2234
\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • K.András
    :)
  • Dzsini
    folyó vagy folyóval táplált hullámzó tó volt az, ami kialakította ezeket a nyomokat.
  • GregSB
  • K.András
    faxom kivan,semmi nem müxik rendesen,valaki tudositson már mi törpénik!
  • Dzsini
    nagyjából arra sikerült jutni, hogy a réteges felület csak folyó, folyamatosan mozgó víztől alakulhatott ki... ebben nem voltak biztosak első körben
  • GregSB
    Jah, csak realplayerem nincs :D

Eddig kb miről volt szó?
  • GregSB
    ÚRISTEN, A FEHÉRINGES TAG ÁTALAKULT EGY OCSMÁNY, ZÖLD, GÜLÜSZEMŰ ALIENNÉ, ÉS MEGÖLT MINDENKIT A STÚDIÓBAN!!!!!!
  • Dzsini
    realplayeren át van hang is
  • GregSB
    Nem értem mi van, a múltkori bejelentésnél tökéletesen működött
  • GregSB
    Egy fehéringes, jólfésült hamburgerzabábó ipse mutogat kegyetlenül. Szájról olvasni nem tudok sajnos :D
  • FtranX
    ha valamit megtudtok írjátok be ide! :)
  • K.András
    Nekem kép sincsen :(
  • GregSB
    Ehh, valamit nagyon elb@sztak, kép van, de hang nincs :(
  • GregSB
    Banyek, nektek sincs hang?
  • FtranX
    a zöld marslakók biztos megint megrongálták az egyik marsjárót.
  • GregSB
    Pillanatokon belül elkezdődik van most kiyrva, nézzétek! Link a #416ban.
  • GregSB
    A 2pm EST tuti hogy itteni este 8 óra?
  • GregSB
    Már elmúlt 8, de a NTV-n még semmi nem megy..
  • GregSB
    Coming up on Nasa TV

March 23, Tuesday
    2 p.m. - Major Mars rover finding, with NASA Administrator Sean O'Keefe

Valamit talált a róver.

NasaTV
  • K.András
    Gyerekek, europai idö szerint nyolckor a NASA valamit be fog jelenteni,pár perc és megtudjuk :)
  • COFair
    sg-ről egy régi cikk.. olyan túl sok köze nincs ehhez a témához, de nagyon érdekes sztem (illetve ha jobban belegondolunk, igenis van köze hozzá): GYORSABBAN A FÉNYNÉL
  • FtranX
    én úgy tudom, hogy az univerzumnak nincs külső felülete, mivel nem 3 dimenzióban tágul. Elméletileg tehát, ha elindulnál az egyik irányba, akkor egy idő után visszajutnál a kindulási helyedre. (de mivel az univerzum fénysebességgel tágul ezért neked fénysebességnél gyorsabban kell haladni, hogy ezt megtedd)
  • LittleL
    Meg azt olvastam, hogy az Univerzum fénysebességgel tágul ?
    Akkor a külső felülete, jó sokkal nő 1 másodperc alatt is, többel, mint amit ésszel fel tudunk fogni.
  • FtranX
    azt már olvastam (és szédültem) :)
  • GregSB
    #261-est olavasd el megint és szédülj :D
  • Cat #409
    épp ezaz, hogy nem egyenletes az eloszlás, hanem megastrukturák vannak, de milyen alakban, miért pont olyanban, és hogyan hatnak ezek egymásra, milyen kölcsönhatások révén? ezek összesége milyen alakot formál (hogy néz ki az univerzum), és miért olyat?
  • hykao #408
    Az Univerzum legnagyobb része ilyen sötét folt.
  • ÁjjLe BoBBi
    húú hogy én mennyire imádom ezt a témakört! na innen lesz mit csemegézzek :)
  • LittleL
    Hány fényév is az Univerzum átmérője ?
    Egyszer a spektrumon láttam egy térképet, láttam, hogy a galaxisok nem mindenhol vannak benne egyneletesen elosztva, hanem vannak "sötét" foltok is.
  • FtranX
    érdekes téma. mindig beleszédülök, ha a az univerzum méreteit próbálom elképzelni.
  • hykao #404
  • Cat #403
    Star trek topicban merült fel a téma, de gondoltam ide is átkopizom:

A naprendszer 28 ezer fényévre van galaxisunk középpontjától, de nemtudjuk a pontos helyzetünket, mivel a közepe mintegy 20%át kitakarja a látókörünknek. Ezért mindössze négy éve fedezték fel a legközelebbi galaxist, a saggitarius törpegalaxist. Mellettünk van még a Dwingeloo 1 galaxis (1994-ben fedezte fel egy holland rádiótávcső - ez átlát a porfelhőn) és az androméda csillagköd.

A hattagu csoportunk (Tejut, Andromeda, Nagy Magellán felhő, Sagittarius, Dwingeloo 1 és 2) mintegy 600 kilométer/másodpercenkénti sebességgel halad (1.34 millió killométer/óra) a Hidra csillagkép felé. A Saggitarius törpegalaxis tőlünk 80,000 fényévre van, a második legközelebb pedig a Nagy Magellán köd, duplaekkora távolságra. A közelségét jól jellemzi, hogy a Saggitarius átmérője kábé 28,000 fényév. A mi galaxisunk átmérője ötször ekkora, és tömege ezerszer nagyobb nála - egymilliárd év múlva fel is fogjuk zabálni, erről bővebben itt.

A Dwingeloo 1 galaxis már jóval nagyobb, a tiz legfényesebb közé tartozik az égbolton, tömege csoportunk harmadik legnagyobbjává teszi (első a Tejút, második az Andromeda). Egyharmad fokkal arébb van a Dwingeloo 2 törpegalaxis, mely feleakkora átmérőjü mint az egyes, és tömege tizedakkora. Ez a kettő 10 millió fényévre van tőlünk.

A jelenlegi legnagyobb talányok egyike, hogy vajon mért van ez, hogyan szerveződnek a galaxisok csoportokba, és azok a csoportok még nagyobb rendszerekbe. A gravitációs erő nem lehet megoldás, mivel ugyan hatalmas a galaxisok tömege, de iszonyatos távolságokra vannak egymástól, de mégis együtt mozognak. Az is biztos hogy az elrendeződésük valamilyen szabályosságot követ, mivel arányosan sokkal közelebb vannak egymáshoz, mint a bennük lévő csillagok távolsága. Ezeknek a megastrukturáknak a pontos feltérképezése révén talán megtudhatjuk hogy milyen kapcsolat áll fenn a galaxisok között.

Jelenleg galaxisunk, a Tejút síkjától 40 fényévre vagyunk, ez 15 millió éve 300 fényév volt, és mintegy 35 millió év múlva fogjuk keresztezni a síkot, és igy ki fogunk látni a másik oldalra is. Persze a csillagászoknak nincs idejük erre várni, és szerencsére a porfelhők nem teljesen blokkolják a kilátást. Számítógépes szoftverek fura modon nem használhatók, mivel az nem tud különbséget tenni az objektumok között (a közeli csillagok zavarják az automatikus felismerést), ezért saját szemükkel nézegetik a fényképeket - az utóbbi tiz évben mintegy 50,000 galaxist fedeztek igy fel.

Mi a Virgo szuperklaszter részei vagyunk. Néhány kép, hátha érdekel valakit:

• K.András
    Szedna, a Naprendszer legtávolabbi égiteste

NOL • 2004. március 15. 18:46

Amerikai csillagászok valószínűleg felfedezték a Naprendszer legtávolabbi égitestét, amely a Nap 10. bolygója lehet. A Földtől 13 milliárd kilométerre lévő égitestet tavaly novemberben pillantották meg a tudósok és ideiglenesen egy eszkimó istennőről, Szednáról nevezték el.

Cikk
  • K.András
    Megtalálták a sötét anyagot?

Index
    2004. március 11., csütörtök 15:17

Egy brit kutató szerint elképzelhető, hogy megtalálták a fizika egyik legkeresettebb szubatomi részecskéjét, a Higgs bosont. Az erre mutató közvetett bizonyítékok azonban meglehetősen gyenge lábakon állnak.

Cikk
  • Galy
    na igen, a Holdnál jobban lehet érzékelni.

• Al Bundy23
    pedig milyen gyönörü amikor jön fel az aranyszinű telihold...bázzz attol kész tudok lenni...elképesztö
  • The Garrett
    ez a helytől is függ nem? mármint a földrajzi helytől ahonnan nézed napot.
    Mert pl én se látom nagyobbnak mikor lemegy, mint mikor délben felettem van.
  • Efreet
    bár most utánaolvastam pár helyen, és van ahol azt írják, hogy csak "ellaposodik" és "elvörösödik", de nem lesz nagyobb... hát, énnemtom :)
  • Efreet
  • Efreet
    igen. a légkör lencseként működik, ezért tűnik vörösebbnek is. a hold ugyanígy viselkedik, a láthatár felett közvetlen vöröses színe lesz, és óriásira "megduzzad"