95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • repvez
    White 25-öst a 773rd IAP álományában találtam S/n 2960512126 számmal 9,12-es verzió,de azt nem találtam meg hogy ez az a gép e.A googli nem ad rá szemmit
  • Molnibalage
    Most tűnik csak fel, hogy a pótvezérsíkra gondolt a kérdés feltevője.
  • repvez
    Ahogy átnéztem a tipuskönyvet eléggé oroszosra sikerült a használata.
    Mert a Mig-29 Folcrum-A első 5 prototipusán volt ,de a 6.on már nem.ÉS megtalálható volt még az UB és a K és M prototipusain is.
    ÉS az első 70 szériagépen is. ezután elhagyták öket.DE leszerelhető volt ,így lehet az első 70 ből sem mindegyiken van már rajta
  • Vogel
    Korai Fulcrum A. Még továbbfejlesztés előtt, amikor megkapta az ASO-2W csapdavetőt. Prototípus nem lehet, mert az oldalkormány itt továbbnyúlik a függőleges vezérsíkon túl, továbbá , ha jól látom, csak egy statikus kisütője van a kormánylap felett közvetlenül.

Forrás
  • Molnibalage
    Máshol merült fel a téma. A legtöbbször katapulttal törénő gépelhagyás rakordja mennyi lehet? Hallottam már olyan pilótáról, aki egy típusból (F-8 Cruader) hármoszor kattintott. Van olyan pilóta vajon, aki ennél többször?
  • messerharcos
    valaki megtudja mondani, melyik sorozatból való ez a korai, stabilizálóval felszerelt 29-es, és hány ilyen gép készült? Aki tud róla vmit ne habozzon
  • messerharcos
    Annyit fűznék hozzá a c-130 bombázó vitához, hogy volt harci körülmények közt bombázóként alkalmazva a Falklandi háborúban. A szárnyak alá skyhawkok bombafüggesztőit rakták, és a puccara célzókészülékét, és képes volt 12 darab 230-as bomba hordozására. A brit ellátó hajókat akarták vele támadni, és azért választották a Herkit mert nagy volt a hatótávolsága, és sokáig őrjáratozhatott. Egyébként sok eredményt nem értek el vele, 2 hajót bombáztak meg, az egyik ráadásul semleges volt, mindkettőn értek el találatot, de egyik esetben sem robbant a bomba. És vesztettek is egy ilyen herkit, amit harrier lőtt le.
  • qtab986
    A legtöbb fegyvernél nem csak a tömeggel, hanem a hellyel is számolni kell. Azon felül egy bizony mennyiségnél többet egyszerűen értelmetlen cipelni, mert feleslegesen nagy tűzerő és a kezelés lesz inkább csak problémás.

Igen, ezt én is megjegyeztem a #63634 kommentben. A ténylegesen maximálisan hordozható AGM-176 Griffin A szám meghatározásához alapvetően kell ismerni a Herkulest, és a fegyvert, meg azt, amire az ember képes, aki a gépen dolgozik vele abban a szűk térben. Nekem meg felszínes ismereteim sincsenek ezekről.
    A maximálisan hordozható AGM-176 Griffin A szám pedig csak a felső határt jelenti. A vadászgépek se teljes fegyverzettel és full feltöltött üzemanyagtankkal szállnak fel minden alkalommal. Ezt így van. Végül is mindent az határoz meg, hogy aktuálisan mit várunk el, mi kell az adott feladat végrehajtásakor. Csak próbáltam beleférni egy karakterszámba. Végül is csak a gondolataimat osztottam meg, amik nem olyan érdekesek.
  • qtab986
    Engem az érdekel, hogy a 5.56mm XM216 SPIW Flechette vajon használható-e egy huzagolt csövű AR15-ösön alapuló fegyverből. Például M4, M16.
    Azáltal, hogy megforgatják biztos csökken a csőtorkolati sebesség/mozgási energia egy ugyanolyan hosszú huzagolatlan csőből történő kilövéshez képest. De vajon vannak még káros hatásai a huzagolt csőnek a flechette-re nézve?
  • Molnibalage
    A legtöbb fegyvernél nem csak a tömeggel, hanem a hellyel is számolni kell. Azon felül egy bizony mennyiségnél többet egyszerűen értelmetlen cipelni, mert feleslegesen nagy tűzerő és a kezelés lesz inkább csak problémás.
  • qtab986
    Bocs, nem néztem meg azt a videót
    Nincs miért bocsánatot kérni, viszont én tartozok köszönettel a felvilágosításért meg a kommentekért.
    Nagyon érdekesnek találom a KC-130J vagy KC-130 (nem tudom, most melyik a helyes, azt hiszem, a Derringer door-os megoldás esetén KC-130J) olyan alkalmazását, hogy AGM-114 Hellfire rakétát és AGM-176 Griffin gravitációs precíziós bombát hordoz.

Az AC-130-asok biztos nem alakíthatók egyszerűen és gyorsan vissza C-130-asnak vagy bármi más változatra. De a paratroop door mounted launcher és az oldalsó bombaledobó ajtó vagy Derringer door alkalmazása a AGM-176 Griffin A ledobására egy olyan megoldás, mindkettő, amit azt feltételezem, hogy egy C-130-on is gond nélkül alkalmazhatnak. Nem igényli a gép szerkezetének végleges és/vagy komoly átalakítását. Nem lehet relatíve nagy költségű. A Derringer door esetében a gép belsejének a nyomását nem is kell kiegyenlíteni a külső légnyomással. Ezeket a megoldásokat hívhatjuk rugalmasságnak, ami pozitív tulajdonság.

A repülőgépekhez nem értek és az angolhoz se, nem tudom, összesen mennyi AGM-176 Griffin A-t tudnak vagy szándékoznak hordozni, a Herkulesen, de ha abból indulunk ki, hogy a wikipédia 20 kg-ot ír össztömegnek a Griffinre (nem jelezve, hogy melyik AGM-176 Griffin-ről van szó) egy nagyon magas szám jön ki, amit a Herkules képes lehet hordozni. De tisztában vagyok vele, hogy önmagában a tömegekkel számolni félrevezető lehet. Nem mindegy, hogy hol van a repülőgép tömegközéppontja, illetve a kézzel mozgatott AGM-176 Griffin A tárolók elhelyezését meghatározza a mozgatásuk módja ezért nem lehet akárhogy tárolni a gép belsejében. Azt hiszem, már így is túl sokat írtam és még nem is írtam le minden gondolatom. De ez megmozgatta a fantáziám.
  • SZUsszan
    Láttam már itt a képet, csak felirat nélkül:

• Renegade
    nem 100%, mert kajáltam, és a műsor címe lemaradt de szvsz: tegnap du Kossuth, férfi műsorvezető, az Orczy kertes bomba kapcsán, ha jól sejtem itt megtalálod: [URL=http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2014-02-12]klikk[/URL]
  • Molnibalage
    Felvételen elérhető valahol?
  • Renegade
    tegnap hallottam először Számvébert (rádió), a talált bombák kapcsán elevenítette fel 44-et, hát basszus úgy beszél mint ír, szvsz álmából felkeltve is elmondott volna mindent, ráadásul ritka polkorrekten fogalmazott.
  • BRAT
    Gereben Ágnes műsoraiban szoktak lenni hasonló szakértők.
    Irán, Észak-Korea, FÁK, arab világ témakörben érdemesebb nézni, mint pl Nogrády 5 perces kirohanásait.
  • Molnibalage
    Féloff.

Évek után végre megint elérhető ez az igen érdekes beszélgetés.

Hidegháború a téma.

ON
  • fonak
    Bocs, nem néztem meg azt a videót (amit most belinkeltél azt is csak a linket kimásolva tudtam megnézni, a fórumba beágyazott most valamiért nem akart elindulni nálam elsőre, most már igen, csak töltött:)). Tudtommal ugyanaz van benne, amit a rámpáról indítanak, az AGM-176-ról szóló wikipédia cikkben legalábbis erre utalnak, az ejtőernyősök ugratására használt ("paratrooper") ajtót (már ha nem a rámpáról ugranak az ejtőernyősök, sok videón lehet látni amikor ezen az oldalsó ajtón ugrálnak ki) alakították át, ha jól értem. "Derringer door"-ként is hivatkoznak erre a neten, amiből ledobják, így a kabin dehermetizálása nélkül is tudják indítani. De a videódon ez látható is (és igen, a hengeren jól olvasható a GRIFFIN felirat). Szerintem ugyanaz a cucc, amit a rámpáról a 10x-es indító cuccból indítanak.
    u.i. szerkesztettem a hozzászólást a félreértések elkerülése végett.
  • qtab986
    A rámpás megoldás működése már a 2014. feb. 10. 14:32 #63604 kommentben beágyazott videón látható. Az 2 napja volt, ami szerintem nem rég volt.

Viszont engem ennek a hengernek a tartalma érdekel most.

A | #63623 kommenben azt feltételezem, hogy AGM-176 Griffin A van a hengerben. Arra alapozom a feltevést, hogy mintha GRIFFIN lenne a hengerre írva. Mert ha az, akkor ebben az esetben nem a rámpáról dobják le. Ez egy második indítási/ledobási mód egy Herkulesből. Valahol a törzsön alakítottak ki egy nyílást amin keresztül ledobják. De még senki se írta meg, hogy tényleg AGM-176 Griffin A van a hengerben.
  • fonak
  • fonak
    Ezeket egyszerűen "kidobják" a nyitott rámpáról, ha jól értem.
  • qtab986
    Szeretném megint szóba hozni a | #63609 kommentben szereplő hengert. Próbáltam kikockázni, hogy jobban megfigyeljem és úgy tűnik, mintha az lenne ráírva, hogy GRIFFIN. Nem vagyok benne biztos, mert nem tudom jól megfigyelni. Lehet, hogy AGM-176 Griffin A verzió van benne?

Úgy gondolom, hogy a repülőgép belsejében nem mernének rakétát indítani ilyen módon elhelyezve a fegyvert. Az AGM-114 Hellfire a szárnyon rendben van, ott biztos nem okoz bajt a rakétamotor.
    Sajnos nem értem az angol szövegeket, de legalább egy Marine KC-130 biztos így hordozta a AGM-176 Griffin A verziót:

Ha a videón a hengerben tényleg AGM-176 Griffin A van, akkor az már egy második indítási vagy kidobási módja. Erről kaphatok felvilágosítást?
  • SZUsszan
    Nem tudom miért állt elő az eset így. Biztos volt rá okuk.

Minden esetre a pilóta ügyes volt.
  • ZuluC
    Nem kellett volna hullám irányba fordulnia a hajónak?
  • Berkut111
    Na itt megint megszaladtt a ceruza :

BMPT 100
  • SZUsszan
    http://ing.dk/video/se-dansk-lynx-lande-pa-skib-i-kaempe-bolger-124230

Nem egyszerű a helyzet!
  • [NST]Cifu
    A missile nem feltétlen jelent meghajtással rendelkező lövedéket, lényegében az irányított lövedéket takarja. Eleddig az önirányítással rendelkező lövedékek rendelkeztek meghajtással általában, de ettől még a meghajtás nélküliekkel is használják.
  • qtab986
    A vadászgépeken 40+ éve alkalmaznak doppler radarokat, csak éppen más hullámhossz tartományban működnek, mint az időjárási radarok.
    Igen, a hullámhossz biztos más, mert a meteorológusok a légköri megfigyelésre használják. Azt hiszem a levegőben lebegő por és pára által tudják megfigyelni a levegő mozgását. Tehát ők is közvetett megfigyelést végeznek, mert nem a levegőt, a nitrogént széndioxidot és oxigént észlelik.
  • Molnibalage
    A vadászgépeken 40+ éve alkalmaznak doppler radarokat, csak éppen más hullámhossz tartományban működnek, mint az időjárási radarok.

Erre a Northrop Grumman B-2 Spirit is képes?

Nem. Potnatlan voltam, vadászgépekről volt szó.
  • qtab986
    A doppler radaroknak lehet szerepe a jövőben a csökkentett észlelhetőségű repülőgépek felderítésében, vagy megmaradnak meteorológiai és/vagy légköri jelenségek megfigyelésére, mint például a tornádók? Arra gondolok, hogy a nagy sebességgel repülő tárgy ami csökkentett észlelhetőségű, még ha nem is használ utánégetőt, akkor is hatása van a környezetére és így esetleg közvetett módon észlelhető. Például vortex jön létre, vagy kondenzcsík keletkezik.

Az alacsony észlelhetőségű gépek mindegyike képes közepes/nagy magasságon hangesebességnél gyorsabban repülni.
    Erre a Northrop Grumman B-2 Spirit is képes?
  • JanáJ
    A Tarranis kapcsán merült fel bennem hogy mennyire számíthat. Egy ember vezette vadásznál persze más a szitu, ott értem, hogy erre a sebességre szükség lehet.
  • SZUsszan
    http://www.origo.hu/itthon/20140211-hende-csaba-az-elmult-negy-ev-hadiipari-teljesitmenyerol.html?utm_source=origo-nyito&utm_medium=sec-2&utm_campaign=sec

Azta, micsoda forradalmi új ötlet...
  • Molnibalage
    A kérdés önmagában nehezen értelmezhető. Milyen magasságban? Milyen aspektusnál? Mennyivel a hangsebesség felett? Melyik alacsony észlelhetőségű gépnél?

A videón látató, hogy utánégetésnél iragalmatlan nagy lesz a forró gázok által kitöltött tér, de utánégetés nélkül az összes vadászgép hőképe ilyen közelről és HD IR kamerával eléggé moderált. Namármost szemből, 20km+ távolságból gyakorlatilag tökmindegy szeritnem, hogy pl. egy F-22 M0.9 táján vagy bőven utánégető nélkül M1.2 vagy M1.4 táján hasít. Igen, a belépőél jobban melegszik, de ez nagy távolságon nem észrevehető, nincs ilyen felbontása és érzékenysége egyetlen IRST-nek sem.

Az alacsony észlelhetőségű gépek mindegyike képes közepes/nagy magasságon hangesebességnél gyorsabban repülni.

Összefoglalva, az esetek nagy részében semmiféle hatás nincs, amíg nem üzemel az utánégető.
  • JanáJ
    Egy lopakodó gépnél mennyivel növelheti a hangsebesség feletti sebesség a felderíthetőségét? Gondolom RCS nem változik, de mondjuk hőképben jelentős az eltérés?
  • qtab986
    In military use, the government of Denmark has issued the Glock 20 to the Slædepatruljen Sirius (Sirius Sledge Patrol) headquartered in Daneborg, Northeast Greenland. The pistols were issued as a defense against polar bears which the unit encounters during patrols.

1 lövéssel ca. 1000 joule. 9x19mm pisztolyból alig több mint a fele torkolati energiája van a lövedéknek. Szegény jegesmedvék.
  • qtab986

Abban a hengerben mi van?
  • z0ty4
    U.S. Marines Harvest HAWK Gunship Fires Hellfire Missiles
  • Molnibalage
    A jenki jelölés semi mindig következetes már ezek szerint.
  • qtab986
    Mert az AGM-re az írja egy enciklopédia, hogy Air to Ground Missile. A Missile-re pedig azt, hogy self-propelled guided weapon, amit már értek, saját meghajtású irányított fegyver. Ez összezavart. Tehát csak leesik, de közben manőverez a kormánylapokkal.
    Ebből vitt összesen 10-et a Marine KC-130 ha jól értem. Ezeket úgy hordozta, hogy ha nem kellett egy másik gépet megtankolnia és csak ő volt a közelben, akkor ledobta ha kellett? Vagy ez csak egy terv maradt, hogy majd így is használják a tankert?
  • Molnibalage
    Igen, gravitációs percíziós bomba.