2234
\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
-
Prank #474 vodkát? -
#473 holnap mit lőnek fel a ruszkik? -
#472 szerintem ez EarthView kép felzoomolva nekem is az van háttérképnek -
#471 RS vagy SR? :D -
K.András #470 A tökéletes Világmindenség: Spektrum 20:50 (ma)
"Einstein álma
Néhány részletre már fény derült a csillagok és bolygók működését illetően. Számos dolgot megoldottak már a kutatók a Newton-féle fizika alapjaira támaszkodva és néhány kérdést sikerült tisztázniuk ..." -
#469 Nem mondtam én, hogy milyen kép ez...de mindenképp érdekes. -
#468 Kár, hogy ez műholdkép, hanem valami montázs... Hol vannak a felhők? :))) -
#467 EarthView? -
#466 Breki33-tól loptam...
-
K.András #465 Ötven bolygón lehet élet
"Csillagászati becslések szerint az ismert naprendszerekben körülbelül ötven, a Földhöz hasonlatos bolygó létezik, amelyek alkalmasak lennének az életre." -
#464 Azt tudtad, hogy az Rs-71, izé az SR-71 -el, egy magyar
származású pilóta tartja a világcsúcsot a New York, Los Angeles
közötti távon. 1 óra 5 perc alatt tette meg ezt a távolságot Gera József, ha jól tudom a nevét...
De ő már meghalt 10 éve.
-
#463 ŐŐŐŐŐőőőőőőőőőőőőőőőőő..................
Most lehet, hogy rosszul emlékszem, de az én emlékeim szerint ez a névcsere az A-11/A-12 esetén áll fent. Az eredeti kisérleti változat neve ugye A-11 volt, és mikor el kellett ismerni a létezését, akkor véletlenül A-12-őt mondott. Aztán lehet, hogy én tévedek... -
#462 RS-71 volt az igazi neve, a titkos kémrepülő gépnek.
De meg kellett változtatni a nevét, mert Johnson elnök
felcserélte a betűket egy sajtótájékoztatón, amikor
kénytelen volt elismerni a gép létezését. DDD.. -
#461 Fene a tördelésbe...
Tipus / Épült / Lezuhant
A-12 / 13db / 5db
YF-12A / 3db / 2db
SR-71A / 29db / 11db
SR-71B / 2db / 1db
SR-71C / 1db / 0db -
#460 RS-71? Én ezt az elnevezést még sose hallottam. Csak az A-11/A-12, YF-12A és az SR-71A/B/C jelzéseket. Amúgy ez a család elég rossz statisztikákat tudhat magáénak...
Tipus Épült Lezuhant
A-11/A-12 13 5
YF-12A 3 2
SR-71A 29 11
SR-71B 2 1
SR-71C 1 0 -
#459 köszi, csak arrafele nem járok.
tényleg jó a repülő.
Végre van valami áttörés a repülés terén az SR-71 , és a Concord óta.
Vagy inkább RS-71, mert az az igazi neve. -
#458 Itt a hír topicja.
De amúgy ha sziveskednél visszaolvasni csak a #444-es hozzászólásomig... -
#457 A NASA most próbált ki egy gépet, ami 5 Mach sebességgel repült, de elérte a 8 Machot is.
Van valakinek valami infója róla ? -
#456 Majd otthon megnézem őket (itt nincs hangkeltő eszköz a gépben a procihűtő ventin kívűl :)), de először azt hittem, hogy valami Egely-féle előadás lesz, aztán most látom, hogy pont ellenkezőleg... -
#455 nekem is. :)
Amúgy a legutolsó előadás a "Párbeszéd a média felelősségéről" a legjobb. Vágó rettentő jól kifigurázza az ezoterikus blablákat meg a Gyurcsók és Egely féléket. :D -
#454 mostmár értem. köszi! -
#453 A fő ok a hajtómű belső ellenállása, ami ugye rakétahajtóműnél nem változik, de egy sugárhajtóműnél a sebesség növekedésével egyre nagyobb. A gázturbinák pl. azért nem játszanak kb. Mach 4 felett, mivel egyszerűen működésükből fakadóan nem képesek elég gyorsan keresztülpréselni magukon a levegőt (a turbinalapátsorok ellenállása itt a fő ok), míg a torlósugárhajtóművek esetén (ahol csak egy áramlás-sebességszabályozón kell túljutni) ez sokkal egyszerűbb - de nagy sebességnél már is egyre nagyobbak az áramlási veszteségek. -
#452 Jujj...
Az ilyen Egely-féle áltudományos dolgoktól feláll a szőr a hátomon... -
#451 a rakétáknak miért nem csökken a hatásfokuk, a sebesség növekedésével? és a többi hajtómű tipusnak miért? -
#450 Ajánlanám mindenkinek a figyelmébe az alábbi linken elérhető előadásokat! Van köztük egy olyan, aminek az a címe, hogy Energia vákuumból (Casimir effektus).
Szkeptikusok konferenciája -
#449 Még véletlenül sem. Viszont jelentősen csökkentheti az űrbe való feljutás költségeit, ami nagyban elősegítheti egy bolygóközi űrhajó létrejöttét. De tartok tőle, hogy 10 éven belül max. az első teljesméretű járművel való kisérletekig jutnak el... -
#448 Bocs, hogy én se a témába vágok.
Látom új tag vagy.
Gyere a Fórumozók Fényképei topikba, és dobj pár képet magadról, mert a lánycsapatnak szüksége van "erősítésre"...(kevesen vannak) -
#447 Hmmm, akkor itt nincs szó a naprendszer bejárásáról, amiről Adam5 írt... -
Cattie #446 Szia Cifu, Agica vagyok, beszéltünk már?
Vagy nem?
Bocs, hogy nem a témába vágok -
#445 És hogy miért is kell a légkör oxigénjét használó (űr)járművet fejleszteni? Nos a lényeg az ISP-ben (Specific Impulse) rejlik, ez annak a viszonyszáma, hogy az adott tolóerőhőz adott idő alatt mennyi üzemanyagra van szükség. Ilyen téren a rakétahajtóművek igencsak kétségbeejtő helyen vannak: gyakorlatilag sose érik el az 1000-es viszonyszámot, vagyis igen sok üzemanyagot használnak el, de inkább itt egy ábra a jobb megértéshez:
Magyarázat: a függőleges vektor az ISP viszonyszám, a vizszintes vektor a sebesség, a "rockets" a rakétahajtóműveket, a "scramjets" a szuperszónikus áramlású torlósugárhajtóművek, a "ramjets" a hagyományos torlósugárhajtóművek, a "turbojets" pedig gázturbinákat jelöli. A kék szín a szénhidrogén (jellemzően kerozin), míg a piros szín a hidrogén üzemanyaggal működő hajtóműveket jelöli. Amúgy az ábra erősen torzít, és nem szerepelnek rajta a modern utas- ill. teherszállító repülőgépek kétáramú gázturbinás hajtóművei, amelyek elérhetik akár a 30.000 ISP-t is (!!!), vagyis irtó gazdaságos üzemanyagfelhasználás terén - kerozin üzemanyaggal! Persze hozzá kell tenni, hogy ezekkel a hangsebességet nem lehet átlépni... -
#444 Ebből a fórumból tovább:
Ez csak egy kisérleti jármű, a végleges tervek az űrbe feljutni képes ram-/scramjetes járműről még nincsenek, de ötletek már vannak:
Az első verzió: A kombinált ramjet/scramjet hajtóművön kívűl egy utánégetővel ellátott kétáramú gázturbina is lenne a járműben - melynek a feladata lenne ~2,2Mach-ra gyorsítani az űrhajót.
A második változat: egy hagyományos kétáramú gázturbina segíti a torlósugárhajtóvet a kellő áramlási sebességhez (~2,5Mach-ig, onnantól ramjetként működne tovább).
Harmadik változat: itt a felszálláshoz és a gyorsítás első (majd végső) szakaszához rakétahajtóműként üzemel a rendszer, vagyis oxidálószerrel (és nem a légkör oxigénjével) égeti el az üzemanyagot.
Vagyis az hajtómű kombináltan működne, az első fázisban gázturbina (1. verzió), gázturbinával segített torló-sugárhajtómű (2. verzió) vagy a rakétahajtóműként működő kombinált hajtómű (3. verzió) emelné fel a földről, és gyorsítaná a második fázishoz szükséges sebességre (ez 600-800km/h körül lehet), ahol a hajtómű már hagyományos torlósugárhajtóműként működne tovább. Ezzel gyorsítana tovább, miközben emelkedne - olyan 30km illetve Mach5 fölött átálna a harmadik fázisba, vagyis szuperszónikus áramlású torló-sugárhajtóműként (scramjet) működne, és így emelkedne és gyorsítana kb. Mach10-es sebességre és emelkedne kb. 50-60km-es magasságba. Innentől kezdve pedig a jármű által szállított oxidálószer felhasználásával égetnék el tovább az üzemanyagot, vagyis rakétahajtóműként üzemelne a kombinált meghajtás.
Alternatíva, hogy a végső fázis (vagyis a rakétahajtóműként működő kombinált hajtómű) helyet csak kb. 60-70km-re jut fel, és ott 10-12Mach-os sebességnél a hátán leoldja a szállított űrkapszulát, amely a saját rakétahajtóművével jutna fel az űrbe.
Ennek a verziónak a magyarázó "fantázia" képe
Az eredeti hír fóruma -
Cat #443 -
#442 az, hogy a vízről nem tudták, hogy milyen állapotban és meddig lehetett - az elmúlt 3 hét azzal telt, hogy bizonyítást nyert, hogy hosszú ideig, nagy mennyiségű víz mosta azt a területet.
fosszília jelenleg nincs, de azt a földön is nagyon nehéz találni csakúgy kószálgatva :) -
K.András #441 Na okés de mi volt a nagy bejelentés,azt már anno bejelentették hogy vizre utalo jeleket találtak,ezek után a viz puszta bejelentése nem nagy horderejü,találtak esetleg valamilyen leletet,követ stb amiben életre utalo jeleket esetleg valamilyen fosziliát? -
#440 "to use the F-word... fossil" ;) -
#439 most már a jövőbeli tervekről beszélnek - a következő szondák, stb... -
#438 nekem is szakadozik rendesen a webcast, pedig lenne sáv neki :P -
K.András #437 Persze hogy az sincsen nekem... -
#436 BBC-n adják... (nekem sincs, bátyó ott nézi) -
K.András #435 Attol függetlenül,hogy egy rohadt csatorna nincsen amelyik idöt szentelne ezeknek a dolgoknak,hihetetlen!!!Menjen az anyjába az összes vacak tv ado,bazzeg a teknika mai szinvonalán nem nézheti a magyar nézö a nasa bejelentését a tv-ben,(neten sem valamilyen okbol nem jön be :)))..