Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Su-34????!!
Annak van!
P-800-as kombo....
Ha a P-800-ast r.repülõgépnek vesszük! Kinézete rakéta, rep.prof alapján: rob.rep<#fejvakaras>

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

[NST]Cifu
Nincs másnak vadászgépalapú (alacsony repülési magasságon támadó) szuperszonikus robotrepülõgépes nukleáris csapásmérõ képessége. Az Indiaiak terveznek hasonlót a BrahMos következõ generációjával, majd, egyszer...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

köszi
PrasCo
Annyira nem lazaság ez a "kikerül, megy tovább", mivel, ha a konvoj támadás alatt áll, tudtommal ez az elõírt követendõ harceljárás.
Molnibalage
A Francia Mirage-2000N ezredük pedig a maga módján egyedülálló jelenleg.

Ez mit jelent pontosan?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Azért csodálom a jenkik nyugalmát, egy ilyen után mindössze egy "Wow, holy shit" megjegyzés jön a szájukból 😄 Én szerintem ott helyben magam alá csináltam volna 😄

Õk meg kikerülik, aztán go tovább. Eszméletlen.

Y

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Alig bírt kijönni a robbanás a föld alól. Lehet két rúd dinamit volt.<#banplz>

Ezek jó hülyék voltak. Ha véletlenül jókor robbantanak akkor is max felborítják a kocsit. Jó, hogy nem 10m vasbeton alá rakják a bombájukat.<#hehe>

na így
Az angol Tornado GR.4-esek felett bizony gyülekeznek a felhõk. Pedig az adott kor technikai szintjének ennyire megfelelõ talán sosem volt a gép.
A képen az Afganisztánban leggyakrabban használt kétfajta függesztmény variáció látható: a szokásos pótosok és zavarókonténereken kívül a távolabbi gépen egy felderítõkonténer és két LBG a közelebbin egy célzókonténer két LBG valamint a konténer mögött két Brimstone látható.
[NST]Cifu
Ja, ez lemaradt:

A kínaiaknak mi a helyzet a hordozóhoz szükséges egyéb vasakkal. Vadászuk van/lesz. De légtérellenõrzõ és egyéb gépek, meg kísérõ flotta már van?

Lesz, a J-15, ami a J-11B (kínai Szu-27SzK) tengerészeti változata. Légtérellenõrzõ géprõl eddig csak fantáziarajzok láttak napvilágot.
Kísérõ flotta terén a modern légvédelmi és ASW / ASuW egységeik pedig elég ütõsek, csak még viszonylag kevés van belõlük (persze egyetlen CBG esetén nem is kell belõlük hatalmas mennyiség).

[NST]Cifu
Egyszerûen fizikai képtelenség normális tömegkeretek között megfelelõ körkörös védelmet biztosítani. Gondold el, hogy már most közel 70 tonnásak a modern harckocsik, és páncélzatuk csak szembõl képesek egy modern 120/125mm-es APFSDS lövedéket megállítani. Az összes modern harckocsi esetén az elvárás az, hogy szembõl képes legyen megállítani egy harckocsi nyíllövedékét, oldalról - hátulról ez nem elvárható, innen inkább a pct. rakétákat tekintik veszélyesnek, ezért feküdnek rá a CE védelemre és itt jönne képbe az aktív védelem.

Az amerikai FCS program esetén a ~30 tonnás tömeghatárt úgy tartották elképzelhetõnek, hogy még a beérkezõ KE lövedékeket is aktív védelem hatástalanítaná. Passzív védelemmel nem lehet megoldani ilyen kis tömeg mellett a megfelelõ védelmet.

durva!!!

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

[NST]Cifu
A francia vasak mennyire vannak kipróbálva? Volt éles bevetésen a flotta? Hordozó, tengó, stb.

Az elsõ öböl-háborúban az amerikai és angol egységek mellett a franciák voltak a fõ ütõerõ, nem szerepeltek annyira rosszul. Az elsõ Afganisztáni akciókban is részt vettek. Gondok persze akadnak keményen. A CdG költségkímélésre készült, emiatt aztán utólag kellett áttervezni és átépíteni immár háromszor. A tengóik az 1980-as évekig beltechnikában jók voltak, de áramlástechnikailag szörnyen el voltak maradva, ezen csak az 1980-as évek közepén javítottak (Rubis -> Améthyste osztály, Le Redtambule -> L'Inflexible osztály), de igazából a következõ hajóosztályuk lesz e téren modernnek tekinthetõ (SSN -> Barracuda osztály, SSBN -> még nincs neve). SLBM rakéták terén bõ 20 év lemaradásban vannak, de lassan hozzák be a lemaradást.

Hozzá kell tenni, hogy a franciákra jellemzõ, hogy igen sokat gyakorlatoznak változatos helyszíneken. Ha rákeresel a Youtube-on a Csádi Mirage videókra, akkor lehet látni mirõl van szó. A Francia Mirage-2000N ezredük pedig a maga módján egyedülálló jelenleg.

Összességében elmondható, hogy bár az utóbbi években annyi gyakorlati tapasztalatuk tán nincs mint az USA-nak vagy az Angoloknak, de mögöttük rögtön õk jönnek. Általában az elsõk között vannak békefenntartó egységek terén (2006 Libanonban is a francia egységek érkeztek meg elsõnek).

Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József

Azért ez a majd az ALQ212 óta, már annyira nem majd. Ennek az utóda lesz az F35ben is csak pöppet potensebb verzióban. Az IR rakéták ellen príma.

M1A1HC/M1A1HA+/M1A2
Torony front: 880-900mm KE, 1310-1620mm HEAT
Test front:560-590mm KE, 510-1050mm HEAT
Test alsó front része:580-650mm KE, 800-970mm HEAT

M1A2 SEP
Torony front: 940-960mm KE, 1320-1620mm HEAT
Test alsó front:580-650mm KE, 800-970mm HEAT

Leclerc:
Torony front: 890-910mm KE , 1220-1420mm HEAT,
Test front: 580-600mm KE, 1040-1060mm HEAT
Test alsó front: 780mm KE , 850mm HEAT
Test oldal: 90mm KE, 420mm HEAT,

Leopard 2 A5-A6
Torony front: 920-940mm KE , 1730-1960mm HEAT,
Test front: 620mm KE, 750mm HEAT
Test alsó front: 620mm KE , 750mm HEAT

Úgy néz ki hogy a Leo 2 test páncélozása nyûgösebb a HEAT lövedékekre mint a Leclerc vagy az M1A2 SEP.Nem tudom hogy a + front kieg. páncél mennyire segített ezen a gondon a spanyol,görög,svéd módosulatok esetében.Meg ha emlékeim nem csalnak volt még valami Leo-2 A6 EX módosulat ami elég hasonlít (vagy ugyanaz?) a Leo-2 E-re...

A 90mm-es KE védelmet egy picit kevésnek találom.Ezek szerint oldalról még mindig nagyon sebezhetõek még a modernebb MBT-k is...

3.00-tól nagyon jó!
Jó gép és kész!

A francia vasak mennyire vannak kipróbálva? Volt éles bevetésen a flotta? Hordozó, tengó, stb.

A kínaiaknak mi a helyzet a hordozóhoz szükséges egyéb vasakkal. Vadászuk van/lesz. De légtérellenõrzõ és egyéb gépek, meg kísérõ flotta már van?
[NST]Cifu
Gazdasági témát inkább ebben a topicban.

Bucser
Japánban az idõsebb korosztály együtt él a fiatalokkal. Sokszor az történik, hogy "évekig" elfelejtik a párnák közt elhunyt öreg halálhírét bejelenteni. Így szépen felveszik a nyugdíjat utána. És mivel magas az átlagéletkor senki nem kérdez utána...

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Nézd egy Jobbikos szemével.....
Globalizáció a megoldás, vagy lakosságirtás (egy nem létezõ nyugdíjas nem kér pénzt) Durván hangzik, de ami ma az egészségügyben megy az "hulljon a férgese" móka....

[NST]Cifu
Figyelembe véve, hogy mennyire drasztikusan öregszik a lakosság, én úgy 30 évet adok még, és beleroppan ebbe a gazdaságuk, hacsak valamiféle csoda nem történik. Márpedig egyelõre nem úgy tûnik, hogy csodák történnének (lásd Japán államfõ és a jegyban elnök közötti huzavona a Jen leértékelése kapcsán).

Bár én csak kívülrõl, távolról, szûrõn keresztül látom a helyzetet 😄

Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Bucser
Japán a saját jövendõbeli nyugdíjasainak tartozik. Egyelõre.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Bucser
Ja mint a Buherseregben😊

[NST]Cifu
A btvt.narod.ru oldalon aztatat írják, hogy francia források szerint a Leclerc képes túlélni egy szembõl érkezõ M829A2 APFSDS-DU lövedéket a toronynál illetve a test felsõ részén (glacis), ez kb. 700m KE átütés elleni védelemnél erõsebb. A HEAT elleni védelem terén a TOW-2A a minta, vagyis ~1200mm CE. A torony teteje 600-700mm CE-t bír, ami szintén elég jó érték.

A méretnél is túlbecsültem a Leclerc-et, itt azt írják, hogy befoglaló általi tér 17,5 köbméter, tehát jóval kisebb, mint az M1A2 Abrams (21 köbméter) illetve a Leo2 (19,4 köbméter), ez alapján a ~15-20%-al kisebb tömeg nem is olyan eszeveszettül alacsonyabb érték.

Nem tudom, ahol írtak sorozatot ott proto és elsõ szériák voltak. A többinél meg nem írtak sorozatot.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

[NST]Cifu
Vagyis a lenti adatok az elsõ szériás Leclerc-re vonatkoznának? Hmmm... ha ez igaz, akkor a Leclerc még durván lenne manapság? Huhh...

Sajnos sok mindent nem találok e téren. Feltételezések vannak, hogy a Leclerc titánium réteget használ az általánosan bevált wolfram vagy DU helyett, ezért könnyebb. De ez csak találgatás...

[NST]Cifu
Sajnos nem tudok ilyen képrõl. Most nekiálltam egy kicsit kutakodni, de értelmeset továbbra se nagyon találtam. Itt egy kép egy Puma IFV protoról. Lehet látni a kiegészítõ modulokat (ezekre kívülrõl egy fedõlemez kerül még), az elvet kb. lehet látni. A második kép talán elég nagy (ezért kellett külsõ oldalról linkelni), hogy a moduláris páncélzat látható legyen, a kis kerek fedõkupakok alatt találhatóak rögzítõcsavarok fejei. A torony középsõ, hosszúkás fedõlemezénél pedig úgy tûnik, hogy felhajtható, a felsõ szélénél mintha zsanérok rögzítéseit lehetne látni. A fedõlapok alatt van maga a kiegészítõ páncélmodul.

Félreértettél, tényleg nem voltam képbe. Én semmit sem találtam a 10-es és 11-es sorozat páncévédettségérõl. A legtöbb helyen a proto és az elsõ sorozatok védettségét boncolgatják.

[NST]Cifu
Szinte már a nyakamon is érzem a tilót... 😄

Naszóval, onnan indultam ki, hogy a Leclerc tornya (~18 tonna) bõ 5-8 tonnával könnyebb, mint az Abrams vagy a Leo tornya. Méreteiben kissé kisebb, de ez nem indokolja a 25-45%-os különbséget.

Aztán elkezdtem utánanézni, és lám mi találtam - természetesen ezek becslések, de hozzávetõleges értékeknek talán elfogadható (forrás ez esetben az SB fóruma, de az adatok szerintem a jól ismert forrásból származnak):

M1A1HC/M1A1HA+/M1A2
Torony front: 880-900mm KE, 1310-1620mm HEAT
Test alsó front része:580-650mm KE, 800-970mm HEAT

M1A2 SEP
Torony front: 940-960mm KE, 1320-1620mm HEAT
Test alsó front:580-650mm KE, 800-970mm HEAT

Leclerc:
Torony front: 890-910mm KE , 1220-1420mm HEAT,
Test front: 580-600mm KE, 1040-1060mm HEAT
Test alsó front: 780mm KE , 850mm HEAT
Test oldal: 90mm KE, 420mm HEAT,

Hááátt... ezek az adatok elég mellbe vágóak, a Leclerc közel van az M1A2 SEP szintjéhez, bõ 17 tonnával kisebb tömege ellenére... <#wow1>

Hát ez kínos. Visszaszívom. A Leclerc ott van páncélzat terén, mint a Leo2 és az Abrams. 😄

Errõl a moduláris páncélzatról van vmi kép? Mert nem tudom pontosan elképzelni, h van egy alappáncél és arra lehet kvázi elemeket felrakni (mint a súlyzótartóra) vagy csak egy vázkeret van és arra kerül minden?

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

"A páncélzata ugyan nem olyan erõs, mint a Leopard 2A6-é vagy az M1A2-é..."

No, ez új nekem, mesélj mit tudsz?

[NST]Cifu
Végül is a "nagyok" (USA, Oroszország) mellett csak õk csinálnak mindent maguk (saját CVN, amivel egyedülállóak az USA mellett, saját SSN és SSBN osztály, saját SLBM rakétával (az angolok amerikai Trident D5-ösöket vettek), saját vadászgép, saját harckocsi, stb.). Szóval azért ha le is lehet sajnálni õket mondjuk az USA-val összehasonlítva, azért tiszteletre méltó dolgokat hoztak össze.

A Leclerc igen modern kis harckocsi, a fedélzeti tûzvezetõ rendszere és adatkapcsolata egy-az-egyben átkerült a brit Challenger 2-be. Ráadásul a nyugati harckocsik közül (nem számítva ide a távol-keleti japán és koreai fejlesztéseket) csak õk döntöttek az automata töltõberendezés mellett. A páncélzata ugyan nem olyan erõs, mint a Leopard 2A6-é vagy az M1A2-é, de nagyon logikusan van megcsinálva - a páncélelemek csavarkötéssel vannak rögzítve, harctéri sérülés esetén könnyedén javítható egy egyszerû cserével, illetve új páncélmodult könnyen lehet hozzá integrálni - csak felcsavarozzák a régi helyére...
Ez a megoldás a Leo2A5-el, a Leclerc megjelenése után vált általánossá, de mivel eleve nem így készült, így utólagos mókolásnak tûnik a Leclerc mellett.

Ki csípi a franciákat?😊
Még magukat is utálják sztem😊
A Leclernc tank az gáz?

Nem csípem a francikat, de elismerésre méltó, hogy összerakták ezt a madarat.
[NST]Cifu
összeurópai fejlesztés talán megoldaná.

Összeurópai fejlesztés csak a lopakodó könnyûbombázó Drónok terén van.

Vadászgépek terén...

Svédország: Gripen NG
Németország-Anglia-Spanyolország-Olaszország: Eurofighter
Franciaország: Rafale
Hollandia, Dánia, Norvégia: F-35

még a múltkorról: EF-2000 tolóerõvektoros kormányázású?

Elvben tervben van egy ilyen EJ-200 hajtómû típus, de jelenleg nincs aki pénzelné az ezzel kapcsolatos fejlesztéseket. A BAe felajánlotta a Queen Elizabeth osztályra az Eurofighter tengerészeti változatát, amely toleróvektor-kormányzással rendelkezne, de a britek végül úgy tûnik, hogy az F-35B mellett maradnak.

ha rajtam múlik bekerülünk😊 ebbe a klubba.
összeurópai fejlesztés talán megoldaná.
még a múltkorról: EF-2000 tolóerõvektoros kormányázású?

[NST]Cifu
Jelenleg nem is sok országnak van lopakodó-vadászgép fejlesztése. Az USA-nak, Kínának, Oroszországnak és Japánnak. Elég elit klub. 😊

Ja és pénzük is van<#nyes><#nyes>

Ez Molninak is megy:
-Japán ûrkutatási nagyhatalom, a projektmenedzsment-technikák és mérnöki szervezési tudományok nagy részét nekik köszönheti a világ. Ipara benne van a TOP5-ben, Mûszaki Egyetemei kiválóak.
Erre gondolok.
Nem akarok vitát nyitni errõl, csak próbálkozásaikra kíváncsi lennék.
Azt tudom pl a Mitsubishi Elektric mindent gyárt ami a polgári piacra kell.
Nincs olyan VTSZ amihez ne lehetne ME terméket rendelni......

[NST]Cifu
Az USA bõ 40 milliárd dollárt költött az F-22A kifejlesztésére, és ebben nincsenek benne az elõzetes fejlesztések a radartechnológiában és a lopakodó kialakítás elõzetes tervezésében.

Ez óvatos becslés szerint is legalább 10x annyi, mint amennyibe a svéd Gripen program került, és ötször annyi, mint a durva túlköltekezésbe csúszott Eurofighter kifejlesztése került.

Ez irgalmatlan pénzösszeg, márpedig nem sok ország engedheti meg magának azt, hogy egy vadászgép kifejlesztésére ennyit költsön. Japán pedig iszonyatosan eladósodott ország (valami 200%-os kintlevõség rémlik, tehát az éves költségvetést két évvel elõre kvázi elköltötték), csak azért nem omlik össze a költségvetésük, mert a belsõ piac képes felszívni a Japán államkövetényeket. Ehhez képest a katonai kiadásaik elég decensek (igaz a GDP arányában 2% alatt vannak). Most adnak át egy új 5000 tonnás rombolót, de az is darabonként ~920 millió US$. Szóval költekeznek így is, de egy drága fejlesztési program még nekik is csak hosszú idõ lefolyása alatt lehetséges anyagilag.

Megjegyzés: Japán ugye eredetileg abban reménykedett, hogy megkapja az F-22A licencgyártás jogát. Ez olcsóbb és jobb megoldás lett volna, csak az amerikaiak beintettek...

Molnibalage
Az F-1 és F-2 azok. AZ elsõ egy F-5 Jaguar hibrid külsõre. Az másik lényegében F-16 másolat kis aerodinamikai és egyéb eltérésekkel. Ezekhez is segítség kellett.

Próbálkozásaik sincsenek szerinted?

Molnibalage
Miért? Az F-4J és F-15J is liszenszben gyárott. Attól, mert valaki jó kommersz elektronikát gyárt, attól nem lesz tapasztalata modern harci gépek összerakásában, gázturbina fejlesztésben, aerodinamikai kutatásban és ezek összehangolásában.

A japán ipar képes lehet összerakni, ha megtanítják neki a mikénjét. Kifejlesztni egy ilyet egészen más dolog.

Nekem ez hihetlen, hogy japán nem képes az F-22-höz mérhetõ színvonalú gép megalkotására....

[NST]Cifu
Ahol meghúzod. 😊)

A legtöbb helyen viszont valahogy így sorolják be õket (ebben is sok eltérés van):

I. Világháború, az "Tank" korszak":

A technológia életképességének vizsgálata, megoldáskeresés. Jellemzõen a páncélautókból, páncélvonatokból, hadihajózásból átvett megoldások (pl. kazamatás lövegbeépítés).

A két világháború közötti, illetve a II. világháborús "Könnyû / Közepes / Nehéz harckocsi" korszak:

Kialakul egy hármas tagozódás, a könnyû felderítõ harckocsi, a gyors, erõsen felfegyverzett, de általában gyengén páncélozott közepes, illetve az erõsen páncélozott, nehézfegyverzetû nehézharckocsi. Általánossá válik a forgótoronyban való fegyverelhelyezés. A II. Vh elõtt elkezd kihalni a több tornyos elhelyezés, jellemzõen csak egy fegyvertorony van már csak a harckocsikon.

A II.Vh alatt kialakul egy "ideális harckocsi" szemlélet, amely közepes tömegû, erõsen fegyverzet, közepes védett, mozgékony harcjármûvet takar. Ilyen az úttörõ T-34, félig-meddig a Panther (lásd közepes/nehéz harckocsi besorolás) és a Sherman.

A II.Vh vége, az "MBT" (Main Battle Tank) koncepció elsõ generációja:

A II.Vh végére jellemzõen kettõre olvadt a harckocsi feladatkör, a könnyû harckocsik felderítõ feladatkörét célirányos jármûvek vették át, így ez az osztály megszünt. A közepes harckocsikból elindul az "ideális harckocsi" ideológia, nemzetekre lebontva eltérõ megközelítésben. A szovjet T-34 -> T-44, majd T-54/55 (az olcsó gyárthatóság, nagy tûzerõ és a mozgékonyság fontosabb, mint a páncélvédettség), hasonló az amerikai Sherman -> M46/M47/M48 Patton széria, illetve ellenoldal a páncélvédettség terén is fajsúlyos Centurion. Egyesek ide sorolják a Leopard 1-est is.

Ezek kiegészítésére megmaradnak a nehéz harckocsik, "áttörõ" feladatkörben, nagy ûrméretû nehézfegyverzettel és erõs páncélzattal, ilyen a szovjet JSz széria, majd a T-10, az angol Conqueror, illetve az amerikai M103.

Az "MBT" jellemzõen csak abban tér a II.Vh végi harckocsiktól, hogy erõsebb lövegeket kezdenek alkalmazni.

A második "MBT" generáció, az 1960-as évektõl kezdve:

Kikopik a nehéz "áttörõ" harckocsi, de a feladatkör egyes szinten még kísérletképpen megmarad -> M60A2 152mm-es tarackjával és lövegcsõbõl indítható rakétájával, vagy a szovjet kísérleti IT-1 prototípus. Ám ezek ebben a formában kudarcot vallanak.

Megjelennek a kompozit páncélzatok, a nagyobb ûrméretû huzagolt, de egyre inkább sima csövû lövegek (115, 120 és 125mm), megjelenik a lézeres távolságmérõ, továbbá az APFSDS lõszerek térhódítása megkezdõdik.

Ilyen a T-62/64/72/80, az M1A1, a Leo2A4, vagy az Ariete.

A harmadik generáció, a "Digitális MBT":

Passzív éjjelátó berendezés, adatkapcsolat, második generációs kompozit páncélzatok, ERA páncélzat elemek, stb.

Ilyen az M1A2 SEP, a Leclerc, Leopard 2A6, stb.

De nagyon sok eltérõ osztályozás van. Van, ahol a második generáció az APFSDS lõszer, a harmadik a 120/125mm-es löveg, és kompozit páncélzat, a "digitális harckocsi" pedig a negyedik generáció.

Az is besorolásfüggõ lehet, hogy milyen lövegstabilizátort alkalmaznak (mozgás közben tüzelés nagy találati eséllyel), és így tovább...

Molnibalage
Egy kis fû és a legénység már lebeg is. Fél generációs ugrás! <#zavart1>

Mikor majd nem lesz benne legénység és lebegni fog a talaj felett, az lesz az új generáció. :-)))