Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Most írom a saját cikkemet. 😉

Amúgy sajnos általános, hogy még a szakmai blogokban is fõleg csak a PR anyagot copy-paste-elik, az esetleges opciókat, logikus kérdéseket meg nem teszik fel.

Aztán megint lehet csodálkozni, hogy hol késlekedik a csodarendszer rendszeresítése, ami látszólag megváltoztathatja a hadviselés alakulását. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Egy 50mm-es gpá. van a kanyarban, az ATK Bushmaster III. 35/50mm, volt még egy, a Rheinmetal Rh503 35/50mm-es, amit a Puma IFV-be szántak, de a fejlesztés elhúzódott, így végül a német hadsereg a 30mm-es Mk30-2-es gépágyút választotta helyett (megj.: ezzel egyébként a Puma eléggé alulfegyverzett lett a modern kategóriatársaihoz képest, amelyek legalább 35 vagy 40mm-es, esetleg 50mm-es gépágyúkat kapnak, az orosz 100mm-es alacsony nyomású lövegrõl nem is szólva). Az Rh503 fejlesztését dobták a döntés után.

A 35/50mm gépágyúk lényege, hogy adva van egy 35x228mm-es lõszer, amely hüvelyének az átmérõje 50mm, "dobja magát", hogy a hüvely palacknyakát "kiegyenesítve" 50mm-es lövedéket lehet belepakolni, létrehozva az 50x330mm-est és így a fegyver legtöbb része (a lövegcsövet leszámítva) azonos maradhat, viszont a lövedéke akár 50%-al is hatékonyabb lehet. Hasonló amúgy létezik 30/40mm-es kivitelben is.

http://www.armyrecognition.com/mspo_2011_online_show_daily_news_pictures_video/index.php

Cifu, itt lengyel ANDERS AIFV-nél is (meg máshol is -kísérleti stádiumba- olvastam megemlítés szintjén újfejlesztésû 50millis gá.-ról. Tudom hogy van a gugli de ez konkrétan valahogy nemakar menni.
lehet hamar feladtam, épp késõ van.. (ez mi lehet ez?)-persze vsz.egyelõre naivitás számszaki adatokat várni - 5 cm Pak 38-ból csinált vki automatát? 😊

Szent Haba-kukk

Igen, a kérdés erre vonatkozott, hogy ideális körülmények közt mennyi egy gép átlag tankolási ideje. Ha pontosan nem is, de azt tudtam hogy sikeres csatlakozás után percek alatt telenyomják õket.
Molnibalage
Attól függ, hogy a csatlakozás mennyire megy flottul. A boom-os rendszer töltési kapacitása a KC-135-ön asszem 6000 font / perc táján van. Viszonyítási alapnak, egy F-16C belsõ kapacitása 7100 font, egy F-15C-nek valahol 13400 táján van.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Jók a képek, csak túl sok repülõ van rajtuk. 😊
Ha jól értem 27 gépet tölt 5 tanker. Ezt mennyi idõ alat tudják lezongorázni?
Molnibalage
Akkor ezt benéztem. Mindenestre a kép ritkaságából ez nem von le semmit.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
A fórum kommentek szerint ez a kép sokkal korábban készült, 1988 Májusában, és a világ másik oldalán, CF-188-kkel teszteltek egy új, nagy kapacitású, fehér színû póttartályt. A képen látható VAK-308 századot 1989-ben feloszlatták...

Molnibalage
Hot A-7 változatból sem sok repült, de azért ott voltak.

Én is rácsodálkoztam,de nyilván ezek az utolsó bevetései voltak a típusnak.
Akkor már csak két század repült vele.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Öcsém, hát milyen képek vannak itt!

Azt sem tudtam, hogy ez még repült. Nem semmi tankerhiány lehetett, ha még ezek is kellettek.

Molnibalage
Az F-16 gépek gyak. konstansan pótossal repülnek.

[NST]Cifu
Abból a szempontból nagyon jók az ilyen képek, hogy az F-35 egyik legfontosabb "hozadékát" megindokolja: kell a brutális belsõ üzemanyagmennyiség. A hidegháborús hatótávok egyszerûen túl kevesek a "missziós" feladatokhoz. Itt is minden képen látni szinte a pótüzemanyag-tartályokat.

Molnibalage
Nem semmi függesztés a hatzárason.

Mehet az ismer fel... be 😊<#taps><#eljen>

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage

Molnibalage

Lehet én értettem félre valamit. Én a tüzérekhez való "átsorolást" én úgy értettem, hogy mobilizálják és a nagyobb ûrméretû/lõtávolságuak kerülnek a tüzérekhez. Míg a kicsiket amiket a bokorugrók cipeltek, azokat kivonják. Ha csak "átpapírozzák" akkor tényleg mindegy.
Molnibalage

"Szóval ha jól értem, akkor elõször átkerült a tüzérekhez a 82-es, aztán most visszapaterolják a lövészekhez?"

Hát mint bennfentes, errõl talán majd kiskorú tud többet mondani.

A T-54, valóban nem világháborús, de én itt példát nem mint, a folyamatos fejlesztésre, hanem a szovjeteknél más területeken szerintem kevésbé jellemzõ, mint folyamatos korszerûsítésre hoztam fel példát. Kicsit el akartam oszlatni a bezzeg, csak az izraeliek, és a nyugatiak korszerûsítenek, míg a szovjetek mindig újat gyártanak a régi meg megy a raktárba szemléletet.
Szerintem néhol keveredik a fejlesztés és a modernizáció fogalma, az elõzõ szerintem minden esetben új gyártmányt, míg a második már egy meglévõ eszköz átépítését takarja.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

[NST]Cifu
A magyar T-34/85-ök (és gondolom a többi is) a háború utáni korszerûsítés keretében tûzoltórendszert kapott a motor- és a küzdõtérben.

Ezek szerintem beleférnek az alapvetõ "frissitésekbe", amit említettem. Viszont harcértéknövelõ változtatásról én nem tudok (éjjellátó, fegyverzet, stb.).

Egyébként a szovjetek és szövetségeseik a repülõikkel ellenében a harckocsijaikat (gondolom az üzemidõ miatti eltérés és a gyorsabb elavulás miatt) folyamatosan korszerûsítették, pl a magyar T-54-ek a nagyjavítások alkalmával folyamatosan át lettek építve T-55 szintre illetve a VSz késõi idõszakában több államban is a régi T-55 egy része modernizálva lett T-55AM-re. Ugyan ezt a korszerûsítést a szovjet T-62 egy része is megkapta, amelynek legnagyobb jellegzetessége a Brezsnyev szemöldökének becézett pótpáncél volt.

Viszont ez már nem a második világháborús harckocsik esete. A T-54 fejlesztés emlékeim szerint általános volt, ha jól tudom a 'Bastion' rendszer is belekerült jópár hazai T-55-ösbe, csak éppen rakéta nem volt hozzá. 😄

Ez tény, hogy nyugaton is jellemzõ volt, lásd a németeknél a Leopard 1 frissitéseket, vagy például azt, hogy az USMC még 1992-ben is jelentõs számú feljavított (ERA-s) M60A3-al rendelkezett, holott az "élvonalbeli" US ARMY már az M1A1-ekkel mahinált.

Most nálunk gondolom azért lett tüzérfegyver, mert a 120-as kivonása után valaki úgy gondolta, hogy a 82-es szerepében helyettesítheti azt, csak ennek ellentmond, hogy ugyan akkor a lövészzászlóalj hadrendjében szerepel (legalább is amikor utoljára néztem még ott volt) és nem a dandár más támogató alakulatánál.

Szóval ha jól értem, akkor elõször átkerült a tüzérekhez a 82-es, aztán most visszapaterolják a lövészekhez?

A magyar T-34/85-ök (és gondolom a többi is) a háború utáni korszerûsítés keretében tûzoltórendszert kapott a motor- és a küzdõtérben.

Egyébként a szovjetek és szövetségeseik a repülõikkel ellenében a harckocsijaikat (gondolom az üzemidõ miatti eltérés és a gyorsabb elavulás miatt) folyamatosan korszerûsítették, pl a magyar T-54-ek a nagyjavítások alkalmával folyamatosan át lettek építve T-55 szintre illetve a VSz késõi idõszakában több államban is a régi T-55 egy része modernizálva lett T-55AM-re. Ugyan ezt a korszerûsítést a szovjet T-62 egy része is megkapta, amelynek legnagyobb jellegzetessége a Brezsnyev szemöldökének becézett pótpáncél volt.

Az hogy az aknavetõt mi hova soroljuk, az az MH aknavetõinek sajátos exodusa magyarázza. Eredetileg szovjet mintára a 100mm alatti (vagyis a 82mm-es aknavetõ) lövész, íg az e feletti tüzérfegyvernek minõsült (a szovjeteknél a 107, 120, 160mm-es, amibõl nekünk csak az utóbbi volt), nem véletlenül 1956 elõtt az MN hadrendjében még egy aknavetõ dandár is szerepelt, amely amúgy szintén részt vett az Il-10-esek mellett az 1956-os jeges árvíz jégtorlaszainak rombolásában.
Most nálunk gondolom azért lett tüzérfegyver, mert a 120-as kivonása után valaki úgy gondolta, hogy a 82-es szerepében helyettesítheti azt, csak ennek ellentmond, hogy ugyan akkor a lövészzászlóalj hadrendjében szerepel (legalább is amikor utoljára néztem még ott volt) és nem a dandár más támogató alakulatánál.

TG

Ulvar
Az, múltkor néztem végig mindet.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Köszönöm a válaszokat srácok!

[NST]Cifu
Kicsit furcsa, hogy a 30 éves Kontakt EDZ amúgy ennyire "beragadt" az Ex-Szovjet hadseregekbe (gondolom ez is Grúz háborús kép).

[NST]Cifu
Ambasa írt pár példát, de én egy kicsit más oldalról közelíteném meg a dolgot. Valójában úgy az 1960-as évekig a rendszerbe állt harckocsik kevés kivételtõl eltekintve mind a II.Vh alatt született harckocsitervekre épült fejlesztések voltak. A Centurion, a Conqueror, a Patton-széria, az M103, a T-54, a T-10 (JSz-10), stb. mind-mind olyan harckocsi, amiknek a gyökerei a II.Vh-ig nyúlnak vissza.

A meglévõ harckocsik nagyon-nagyon sok ideig szolgáltak még (elég a T-34-85-ösökre gondolni, még Koreában is azok alkották a fõ erõt, pedig bõven volt akkor már T-44/T-54). Ezek alapvetõ "frissitéseket" kaptak az élvonalbeli egységeknél, úgy mint például új rádiók, de ennél többet nem igen.

A hidegháború eszkalálódásával mindkét nagy blokk a leghatásosabb harcjármûveket akarta, a II.Vh-ban gyártott típusok pedig sokszor nem feleltek meg a modern igényeknek, kezdve ott, hogy a nukleáris fegyverek megjelenésével elvárás lett a légmentesen lezárható küzdõtér, vagy a túlnyomásos küzdõtér.

A meglévõ II.Vh-s eszközök jobbára a csatlósállamokhoz kerültek, például ugye sokat emlegetettük már itt is az Egyiptomi és Szíriai Stug-okat, Panzer IV.-eseket. Hetzerek voltak a Cseheknél, stb.

A nagyhatalmak azonban mindig a legjobbat akarták a frontvonalba, ehhez pedig a II.Vh-s egységek már kevesek voltak, az olyan példák, mint a JSz-3M inkább a "kivétel erõsíti a szabályt" mondáskörbe tartoztak. Ahogy a svájci Hetzer-ugrade-ek (G-13 és G-13D) is ide sorolnám személy szerint.

Igen ritka kép a keleti Corner Shot GPU-ról!

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

[NST]Cifu
Amikor az F-15 és F-16 program élt, akkor vadászbombázónak az A-7-est és az F-4-est használta a légierõ, közvetlen támogató gépnek pedig az A-7-es kiváltására az A-10-es jött. Az A-10 azonban nem volt népszerû, sem a pilóták, sem a légierõ fõtisztjei között, õk a szuperszonikus gépeket preferálták, még ha egy vadászbombázó esetén ez nagy általánosságban felesleges képesség is (a Libiai légi hadjáratban is csak nagy ritkán repültek hangsebességnél gyorsabban a vadászbombázók, függetlenül a típusuktól). Emiatt kellett mennie az A-7-esnek is. Az F-16-ban volt annyi potenciál, hogy ki lehessen bõvíteni a feladatkörét, ezért a légierõ inkább ezt preferálta - noha az LTV is felajánlotta az A-7F-et erre a feladatkörre.

Érdemes megjegyezni, hogy az amerikai légierõ az 1980-as és 90-es években az A-7-hez hasonló gépekkel szemben azt fogalmazta meg kritikának, hogy egyfeladatú (csak földi támadásra képes), míg ez cseppett sem zavarta õket, ha a feladatkör a légifölény volt, ahogy az F-22A esetében is történt. Az F/A-22 kitérõ, és az SDB integráció a Raptor esetében csak azért volt szükséges, hogy a kongresszusi héjákat meggyõzzék a Raptor rendelési állományigényükrõl, valójában nem tervezték, hogy klasszikus vadászbombázó feladatkörben használják õket.

[NST]Cifu
Szerintem nem igazán látod át a dolgot. 😊

Az, hogy a lövészeknél vagy a tüzéreknél van az aknavetõ, az besorolás kérdése, és hogy az állománytáblában hol kapnak helyet az aknavetõsök. Teljesen mindegy, hogy a gyalogsághoz vagy a tüzérekhez tartozik, az aknavetõ lõtávolsága nem fog ettõl még változni, tehát ugyanolyan közel (távol) lesznek a harci cselekményektõl.

A fõ különbség az, hogy különálló (tüzér) egység, vagy pedig a gyalogos egység része az aknavetõ.

Egyébként meg itthon mikor repülnek 0-24-ben Gripenek az egység feje fölött? És legfõképpen: mi a "gazdaságosabb" tûztámogatás? A Gripenekhez csak Maverick rakéták és LGB bombák vannak. Ezen kívül legfeljebb a gépágyút használhatják földi célpontok ellen. Irányítattlan rakétablokkok nincsenek.

[NST]Cifu
Mo-on viszont ezzel szemben a lövészekhez szeretnék átadni a tüzérektõl.

Akkor végleg a D-20-as marad az egyetlen "tüzérfegyver" itthon?! Gyönyörû...

Van egy érzésem, hogy a tüzérség is olyan "felesleges" megítélés alá esõ fegyvernem, mint a harckocsi, ami ugye csak azért nem tûnt el a MH arzenáljából, mert más gépesített pct. eszköz már nem maradt.

Ha konkrét átépítésekre gondolsz és nem egy adott típus továbbfejlesztésére, akkor:

A norvégok a háború után modernizálták a régi M24-iket valamikor a 70-es években, de a chileiek és az uruguayiak is modernizálták meglévõ kocsijaikat.

A brazilok a 80-as években a régi Stuartjaik egy részét is átépítették könnyû-harckocsivá és légvédelmi páncélossá.

A svédek a régi Strv m41 harckocsijaikat (Pz.38(t)) lövészpáncélossá építették át. (na jó, õk nem szövetségesek)

A szovjetek mind a ISz-2, mind az ISz-3 harckocsijaikat az 50-es 560-as években modernizálták ISz-2M illetve ISz-3M-re.

India modernizálta és francia 75mm-es löveggel (koppintott Panther löveg) épített át két zászlóaljnyi Shermant.

hogy csak néhány példát említsek...

TG

Hát, hallod, olyan szinten hülyén raktad ki a vesszõket, hogy komolyan gondolkodtam, miként kell értelmezni a szövegedet. Tudod: A királynõt megölni nem kell félnetek jó lesz.

Amúgy: Dehogynem modernizálták. Amit értelme volt, azt igen. Jó példa rá az M26-M48-M60 széria. A britek egy jó adag gyenge harckocsit gyártottak, mire eljutottak a Centurionig. Na az elég sok modernizálást átélt. A szovjet T vonal is felfogható modernizálásnak.
Az izraeli modernizálásnak meg oka volt, hogy rengeteg elavult harckocsijuk volt, amit olcsón tudtak modernizálni, és a második vonalba megfeleltek. A 105 mm-es Sherman és AMX-13 megfelelt gyalogosok ellen, akik nem élveztek komoly páncélostámogatást, de ezres nagyságrendben alakítottak át T-54-55-62-eseket is, amiket zsákmányoltak.
Molnibalage
Ne haragudj, de ez így butaság. Nem a pilóták véleménye alapján fejlesztenek egy gépet...

Szeretem az il 2 szériát, fõleg spitfire, vagy hurricane fülkéjében, de most modern vadászokról volt szó. 😊

Ui:
Elõbb is vívtam 1 kis dogfightot: f-15C vs f-4E
"Kicsit" megizzasztott a fantom, mivel az egész légiharc 10-600m között ment... Az egész 7 percig tartott, én a 3. percben találtam el elõször a gépet. Azután még 3 percig kergetõztünk [ fönn a dombtetõn... ] utána kivált a légiharcból, s elindult a tenger felé alig 300 km/h-s sebességgel, s minden lámpáját felkapcsolva. Ezután én elkezdtem utána iramodni, de mire utol értem volna, már leadta a gép az orrát, s pattintottak a pilcsik... -.-
Olcsó könnyûvadásznak szánták az F-16-ot, de a pilótáknál olcsó = sz@r, tehát elkezdték fejlesztgetni.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Il-2 Sturmovik: Cliffs of Dover.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Nekünk is ajánlottak, elég horror áron.

Amúgy az amik próbáltak-e valaha is tendereztetni használt f-15-ösöket?
Molnibalage
Koreában használták a II. vh legvégén kifejlesztett harckocsikat. M26-ot tutira és talán egyes páncélvadászokat is.

A második világégés után, nem merült fel a szövetségesek egyikében sem, a meglévõ harckocsik valamelyikének modernizálása? vagy akkor olyan mértékben fejlõdött a "haditechnika ezen része", hogy felesleges lett volna, jobbá tenni õket, ha eleve jobbat is építhettek? Azt tudom, hogy pl. Izrael kicsit feltuningolta a Shermant, de annak talán oka volt az is, hogy, ha jól rémlik az angolszászok eleinte nem igazán akartak új technikát adni nekik hk. téren...

Molnibalage
A CFT az csak egy üzemanyag tartály, semmi több. A FAST pack soha nem valósult meg.

Az üres tömegét most most így meg nem mondom neked. Egy üres póttankkal egy súlycsoportban van. 200 kg táján lehet, de ez csak saccolás.

A keresõ használata meg neked is megy nem? 😊

A CFT hány kilót nyom, s milyen képességeket az a gépnek?
Molnibalage
Tudtommal nem. Ha igen, akkor nemigen cipelik.

A japán légierõ rendszeresített-e CFT-t a saját f-15-öseihez?
Molnibalage
OFF

Nem. Se idõ, se kedv. A BMS4 a legújabb Falcon 4 inkarnáció.
Eddig volt a FreeFalcon, OpenFalcon és az Allied Force. Ebbõl az utóbbi hallott, mert meghalt a kiadó. Az OF fejlesztõi szétszéledtek, ebbõl lett részben az OF. Az FF soha nem fog akkorát fejlõdni forráskód terén, mint az BMS4. Most úgy tûnik, hogy ez minden lemost.

Itt.

http://www.benchmarksims.org/forum/content.php

Az FF fejlesztésében én is részt vettem, a BMS4-et is fogom a jelek szerint.

OFF

Sajnos nem tudom, hogy mit jelent az a "BMS4" :S Ha jól tippelek egy mod lehet, vagy tévedek? Miért nem szoktál Lock On-ozni?
Molnibalage
Lock On. Mondjuk. Egyébként ma jött ki a BMS4.

Egyébként melyikben realisztikusabb a dogfight szimuláció haditechnikai szempontból? A falcon szériában, vagy a Lock on szériában?

Ui: Bocsánatot kérek az offért!