KOZMOSZ

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Factor_007
ez még az én linkemnél is durvább

LittleL
Ti hiszitek, hogy van Isten ?

Szédült Simon mondta a vásáron a cukrásznak: Ide a sütikkel vagy átkúrom a fejed a palánkon !

LittleL
Persze, hogy nincs, de hát sok hülye
ember van a Földön.

Szédült Simon mondta a vásáron a cukrásznak: Ide a sütikkel vagy átkúrom a fejed a palánkon !

[NST]Cifu
Megbocsáss, de ezt komolyan venni iszonyatos ostobaság...
Nincs semmi tudományos alapja...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

LittleL
Hmmm. Tíz hasznos varázslat ez jó.

Másik személy halála. Ahhhaaaa

Mormolom: zul zullu ahhh. pun aque.
Naggyooooooon komolyy!!!!!!

FtranX
"Elsõ öntudatra ébredt születésem az ókori Egyiptomban történt. Anyám egy fából készült ANKH jelet szült elõttem; az Istenek mind jelen voltak születésemnél. Fájdalmas szülés volt, máig emlékszem anyám borzadt sóhajaira, és az egyik szomszéd, PRUKAT'IYA CSULLCER ordítására a távolból. De végül sikerült, és sikeresen megszületett a világ azóta is egyik legnagyobb misztikusa.."

LittleL
Egyszer majd talán valósággá válik a térugrás,
de addig is ki kell agyalni valami elmés szerkezetet.

FtranX
Akkor nézz be Andillo Cellini oldalára! Én lefeküdtem rajta.
Még vitatkoztam is a csókával az index-en. TOTTTTTÁLISAN HÜLYE!

Factor_007
egyszer olvastam csak el, de szart se értettem belõle. Gondoltam berakom hátha valaki érti. Nem mondom, hogy nem áltudományos(mert ténleg olyan szaga van), de te mibõl itéled meg, hogy nem igaz amit leírnak?

FtranX
[NST]Cifu
Jó'van fiam, egyes, leülhetsz...
Az ilyen ál-tudományos (és pláne még szekta-szerû) oldalaktól a hideg kiver - szörnyû még csak belegondolni, hogy valaki ezt komolyan veheti...

[NST]Cifu
Erre még csak elméleti választ kaphatsz, ugye tudod. Majd talán pár száz (ezer?) év múlva eljut oda az emberiség, hogy az eféle dolgokat gyakorlati kérdésként vessék fel 😊

Amúgy elméleti szinten én úgy tudom, hogy nem lehetséges.

Factor_007
huhh most látom az oldal nem éppen új de hátha még nem láttátok

Factor_007
nem tudom mennyire tartozik ide, de azért berakom emésszétek csak(aki megértette szóljon):(hangfalat kapcsoljátok ki)

LittleL
Sosem tudjuk meg.

És vajon lehetséges -e a térugrás ?
Annyira meggörbíteni egy ûrhajó körül a teret, hogy a távolságok lerövidülnek elõtte ?

FtranX
hogy mi volt az õsrobbanás elõtt az is jókérdés. lehet, hogy semmi, lehet, hogy ez csak egy a végtelen számú életciklusa közül.

LittleL
Oké, majd késõbb elolvasom

LittleL
De akkor mi volt az õsrobbanás elõtt ?
Ez aztán az igazi fejtörõ.

Lehet, hogy a mai Univerzum "elõzõ élete",
vagy mi lehetett volna.

És mi van akkor, ha mondjuk amikor az Univerzum megint összezsugorodik, és akkor még lesznek emberek,
persze fejlettek, hová menekülnek majd a zsugorodás
elõl ? Egy másik dimenzióba ?

FtranX
Ha akarsz még csodálkozni, olvasd el a #111-esben lévõ link alatti dolgokat!

FtranX
igen jól mondod. a mai elméletek szerint a dimenziók (az idõ is) is az õsrobbanással keletkeztek.

LittleL
Lehet.

De az is durva, hogy egyes tudósok szerint az õsrobbanás
hozta létre a 3. dimenziót és az idõt is.

Ezek után már az sem frcs, hogy azt mondják,
vannak még más Univerzumok is.

FtranX
lehet, de ez gyakorlatban sohasem lesz bizonyítható.

FtranX
ASz a baj, hogy az innen kölcsönzött energiát nagyon gyorsan vissza is kell fizetni. Minél hosszabb intervallumot vizsgálunk, a vákum energiája annál jobban megközelíti a nullát.
A természet nem olyan hülye, hogy itt ingyen osztogassa nekünk az energiát. 😊

LittleL
Amúgy mit szóltok ahhoz, hogy valaki felvetette, hogy

esetleg létezhetnek más Univerzumok is, a miénk mellett.

LittleL
Ez fantasztikus.

Lehetett hallani már olyan gépekrõl,
amik " egyszerûen megcsapolják " a világûr energiáját,
lehet hogy errõl van itt is szó.

Lehet hogy a világûr tele van energiával, csak még nem vagyunk elég
fejlettek, hogy kiaknázzuk ezt a végtelen energiamezõt.

FtranX
Itt egy idézet az ATOMI-oldaláról:

Virtuális részecskék:

Az állapot energiabizonytalanságára és élettartamára vonatkozó kapcsolat szokatlan jelenségeket is megenged. Eszerint a határozatlansági összefüggés szerint még az energiamegmaradás is megsérülhet, igaz, csak nagyon kis idõre. Minél nagyobb mértékû a sérülés, annál rövidebb ideig tarthat.

Egészen megdöbbentõ az, hogy az energiamegmaradás sérülése úgy is megtörténhet, hogy a teljesen üresnek vélt térbõl részecskék is elõbukkanhatnak. Ez egyrészt azzal sérti az energiamegmaradás tételét, hogy a részecskéknek tömege is lehet, és az E=mc^2 összefüggés értelmében az energiatétel legalább ekkora mértékben sérül. Továbbá a semmibõl kipattant részecskének még lehet mozgási energiája is, ennek mértéke is növeli az energiamegmaradási tétel sérülését. A fenti határozatlansági összefüggés értelmében minél nagyobb a kipattanó részecske tömege, annál rövidebb ideig létezhet.

Ezeket a térbõl spontánul kipattanó részecskéket virtuális részecskéknek nevzik. Azért hívják õket virtuálisnak, mert a létük közvetlen méréssel nem mutatható ki. A virtuális részecske elnevezésében a virtuális szó megtévesztõ lehet. Ezek a virtuális részecskék a megengedett rendkívül rövid idõn belül tényleg léteznek, ha a virtuális részecske maga nem is észlelhetõ, hatásuk kimutatható. Virtuális részecskék mindenütt, mindenhol állandóan keletkeznek és aztán eltûnnek. Létezésük, állandó keletkezésük és eltûnésük miatt az üres teret, a vákuumot nem tekinthetjük többé igazán üres térnek.

LittleL
A tudomány mai állása szerint.
De lehet hogy az ûrben van másféle közeg, amit ma még nem ismerünk.

Guest
#153: Persze, az ûr is tele van mindenféle csillagközi gázzal és szeméttel. (#150 😉)
Guest
#152: Imho a rádióhullánok és a fény terjedéséhez nem szükséges anyagi közeg...
Free
Így van mert ha ezeket lehetne valahogyan használni haladásra az az nem lenne rossz

http://iaro.3dmax.hu http://www.clanwar.hu Minket nem lehet kirúgni... A Rabszolgákat eladni szokták..

LittleL
Miféle részecskék, megfigyeltek már ilyeneket ?

FtranX
Azért nem teljesen "semmi".
Az ûr "anyaga" maga a tér. Még egy olyan doboz sem teljesen üres, amiben teljes vákum van, hiszen állandóan virtuális részecskék keletkeznek és tûnek el benne.

LittleL
Azért valamibõl csak áll az ûr, mert a rádióhullámok is terjednek benne meg a fény.
Ez már régi nagy kérdés, ami vitákat is kavart.

Free
Na de annyit én is tudtam :o) Épp arról van szó hogy nem elsõ közelítésben mibõl van a világûr anyaga

http://iaro.3dmax.hu http://www.clanwar.hu Minket nem lehet kirúgni... A Rabszolgákat eladni szokták..

Guest
Ezért írtam, hogy elsõ közelítésben, leegyszerûsítve. 😊
Free
Komolyan kérdeztem ... Nincs olyan hogy semmi. Nincs tökéletes vákum stb stb. Szóval nem semmi

Guest
A semmi... 😊

(Elsõ közelítésben, leegyszerûsítve.)
Free
Télleg elméletileg mi az ûr anyaga????

LittleL
Bámulatos, hogy már 1976 -ban képesek voltunk ilyet építeni,
és azóta kinnt van az ûrszonda 2-3 Kelvines hõmérsékleten
és mégsem ment tönkre.

[NST]Cifu
A Voyager szondák energiaellátásáról úgynevezetet Nukleáris Hõelemek (Radioisotope Thermo Generator - RTG) gondoskodnak. Ezek belsejében, egy kapszulában egy erõsen radioaktív anyag (általában Plutónium-238) van, amely a maghasadás miatt folyamatosan hõt termel, és ebbõl a hõbõl úgy állítanak elõ energiát úgy, hogy az RTG külsõ felén hûtõlamellák vannak, és egy olyan anyag van a hõátadásnak kitéve, amelynek ha az egyik felét melegítik, és a másik felét hûtik, elektromos energiát ad le (van valami pontos meghatározás erre az anyagra (talán Thermoelektromos anyagok?), de most lusta vagyok utánanézni...😊).
A probléma az, hogy bár a Plutónium felezési ideje 90 év felett van (tehát a radioaktvitása miatt ennyi idõ alatt egyszerûen különbözõ hullámhosszú sugárzássá alakul a tömegének fele), de elöbb-utóbb egyszerûen már nem ad le annyi hõt, hogy elegendõ mennyiségû energia termelõdjön.

Egy RTG modelje

LittleL
Értem, köszi Cifu.

Azért bámulatos dolog, hogy a Voyagerek még mindig mûködnek 26 év után is,
a tudósok maradandót alkottak.

Azt olvasom, hogy 2020 táján kifogy az üzemanyagból, de nem tudom mifélébõl, mert valahol mondták, hogy atommeghajtású az energia-ellátó rendszere.
Igaz lehet ez ?

azért nem lehetett semmi kiszámítani és megtervezni egy ilyen útvonalat...
[NST]Cifu
OFF:
Igen, amennyire én tudom a magyar netes közegben nincs másik Cifu, de külföldön rengeteg van (fõleg Spanyolok).

LittleL:

Eredetileg a Voyager 1 és 2 csak a Jupitert és a Szaturnuszt látogatta volna meg, de két különömbözõ pályán indították el õket. A Voyager 2 esetén egy olyan pályát határoztak meg, amelynél ideális esetben elérhették az Urányuszt és a Neptunuszt. A Voyager 1 egy másik (biztonságosabb) útvonalon repült (bár 16 nappal késõbb indult, elöbb érte el a Jupitert, mint a Voyager 2), hogy ha esetleg a Voyager 2 valamiért kudarcot vallana, akkor is elérjék a kitûzött célt, a Jupiter és a Szaturnusz vizsgálatát.

LittleL
Íme így látta a Voyager 2 ûrszonda a Naprendszert
1990 -ben, ez volt az utolsó küldött képe.

Csak apró pont vagyunk a világûrben.

mért nem ütöd be a keresõbe hogy voyager?

http://www.sg.hu/cikk.php?cid=29731

LittleL
Azt találtam, hogy a Voyager 1 , 1980, november 12.-én
kezdte meg az útját kifelé a Naprendszerbõl, amikor végzett a
Szaturnusz felderítésével.

LittleL
Engem még érdekelne az, hogy ugyebár voltak Voyager ûrszondák,
és az egyik ugye rendesen végigment az úton : Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, és még a Plútóról is készített egypár távoli fotót.
De, a másik ûrszonda a Szaturnusz után kirepült egyenesen a világûrbe.

Tehát, hogy a Voyager 2 (vagy 1 azt nem tudom)
mûszaki/technikai hiba miatt repült el, vagy így tervezték a mérnökök ?

Guest
OFF:

No problem, elég sokféleképpen szólítanak itt a nickem alapján, és az elgépelt változatokat is felismerem. 😄

Amúgy ugye te futsz más fórumon is Cifu néven?
LittleL
Bocs Franx, tényleg távolodik a Hold
Ti tudtátok jól

[NST]Cifu
OFF:
(Bocs Gesztenye, egy "z"-t kihagytam az elöbb, így járok, ha sietve gépelek... Maxima Mea Culpa!)