Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Hogyne. Ingyen kapjuk a helikoptereket, sõt, még fel is újítják elõtte õket... Ébredj már fel, hahó! 😄

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Nem kell túlbonyolítani. Egyszerûen nincs pénzük, ez a beszerzés is csak egy erõn felül vállalt elképzelés volt, ahogy anno az AH-1 licencgyártás is...

Feltételezem, hogy pótalkatrészekkel, s felújítva jönnek, így nem tartom ANNYIRA rossz biznisznek...
http://www.netarzenal.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/2011.09.19.html

"Traian Basescu román miniszterelnök elmondta, országa jelenlegi helyzetében nem lenne képes vásárolni használt F-16 harci repülõgépeket."

nekem úgytûnik a románok egyszerûen már inkább nem akarnak a 'használt f16-os gépekbe hosszútávra beruházni.
pedig aki A-t mond, mondjon B-t is.. , balkáni erõviszonyoknak köszönhetõen gondolom felbujtogatták õket - pedig nemsokára települ hozzájuk a Usa légvédelem

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
A probléma "csak" annyi, hogy a szükség határozza meg megint a fejlesztést, és a nehézségeket nem biztos, hogy figyelembe fogjuk venni. Jelenleg van egy kialakult, mûködõképes kiszolgáló és hajózó személyzet a Mi-8/-17 helikopterekhez, és tapasztalat az üzemeltetéshez. Ha kevés pénzünk van, akkor inkább használt Mi-8/-17-esekben kellene (szerintem) gondolkodni.

Az UH-1N nem rossz típus önmagában, de ne feledjük el, hogy az USMC a "legkeményebb" az amerikai fegyveres erõk közül, már ami a felszerelés használatát illeti. A helikopterek feltehetõen eléggé elhasznált állapotban lehetnek, tehát alapjában véve nem sokkal jobbak, mint a hazai Mil-ek ilyen téren.

Az is hátrány, hogy a személyzetet ki kell hozzá képezni, alkatrészbázist kell kiépíteni (a viszonylag magas szám alapján ezt úgy vélem fõleg kannibalizáció útján akarják megoldani).

Nem értelek, mi a baj a Hueykkal? Maga a típus zavar, vagy az állapotuk, esetleg is? Én boldog lennék ha ezt nem barmolnák el az illetékesek és lenne vagy egy tucat repképes hosszú idõn át, bár szerintem max egy tucattal kapunk aminek jó ha a fele repképes lesz. Az már álom, hogy pár NW képes is legyen.
[NST]Cifu
Én a mentségemre azt akartam felhozni, hogy nem számolnak a ruházattal illetve ballisztikai mellénnyel sem, illetve a lövedék sebessége is elég magas (713m/s).

Azonban ha elolvasod a belinkelt írást, az orvos Vietnamban a képen is felvázolt jellemzõkkel találkozott a harctéri sebesültek terén. Szóval a jelek szerint ezek kevésbé befolyásolták a lövedék útját a testben.

Kivéve, ha csontot is ér a lövedék, illetve ajtó-könnyü fedezék mögötti embert talál el. Mert akkor már nem annyi a centi, amennyi.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

[NST]Cifu
Amennyire én tudom, a Mil-ek többségének az üzemideje záros határidõn belül lejár, ezért is égetõ a helikopterek pótlása (mondjuk a kiképzõgépeké is, de az most talonban van). Szóval úgy 3-4 év múlva a jelenlegi ütemben a Mi-8/-17-esek repideje "kiszáll", utána elviekben csak teljes, gyári nagyjavítás után repülhetnek. Az meg olyan áron megy, amennyiért használt Mi-8/-17-eseket venni lehet.

Molnibalage
Nem dobjuk ki õket. Ha marad 6-8 Mil és ~12 UH-1, akkor én elégedetten dõlök hátra tisztességes üzemeltetés mellett.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Ez is egy képesség, amivel a Mil rendelkezik, a Huey viszont nem. Az, hogy "nem erre vesszük õket" olyan dolog, hogy akkor minek kellett nekünk Gripen , minek földi támadóképesség, minek légi utántöltés és így tovább.

A lényeg az, hogy a Mi-17 jóval nagyobb kapacitású, és a hátsó ajtó miatt jobban pakolható gép.

De attól még ennyivel kevesebbet tud😛😊

[NST]Cifu
Õszintén: nincs. Már csak hajózószemélyzet terén is gondok lesznek szerintem.

Molnibalage
Nem is erre "vesszük" õket..

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

30-as darabszámról van szó a cikkben, lesz is arra esély, hogy mindet megfelelõen üzemeltessék, megfelelõen karbantartsuk és ne a napon rohadjanak szét "szétkannibalizálva" mint minden más?

[NST]Cifu
Hát UH-1N-el ilyet nem fognak csinálni...

Molnibalage
Én nem tekintem annak. A Milek kapacitása természeti katasztrófák esetén jól jön, de arra, hoy 8-12 katonát fuvarozzanak, arra bizony nagyok...

A gond a források elosztása, hogy ezek mennyibõl repülhetnek majd és fel kell -e újítani õket. (Meg azt átképzés költségei...)

Összehasonlító cikkel lehet írni.

[NST]Cifu
Ott van, esélyesen UH-1N-ek jönnek, és váltják a Mi-8/-17-eseket. Igen, a Mil-ek egy méretaránnyal nagyobbak, igen, ezek ex-USMC helik, tehát nyilván nem "esetlegesen" használták õket eddig, hanem ha kell, akkor úgy rugdalták fel az égbe, igen, sok téren visszalépés, de ez van, mert diszkont áron / ingyen jutunk hozzá...

Molnibalage
Mert?

[NST]Cifu

[NST]Cifu
Megfedem magam, korábban olvastam valamelyik elemzésben, hogy az AK-47 lövedéke "hamar" megfordul, de valószínûleg kevertem a dolgot, a Jugó gyártmányú lövedékkel. Itt a teljes írás, ahonnan a kép is származik.

Itt direkt ki is emeli az író, hogy az AK-47 lövedéke kevés járulékos károsodást okoz, úgy megy keresztül a testen, mint egy teljes köppenyes pisztolylövedék.

Maxima Mea Culpa, ezt bizony benéztem.

[NST]Cifu
Az angol Challenger 2 esetén nincs ilyen. Van egy sivatagi viszonyokra felkészített, fejlesztett változat, a Challenger 2E, amely új motort kapott (Europack, alias MTU 883), és a kompaktabb motor miatt több üzemanyagot vihet, vagyis nagyobb a hatótávolsága. Új tûzvezetõ rendszerrel és egy Sagem 360°-ban körbeforgatható parancsnoki elektronoptikai periszkópot kapott, meg opcionálisan egy belülrõl távirányítható géppuska-fegyvertornyot.

Csõ múltkor valaki tett be egy német fejlesztést ami a tankokon volt , és ilyen lézeres aktív védelmi rendszer volt azt hiszem rakéták ellen , valaki betudná linkelni megint mert sehol nem találom:S

Ugye nézed azt is, hogy hány cm után kezd forogni? Persze ha eredetileg seggtõl tarkóig vagy elefántlövésrõl volt szó akkor nem szoltam... 😉

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

A Challenger 2 gyártása alatt történet-e olyan változtatás, ami miatt szériákra lehetne bontani õket?
Akkor úgy látszik ezt benéztem.. ejj, kellett volna nézni forrást, úgy látszik öregszem 😄

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

[NST]Cifu

Sztem meg az M43 nem csinál semmi ilyesmit, picit bukdácsol, de nem forog semerre, az 5.45x39mm M74 viszont annál inkább.

[NST]Cifu
1.: Megtehetik az aláíró felek (az USA például nem írta alá), hogy ha egymás ellen harcolnak, akkor mellõzik a 30 és 40mm-es gránátvetõk használatát.
2.: Ki is válthatják ezeket, például az AVAP40 puskagránát (amit minden 5.56x45mm-es NATO fegyver képes használni) "véletlenül" pont 405gramm tömegû... 😊

[NST]Cifu
Én 12.7mm-es géppuska lövedékektõl tudok ilyenrõl. Kisebb kaliberben legfeljebb API (páncéltörõ-gyújtó) lövedékrõl.

[NST]Cifu
Az 5.56x45mm-es NATO lövedék nem gombásodásra volt hajlandó, hanem szészakadt apró darabokra. Errõl nem szólt semmiféle egyezmény. Ahogy arról sem, hogy a lövedék nem fordulhat meg a sebcsatornában (a 7.62x39mm-es orosz M43 lövedéke meg ezt csinálja).

Szóval 400gramm alatti tömegûek. (Fog fizetni a halál a szerkeszthetõségért...)

Ha gyúlékony anyagot sem lehetne betölteni, akkor nem lehetne használni fényjelzõs lövedéket sem.

Egyébként a 40mm-es gránátok is 400mm alatti tömegûek, szóval megint csak érdekes lenne azok használata.

Mondjuk Hágában az utóbbi még nyilván nem volt szempont.

És olyan löszer van ami méretre olyan mint egy "sima" löszer?
Ameriaki filmekben láttam ilyen robbano fejes lövedékeket. Tudom hogy nem dokumentum film ,de hát ha van ilyesmi. 😄

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

Izé, most ez nem egy verseny volt?
Az M-16 elsõ lõszerei nem voltak hajlamosak gombásodásra, és több sebcsatorna készítésére?

[NST]Cifu
A Nelson osztály igazából egy elsõ világháborús, ereditleg igen impresszív csatahajó design (asszem G3) downgradelt változata volt. 😉

A G3 osztályt az I.Vh után tervezték, 1921-ben rendelték meg, majd 1922 februárban kaszálták el az 1921 novemberi Washingtoni-egyezmény hatására. Tehát még így sem áll meg a dolog. 😊

Gyalogsági fegyverekben a robbanólõszerek használata a 19. század óta nemzetközi egyezmény (azt hiszem a Szentpétervári..?) óta tilos.

Pardon, ez így nem igaz, hiszen akkor gránátvetõt se lehetne használni.

A vonatkozó nemzetközi egyezmények:

Szt.Pétervári egyezmény, 1868:

Megtiltja minden 400 grammnál könnyebb lövedék (legyen szárazföldi vagy tengerészeti) robbanóanyaggal vagy gyúlékony anyaggal való megtöltését.

Hágai egyezmény, 1899:

Megtiltja a gombásodásra hajlandó (a pontos angol megfogalmazás: expand (kiterjed) és flatten (szétlapul)) lövedékek alkalmazását.

A Hágai egyezménnyel kapcsolatban két érdekesség:

-A szövegbõl kivették a robbanóanyagot vagy gyújtóanyagot. Azért tették ezt, mert a szöveg egyértelmûen a kézifegyverekre vonatkozott, márpedig az akkori kor puskalövedékeibe nem fért volna ilyesmi.
-Mind a Szt.Pétervári, mind a Hágai egyezmény csak az aláíró felek közötti háborús cselekményre vonatkozik, az angol tisztviselõk ugyanis úgy fogalmaztak, hogy bár egyetértenek a technikai megfogalmazással, különbséget kell tenni a között, amikor civilizált ellenféllel harcolnak, illetve amikor egy vademberrel (angol szó: savage).

Szerintem egy 75 éves ember jóval kevesebb ideig bírja a komoly fizikai megpróbáltatásokat, mint egy 40 éves, nagyobb eséllyel kap szívrohamot vagy hasonlót. Abban az életkorban az emberi fiziológia már nem kimondottan alkalmas mûrepülésre és nagy tuúlterheléssel járó mutatványokra.

Willenbrock
Én úgy tudtam hogy egy kompromisszumok által tervezett közvetlenül háború utáni konstrukció.Úgy olvastam hogy a Washingtoni szerzõdés betartásáért és költséghatékoysági okokból is tervezték viszonylag kis hajótestre a 3 nagy kaliberû tornyot szokatlan elrendezéssel.Így a határértéket is betartották,olcsóbb volt az építése és a legnagyobb tûzerejû csatahajó maradt a 20-as években.

Gyalogsági fegyverekben a robbanólõszerek használata a 19. század óta nemzetközi egyezmény (azt hiszem a Szentpétervári..?) óta tilos.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

A Nelson osztály igazából egy elsõ világháborús, ereditleg igen impresszív csatahajó design (asszem G3) downgradelt változata volt. 😉

Ulvar
kevésbé lenne akkor valószínû hogy a pilóta volt a ludas.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Gondolod ez egy fiatalabbal nem eshetett volna meg?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Még mindig nem értem, hogy lehet egy 75 éves embert engedni repülõgépet vezetni, pláne egy akrobatikus légi shown, ahol emberek életét veszélyeztetheti. Értem én, hogy korábban mûrepülõ pilóta volt, de egy 75 éves ember teste egyáltalán nem alkalmas arra, hogy egy légibemutató akrobatikus mutatványainak hatásait elviselje. Basszus, Magyarországon az ilyen korú emberek zöme már autóvezetésre is alkalmatlan, nemhogy mûrepülésre. Sõt, igazából ugyanez igaz már a 60 fölötti emberekre is.

Az tuti hogy én nem engedném õket a biciklinél komolyabb jármû kormányához.

Molnibalage

Molnibalage
Itt valszeg kimaradt az a szó, hogy amerikai.

SgtChris
A kályhaezüstre fújt, a jó öreg ruszki MTZ-50 traktorra hajazó kipufogón azért jót mosolyogtam... :-)

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

[NST]Cifu
szerintetek életképes lenne egy olyan gyalogsági gépfegyver ami robbano lövedékeket használna?

A gond a tömeg és a méret. Az XM25 kb. az alsó határ méretben, de ugye finoman szólva is felesleges az automata üzemmód 6 lõszerhez.

Létezik ugye AGS-30, Mk.19 és hasonló, állványos változat, ezek gyakorlatilag automata gránátvetõk. Hatásosak, csak éppen nem olyan gyalogsági fegyverek, amire te gondolsz:

Vagy szerintetek milyen változások lesznek a következö 10-30 évben gyalogsági fegyverek terén?

Két fõ irányt vélek felfedezni.

Az elsõ az irányított mini-rakéták esete, drágák, de pontosságuk nagyságrenddel jobb lenne, mint a sima kézifegyvereké.

A másik alapvetõen a tûzgyorsaság (G11) és a hatékonyság esete. Flechette lõszer, vagy hasonló.

Sziasztok,
szerintetek életképes lenne egy olyan gyalogsági gépfegyver ami robbano lövedékeket használna?

Vagy szerintetek milyen változások lesznek a következö 10-30 évben gyalogsági fegyverek terén?

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

[NST]Cifu
Háááttt....

Ezek az események vezettek oda, hogy 1936 június 3.-án lefektették az elsõ, háború után tervezett hajó, a North Carolina gerincét, majd 1939 július 5.-én a South Dakota-ét.

A HMS Nelson és HMS Rodney is az I. VH után lett tervezve.

A másik pedig az, hogy kiszámolták azt is, hogy ezekre a célokra a 9 darab 40,6 centis löveg 9 perc alatt 210 tonna robbanóanyagot tudott volna kilõni. Egy repülõgép-hordozó gépeinek 12 órára van szüksége ekkora mennyiség célba juttatásához.

Ahogy Molni is rámutat, itt valami nagyon nem kerek. Elõször is az ágyúlövedékeknél a robbanóanyag tömege az lövedéktömeg kisebbik része. Másodszor még csak 40 támadó harci géppel számolva (A-6, A-7, F-4) is 40x~8 = 320 tonna hasznos teher áll a rendelkezésre...