777
Panzer General 2
  • spanish
    Van benne olasz pálya, igen.
    Most a Green Devil kampánnyal játszom. Ezekhez campaign path leírást lehet találni valahol? ahogy haladok, írom én magamnak egy excel-ben, de azért hátha...
    Ismeri valaki ezt a kampányt? Még az elején vagyok (Leningrad után), mire számíthatok? Ez egyébként nem olyan nehéz eddig...
  • kerla
    úgy tudom ebben a kb 40-50 ötven kampányos csomagban olasz küldetések is vannak. Visszanézed a HSZ-eket és le tudod szedni leírással együtt ezt a pakkot, telepítés nélkül indul.
  • Fasiszta
    Van olyan mod ahol olaszokkal lehet lenni?
  • kerla
    Hát, ez nem túl sok. Visszanéztem és nekem ezek voltak, hangsúlyozom csalás nélkül (prestige-t csak a huszonsokadik pálya körül, Afrikában adtam magamnak, bár alapból 100-ról indultam):

3db Pz4-D 2 parancsnokkal
    5 db Pz3 2 parancsnokkal
    1 stug anti-tank - parancsnokkal
    3 tüzérség - 2 parancsnokkal
    1 felderítő
    6 gyalogos - 2 parancsnokkal
    7 vadászgép - 2 parancsnokkal
    5 bombázó (2 stug, 3 ju vagy Henkel) 4 parancsnoki ebből is

És ez csak Thermp. még, mire Afrikába értem több egységem volt és erősebbek, mégis megszorongattak...
  • LSSAHPAUL
    6 vadász, 4 bomber 2 aa-m van, inkább a földi harcokban fogyok el.. csak 8db pz4-D, 2db pz2-D van és 4 gyalogos, 2 felderítő.
  • kerla
    Annyit számít harcértékben a parancsnok léte? Majd megnézem a Thermos mentésemet, hogy nekem hány volt addigra. Egyébként vegyél minél több vadászgépet, mert az afrikás hadszíntérre már többszörös légierővel fogod magad szemben találni, sőt érdemes légelhárító ütegeket is venni és vigyázni rájuk, nem elveszteni csalinak, mert kell majd a tüzérség védelmére, mert amíg harcolsz az ellen vadászaival, ő a bombázókkal majd ripityre szed...ez volt az első kampány ahol én is tudatosan vásároltam légelhárító üegeket, addig csak töltelék-csaliként használtam én is őket, de itt jól jöttek.
    Másik taktikám, hogy a háború elején elérhetó mozgó, de olcsó páncélvadászokból - amik elég gyengék - veszek párat (Panzerjäger I-et általában) és óvatosan gyűjtögetem nekik a tapasztalatot, csillagokat, mert majd a háború közepén upgradolom őket komolyabb páncélvadászra, alig drágábbért, mintha újat vennék, de így rögötn tapasztalt páncélvadászaim lesznek.
    Szóval a légierőre figyelj, Millernél elég reálisan van az arány, azaz Affrikára ténylegesen erősebb lesz a szövetséges légierő.
  • LSSAHPAUL
    Nyomom éjjel nappal, most valami termopüle pálya van, eddig nem csaltam még semmit, remélem nem is kell. ( persze ha belefutok valami hülyeségbe akkor loadolok, de muszáj menjek előre mint az állat mert az idővel vannak problemáim.. vettem légvédelmi kocsikat csak is csali miatt :) Amit sajnálok az az hogy vagy 6 tankom lett 5 csillagos de nem kaptak vezért, illetve a 4db 5 *-os vadászgépemből is csak 2.. az ágyuk most fognak fejlődni nemsokára 4ről 5 re de még nem kaptak :p :p ez baj komám..
  • kerla
    Köszi a kimerítő választ! Akkor egyértelműen kezdem a GWC-t! :) A GE-t akkor majd jövőre, most inkább lenyomom az amcsikat, imádom halomra lőni őket. :) Neked mik a kedvenc pályáid amúgy? Melyik kampány tetszett a legjobban? A WGW-t mindeképpen ajánlom, persze csak ha elég ha 1940-ig játszol, de addig van 20 érdekes kampány.

LSSAHPAUL: Millerblitzel mi a helyzet? Újrakezdted?
  • PetruZ
    A GE-ben nincsenek az európai "klasszikus" hadszíntéren (beleértve Észak-Afrikát és az orosz vidékeket) kívüli pályák, amcsik sincsenek, a sztori szerint úgy emlékszem, Anglia eleste után megpróbálják majd egyedül, de nem jön össze és kb. ennyi. :) A GWC-ben viszont van pl. amcsi invázió, meg még vagy 4-5 további (új) amerikai pálya, de egyéb helyszínek (főleg az orosz Távol-Kelet és Malájzia/Szingapúr) is.
    Nehézséget nézve talán a GE a nehezebb, de nem szeretem annyira, mert a szerteágazó lehetőségek miatt BV/V-kkel elég hamar (kb. 20 pálya után) már vége is van, direkt veszíteni, vagy bénázni TV-ért meg nem szeretek. A GWC-ben minden BV/V a következő pályára dob, ott így az összesen végig lehet menni. A GWC-ben talán több a könnyebb pálya, de vannak nagyon szívatósak is (pl. a korábban már említett Bardia/Sollum, vagy Giblaltár).
  • kerla
    Hm. Igen, volt egy ilyen érzésem a longest path-ot nézve, viszont a pályák neve alapján, csak Európa? Van El Alamein, Don, Moszkva is, de oké, oroszok még európa, legalábbis Moszkva és Don esetleg, de El Alamein? Vagy ezekből kimarad ha BV-vel tolom? Meg akkor hogyan nyomom le a végén az amcsikat? Vagy hasonlóan a Millerhez a végére beszorongat és szinte nyerhetetlen.
    Akkor inkább GWC-t ajánlod? Te végigtoltad őket? Mások? Bocs, nem értetlenkedésből kérdek ennyit, csak jó végre örök kedvenc játékomról diskurálni. :) amikor a régi szép időkben PI-II-esen izgulva, hogy vajon majd indul-e, esténként örömködni a ruszkik legázolásának :):):)

masiktabor: igazad van persze, de ha úgy nézzük, gyakorlatilag az előre feltérképezés ugyanúgy "csalás" vagy ha úgy tetszik, könnyítés, hiszen ez az opció az életben nem játszik. :) Egyébként a prestige adományozás, nálam sem járható út, de idő miatt 2 alkalommal megtettem, mert egyszerűbb volt így és rengeteg időt spóroltam. simán is ment volna - ahogy te is írtad - erre viszont nem volt időm. Nem érzem ezért gyengébbnek magam, ez csak praktikusság volt. :)
  • PetruZ
    A GWC-ben viszont a legnagyobb a longest path, azaz minden pályán végig lehet menni (az én verziómban 45/45 van, míg a GE-ben csak 50/42). Emellett a GE-ben csak európai helyszínek vannak, a GWC-ben meg a világ minden táján lehet kalandozni, főleg a második felében. :)
  • masiktibor
    Köszönöm az infókat az SS kampánnyal kapcsolatban.
    Az újrajátszás-loadolás-egyéb "csalás" témához: Tegnap olasz kampánnyal 50-es fokozaton megcsináltam az első (asszem) három pályát, a görögöknél elakadtam egy kicsit, majd ma megoldom. Ebbe a kampányba már korábban is belekezdtem, és (asszem) a harmadik pályán a franciák ellen a hegyekben nem igazán tudtam mozogni, bele is buktam. Tehát már a korábbi pályákon is hegyenvölgyönjáró gyalogságot nem árt beszerezni és egy kicsit kiképezni. Most hogy újra játszottam az elejétől figyeltem erre, a hegyekben már nem volt gond, elsőre sikerült megvernem, a saját egységeimből egy tapasztalatlan lovasság (kb. 150pp) elvesztésével ami szerintem belefér. Azt vettem észre, hogy ha jobban haladok, több ellenséget likvidálok és több kisebb települést foglalok jobban adja a presztizst, így ezen a pályán a vége felé már a második (valami 2000 nevű) vadászgépemet tudtam megvenni, és az előző pályákon is vettem ugye a kisebb vadászgép mellett nem a legolcsóbb egységeket. Ebből azt akarom kihozni, hogy szerintem a pályaújrajátszásos módszernél az első meccs egy új ismeretlen pályán amolyan előzetes infószerzés, amolyan második eligazítás a szöveges instrukciókon felül (amit amúgy sem értek midig teljesen). Én is használtam eddig sőt, néha most is használom a load-autosave megoldást vagy egyáltalán a mentést pálya közben, de akkor a kis csalás miatt már nem olyan jó érzés a győzelem, így erről is leszokófélben vagyok. Viszont a pályaújrajátszásnál ilyen lelkiismeretfurdalásféle annyira nincs, legalábbis nálam. Hát az adományos módszert viszont nem ismerem, de nem is venném soha igénybe. Persze hosszú egy negyven pályás kampány, de két pálya közötti mentéssel legalább többször neki lehet ülni. Amire már többször rácsodálkoztam, hogy a pályák tbbségét 50-esen csak nagy nehézségek árán legfeljebb az utolsó körben tudtam briliánsra hozni. Visszatöltés nélkül tényleg csak könnyebb fokozaton lehet a kampányokat megcsinálni, mert az egységvesztés a későbbi pályákon a tapasztalatlanabb egységekkel nehezen vagy egyáltalán nem pótolható. Bár az új egységek vásárlásánál szintén van újítás a modolt kampányoknál, ami szintén kompenzálja a tapasztalt egység elvesztéséből következő hátrányt. Sokszor kiképzett egységet adott vásárláskor a játék, pl. a seregem fele alig volt túl a 100 tp-n, de már ekkor az új egységet alapból 100 tp-vel adta. De hogy ez pályafüggő-e vagy egyébként is lehetséges elérni bármikor nem tudom. Összesséében szerintem nagyon kiegyensúlyozott lett a játék, és sok csalásra (ill. esélykiegyenlítésre...) nincs szükség.
  • kerla
    Nem fordítva? Kinyomtattam a scenario listát, a GE-hoz 49 a GWC-hoz pedig 44 scenariot ír, ráadásul a GE 1946-ban ér végét, míg a másik 45-ben.
    Melyikben van több alapjátéktól eltérő, megbuherált pálya? Ilyen téren a WGW nagyon bejött, sok különleges scenario volt benne.

Akkor a magyar kampánnyal ezek szerint nem én voltam béna :) Egyébként az adlerkorpson szoktam meglesni a kampányokat, hátha van vmi új.
  • PetruZ
    A GE és a GWC is jó, a GWC a hosszabb.
    A magyar kampány sajnos hibásan megy Adlerkorps-szal, én meg már nem fogok másra váltani, de próbáltam, az eleje érdekesnek tűnt (amíg fel nem bukkant az első hajó a szárazföld közepén, ami légvédelemként funkcionált :) ).
  • kerla
    Greater Europe - kampányt játszotta valaki? Miylen? Érdemes belevágni? Vagy a German world campaign inkább? Vagy ennek a modified változata? Játszanék egy magyar kampányt is szívesen, nem tud vki ilyenről? Korábban vki írt ilyesmiről, de az nálam nem működött.
  • kerla
    Végig viteem a Wermacht Generals War kampányt, hosszabbra számítottam, több pályával, de kiegyensúlyzottságban nagyon megfelelt, egyetlen egyszer kellett belenyúlnom, mikor Dánia ostrománál kizárólag ejtőernyősökkel lehetett elfoglalni egy várost, de se ilyen egységem, sem pénzem nem volt... Összességében ajánlom mindenkinek, bár azt sajnálom, hogy csak 1940. májusig tart..azaz rövid..szívesen folytattam volna...

Ötlet vmi jó pályára? Mibe kezdjek, melyiket érdemes ha a kiegyensúlyozott, végigjátszható pályát akarok???
  • PetruZ
    Kb. így csinálom én is. Legutóbb akkor volt szükségem kis "ajándékra", amikor a German World Campaign-ban a Sollum pályán a gép még a szokottnál is jobban csalt(*) és a légierő meg az ágyúk nagy részét elvesztettem, néhány földi egységgel együtt. A sivatagi pályákat mindig is utáltam, az angolok nyakig beássák magukat és csak kínkeservesen lehet előrehaladni - ágyúk/bombázók nélkül meg szinte lehetetlen. :) De a legjobb mégis az volt, amikor egy elvileg minden tekintetben gyengébb King George V csatahajót három Bismarck három körön át nem bírt szétszedni, az egyikkel vissza is kellett vonulnom, mert kis híján az is odaveszett...

(*) Értsd: Ha akármelyik játékban a random faktor kismértékben bejátszik nem túl reális eredmények előidézésére, akkor az az esetemben *mindig* legalább 50%, hogy bejön. ;)
  • kerla
    LSSAHPAUL: Milleren szerintem 100-nál sincs esélyed, illetve lehet, hogy kínkeservesen eljutsz tovább, de végig szerintem nem. Régen én is mazochistán toltam, inkább 20-szor újrakezdtem, de nem trükköztem, de tulajdonképpen az újrakezdés, a load opció, a sok mentegetés ugyanúgy "csalás" mint ha dráa Führerünktől kérek pár ezer prestige-t plusszba :) Sajnos nincs időm sok órát eltolni 1-1 küldetésre, pláne ha 40-50 térképes-pályás kampányba kezdtem..szóval nehéz eldönteni, hogy hogyan. Élvezhetetlen ha túl könnyű, ha direktbe csalsz, de akkor sem jó ha pikk-pakk ledarálnak és 120-szor kell visszatölteni mindig, mert ha egy egységet vesztel, biztos bukta....

Szóval keresem a középutat, inkább közepes erősségen vagy erősen kezdem és ha nagyon beakadok, kis prestige ajándékba, kizárólag feljavítás és nem vásárlási célzattal. Lényeg, hogy aránylag kiegyensúlyozottan menjen a játék és max egyszer kelljen újrakezdeni egy pályát.
  • LSSAHPAUL
    Én játszottam egy ilyesmit asszam LSSAH volt a neve de nem jött be.. a játék igazi sava borsa az hogy gondolkodunk hogy mit vegyünk!!!! ez a lényeg :)
  • PetruZ
    A vásárlást nem lehet kiiktatni a mod-okkal, itt nem erről van szól. A kampányt ismerem (az elejét), a szöveg ismerős, egyszerűen csak arra vonatkozik, hogy tényleg ne vegyél semmit, csak a kezdeti egységekkel, plusz a kiegészítőkkel, meg az esetleges upgrade-ekkel és prototípusokkal vidd végig.
    Én ilyen mazochista biztos nem leszek, ennyire nem is vagyok penge, és időm sincs mindig újrakezdeni. :)

Ha nem a megfelelő equipment fájlt használod a játékhoz, akkor történhetnek furcsaságok, pl. rossz helyen megjelenő, vagy rossz képet viselő egységek, meg ilyesmi.
  • masiktibor
    üdv mindenkinek!
    Jelenleg az SS kampányt játszom 50-esen. Általában minden küldetést 50-es fokozaton játszom többszöri pályaújrakezdéssel, ha jól tudom az alapbeállítások között ez a legnehezebb fokozat. Az elején három SS gyalogsággal indít a játék, persze ad még csak azon a pályán használható egységeket. Úgy nagyjából végig szoktam futni a pálya előtti szöveget hogy tudjam mit hol keressek a térképen, de az angol nem megy jól így nem mindíg értem az összes instrukciót.
    Ebben az SS kampányban olvasok a pályák elején valami olyasmi utalást, hogy akkor valósághű a játék ha nem veszek új egységet. Lehetséges az, hogy ennek ellenére engedi a vásárlást? A spórolgatás és egységvásárlás előtt jó lenne tudni, mert valahol már olvastam olyasmit, hogy ha nem a megfelelő játékverziót használok egy kampányhoz, akkor nem úgy működnek a pályák.
    Aki ismeri ezt a kampányt és válaszol, előre is köszönöm segítségét.
  • PetruZ
    A tactical bomber-ek között is van még néhány géptípus, főleg a későbbi Ju modellek, amelyek hordozhatók.
  • LSSAHPAUL
    :) Valóban, a Bf109 T1-en kivül csak a BV 155A-1 tudott leszállni anyahajóra és a játékban is csak ennek 0 az értéke.
  • PetruZ
    Megintcsak a Suite: "carrier deploy" checkbox. :) Csak a BV és a T-1-es képes a GZ-ről felszállni és oda leszállni.
  • LSSAHPAUL
    Vikiből némi segítség: Bf 109 T "Trägerflugzeug"
    Messerschmitt Bf 109 T-1A Bf 109 ezen verzóját a Graf Zeppelin repülőgép-hordozóra tervezték. A Bf 109E-3-tól annyiban különbözött, hogy a szárnyfesztávolságát megnövelték 11,08 méterre. Mivel a Graf Zeppelin nem készült el, ezért Norvégiába került az elkészült 63 db BF-109T az I/JG.77 kötelékébe.

• LSSAHPAUL
    Újat kezdtem, már sedánnál járok (kb6.küldi) de újjabb anomáliára bukkantam :) Bf 109 E-3 VS Bf 109 T-1 A kettő között annyi a különbség hogy a T-1 drágább, kicsit később kapható, illetve egy valami ismeretlen dolog ami az egyiknél 83 a másiknál 0
    Mi lehet ez az ismeretlen tényező? :)
    Equip Name Cost Unknown
    Ar 65F-1 408 144
    Bf 109B-2 540 83
    Bf 109D-1 708 83
    Bf 109E-3 780 83
    Bf 109F-4 924 83
    Bf 109G-10 1068 83
    Bf 109G-2 972 83
    Bf 109G-6 996 83
    Bf 109K-4 1260 82
    Bf 109T-1 816 0
    BV 155A-1 1164 0
    Do 335A-1 1344 92
    Fw 190A-3 1272 89
    Fw 190A-8 1320 89
    Fw 190D-9 1248 89
    He 112B-2 684 222
    He 162A-2 1272 85
    He 51C-1 408 144
    Me 262A-1 1836 91
    Me 262A-1b 1956 91
    Ta 152H-1 1416 89
  • LSSAHPAUL
    Jaaa akkor ok :) Ezt láttam hogy érdekes módon ezeknek az ágyuknak van valami supportjuk holott épp ez nincs.. na ekkor szántam rá magam hogy megnézem excelben :p
    A reptéres móka az elég durva annak aki utazik.. ha megérkezik épségben és kiszáll utána ráront a szélrózsa minden irányából az összes egység :) szal a túlélési arány kb 10%.. de hát nem az én egységem ;)
  • PetruZ
    Dehogy nincs feltüntetve: az Equipment ablakon bal alul vannak a spéci bitek jelzései ilyen checkbox-okban. A "support fire" mezőre oda is van írva hint-ben, hogy fordítva működik: ahol van pipa, az nem ad support fire-t. :)

A reptér elfoglalós meg jó móka - ha nincs légvédelem a közelben, mert akkor pikkpakk szétkapják a szállítógépeket. :)
  • LSSAHPAUL
    Petruz: A legujabb asszem 2009 márc. suite-t használom alapból, de ott nem volt feltüntetve hogy az ágyú ad vagy nem ad support fire-t..
    Kerla: És ha 100-on kezdeném újra? Úgy már lenne esély?
    Gyalogost minden pályán használok ilyen foglalásokra, ugyanis nem kell hogy tiéd legyen a reptér :D Szal már a lengyel pályán igy foglalom el az összes repteret 4. fordulóra :) De a többin is ezt csinálom csak több gyalogossal :)
  • PetruZ
    Persze, csak reptérről reptérre. És igen, nem sok haszna van, szerintem csak a valósághűség kedvéért lett így megcsinálva. Sose használtam (talán csak egyszer, és akkor is gebirgsjaeger-eket vittem). :)
  • kerla
    Petruz, ágyú légi szállíthatósága??? Gondolom csak reptérről reptérre? Úgy azért sokszor nem lehet kihasználni, egy bombázó hasznosabb, nem?
  • kerla
    Bizony, jó pár év játék után sikerült rájönnöm nekem is erre a nem is olyan apróságra! :) Viszont ettől függetlenül vegyesen vásárolok ágyúkból, mert jó ha segít védekezésnél, de határozottan rossz ha támadásban vagyok és védekezésnél elpuffogtatta az összes muníciót, pláne nem 5-6 mező távolságra lő és a sebzése is kevesebb :)
    Másrészt ne kezd újra a Millert, mert meg fogod bánni, vagy hát...hmm... én ennél a küldinél csaltam először, cseréld le az ágyúkat, azaz írd át másfajtára. De télleg bajban leszel a 20-25-ik küldi körül, bármilyen ágyúval..
  • PetruZ
    Ezek már rég ismertek, bár én mindig megkockáztatom a használatukat, túl jók ahhoz. :) Egy 21 M18-as jó esetben leszed egy komplett gyalogságot, 3-4 ilyen lebontja a fél várost az entrenchment-ekkel együtt, szóval az ellentámadásnál már ritkán van szükség support-ra.
    A "valamiért más" ágyúk specialitása meg a légi szállíthatóság.

(Excel helyett használd a SuitePG2-t, sokkal több infót fogsz látni.)
  • LSSAHPAUL
    Van egy fontos dolog amire rájöttem!
    Az alábbi (német) ágyúk egyáltalán sohase segítenek védekezésnél (combat support): 17 K18; 21 M18; 21 K38; 15 K39
    Excelbe töltöttem be az equipment filet, és egy "bit" ezeknél magasra van állítva a többi ágyunál 0..
    Van még különlegesség csak nem tudom miben nyilvánul meg.. az alábbi ágyúk valamiért mások mint a többiek: 21 NbWf42; 30 NbWf42; 7,5 LG40; kz 8 GrW42; 10,5 LG42
    sajnos újra kell kezdjem a millerizét mert elbasztam a pénzt ilyen 6ot lövő szuper ágyúkra viszont inkább lett volna a sima 4 et lövő, de védekezésnél segítő... :p
  • kerla
    Bizony, az elejét még én is élveztem.. :)
  • LSSAHPAUL
    A millerblitzben megcsináltam Dunkirket de csak sima victoryval :p és most jött be egy olyan "pálya" ahol ki kell választani hogy a továbbiakban Blitzkreig vagy Greater Europe kampányt akarok játszani.. ez utobbit választottam és nagyon bejön ez a Giblaltári pálya!
  • kerla
    spanish: Igen, annak a telepítés nélküli, komplett pakknak az egyik kampánya, ahogyan a Millerblitz is. Viszont utánaolvastam a máshonnan leszedett leírásokban és teljesen rendben van minden a kampánnyal, így találta ki az alkotó.....most már egészen egyenesbe jöttem, szépen haladok és tetszik a sok apró, kezdeti kampány!!

LSSAH Paul: igen, elég sok a hasonlóság az alap-kampánnyal és nagyjából majd 42/43-as küldetéseknél leszel bajban, egész konkrétan az Afrikai-El Alamein (környéki) volt az első, ahol elment a kedvem tőle, miután még javában PIII-PIV szériával és 10-es egységekkel, pár repcsivel álltam szemben a 15-ös fullextra szövetségiekkel szemben, nem is beszélve a kb 5-6-szeres légi túlerővel. Ez ugye a valóságnak nagyjából megfelelt, de én attól még nem élveztem... :) Természetesen nagynehezen meg tudtam volna csinálni, de a következő pályán már az egységeim elvesztése után tutira elhasaltam volna...De kíváncsi leszek a Te vélemnényedre is...
  • LSSAHPAUL
    Még csak Dunkirk-nél járok szal én passzolom a kérdést.. viszont eddig minden ugyanaz mint az alap kampány... :P :P :p
  • spanish
    A Wehrmachts G. War része annak az 50 kampányos PG2 lite-nak?
    És a Millerblitz?
  • kerla
    Elolvastam újra a küldetés leírást, úgy fest minden okés, tényleg ilyen kevés egységet lehet lerakni és tényleg el kell veszíteni.. A Dán viszont kitolás, mert kell hozzá ejtőernyős, pénzem meg egy kanyi vas sem, úgyhogy meguntam és kértem a Führertől párezer prestige pontot fejlesztésre. Természetesen kaőptam :-)