2234
\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
-
#594 Egyenlőre a "Mi a Húrelmélet?" és a "Tényleg végtelen az Univerzum?" topicokon vergődtem át (szó szerint, mivel az ott leírtaknak csak egy (kis) részét sikerült teljesen megértenem). Nem semmi tudás kell ezt teljesen átlátni, és ettől én nagyon-nagyon messze vagyok... :) -
#593 ha kell, van belőle egy gyűjteményem. -
#592 Csekkolom. -
#591 Nekünk, átlagos földi halandónak tényleg nehezen felfogható dolgok ezek.
Az index tudomány fórumában van egy lingarazda nevű fizikus, aki elég közérthető kis esszéket szokott írni ezekről a dolgokról. Érdemes olvasni, mert sok mindent tisztáz az ember fejében. -
K.András #590 Sokat szoktam gondolkozni ezeken,pl a világegyetemen,most volt egy müsor az animal planet-en de olyan(Természetes világ a sorozat cime,alcimére már nem emlékszem), hogy asszitem lecsinálom a lábam!!!A nem láthato világokat mutogatták,pl egy ágytakarot(!) :D eszméletlen nagyitásban,és amit ott lehet látni az tényleg hihetetlen.Képzeld ilyen atka HORDÁK mászkálnak mindenüt,az ágyon az asztalon a sajton,mindenhol,csak természetesen szabad szemmel láthatatlan!Egy kis pénzérme felületén(egy forintos mondjuk),van kb 1 millio ilyen állatka,gondolhatod milyen kicsik,na ezt csak azért meséltem el,mert kb ilyen lehet a mi világunk is,az egész univerzum amit fel tudunk fogni,lehet csak egy icike-picike kis pont a nagy egészben amely szintén csak egy picike pont!Minél többet fogunk megtudni a világegyetemröl annál jobban rá fogunk jönni,milyen keveset is tudunk valojában a nagy egészröl.Ezért szeretem ezt a témát mert végtelen,bár sokszor valoban frusztrálo tudni lenni :DDD
-
#589 Az a bajom ezekkel a dolgokkal, hogy amikor megpróbálok belegondolni, hogy pontosan mi is lehet ez a sötét anyag, honnan származhat és hogyan jöhetett létre... hát igen... tudatlannak érzi magát az ember, és a feje is belefájdul, ha átgondolja, hogy milyen léptékekről van itt szó... -
K.András #588 Az univerzum gyorsulva táguló szivacs
Index
Tizenkét év alatt elkészült a déli égbolt 447 legfényesebb galaxishalmazát tartalmazó katalógus, a munka legfontosabb eredménye a világegyetem alacsony átlagsűrűségének kimutatása. A galaxishalmazok ugyanis nem szabályosan oszlanak el a világegyetemben hanem szélesen elterülő, de egyértelműen kirajzolódó struktúrák mentén helyezkednek el.
A világegyetemet felépítő anyag zömét rejtő galaxishalmazok első átfogó katalogizálását 12 évig végezte egy nemzetközi kutatócsoport. Az asztrofizikusok a munka során a német ROSAT röntgenműhold által készített csillagtérképeket a látható fény tartományában végzett megfigyelésekkel kombinálták.
Néhány évvel ezelőtt még az volt a feltételezés, hogy a világegyetem tágulása fokozatosan fékeződik, majd teljesen megáll. Néhány éve viszont egyre több jel utal arra, hogy a sötét energiából származó erők folyamatosan gyorsítják a tágulást. A kutatók a most megjelentetett munkájukban a titokzatos erő létezésére utaló újabb jelet írnak le.
Megerősített elmélet
A ROSAT adatai alapján elkészült a déli égbolt röntgen tartományban legfényesebb 447 galaxishalmazának katalógusa. A kutatók munkája megerősíti a világegyetemet gyorsulva tágulónak leíró, és a sötét anyag létezését feltételező elméletet, idézte az APA hírügynökség Sabine Schindlert, az innsbrucki egyetem asztrofizikai intézetének munkatársát.
A galaxishalmazok az univerzum legnagyobb, világosan definiálható képződményei. Több száz vagy akár ezer galaxist és nagy mennyiségű, közvetlenül nem megfigyelhető tömeget (úgynevezett sötét anyagot) tartalmaznak.
A Dél-Amerikában működő európai csillagvizsgáló (ESO) segítségével a kutatók ki tudták mutatni, hogy a galaxishalmazok nem szabályosan oszlanak el a világegyetemben. Ehelyett szélesen elterülő, de egyértelműen kirajzolódó struktúrák mentén helyezkednek el. Ezek közül a legnagyobb sűrűségű területek, az úgynevezett szuperhalmazok ősi tanúi a világegyeten kezdeti szerkezetének.
A világegyetem felépítése leginkább szivacsra hasonlít. Nagy területeken, a szivacs lyukainak megfelelően alacsony sűrűséggel, vékony falakkal illetve a galaxisokat felhalmozó csomópontokkal, fejtegette Sabine Schindler.
Mivel a galaxishalmazok a röntgensugárzás kiemelt forrásának számítanak, a ROSAT által készített égtérképeken is megjelentek. A halmazok egyértelmű azonosításához illetve a távolságuk meghatározásához ugyanakkor optikai megfigyelésekre is szükség volt. Ezeket a munkafázisokat a chilei ESO távcsövek segítségével végezték.
A kutatócsoport a galaxishalmaz-katalógus legfontosabb részleteit az Astronomy & Astrophysics szaklap most megjelenő számában közli. A déli égbolt 447 legfényesebb galaxishalmazáról ez eddig a legátfogóbb munka.
Alacsony sűrűségű
A katalógus később további kozmológiai kutatások alapját képezheti. A 12 évig tartó katalogizálás legfontosabb eredménye világegyetem kutatók által meghatározott alacsony átlagsűrűsége.
Megállapításaik szerint az össztömeg csupán egyharmada tömörül galaxisokba, röntgensugárzást leadó forró gázba és sötét anyagba. A fennmaradó kétharmadot a titokzatos sötét energia képviselheti.
Hasonló eredményről számoltak be korábban a kozmikus háttérsugárzást és a szupernovákat tanulmányozó kutatócsoportok is. Vagyis ezzel tovább erősödhet a sötét energiát leíró elmélet, jelentette ki Schindler.
/Hol fér el a Föld?
A Naprendszernek otthont adó Tejútrendszer viszonylag kis halmazba tartozik, ezt körülbelül kéttucat galaxis alkotja. A halmazon belül a Tejút és az Androméda a két legnagyobb képződmény, ezek köré néhány kisebb galaxis csoportosul.
Ezt a csoportot nevezik a csillagászok lokális csoportnak. A teljes csoport az 50 millió fényévre levő Virgo halmaz felé halad, a világegyetem tágulásához viszonyítva másodpercenként 208 kilométeres sebességgel. /
-
#587 A SpaceShipOne Június 21.-én indul első teljes útjára. -
#586 persze, kitudja, de filozofálgatni lehet... - mindenesetre közelebb van a jelenlegi tudomány szerint, mint az exobolygók :) -
#585 Majd meglátjuk mi lesz (illetve mi már nem...)
Mondjuk kiváncsi lennék a marsi emberekre, illetve, hogy mennyi idő alatt változna észrevehetően a populáció.
Állítólag a kb. 1/3-os gravitáció miatt magasabbak, vékonyabb csontozatúak, és izomzatúak lennének az emberek.
De már annyi mindent feltételeztek tudósok, amikről aztán kiderült, hogy közelébe sem jártak a valóságnak, hogy ki tudja... -
#584 szóval ez olyan, hogy kísérletek alapján - légtértől elzárt tengeralatti barlang saját levegővel - az oda bevonuló tudósoktól direkt elvették az órákat meg minden időmérő-kijelző eszközt, és szépen ráálltak egy nekik tetsző, kb 28-32 órás periódusra... ezt már sokszor, sokfele megismételték, és semmi gond az ilyen elcsúszásokkal. pl. az űrállomáson sem 24órás ciklusban éldegélnek...
itt tulajdonképpen a lélegezhető légkör és megfelelő légnyomás kialakítása lehet érdekes... az alacsonyabb gravitációhoz szintén alkalmazkodik majd a 2-3. generáció, a turisták meg majd furcsán érzik magukat... -
#583 Szvsz ez marhaság, az USA nukleáris tengeralatjárókon 6+6+6 órás ciklusok vannak, és ezt alaphelyzetben 3 hónapig, de egyes esetekben 6 hónapig különösebb mellékhatások nélkül viseli el a legénység, csak néhány napos átállás szükséges... -
#582 Szerintem a Vénusz terraformálásával max. Sci-fi írók foglalkoztak komolyabban. Még a Mars-é is kérdéses, hogy lenne-e értelme, mert némely tudós szerint az ember lehet, hogy képtelen elviselni a marsi kb. plusz 40 perces nap ciklust. -
#581 a légkörből fogni kell egy nagy adagot, átvinni a marsra, és máris van +2 lakható bolygónk ;)
nade tényleg - mennyi lehetőség van drasztikus terraformálásra pl. a vénuszon? -
#580 Hmm, nem is "olyan rég" a tudósok még úgy vélték, hogy a Vénusz felszínét valamiféle földi őserdőkhöz hasonlatos táj borítja....majd 500 fokot és 89 bar-t tévedtek... -
#579 működőképes az is, csak emberi használatra kevésbé tökéletes :) (egyelőre, viva la terraforming ;) ) -
#578 Hehe, azért olyan "légkörnek nevezett hőkiegyenlítőrendszer"-re, mint pl. amilyen Vénusznak van, nem vágynék... -
#577 hát, nincs ott egy ilyen légkörnek nevezett hőkiegyenlítőrendszer... kénytelenek a ruhába beleépíteni :) -
#576 Azért, mert annyi csak a mélyűrben, a csillagok közötti térben van. A föld körüli pályán a testek napos oldala olyan 120° celsius, az árnyékos oldala meg olyan -140° celsius körüli hőmérsékletnek van kitéve. -
#575 Tudom én azt, csak akkor is milyen érdekesek ezek a körülmények a földiéhez képest. -
#574 árnyékban hideg van, de ha rájuk süt a nap, akkor nagyon meleg tud ám lenni. -
#573 Érdekes, hogy hűteni kell az űrruhákat a -271.5 celsius fokos hőmérsékletű űrben... -
#572 Az orosz Gennagyij Padalka és az amerikai Michael Fincke, az űrállomás jelenlegi legénysége az elmúlt két nap során sikertelenül próbálta megjavítani a két meghibásodott amerikai űrruha hűtőrendszerét. Egyetlen működőképes amerikai űrruha viszont nem elegendő az űrsétához, ezért döntöttek a NASA-nál amellett, hogy a tervezett űrsétához orosz ruhákat kell használni.
A kéttagú legénység a tervek szerint az amerikai űrruhákban közelített volna meg egy meghibásodott energiagenerátort a nyílt űrben, ám kiderült, hogy az űrruhák hűtése nem működik. Az űrruhaváltás következménye, hogy a legénységnek az űrállomás orosz modulján keresztül kell elhagynia az állomást, mivel az orosz űrruhák és az amerikai légzsilip kommunikációs berendezései nem kompatibilisek. A CMG-2 jelű giroszkóp meghibásodott irányítórendszere viszont épp az amerikai modulhoz közel, az orosz fedélzeti nyílástól pedig távolabb, attól mintegy 24 méterre található.
A NASA mérnökei keresik az okát a több mint egy éve nem használt amerikai űrruhák meghibásodásának, s amíg a ruhák cseréje meg nem történik, a legénység csak a négy orosz űrruhát használhatja majd. A ruhák esetleges javításához az űrállomáson korlátozottak az eszközök, mivel a Columbia űrrepülőgép 2003. február 1-jei felrobbanása óta az ISS utánpótlása, csakúgy, mint az űrállomás személyzetének rendszeres cseréje kizárólag az orosz űrhajókkal történik.
A június közepére tervezett űrséta célja az lenne, hogy ismét működőképessé tegyék az űrállomás 4 giroszkópjának (röppályát stabilizáló pörgettyűinek) egyikét. Jelenleg a négy giroszkópból mindössze kettő működik, ez a szükséges minimum az űrállomás működéséhez, a javításra tehát nagy szükség lenne. Az első két évvel ezelőtt mondta föl a szolgálatot, és mivel nem javítható, csupán a NASA űrrepülőgép-programjának folytatásával kerülhetne sor cseréjére
Forrás
Azért ez kínos... -
steweee #571 a tudomány olyan mint egy nyomozás, csak sokkal nagyobb léptékekben, és valószínűleg végtelen időhosszal. legtöbbször úgy születik egy felfedezés, hogy vki gondol egy merészet, egy nagyon képzett tudós, akiben egyszerre csak megérik a gondolat vmiről. elkezd kutatni hogy helyes e amit kigondolt, megpróbál rá bizonyítékokat találni. a többi tudós megpróbálja megcáfolni. és nem azért mert utálják, hanem csak mert úgy lehet vmit elfogadni tényként, hogy előbb megpróbálják megcáfolni, és ha nem sikerül, akkor valószínűleg helyes. aztán sok felfedezés sok új elméletnek ad újabb táptalajt, rájönnek hogy a korábbi feltételezések csak bizonyos korlátok között érvényesek, és továbblépnek. a technikai megvalósítás fejlődése újabb tudományos kísérleteket tesz lehetővé, ami igazolhat vagy megcáfolhat eddigi hipotéziseket, és újak igazolását segíti elő (pl: fény sebességének lassítása, gyorsítása!!!) -
steweee #570 nem hiszem hogy a tudomány saját magát gátolná, csak nagyon kevés még a világviszonylatban is híres tudós között az, aki akkora elme lenne, hogy vmi teljesen újat, vmi nagyon merészet tudjon álmodni, amiről be is bizonyítható, hogy igaz. inkább csak a legtöbben nem képesek új dolgok kitalálására, inkább csak a már meglévő ismeretek birtokában részterületeken továbbfejleszteni azt.persze ezzel nem a tudósok nagyrészét akarom lebecsülni, mert nekünk átlagembereknek egy élet tanulása is kevés lenne ahhoz hogy az általuk oly egyszerűnek vélt dolgokat megértsük, nem még hogy újat alkossunk, de tény, hogy igazán nagy gondolatok csak kevés ember fejében születnek. -
#569 tényleg! azt én is megnézem -
#568 hát, ez is igaz.
Erről egy pszichomókus mondata jut eszembe a TV-ből, hogy: "Nem véletlen, hogy az idegenek (mármint akik embereket "rabolnak" el) ennyire hasonlítanak ránk." -
Cat #567 na erre majd később válaszolok, mentem star treket nézni -
Cat #566 ja, és mielőtt eltájolod magad, nem utazásról beszélek, hanem szemléletmódról
ugyanigy mondhattam volna példának azt is, hogy a sci-fik 99%ban humanoid fajok vannak - még a regényekben is! Pedig ott nem köti az ember kezét a költségvetés, és filmeken is nagyon ritka hogy nem kétszemű, egyfejü lények szerepelnek, mint "idegenek". Ezzel azt akarom mondani, hogy azt hogy "idegen" el sem tudjuk képzelni, másfajta is kialakulhatott oxigénlégkörben is, hát még egy nitrogén vagy hidrogén létforma esetében... -
#565 Amit az emberi elme korlátairól mondasz, azzal tökéletsen egyetértek. Viszont a matematika segítségével ezek a problémák átléphetőek. Nem hiszem, hogy bármelyik ember (legyen akár a legképzettebb fizikus) el tudna képzelni egy 10 dimenziós membránt (vagy mi a francot :) ), de attól még matematikailag nyugodtan le tudják írni és tudnak vele számolni.
-
Cat #564 szerintem igaza van, csak az általunk ismert viszonyrendszert ismerjük, nemtudjuk kivülről, objektíven szemlélni a világot, ezért némileg be vagyunk zárva a világba, és az általunk látott lehetőségekbe
példa: régi mézga géza, kétdimenzios emberek élnek egy korong alaku lapon. Ebben a viszonyrendszerben belülről nézve teleportálásnak tünik az egyik pontról másikra eljutás ugy, hogy nem a korong felületét használod, viszont ha berakod a harmadik dimenziót, akkor könnyedén megoldható a dolog. Ugyanigy egydimenziónál (vonal) a második dimenzióba lépve korábban nem ismert dolgok válnak egyértelművé. Most mi ugyanigy a harmadik dimenzió "rabjai" vagyunk, olyan szinten, hogy saját agyunk lehetősége, az egész létünk, kulturális örökségünk, egyszóval minden korlátozó hatást fejt ki, és képzeletünk sem elég szabad.
Nem azt mondom, hogy ez a megoldás mindenre, de globális méretekben és hosszútávon mindenképpen gondot jelent. -
#563 " 1. Az ember által megalkotott fizikai törvények, elméletek. Ösztönösen ragaszkodunk hozzájuk, ez kevésbé beláthatóvá teszi az "utat", de az is lehet (ne így lenne), hogy ezzel zsákutcába tereltük saját magunkat. Lehet, hogy más úton kellene haladni, bár tudnám melyik az!"
Ezzel nem értek egyet. A fizikai törvényeket nem az ember alkotta, hanem természet. Az elméletek egyáltalán nem örökérvényűek. Csak addig maradnak "érvényben", amíg nem találnak olyat, ami 1., több dolgot megmagyaráz, 2., jobban megmagyaráz dolgokat, 3., vagy mindkettő.
A tudomány jelenlegi módszerei a természet megismerésére és modellezésére eddig elég jónak bizonyultak.
Elmélet felállítása-->kritikák kiállása-->kísérleti bizonyíték-->kísérletek reprodukálása-->elfogadás
Ha van jobb ötleted, akkor ne kímélj vele senkit.
A második pontodban írtakon éppen elég, ha a tudósok túl tudnak lépni. -
Cat #562 mielőtt elvicceled, te fizetnél azért mondjuk 100ezer forintot, hogy a gyereked ne legyen genetikailag sérült, szellemileg visszamaradott, vagy más súlyos testi hibás (pl. szivbillentyűzavar), mely egyébként könnyedén kiköszöbölhető lenne? ha igen a válasz (és normális embereknél az), akkor ez országméretekben iszonyatos pénzösszegeket jelent, fizetőképes piac van rá, szóval biztosan létre fog jönni. -
#561 Akarsz röhögni? (vagy inkább sírni?) Tényleg ez várható... -
Prank #560 már lehet rendelni gyereket?
már látom a reklámokat:
nincs megelégedve régi gyermekével?
már unja kölykének ábrázatát?
mi segítünk!!!
a Gólyafészek alapítvány segítségével előre megtervezheti gyermekének összes tulajdonságát!
rendelje meg most!
az első 100 megrendelő ajándék szemöblítőt kap... -
Cat #559 nagyon igazad van!
kurvára nem tudunk nemhogy előretervezni, de felfogni, belátni sem a mai kutatások hatásait
a genetikai módosítások (amik törvényszerüen be fognak következni, és beláthatatlan változásokat hoznak) és a nanotechnológiai kutatások olyan kombót alkotnak, amivel gyakorlatilag bármi létrehozható.
Az előző évszázad egyértelműen a fizikai fejlődés időszaka volt (repülő, atombomba, elektrongyorsító stb.), de a mostani a biológia korszaka lesz. Meg is világítom hogy miért:
Az embereknek a legértékesebb a saját gyermekük, éppen ezért iszonyat pénzeket képesek beleölni hogy ne legyen dawn kóros, szellemi károsult stb., és ha lehetőségem van rá, természetesen ÉN IS fizetek (fizetni fogok) azért, hogy az unokám okosabb lehessen, ne legyenek testi hibái, mert ez alapfeltétel a boldogságához és ahhoz, hogy jó munkája legyen, eredményes életet élhessen. Ez a spirál (mert ő is pénzt fog adni a saját gyerekére) oda fog vezetni, hogy véleményem szerint a 2100ban megszülető gyerekek mai tudásunk szerint biztosan szuperemberek lesznek, és habár ez biztos hogy sokakban etikai kérdéseket fog felvetni, de leszarom az etikát, ha a gyerekem hibáinak kiküszöböléséről van szó. Szóval a mostanság kutatói, egyetemi alapokból származó, de a jövőben kiterjedő pénz beáramlása nagyon meg fögja növelni a genetikai tudásunk fejlődését.
Ehhez jön ráadásként a nanotechnológia fejlődése, a "sejtméretű gépek" kifejlesztése. A vírusok ellen nem kémiai, hanem fizikai módszereket fogunk alkalmazni, amihez azok nem tudnak adaptálódni, és immunissá válni - ugy képzelem hogy születéskor mindenkibe befecskendeznek ilyen miniatur, apró fogaskerekből meg hasonlókból összeálló szerkezeteket, és azokba belekódoljuk az ismert vírusok, bacik kinézetét, amiket elpusztítanak. A nanotechnologiát továbbgondolni igen nehéz, de az már most látszik hogy ez megvalósítható lesz. Egyenlőre ennyi, folytassa vki :) -
#558 Oké, és akkor hogy oldod meg a mesterséges gravitáció kérdését? Arra mindenképpen kell egy jó méretes gyűrű vagy henger alakú, folyamatosan forgó lakóegység. Ezt pedig egy aszteroidában megoldani nem könnyű.
Nem vitás, hogy az "aszteroida-hajónak" is vannak előnyei, ám én ezt inkább bolygóközi, mint csillagközi utazásoknál látom reálisnak. -
Prank #557 vagy olyan, mintha a kutyának az életcélja az lenne, hogy elkapja a saját farkát... -
#556 Egyébként szerintem a tudomány fejlődését e téren 2 dolog gátolja leginkább:
1. Az ember által megalkotott fizikai törvények, elméletek. Ösztönösen ragaszkodunk hozzájuk, ez kevésbé beláthatóvá teszi az "utat", de az is lehet (ne így lenne), hogy ezzel zsákutcába tereltük saját magunkat. Lehet, hogy más úton kellene haladni, bár tudnám melyik az!
2. Az emberi észjárás. Olyan, a világmindenségben alap dolgokat képtelenek vagyunk felfogni, mint a végtelen fogalma. Van az elmélet, miszerint a világegyetem végtelen. Ha ezt valakinek mondom, akkor az csak néz és nem képes ezt felfogni. Viszont ha a "tágulós" elméletet mondom, akkor meg kérdezi, hogy ez hogyan lehet és hogy akkor mi van a "falon" túl. Egyszer valaki mondta itt a fórumon, hogy a végtelen az olyan, mint a 8-as. Igaz, végtelen, viszont véges (pl. a Földön az egyenlítő mentén elindulok körbe-körbe). Azonban itt xyz végtelenségről van szó. Az milyen is? -
Cat #555 egyszerübb fogni egy bazinagy aszteroidát, és lyukakat furni bele, és a végére egy hajtómüvet telepíteni, mint a semmiből létrehozni egy acél-vas szerkezetet