba
Maximális felszállótömeg: 28 680 kg
Hajtómû típusa: General Electric 404 utánégetõ nélküli gázturbinás sugárhajtómû
Hajtómûvek száma: 2
Maximális sebesség: szubszonikus
Szolgálati magassági határ: 15 000 m
Fegyverfelfüggesztési pontok: két fegyverrekesz a törzsben
Személyzet: 1 fõ
Fegyverzet: légiharc rakéták és földi célok elleni precíziós fegyverek
Hadrendbe állították: 1983
Bevetették: Panama, Öböl-háború (1991), délszláv válság (1999)
Ára: 45 millió USD
A maga kategóriájában valószínüleg annak számít, de én nem nagyon értek ehhez a géphez, mivel nem sokat tudok róla. 😞 (ezt is egyik repülõs könyvembõl írkáltam ki, remélem segített eldönteni)

Azt még hadd kérdezzem meg az F-117-es jó gépnek számít?
Flying speed: 389 mph (622,4 km/h)
Landing speed: 153 mph (244,8 km/h)
Take Off speed: 180 mph (288,1 km/h)