Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
ÉK mitõl lenne más? Egy elbaszott sztálinista rendszerbõl ered az egész állam. El vannak zárkózva a világtól. 30-50 éves szovjet-kínai HT és harcászati doktírnára alapozott haderõ. Kíváncsi vagyok, hogy hány perc alatt roppanna meg a morál és hûség, amikor az ellenfél két perc alatt egyoldalú halomra mészárlást mutat be a csúcstechnika által...

Mitõl lenne jobb ÉK Iraknál...?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Ne vessetek meg,de szvsz ÉK keményebb dió lenne ha honvédõ háborúban lennének DK ellen,mint az Irakiak voltak,éhség ide éhség oda.Tudtommal
még a Köz.Gárda katonái is egy óvodás szintjén voltak harcászatilag.
Inkább csak túl akartak lenni az egészen.Azt hiszem ez még az amikat is meglepte.A technikai hátránnyal egyet értek,de saját terepen szerintem
több hónappal és súlyós veszteséggel számolnék Dk oldaról.Harcászati tudásban szerintem jobb ÉK Iraknál.

Molnibalage
A konfliktus intenzitásától is függ meg attól, hogy mi a "villongás célja". A ÉK nekimenne délnek, akkor ott akkora hent lenne, amit a két világháború óta nem láttunk szerintem. Az elsõ idõkban korlátozott sikereket a mennyiséggel elérhetnek, de a nyugati légifölény olyan irtást vinne végbe, mint arató a búzatáblában...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
http://www.youtube.com/v/hPkd9Fc1q6Y&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

Molnibalage

Én is így gondoltam, ezért saccoltam öt napot nekik. Te hányat tippelsz?

Ulvar
Talán még van IS meg IS3uk is, meg hadrendbe állított T34-85. Simán elképzelhetõnek tartom.

War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC

Molnibalage
Irak nagy része asztallap simasághoz tendált, Korea nagyon nem. Az észak-koreai gázolaj és keró mennyiség kérdéses. Ha tényleg olyan kevés, mint aminek egyesek tartják, akkor annak szétkapásával a ÉKi nehézfegyverzet kb. 4-5 napon belül "szomjanhalhat", a logisztika is összeomlik. Lényégében állóháborúra lesznek alkalmasak és a nehézfegyverzet nagy része üzemképtelen lesz.

A két oldal fegyverzetet között nagy átlagban 30-40 év van. A minimális mennyiségû '80-as évek beli MiG-29 csak kerekítési hiba a nagy összképben. Pár éve Cifu írta, hogy vannak olyan harckocsijaikat, amiban talán még lövegstabilizátor sincs. A 30-40 évet úgy kell érteni, hogy 30-40 éves kínai fegyvereik vannak, ami még a szovjketnél is gagyibb. Van 50+ éves is...

Molnibalage
Az ilyen balfaszokból már kezd elegem lenni. A listában szereplõ dologkat nanám, hogy most nem teheti meg. Ez nem jelenti azt, hogy késõbb sem. Félelemetes, hogy mennyire idióták képesek krtitizálni a gépet.

Amúgy titkon reménykedtem benne, hogy az észak - dél koreai kérdésben is elmondod a véleményedet. Számíthatunk erre? <#smile>

Pont ezért hoztam fel az elsõ öbölháborút példaként, mert az volt szinte az elsõ olyan, ahol nagyon durván kijött, hogy mekkora hatékonyságbeli különbség van a fejlett és az elavult haditechnikával harcoló felek között. Ez olyan jelenség, ami a régi háborúkban még nemigen volt jelen, ezért rossz ötlet itt példának felhozni bármelyik második világháborús vagy hidegháborús összecsapást.

Az elsõ öbölháborúban láthattunk olyat elõször, hogy az irakiak elavult, éjjellátó készülék nélküli tankjai teljesen tehetetlenek voltak a koalíciós erõk északa támadó, éjjellátóval, hõkeresõvel, modern célvezetõ számítógéppel, lõszerekkel és páncélzattal felszerelt tankjaival szemben, és emiatt gyakorlailag a koalíciós erõknek nem voltak harckocsi veszteségeik. Emiatt gyakorlatilag az iraiak morálja, kiképzettsége és fanatizmusa irreleváns volt például egy tankcsatában.

És ne feledjük, hogy az Északi - Déli hadsereg között a technológiai különbség sokkal nagyobb, mint annó '91-ben a koalíciós erõk és az iraki hadsereg között volt. Egyébként nem hinném hogy a kényszersorozott, terrorban felnõtt, rosszul felszerelt észak koreai gyalogság túl sok ellenállást tanúsítana, és sokáig kitartana egy válságossá vált harchelyzetben.

Nem mondtam hogy kizárt, csak hogy szerintem valószínûleg így is úgy is végigviszik. Kb aki hajófedélzeti harriert üzemeltet(és az igen népes tábor), az mind F-35B-b akar majd a helyére.

Az elsõ Öbölháború során szerintem pont hogy a kiképzésbeli és kulturális fölény volt a meghatározó. 1940 -ben a francia páncélosok technikailag kb ugyanolyan szinten múlták felül a németeket, mint 91 -ben a szövetségesek az irakiakat és még létszámfölényben is voltak, de a finnek is elég durván odavágtak a szovjet haderõnek 39 -ben, és 1948 -ban az izraeliek is eltörpültek az arabok mellett technikai szempontból, mégis gyõzelmet arattak. Önmagában a technika semmire sem jó, ha nem tudják normálisan alkalmazani.

Bár meglehetõsen valószínûleg Dél-Korea gyõzne, az az 5 nap nagyon optimista becslést. Az kéne hozzá, hogy kb néhány lövés után szétszéledjen az egész északi haderõ nagy része. Bár a Desert Sword valóban kb ennyi ideig tartott, de egyrészt nem foglalták el az egész országot, másrészt, a terepviszonyok meglehetõsen eltérnek a koreaitól. Tudtommal ez utóbbi eléggé dombos-hegyes, ezért a gépesített egységek jóval kevésbé tudják kihasználni a mozgékonyságukat. Végülis az egész attól függ, hogy mennyire fanatikusak az északi katonák, de erre nem kaphatunk biztos választ addig, amíg ki nem tör a balhé, egy ilyen zárt ország esetbén különösen nehéz megítélni, hogy pontosan mi a helyzet. Ha a többségük fegyvelmezett és hûséges a rezsimhez, akkor már csak azért is viszonylag sokáig fog tartani a háború, mert egyszerûen rengeteg beásott célpont van, amelyek megsemmisítése idõbe telik. Ha a katonák többnyire kitartanak, akkor szerintem kb egy hónapig vagy még tovább fog tartana, míg az utolsó ellenállási gócot is felszámolnák, nem számítva egy esetleges késõbbi gerilla-háborút.
[NST]Cifu
Miért kizárt, hogy az F-35B nem valósul meg? Oké, jelenleg úgy néz ki, hogy megfog, ám ezzel együtt is, mi lenne, ha nem lenne meg az F-35B? Az LHD hajóknak, plusz a QE2 osztálynak nem lenne vadászállománya. Ennyi. A briteket és az olaszokat persze ez fájdalmasan érintené, ám ettõl még nem állna meg a Föld forgása.

A történelem szerint lehet egy eféle programot a készakarva erõltetésbõl bevethetõ, ám problémás egységgé tenni (mint az F-104G vagy a Tu-128), vagy lehet egy alapjában véve nem nagy elvárásokra épülõ gépbõl egy késõbb roppant jól beváló eszköz (mint az F-16 vagy a MiG-21).

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Szerintem nem lesz háború, csak a szokásos röhejes pózolás folyik, nem hiszem, hogy az észak-koreai vezetés kollektív öngyilkosságra készülne. Dél-Korea sem hiszem, hogy nagyon lelkesedne egy háborúért, nem hiányzik nekik ilyesmi. Az USA-nak sem. Észak-Korea pedig Kína lába mellõl acsarkodik azt nem kell elfelejteni. Persze a "gazdi" már finoman szólva nincs oda érte, úgyhogy valószínûleg nem sietne megvédeni, ha kirobbantana valami balhét. A kínaiaknak olyan észak-korea, mintha te egy gettóban élõ vagány lennél, és lenne egy retardált öcséd, aki rendszeresen provokálja a környékbeli kigyúrt csávókat, ordibál nekik, hogy "kinyírlak, megverlek, én vagyok a legerõsebb, ütök egyet és meghaltok", azok meg ráhagyják, mert szellemi fogyatékos. Sõt néha vetnek neki valami kaját. Te viszont alapból bevédenéd, mert mégiscsak az öcséd, nem hagynád, hogy kívülállók elverjék, mert ezzel a te tekintélyed is csökkenne. De ha végül túllép egy határt, akkor magára hagyod.
Szóval szerintem csak a szokásos mûsor megy, Észak-Korea évtizedek óta a háború szélén táncol, folyamatosan próbálgatja meddig mehet el. Régen olyasmiket is megtettek, hogy kommandót küldtek a déli elnököt meggyilkolni (nem sikerült nekik), felrobbantottak egy déli utasszállító repülõt stb... Ezeket is mind megúszták, igaz akkor hidegháború volt, és a SZU is ott volt a hátuk mögött.
Most hogy észak korea már napi szinten csörteti a nemlétezõ kardját, érdekelne, ki mit gondol, egy esetleges háború hogyan zajlana le a két korea között, konkrétan érdekelne, szerintetek hány napba telne amíg a dél koreai hadsereg tönkreverné az északiakat?

Szóval ki hány napot(órát) jósolna a komcsiknak egy esetleges háború esetén? Én öt napot. '91-ben az elsõ öböl háborúban láthattuk már, milyen az amikor két enynire különbözõ technikai fejlettségû hadsereg összecsap, konkrétan hogy a súlyos technikai lemaradást semmivel nem lehet ellensúlyozni, se kiképzéssel, se fanatizmussal, semmivel.

Szerintem amennyire az egész világ erre a gépre építi a légiereje(és fõleg haditegerészeti légiereje) jövõjét, tökmindegy hogy milyen állapotban van a gép, így is úgy is végigviszok a programot. A harrierek kiváltására semmilyen másik gép nincs még csak tervezõasztalon sem, muszály az F-35Bt megcsinálni.

Nagyon béta még az F-35A. Okos blogger szerint menthetetlen és javíthatatlan...
Ha jól emlékszem egy fórumon találatam. Szóval annyira azért nem kell biztosnak venni. Ráadásul nem is jól számoltam, mert ezek a homok szorzótényezõi az RHA-hoz viszonítva. Nem pedig fordítva.

Szóval így helyes:
- 100 mm-nyi homok 110-190 mm-nyi RHA-nak felel meg kumulatív töltet ellen
- 100 mm-nyi homok 60-90 mm-nyi RHA-nak felel meg kinetikus lövedékek ellen

CE ellen még hihetõ is. De 100 mm-nyi homok megfelelne legalább 60 mm-nyi acélnak? Kétlem.
Fenrir
http://www.youtube.com/v/qXw8-vOe9Xs&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

A halál csupán a kezdet...

AK-val szerintem tudsz lõni, igaz csak öntöltõvel, a sorozat lövés nem játszik.
Köszi. Nem volt annyi eszem, hogy íígy átszámoljam. NEkem ez sok plusznak számít.
[NST]Cifu
A rakéták/robotrepülõgépek/irányított lövedékek megfogalmazásban iszonyú problémám, hogy az angol "missile" szót menetrend szerint rosszul használom. Erre folyton felhívod a figyelmem, legyen szó a Copperhead-rõl, az RPG-rõl vagy a Harpoon-ról. Még annyi szerencsém sincs, hogy néha ráhibázzak. :)

Az, hogy kijavítasz, pedig nagyon helyes, nekem is jobban oda kellene figyelnem az ilyen hibákra... <#rolleyes>

Csak kötekedés volt természetesen, bár igazából tõled elvárnám, hogy ne bakizz ilyesmiben. ;)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

[NST]Cifu
@Molni: játszani kell a kulcsszavakkal, ezekre a "Phalanx"-al találtam.

@Kiskorúbézoltán: Jogos az öt pont, a Harpoon gázturbinás sugárhajtómûvel bír. :)

A homok RHA együtthatóira ilyen értékeket találtam: 0,6-0,9 KE és 1,1-1,9 CE. Szóval 110-190 mm-nyi homok megfelel 100 mm RHA-nak a kumulatív töltetek ellen. Gondolom ez függ a homok tulajdonságaitól.
Molnibalage
Nem gázturbinás sugárhajtómûve van, csak pongyolán rakétának szokták hívni.

Értem, mi több megértem.
De amiért nem lehet ilyet csinálni (politika) annak a megbeszélését itt az sg-n nem tolereálják (bár igazából ezzel is egyetértek).

Ulvar
Semmi spéci benne. Igazából csak egy marha jó kép, ennyit akartam vele, meg azt hogy jó lenne ha mi civilek is kaphatnánk egyszer kétszer esélyt AK-kal való szórakozásra (ami egyben tanulás).

"ideértve a Harpoon rakétát is"

Te Cifu, tudnál adni ennek a cuccnak a menet közben használt rakérahajtómûvérõl valami linket? Hiába keresem nem találok... ;)

Õõõ... Miért? Mi olyan spéci benne?
Ne értsd félre, teljesen jó lõtér, de szerintem, az országban 100+1 ilyen vagy jobb van.

Molnibalage
Te hogyan találod meg a régi posztokat? Az sg keresõje egy kalap ****...

[NST]Cifu

Phalanx terén még ajánlott:

Én is a rácsra gondoltam. Bár az jobb, mert arra azt olvastam sokszor úgy fogja meg, hogy el sem mûködik a robbanó fej. A BMP-n egyértelmûen gyalogsági cuccok ellen kell, géppuska kilõve. Lehet a tetõrõl lövöldözõ emberkék ellen ér valamit, ha mást nem a bent ülõk lelkének.

"Ez után esett meg a Kh-31 fiaskó, mikor kiderült, hogy a Phalanx nem hatékony a szuperszonikus, kis magasságban érkezõ célok ellen."

Mesélj, mi volt ez?
Ulvar
Na erre a lõtérre mennék én el :)

qtab986
offtopik:
http://www.youtube.com/v/1AQ1WBb81BE&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB

[NST]Cifu
@Janáj: Szerény mértékben, kb. rácspáncélzat hatású (a páncélzattól távolabb indul be a kumulatív fej. A kinetikai lövedékek ellen is inkább csak jelképes értékû. Persze egy BMP esetében ez azt jelenti, hogy egy 14,5mm-es géppuska API lövedéke amúgy átvihetné a páncélzatát, így homokzsákostól pedig esély van rá, hogy nem fogja.

@fade2black: Nem, elsõ sorban a lõtáv. A Phalanx effektív lõtávolsága mindössze 1490 méter (1625 yard). A SeaRAM lõtávolsága ~9km, az Mk.110-é és a Strales-é ~7km.

Hiába látványos a nagy tûzgyorsaság, effektív célmegsemmisítés terén a fõ probléma a nagy sebességû beérkezõ célok leküzdése. A Phalanx mindössze 500-900 méter távolságra semlegesít egy szuperszonikus sebességel beérkezõ célt. Sok hajó elleni rakéta/robotrepülõgép egy "felugró" manõvert hajt végre a támadáskor, és szinte függõlegesen csapódik be a célba. A Phalanx nem képes függõleges pozícióba állni, vagyis az "ugrás" elõtt kellene, hogy elkapja a célt. A rakéták ezt a manõvert jellemzõen ~5km távolságból hajtják végre, vagyis szegény Phalanx szinte esélytelen ellenük, ideértve a Harpoon rakétát is. A szuperszonikus célok ellen pedig pláne nem ideális.

Anno 1990-ben az USN végrehajtott egy tendert, melynek a célja a Phalanx esetleges leváltása lenne. A tender neve Super Phalanx volt, és részt vett rajta a Holland-Amerikai Goalkeeper is, ami szintén egy Gatling-rendszer, csak 30mm-es. Szintén részt vett rajta egy 40mm-es Svéd Bofors ágyú, a késõbbi 3P lövedék prototípusával. Akkor a megállapítás az volt, hogy egyik rendszer sem nyújt megfelelõ elõrelépést a 20mm-es Gatling Phalanxhoz képest, ezért végül a Phalanx további fejlesztési mellett döntöttek.

Ez után esett meg a Kh-31 fiaskó, mikor kiderült, hogy a Phalanx nem hatékony a szuperszonikus, kis magasságban érkezõ célok ellen. Ennek az eredménye gyakorlatilag a RAM, és közvetve az idõközben 57mm-es Bofors 3P rendszerbe állítása.

Mert nincs szimultán leküzdési képessége.?

A homok mennyire csökkenti a kumulativ töltet hatását? Szíriai BMP-n láttam homokzsákokat. Vagy az csak a kinematikus lövedékek ellen véd?
[NST]Cifu
Bofors 57mm Mk.3 alias Mk.110 (Visby osztályú korvett, LCS fregattok és a Zumwalt-osztályú romboló).

http://www.youtube.com/v/VK64UnD3bvM

OtoBreda 76/62 Strales/DART (olasz FREMM és Horizon osztályú fregattok):

http://www.youtube.com/v/mfqqsv7oinU

Suu-20 as konténer van valószínüleg az F-111 szárny alatt.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Nem értem miért szorítja rá a falra. Én úgy tudom az csak ront a lövésen, mert "elpattan" a csõ. Mindenesetre disznó mázlija volt.
Molnibalage
Nem, az sokkal nagyobb és a formája is más. Tisztán látszik, hogy ez a négyrakétás blokk.

Fél OFF.

A régi jenki mûholdak által készítet képeket tudtommal feloldották a titkosítás alól és valaki anno pusmogta, hogy meg lehet vásárolni egyes területekrõl a képeket. Nem tudja valaki, hogy ha van ilyen lehetõség, akkor ezt hol tudom megnézni. Úgy érdekelne lakhelyem környéke hogyan nézett kis 20-30 évvel ezelõtt. :)

ON

Nem lehet hogy külsõ üzemanyagtartály inkább?

Molnibalage
A nagy ûrméretû ágyú közelségi gyújtós lõszerrel tüzelne légvédelmi üzemmódban? Milyen hajókra tervezi ezt a US Navy? Eddig nem is hallottam errõl.

[NST]Cifu
Látványosnak látványos, csak érdemes belegondolni, hogy a haditengerészet miért erõlteti a lecserélését RAM-okra és 57mm-es Mk.110-esekre...

Boconadi
brutális gépezet lehet...
http://www.youtube.com/v/AcR-oGeBXmc&fs=1&rel=0&color1=0x4E7AAB&color2=0x4E7AAB
Molnibalage
Igen ritka fotó szerintem. Koreai F-4 és jenki F-111, ezen felül a jenki vason mintna nem irányított rakétablokk lenne.

Az utóbbi években kezdték el, fegyvertartási meg viselésit is egyre kevesebbet adnak ki ha jól tudom.

Az elme az önmaga saját helye és önmagában alkothat Mennyet Pokolból, Poklot Mennyből.