95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • molnibalage83
    Igen. Ilyen drága a Rafale és a francia support, bár van mellette egy hajó is. A support meg nincs részletezve. A korszerű légiharcrakéták ára 2-3 millió tétel/db. Ennyi géphez 200-300 darab dukák. Ha nem magyar módira tolják, akkor csak az AA és AG fegyverzet hozzá fél milliárdos tétel a gépekhez és a hajóhoz is. A Rafale gép darabára 100 M USD körül van csupaszon...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.02.18. 16:27:49
  • z0ty4
    Több mint ötmilliárd eurós fegyverüzletről írtak alá szerződést Kairóban

5 milliárd??? tuti jók a számok?
  • Drubowski
    Vagy csak simán leszarják, mi -akiket érdekel a haditechnika- csak egy szubkultúra vagyunk.
  • Rue East
    Az autós kártyával semmi baj nincsen, ha közös nevezőn lévő adatokról van szó. Na az az egyszerűsítés. Arra lehet mondani azt, hogy az jó a többségnek.
    A cikkben nem erről van szó. Valótlan információk vannak benne. Pont az ilyen cikkek után hiszik azt, hogy az orosz haditechnika hű de jó.
    Utoljára szerkesztette: Rue East, 2015.02.17. 22:48:40
  • molnibalage83
    Soha nem írnak vissza, mert öntelt faszok.
  • JanáJ
    A többségnek az számít mennyi a csúcssebessége és hány rakétája van. Pont. Nálunk valami pátosz lengi körbe az orosz technikát, az mindent kibír, mindig megy, mindent legyőz. A többségnek minden egy autós kártya, ahol a nagyobb adat a jó. Szerintem.
  • Rue East
    Mi az hogy a többségnek elég? A cikkben nem egyszerűsítések vannak, hanem valótlanságok és ferdítések. Az nagyon nem ugyanaz. Ez nem úgy működik, hogy a kispolgárnak jó a hülyeség, akiket meg érdekel azok tudják, hogy nem igaz.
    Ők igenis "hülyék", butaságokat terjesztenek, pont.
    Utoljára szerkesztette: Rue East, 2015.02.17. 21:43:33
  • [NST]Cifu
    Ez kb. a tucatdik levelem az Index-nek, az Origo-nak talán kettőt küldtem. Eleddig egyetlen egyszer sem írt vissza senki. De ha most megtörne a jég, megosztom majd... :D
  • JanáJ
    Szerintem meg nem ők a hülyék. A többségnek ez is elég a kávé mellé olvasni és akkor már a cigi mellett lehet vitatkozni, hogy az AK vagy az M4 a jobb. Nem is gond, hogy nem ért mindenki mindenhez, csak ne osztaná azt észt olyan magabiztosan.
    (Bent a meló helyen kiröhögtek, hogy az Iowa-k csak 1-2 száz lövést bírtak csövenként, és egy utolsó szemét vagyok mert légcsavarozok propeller helyett és persze hülyeség, hogy Orosz o. nem nyomja le a NATO-t mint a bélyeget)
  • Gundark 1 1
    Ez egy szép kérdés. Ha ehhez nem értenek és ebben hibáznak, akkor másban miért ne? Ennyit az újságírásról. :) Ma már bárki lehet újságíró még a helyesírást sem kell ismernie. Ha nem ismeri legalább celeb lesz.
  • z0ty4
    megosztod velünk ha visszaír?
  • Lacusch69
    Az Origó sem sokkal különb, de legalább mostanában figyelnek a hozzászólásokra.
    Tegnap berakják egy BMP-1 alá a szöveget: blablabla HARCKOCSI blablabla.
    Írtam a kommentben, hogy még véletlenül sem harckocsi. Minek erőltetik az ilyen cikkeket, ha nem megy nekik?
    Erre fél óra múlva kijavítják a szöveget - mi a fene, fejlődésképesek...

Korábban egy BM-21 kép alá írták, hogy rakétákkal felszerelt harckocsi. Valaki szintén helyrerakta őket, és ott is megváltoztatták a képaláírást.
  • molnibalage83
    Egy dolgot javítanék. Az F-35 az LM terminológia szerint nem képes szuperszirkálni. A tesztek alatt külső függsztmények nélkül elérte az M1.2-őt. (Az F-22 és LM terminológia M1.5+-öt takart anno.)
  • fonak
    Mindenhez ilyen dilettánsok, csak nekünk fegyver- vagy repülőbuziknak ez tűnik fel. :)
  • [NST]Cifu
    Én kb. ezt írtam neki:

1.: A PAK-FA-ból per pillanat Oroszország 250 darabot rendelne. Ez bizony messze nem elég a meglévő MiG-29, MiG-31, illetve a Szu-27 család kiváltására. Példának okáért 253db MiG-29Sz/SzMT/UB/UBT van jelenleg a légierő kötelékében...

2.: A radarok érzékelési távolsága önmagában nem értelmezhető, ehhez kell egy un. radar-keresztmetszet is (radar-cross section, röviden RCS). Egy nagy méretű utasszállító gép radarkeresztmetszete akár több tíz négyzetméter is lehet, míg egy átlagos (nem lopakodó) vadászgép RCS értéke szemből 3 négyzetméter, a lopakodó gépeknek pedig jellemzően század vagy akár ezred négyzetméter. Szóval az, hogy 400km-ről észlelhet valamit, az szép, de szinte biztos, hogy ez egy maximális észlelési érték, nagy méretű célokra. Még a földi telepítésű (több méterszer több méteres (magyarul hatékonyabb)) radarrendszerek sem képesek egy lopakodó gépet 400km-ről észlelni. Egy vadászgépre telepített radar pedig mindig kisebb, és így gyengébb teljesítményű lesz. Az AN/APG-77 (az F-22A radarja) a becslések szerint olyan 160-180km-ről lehet képes egy négyzetméteres RCS értékkel bíró célpontot felderíteni. Egy átlagos korábbi (un. 4. generációs, mint az F-15C vagy F-16C/D) vadászgép radarja erre 60-90km-ről lenne képes. Hangsúlyoznám a becslés szót, még az "elavult", de rendszerben lévő radarok pontos észlelési értékeit sem hozzák nyilvánosságra, leginkább a pilóták elbeszéléseiből lehet következtetni ezekre.

3.: Az F-35 egy többfeladatú gép, az USAF légifölény célokra első sorban az F-22A Raptort szánta és szánja (ezért morcosak amiatt, mert 187 példány után leállították a gyártását). Tehát egy élvonalbeli légifölény orosz géphez egy élvonalbeli amerikai légifölény gépet kellene mérni. Így pedig hirtelen sokkal kiegyenlítettebb a dolog (sebesség, hatótáv, stb. terén).

4.: A géppuska terminológia a magyar szaknyelvben 20mm alatti űrméretű fegyvereknél használatos, így a 25mm-es GAU-22/A tehát gépágyú. ;)

5.: Az eredeti ütemterv szerint is a Block 4-es szoftverben kapta volna meg az F-35A (az egyetlen változat, amelynek beépített gépágyúja van) a gépágyúhoz tartozó szoftverkódot. Tény, hogy a gép ez előtt rendszerbe fog állni (a mostani remények szerint jövőre), de ha e mellé tennénk, hogy vajon a PAK-FA hány fegyver integrálásával rendelkezik, akkor feltehetően a válasz az, hogy kevesebbel, mint az F-35... (magyarul azért ha emiatt ütjük az F-35-öst, akkor bizony a PAK-FA-t még jobban kellene).

6.: A berakott kép egy szép propaganda anyag. Dél-Korea egyetlen egy darabot sem vesz a PAK-FA-ból, oroszország indulni akart a Dél-Koreai F-X phase III. vadászgép tenderen, de végül nem küldték be a pályázatukat ( http://www.koreatimes.co.kr/www/news/nation/2012/01/113_103661.html ). 2014-ben döntés is született arról, hogy 40 darab F-35A-t vásárolnak ( http://www.lockheedmartin.com/us/news/press-releases/2014/september/0924-aero-south-korea-f-35.html )

7.: Az F-35A esetében számtalan információ "szürke", vagyis lehet tudni, hogy mi az állapot, de részleteket alig (mint például hogy mennyire hatékony a radarja, vagy pontosan mit tud az EOTS rendszere), ezek az állami felügyeleti szervek információból derülnek ki (mint a GAO jelentések), míg az orosz gépről leginkább semmit sem tudni. Hivatalos információk alig-alig elérhetőek, és azok is látványosan felületesek (pl. a PAK-FA szupercirkálás képességének kérdése terén, az F-22A tudvalevőleg képes a szupercirkálása, egy jelentés szerint Mach 1.7 sebességgel legalább, az F-35A nem képes a szupercirkálása).
  • molnibalage83
    Megszokásból.
  • Papichulo
    Nem ertem, hogy dilettans ujsagirok miert jaratjak le magukat ilyesmivel...
  • molnibalage83
    Marhaság.
  • TVelvet
    http://index.hu/tech/2015/02/17/a_pak_fa_bizony_az_egig_er/
    comment?
  • lac coo
    Köszönöm !
  • molnibalage83
    Itt van.
  • lac coo
    Urak, nem olyan rég, olvastam itt egy beszámolót, valamely ország tankvásárlásáról, illetve a tesztekről, lövészetek eredményeiről ( talán törökök ...)
    Valaki meg tudná mutatni hol találom , :))

THX !
  • zoltang
    Ezt nem tudni pontosan, mert mondtam ez nagyon kaotikus időszak. Sok mindenről nem lehet tudni ...

Ezt egyébként a Peter Rodeike, Focke Wulf Jagdflugzeug könyve 412. oldalán olvastam.
  • [NST]Cifu
    Ez a Schrőder-éknél D-12 új nekem, ezek szerint csapatokhoz is került belőle?
  • zoltang
    Amit írtam az Dietmar Hermann szakírótól van. Több könyve is van a témában. Mondhatjuk elég „zavaros” ez az időszak, sok mindent nem tudni pontosan…

A szerző így írta pontosan a JG 2 -nél szereplő gép típusát: Fw 190 D-12/ R14 (D-15?)
    Szóval minden bizonytalan.

Igen 3 próbagép épült. A D-12 és -13 csak a motorágyúkban tértek el egymástól.
    Fw 190 V62, 63, 64 a D-12-es modellek. Első repülés: V63 – 1944.10.19.
    Fw 190 V65, 71 a D-13-es modellek. Első repülés: V65 – 1944.11.13.
    (Plusz bevontak a tesztekbe még 6 darab korábbi D-11-es próbagépet. Mind A8-ból lett kialakítva.)

Tervezett '12,13' sorozatgyártás 1945. jan.-tól, majd eltolva márciusra. Nem nagyon tudni miből mennyit gyártottak. Egy adattöredék szerint a kasseli Fieseler gyárban 29 db. D-12 elkészült január végéig (továbbit nem tudni róla).
    Egy jelentés szerint 1945. márciusban 2 db D-13-at kiadtak a csapatokhoz, de a 12-ről semmi további gyártási stb. adat. (Legalábbis 2009-ben.)

Érdekességképpen:
    Egyébként a pilóták sem tudták milyen típusokat kapnak, D-9-et vagy esetleg 12/13-at...
    Pl.:
    1. Ernst Schröder, II./JG 300. Állítólag 1945. elején (jan. - ápr között) szólt neki a technikusa, hogy az új gépek amit kaptak nem mind D-9 hanem D-12 is van közötte. (1-2 db.)
    2. 'Sárga 10'-es D-13-as (836 017) „légiharcai” egy Hawker Tempest-el. (Husum, 25. Juni 1945)
  • [NST]Cifu
    Az üres tömeg általában az üzemanyag, kenőanyag, személyzet és hasznos teher (lőszer, függesztett fegyverzet) nélküli tömeg. Az adott esetben azonban nem a tömeg az egyetlen probléma, a torpedóvetésre használt gépeknél a futómű és általában a farokrész is át van alakítva (a későbbi F-8/U-2 és U-3 esetén a Ta-152 farokrészét aplikálták rá például), illetve a dedikált torpedóvető gépeknél még külön TSA 2A célzóberendezéssel is el volt látva a pilóta a torpedóvetéshez.
  • ximix #67037
    A repülőgépeknél az üres súly mint jelent, üzemanyag, lőszerek, pilóta nélkül ?
    Mert ha igen akkor kb 1350kg-ból levonjuk a 812kg akkor marad 538 kg amibe belekkel férnie a fent említett dolgoknak.
    Fw.190D-10(13)

----------------------------
    Egy magyaros nevű "drón gyár" http://zala.aero/
  • [NST]Cifu
    Teljesen igazad van, rosszul fogalmaztam. A lényeg, hogy az R-14 átalakításra egyetlen egy példa sem volt. A Dora-kat amúgy is ritkán vetették be ilyen feladatkörbe (én legalábbis nem tudok róla, de lehet, csak én vagyok alulművelt ebben a témában), a Jabo-knál volt ez feladatkör (FW-190A és F, és a hosszú távú G változatok, de utóbbiak sem hordoztak soha torpedót már egyébként).

A D-12-esek sorozatgyártása félbemaradt, leginkább az Mk.108 hiánya miatt, és helyette az Mk.151/20-asokkal szerelt D-13-asokra tértek át. Emiatt sem esélyes, hogy R14-est bevetettek volna.

Ami még esetleg előfordulhat, hogy valamelyik öszvér-gépről kerülne elő fotó. Ezek ugye olyan gépek, amelyek sérült gépekből lettek összekukázva, pl. FW-190A törzs FW-190D szárnnyal és farokkal. Ám ezt is kétlem, mert a Dora-k már csak 1943 második felében jelentek meg, és szinte kizárólag bombázók ellen vetették be őket, max. pár földi csapásmérést hajtottak végre, elkeseredetten 1944-ben, de tenger fölé nem nagyon repültek ki. Vagyis egy Dora-törzsű öszvér torpedóval ismét kevéssé valószínű ekkor már...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.02.14. 14:26:42
  • Rue East
    Én úgy tudtam a Rüstsatz változatoknak pont az a lényege, hogy azokat nem gyártják, hanem átalakítják. Úgy értem azok a kisebb módosítások, mert az Umbau-kat sem feltétlen gyártják, de mindenképpen komolyabb beavatkozások.
  • ximix #67034
    Gondolom amolyan rutin eljárás volt akkoriban, hogy az új fejlesztéseket egyből megtervezek papíron több feladatkörre.
  • [NST]Cifu
    Amennyire én tudom, a D-12-ből összesen mindössze három proto példány repült, a sorozatgyártása megkezdődött, majd fel is függesztették a D-13 érdekében. A D-12/R-14-ből egyetlen egyet sem gyártottak tudomásom szerint.
  • zoltang
    A Fw 190 D-12/R-14 verzió lett volna ilyen. Állítólag a JG 2-nél vetették be a kevés elkészült példányt, de mint birodalmi védővadász.
  • [NST]Cifu
    Szigorúan saját vélemény, de szerintem ilyen egyszerűen nem létezett. A D-széria elég későn érkezett, és amennyire én látom a forrásokat, sose került alkalmazásba tengeri célok ellen. Erre voltak dedikált változatok a korai időszakban a FW-190A-5/U14, majd az FW-190F-8/U2 és /U3, majd /R14 követte őket. Sehol nem találtam információt arra, hogy a Dora-k hasa alá légitorpedót szereltek volna.

@Ximix: Az LT F5 torpedók alváltozattól függően 725 és 812 kg közötti tömegűek voltak.
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.02.14. 11:51:44
  • z0ty4
    Apache Vs. Dragon: Who Would Win?
    isteneeem ez komoly?
  • ximix #67029
    Hány kiló volt egy ilyen torpedó? A wiki szerint 1350kg-al játszhattak csak.
  • davidbog
    Csak az OF-462 HE gránát közös mind a két lövegnél.
  • F1End
    Nekem úgy rémlik, hogy Gvozgyikákat azért használnak még ott is, az is 122 mm-es. Mondjuk nem tudom, hogy ettől függetlenül csereszabatos-e a két lőszer.
  • Freeda Krueger
    Sajnos nemde köszönöm ,a "D" (hosszú orrú) lenne a jó.
  • Cnut
    Bocs:

http://i9.photobucket.com/albums/a58/luftwaffe_109/torp.jpg

• Cnut
    Ez az?