95105
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • F1End
    http://sg.hu/forum/uzenet/1074537255/64320
  • Papichulo
    A hidfo.net az orosz kormany propaganda oldala... ilyen szinten is lehet komolyan venni.
  • molnibalage83
    Már volt róla szó. Marhaság.
  • steweee
    ennek lehet vmi valóságalapja ?

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/08/az-oroszok-nato-hajokon-elesben-tesztelik-az-uj-elektronikai-zavaroberendezest
  • JanáJ
    Egyik sem jó. A 2% szerintem jó lenne, ha normálisan költenék el.
    Az eü több sebből vérzik és senki nem mer hozzá nyúlni, nincs senkinek kadja átvágni a csomót. Pont ilyen szerintem a MÁV, BKV és a többi exszoci állami cég. Mondjuk a BKV mostanában megtáltosodott.
    Ennek ellenére a top 10%-ban vagyunk a bolygó egészét nézve. Vagy inkább a 15%-ban.
  • molnibalage83
    Félelmetesen gagyi írás tele tévedésekkel.
  • steweee
    http://bakeronline.hu/print.php?news.1876
  • molnibalage83
    Ámen. Úgy fizetek TB-t, hogy az állami egészségügyi rendszer az elmúlt 4 évben akkor látott, amiikor a magánorvos röntgenre és CT-re küldött....
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2015.03.07. 07:57:48
  • fade2black
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    csak viszonyítás miatt... 1986ban a GDP 4.1%át költöttük honvédelemmel kapcsolatos kiadásokra, 2014ben 0.76%ot.

egészségügy öszedölöben (szakorvosok fele 7éven belűl nyugdíjas, háziorvosok fele 5éven belűl nyugdíjas és ami a legjobban kifejezi a jövőt, hogy több orvos hagyja el az országot mint ahány összesen végez...), finanszirozott főiskolai/egyetemi helyeket felére vágták pollackon pl anno 1300an kezdtünk most nincsenek 600an............
    de ha semmit sem nyújt az állam mért viszi el a fizetésem ~70%át?
  • JanáJ
    Az AK szerintem messze az egyik leghasználhatóbb eszközünk a saját kategóriájában. Annál már csak a kanálgép jobb. :-)
  • fonak
    Ez valami olyan lehet, mint hogy a fatusás AK a legjobb kézifegyver és a 7,62-es a legjobb lőszer, nem kell lecserélni.
  • ximix #67197
    Harrison Ford accident
  • JanáJ
    Katpolon most volt cikk róluk. Ott sem minden oké, de nagyobb a nyomás rajtuk. De nekik már csak reklámból is megéri adni, meg amit odaadsz azt gondolom nem kell raktározni/őrizni/megsemmisíteni.
    Az a baj, hogy mi a tökömnek kell nekünk Leo, ha a BMP-1-et sem tartottuk meg? Azt sem értem minek nekünk ennyi helikopter?
  • [NST]Cifu
    Lenne respektje a magyar légierőnek, ha kiállítana pár századnyi Me-109G6-ot, mi?
  • Lacusch69
    " Ha átálltunk volna a Leo2-kre és az M109G-kre, "

Esküszöm, hogy Me109G-t olvastam!
    Néztem mi bajod van, olyanunk már több, mint 70 éve is volt...
  • [NST]Cifu
    A baltiak sem "kapnak mindent". Lettország 4700 katonára és 8000 tartalékosra költ ~77 milliárd forintot évente. Harckocsijuk csak kiképzési célra van (három T-55AM), és a britek levedlett Scimitar/Spartan/stb. családjából kapnak ~120 db-ot. Ez az, amit megengedhetnek maguknak.

De.

Mi 4x ennyiből gazdálkodunk, és a MH létszáma 6x akkora (legalábbis az aktív állományé, a bevethető katonák számában alig 3x a különbség). Ennyi.

Igen. Ha átálltunk volna a Leo2-kre és az M109G-kre, akkor költeni kellett volna rá (lőszer, alkatrész, kiképzés). Viszont így meg leépítés volt csak. Ugyebár már egy-kétszer nekifutottak annak is, hogy a harckocsizó dandárt, majd zászlóaljat felszámolják...
  • JanáJ
    Többször szóba került miket ajánlottak fel nekünk és mit nem kezdtünk vele. Hülye példa, de hiába adok neked autót, ha nincs pénzed benzinre. A baltiak helyzetükből adódóan kapnak mindent, politikai tőkét kovácsolnak belőle, hogy a levetett cuccokat lepasszolják nekik. Ukrajna megint más helyzet, Iraknak is toltunk mindent amikor szarban lettek.
  • JanáJ
    Én a roham bilikre gondoltam. De ettől lehet hogy azokra is igaz amit írtál. Bár asszem tesztelik a nem használt készletet is x évenként, hogy hozza-e még a szintet.
  • Lacusch69
    Hát, aki futott már benne, az tud érdekeseket mesélni...
  • [NST]Cifu
    Anno a HT-ben volt egy cikk, ott azzal "magyarázták" a hazai acélsisak megmaradását, hogy a ballisztikai teszteken jobban szerepelt, mint a nyugati kevlár sisakok. Egyébként ebben még lehet is valami, de hogy ergonómia terén mi a helyzet vele, az egy egészen más tészta...
  • fonak
    Ja és a NATO-ban elvileg most is létezik ilyen katonai segélyprogram, levetett cuccok átadása, ehhez képest mi semmit sem kaptunk, se 10-15 éve, se most, ellentétben mondjuk a baltiakkal, románokkal stb. Mert nem is kértünk, vagy? (acélbilit már az ukránokon sem nagyon látni (angolok levetett műanyag sisakjaiból vettek nagy tételben asszem), sem a szakikon, akik ugye "vették a military shopban" :) sőt pl. a Szíriai kormánykatonák is valami PASGT-variánst hordanak)
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.03.05. 22:26:32
  • fonak
    Egy surplus PASGT sisak 100$ alatt kapható az USA-ban, de egy ACH vagy Marine LWH is csak 160$ (pár másodperces keresés alapján). De MICH is van 240$-ért, zsír új állapotban "contract overrun", gondolom nagy tételben árengedményt is adnának, vagy szépen megkérjük őket, hogy dobjanak meg vele ingyen, szóval... Komoly, hogy a honvédségnél még a VSZ-es acélsisakokkal bohóckodnak?
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.03.05. 22:17:18
  • Lacusch69
    Részben tévedés.
    A polikarbonát sisakok valóban elavulnak az ultraviola sugárzás miatt (kb. 5 év) , de a laminált szerkezetűek (üvegszál, karbon, karbon-kevlár, dyneema, stb...) nem.
    Nekem úgy rémlik, a kiskőrösi sisakok üvegszálasok.
    Igaz, ezek a motoros bukósisakokra vonatkoznak; de nem hiszem, hogy egy eje sisaknak komolyabb terhelést kellene kibírnia.
  • Freeda Krueger
    Minden kopik :)

Ahol anno őrségben voltam,sokáig azt hittem roncstelep.Aztán kiderült hogy azok "vadonatúj" eszközök.
  • JanáJ
    Valami olyat olvastam, hogy nem használjuk, mert "kopik". Amit nem értek, mert ugye a müanyag bili így is úgy is lejár egy idő után.
  • [NST]Cifu
    A II.Vh idején ország / egységfüggő volt, volt-e könnyített sisak, vagy sem. Az amerikaiaknál csak egy plusz állszíj volt. A német Fallschirmjägereknek könnyített acélsisakjuk volt. A hidegháború óta a szovjeteknél jellemzően egy, a harckocsizókhoz hasonló, szivacs-csíkos fejfedő van rendszerben.

@Janáj: Csak az a bökkenő, hogy amint látod, nem jut mindenkinek. Vannak "kirakat" egységek, és vannak a "toprongyosok"...
  • molnibalage83
    Félelmetes, hogy mekkora baromságokat képesek leírni és mennyire immúnisak a segítő kritikára is.
  • JanáJ
    A ligthning egy szar, pl a typhoon mélyebbre merül nála, a MÁV lassab nála, a 4-es metrónak meg bármelyik szerelvénye hosszabb nála és nem kompatibilis a headsetemmel sem... index
  • JanáJ
    De nem ilyeneket vettünk mi is csak a németektől?
  • molnibalage83
    Régen is ugorhattak rohambiliben? Vagy anélkül ugrottak? Vagy nekik is két sisakjuk volt?
  • [NST]Cifu
    Az US ARMY sisakja a MICH. Ugrásra jóváhagyott.
  • JanáJ
    Ühüm. Akkor az amik rohambiliben ugranak? Mondjuk amennyi ejésünk van. Nem is értem minek a KMZ-n kívül. Mondjuk ha málha mellényünk nincs rendes, akkor min csodálkoztok. Amúgy még az életben nem láttam magyar "harci" ugrásról képet. Amikor nem egy AK-val ugrottak, hanem zsákkal, PKM-el, málhamellényben, harcra készen.
  • millerius
    Ez a szovjet pilóta-sisakokkal is előfordult jó néhány pilótánál (mivel nem személyre szabottan készültek, csak különböző méretek voltak). Nagy túlterhelésű manőverező légiharcban egyik kézzel ugye a botkormányt tekergették, másikkal a gázkart tolták-húzták, a "harmadikkal" kezelték a műszer és fegyverrendszerek kapcsolóit, a "negyedikkel" meg időnként felfelé bökdösték a sisakot, ha a túlterheléstől már nagyon a szemükre csúszott és zavarta a látást (Taszáron humorizált valaha egy pilóta, hogy polippal kellett volna magukat keresztezni, akkor mindenre lenne elég keze a vadászpilótának).
  • [NST]Cifu
    A magyar szabvány tökfödő nem ejtőernyős ugráshoz van kitalálva. Vagyis lehet benne ugorni azoknak, akik szeretnek veszélyesen élni, és nem zavarja őket az olyan apróság, minthogy eltörik a nyakuk. Ezért van a képen is egy ejtőernyős ("motoros") sisak a fejükön. Ez csak az ütődéstől véd, ballisztikai védelme konvergál a nullához.

Szóval leugrik ebben, aztán cseréli is le. A másikat meg viszi magával. Az utolsó mondat pedig arra utal, hogy a sisak "ergonómiája" miatt ahhoz, hogy kiláss alóla, néha nem árt fél kézzel feltolni....
  • JanáJ
    Heh? Nem értem mi a gond. (tényleg)
  • repvez
    Ilyenkor azt már elfelejti a jónép, hogy mikor 3 havonta ennél nagyobb létszámú konvolyok kigyóztak az utakon a sorálomány hosszútávú vezetésgyakorlatai közben. Most meg már az is hirérték ha 10 katonai jármüvet együtt látnak.

JanáJ: meg az is eléggé érdekes a képen, hogy mig az USA eje katona ahogy leér a földre ugymond egyből bevethető álapotban van, nem kell neki a kiskőrősit levenni a felyéről és pluszba cipelni a bimbit a málhájában. NEm lötyög a fejükön nem kell egy kézzel fogni ha látni is akar alóla.
  • JanáJ
    Kinek rejt kevésbé az egyenruhája verseny első helyezettjei holtversenyben: ;-) link
    Persze igazából örülök a kép apropójának. Megy viccesek a magyar névfelvarrók a mi részünkről, mint valami beállított kép, szittya magyar vezetéknevek. :-)
  • Lacusch69
    Az Index színvonal továbbra sem változott...
  • ximix #67170
  • Lacusch69
    Hehe...