Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

És a harckocsik/páncéljármûvek esetén hol lehet halványan generációs vonalat húzni?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Már olvastam, utólag is grat :-)

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Mint már sokszor említettem, nincs betonba fektetve a generációs meghatározás. 😊

-Drón-kezelés (nem a gép mikéntje, beépíthetõ akár egy F-4-esbe is a szükséges elektronika)
-Energia-fegyverek (detto)
-Fejlett radarrendszer, integrált ECM/ESM és adatközlés (az F-35-ösben is benne van, az pedig csak 5. gen.)

És így tovább.

Szerintem a 6. generáció inkább a pilóta nélküli gépekre való átállás lesz.

2030-ig kell megvalósulnia az alapgépnek, addig még van 20 év, a régi F-15J és F-2 flottával fogják addig kihúzni vagy majd bérelnek 4++ generációs gépeket? Számomra nem tûnik logikusnak egy jó 10-15 éves korszerû gép nélküli idõszak.

Senki nem mondta, hogy nem vesznek még 4++-os gépeket (mondjuk fejlesztett F-2B-t), csak azt, hogy az 5. generációt (F-22, F-35) kihagyják.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Plusz egy 2000 km-es hatótávolságú folyékony vagy szilárd hajtóanyagú BM semmivel sem tûnik olcsóbbnak, mint egy elhárító rakéta. Sõt...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
A Scud ehhez kicsi, Irán több, mint 1500km-re van Izraeltõl, a ~550km-es hatótávolságú SCUD-C is kevés ehhez. Iránnak persze vannak potensebb rakétái (a csúcs ezek közül most a Shahab-3, ~2000km-es hatótáv, ~900kg-os harci fej), de a mennyiség terén olyan jól nem állnak õk sem. Tehát azért a három Arrow üteg, plusz a Patriot-ok együtt elég potens ballisztikus rakétavédelmet jelentenek.

Ahhoz kevés az F-15J gépállomány, hogy csak azzal kihúzzák, az F-4-esek helyére meg kell még majd gép. Az F-2-esek színvonalát nem ismerem, gondolom minimum F-16C Block50/52 szinten lehetnek, de biztosan korszerûsítésre fognak szorulni 20 éven belül.

Molnibalage
Háááááááát... A gépek strukturálisan öregek lesznek. Szeritem F-35 vásárlás elõtt utóbb befigyel, akárhogy húzodoznak tõle...

Az F15-el simán kihúzzák még 20 évig pláne, hogy nem is nagyon háborúztak az elmúlt fél évszázadban.

1, Mitõl lesz ez a gép 6. generációs? Hol van a generációs ugrás? A fegyverzet miatt? Az új lopakodó képesség talán? Ez még így akár 5+ generációnak is elmenne, akkora elõrelépést nem látok így a leírtakból, mint ami a 4 és 5 gen. között van.

2, 2030-ig kell megvalósulnia az alapgépnek, addig még van 20 év, a régi F-15J és F-2 flottával fogják addig kihúzni vagy majd bérelnek 4++ generációs gépeket? Számomra nem tûnik logikusnak egy jó 10-15 éves korszerû gép nélküli idõszak.

Fõleg, hogy egy Scud rakéta lelövése min.20X annyiba kerül mint az elõállítása. Scud utánzatokat végtelen mennyiségen gyárthatnak az Irániak darabonként 100-200k-ért. Egy lelövéséhez gondolom min. 2 Arrow-ot indítanak aminek meg mennyi is lehet a darabára? 1-2milla?
Persze lehet, hogy hülyeségeket beszélek. Sajnos nem tudom a számokat.

[NST]Cifu

Az ATD-X röntgen rajza

Fantáziarajzon az F-3

A "Cloud-shooting" elképzelés

A vadász-drón "Cloud-shooting", az 'ellenfelek' PAK-FA vadászgépek, MiG SKAT robot-drónok és egy Il-76 szerû AW&C

[NST]Cifu
Lefordítva:

Izrael nem akar már fellépni az Iránhoz hasonló rakéta-fejlesztõ országokkal, inkább az Arrow légvédelmi rakétarendszerben bízik.

Tették mindezt a harmadik Arrow üteg rendszerbe állításakor.

Érdekes pálfordulás mindenestre...

Nekem egy rendész szds anno azt mondta - mikor ami/magyar közös ugrás volt itthon - hogy teljesen normális hogy századonként eltörik pár láb. :-S Lehet hogy többek közt ezért is jár a vörös baret.
Hypo
".. The Israel Air Force is stepping up its preparations for a possible missile war with Iran and its proxies, with a new “Arrow” ground-to-air missile battery about to become operational.

IDF journal Bamachaneh reported that the new battery – the IAF's third – will begin operating soon, and will join the aerial defense "umbrella” provided by the IAF's Cherev Magen (“Defensive Sword”😉 unit, which operates the Arrow system."

qtab986
OFF
Ez fájhatott:

[NST]Cifu
Közben érdekes dolgok derültek ki a következõ Japán vadászgéprõl.

Ugye Japán jelenleg már elavuló félben lévõ (vagy már elavult) F-4EJ, és viszonylag modern F-15J, illetve F-2 vadászgépekkel rendelkezik. Japán a 2000-es évek közepén nagy hadjáratot indított, hogy megszerezze az F-22A licencgyártási jogát (hasonlóan az F-4EJ és F-15J gépekhez), ám ez kudarcot vallott. Az F-35A esetében azonban még csak komoly érdeklõdést sem mutattak furcsa módon. Ehelyett van ugye a lassan csordogáló ATD-X demonstrátor program, amely egy F-35 szintû lopakodó gépet takarna, ám csak technológiai demonstráció céljából.

ATD-X fantáziarajz

Nos, most bejelentette a Japán védelmi miniszter, hogy az ország légiereje kihagyja az 5. generációt, és 2030 körüli rendszerbe állítással inkább egy 6. generációs gépre koncentrál. Az elvárt képességek:

-Fly-by-Light, vagyis a botkormány és a kormányfelületek között optikai kábel viszi az adatokat, amit nem zavar az esetleges elektronikus zavarás, vagy az EMP. Japán egyébként e téren élen jár, a Kawasaki P-1 tengerészeti járõrgépen 2007-ben debütált a technológia.
-Fejlesztett lopakodó képesség, ami túlszárnyalja a vetélytársakat.
-A lopakodó gépek felderítésére is hatékony radar és más érzékelõ rendszerek.
-"Cloud shooting", vagyis egy gép által indított rakétát egy másik gép vagy az AW&C felõl érkezõ adatokkal vezetnek rá. (Erre a Gripen már ma is képes az AMRAAM-al, és fejlettebb szinten a Meteorral is képes lesz)
-Új hajtómû, amely nagy teljesítménye ellenére kis keresztmetszetû, a kiömlõnyílás környékén (esetleg a gázsebesség fokozó szoknya?) kerámia bevonatú.

Ezen technológiák kifejlesztése a 2014-ben felszálló ATD-X-en lesznek kifejlesztve. További képességek terén pedig 2040-es határidõvel az alábbiak kerülnek még kifejlesztésre:

-Hálózati rendszer és felderítõ drónok. A drónok feladata a gép körüli légtérben cirkálva az ellenséges lopakodó gépek felderítése, majd az adatok továbbítása az "anyagépnek" és a többi baráti egységnek.
-Irányított energiafegyverek alkalmazása (itt az eredeti Flightgobal-os hír lézert említ, de a japán szöveg fordítása irányított energiát említ, tehát nem feltétlenül lézer, hanem lehet mézer, részecskeágyú vagy hasonló is).

Minden estre elég durván hangzik, hogy Japán a vadászgépfejlesztés terén nem követni, hanem diktálni szeretné a "divatot", de annyira nem meglepõ, hogy elõhozakodtak egy ilyesmivel, mert reagálni kellett a Dél-Koreai KF-X vadászgép építési tervekre, amelyek egy kb. Rafale szintû gépet vizionálnak 2020-ra...

[NST]Cifu
Kérdés: CIFU mit lehet tudni a Kitty hawk lehetséges Indiába vándorlásáról? vagy csak kacsa volt?

Csak kacsa volt, feltehetõen az Indiai nacionalistáktól származhatott az ötlet a Kitty Hawk kivonásának közeledtével, 2007-tõl (még "részleteket" is gyártottak, miszerint a Kitty Hawk "ingyen" érkezne, "csak" a 65 gépes repülõállományt kell kifizetni, ami túl jól hangzott ahhoz, hogy igaz legyen).

Robert Gates védelmi miniszter és a flotta képviselõi azonban 2008-ban egyértelmûvé tették, hogy soha nem volt tervben a Kitty el- vagy átadása, és az (akkor) 48 éves hajó nagyjavítás nélkül nem is mûködhetne már sokáig...

Bucser
Nézetbeli különbség 1x1 az orosz és az amcsi navy között.

Az amcsiknál a szuperhordozók stratégiai eszközök amelyek feladata, hogy bárhol a világon be tudjanak vetni 1-2 ezrednyi repülõerõt bármikor. Az õket körülvevõ flotta feladata a hordozó oltalmazása.

Az oroszoknál fordítva ülnek a lovon. A hordozó kísérõje a flottának és nem a flotta kíséri a hordozót. Azaz a Hordozó feladata, hogy oltalmazza a flotta egységeit és a flotta majd háborúzik rakétákkal és a többivel.

Kína pedig soha újkori történetében nem épített ilyen komplexitású hajókat mint amilyen egy hordozó. Ezért értelemszerûen a kisebbel kezdték.

Kérdés: CIFU mit lehet tudni a Kitty hawk lehetséges Indiába vándorlásáról? vagy csak kacsa volt?

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

A lövegcsövet figyeld,ott is markáns a különbség,és hátul a motortérnél.
Legvégsõ változatnál minden a test hátulján van.
De javasolnám a Makettinfon a német harcjármûves topikot,ott biztosabb információkat kaphatsz.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Buren
A kérdésemre találtam konkrét választ, itt az elsõ reply.

A korai és kései vadászpárducokat kereséseim szerint legkönnyebben a lövegpajzsokról lehet felismerni. Az utóbbinak kívülrõl van rászegecselve és egy picit nagyobbacska.

Csak azt nem tudom még hogy mikor kezdõdött a kései verzió gyártása, majd átnyalom a lengyel szövegeket köszönöm.<#eljen>

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Boconadi
és utánégetõvel 😄

Jagdpanther
ezt érdemes átnézni
Lengyel,de a lényeg kimazsolázható könnyen.

Annyit írtak róla, persze nem hivatalos kínai híroldalak, hogy a rakétaindító silókat megszüntették, a fedélzet átalakításával végeztek és lassan a felépítmény átalakítása is befejezõdik. Kb úgy nézhet ki most mint a képeken látható.

Egyébként ma a Charles de Gaulle indulás után mindössze egy nappal vissza is fordult a négy hónaposra tervezett Afganisztáni küldetésérõl. A meghajtórendszerhez tartózó egyik elektromos szekrényben zárlat volt.
Ha már szó eset a Shi Lang repülögép hordozóról akkor most jelenleg mi a helyzet vele ?
Volt már próbauton ? Vagy még mindig csak épitgetik , bajlodnak vele ?
Képesek lesznek-e befelyezni ? Mert évek ota csak épülget és még semmi nem látszik belöle azon kivül hogy le lett festve .
Én írtam hogy ez halott. Persze ettõl feltámasztható. :-)
Erre írta Cifu a választ. Mondjuk ha se angol, se francia hajót nem tudnak venni akkor érthetõ.
Buren
Mikortól pakolták a Jagpantherre a "WZF 1/4" típusú irányzékot? Annyit tudok hogy késõ-háborús példányokon volt rajta, de az mikortól kezdõdik a gyártásában? Ardenneken már rajta volt? Ott hogy oszlott meg a early/middle/late production verziók?

A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.

Molnibalage
Hahó, nem azt írja...

[NST]Cifu
Miért irod hogy halott lenne ?

Elolvastad Janáj hsz.-ét, amire válaszoltam ebben a hsz.-ben? 😊

Miért irod hogy halott lenne ? Gondolom nem azért vették ezt a ladikot ukrajnától hogy " kikötöi kaszinó " legyen ?
Másrészt kell nekik egy repülögéphordozó ami kész , ha másért nem hogy valamin tanuljanak a piloták , haditengerészeti személyzet stb . Ha jóltudom Braziliában lesznek képezve a kinai repülögép-hordozó kadétok ex francia Foch nevû repülögéphordozon .
Ha nem volna kinának ambiciózus haditengerészeti terve akkor gondolom nem eröltetné a kiképzési és épitési projektet .
Márpedig ahogy gondolom kinának erõsödik a gazdasági befolyása a világban ezzel párhuzamosan emelkedik majd nagyhatalmi ambiciója is amihez pedig flotta kell .
Volt egy régi cikk de nem találom. ott a szárny legvégén volt a pilótafülke

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Az amcsik mint ha próbálkoztak volna vele. Asszem csak a sugárpajzs 30t volt ami a pilótákat óvta. Így hamar kútba esett.

Az URL-ben egy másik van az inkább már rakéta mint repülõ

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Molnibalage
A kép önmagában vicces. Szuper / hiperszonikusnak kinézõ batárnagy valami tankol B-52-szerû szubszonikus cuccot.

A papír sokmindent kibír...

Molnibalage
Mert régesrég bebizonyosodott, hogy semmi értelme nincsa koncepciónak.

[NST]Cifu
Túl nehéz, túl veszélyes, túl kiforratlan. Kétlem, hogy elõkerül a közeljövõben. Addig nem, amíg van versenyképes alternatíva, az pedig akad.

Még az atomreaktor -> elektrolízis -> hidrogén -> hirdogén hajtású repülõgép is jobb opció nála jelenleg.

Molnibalage
Méretre ez mai napig a 2. legnagyobb rephordozó az jenki cuccokat leszámítva. Nincs ennél komolyabb méretre. Technikára van, de azt nem vehetik meg a fegyverembargó miatt. A franciák vélhetõleg eladták volna nekik a saját hordozó technikájukat. Ergo nincs kitõl nincs mit venni.

[NST]Cifu
Nem vonom kétségbe, hogy elõbb utóbb kész lesz. Csak a harcértékét nem tudom milyen lesz. (Mondjuk õk se :-) )

A lényeg a tapasztalatszerzés. Nyilvánvaló, hogy a semmibõl nem fognak egybõl Ford-osztályú CVN-t építeni.

Azt nem értem miért nem ugrották ezt a lépcsõfokot át és vettek valami komolyabb cuccot, vagy ahhoz ismeretanyagot. Tudom, az kemény valuta lenne, de legalább olyanba ölnék a pénzük aminek lesz harcértéke.

Mibõl gondolod, hogy ez így lesz. Nézzük csak, ki jöhet szóba:

-Az USA. Na õk nem. Egyfelõl nem fognak CVN-t építeni Kínának politikai okokból, másfelõl érvényes fegyverembargó van kínával szemben.
-Az Oroszok. Õk talán, de egyfelõl az õ technológiájuk ugyanott áll, mint a Varjag-ból kihozott kínai hordozó, csak valutáért, ráadásul pedig a kínai mérnökök és hajógyárak nem profitálnak semmit belõle.
-A Franciák / Angolok. Õk rendelkeznek még valamiféle tapasztalattal, de méregdrágán dolgoznak, de náluk is él a fegyverembargó.

Szóval sok opció nincs éppenséggel...

Konkrétan minek Kínának hordozó? Mert gondolom nem akarja majd a világon nyomásgyakorlásra használni, hanem a partjai mentén ladikozik.

Elõször is Kína nagyban függ a külsõ erõforrásoktól, elsõ sorban az olajtól. Ez igaz a legtöbb országra, ám jelenleg csak a nagyhatalmak, elsõ sorban az USA, Anglia, Franciaország és még talán Oroszország képes adott esetben az érdekeit katonai erõvel is védeni a világ túl felén. Kína ki kíván építeni egy élvonalbéli flottát, ahhoz pedig nem árt egy ütõs hordozó sem. A cél nem az, hogy 5 éven belül legyen egy teljes értékû hordozó-flottacsoportjuk, hanem az, hogy 10-20-30 év múlva ha kell, akkor az erejét kellõ mértékben képes legyen fitogtatni (megfélemlítés) vagy akár bevetni a kínai érdekek védelmében. Lásd az US NAVY az olajtanker-háborúban (1980-as évek közepe) védelme alá vette a Perzsa-Öbölben hajózó tankereket, hogy saját (és szövetségesei) olajellátását ne veszélyeztesse az Iraki-Iráni háború...

Hogy kiveszett a nukleáris repülõgép ötlete...
Az egyik elképzelés

Nem vonom kétségbe, hogy elõbb utóbb kész lesz. Csak a harcértékét nem tudom milyen lesz. (Mondjuk õk se :-) )
Azt nem értem miért nem ugrották ezt a lépcsõfokot át és vettek valami komolyabb cuccot, vagy ahhoz ismeretanyagot. Tudom, az kemény valuta lenne, de legalább olyanba ölnék a pénzük aminek lesz harcértéke.

Konkrétan minek Kínának hordozó? Mert gondolom nem akarja majd a világon nyomásgyakorlásra használni, hanem a partjai mentén ladikozik. Piszkálja Taiwant, meg Auszikat. De ha nem egy potens cuccot tolnak oda, akkor az ellen a földi reptereivel nem nagyon fog megrettenni.

Mondjuk az tény, hogy feltételezhetõen nem tök hülyék, ezért valami értelme csak van a dolognak.
Ámen! törölheted a kérdést.

[NST]Cifu
Szerintem akadj le a témáról.

BTW állatmenhelynek már segítettem nem egyszer, két jelenlegi kutyám is befogadott eb (az összes eddigi kutyám az volt). A koldusos kérdés meg hülyeség a nézetem szerint.

Ezt a részét nem is kívánom tovább elemezni, pláne nem itt...

[NST]Cifu
Az. A kaszinó dolog a jelek szerint csak átverés volt. 😊

OFF
Ez még a tegnapi tálibos témához (aludtam rá egyet, de mégis megkérdem)
A hozzád legközelebb élõ kolduson te segítettél valaha is? Érdekel téged, hogy megfagy-e vagy sem? A képességeidhez mérten mennyit tettél, hogy a nyomorban (Magyarországon) élõknek jobb legyen?
Miért foglakozik valaki a tálibok terrorjával ilyen mélyrehatóan, ha a közelebbi dolgokat se tudja megoldani. Egy fagyhalál, vagy egy akasztás között van is meg nincs különbség...
ON

Lehet trollkodásnak tünik, de én ennek örülök. Legalább van ellensúly.
Tudom USA sokkalsokkalsokkalsokkalsokkal, de Kína az nagy falat lenne még neki is.

Molnibalage
A J-11 másolása is az lett volna. Röviden, a "kinemszarjale" hozzáállás mehet Kínának. Úgy sem tudnak vele semmit csinálni...

Azt hittem kaszinó lett belõle Makaón.........
Ez az ex-Varjag?

[NST]Cifu
Ez neked úgy néz ki, mintha halott lenne? 😄