Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Úgy tom tilos átalakítaniuk, hadrendbe állítaniuk a Varjagra gondolok.....

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Azért nem halott ez😊, csak ocó kinai😊

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!

Molnibalage
Mert szerintem alavetõen kíváncsiak arra, hogy hogyan kell csinálni. Az orosz hordozót elvben bagóért vették meg és alakítják át. Ott került *** a palacsintába, hogy a gépet hozzá már nem sikerült megszerezni a J-11 stikli (lopás) miatt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Miért ilyen sürgõs az a hordozó nekik? Nem lenne jobb 10 évvel késõbb egy félszart építeni e helyett a teljesen halott helyett?
Molnibalage
De, Kuznyecov méretûre az fõleg katapult nélkül. Viszint nincs más választásuk...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nem túlon túl nagy ez hordozóra?
[NST]Cifu
Pardon, elírtam, J-11B változat, nem J-10B. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

A J-10 az izraeli Lavi koppincs de ez itt a videon J-11-re hasonlit .
[NST]Cifu
Mindenképpen megépítik, mivel nincs más alternatíva a Kínai repülõgép hordozóra, az oroszok elálltak a Szu-27K/Szu-33 exportjától. A J-15 ugye egy "tengerészeti" J-10B, felhajtható félszárnyakkal, megerõsített futómûvel és fékezõhoroggal.

Ebböl a J-15-ös vadászrepülögépgyártásból lesz-e valami . Vagy csak ez is egy kisérleti " kiforratlan " tipus ?

http://www.youtube.com/watch?v=cx5RBwoYlzo
Ez jó😊 Tényleg olyan....<#integet2>

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

Molnibalage

Boconadi
Errõl az YF-23A-ról mit lehet tudni? Repült valaha? Egy kis összefogó információt kérhetek tõled CIFU/Molni?
[NST]Cifu
A 747 Jumbo lézer neve YAL-1A, és a program megbukott. Korábbi hozzászólásokból:

A YAL-1A programot felfüggesztették, az ok a folyamatos csúszás (eredetileg 2006-ban kellett volna rendszerbe állnia) és a brutális túlköltekezés (már az eredeti költségvetés 4x költötték rá, több, mint 5 milliárd dollárt). Az elsõ megépült YAL-1A ABL gépet tesztelésre használják tovább, de a költségvetését megtizedelték. A második gépet már nem fejezik be.

A YAL-1A problémái:

Durván 5-7 másodperc kell a lézersugárnak ahhoz, hogy egy rakéta vékonyka burkolatát átégesse, ehhez a lézersugárnak ugyanazt a pontot kell megvilágítania ezen idõ alatt. A rakéta nem fog kitérõ manõvereket végrehajtani emelkedési fázisban, de egy repülõgép pilótája nyilván egybõl kifordul valamerre, ha azt észleli, hogy olvadozik a gép körülötte.

A másik probléma az idõjárás. Noha a YAL-1A ugyan akár több száz kilométeres effektív lõtávolsággal rendelkezik, elviekben a felhõk felett repül, és megvárja, amíg a rakéta is elhagyja a felhõréteget (addig radarral követi). Na most itt a probléma, egy repülõgép nem fogja azt a kedvességet megtenni, hogy ne használja ki a felhõket, mint pajzsot a lézer ellen (a felhõkben a lézer energiája elnyelõdik, ezért nem lehet rajta átlõni). A lézer gyorsan elveszti energiáját, ha ködön, felhõn, füstön kell áthatolnia.

Elviekben igen, használható a YAL-1A repülõgépek ellen is, de nagyon sok tényezõ korlátozza ilyen téren a használhatóságát, arról nem is szólva, hogy max. 6 lövést tud leadni, utána pedig mehet vissza a bázisra újra feltölteni a lézer kémiai tartályait.

Az USAF jelenleg szilárdtest lézerekben gondolkodik, de az még legalább 10 év, ilyesmit akarnak az F-35-öshöz külsõ függszetéssel.

A jelenleg egyetlen élõ lézerprogram az AC-130-asba szánt ATL (Advanced Tactical Laser), ez 100kW-os, mintegy 5-7 tonnás tömegû rendszer. Az ilyen nagy teljesítményû lézerek (a YAL-1A 1 MW, az ATL program lézere 100 kW teljesítményû) még nem igazán reálisak efféle felhasználásban fény-generálta szilárd test lézerek (amihez energiaforrás kellene), ezek kémiai lézerek (a fényt egy speciális kémiai eljárás generálja, ami klórgáz, jód, hidrogén-peroxid és kálium-hidroxid reakciójából születik). Ebbõl következik az egyik nagy hátrányuk, mégpedig, hogy annyiszor "lõhetnek", amennyire elegendõ üzemanyagot cipelnek magukkal. A YAL-1A például ha jól rémlik összesen hatszor lõhet az 1MW-os lézerével a fedélzetén hordozott sok tonnányi "üzemanyagból"... Az ATL sem sokat fog lövöldözni, 5-7 tonnás tömegbõl még 100kW esetén sem nézek ki többet egy-két tucat lövésnél.

További probléma az, hogy a kémiai anyagok erõsen toxikusak. Annyira, hogy a YAL-1A személyzete a tesztlövészeteken vegyvédelmi ruhában volt a fedélzeten, mivel ha felszállás közben esetleg kifolyik a sok kémiai anyag, akkor nekik annyi...

Szóval a lézerek akkor fognak igazán használhatóak lenni, ha megtörténik az áttörés a szilárdtest lézereknél. Itt ugye "csak" nagy energiasûrûségre van szükség, amit egy kompakt atomreaktor már biztosíthat is. Viszont a szilárdtest lézerek még messze vannak ettõl a szinttõl...

Azzal 737 Jumbo lézerrel is virgonckodtak, meg hogy vadászgépekbe is ez lesz.
A lézerrel az a baj egy kis füst/pára máris nagyon csökken a hatékonyság.

Molnibalage
Mint egy bamba delfin! 😊

[NST]Cifu
A jövõ fontos fegyvere lehet. A dinamitágyú is sokak szerint a jövõ fegyvere lehetett volna a XIX.század végén. Aztán mégse jött be.

Jelenleg a lézerfegyver még mindig a tesztlaborokban és a hasonló körülmények között fejlõdik. Talán egy-két évtized múlva már bevethetõ fegyver lesz belõle. Jó esetben...

Én 10-et akartam írni<#idiota>
lusta voltam leguglizni.......

Csak mondtam valamit. Mindenesetre nem egy átlag vadászgéptempó.

Molnibalage
Az AIM-120 rakéta akkor tudna talán ennyit, ha hangsebesség felett haldó géprõl indítod 12 km magasan. Akkor talán ennyi az égésvégi sebessége, de s nincs arról, hogy ez tartós lenne.

Az áltagos rep. magasságon jó, ha 4 Mach tája az égésvégi sebesség.

[NST]Cifu
Hátrafelé nézõ lokátort nem is rg felderítésére, henm a picsáb eresztett AIM-120C ellen képzelem.

ddt500 pedig már rá is világított a problémára - a radar miatt õk téged messzebbrõl észrevesznek, mint te õket. Ráadásul egy rakéta radarkeresztmetszete messze kisebb, mint egy vadászgépé, így egy olyan kis méretû lokátorral, mint ami a Szu-34-esekbe kerülhet, azt is csak olyan 10-15km-rõl lehet észlelni (szerintem).

A közeledõ rakéták észlelése inkább UV esetleg IR tartományban mûködõ érzékelõkkel (angol rövidítésük MAWS) történik.

MAWS érzékelõk egy kínai J-11B farokkúpjának két oldalán

[NST]Cifu
Csak az oroszok merik kijátszani (fittyet hányni a nem.szabályokra).

Hát azért annyira õk sem. Lásd most dobták vissza a már leelõlegezett Sz-300PMU-2 légvédelmi rakétakomplexum eladást...

Ennek örülök, hogy az irániak ennek dacára nem engednek. miért ne lehetne nukleáris erõmûvük, vagy akár fegyverük?

Mert a világpolitika nem enged meg mindenkinek mindent. Pakisztán is be volt fenyítve az USA által, és például Kína a mai napig be van, igaz õk a Tiemanen téri mészárlás miatt.

Mint minden ez is az érdekekrõl és ellenérdekekrõl szól. A közel-keleten egy iráni atomfegyver sok érdekcsoport számára lenne káros (nem csak az USA és Izrael, de például Szaud-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek számára is). Így ezek bevetik a politikai és gazdasági erejüket, hogy ezt megakadályozzák...

Persze lehet ezzel szembemenni, csak kérdés meg-e éri ez az árát (lásd még Észak-Korea, atomfegyvere van, viszont az ország gyakorlatilag éhen halna külsõ segítség nélkül.

Az, hogy te nem hiszel a lézerben elég buta dolog lévén a jövõ egyik fontos fegyvere.

[NST]Cifu
A kiömlõnyílás terén úgy tûnik a legtöbb gyártó más-más elgondolásra építkezik.

Az oroszok úgy anblokk nem törõdnek a jelek szerint a hõkép csökkentésével, legalábbis a PAK-FA terén ennek nem látni nyomát. Cserébe 3D-s tolóerõ-vektor kormányzásban gondolkodhatnak.

A Lockheed két irányú tolóerõvektorálással oldotta meg az F-22 hajtómûveinél, viszont a kiömlõnyílás kiképzése miatt oldalról elég jól fedve vannak, igaz hátulról/alulról/felülrõl továbbra is jól látható feltehetõen infravörös tartományban.

A legfejlettebb megoldás e téren talán a Northrop-é, õk a B-2 és az YF-23 esetén is kerámia téglákból rakták ki a kiömlõnyílás mögötti részt, így alulról is elfedik a kiömlõnyílást. Az YF-23 ettõl mér rendelkezett szintén 2D-s tolóerõ-vektor kormányzással, de az alulról "fedõ" vályú miatt a hatékonysága állítólag gyengébb:

Az YF-23 kiömlõnyílása, látható az utánégetõ és a kerámiatéglákkal kirakott "vályú"

de annak nagyon messzirõl kell észlelnie (azt nem is tudom a PAC-3 aktív vagy rávezetéses téma?)

Azt tudom, hogy pl a kínai harckocsikon is van valami "elhárító" lézer, ami az ellen-tank célzóberendezését hivatott gajravágni.
A lézerben nem hiszek.
A Su-34 hát.néz.lok. milyen távolságból észlel egy kilõtt rakétát. 10 km az sztem már jó. Az AIM-120 rep sebességével számolva marad néhány másodperc rakétát indítani és megkezdeni az álcázótöltetek kilövését. vagy nem?<#ticking>

[NST]Cifu
Valóban Francia segítséggel összejöhetne nekik de a Franciák a Meteorral sem jutnak egyrõl a kettõre szóval szerintem az elkövetkezendõ 10 éveben nem kell várnunk az iráni AIM-120-at.

Az európai (az MBDA ugye angol-francia-német-spanyol-olasz tulajdonosokkal bír) Meteor valóban nehéz szülés volt, de ez részben az Eurofighter körüli csúszásnak köszönhetõ, ezért jelenleg a Gripen az elsõ számú hordozóeszköz a tesztlövészetek terén, viszont ott is pénzügyi okokból nem tudnak teljes sebességgel haladni.

Az AIM 120 Mach 5-el halad. A PAC3 patriot is nehezen talál el ilyen célt pedig az erre van kitalálva.

Molnibalage
Egy AIM-120 RCS értéke kisebb valószínûleg, mint egy vadászgépé. Ergo, ha a vadászt nem látja, akkor a rakétát is csak elég késõn. A legtöbb gép kialakítása olyan, hogy semmiféel hely nincs hátrafele nézõ radarnak.

A legkisebb lézer kapcsán meg ajánlom a különféle DIRCM rendszer méreteit tanulmányozni. Bár azok IR szenzorok vakítására és nem szétégetésére vannak méretezve, attól még elég kompaktak.

valahol asszem haditechnika.hu nemrég olvastam, hogy valami zûr van vele (elmosolyodtam),de ez már vagy 2 hónapja volt.

Hátrafelé nézõ lokátort nem is rg felderítésére, henm a picsáb eresztett AIM-120C ellen képzelem.
Ha már ott van a szárnyak alatt (törzsben) valami kis hatótávolságú, de jó manõverezõképességû LL rakéta, akkor küldjük rá azt.... de ez csak elmecipgtatás😊
A legkisebb lézer az mekkora utánfutóra van telepítve😊

[NST]Cifu
A jamcsik jól befürödtek az AAM-4-el (AIM-120 replica), ezért igen zûrös lehet ilyet gyártani........

Miért is fürödtek be?
Az tény, hogy a japánoknak is bõ 23 évükbe került az AAM-4 fejlesztés (1985-ben kezdték, 2008-ban lett érett a sorozatgyártásra), de végül az elsõ, elbukott AAM-4 változat után a tökéletesített AAM-4 Kai 2009-ben legyõzte a JASDF tesztjeiben az AIM-120C-5-öst, és az AAM-4 Kai rendszeresítése mellett döntöttek, ez kerül az upgrade utáni F-15J/DJ és F-2A/B gépekre is.

Alapvetõen nem járok ebbe a topicba csak most sok a szabadidõm és érdekel a téma.<#nemtudom>Úgy, hogy nálam mindenki tiszta lappal indul.

Hátrafele lokátornak majdnem annyi hátránya van mint haszna. Legfõbb hibája, hogy egy fejlett ellenség pl. F22-F35 már jóval azelõtt észrevesz mint, hogy a radarsugárzás visszaverõdne róla. Olyan mint egy világítótorony. AIM-120 ellen rakétát kifejleszteni dõreség lenne. A lézer kéznél van és éppen kezdi kiforrni magát.
Tólóerõvektor kormányzású hajtómû csak akkor számít ha közelharcba keveredsz egy F22-vel. Szerintem az esetek 99%-ban nem jut majd el odaáig senki. Ezért aztán felesleges szerintem pénzt áldozni rá. Persze a légi bemutatókon jól jön meg ha repülési vészhelyzet adódik akkor könnyebb kivezetni belõle a gépet.

Hé4 Ebben a topicban velem ellenkezni kell, nem támogatni, kiegészíteni<#zavart1><#whatever>

Az Õsökkel (Molni, Cifu, bgabor) nem is vitatkozok errõl mertt tényleg nem tudom.
Egy jó nagy madárnak (nem veréb) pl kacsa mekkora a radarkeresztmetszete?
Ez csak tézis, de a radarok már igen távolról tudják észlelni a kacsákat (madárrajokat biztos), akkor most mivel egy kacsa nem tud hangsebességgel repülni (tudom ilyen hogy hangsebesség simán nincs, helyi hns van...) szal: sztem drága dolog ez az álcázás macera. Amikor az F-22 koncepcióját kifundálták (nem a fejlesztés elkezdésre gondolok) akkor szarok voltak a radarok.
Az F-22 elleni harc hatékonyabbá tétel nem abban rajlik sztem, hogy csökkentsük a RK-et, hanem
*hátrafele látó lokátor is legyen beleszerelve az ellenbe.
*Tudjon olyan LL rakétát hordozni, ami képes lelõni, hatástalanítani az AIM-120C-t
*Tolerõvektor módosítású hajtómûve legyen. (PAKFA) már tudja!😊 (EF-2000 tudja????)
A lényeg: szeretnék már újdonságot látni, ami jó, de max Kínából jöhetnek megfelelõ minõségû cuccok. talán az 5. generációs cuccok (asszem J-XX) lesz a jóság😊 majd 2020 után😊

Mondjuk ha egy nép dolgos és intelligens mindez nem számít. Ld. Németország. A II.VH-ból enyhén szólva rosszul jöttek ki és még is pikk pakk Európa vezetõ gazdasága lett megint.

10 évnyi háború Irakkal, 1-2 millió halott és elbukott 10 milliárdok.

Szerintem inkább alulról-szembõl törekednek az észlelhetõség csökkentésére mint sem hátulról. Ezért is nincs változtatható szívócsatornája az F22-nek mert fontosabb volt, hogy a kompresszorlapátok takarásban legyenek. A B2 nem ugyan az mert az nagyon lassú. Egy F22-est teligázon rakétával sem érsz utol egykönnyen. Szembõl meg nem látod. A B2-nek biztos jobb a hatásfoka lévén nincs utánégetõje.
Egyébként lövésem sincs hány %-ot segíthet.<#hamm>

OFF😊
Azért volt 2x, 8-as meg 9-es földrengés is. Teljes embargo, szopatják õket orbaszájba.

ON

Molnibalage
Oldalról és szembõl számít, ha picit alulról és felülrõl nézel a gépre. Egy F-22 IR kersztemtszete hátulról valszeg pont olyan gigantikus, mint bármely más vadászé.

Molnibalage
Nem tudom, hogy nem tudnak vagy nem akarnak, de tényleg importálják a finomított termékeket.

OFF

A húdenagy forradalmuk után 30 év alatt nem voltak képesek egyrõl a kettõre jutni...

ON

ezt nagyon jól tudod, de ezt hozzátenném hogy a kõolaj-finomító építéséhez szükséges berendezéseket kereskedelmi tilalomba helyezték. Csehország akart szállítani valami rohadt nagy turbinát, de nem engedték (gondolom USA vagy Iz)
Csak az oroszok merik kijátszani (fittyet hányni a nem.szabályokra).
Ennek örülök, hogy az irániak ennek dacára nem engednek. miért ne lehetne nukleáris erõmûvük, vagy akár fegyverük?

Tudom, hogy az USA-ban a legokosabbak, de megkérdeném, az hogy a hajtómûfuvókákat elfedik néha kicsit F-22 vagy jobban B-2, az %-ban mennyivel javítja a feldíthetõséget (nyilván a r.gép szempontjából)
Azért a question, mert a PAK-FA-nak nem igazán van eldugva a fuvóka.
most az a 50-100 cm hány Celsius-fok különbséget generál, mármint az égéstermék attól még geci forró, hogy leburkolták? Meg ez akkor számít igazából ha seggét -látjuk szembõl kevésbé releváns.
szal: PAK FA

F-22 és B2

ennek nagyon durván el van rejtve😊 kíváncsi vagyok milyen ötvözeteket használtak közvetlenül a kiömlõnyílás után....😊

Iránban meglehetõsen nagy hiány van jó szakemberekbõl. Amennyire én tudom konkrétan importálják a benzint és más finomított kõolajipari termékeket mert nem tudnak önállóan kõolaj-finomítót építeni!(Lehet rosszul tudom de majd valaki kijavít). Valóban Francia segítséggel összejöhetne nekik de a Franciák a Meteorral sem jutnak egyrõl a kettõre szóval szerintem az elkövetkezendõ 10 éveben nem kell várnunk az iráni AIM-120-at.

Kávét?????????
Netán egy komplett teaszertartást?
Pollux ez egy szaktopik,ne légy pontatlan😛

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

és szembõl támad mint egy szamuráj😊

polluxware
kisz japán sztem megoldja a gondot.. sõt célelfogás közben még kávét is fõz a cucc

polluxware
én arra tudok még esetleg gondolni, hogy ugyebár nagy haverság van a ruszkikkal, azok meg mostanában igencsak átnyergeltek a nyugati modern avionikára.. (asszem francia jellegû)

lehet hogy sundám-bundán módon adogattak egy két dolgot nekik.. elég a Tor M1, és társaikra gondolni..

annyi biztos hogy irán nem lesz olyan könnyû falat mint iraq

lehet igen lehet nem<#bohoc>.

AIM-120-at vagy 80%-ban annak a paramétereit elérõ cuccost szted tudnánk gyártani?
A jamcsik jól befürödtek az AAM-4-el (AIM-120 replica), ezért igen zûrös lehet ilyet gyártani........
AIM-120:

AAM-4:

én bizakodó vagyok amúgy sztem menne, csak akarni kell........