95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • SZUsszan
    Lehagytam a típusokat. Balról jobbra: AK-47 7.62x39, AK-74 5.45x39, Galil 5.56 NATO
  • SZUsszan
  • SZUsszan
    Jaa! Félreolvastam. Látom már, hogy üresen gondoltad. Igen, a tárakat lehet csereberélni.

A tárakasztónál lehet, hogy a nem odavaló tár nem akad be. Ebből következően, vagy lötyögne, vagy kiesne, esetleg be sem bírnád csattintani a helyére, mert nem tudna a tárakasztó a helyére fordulni.

Nem tudom. Nekem még nem volt éles 5.45-ös AK a kezemben. Ha neked van, én tudok kölcsön adni egy 7.62-es tárat pár hozzávaló hatástalanított lőszerrel együtt. =)
  • JanáJ
    Nem nem. Nem akarom használni, csak üresen belepattintani a tárfészekbe. Értsd a tárajkaik egyformák-e.
    Azt értem, hogy a tárak más szélességűek és más az ívük is. Én kb csak az ívről tudom megállapítani milyen lőszert ehet.
  • SZUsszan
    http://i268.photobucket.com/albums/jj29/bigbob76/P1010003-6.jpg
  • SZUsszan

A kép alapján azt mondanám, hogy a 7.62x39-esek nem férnek bele egy 5.45x39-es tárba, maximum egyes oszlopba, de kérdés, hogy nem akadnak-e meg.

Azért nem hiába van olyan íve a 7.62-es tárnak. Láthatod a jellemző formai különbségeket.

De ha nem akarod a 30-as tárat telinyomni, csak olyan töltőlécnyit (10), szerintem azzal megbírkózna.
  • JanáJ
    A hosszuk között 1 mm van. A szélessége miért számít?
  • [NST]Cifu
    Úgy, ahogy a Rambo 3-ban látható, teljes képtelenség, hiszen menet közben tüzelt a T-72-nek maszkírozott járművel. Egy T-54/55/62 esetében az lehetséges lenne, hogy vezeti, megáll, átmászik hátra, betölti a lövegbe a lőszert, majd az irányzószékbe mászva céloz és tüzel.
    A T-72 esetében ez teljesen kizárt, mert nincs közvetlen kapcsolat a sofőr és a küzdőtér között.
  • SZUsszan
    Nem hinném, más a hossza, vastagsága is a lőszereknek.
  • JanáJ
    Azt már akartam kérdezni, hogy a 47 és 74-es AK tára csereszabatos? Tudom más lőszer, de üresen bele tehető?
  • SZUsszan
    Ebben az esetben ez fogósabb feladvány lett volna:

A válltámasz hiánya, a tár íve és az előagy hossza az árulkodó, hogy se nem AKMSU, se nem AKS-74U. =)
  • JanáJ
    A vége alapján simán. Faragnak a sw-en és jó lesz.
  • Renegade
    valós/valótlan?

posseidon
  • fonak
    "Szólnak pletykák arról, hogy volt olyan, amikor egyetlen ember volt a harckocsiban, odavezetett a lőállásba, megtöltötte a löveget, belült az irányzó székébe, célzott és tüzelt"

Akkor nem teljesen képtelenség, amit Stallone csinált a Rambo 3-ban? :)
  • qtab986
  • qtab986
    De azért a 7.62-es tár ívelt formája is szembeötlő különbség, ha az ember egy AKS-74U-nak hiszi a fegyvert (a közel egyenes 5.45-öshöz képest).

jellegzetes a Zastaváknak a fa előagyon a három pár luk.
    Ez a legtökéletesebb jellemző amivel azonosítható a Zastava M92, mert azt az elvetemültséget kizártnak tartom, hogy úgy adjanak fel egy Zastava feladványt (innen indultunk), hogy ezeket a lyukakat kitakarják. A három lyuk akkor is ott van, ha a lángrejtőt leveszik, hangtompítót tesznek a helyére vagy nem, a tárat eltávolítják, van válltámasz vagy nincs (ami eltér az orosztól 5.45mm-es kaliberben). Pirospontos észrevétel volt a három lyuk. Hiába volt előttem, én nem vettem észre őket.

A gyártó oldalát megnéztem. Ez a M92 amit az amerikaiak a "Krinkov"-ok csoportjába sorolnak csak 7,62x39mm-es lőszerhez készül. Ha három lyukú "Krinkov"-ot látunk, akkor az csak 7,62mm kaliberű és szerb lehet. Illetve AKMSU is lehetne, AKMSU-nak hasonló a válltámasza, csak annak az előagya teljesen más. A bolgár Krinkov előagya és válltámasza is más
  • JanáJ
    DE ha észreveszi a drón, akkor már van mire lőni, ha meg nap, akkor meg pont ott tartasz, mintha nem lenne. :-)
  • [NST]Cifu
    A General konszern Predator C Avenger elképzelése a jövő UCAV hadviseléséről:

• JanáJ
    Szerintem a mérete miatt már nem menne. A súly csak a plusz.
  • SZUsszan
    Igen, le lehet szerelni.

De azért a 7.62-es tár ívelt formája is szembeötlő különbség, ha az ember egy AKS-74U-nak hiszi a fegyvert (a közel egyenes 5.45-öshöz képest).
  • qtab986
  • qtab986
    nem ilyen előagya van
    Az egy fokkal jobb jellemző a megkülönböztetésre. A rések száma tényleg eltérő az előagy és a gázhenger határán. Csak most tűnt fel. Mert hogy a lángrejtő oldható kötéssel kapcsolódik, tehát eltávolítható.
  • Freeda Krueger
    Végül is nem nehéz kipróbálni...
    Fogni kell 40kg ot,hasonló hengeres kivitelben és fordulni vele 6-8 at.
    mint ahogy a tankban tennénk.
    Kiderűl hogy nyamvadtnak vagy jónak számítunk e.
  • [NST]Cifu
    Csak hogy lásd mekkora a különbség: 120mm-es APFSDS-T lőszerek mellett egy 140mm-es...

• Molnibalage
    Rutinban igen, állóképességemen már érzem, hogy nem olyan, mint régen, pedig éppen csak most léptam át a 30-at. Régen egy 3-4 szettes erősebb meccsen sem izzadtam meg annyira, most meg agilisebb fiatalok elég szépen meg tudnak ugráltatni. A "harcértékem" jóval magasabb, ám azt kevesebb ideig bírom fenntartani, mint 7-8 éve.

Minden alkalmazásnál fel kell tenni azt, hogy nem idealizált eset van. És innentől fova borul az, hogy 40-45 kg-os gránátokat hajigálni fog bárki egy szűk helyen. Ha csak valamiért kicsit megsérül a töltő, már az is szimplán lehet olyan gond, hogy nem tud mit kezdeni 40 kg-mal. A 20 kg ellenben az a tömeg, amivel egy viszonylag átlagos férfi még elbír főleg, ha ez a "szakmája".
  • Molnibalage
    Ordító a különbség.
  • [NST]Cifu
    Most hirtelen jobbat nem találtam, de a lényeg látható. A T-54/55 küzdőterében gyakorlatilag körbe tudod mászni a löveget. Szólnak pletykák arról, hogy volt olyan, amikor egyetlen ember volt a harckocsiban, odavezetett a lőállásba, megtöltötte a löveget, belült az irányzó székébe, célzott és tüzelt. Ezt egy T-72-ben például nem tudod megcsinálni...

• Renegade
    mert nincsen rálátásom és csak a laboratóriumi körülményekből tudok kiindúlni. :)

Azért tűnjön fel, hogy majd minden kommentembe odaírom, hogy elfogadom, hogy nektek van igazatok, csak értetlenül vakarom a fejem, mert laikusként úgy gondolom, hogy 20/40 kg között nincs nagy különbség.

Empírikusság hátránya, hogy egy elméleti vitában értetlenül viselkedek és óhatatlan párhuzamot vonok a saját (sport) tapasztalataimmal. :)

Ehhez csak annyi, hogy te éreztél-e különbséget erőben/rutinban életed első röplabda játékában és amikor úgy érezted, hogy a csúcson vagy?

Meg benne van, hogy idealizálom a szinvonalas katonai kiképzést (pláne az ember terhelhetőségét), tehát egy olyan érvet elfogadok, hogy nem férne be a toronyba, a gránát mérete is ellehetetleníti, viszont számomra teljesen evidens, hogy egy jól kiképzett katona, hóban/sivatagban képes végrehajtani a feladatát, és gond nélkül betölti az összes gránátot még akkor is, ha folyamatosan kopog az ellenség.

• Molnibalage
    Naná, mert ez kb. 20 kg-os. Viszont a 150 milis gránát nagyobb és kb. készer nehezebb lenne. Hidd már el, hogy azzal nem pattogna így és a jelenlegi toronyban meg el sem férne. Azt is vedd számításba, hogy amikor intenzív tűzharc van, akkor nem percenként egy, hanem akár percenként 6-8 gránátot is kellene pakolni. Ja, én nem mindenhol van kellemes európai időjárás. Erre fáradtan és sivatagban is képesnek kell lenni...

Nem értem, hogy egyesek miért erőltetik ezt.
  • Renegade
    kell szólni Jegesnek, majd ő megmondja a tutit, elvégre hk parancsnok volt :)

Megnéztem egy Leo2 töltő videót, hát zötykölődik a srác rendesen, viszont gyakorlatilag csak fordul egyet a gránáttal, meg öleli, és kb annyira tűnik megterhelőnek a mozdulat, mint odébbrakni egy telefont. Mondjuk nem tudom, hogy hány kg-s a cucc.

• Molnibalage
    Ez egyébként keleten is így volt, a T-54/55 belső tere bálterem a T-64/72/80/84/90 belső teréhez képest...

Ezt nem is tudtam. Van erről valami jó összehasonlító fotó vagy ábra?
  • [NST]Cifu
    Adott harckocsitól függ, hogy mennyi szabad belső tér van benne. Az M46/47/M60 szériában elég sok a mozgástér, a Leo2/Chally2/M1 szériákban már kevesebb, de még viszonylagosan lehet bennük mozogni 175cm alatt.

Ez egyébként keleten is így volt, a T-54/55 belső tere bálterem a T-64/72/80/84/90 belső teréhez képest...
  • z0ty4
    nem hajigálnák a molotov koktélt, azzal melegednének
  • SZUsszan
    A fiatal Arnold Schwarzenegger már haladó bodybuilderként is egy M47-est vezetett az osztrák seregben.

A tömegoszlatók miért nem vetnek be vízágyúkat? Elég hamar kidőlne a keménymag a kinti mínuszokban, ha pár órát csurom vizes ruhában dobálná a molotovokat...

A belinkelt Zastaván meg onnan látni egyértelműen, hogy szerb/jugó, hogy jellegzetes a Zastaváknak a fa előagyon a három pár luk.

Az AKS-74U-tól meg elsőre abban különbözik igen, hogy van válltámasza, nem ilyen kalibert eszik a táron látszik, nem ilyen előagya van és a lángrejtője a jellegzetes Rumcájsz tölcsér végű.
  • Molnibalage
    Ritka kivétel. MiG-21 pilótából is volt magasabb, de nem ez volt az átleg. Egyébként még a 170 centis ember sem dobálja csak úgy a 40 kg-ot szűk helyen...
  • Lacusch69
    Amikor '93-ban Hmvhelyen tartalékos voltam, a hk-sok is akkor voltak berángatva.
    Volt köztük jónéhány szép szál gyerek.
    Konkrétan az egyik ex-osztálytársam volt a legkisebb. Olyan magas, mint én (170cm)
  • Molnibalage
    Ember, egy átlagos harckocsizó jó, ja van 165-170, hogy el is férjen a járműben. Én is pakoltak 50 kilós liszeszsákot. Vállon. Akkor nézz meg videókat, hogy mennyi helye van a töltőkezelőnek. Esélye nincs 40 kg-os lövedékeket mozgatnia. Még, ha néhány töltő képes is lenne, irgalmatlan hamar kifáradna és menet közben meg végépp nem tudna tölteni.
  • Master91
    Igen, sajnos...

Pedig szívesen dumálgatnék róla.

Sebaj, ötlet eldobva.
  • [NST]Cifu
    10 perc alatt politikai diliházzá válna, aztán zárhatnánk is be...
  • Master91
    Már rendes katapultokkal is tolják....

Nem nyit valami értelmesebb egy topikot erről a témáról ?