Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Amúgy sajnos általános, hogy még a szakmai blogokban is fõleg csak a PR anyagot copy-paste-elik, az esetleges opciókat, logikus kérdéseket meg nem teszik fel.
Aztán megint lehet csodálkozni, hogy hol késlekedik a csodarendszer rendszeresítése, ami látszólag megváltoztathatja a hadviselés alakulását. 😊
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A 35/50mm gépágyúk lényege, hogy adva van egy 35x228mm-es lõszer, amely hüvelyének az átmérõje 50mm, "dobja magát", hogy a hüvely palacknyakát "kiegyenesítve" 50mm-es lövedéket lehet belepakolni, létrehozva az 50x330mm-est és így a fegyver legtöbb része (a lövegcsövet leszámítva) azonos maradhat, viszont a lövedéke akár 50%-al is hatékonyabb lehet. Hasonló amúgy létezik 30/40mm-es kivitelben is.
Cifu, itt lengyel ANDERS AIFV-nél is (meg máshol is -kísérleti stádiumba- olvastam megemlítés szintjén újfejlesztésû 50millis gá.-ról. Tudom hogy van a gugli de ez konkrétan valahogy nemakar menni.
lehet hamar feladtam, épp késõ van.. (ez mi lehet ez?)-persze vsz.egyelõre naivitás számszaki adatokat várni - 5 cm Pak 38-ból csinált vki automatát? 😊
Szent Haba-kukk
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Akkor már csak két század repült vele.
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Azt sem tudtam, hogy ez még repült. Nem semmi tankerhiány lehetett, ha még ezek is kellettek.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Hát mint bennfentes, errõl talán majd kiskorú tud többet mondani.
A T-54, valóban nem világháborús, de én itt példát nem mint, a folyamatos fejlesztésre, hanem a szovjeteknél más területeken szerintem kevésbé jellemzõ, mint folyamatos korszerûsítésre hoztam fel példát. Kicsit el akartam oszlatni a bezzeg, csak az izraeliek, és a nyugatiak korszerûsítenek, míg a szovjetek mindig újat gyártanak a régi meg megy a raktárba szemléletet.
Szerintem néhol keveredik a fejlesztés és a modernizáció fogalma, az elõzõ szerintem minden esetben új gyártmányt, míg a második már egy meglévõ eszköz átépítését takarja.
TG
karosszéktábornok.blog.hu
Ezek szerintem beleférnek az alapvetõ "frissitésekbe", amit említettem. Viszont harcértéknövelõ változtatásról én nem tudok (éjjellátó, fegyverzet, stb.).
Egyébként a szovjetek és szövetségeseik a repülõikkel ellenében a harckocsijaikat (gondolom az üzemidõ miatti eltérés és a gyorsabb elavulás miatt) folyamatosan korszerûsítették, pl a magyar T-54-ek a nagyjavítások alkalmával folyamatosan át lettek építve T-55 szintre illetve a VSz késõi idõszakában több államban is a régi T-55 egy része modernizálva lett T-55AM-re. Ugyan ezt a korszerûsítést a szovjet T-62 egy része is megkapta, amelynek legnagyobb jellegzetessége a Brezsnyev szemöldökének becézett pótpáncél volt.
Viszont ez már nem a második világháborús harckocsik esete. A T-54 fejlesztés emlékeim szerint általános volt, ha jól tudom a 'Bastion' rendszer is belekerült jópár hazai T-55-ösbe, csak éppen rakéta nem volt hozzá. 😄
Ez tény, hogy nyugaton is jellemzõ volt, lásd a németeknél a Leopard 1 frissitéseket, vagy például azt, hogy az USMC még 1992-ben is jelentõs számú feljavított (ERA-s) M60A3-al rendelkezett, holott az "élvonalbeli" US ARMY már az M1A1-ekkel mahinált.
Most nálunk gondolom azért lett tüzérfegyver, mert a 120-as kivonása után valaki úgy gondolta, hogy a 82-es szerepében helyettesítheti azt, csak ennek ellentmond, hogy ugyan akkor a lövészzászlóalj hadrendjében szerepel (legalább is amikor utoljára néztem még ott volt) és nem a dandár más támogató alakulatánál.
Szóval ha jól értem, akkor elõször átkerült a tüzérekhez a 82-es, aztán most visszapaterolják a lövészekhez?
Egyébként a szovjetek és szövetségeseik a repülõikkel ellenében a harckocsijaikat (gondolom az üzemidõ miatti eltérés és a gyorsabb elavulás miatt) folyamatosan korszerûsítették, pl a magyar T-54-ek a nagyjavítások alkalmával folyamatosan át lettek építve T-55 szintre illetve a VSz késõi idõszakában több államban is a régi T-55 egy része modernizálva lett T-55AM-re. Ugyan ezt a korszerûsítést a szovjet T-62 egy része is megkapta, amelynek legnagyobb jellegzetessége a Brezsnyev szemöldökének becézett pótpáncél volt.
Az hogy az aknavetõt mi hova soroljuk, az az MH aknavetõinek sajátos exodusa magyarázza. Eredetileg szovjet mintára a 100mm alatti (vagyis a 82mm-es aknavetõ) lövész, íg az e feletti tüzérfegyvernek minõsült (a szovjeteknél a 107, 120, 160mm-es, amibõl nekünk csak az utóbbi volt), nem véletlenül 1956 elõtt az MN hadrendjében még egy aknavetõ dandár is szerepelt, amely amúgy szintén részt vett az Il-10-esek mellett az 1956-os jeges árvíz jégtorlaszainak rombolásában.
Most nálunk gondolom azért lett tüzérfegyver, mert a 120-as kivonása után valaki úgy gondolta, hogy a 82-es szerepében helyettesítheti azt, csak ennek ellentmond, hogy ugyan akkor a lövészzászlóalj hadrendjében szerepel (legalább is amikor utoljára néztem még ott volt) és nem a dandár más támogató alakulatánál.
TG
A meglévõ harckocsik nagyon-nagyon sok ideig szolgáltak még (elég a T-34-85-ösökre gondolni, még Koreában is azok alkották a fõ erõt, pedig bõven volt akkor már T-44/T-54). Ezek alapvetõ "frissitéseket" kaptak az élvonalbeli egységeknél, úgy mint például új rádiók, de ennél többet nem igen.
A hidegháború eszkalálódásával mindkét nagy blokk a leghatásosabb harcjármûveket akarta, a II.Vh-ban gyártott típusok pedig sokszor nem feleltek meg a modern igényeknek, kezdve ott, hogy a nukleáris fegyverek megjelenésével elvárás lett a légmentesen lezárható küzdõtér, vagy a túlnyomásos küzdõtér.
A meglévõ II.Vh-s eszközök jobbára a csatlósállamokhoz kerültek, például ugye sokat emlegetettük már itt is az Egyiptomi és Szíriai Stug-okat, Panzer IV.-eseket. Hetzerek voltak a Cseheknél, stb.
A nagyhatalmak azonban mindig a legjobbat akarták a frontvonalba, ehhez pedig a II.Vh-s egységek már kevesek voltak, az olyan példák, mint a JSz-3M inkább a "kivétel erõsíti a szabályt" mondáskörbe tartoztak. Ahogy a svájci Hetzer-ugrade-ek (G-13 és G-13D) is ide sorolnám személy szerint.
Igen ritka kép a keleti Corner Shot GPU-ról!
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Érdemes megjegyezni, hogy az amerikai légierõ az 1980-as és 90-es években az A-7-hez hasonló gépekkel szemben azt fogalmazta meg kritikának, hogy egyfeladatú (csak földi támadásra képes), míg ez cseppett sem zavarta õket, ha a feladatkör a légifölény volt, ahogy az F-22A esetében is történt. Az F/A-22 kitérõ, és az SDB integráció a Raptor esetében csak azért volt szükséges, hogy a kongresszusi héjákat meggyõzzék a Raptor rendelési állományigényükrõl, valójában nem tervezték, hogy klasszikus vadászbombázó feladatkörben használják õket.
Az, hogy a lövészeknél vagy a tüzéreknél van az aknavetõ, az besorolás kérdése, és hogy az állománytáblában hol kapnak helyet az aknavetõsök. Teljesen mindegy, hogy a gyalogsághoz vagy a tüzérekhez tartozik, az aknavetõ lõtávolsága nem fog ettõl még változni, tehát ugyanolyan közel (távol) lesznek a harci cselekményektõl.
A fõ különbség az, hogy különálló (tüzér) egység, vagy pedig a gyalogos egység része az aknavetõ.
Egyébként meg itthon mikor repülnek 0-24-ben Gripenek az egység feje fölött? És legfõképpen: mi a "gazdaságosabb" tûztámogatás? A Gripenekhez csak Maverick rakéták és LGB bombák vannak. Ezen kívül legfeljebb a gépágyút használhatják földi célpontok ellen. Irányítattlan rakétablokkok nincsenek.
Akkor végleg a D-20-as marad az egyetlen "tüzérfegyver" itthon?! Gyönyörû...
Van egy érzésem, hogy a tüzérség is olyan "felesleges" megítélés alá esõ fegyvernem, mint a harckocsi, ami ugye csak azért nem tûnt el a MH arzenáljából, mert más gépesített pct. eszköz már nem maradt.
A norvégok a háború után modernizálták a régi M24-iket valamikor a 70-es években, de a chileiek és az uruguayiak is modernizálták meglévõ kocsijaikat.
A brazilok a 80-as években a régi Stuartjaik egy részét is átépítették könnyû-harckocsivá és légvédelmi páncélossá.
A svédek a régi Strv m41 harckocsijaikat (Pz.38(t)) lövészpáncélossá építették át. (na jó, õk nem szövetségesek)
A szovjetek mind a ISz-2, mind az ISz-3 harckocsijaikat az 50-es 560-as években modernizálták ISz-2M illetve ISz-3M-re.
India modernizálta és francia 75mm-es löveggel (koppintott Panther löveg) épített át két zászlóaljnyi Shermant.
hogy csak néhány példát említsek...
TG
Amúgy: Dehogynem modernizálták. Amit értelme volt, azt igen. Jó példa rá az M26-M48-M60 széria. A britek egy jó adag gyenge harckocsit gyártottak, mire eljutottak a Centurionig. Na az elég sok modernizálást átélt. A szovjet T vonal is felfogható modernizálásnak.
Az izraeli modernizálásnak meg oka volt, hogy rengeteg elavult harckocsijuk volt, amit olcsón tudtak modernizálni, és a második vonalba megfeleltek. A 105 mm-es Sherman és AMX-13 megfelelt gyalogosok ellen, akik nem élveztek komoly páncélostámogatást, de ezres nagyságrendben alakítottak át T-54-55-62-eseket is, amiket zsákmányoltak.
Ui:
Elõbb is vívtam 1 kis dogfightot: f-15C vs f-4E
"Kicsit" megizzasztott a fantom, mivel az egész légiharc 10-600m között ment... Az egész 7 percig tartott, én a 3. percben találtam el elõször a gépet. Azután még 3 percig kergetõztünk [ fönn a dombtetõn... ] utána kivált a légiharcból, s elindult a tenger felé alig 300 km/h-s sebességgel, s minden lámpáját felkapcsolva. Ezután én elkezdtem utána iramodni, de mire utol értem volna, már leadta a gép az orrát, s pattintottak a pilcsik... -.-
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
Az üres tömegét most most így meg nem mondom neked. Egy üres póttankkal egy súlycsoportban van. 200 kg táján lehet, de ez csak saccolás.
A keresõ használata meg neked is megy nem? 😊
Nem. Se idõ, se kedv. A BMS4 a legújabb Falcon 4 inkarnáció.
Eddig volt a FreeFalcon, OpenFalcon és az Allied Force. Ebbõl az utóbbi hallott, mert meghalt a kiadó. Az OF fejlesztõi szétszéledtek, ebbõl lett részben az OF. Az FF soha nem fog akkorát fejlõdni forráskód terén, mint az BMS4. Most úgy tûnik, hogy ez minden lemost.
Itt.
http://www.benchmarksims.org/forum/content.php
Az FF fejlesztésében én is részt vettem, a BMS4-et is fogom a jelek szerint.
OFF
Ui: Bocsánatot kérek az offért!