777
Panzer General 2
-
#17 Köszi a részletes infót.
Otthon már fel is telepítettem a PG2-t és toltam is a német kampányból 2 scennariót délelőtt.
Most behoztam a melóhelyre egy usb kulcson a PG2 ISO file-t, de legnagyobb bosszúságomra nem tudom leolvasni róla. A bosszúságon kívül mást nem tudok tenni, mint hogy leszedem az összes szükséges anyagot amit felsoroltál, és egy cd-re kiírva hazaviszem kipróbálásra.
Vagy esetleg megpróbálom gyorsan felkutatni valahol a neten ezt a játékot, hátha fent van valahol. -
#16 Hű, látom nem voltál rest összegyüjteni dolgokat. Köszi szépen!, ha lesz egy kis idöm, asszem nekiveselkedek pofozgatni a gémet
-
#15 A kampányok természetesen a Steve's oldalon a "Campaigns" pont alatt találhatók, itt a "Panzer General 2 Campaigns"-t kell választani és máris a mennyországban találjuk magunkat. :)
Jobb felül vannak a nemzetekre / országokra lebontott menük. Valamelyiket kiválasztva alul megjelennek az elérhető kampányok, hogy milyen equipment mod kell hozzájuk, hány pályát tartalmaznak, stb. További magyarázkodás helyett lássunk egy példát, mit is kell csinálni:
Válasszuk ki a "Germany & General Axis" pontot, majd alul nézzük meg mondjuk a "22. Infanteries Division" kampány sorát. '37-től '45-ig tart, 16 pályát tartalmaz és Adlerkorps kell neki.
A fájlt letöltve és kibontva három zip-et kapunk. A readme-ben vannak a kampányhoz szükséges infók, ez most minket nem érdekel. A "campaign.zip" tartalmát bemásoljuk a "pg2/scenario" könyvtárba, most már csak az equipment mod-ot kell feltenni, plusz a hiányzó térképeket.
Ez utóbbi az egyszerűbb, ezzel kezdjük: az előzőekben már felrakott PG2Suite-t elindítjuk és a File - Load Campaign menüvel betöltjük az "lcampdfl.cam" fájlt a "pg2/scenario" könyvtárból. Rögtön ki fogja köpni egy üzenetablakba, hogy mely térképeket hiányolja. Ezeket szépen sorszám (vagy név; általában megegyeznek) letöltjük a Steve's "PG2 Map List" alól, az "shp" fájlokat bemásoljuk a "pg2/map" alá, aztán a SuitePG2-ben a Campaign - Missing Files Report menüvel újra ellenőrizzük, hogy minden rendben. Ezután ki is léphetünk az eszközből.
A szükséges Adlerkorps equipment mod telepítése már macerásabb. Bár a kampány tartalmaz egy változatot, érdemes mindig a legfrissebbet leszedni és azt feltenni. Ezek a mod-ok nincsenek fent a Steve's oldalon, úgy kell összevadászni őket. Az Adlerkorps ismert, elterjedt mod, a weblapja itt található (a Steve's oldal "Links" pontjában is látható).
Itt az "Equipment" link alatt találjuk a letöltési oldalt. A legfrissebb az Europe 4000 beta v0.51, ez egy alig 90k-s kis zip, amit töltsünk le. Látható, hogy az equip97.eqp-t és néhány txt fájlt fog lecserélni. Ezekről készíthetünk ismét egy biztonsági másolatot (ha még korábban nem tettünk fel semmilyen extra equipment mod-ot, csak a #13-mas hsz. 6. pontjában leírt fájlokat, egyébként nincs jelentősége), aztán a zip-ből kibontott fájlokkal egyszerűen felülírjuk őket.
A többi fájlra, ami itt van, már nincs szükségünk, korábban már telepítettük őket.
Már nincs is több dolgunk, mint a "pg2uk210.exe"-t elindítani, és kipróbálni az új lehetőségeket, pályákat. :)
Még néhány tanács:
-Jegyezzük meg, hogy éppen melyik equipment mod van fent. Akárhány kampányt és térképet bemásolhatunk a megfelelő helyekre, ezek nem ütik egymást, de equipment-ből egyszerre csak egy lehet fent. Értelemszerűen nem kell újra és újra feltenni az equipment mod-okat, csak akkor, ha olyan kampányt játszunk, ami mást használ.
-Vannak olyan kampányok, amelyek tartalmaznak saját, módosított equipment mod-okat. Ha a leírása nem említi, hogy cserélhető / kiváltható mással, akkor bizony azt kell feltennünk. Az equipment mod-ok ritkán kompatibilisek egymással, de a mod-ot nem igénylő kampányokat többnyire gond nélkül viszik.
-Amelyik kampány az alapkészlettel játszható, az általában (de nem mindig) tetszőleges másik equipment mod-dal is gond nélkül játszható.
-Hibás kampány - equipment párosítás jó esetben csak katyvaszt / térkép helyett feketeséget / összekevert felszereléslistát eredményez, de ritkán totális fagyás is előfordulhat. Ez esetben még az XP is elszállhat, bár a háttérben működik, csak éppen nem látunk belőle semmit.
-Régebbi, vagy egyedi equipment mod-ok esetén megeshet, hogy nem működnek együtt a DatUp frissítéssel, ilyenkor a felszereléslista teljesen összekeveredik. Ez esetben megoldást csak az eredeti "panzer2.dat" visszamásolása hozhat.
Azt hiszem, ennyi. Ha van még kérdés, igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni. :)
-
#14 Új térképek telepítéséhez először szükségünk van az ún. "map" és "shp" fájlokra.
-"map": A Steve's oldalon a "PG2 Map List" lap, majd ott az "Extra files for maps..." alatti első két linket letölteni. A "mapfiles.zip" teljes tartalma a "pg2/scenario" könyvtárba, a "mapnames.zip" teljes tartalma a "pg2/map" könyvtárba kerül.
-"shp": Az "All user made maps" alatt található majdnem az összes térkép, ami a PG2-höz készült. Nem kell mindet letölteni, csak azokat, amik szükségesek lesznek az új kampányokhoz. Minden ilyen térképfájl zippelve néhány "map****.shp" fájlt tartalmaz, ezeket a "pg2/map" alá kell majd bemásolgatni.
Mielőtt rátérnénk a kampányokra, tegyünk még fel egy nagyon hasznos kis eszközt, ami meg fogja könnyíteni az életünket. Irány a Steve's oldalon a "PG2 Mods Clearinghouse", majd ott a "Tools and Utilities" alatt a Luis Guzman-féle PG2Suite. Én a "pg2" könyvtárban csináltam egy "tools" alkönyvtárat, azon belül egy "pg2suite" könyvtárat és ebbe raktam a zip tartalmát. Ez az eszköz kiválóan alkalmas a kampányok, scenario-k szétszedésére, alapos vizsgálatára, újak készítésére, a térképek ellenőrzésére, a felszereléslista átböngészésére, a mentések kezelésére, és ezeket mind módosítani is tudja igen széles határok között.
Most pedig rátérünk a kampányokra és az Equipment mod-okra...
-
#13 Általános kiindulópont: Steve's PG2 Site. Kampányok, térképek, kiegészítők, szinte minden egy helyen. Itt a "PG2 Upgrade Center"-be érdemes először betérni, és pontról-pontra végigcsinálni a lépéseket, vagyis:
1. Az alapjáték patch-elése hivatalos 1.02-re.
2. CD-s verzió esetén az eredeti térképek felmásolása a vinyóra.
3. CD-s verzió esetén a zenék és a hangeffektek felmásolása a vinyóra.
-Közbevetés: A további lépések előtt készítsünk másolatot a "pg2" könyvtárban lévő panzer2.dat, equip97.txt, gui.txt, misc.txt, names.txt fájlokról.
4. DatUp telepítése. Egyszerű: letöltöd, kibontod, az eredményül kapott "008dat*.exe"-t futtatod, célkönyvtárnak a "pg2" könyvtárát megadod. (Pont pár napja frissült, én is most frissítettem a régebbi verziómat.)
5. SoundUp telepítése. Kicsit bonyolultabb a művelet: letöltés, kibontás, a "soundup2005.exe" futtatása, célkönyvtár a "pg2/sfx", majd ezen belül az "install.bat" futtatása. Sokáig elszöszmötöl a konvertálásokkal.
6. Nem hivatalos patch telepítése. A "pg2uk210-1.zip"-et letöltöd, a benne lévő fájlokat kibontod valahová. A "pg2uk210.exe" a "pg2" könyvtárba kerül, ezután majd ezt az exe-t kell indítani a játékhoz. Az "efile21.zip" tartalma szintén a "pg2" könyvtárba megy, felülírva az ottani fájlokat. A "datfile21.zip"-ben lévő fájlokra nincs szükség, mert a DatUp már tartalmazza őket. A "pdf"-et érdemes átböngészni a javítások, szabályváltozások miatt.
Ebben az állapotban már játszható az alapjáték minden pályája, kampánya.
Mindjárt folytatom az új térképekkel és kampányokkal...
-
#12 Este otthonról részletesen leírom, mit, hogyan és milyen sorrendben kell feltenni (illetve hogyan kell visszaállítani az alaphelyzetet, ha valami mégis elromlik), illetve adok sok szép és jó linket, ahonnan tonnányi kiegészítés érhető el. Türelem. :)
-
#11 Amugy nem tudja vki, hogy kaphato e vhol itthon eredetiben, mert sajnos anno elmulasztottam ennek a beszerzését, és most már ha kaphato is, nem hiszem hogy tul drága lehet -
#10 Ez király!
Régen az egyik kedvenc jatekom volt. Most már szedtem le egy csomo uj kampányt. De a DatUp 008 és a SoundUp 2005 patchet honnan lehet leszedni? Mert néztem egy oldalt, de onnan már megszünt a letöltési lehetöség, ahol meg szedtem le kampányokat ott meg találtam mindenfajta modot (még volt vmi all-in-one is), de ezeket nem (bár lehet hogy csak nem vettem észre öket a sokaságban)
Amugy ez az oldal cime, ha érdekel vkit: generalsguid -
#9 Remek részletes leírást adtál.
Első lépésként megpróbálom letölteni a 2.10-es patch-et, mert úgy látom az mindenképpen kell.
Ezután érdemes letölteni a DatUp 008-as textúra modot, bár telepítése előtt érdemes elmenteni a panzer2.dat filet ha jól értettem a válaszod, mivel a régebbi kampányok nem kompatibilisek vele.
Ezután letölteni és telepíteni a SoundUp 2005 hangmodot, amiről nem említetted, hogy okoz-e kompatibilitási problémát, így úgy veszem, hogy nincs vele gond.
Csak ezután jöhet valamelyik Equipment mod. Ezzel máris kipróbálnám valamelyik régi kampányt. Majd ezután lehet letölteni a modhoz tartozó kampányt is.
Ez a magyar kampány nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Ha tudsz hozzá adni linket, az jó lenne.
Szerencsére holnap déltől egyfajta ügyeletet kell ellátnom a melóhelyemen, így lesz alkalmam kipróbálni és ha elakadok, akkor majd kérdezek.
Addig is jó lenne néhány link, meg egy kis leírás, hogyan kell kampányt és küldetést telepíteni, na meg a hozzájuk tartozó térképeket. Lehet, hogy ez egyszerű, de most nincs itt előttem a játék könyvtárszerkezete, így nem tudom megvizsgálni. -
#8 Estére összeszedek pár ajánlott linket, meg ilyesmit, addig pár szóban a PG2 modokról: többféle típusú létezik, alapvetően új egységeket, új grafikákat, új térképeket adnak.
-DatUp 008: A legfrissebb grafikai patch, tisztes a mérete (50 mega) is, a panzer2.dat fájlt cseréli le. Nagyon sok új egység / zászló / arckép / GUI grafika van benne, de a használatához szükség van a nem hivatalos 2.10-es patch-re (az 1.02g már régi, bár sokáig használták) és megfelelő equipment mod-okra.
-SoundUp 2005: Lecseréli a régi hangokat, javítja a hibákat, illetve egy csomó új hangeffektet is hozzáad a játékhoz. Az új elemek csak a 2.10-el működnek.
-Equipment mod-ok: Ilyen pl. az AdlerKorps, a Waffenkammer, a Pacific Theatre, meg még jónéhány. Ezek alapvetően az eqp fájlt, meg a misc.txt, gui.txt, equip.txt fájlokat cserélik, rengeteg (akár ezres nagyságrendű...) új egységet adnak, illetve a korábbiak értékeit is módosíthatják (bármely paramétert, akár az árakat is). Minden új kampány / scenario többnyire megköveteli, hogy milyen equipment mod kell neki. Sajnos a PG2 készítői annak idején nem gondoltak ilyen típusú gamer támogatásra, így macerás a cserélgetés. Gyakorlatilag el kell menteni a régi fájlokat és felülvágni az equipment mod fájlokkal. Szintén sajnos igen gyakori, hogy a kampányok, a DatUp, és az equipment-ek nem kompatibilisek egymással, ennek eredményeképpen totális összevisszaság jelenik meg az egységlistákban és a térképeken. A legtöbb equipment kompatibilis az alapjáték pályáival, és az új egységek is használhatók, de előfordulhatnak hibák, különös jelenségek (bár én pl. az AdlerKorps-szal még nem tapasztaltam ilyet).
-Térképek: Millió új térkép van, ezek a megfelelő shp és map fájlokból állnak. Az új kampányok szinte kivétel nélkül új térképeket is követelnek maguknak. Nem cserélnek le semmi fájlt, az alapjátékkal is működnek.
-Kampányok: Több száz új kampány van, nemcsak a nagy nemzetekre, hanem a világháborúban előfordult szinte összes fél részére (olyan 30-40-féle létezik, pl. vannak külön magyar kampányok is; az egyik egy 7 pályás, ami szinte csak magyar földön játszódik a szovjetek elleni harcok idején). A kampányok többsége 10-20 pályás, de vannak 40-50 pályás mega-monstrumok is, és többnyire megkövetelik, hogy milyen equipment mod kell hozzájuk. Vannak olyanok is, amihez egyedi equipment tartozik. Sajnos a régebbi kampányok nem igazán kompatibilisek a DatUp moddal, és ezért nem játszhatók vele, vissza kell rakni az eredetit. Az ismertebb, elterjedtebb equipment mod-ok általában gond nélkül viszik a kampányok többségét.
-Patch: A legfrissebb a 2.10-es, ez alapvetően nem sok változtatást tartalmaz, de szükséges a mod-ok használatához. Kiemelhető szabályújdonság pl. az, hogy most már nem lehet a repcsiket közrefogni, ha legalább egy szabad hex van, ahol kitörhet (az alapjátékban három repcsivel meg lehetett fogni bármilyen más repülőt), vagy pl. az, hogy részletesebb infókat ad a különféle képességekről, nem kell fejből ismerni őket.
Fontos tudni, hogy az alapjáték exe-je többnyire kiakad a mod-okkal, tehát mindenképpen a patch-elt exe használata javasolt.
Ennyit dióhéjban, ha van még kérdés, szívesen válaszolok, ha tudok. Most melóból írok, fejből nem emlékszem minden apró részletre. :)
-
#7 Ilyen patch-eket találtam:
PG2_102_Patch.EXE
Unofficial PG2UK102G Patch
Mi a különbség köztük? -
#6 Óriási kedvenc volt és rongyosra játszottam.
Most teljesen meg vagyok lepve, hogy modok is készültek hozzá. Bár teljesen logikusnak tűnik, valahogy nem gondoltam, hogy ehhez a régi játékhoz is gyártottak modokat.
Mondhatnál pár szót róla.
A modok mit csinálnak?
A régi kampányokat is lehet játszani a modokkal? Gondolok itt olyasmire mint a Sudden Strike modjai, amikor azok megváltoztatják az egységek külsejét, textúráját, értékeit, de a kampányok így is tolhatók. Vagy esetleg a modokkal kiegészített játék, már csak a speciálisan hozzá készített pályákkal játszható?
Vannak teljes kampányok vagy csak pályák? Ezek játszásához elég az alapjáték, vagy modok kellenek hozzájuk?
Mint látod hirtelen rögtön tele vagyok kérdésekkel. Esetleg van olyan oldal ahol az összes létező mod, kampány, pálya, stb. fent van? -
Yossi #5 szia
ha tudsz jo linkeket annak orulnek. en is eleg sok campaign-t beraktam, vegigjatszottam. de hianyzik egy uj, jo hosszu kuldetes :) -
#4 Üdv!
Játszik még vki ennek a játéknak a mod-olt változataival? Jelenleg az UK2.10 patch + AdlerKorps 4000 / DatUp 008 / SoundUp 2005 van fent nálam, és a German World Campaign-t tolom, már lassan a végefelé járok. Korábban a 7. Panzerarmee-t már kivégeztem (majd' minden küldetést brilliant-ra), és van még jónéhány új, még nem játszott, de érdekesnek tűnő kampány is (nem csak a német oldalon). :)
Azért írtam ide, hogy megpróbáljam feltámasztani egy kicsit ezt a topikot, illetve a játékot. Segíteni tudok a mod-ok és a térképek helyes telepítésében, PG2 linkek (kampányok, térképek, equipment-ek, stb.) közreadásában, különféle segédeszközök (pl. a SuitePG2) használatában, kampányok végigjátszási tapasztalatainak megosztásában, estébé.
Már persze ha érdekel még valakit a téma. :)
-
#3 Köszi, már nem kell! Sikerűlt leszedni, de sajna rá kellett jönnöm nem egy nagy durranás ahogy az utána következók sem! A jó öreg PG1 a legjobb! -
harcu #2 Igen, megvan. -
#1 Keresem ezt a játékot! Megvan valakinek?