Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Miért pontatlan és mi az a TD tank?

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Ulvar
ezt? Hát ez bazi pontatlan... ütni üt de bazi pontatlan(szerintem), ráadásul mivel nem forgatható a lövegtornya van (nyilván mivel TD tank) nagyon sebezhetõ is tud lenni.

Hogy ez egy ténylegesen modern hadviselésben hogy nézne ki...nos nem tudni, talán ha a 2 Korea közt az Északi felsõbb vezetésnél váltás történne (ami nincs messze) akkor talán... kinek milyen szempontból adja vagy ne adja az ég hogy ez bekövetkezzen.

De az ilyen tankokra nincs szükség most már. Akkora hatótávja van és akkora pontossága van, vagy ha nem is pontos de akkora szórásban csapnak igen komolyat bizonyos tüzérségek, tankok, repülõk, rakéták, pilóta nélküli rakéták hogy teljesen felessé válnak az ilyen típusúak még ha modern átalakításon is esnének át (én úgy emlékszem ilyen típusú mai modern hadviselésben nincs, de valaki javítson ki ha mégis)... SZERINTEM!

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

ja-jaja

Szent Haba-kukk

OFF
orosz 'üzletemberek' autója:

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Igen.
Mondom Én ezt a megoldást ültetném át a mai kórszerû technológiába.
talán még nagyobb ürméret is elképzelhetõ pl:175 mm
+Javelin 4db😊
meg egy plusz kicsi torony 30 mm-es gépágyúval...

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Ulvar
ezek ISU 152sek. A 2.at nem kenem, de az elsõ az normális.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Talán mert volt annyi eszük, hogy nem szembõl "lõtték" õket? A világon nincs olyan marha aki úgy tervezne hk elleni védelmet, hogy simán szembe áll velük... Szerintem. Viszont ebben az esetben tán még egy T-55 is hasonló sikert tudna felmutatni, tehát vagy valami nem kóser az eredmény körül vagy nem tudunk valamit.
Nem tudom értelmezni mi az a "terepezõképesség". Nyilván nem a terpjáró képesség mert ott az alacsony súlypont kimondottan elõny.
"Viszont a top-attack rakétákat is jobban viselhették, mint a hagyományos torony kiképzéssel." Na ezt magyarázd el légy oly' szives, mert nem vágom miért viselnék jobban, vagy a tornyosok miért rosszabbul...
Forulóharc? Hk-nál? Na, az meg mi?
Bocs ha sok a kérdés, de örülnék ha elmagyaráznád ezeket a dolgokat.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Ez a kis HT család mindenre vevõ😊

Ez lehet photoshop, de nagyon durva....mindenesetre 152 mm-es löveg😊 fincsi.

"Ha az Strv.103-asok védekeztek, akkor mindig õk nyertek"

105mm-es löveggel? Érdekes eredmény.
Még annyival egészíteném ki hogy állítólag a terepezõképességük volt "sajnos" harmatgyenge /sokszor kellett sárból kivontatni - így mesélték, szóljon rám vki ha nem így van/, feltételezem az alacsony súlypont miatt.
Viszont a top-attack rakétákat is jobban viselhették, mint a hagyományos torony kiképzéssel. 😊
120/140-es löveggel nekem simán kellett volna ilyen - fordulóharcra meg ott lehetne egy könnyebb ATGM "torony" 😊
Tudnám még variálni

Szent Haba-kukk

Hoax-e?

Nem kicsit durva, ha valódi.

Bucser

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

rémlik valami😊

Néha azt hittem, olyan lassan száll.....most lezuhan, most lezuhan....
meg csúnya hangja van a hajtómûvének<#ijedt>

Punker
vikingek mondanak neked valamit?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Tomahawkot adnak el exportra. A most zátonyra futott HMS Astuteon is van.
És semmi nem garantálja, hogy a Tomahawkon nem nukleáris fej van.
Svédország igen sokáig aktívan Európai nagyhatalom volt.Folytattak támadó hadmûveleteket.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Start 1-2 stb

Molnibalage
Nagyon fura egy Army zöld helit a kék tengeren és szürke hajón látni. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Milyen korlátozás?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

na az egyiket töröld CIFU meg ezt is....

Finnek és svédek igen agresszív nép amúgy.<#zavart1><#idiota><#zavart1>
Nem is tudom a történelemben folytattak-e támadó hadviselést valaha?
Bár a finnek, ha jól emlékszem itt azt tanítják, hogy ellenálltak a szovjet támadásnak.
Általánosban ezt tanultuk kb., otthon: hogy agresszorok voltak, területeket szálltak meg és ezért volt a büntetés😊 (akkor is kilógott a lóláb)

Azért itt az oroszoknak elszállt egy kicsit az agyuk.
Nem sokat hallani róla. Nekem tetszik. Menekítéshez egészen kiváló! Mármint földcsuszamláskor egy egész falu belefér....

Védekezésre ok, de ugye akik most hk. gyártanak, azoknak nem csak a védekezés a céljuk. De ha csak ez lenne akkor sem látnám kifizetõdõnek új torony nélküli hk kifejlesztését, annyi "bevált" van a piacon, arról nem is beszélve, hogy mindenki szereli le õket, ezért használtan "olcsón" elérhetõek.

Asszem a finneknek volt valami ilyesmiük, de ugye õk is csak védekezni akartak.
[NST]Cifu
Ez csak egy tesztjármû volt (VersuchsTräger = Kísérleti jármû, Tesztjármû), amelynek az volt a feladata, hogy az elképzelés életképességét bizonyítsa. Azért volt csak a jobb oldali ágyúnak automata töltõberendezése, mert a mûködés teszteléséhez egy is elég volt, felesleges költség mindkettõhöz beépíteni. A másik ágyú is éles volt, hogy a célzást, tüzelést lehessen tesztelni, csak ugye a töltést ott kézzel oldották meg.

Azért írtam, hogy a sorozatgyártott változatnál két automata töltõberendezés lett volna, mindkét ágyúnak saját.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Egyfelõl én a hasamra csaptam, és mondtam egy árat, lehet, hogy fele ennyi, õszintén szólva fogalmam sincs. De azért az Iszkander egy igen fejlett rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta, szóval azért nem mertem látványosan alacsony árat felhozni.

Másfelõl azért Tomahawk-ot és AGM-86-ot exportra nem adnak el, legalábbis ha jól tudom.

Értelme lehet nincs csak ott asok nevetséges korlátozás....

[NST]Cifu
Ez az adott programtól függ, a Sea Apache program a McDonnel-Douglas saját gyermeke volt, de a Marines/Navy nem harapott rá. Hogy meddig jutottak a fejlesztésben az jó kérdés, a képeken látható változat sose repült, még csak protogép szinten sem. Viszont bizonyos munkálatokat lehet azért végrehajtottak, mert a britek WAH-64-eseinél elég gyorsan beintegrálták az olyan dolgokat, mint a behajtható rotorlapátok. Errõl így hirtelen képet nem találtam (de amúgy a legtöbb WAH-64-es ismertetõben szerepel), de tessék, itt pár kép a HMS Ocean fedélzeti certifikációs tesztrõl, 2006-ból:

Hogy egy program min bukhat el? Azt nem lehet általánosítani. Van, hogy a politika / lobby buktatja el, mint a hadsereg XM8 programját. Van, hogy a túl magas költségek, mint az US-101 helikopter programot. Van, hogy a túlságosan is képlékeny, állandóan változó, és túl ambiciózus igénylista, mint az US ARMY Future Combat System programja esetében. Máskor a megváltozott igények miatt, ilyen volt ugye a RAH-66 Commanche program, amely gyártásra készen volt, az elõzetes igényeknek megfelelt, de aztán még a kötbér kifizetését is bevállalva lemondták.

Máskor a túlköltekezés és az eredeti igénylistának a folyamatos kurtítása sem tudja lelõni egy programot, lásd Zumwalt-osztályú romboló...

Azon, hogy nem olyan mentalitású emberek vezették a projektet, mint szerény személyem😊

Molnibalage
A külsõ töltést azt komolyan gondolták? Ember nem élte túl volna azt a repeszfelhõ repkedést, ami ott lett volna. És, ha mozognia kell a harckocsinak, akkor szerencsétlen csóka vagy vissza tud szállni vagy nem? 😊

Molnibalage
Drága és nagyon specializált. Vadászgépek ellen esélytelen lenne kisebb repmagassága és sebessége miatt azonos rakéta kinematikia hatótávolsága is messze kisebb, mint egy vadászról indított. A hatótáv és õrjáratozási idõ meg aztán végépp dettó. Ma, amikor lassan hideg vízre sem adnak pénz a fegyveres erõknek, nincs erre kapacitás. A Hidegháború legfelpörgetetett idejében esetleg lett volna rá szándék.

Molnibalage
Tûzmadár Akció volt a magyar film címe. Gõzöm sincs, hogy mennyire volt reális a Stinger indító összerakása, de nagyon erõs kétségeim vannak a valósághûséget illetõen.

Molnibalage
Lehet, hogyha a vadászgépet leszedik akkor somilliós mínusz, de ha megvan a légifölény, akkor egyetlen bevetésen 4-szer annyi célt kap szét, mint egy Iszkander. Én maradai vagyok. Pár igen speciális célt leszámítva nincs értelme a hagyományos robbanófejes ballszitikus rakétának. Továbbra is probléma, hogy a bejövõ célról senki nem mondja meg, hogy nuki fejes vagy sem...

Akkor inkább AGM-86 vagy BGM-109. Még azok is olcsóbbak ennél.

[NST]Cifu
Az AMX-13 egy könnyû harckocsi / páncélvadász. Mindössze 14,5 tonnás volt az egész (könnyebb, mint egy Centurion tornya). Nyilvánvaló, hogy egy komolyabb harckocsihoz nem mérhetõ a páncélzata.

Azt még mindig nem értem, hogy mit értesz az alatt, hogy könnyen sebezhetõ. Az ágyú az Strv.103 esetében ráadásul mereven volt beépítve, a környezõ páncélzat pedig egyfelõl erõsen döntött, másfelõl elég vastag volt...

Min buknak el az ilyesmik általában?
Hosszú fejlesztés?Vagy nem, kielégítõ eredmények?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

fotón Stingerre emlékszem, meg egy filmben le is kapták a lezuhant Apache végérõl és Saab Drakent lõttek le vele. (ne kérdezd az IFF meg a többit honnan szedték elõ hozzá, arra már nem emlékszem)

-A löveg környezete sebezhetõvé válik? Ez mit akar jelenteni?
ilyesmire gondolta:
Az AMX 13-nál a löveg környezte sebezhetõ sztem.

[NST]Cifu
~800kg-os harci fej, 5-10m-es CEP, ~400km-es hatótávolság, és védekezni ellene sokkal nehezebb, mint egy repülõgép ellen. Szóval azért ez az ár nem olyan rossz...

[NST]Cifu
Jupp, vagy 4 ATAM (Stinger) vagy 2 Sidewinder lehet a szárnya végén. A legdurvább persze az lett volna, ha megvalósul a Sea Apache program, ez az AH-1W leváltására célzottan indult program volt a McDonnel-Douglas részérõl. Az elvárás az lett volna, hogy kisebb hajók fedélzetérõl is felszállhasson (fregattok) és mind ASuW (Penguin vagy Harpoon hajó elleni rakétákkal), mind közvetlen támogató (Hellfire/FFAR/Zuni) feladatkörben teljesítsen. Késõbb elvárásként a légiharc képesség is befigyelt, úgyhogy ráaplikáltak volna az orrára egy APG-65-ös radart, és akár 4x AMRAAM légiharc rakétával vadászhatott volna. A terv elbukott, a tengerészgyalogság és a haditengerészet inkább az AH-1 alapú fejlesztést favorizálta, aminek a vége ugye az AH-1Z lett. Pedig milyen szépen nézett volna ki, amikor egy mérges Apacs elõl farkukat behúzva menekülnének a vadászgépek. 😄

Molnibalage
Magyarán semmit sem ér. Egy bomábnyi pusztítóeszköz célbajuttatására "picit" drága.

[NST]Cifu
Az SS-26 Iszkander exporttilalom alatt van???

Nem, létezik export verzió hagyományos robbanófejjel, Iszkander-E néven.
Az áráról nem tudni semmit, mivel eddig egyetlen ország sem vásárolt belõle. Hozzávetõlegesen hasracsapás szinten olyan 4-6 millió dollár lehet egy indítójármû és egy rakéta ára.

Molnibalage
Miért lenne más? A Stinger kisebb, de ugyanazt a cél szolgálná, mint az R-73. Egyébként nem Sidewindert láttál az AH-64 szárnyvégén?

[NST]Cifu
Ahogy lent is írtam, a védekezõ harcnál tökmindegy, hogy van-e tornyod, vagy nincs. Egy jól álcázott helyrõl várod az ellenséges támadást, ekkor a toronnyal rendelkezõ harckocsi is az ellenfél várható felbukkanásának irányába néz. Egyszóval én mondjuk városi harcban, vagy átszedett terepen látom hátrányban a torony nélküli konstrukciót. Cserébe ott vannak az vitathatatlanan elõnyei - kisebb célpont, könnyebb tömeg, olcsóbb gyártás...

[NST]Cifu
A torony nélküli tankokkal az a baj, hogy bezsúfolódik a legénység és a löveg környezete sebezhetõvé válik+ kevés lõszer fér bele.
Ez nem jó:

-Belezsúfolódik a személyzet? Elnézést, ez marhaság, egy T-72-est (T-80/T-90) is fel lehet hozni, az még kevésbé tágas, mint egy rohamlöveg vagy az Strv.103.
-A löveg környezete sebezhetõvé válik? Ez mit akar jelenteni? <#fejvakaras>

A torony nélküli koncepció számtalan elõnnyel rendelkezik, kompaktabb kialakítás, könnyebb tömeg (a modern harckocsiknál a torony az összetömeg 30-50%-a), egyszerûbb kialakítás, amibõl következik hogy olcsóbb és könnyebb üzemben tartani. Védekezõ hadviselésben iszonyatos elõnyben vannak, amikor az Strv.103-asok kiváltására a svédek Leo2-õket vásároltak (Strv.121 néven Leo2A4-eseket, Strv.122 pedig egy saját feljavító csomag, kb. Leo2A5 szinten, a francia Galix védelmi rendszerrel, stb.), akkor csináltak teszteket. Ha az Strv.103-asok védekeztek, akkor mindig õk nyertek. Támadáskor persze hátrányban voltak, de a svédek amúgy sem készültek senkit megtámadni...

A németek is tesztelték a VT1-1 és VT1-2 programban, végül elvetették, pedig nagyon elõremutató és komoly elõnyökkel kecsegtetõek voltak. A VT1-2 2db 120mm-es Rheinmetal löveget bírt, a sorozatgyártásnál már mindkettõnél automata töltõvel (a VT kísérleti jármû volt, csak a jobb oldali lövegnek volt automata töltõberendezése, a bal oldalit kiszállva, kézzel lehetett tölteni), mintegy 45 tonnás tömeg mellett, mindezt erõsebb frontpáncéllal, mint a Leo2A1 toronypáncélzata... Brutálisan arathatott volna egy valódi háborúban...

VT1-2 kiállítva

Jól látom azokat a légiharc rakétákat?<#wow1>.
Most ez hogy van????
Az AH-64-en láttam 2 db Stinger-t, de az teljesen más történet.

Én azt hittem inkább makett-tank volt.

Punker
itt a városi környezet miatt volt elõny hogy a töltet fentrõl csapódik be.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Molnibalage
Asszem ez az a teszt, ahol telepakolták robbanóanyaggal a tornyot. Naná, hogy ilyen látványos...

A géppuskások kiütése ptc. eszközökkel nem új dolog. 1982-ben Falklandon is volt pct. eszközük a briteknek, csak célpont nem volt. A guachók géppuskaállásait azzokkal kapták szét. Tény, hogy Effektív, de igen drága mulatság.

nagyon jó ez a rakéta, nagyon tetszik.......

Punker
falludzsa (asszem 2004) egyszerûbb volt kiütni így a 3. 4. emeleten beásott figurákat akik belõtték az utcát mint elfoglalni az épületet, pénz meg ugye nem számít.....