2234
\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • Cat #634
    1. igy van
    2.a eggyel korábbi generációs orosz technikát vettek meg, tehát nem nulláról indultak + rengeteg munkanélküli orosz segít/segített nekik
    2. b. Az ürrepülő 27ezer km/h val megy, ez meg annak tizedével
    3. igen, nagy dolog, a baj csak az, hogy az a merci 20 éve volt 20 millió, ma pont annyiba kerül mint amennyiből ezek összerakták :)
    értsd: 40 éve 20 millió volt a mercit összerakni, ma már csak tizezer dollár, de egyrészt ez a terv 40 éve megvalósíthatatlan lett volna, vagy pedig ugyanugy 20 millió dollárba került volna
    tehát ugyanazt megcsinálták mint évtizedekkel korábban, de mai anyagokkal, mai tudással, technikával (számítógépes tervezés, kompozit anyagok, szuper hajtómű, egyedi hajtóanyag, számítógépes fedélzeti elektronika, stb.)
    szal ha már sgn vagyunk, irhatom hogy patchelték vagy újraskinezték az eredetit
  • K.András
    1.ma is rengeteget kell költeni ha egy ürrepülöt fejlesztenek.
    2.a kinaiak saját maguk fejlesztették a repülöt tehát nem vették,másik fele meg h mindent a maga idejében,ezzel is meg lehetett volna kerülni a földet,hiszen a hangsebbeség 2.5 szeresével elég hamar meg lehet ezt tenni,csak nem ez volt a feladat :D
    3.én nem mondtam hogy bármi egyszerü lenne,éppen ezért olyan nagy dolog ez!Az pedig hogy nem szerzödtették ezt azn embert asszem mostmár kezdhetik bánni,bár gondolom szeretnék idövel kiválogatni a saját tudosaik közül a hasonlo tudással megáldott embereket.
    Egyébként ha az pénz arányokat nézzük,ez kb olyan mintha egy csapat összerakott volna 10 ezer forintbol egy olyan autot amelyik hozza egy 20 millios merci szintjét!
  • Cat #632
    akkor gondolom azt is láttad, hogy az amerikai boeing csak azért nem 2, hanem 3 machos, és ráadásul nagyobb repülőt tervezett, és csak azért nem valósult meg mert iszonyat drága lett volna -> már 30 éve lehetne 3 machos utasszállító, csak PÉNZ KÉRDÉSE az egész
  • Cat #631
    1. oroszok rengeteget költöttek, ja, de ők 40 évvel ezelőtt, amikor még azt se tudta senki hogy mik azok a kompozit anyagok
    2.a. kinaiak szintén sokat költöttek, igen, ráadásul annak ellenére hogy az alapfejlesztések jórészét készen vették meg az oroszoktól - ha ilyen egyszerü mint a te szavaidból tünne, akkor miért tették volna ezt, mért nem szerződtetik maguknak ezt a burt rutant? :)
    2.b. Ők kapásból többször megkerülték a Földet, és az ürbe jutottak, nem csak ürugrást hajtottak végre
  • LittleL
    Hát igen a Concorde,
    azt is láttam a Spektrumon, sőt fel is vettem videóra.

A kifejlesztésénél, még nem számított a pénz. kétszer annyiba került, mint tervezték, és 15 évig tartott.
    Ami manapság elképzelhetetlen pazarlás lenne.

És az első útja, és a forgalomba állás között 5 év telt el.

De a tecnikája még ma is bravúros.
  • K.András
    Itt az élö példa arra,hogy a pénz nem minden!Kinaiak milliárdokbol jutottak fel,amcsik szintén oroszok is rengeteget költöttek,ehhez képest ezek az emberek "fillérekböl" rakták össze ezt a gépet és jutottak ki vele az ürbe!Ez a nagy dolog!
  • FtranX
    Szerintem pedig azért jelentős, mert ha igazán beindul az űrturizmus és meg fogja érni sok-sok pénzt fektetni bele, akkor majd felül is múlhatják az állami(NASA) gépek szintjét.

én is tuti befizetnék egy útra.
  • Cat #627
    a repülés terén ma már a "nagyon nagy dolgok" 90%a akarat és pénz kérdése
    technikailag oly sok minden megvalósítható (sorolhatnék példákat az ezer fős utasszállítótól kezdve, de elég csak a concorde pénzügyi bukására utalni), csupán azért nincs meg, mert valamilyen gazdasági okból nem éri meg megcsinálni
  • LittleL
    Lehet, de egyébként a tervező fickó, ott a épen jobb oldalt,
    Burt Rutan már szerepelt a Spektrum tévén, a különc repülőtervezési megoldásaival.
    A repülőtervezők forradalmi újítasival foglalkozott a műsor.
    Már egy-két évvel ezelőtt megmondta, hogy mindenképpen készít egy űrhajót.
    Igaza lett.
  • [NST]Cifu
    Jogos, tévedtem, hamu a fejemre... :)
  • K.András
    Ez azért ennél sokkal több,idáig többmilliárdos befektetések voltak szükségesek egy-egy ürrepülö kifejlesztéséhez!Gondolj bele, egy kis csoport feljutott az ürbe öneröböl,ez hatalmas dolog!
  • [NST]Cifu
    Bár alapjában véve pesszimista életszemléletem van, remélem, hogy nincs igazad, és azért megtapasztalhatjuk 1x mi is a világűrt. Bár úgy lenne...
  • K.András
    CSak jol emlékeztem.
  • Cat #621
    sztm marhára nem, max akkora jelentősége van mint az első oceánátrepülésnek, vagy még akkora se
    mindenből van jobb, nagyobb, gyorsabb mint ez, egyetlen különbség hogy ez magántőkéből épült - de ez történelmileg lényegtelen dolog
  • K.András
    Bármit odaadnék,ha saját szememmel láthatnám a földet az ürböl!Sajna nekünk ez az élmény soha nem lesz elérhetö.
  • Cat #619
    Nem kell benne lennie 3 embernek, csak képes kell legyen emberszállításra (gondolom vizsgáztatás és repülési engedély meg kell legyen). Ez azért van igy sztm, mert ha az lenne hogy menjen fel három emberrel akkor
    1. kockázatosabb, tehát baj esetén hárman halnak meg - ott már katapultálás se segít
    2. ha három személy lenne a kiirásban az hely szempontjából könyebb -> iszonyat kis helyre be lehet préselni három pici embert :D
    és a képeket elnézve ez a több évtizedes tapasztalatu tesztpilóta se valami daliás termetű

Privately finances, builds & launches a spaceship, able to carry three people to 100 kilometers (62.5 miles)
    Returns safely to Earth
    Repeats the launch with the same ship within 2 weeks

http://www.xprize.org/press/what.html
  • LittleL
    Itt van ni. Szerintem sok év múlva úgy tekintünk erre az útra, mint amikor a Wright fivérek repültek a masinájukkal 100 métert, és nem többet, de az is óriási siker volt.

• Cat #617
    http://www.sg.hu/cikk.php?cid=32737
  • LittleL
    Ez volt az első lépés, lehet hogy 10- 20 év múlva már a Holdra mehetünk nyaralni.
    de szép is lenne, befizetnék.....
  • Dzsini
    mindenesetre akkor is szép fegyvertény ez a többi versenyzővel szemben :) hajráhajrá
  • K.András
    Nem, ha jol emlékszem ugy volt a kiirás, hogy egy három föt szállitani képes ürhajot kell feljutattni,de szvsz nem kell benne lenni,de lehet nem jol emlékszem!
  • cifuatwork
    Még messze nem :)
    Az SSO első útján csak a pilóta repült, az X-prize kiirása szerint viszont 3 fővel kell feljutni 100km magasra kétszer két héten belül. Legalábbis ha jól emlékszem :)
  • K.András
    Akkor valaki 10 millio dollárral gazdagabb lett :)
  • cifuatwork
    És ha jól láttam a CNN-en, sikeres volt a repülés, az SSO már földet is ért!
  • K.András
    Naponta halnak meg katonák,de civil csoportoknak még soha nem sikerült az ürbe kijutniuk kormány támogatás nélkül,igy nem csoda, hogy ez a fö hir!
  • cifuatwork
    A CNN-en is ez a fő hír jelenleg :)
    (kit érdekel, hogy megint lelőttek 4 amerikait irakban, vagy hogy 3 brit katonai csónakot elfogtak az irániak... )
  • cifuatwork
    SpaceShipOne is Airborne
  • nemcsakfeel
    "kurvára nem tudunk nemhogy előretervezni, de felfogni, belátni sem a mai kutatások hatásait"

jóhogy nem, amikor a világ közepén vagyunk, tőlünk van legtávolabb a széle!
  • FtranX
    Jelenleg a mérések a lapos (sík 3D) válozatot támasztják alá. (majd megkeresem a linket)

De még ezt is nehéz elképzelni.
  • K.András
    Valamilyen szinten felesleges arrol vitázni,vajon van e középpontja,hiszen még abban sem vagyunk biztosak ,hogy milyen alaku.Egyes tudosok azt mondják gömb,a másik nagy csoport tölcsérröl beszél,és van egy kisebbség ezekhez képest akik azt mondják egy sik laprol van szo.

"A tölcsér formájú univerzum képe Steiner szerint durva leegyszerűsítése az elmélet alapjának, mivel a negatív görbületbe hajló háromdimenziós tér felidézése meghaladja a magasabb matematikában járatlanok képzelőerejét.

Az új elmélet szerint a világűr valójában csak a trombita falát töltené meg, nem pedig a belsejét. Az űrhajók képtelenek volnának elhagyni a tölcsért. Ha a tölcsér végéhez közel mégis kilépnek a külső falon, nyomban visszatérnének a belső oldalon. "
  • FtranX
    Elvileg van középpontja, csak az nem a három dimenziós térben található. Ha analógiát keresünk, akkor hasonló a dolog mint egy táguló, három dimenziós gömb felületén élő két dimenziós lények esetében. A lények számára az univerzum maga a gömb felülete. Itt is igaz lesz az, hogy minél távolabb van egy másik objektum, annál gyorsabban fog távolodni. A lények felismerhetik, hogy a tágulásnak valamkor egy pontból kellett kiindulnia, de azt ők soha nem találhatják meg, mert az nem a gömb felületén található. A mi univerzumunkra vetítve ez úgy néz ki, hogy a mi terünk, egy négy dimenziós gömb három dimenziós felülete.
    Az analógia azért nem teljesen jó, mert a legújabb mérések szerint az univerzumunk lapos (tehát nem egy 4 dimenziós gömb felülete), így a kétdimenziós lényekkel ellentétben, egy irányba elindulva nem jutunk vissza a kiindulási pontba.
  • nemcsakfeel
    "Mivel fénysebességgel távolodik, így nagyon eltolódik a színképe, ami azt jelenti hogy alacsony frekvenciájú a sugárzás, Planck tétel szerint meg a hordozott energia a frekvenciától függ"
    összefoglaltam az éjszaka sötét van című feladvány megoldását :) amit a kérdés után nem sokkal dzsini magyarázott, a planck al kiegészítettem.

de ha nem centrikus volt az ősrobbanás, akkor hogy tágulhat az egész cucc? a galaxisoknak is van középpontja, lehet hogy az egész univerzum is úgy van felcsavarodva mint egy közönséges galaxis, csak más léptékkel.
  • FtranX
    "Mivel fénysebességgel távolodik, így nagyon eltolódik a színképe, ami azt jelenti hogy alacsony frekvenciájú a sugárzás, Planck tétel szerint meg a hordozott energia a frekvenciától függ."

Ezzel nem teljesen értem mit akarsz mondani.

Ami biztos: Nem tudunk az ősrobbanás pontja felé nézni mert, az univerzumnak egész egyszerűen nincsen középpontja. Az őrobbanást nem úgy kell elképzelni, mint egy bomba robbanását. Nem adható meg olyan pont, ahonnan az összes anyag kiindult volna. Látszólag mi is a középpontban vagyunk, hiszen minél távolabb van tőlünk egy objektum, annál gyorsabban távolodik. Valahol olvastam erre egy olyan példát, hogy az univerzumban lévő anyagot úgy kell elképzelni, mint az éppen dagadó tésztában lévő mazsolákat. Akármelyik mazsola szemszögéből nézzünk egy másik mazsolát, mindegyiknél igaz lesz, hogy minél távolabb van a másik mazsola, annál gyorsabban fog távolodni. Ez a sebbesség pedig arányos a távolsággal.
  • nemcsakfeel
    "nem igaz.
    Elvileg lehetséges, hogy két tárgy fénysebességnél gyorsabban távolodjon egymástól, ám ez nem jelenti azt, hogy ne látnák egymást.

Ha mondjuk egy pontból, egymással ellentétes irányba elindítanak két űrhajót a fény sebesség 80%-val, akkor csak egy külső szemlélő szerint távolodnak egymástól a fénysebesség 160%-val. Az űrhajóban lévők akkor is úgy érzékelik, mint ha a fénysebességnél lassabban távolodnának egymástól."

Mivel fénysebességgel távolodik, így nagyon eltolódik a színképe, ami azt jelenti hogy alacsony frekvenciájú a sugárzás, Planck tétel szerint meg a hordozott energia a frekvenciától függ.

De most hogyha ezt elgondolom.. akkor elvileg az ősrobbanás központja felé van a legsötéttebb folt. Mertha fénysebességel távolodókig látunk el, és végtelen mennyiségű csillag van mindenfele, akkor visszafele kevesebbet kell látnunk. Szal. mi ugye megyünk egy irányba, távolodunk az ősrobbanás pontjától. Visszafele nézünk, akkor a ponton túl ugye pont ellentétes irányba mennek. Összeadódnak a sebességek (?) így a fénysebesség hamarabb kijön ?

• FtranX
    úgy tűnik. :)
  • Prank
    szal 1 húron pendülünk?:)
  • The Garrett
    Nekem az a legszimpatikusabb, amelyik arról szólt, hogy az egész univerzumunk 1 ilyen húr felületén helyezkedik el. Az egymásmellett lévő húrok mozognak, és összeütköznek, ütközés váltja ki az "ősrobbanást" az egyes húrokban. így rengeteg ősrobbanás keletkezhet 1 húron belül is.

CSak épp félelmetes belegondolni...:)
  • The Garrett
    Főleg, hogy 6 féle elmélet van a bizonyítására.
  • LittleL
    a húrelméletet láttam a Spektrumon,
    hát elég érdekes lesz a bizonyítása, az biztos..
  • FtranX
    úgy látom rátaláltál a legjobb topicokra. :)