2234
\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • LittleL
    Igen igazad lehet.
    Kell nekik egy viszonylagos támpont.
    Mert először ugyebár részletesen feltérképezik a terepviszonyokat a bolygón.
    Aztán összeülnek a geológusok, stb., hogy eldöntsék melyik részén kell leszállni.
    Majd pályát módosítani a Cassinivel, és elindítani a leszállást.

Mindez időbe tellik.
    Lehet, hogy a végén egy-két napot csúszni fog a program.

Mégegy kérdés.
    Hogyan tudják a műholdakat ilyan sebészi pontossággal odairányítani ilyen messzi pontokra?
    Honnan ez a pontosság, mert ugye menet közben már nem sokat korrigálhatnak, mert az űrszondák nagyon kevés üzemanyagot visznek magukkal.
  • [NST]Cifu
    Két válaszom is van. Egyfelől gondolj bele milyen iszonyatos méretű ez a program. A tervszerű végrehajtás alapkövetelmény, hiszen mindenképpen kell egy viszonyítási alap, amihez tartani kell magukat (pályatervek, feladattervek, stb.). Másfelől viszont az időpont nem kőbe vésett, és lehetőségük van annak megváltoztatására, pl. ha úgy döntenek, hogy a hold egy bizonyos részén akarják a leszállást, amihez viszont először alaposan fel kell térképezni a Titánt. Szóval azért is írtam, hogy elvileg ez az időpont. Ez a terv, legalábbis egyenlőre.
  • Prank
    gondolom előre ki van számítva minden...
    lehet hogy pont akkorra lesz jó a hold állása stb...
  • LittleL
    megnéztem. köszi.

frankó az a visszaszámolás ott a honlapon.
    ezek szerint december 25.én lesz a leszállás ?

és miért pont akkor. miért nem akkor amikor a mérnökök
    egy üzenetet küldenek a Földről, hogy most .?
  • cifuatwork
    Elvileg 2004 December 25.én UTC szerint 02:00-kor.

A NASA szaturnusz honlapja

Szaturnusz.elte.hu
  • LittleL
    Mikor fog leszállni a leszállóegység a Titánra?

gondolom előbb feltérképezik a szaturnuszt mégegyszer alaposan, majd a Titánt is.
  • LittleL
    - Halló Houston ?
    Ja, és még valami ....Van levegő. DDD

Na ezen behaltam, napok alatt tökéletes légör lett a MArson, anélkül hogy a Földi többspektrumos távcsövek ezt észrevették volna. Loál.
  • Punkerwork
    Mars mentőakció?
  • [NST]Cifu
    Erre már nem is egy féle módszert képzeltek el, de amennyire én tudom, csak elméleti síkon. Gyakorlati tesztek még nem készültek...
  • Prank
    egyenlőre még a Föld légkörével sem boldogulunk:(
    (szennyezés)
  • FtranX
    Amúgy a napokban pont idegen bolygók terraformálásáról gondolkoztam, mert régeben valahol olvastam erre vonatkozó megvalósítási tervekről. Például hogy a Marsra olyan algákat(?) telepítenének, amelyek a légköri szédioidot átalakítanák oxigénné és ezzel párhuzamosan fel is dúsítanák a légkört (FeO-->O2). Szépen sorban egyre magasabb rendű élőlényeket telepítenének oda, amíg végül ember számára is lakható lenne a bolygó.
  • FtranX
    köszi!

Érdekes, hogy mit kibírhat az élet.

• [NST]Cifu
    Kettős a cél. Az egyik dolog, hogy nagyon érzékeny műszerekből és berendezésekről van szó. Bizony némi por is okozhat kellemetlenségeket, hiszen egy eléggé kiélezett rendszerről van szó, ahol minden gram tömegért megküzdenek, szóval a berendezések olyan törékenyek és érzékenyek, hogy a működőképesség határán egyensúlyoznak. Egy kis por, vagy szennyeződés elég lehet az egész küldetés kudarcáért...

A másik dolog viszont az, hogy nem akarjuk beszennyezni az idegen világokat, még akkor sem, ha konkrétan a jelenlegi tudásunk szerint nincs élet ott. Valamely Apolló leszállásnál visszahozták a fölre egy korábbi holdszonda egyes berendezéseit. A tudósok megdöbbenve látták, hogy a szondán lévő egyszerű életformák (baktériumok, vírusok) egy része bizony túlélte a holdutazást, noha ki voltak téve légüres térnek, nagy melegnek és dermesztő hidegnek, sőt, még kozmikus sugárzásnak is. Namost el lehet képzelni, hogy mi történne, ha egy élő bolygóra eljutattnánk egy, ott addig ismeretlen vírust/baktériumot. Simán képes lehet akár kipusztítani is az ottani életet. Anno a nagy tengeri felfedezőutak esetén (XV.-XVII. sz.) nem egyszer megesett, hogy egész népcsoportok haltak ki, vagy legalábbis tizedelődtek meg az európai ember által odavitt betegségekben. Az legénység immunrendszere már ismerte ezeket, és tudott ellene tenni, a benszülöttek immunrendszere viszont sose találkozott ilyennel azelőtt, és nem volt képes leküzdeni...
    Továbbá az is lehetőség, hogy az odavitt baktériumok fejlődésnek indulnak. Tegyük fel a Titánra a leszálló egység levisz egy adag bacit, amelyek ott szaporodni kezdenek (csak feltételezés!), majd fejlődni. Mondjuk 100 év múlva odajut az ember, akkor ott lesz egy nagy kérdés: mit tegyenek a Titán életformáival? Iszonyatos etikai kérdések merülhetnek fel...

A fentiek miatt ha jól tudom kötelező minden földet elhagyó űrszondát/űrjárművet sterilizálni, és minimalizálni annak esélyét, hogy valami kellemetlen potyautast vigyenek fel...
  • FtranX
    nem teljesen értem, hogy miért kell olyan tisztaság egy űrszondához? nehogy por menjen a cuccba?
  • Prank
    a szupertiszta leszállóegység meg mehet a koszos Titánra
  • LittleL
    az kötél.. D
    de szerintem olyan tisztaság volt ott a laborban.
    hogy a földről is nyugodtan lehetett volna enni.
  • The Garrett
    mégis bottal piszkálják :D
  • LittleL
    na mivan, senki nem vágja a témát ?

A Cassius. !!
  • LittleL
    csak nagyobb, és drágább.
    ez lehet a mérnökök játékszere. és tényleg.
  • nemcsakfeel
    mint egy legó
  • LittleL
    Na, itt van a műszer.
    Biztos nem fillérs holmi.
  • LittleL
    A gyűrűk, teljes nagyításon.
    Olyan mint a bakelitlemez.:
  • ÁjjLe BoBBi
    narancs.
  • LittleL
    vastag a légköre.
  • LittleL
    Közelebbről a Titán.
    mozaikkép.
  • ÁjjLe BoBBi
    szép narancs!
  • LittleL
    Íme a célpont, a Titán tegnapelőtt.
  • ÁjjLe BoBBi
    az betyár!
  • LittleL
    Na gyerekek
    megérkezett a Cassini űrszonda a Szaturnuszhoz, és pályára állt.
    Ez a legelső Szaturnusz műholdunk.
    Nemsokára leszáll a leszállóegysége a Titan -ra.
  • nemcsakfeel
    sikerült végig olvasnom. azért még van benne egykét dolog amit nem teljesen értek.
    hogy most attól hogy kitalálták hogy jajj ez mennyire hasonlít a hologrammhoz, még nem kéne az egész mindenségre ráhúzni hogy akkor az is biztos olyan.

" A világ megfogható képe így csak másodlagos valósággá változik, a tényleges környezet pedig frekvenciák holografikus kavalkádja lesz. "

ezt hogyha részletezné valaki..
    vmi hosszabb magyar leírás van erről az egészről?
  • K.András
    Nagyon jo ez a cikk,és szerintem lehet is benne igazság annyira kézenfekvönek tünik, nehéz elképzelni hogy nem igy van.
  • K.András
    Hologram a való világ

Index
    2004. június 26., szombat 22:01

Különböző tudományágak képviselői jutottak arra a meggyőződésre, hogy ez érzékszervek által tapasztalt világ csupán egy szelete a valóságnak. A mélyebb szintjeken a teljes világegyetem összefügghet, és az elme nem csak vetítheti, de alakíthatja is a valóságot.

• Cat #682
    én is, simán
    ha belegondolsz, még egy komolyabb liftben is automatika figyeli hogy milyen a gyorsulása és a sebessége
  • LittleL
    Igen, asszem ezzel le is zárhatjuk a vitát.

jöhet a következő téme.
  • Dzsini
    15 éve a párizsi metróknál már csak azért van vezető, mert az utasoknak pszichológiailag kell. az utasszállító gépeken se lenne már szükség igazából emberi beavatkozásra, légiirányítás téren sem. (itt csak a nemzetközi nagy repülésekről van szó, a privát forgalom természetesen más tészta) igen, én nyugodtan rábíznám magam egy olyan szoftverre, ami már sok éve viszi ezeket a gépeket, és azért ül ott a pilóta meg mások, hogy "ha valami van".. de nincs. de meg fog maradni a pilóta, mert az emberek nagyobb része - ahogy te is - nem viselné el a dolgot.
  • [NST]Cifu
    Off...

Miért, a biztonság mostmár a 'gépeken' múlik. Az autódba is egyre több elektronika kerül (elektromos motorvezérlés, ABS, ASR, elektronika figyeli az övfeszítőt és a légzsákot, stb.). Amúgy én minden további nélkül rá merném bízni az életem egy kellően letesztelt rendszerre.
  • LittleL
    Tudom hogy már vannak ilyen rendszerek, csak te rá mernéd bízni magad egy ilyen rendszerre ?

Kapitány nélküli gépek a jövő ? Elég félelmetes.
  • [NST]Cifu
    A jelenleg leszállító rendszerek már működnek utasszálító gépeknél. Most dolgoznak a repülőgép-hordozók fedélzetéről üzemelő repülőgépekhez való teljesen automatikus leszállító rendszeren...
  • LittleL
    Lehet, hogy a gépek sok mindenben gyorsabbak, jobbak,

de ezek az írányítások szerintem elég gyerekcipőben járnak még, ahhoz a feladathoz, hogy 700 ember -t bármely helyzetben biztonságosan leszállítsanak.

Azonkívül nincsenek még olyan kifinomult érzékelési rendszerek repülőgépekhez, mint például az ember szeme, füle, ember térérzete.

Gondolj csak bele, hogy a számítógépeddel mennyi baj tud lenni, de még sohasem javította meg magát egy számítógép.
    gondolok itt vírusokra, program lefagyásokra.
  • Dzsini
    sőt, a reakcióidejük bármilyen emberhez képest pár nagyságrenddel jobb tud lenni. (főleg, hogy az ilyesmi gépeken az ember is leginkább a műszerekre támaszkodik...)