Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Köszönöm mindenkinek. Így azért "magyarabb" volt. :-)

@Wampa: <#worship>
[NST]Cifu
Amennyire én tudom nincs, ugyanolyan Szu-24MK típusjelzést viselik mindkettét országba szállított gépek.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Apám,nekem életem a kungfúúúúúúú!!!!!!!!!!!

az iráni és (ex-)iraki gépek között van különbség?

[NST]Cifu
Így ránézésre azt mondanám, hogy az elülsõ gép "régi", a hátsó pedig éppen felújítás után van. Pl. itt lehet még ilyen kettõsséget látni.

Érdekes,mostanában az IRIAF Su-24 eseken mintha egy szögletes verzió lenne.

Ráadásul az egyiken nincs is.
Az egyik tán iraki menekült lenne?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

[NST]Cifu
Hmmm... utánanéztem, és a Vectorsite-on ezt írják:

Prominent rounded-off wing fences were fitted above the wing glove stores pylons, though they were later removed when it was learned that they did about as much harm as good aerodynamically.

Gyorsferdítés by Cifu(TM):

A lekerekített "szárny kerítés" a szárnytõ szélének lévõ pilonok tetején , ugyanakkor késõbb ezeket leszerelték, mikor kiderült, hogy legalább annyi kárt okoztak (miben? - Cifu), mint amennyi elõnyt aerodinamikailag.

Egyszóval (elvileg) ahol fent van, az régi kép (régi gép), amelyiken nincs fent, az új. 😊

Molnibalage
A líbai gépeken nincs rajta, mondjuk fegyvertelenek.

Ezen van fegyver, de mégsincs rajta. A jelek szerint tehát nem a függesztéssel függ össze, hanem alváltozatokkal. Azt viszont nem vágom, hogy milyen aerodinamikai beavatkozás van két baromira hasonló alváltozat esetén, hogy le lehessen szedni.

Lehet, hogy ha a gép sebessége vagy állsszöge korlátozva van, akkor nem kell. Lövésem sincs. Viszont mi értelme lenen kiherélni a gépeket...?

A PM megy Freedanak, nem tudom, hogy mennyire érhetõ. 1 éve futottam át rajta. Nem emlékszem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Feltételezem csak,hiszen nincs ott minden példányon.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

[NST]Cifu
Megkérdezhetem honnan veszed, hogy leszerelhetõ?

Csak akkor ha könnyen érthetõ.

Molnibalage
Ennyire nem mélyedtem el abban, hogy miéret van egyes 24-eseken és miért nincs másokon.

Tudok PM-ben egy WAPJ anyagot adni, ott talán szó van róla.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

A Su-24 esen is van néhol ilyesmi,de mintha leszedhetõ lenne.Annak mi értelme lehet?

A pilon felett,vagy az más?

Molnibalage
Õszintén szólva én sem ismerem pontosan a jelenséget. Ahány szárny, annyi tulajdonság. Amennyire tudom az áramlás "lecsúszása" a nyilazott szárnyaknál kellemetlen dolog, ennek tesz valemnnyire keresztbe. Szó szerint. 😊

Amenyire áramlástechnikus szemmell látom a szárny feletti áramlási teret lényegében elszeparálja, tehát nem egy folytonos szárnyad van, hanem több kisebb. A szárny "felületi hatásfokát" javítja. Ezt a szót én találtam ki, nem tudom, hogy mi a terminológia erre. Nyilvánvalóan nem hasznos az, ha a szárnyprofilra kerszetben érekzik az áramlás, hiszen az nem generál akkora felhajtóerõt, ezen felül az erdõ erõ támadáspontja is máshol lenne. Az is lehet, hogy ez még fluktuációs is okozhat, tehát ide-oda vándorolna, fárasztaná a szekezetet. Ez az áramkásterelés stabilizáljhatja ezt.

Szárnyakról nehéz bármit mondani mérés vagy modellezén nélkül annak, aki nem foglakozott velük évtizedeket.

[NST]Cifu
Ahogy Pras is írja a szárny feletti áramlás irányítása a feladata, ahogy írtam, azt akadályozza meg, hogy az áramlás a szárnyvégek felé induljon el. Javítja az átesési sebességet is, mivel megakadályozza, hogy az egész szárny egyszerre essen át.

Ha jól tudom. 😊

Itt van az Angol Wiki szójegyzet róla. 😊

PrasCo
Ha jól rémlik a dolog, a szárny alsó és felsõ felületei között fellépõ nyomáskülönbség indukálta, a szárnycsúcson átbukó légáramot akadályozza. Elvileg a szárny hatásfokát javítja valamelyest, de majd molni kijavít. 😊
Ezt tudod magyarul mondani? <#idiota>
[NST]Cifu
A periszkópmélység azért még a nukiknál is jellemzõen 15-18 méter körül van, ilyen mélységben a nyomáskülönbség még nem olyan drasztikus, hogy egy sima árasztáshoz is akklimatizálódnia kellene a búvárnak. 😊

[NST]Cifu
Ha jól rémlik, akkor azt akadályozza meg, hogy az áramlás a szárnyvégek felé "lefújjon". A MiG-21-eseken is ilyenek voltak amúgy.

[NST]Cifu
John Doe mondjuk már jóideje nem így csinálja, azt hiszem Thersher-osztálytól kezdõdõen (bár lehet, hogy csak a nyújtott egységeknél) a zsilip már állandóan jelen volt, szóval a torpedócsõben bújlálást megoldották.

Persze ettõl még a többi haditengerészetnél ez volt a megoldás, fõleg ott, ahol az egységek amúgy sem voltak olyan nagyok, hogy egy zsilip befért volna.

Hiába, a katona világ korántsem olyan dicsõ és látványos, ahogy azt sokan elképzelik, vannak kevésbé fennkölt pillanatai. 😄

Lol😊Azt mondod,az hülyén nézne ki hogy:

Wahington.JAG idõszámitás.09.34

Admirális balról be,Obama felvisit...Ugye nem látta mit csináltam?...Nem uram ,nem láttam hogy megint a Maria Geronazzo babájával játszott...Phû...akkor jelentsen.
Uram,a vörös rókák,a védelem utolsó vonala,a haza legjobbjai,a seal egység aminek nem mondjuk ki a nevét...elbukott.Hogyan?Idegenek?Atombomba?Ebola?Britney Spears?
Nem uram....sajnos Kozlochewsky matróz segge beszorult a vetõcsõbe....
Oh,god save America....most mi lesz?Nincs baj uram,a végbelén keresztül táplálják amég befutnak San Diegoba

Molnibalage
Az hagyján de számomra nem világos, hogy a nyomásváltozá általi káros e.ü hatást hogyan közömbösítik. Egy sima atomtengó 30-40 méter mélyen rakja ki õket, ennek megfelelõ túlnyomást raknak rájuk és vesznek el.

Scottt
Szóval berakják John Doe-t egy 533mm-es csõbe,rácsukják elárasztják vízzel,és õ pedig maga elõtt kell, hogy lökdösse a SCUBA cuccot,meg magát a misszió felszerelését? 😊 Elég viccesen hangzik 😄

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Minek kellettek a 22-re a szárny feletti áramlásterelõ (?) lapok?
Köszi.
[NST]Cifu
Egyfelõl áramvonalasabb legyen (de ez csökkenti a hasznos belméretét, a Virginia Block III. tornya is már úgy fog kinézni, mint az orosz tengóké), másfelõl hogy csökkentse a reflexiós területet (szonárnál is van reflexiós keresztmetszet).

[NST]Cifu
533mm-es a standard torpedóvetõ csõ. Normál rendszer szerint a palack és a mellény elöttük van, úgy másznak be, majd ha kimásztak a vetõcsõbõl, akkor veszik csak fel azokat.

Sajnos jobb képet nem találtam hirtelen

A tornyot miért akarják csökkenteni?
Molnibalage
Épp ezt akartam kérdezni. Teljesen csupaszon is 533 miliméteres csövön kimenni több, mint necces. A cumót magad elõtt tolva is kész istenkísértén. A hátadon levõ cuccokkal szerintem mission impossible...

Scottt
Mekkorák azok a torpedó vetõ csövek, hogy kifér rajtuk egy-egy búvár?Azért pl a SEALsnél vannak szép szál legények,kellemetlen lenne ha valamelyik beleszorulna 😄

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

[NST]Cifu
Az eddigi tengeralattjáróknál vagy nem volt direkt zsilipkamra, és ez esetben a torpedóvetõ csöveken keresztül juthattak ki (ami elég szûkös és körülményes), vagy ha volt zsilipkamra, akkor az általában a toronyba került, ahogy említed is. Ezzel több probléma is van, elõször is a torony méretét növeli, márpedig a torony méretének csökkentése az egyik célja sok változtatásnak. A másik probléma a gyakorlat, a függõleges zsilipbe feladogatni a felszerelést hosszadalmasabb és fáradtságosabb, a vízszintes zsilip nagyságrenddel barátibb megoldás ilyen téren. Végül pedig ott a gépészeti része, bár errõl nem tudok semmit mondani. 😄

Molnibalage
Több a hely. Gépészetileg is kedvezõbb.

Mi elõnye van, hogy az orrban van a zsilip? Mivel jobb mint a toronyban?
[NST]Cifu
Fantáziaképek az új svéd A26 osztályú tengóról (elnevezése még nincs, csak típusjelzése). Az érdekessége, hogy a torpedóvetõcsövek egy részét beáldozták egy másfél méteres zsilipért, amelyen keresztül búvárok vagy spec. egységek indulhatnak útra.

A zsilip használatban, érdemes megfigyelni a különös alakú tornyot, feltehetõen a radarkeresztmetszetet csökkenti

A fõbb adatok, a képen az elsõ árbócot érdemes figyelni - egy HSN gépágyú kerül beépítésre

Azért a világ változását jellemzi, hogy más a svédek is nekiálltak TradeMarkozni... 'Multimission Portal'... Esetleg kék és sárga színekkel lesz jelölve a be- és kijárat? 😊

noname23
Tudom elírtam itt sajnos nincs módosítási funkcióm, de köszi a gyors választ.

http://tools.dynamicdrive.com/imageoptimizer/data/8k775d4/%5BAnaheim%5D.gif

[NST]Cifu
Amíg valaki nem ad egy pontosabb értéket (bár a WoT-hoz aligha kellene ennél pontosabb 😛), szerintem Cd=0.25-el nyugodtan számolhatsz. Viszont rosszul számolsz alapból.

angle 20°
initanial speed ms:241
mass (kg):7.06
diameter(m):0.152 (!!! 152mm nálam 0.152m és nem 0.0152m!!!)
Cd: 0.25
altitude: 0m

Így mintegy 1790 méter messzire lõtt el.

[NST]Cifu
Érdekes, köszi! 😊

[NST]Cifu
Rakéta-effektusról nem tudok, a fonak által említett eset elég szélsõséges, és kétlem, hogy akkora reakcióerõt tudna létrehozni, hogy szó szerint hátralökje a fejet.

Egy hasonló alternatív elmélet az, hogy az ember a rá ható hirtelen erõhatásokat igyekszik ösztönösen ellensúlyozni, tehát ha hátulról meglöknek, akkor ösztönösen megpróbál a tested ellentétes irányú erõt kifejteni, hogy ne bukj elõre. A küzdõsportokban általánosan használt ez a a különféle fogásoknál, dobásoknál.

Ettõl függetlenül ez a "rakéta-hatás" szvsz csacskaság...

noname23
üdv<#wave>

Ezzel a progival Projectile motion szeretném kiszámítani egy su-5 152mm howitzer röppályáját csak tudnom kéne a HE lövedék légellenállási tényezõjét hogy mennyi esetleg vki valami ötlet?

angle 20°
initanial speed ms:241
mass (kg):7.06
diameter(m):0,0152

http://tools.dynamicdrive.com/imageoptimizer/data/8k775d4/%5BAnaheim%5D.gif

Akkor mégse Oswald lõtt,uis a lövés pillanatában Oswald Kennedy mögött és felett helyezkedett el bal oldalt
katt
Ugyhogy ,bár nem olvastam a szóban forgó cikket,de a tisztelt szerzõ most mentette fel Oswaldot.(ha JFK elõlrõl kapta a lövedéket)
katt

Hát ez tényleg nem ide tartozik, de elvileg arról van szó, hogy a faszi kispriccelõ agyveleje idézte elõ a rakéta-hatást...
Miket nem talal az ember :

T-90M
Garou
Kicsit más témában lenne egy kérdésem...

Vettem egy IPM magazint a reptéren még egy hónapja, mondom jó kis újság ez, Kennedy lelövését is vizsgálják benne, de miután elolvastam már ott tartottam majdnem, hogy írok a T. szerzõnek.

Szerinte Oswald lõtt mégis, de ez most tökmindegy, amin megakadt a szemem, az a lövedékek elemzése. Volt egy pillanat, mikor Kennedy elõre bukott, "mindenki" szerint azért, mert kapott egyet hátulról. A szerzõ szerint nem, ez a rakéta-effektus, amit az elöl bemenõ golyó okozott, mikor hátul távozva ezen effektus miatt elõre felé(!) lökte Kennedyt. Most ez komoly? Tehát engem mellbelõnek, és hátul mikor kimegy a golyó akkor engem a támadó felé fog lökni? Mégis hogyan, a golyó nem ad le "tolóerõt", vagy rosszul tudom?

Plusz mivel fûzõt viselt, ezért is mozdult el olyan irányokba a találatok miatt, amikrõl mindenki azt hitte, hogy máshonnan jött a lövés. Most ha valaki fûzõt/poncsót/golyóálló mellényt visel, és mellbelövik, akkor hátrafelé fog esni, és nem az ellenkezõ irányba, ugye? Nem is értem, hogy adhatnak le egy ilyen elemzést, de lehet, hogy nálam a hiba, ezért kérdezem...

486SX 100MHz, kislemez meghajtó, 2 MBRAM, 160MB HDD

[NST]Cifu

M1A2 Abrams fejlesztési proto, új fegyvertoronnyal, súlymakettel a torony frontpáncélján

Dél-Koreai K2 városi harc csomagba burkolva

Az Objekt 195 (T-95) elsõ proto tornya még valami furcsa T-72 (?) alvázon

FST elképzelések, bal oldalon alul Abrams két revolvertáras automata töltõvel

Na ez már szinte kormány forrás, de jó anyag!
Nem tudok lengyelul, de ez a pdf szerintem itt a DM33 vs.PT-91 a tema:
forras pdf
[NST]Cifu
Sajnos sok dologgal van úgy az ember, hogy nincs, és nem is várható, hogy lesz megbízható forrás, sõt, források. Ilyenkor maradnak az ilyen szóbeszédre építkezések, és a bizodalom, hogy ha ennyi év után se cáfolja senki akkurátusan, vagy nem kerül elõ valami olyasmi, hogy "az nem egészen úgy volt", akkor valami valóságtartalma talán lehet.

Sajnos ahogy korábban is említve volt a források terén, ezek nem olyan dolgok, ahol a gyártó szépen részletes információkat, képeket, szöveget prezentál, mert nem célja, hogy a konkurensek pontos képet kapjanak az adott eszköz mûködésérõl...

Háát lehet, hogy bennem van a hiba, de 1 forrás, nem forrás... Viszont HA igazak, akkor érdekesek!
[NST]Cifu
Az is elképzelhetõ. Passz. Sehol sincs említve. Az egész amerikai tesztrõl is mindössze egyetlen forrás van, a Fofanov oldalán is olvasható 1997-es Jane's DR-ben közölt cikk. Boldog-boldogtalan csak ezt jelöli meg forrásnak.

A Tankneten Damien90 írt még olyat, hogy amikor megjöttek a lengyelekhez a Leo2A4-esek, akkor a DM-33-asokkal megküldték a PT-91-est szembõl, de az nem ütötte át a lengyel T-72 folyomány páncélzatát.

Esetleg valamelyik kaukázusi, vagy közép-ázsiai ex-szovjetköztársoság?