2234
\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • K.András
    Spekin vagy hol láttam valamelyik nap,és azt mondták hogy nincsen határa a gyorsulásnak elvileg a végtelenségig fel lehetne gyorsitani,persze lehet valamit benéztem nemtom,majd utánajárok rendesen.
  • cifuatwork
    Az ion-hajtómű elég régi dolog, már az 1970-es években is használták, igaz, akkor olyan kicsi volt a tolóereje, hogy csak műholdak pocizionáló hajtóművének használták. A Deep Space 1 űrszonda volt az első, amely tartósan működő ion-hajtóművel rendelkezett, de még ez is elég kicsi tolóerővel rendelkezett (emlékeim szerint nem érte el az egy newtont).

Az Ion-hajtómű fő előnye két részből tevődik össze: egyfelől igen jó az üzemanyagfelhasználási rátája, másfelől akár évekig is működhet, tehát ideális a bolygóközi űrszondák hajtóművének. A működéséhez valamilyen (általában) fémes folyadék (pl. Higany) vagy nemesgáz (pl. Xenon) és energia kell. Amit fejlesztenek, az a JIMO (Jupiter Icy Moons Orbiter), ahol az energiaellátást egy kis atomreaktor fogja biztosítani (a Deep Space 1 ugye csak napelemekkel és akkumulátorokkal rendelkezett, részben emiatt is volt olyan kis tolóereje).

Amúgy a végtelenségig az ion-hajtóművekkel sem lehet gyorsulni, a DS1 hajtóművénél az ionok 43.000 m/s sebességel léptek ki, vagyis ez egyben az elméleti elérhető sebesség is. Ugyanakkor ez mégis iszonyatos előrelépés, ha figyelembe vesszük, hogy a kémiai rakétáknál a kilépő égéstermék sebessége csak 2.000-3.000 m/s...
  • K.András
    Tényleg ezzel az ion hajtomüvel mi van?Nemrég hallottam hogy már készül,és állitolag a végtelenségig lehet vele gyorsulni!Kiváncsi leszek mi lesz ebböl...
  • Dzsini

Opportunity szétfúrta a kráter lejtőt :))
  • LittleL
    Tovább lassul....
    Már csak 5800 km/h a sebessége, most nincs a közelében semmi érdekes látnivaló...
    Újabb érdekes képeket a következő fordulónál kapunk,
    ami egy - két hét múlva lesz...
  • Prank
    vagy amikor egy csokis-vanilliás fagyit keverünk össze:)
  • LittleL
    szépek, olyan mint amikor éjszaka fényképezik az autópályát, és a kocsik lámpái fénycsíkot húznak a fényképen.
  • Prank
    nem baj.. egy divathullámot azért el fog indítani:)
  • Dzsini

a természetes színek... koszos jég, egy kis szénszármazékkal :)
  • Dzsini

van rengeteg holdja a Szaturnusznak... ez a Dione - ugyanaz a fotó 2 kontrasztszinten, a jobb oldalin jól látható, hogy a naptól árnyékban levő oldalon is látszik a (valószínűleg vízjégből is álló) felület, az az anyabolygójáról visszaverődő fénytől van.
    a kép felbontása 8km/2pixel, a hold átmérője 1118km
  • Dzsini

nem csak a Vénusz vonult át a Nap előtt aznap... kb 4/10 másodperc alatt készült a 12 kép - íme a Nemzetközi Űrállomás (ISS) :)
  • Dzsini
    fals-színezésű a kép, hogy kontrasztosabb legyen.
  • K.András
    Lehet én rosszul látom de ez olyan mintha sár lenne!A szine kicsit fura de amugy szvsz ez olyan mintha a homokba valaki vizet öntött volna
  • Dzsini

plusz egy kép a Cassinitől - a Iapetus.
    egy, a mi holdunk harmada méretű égitest, ami furcsán és jól érzékelhetően 2 különböző felülettel rendelkezik. a képen gyakorlatilag szemből süt rá a nap, és mégis az egyik fele nagyon másképp veri vissza a fényt - hogy ez két hold összeütközéséből adódik, vagy egy részen a belső anyag került felülre, azt nem tudják egyelőre. a kép felbontása kb 18km/2pixel
  • Dzsini

újabb szépség a marsról :) lerakódott ásványok lehetnek amit a víz hordott errefele, vagy már benne volt a kőzetben és körbe lett leoldva?
  • Efreet
    a fehér lyuk elég érdekes, az nagyon régen volt elméletként, de aztán nagyon gyorsan cáfolták az ötletet, maradtak a napocskák, mint "erőművek"
  • K.András
    Én ugy tudtam eddig, hogy vannak fekete és fehér lyukak,a fehér energiát bocsájt ki a fekete meg elnyel mindent,ehhez képest kiváncsian várom mivel rukkol elö Hawking.
  • Efreet
    http://www.sg.hu/cikk.php?cid=33025
  • Efreet
    a fekete lyukas információtémát már kb 10 éve pedzegették, és ezért is hívták "kék" lyukaknak egy időben, merthogy bizonyos sugárzása van nekik, ami lehet, hogy a belezuhant információk "visszhangja" ...

na most elolvastam a cikket is :)

hm :) kiváncsi leszek, megint nagy dolgok gyülekeznek :) jövőre lesz (vagy lenne?) 100 éves a Relativitás elmélete is, azt is most akarják felborogatni... már a fekete lyukak se a régiek... mi lesz így az univerzumunkból? :))
  • K.András
    Közel harminc év után Stephen Hawking bejelentette, hogy tévedett, amikor azt állította, hogy a fekete lyukak minden beléjük hulló anyagot és információt elpusztítanak. Úgy tűnik ugyanis, hogy a fekete lyukakból mégis képes információ kiszökni. Hawking jövő héten beszél új elméletéről egy írországi konferencián.
  • LittleL
    de szép, akár a Kiskunsági Nemzeti parkban is lehetne ez. D
  • Punkerwork
  • Dzsini

bocsi a méretért...
    de azért ne feledkezzünk meg a Marsról sem, a lányok ezerrel munkálkodnak a felszínen - most éppen egy szép reggeli felhős eget fotózott nekünk Opportunity :) a bal szélen szép valódi vízfelhők vannak, ezen kívül porfelhők és széndioxidból álló felhők vannak a Marson.
    odaát már jön a tél, egyre hidegebb van, rövidülnek a nappalok, egyre kevesebb energiából dolgoznak a roverek...
  • LittleL
    igen, jó a cikk.
    remélem sokat meg fogunk tudni a Szaturnuszról.
  • steweee
    nagyon állat.tiszta mátrix!! a végén még kiderül, hogy a világ rengeteg őrültje, teológusa és parafenoménja valójában igazat mond, csak éppen eddig nem lehetett tudományosan is, mindenki számára elfogadhatóan bizonyítani ezeket a dolgokat. én nem vagyok ellene hogy így legyen, a valóság az átlagemberek elképzeléseitől nagyon távol áll, de azért nem is tudom hogy örülnék e, hiszen minden ami eddig fontos és logikus volt, szertefoszlana. majd meglátjuk mit hoz a jövő, megállja e az elmélet a gyakorlatban is a helyét, ha igen sem leszek szomorú, legfeljebb felkavart
  • Cat #729
    http://www.sg.hu/cikk.php?cid=32968
  • LittleL
    Na itt a fris kép.
    Jól látható a #719, es és a mostani közti különbség.
    az időkülönbség 34 óra, a szonda sebessége közben lassult,
    de átlag 10100 km/h kábé..
    ez körülbelül 340 000 km megtett út ennyi idő alatt,
    amik kábé a Föld-Hold közti távolság.
    Így lehet érzékelni, hogy mekkora is ez a bolygó,
    és a hozzá tartozó holdak rendszere.
  • LittleL
    szépek benne a gafikák.
  • LittleL
    köszönöm, nagyon hasznos programok.
  • [NST]Cifu
    A következőket tudom még ajánlani:

Solar System Simulator Project
    Celestia
  • [NST]Cifu
    Erről beszélsz?
  • FtranX
    csak ezt találtam: Simsolar
  • LittleL
    megnézed ? felderíted ?
  • FtranX
    ú télleg! ez nekem is kéne!
  • LittleL
    most látom csak a programot. P
    Solar system simulator v4.0

vajon le lehet szedni valahonnan ?
  • LittleL
    És látható a honlapon a percre pontos pozíciója is:
    majd beteszek egyet máskor is, összehasonlításul.

(a zöld kör a Titán pályája, a zöld kereszt meg a Cassini)
  • LittleL
    Asszem egypárat még körözni fog a Cassini a szaturnusz körül. Íme:

ugyanaz más nézetből:

igy érkezik meg a szonda a Szaturnuszhoz.:
  • LittleL
    Azért biztos bonyolult, odairányatani egy műholdat,
    mert a bolygókon kívül még milliónyi kisbolygót/üstököst/sziklát is be kell vonni az egyenletbe,
    nehogy a műhold menetközben nekiütközzön.

A NASA -nál még az űrben "elejtett" csvarkulcsok, eszközök pályáját is pontosan ismerik.
    (nem kispályáznak)

Azért valamennyi korrigálási lehetőségük biztosan van menet közben,
    ha bejönne valami gixer.
  • Dzsini
    "Hogyan tudják a műholdakat ilyan sebészi pontossággal odairányítani ilyen messzi pontokra?"
    a bolygók meg a holdjaik ilyen sebészi pontossággal keringenek, úgyhogy nem olyan nehéz... csak (relative egyszerű) matematika :)

http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap040711.html
    egy kis "térkép" meg adatok univerzumunkról... a kora, összetétele, méretei - 1%os pontossággal..
    és ami a legjobban meglepett: hogy most már elég biztosak benne, hogy kijelentsék így: "...and will expand forever."
    (és örökké tágulni fog)
  • cifuatwork
    Csupán néhány jó fizikus és/vagy matematikus kell (vagy egy kellően jó szoftver :D), akik kiszámolják a repülési pályát. Ismertek a nap és a bolygók pályái, azok gravitációs erői és innentől kezdve már csak a képletekbe kell behelyetesíteni a számokat. Persze ennél egy "kicsit" bonyolultabb, de ez a lényege.

Csak gondolj bele, hogy már évszázadokkal ezelött is milyen elmék gondolkoztak el az egész lényegén, a testek gravitációs kölcsönhatásáról, Newton és Kepler voltak az úttörők, és az ő törvényeiket azóta folyamatosan finomítva, kiegészítve már a XX. század közepén képesek voltak ilyen szintű számításokra.