14127

A repülés szerelmeseinek topikja.
  • Molnibalage
    Talán felújított T-33 Talon? (Nincs kabinkeret! Fejből én csak két ilyen gépet ismerek az F-16 és F-22, de ez egyik sem...) Magasan repül. A-10 4000 méter felett rikta, mint a fehér holló...
  • Scottt
    A-10? Vagy valami régebbi F-16os? Mert csak egy mfd látok..
  • Molnibalage
    Mikor először csak gyorsan rápillantottam a képre alig tudtam megmondani, hogy merre van az arra. :)
  • ColdFire
    tükörbe fényképezkedik, időzítőt nem ismeri -.-
    :D
    jó kép!
  • Molnibalage
  • Fenrir
    Végülis a kapitány csak azt baxta el amit lehetett, egyértelműen pilótahiba volt. Odáig teljesen jól csinálta, hogy szélbe fordítva lebegtette ki csak éppen még levegőben lépett bele az oldalkormányba és nem touchdown-kor amikor a gép amúgyis "rásegít" az egyenesbe állásba, azért billent ki a gép oldalra, majdnem a pályáról is lesodródott.

Azért arra kíváncsi lettem volna, hogy az átstartolás után ugyanitt próbálta-e meg letenni újra a gépet :)
  • Clidey
    Nalátod. :D Én személyesen Cpt. Urban Legend-et ismerem...meg rajta kívül 3-4 Malévost... :DDDDD
  • alert
    Ki mondta hogy nincs? :DDDD
  • Clidey
    Pítör, szerintem neked is van, csak nem tudsz róla... :D
  • immovable
    ?
  • alert
    Aha :)
  • immovable
    nekem van egy malévos másodpilóta haverom, ő simán vezeti a gépet manuálisan pl lengyelekig, mert mint mondta unalmas robottal repülni.
  • Papirzacsi
    Csak azért, hogy ne féljetek repülőre ülni.
  • [NST]Cifu
    Felszállás közben történt, ezért vezettek kézzel a másodpilóta. Az oldalkormány kitérítése pedig azért történt, mert egy másik, az útvonalat nem sokkal korábban keresztező gép olyan légörvényeket keltett, amik rendesen megdobálták a gépet.

Az Airbus saját maga nem is feltételezte, hogy ilyen szituációban az oldalkormányt használni kellene, illetve azt gyors egymás utánban változó irányban térítsék teljesen ki. Az AA viszont pont erre oktatta a pilótáit.

A dolognak van még egy oldalvágása, mégpedig az, hogy a farokrész kompozitja esetleg elfáradt. Több olyan baleset is volt, ahol a kompozit alkatrészek elfáradtak, delaminálódtak. A Flight 587 esetén is felmerült, hogy az egyik oka a balesetben a viszonylag öreg A300-as elöregedett kompozit alkatrészeiben volt.
  • Fenrir
    Első kérdésem: miért vezetett a másodpilóta manuálisan? Az út 99%-át normál esetben a robot repüli le, ezek szerint nem működött vagy csak a másodpilótának erőlködni volt kedve?

Második kérdésem: nincs az Airbus-ban műterhelője a kormányszerveken? A Boeingen pont emiatt van (mondjuk nem is fly-by-wire a nagy része a családnak) ,hogy az esetleges manuális kormányzásnál a személyzet "érezze" azt, hogy nagy sebességnél nehezebb kitéríteni a kormánylapokat mint kis sebességen.

Ez pedig milyen szomorú, túléli a WTC-t és utána lezuhan egy buta emberi hiba miatt és meghal :\

"One of the passengers killed on the flight was Hilda Yolanda Mayol, a 26-year-old American woman on her way to vacation in her native Dominican Republic. Two months earlier, on September 11, Mayol worked at a restaurant on the ground floor of the World Trade Center and escaped before the building collapsed."
  • qtab986
    Jól mondod.A másodpilóta rövid idő alatt többször ütközésig kitérítette az oldalkormányt jobbra balra.Azt hitte erős légáramlaton repül keresztül valójában túlreagálta a helyzetet.Ezzel olyan terhelésnek tette ki a szerkezetet amit az már nem bírt.A pilóta csak azt az eljárást követte amit a légitársaság előírt.
    A filmben még megemlítették,földön 10 cm pedálelmozdulással térítik ki teljesen a kormánylapot.Nagy sebességnél ehhez 2 cm kell.
  • Molnibalage
    Nem tudom, hogy ugyanarra gondolunk -e, de nem az volt a probléma, hogy EGYSZER tette meg, hanem VÁLTAKOZVA!

Nem tudom, hogy "hardveresen" javítva van -e, de a kiképzés során tuti említést tesznek erről, hogy mit nem kéne.
  • qtab986
    Tegnap láttam a Flight 587-es történetét a National Geographich csatornán.A baleset oka az volt,hogy a másodpilóta repülés köben teljesen kitérítette az oldalkormányt és a függőleges vezérsík leszakadt.Az Airbus-ról úgy tudtam a pilóta nem tudja veszélyes manőverbe vinni.Ezek szerint mégis.
    Ezt megszüntették vagy még mindig lehetséges?
  • Molnibalage
    Az utasok arcát is megnézten volna, meg a nadrágjuk színét az eset után. A pilótát is biztos vállon veregették...
  • tomcat1
    a pilótának van egy erős őrangyala..
  • Molnibalage
    Az igen... Hát ez elég meredek volt.
  • [NST]Cifu
    Ha akarod előkeresem azt a Haditechnika számot, ahol bemutatták az új rendszerét a légierőnek. Ott külön kitértek arra, hogy Windows alatt fut a légtérfigyelő és felügyeleti rendszer.
  • Baluxx
    Szerintem el vagy tevedve, mert nem Windoz alapu architektura van ott. Sot, meg a civil szferaban, a HungaroControlban is maximum a ROK konyvtarban futo szamitogepeken es az oktatotermekben talalsz Winfo$t.
    Voltal te valaha legiforgalmi iranyitorendszer kozeleben?:D
  • Cat #10090
    Többfrontos harcot vív a Lufthansa az orosz hatóságokkal

A Lufthansa AG, Európa második legnagyobb légitársasága a moszkvai választott bírósághoz fordul, mert az orosz hatóságok 5-7 millió eurós adóhátralék megfizetését követelik tőle, amit a német vállalat nem ismer el - jelentette a Kommerszant című lap. Ráadásul az adóhivatal a követelés fedezetének biztosítása céljából befagyasztotta a Lufthansa több oroszországi bankszámláját, amit szintén sérelmez a társaság. Az ügyhöz közel álló forrásokból az újság úgy tudja, hogy részben forgalmi adó, részben más adófajták megfizetésének elmulasztásával vádolják a légitársaságot a 2004-2006-os időszakra vonatkozóan. A Lufthansa azzal védekezik, hogy a kettős adóztatást elkerülő német-orosz egyezménynek megfelelően a vitatott közterheket nem kell megfizetnie.

A DPA német hírügynökség érdeklődésére a felek nem erősítették meg az adóhátralék összegét, nem kommentálták az ügyet és arról sem nyilatkoztak, mekkora összeget fagyasztott be az orosz adóhatóság a Lufthansa számláin. A cég egyébként gépeinek oroszországi tankolásához, illetve az orosz légtér- és repülőtér-használati díjak kiegyenlítéséhez szükséges összegek kifizetésére vezet rubelszámlákat.
    A Lufthansa nem az egyedüli külföldi légitársaság, amellyel bajuszt akasztott az orosz adóhatóság. Török és belarusz társaságok is hasonló vitába bonyolódtak vele, a holland KLM pedig peren kívüli megegyezést kötött a jövőbeli jobb viszony reményében.

A mostani konfliktus arra, a tavaly novemberben kirobbant ügyre emlékezteti az elemzőket, amelynek főszereplői a Lufthansa Cargo, a német légitársaság teherszállító leányvállalata és az orosz közlekedési minisztérium voltak. Az utóbbi úgy találta, hogy az előbbi megsérti a kormányközi tranzitrepülési szerződéseket, mivel gépei úgy érik el délkelet-ázsiai úti céljaikat, hogy átrepülnek Oroszország felett, és a kazahsztáni főváros, Asana repülőterén szakítják meg hosszú útjukat. Ezzel ugyanis elkerülik a transzszibériai útvonal használatáért fizetendő díj kifizetését. A vita során a Lufthansa Cargo kénytelen volt belemenni abba, hogy megvizsgálja a krasznojarszki repülőtér használatának lehetőségét, feltételül szabta, hogy a kifutópálya megfeleljen a nemzetközi szabványoknak. Cserébe ezért az ígéretért a minisztérium március 28-áig engedélyezte a társaság gépeinek átrepülését az orosz légtéren.

A szakértők egy része szerint a Lufthansa bankszámláinak zárolása összefügg a cargocég ügyével: az orosz fél így akar nyomást gyakorolni a német vállalatra, hogy Kazahsztánból Oroszországba tegye át üzemanyag-felvételre szolgáló leszállóhelyét. A misztérium tagadja, hogy a két dolognak köze lenne egymáshoz.
  • Scottt
    Éljen!!!!!!!!
  • Molnibalage
    Életre kelő gépek!
  • ColdFire
  • alert
    Így van :)

• exTrem
    Benne. A Flytampa scenery tartalmazza és nagyon élethu :)
  • ColdFire
    fs2004be benne van?
    kipróbálom :D
  • Papirzacsi
    Annyira St. Maarten feeling, hogy ez a szomszédos St. Barthelemy sziget reptere. :-)
  • Scottt
    Hinnya pazzeg.Kicsit össze fosnám magam ,ha biciklizés közbe elszágulada egy repcsi a fejemtől 1-2 mre:D
    Pápa:Hát nem sok repülő-kocsi balesetet regiszrálhatnak egy évben de ez durva.
  • DJ Skyline
    St Maarten "fíling", ott is a gépek kerekei már szinte a strandon földet érnek
  • Molnibalage
  • Kata
    humorosból:

• Kata
    Nekem sincs semmi bajom a windózzal, nem szidom.
    Igazából annyi a zavaró, ha valami baja van, azt nem tudja konkrétan megmondani hogy mi, és az ember napokig szenved mire rájön, ha nem akarja reinstallálni.
  • DJ Skyline
    nem tudom nekem igazából semmi bajom a windowsal, 1 éve volt utoljára teltepelítve az XP, de nincs semmi baja! mindíg csak a legfontosabb dolgok vannak fent, töredezettségmentesítés sem fél éve elvégzendő procedúra nálam! jó, használom a Norton Ghostot, de nem az 1 éves windowst szoktam visszarakni, azóta csináltam már vagy 5 új ghost filet, lusta vagyok újra letölteni a win frissítéseket :D
  • [NST]Cifu
    A légierő légtérfelügyeleti központjában windows-on futó szoftverek vannak, ahogy a legtöbb többi NATO légtérfelügyeleti központban.

Van is valami alapja az ellenérzésnek, vagy csak az otthoni számítógéped alapján akarsz megítélni egy windows-os rendszert?
  • Molnibalage
    "Amúgy a windows futtatása terén is csak akkor van probléma, ha nem megfelelő driverek ill. sok haszontalan program figyel a gépen. Itt ezek nem játszanak. Szóval szerintem hagyjuk az alapok nélküli divatfikázást. :) "

Egyetértek.
  • Baluxx
    Azert ha egy nagyobb repter iranyitotornyaban ilyen gep lenne, akkor en azt a kornyeket speciel kerulnem:)