14127
A repülés szerelmeseinek topikja.
-
#9868 Ha csúszásmentes fordulót tételezünk fel, akkor nem lehet, bár a fene tudja, hogy mennyire koordináltan fordulnak ezzel a kütyüvel. De szvsz-t ugyan annyira mint egy hagyományos repülővel.:-)
Van egy 10 perces filmem az ekranoplánokról, még vhonnan a netről szedtem, csak orosz nyelvű, és 30 mega, nem tudom hova feltenni, csak a rapidra. Ha van rá igény, akkor felszenvedem. -
#9867 No igen, esetleg asszimetrikus hajtóműtolóerővel lehetne még kicsit javítani rajta. -
#9866 Pedig úgy fordul mint egy hagyomásnyos repülő, csak láthatóan kisebb bedöntéssel. Szóval a kérdés nem az, hogy hogy, hanem hogy mekkora sugáron,
mert ha 30 fok helyett csak 10-re tudja bedönteni, akkor több mint 3-szorosára nő a fordulósugár, ami 500 csomónál már majdnem 40km. -
#9865 okés majd megnézem. -
#9864 Volt fent egy videó youtube-on egy ilyennek a repüléséről, de már eltávolították. Ha a prototípus bevált akkor tudott valahogyan manővezerni is.
Innen szedtem az anyagot, nézd meg a többi gépet is. -
#9863 de az áramlás nem változik meg számottevően fordulás közben? Az oldalkormány pedig ezen esteben nem túl hatékony (szerintem) -
#9862 Végülis a vízfelszín felett repül, tehát csűrőkkel és oldalkormánnyal tud manővezerni. -
#9861 Egyenesben még okés, de hogyan fordul? -
#9860 Most, hogy sok pénz jut megint az oroszoknál a hadseregre, ezt továbbfejleszthetnék, nagyon érdekes, egyszer már hallottam róla. -
#9859 Jah jó, ez a rész megzavart: "Sajna egy sem látszik..". -
#9858 most már jók. Íram benne nem?:) -
#9857 Most sem jók a képek? -
#9856 Sajna egy sem látszik, de újra beírva (tehát alegutóbbi postodban már) jó.
köszi:) -
#9855 Nos akkor mégegyszer.
Ekranoplan:
A szovjetek a hidegháború alatt kezdték el kifejleszteni ezt a fajta járművet. A működési elve a repülő és a kétéltű jármű közé tehető. Repülőnek csak azért repülő mert a víz vagy nagyon sima szárazföld fölött pár méterrel suhan, ennél magasabbra nem megy. Lényege az lett volna, hogy nagy sebességgel (500 csomóval 20 méterrel a víz felett), radarpászta alatt jut be az ellenséges területre. 1987-ben építették belőle az első olyan típust ami teljes egészében a katonaságé. Csapatszállítónak szerették volna használni vagy rakétaállványok ráépítésével elég komoly tűzerejű támadónak. A hidegháború végén pénzhiány miatt leállították a fejlesztését, pedig akkor már a második példány 90%-ban kész volt.
Az amcsik és a kínaiak is próbálkoznak hasonló WiG-ekkel (Wing In Ground). -
Putyin #9854 szerintem anyagfáradás. ezek nagyobb terhelést kapnak és általában a seregből kivont és átalakított gépek, sok esetben magántulajdonban. hol tele vízzel, hol aztán hirtelen terhelés nélkül, erős felszálló áramlatok a tűz miatt, rácsapás a tűzre, aztán felhúzás. elfáradt, letört. nem ültem volna benne, az biztos... -
#9853 Egy sem jelenik meg neked? -
#9852 na mégegyszer lementve a képeket és újrafeldobva máshová:) -
Baluxx #9850 Van feletek egy MAC, ahol 250 csomot meghalado utazosebesseggel lehet FL100 alatt repulni. -
#9849 hát nemtom :-D -
#9848 Lehet, hogy nem ugyanarrol beszelunk akkor :)
En egy lassan, cikk-cakkban repulo gepet lattam. -
#9847 ketten voltak, mivel mintha dogfightoztak volna. -
#9846 biztos nem olcsó, de be kell tanulni :) -
#9845 Hihetetlen hogy letette a pilóta :o
nem egy idegbeteg -
#9844 Mi terhelte meg azt a szárnyat annyira, hogy az le is tört? :o -
#9843 A legszebb az egészben :) -
#9842 Egyik delutan? Igen lattam, de azthiszem egyedul volt.
Eleg erdekes mintakat rajzolt:)
Ennyire olcso a Gripen uzemeltetese, hogy nyugodtan repulhetnek barhova?
Regen ilyet nem lattam, meg a kozelben sem hallottam. -
#9841 Brutál...
-
#9840 a kis aranyos :) -
#9839 Cod4 óta nagy kedvencem lett :)
ui: Szóljatok ha gond van a kép méretével és szétdobja a fórumot, nekem átméretezi rendesen. -
#9838 És mindig párban vannak.
Nem tudom azt láttad-e mikor tele volt az ég kondenzcsíkkal miattuk :) -
#9837 Egerszalók.
Nezd gyakrabban az eget, regebben en se lattam oket, mert a hang fele neztem..ellenkezo iranyba nezz, mert addigra mar elhuznak..:)
Szerdan meg pont a hazunk felett huztak el 3-szor.
De mar lassan menetrendszerint.
Amikor jovok haza, akkor szinte biztos hogy hallom oket, neha latom is. -
#9836 hol laksz? mert Egerből szinte sose látni csak a hangjuk van. -
#9835 Igen-igen :) Eger mellett.
Ma este, jottem haza, felneztem az egre, es lattam egy feher pontot.
Gondoltam muhold, vagy az ISS, gyakran latni naplemente utan.
Szep csondben, gyorsan elsuhant a pont, majd lelassult, megfordult, es megilyedtem :D Eloszor azt hittem az eg dorgott, aztan rajottem.
Nekik nem kell helyzet jelzo fenyeket hasznalni? -
#9834 Én így is egész nap az irodából bambulok felelé az égre... (főnöknek mindig beadom, hogy elfáradt a szemem a számítógép előtt:D) Mi lenne ha még Gripenek is repkednének erre?:D -
#9833 jolvan, te is itt laksz észak-keleten
Multkor majdnem leszaggatták a templomtornyot : D -
#9832 :DD -
#9831 Hidd el, beleakadna :D
Most ment el a 3. kor, egy tavolabb, mintha nagyon nagy koroket mennenek, mert mindig ugyanonnan jonnek, kb. 15 perc mire fordulnak egyet..
De nem, baj nem zavarnak, ingyen kotelek bemutato :)
Csak kivancsi vagyok, hogy mit csinalnak erre fele.. -
#9830 Állj ki egy táblával a ház tetjére, amire az legyen ráírva:
"hova ilyen sietősen?"
:D -
#9829 Sziasztok!
Mostanaban egyre tobbet latok Gripent a hazunk felett. Mit csinalnak ugy nyar vege ota? 2 gepes kotelekekben, 100m alatt repulgetnek, nem kis sebesseggel.
Kivancsi vagyok, hogy gyakorolnak valamire, vagy csak ugy szimplan repulnek? -
Putyin #9828 remek. wet lease?