14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Papirzacsi
    Ha csúszásmentes fordulót tételezünk fel, akkor nem lehet, bár a fene tudja, hogy mennyire koordináltan fordulnak ezzel a kütyüvel. De szvsz-t ugyan annyira mint egy hagyományos repülővel.:-)

Van egy 10 perces filmem az ekranoplánokról, még vhonnan a netről szedtem, csak orosz nyelvű, és 30 mega, nem tudom hova feltenni, csak a rapidra. Ha van rá igény, akkor felszenvedem.
  • Fenrir
    No igen, esetleg asszimetrikus hajtóműtolóerővel lehetne még kicsit javítani rajta.
  • Papirzacsi
    Pedig úgy fordul mint egy hagyomásnyos repülő, csak láthatóan kisebb bedöntéssel. Szóval a kérdés nem az, hogy hogy, hanem hogy mekkora sugáron,
    mert ha 30 fok helyett csak 10-re tudja bedönteni, akkor több mint 3-szorosára nő a fordulósugár, ami 500 csomónál már majdnem 40km.
  • Bucser
    okés majd megnézem.
  • Fenrir
    Volt fent egy videó youtube-on egy ilyennek a repüléséről, de már eltávolították. Ha a prototípus bevált akkor tudott valahogyan manővezerni is.

Innen szedtem az anyagot, nézd meg a többi gépet is.
  • Bucser
    de az áramlás nem változik meg számottevően fordulás közben? Az oldalkormány pedig ezen esteben nem túl hatékony (szerintem)
  • Fenrir
    Végülis a vízfelszín felett repül, tehát csűrőkkel és oldalkormánnyal tud manővezerni.
  • Bucser
    Egyenesben még okés, de hogyan fordul?
  • Kit--Kat
    Most, hogy sok pénz jut megint az oroszoknál a hadseregre, ezt továbbfejleszthetnék, nagyon érdekes, egyszer már hallottam róla.
  • Fenrir
    Jah jó, ez a rész megzavart: "Sajna egy sem látszik..".
  • Bucser
    most már jók. Íram benne nem?:)
  • Fenrir
    Most sem jók a képek?
  • Bucser
    Sajna egy sem látszik, de újra beírva (tehát alegutóbbi postodban már) jó.

köszi:)
  • Fenrir
    Nos akkor mégegyszer.

Ekranoplan:

A szovjetek a hidegháború alatt kezdték el kifejleszteni ezt a fajta járművet. A működési elve a repülő és a kétéltű jármű közé tehető. Repülőnek csak azért repülő mert a víz vagy nagyon sima szárazföld fölött pár méterrel suhan, ennél magasabbra nem megy. Lényege az lett volna, hogy nagy sebességgel (500 csomóval 20 méterrel a víz felett), radarpászta alatt jut be az ellenséges területre. 1987-ben építették belőle az első olyan típust ami teljes egészében a katonaságé. Csapatszállítónak szerették volna használni vagy rakétaállványok ráépítésével elég komoly tűzerejű támadónak. A hidegháború végén pénzhiány miatt leállították a fejlesztését, pedig akkor már a második példány 90%-ban kész volt.

Az amcsik és a kínaiak is próbálkoznak hasonló WiG-ekkel (Wing In Ground).
  • Putyin
    szerintem anyagfáradás. ezek nagyobb terhelést kapnak és általában a seregből kivont és átalakított gépek, sok esetben magántulajdonban. hol tele vízzel, hol aztán hirtelen terhelés nélkül, erős felszálló áramlatok a tűz miatt, rácsapás a tűzre, aztán felhúzás. elfáradt, letört. nem ültem volna benne, az biztos...
  • Fenrir
    Egy sem jelenik meg neked?
  • Bucser
    na mégegyszer lementve a képeket és újrafeldobva máshová:)
  • Baluxx
    Van feletek egy MAC, ahol 250 csomot meghalado utazosebesseggel lehet FL100 alatt repulni.
  • Boconadi
    hát nemtom :-D
  • Mark007
    Lehet, hogy nem ugyanarrol beszelunk akkor :)
    En egy lassan, cikk-cakkban repulo gepet lattam.
  • Boconadi
    ketten voltak, mivel mintha dogfightoztak volna.
  • Punker
    biztos nem olcsó, de be kell tanulni :)
  • ColdFire
    Hihetetlen hogy letette a pilóta :o

nem egy idegbeteg
  • ColdFire
    Mi terhelte meg azt a szárnyat annyira, hogy az le is tört? :o
  • ColdFire
    A legszebb az egészben :)
  • Mark007
    Egyik delutan? Igen lattam, de azthiszem egyedul volt.
    Eleg erdekes mintakat rajzolt:)
    Ennyire olcso a Gripen uzemeltetese, hogy nyugodtan repulhetnek barhova?
    Regen ilyet nem lattam, meg a kozelben sem hallottam.
  • Fenrir
    Brutál...

• Punker
    a kis aranyos :)
  • Fenrir
    Cod4 óta nagy kedvencem lett :)

ui: Szóljatok ha gond van a kép méretével és szétdobja a fórumot, nekem átméretezi rendesen.
  • Boconadi
    És mindig párban vannak.

Nem tudom azt láttad-e mikor tele volt az ég kondenzcsíkkal miattuk :)
  • Mark007
    Egerszalók.
    Nezd gyakrabban az eget, regebben en se lattam oket, mert a hang fele neztem..ellenkezo iranyba nezz, mert addigra mar elhuznak..:)
    Szerdan meg pont a hazunk felett huztak el 3-szor.
    De mar lassan menetrendszerint.
    Amikor jovok haza, akkor szinte biztos hogy hallom oket, neha latom is.
  • Punker
    hol laksz? mert Egerből szinte sose látni csak a hangjuk van.
  • Mark007
    Igen-igen :) Eger mellett.
    Ma este, jottem haza, felneztem az egre, es lattam egy feher pontot.
    Gondoltam muhold, vagy az ISS, gyakran latni naplemente utan.
    Szep csondben, gyorsan elsuhant a pont, majd lelassult, megfordult, es megilyedtem :D Eloszor azt hittem az eg dorgott, aztan rajottem.
    Nekik nem kell helyzet jelzo fenyeket hasznalni?
  • Bucser
    Én így is egész nap az irodából bambulok felelé az égre... (főnöknek mindig beadom, hogy elfáradt a szemem a számítógép előtt:D) Mi lenne ha még Gripenek is repkednének erre?:D
  • Boconadi
    jolvan, te is itt laksz észak-keleten

Multkor majdnem leszaggatták a templomtornyot : D
  • Kata
    :DD
  • Mark007
    Hidd el, beleakadna :D
    Most ment el a 3. kor, egy tavolabb, mintha nagyon nagy koroket mennenek, mert mindig ugyanonnan jonnek, kb. 15 perc mire fordulnak egyet..
    De nem, baj nem zavarnak, ingyen kotelek bemutato :)
    Csak kivancsi vagyok, hogy mit csinalnak erre fele..
  • Bucser
    Állj ki egy táblával a ház tetjére, amire az legyen ráírva:

"hova ilyen sietősen?"

:D
  • Mark007
    Sziasztok!
    Mostanaban egyre tobbet latok Gripent a hazunk felett. Mit csinalnak ugy nyar vege ota? 2 gepes kotelekekben, 100m alatt repulgetnek, nem kis sebesseggel.
    Kivancsi vagyok, hogy gyakorolnak valamire, vagy csak ugy szimplan repulnek?
  • Putyin
    remek. wet lease?