95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
JanáJ #67006 Köszi. Mondom helinél értem, csap a merev vasaknál nem volt tiszta. De végülis egy Herki bőven leszállhat olyan helyre, ahol nincs semmi ILS.
A videókkal az a bajom, hogy a kamera NV-je meg a katona nv-je nem tudom milyen viszonyban van. Nemrég nyomkodtam gen 2-es vadász nw-t és leültem a dologtól. Most meg 4-4+-nál tartanak. -
Ez jóval túl van a minimumon, de látható, hogy ha semmiféle rádiózás nem lenne csak minimális fénytechnika, a gép akkor is le tudna szállni éjszaka is teljesen autonóm módon.
Látható, hogy a táj főbb jellegzetességei is simán látszanak, éjszaka tehát látás alapján is lehet navigálni, ha szükséges.
-
Éjszakai leszállás látás alapján olyan helyen, ahol pl. semmiféle ILS rendszer nincs. A mai éjjellátó rendszerekkel tudtommal, ha nincs köd és más zizi, akkor kvázi bárhol le tudsz szállni.
Specops műveletknél meg az nem látható fény tartományában levő jelzéseket lehet látni az NVG eszközzel. Vadászoknál meg kvázi kiváltja részben a terepkövető radart. Igen, ezzen nem fog 30-60 méteres repüli, de hegyes tájon is minden további nélkül repkedhet anélül, hogy beleállna a földbe, mert kvázi szabad szemmel meg tudja ítélni azt, hogy merer van előtte hegy. Az iraki pilóták közül éjszaka legalább egy beleállt a földbe, mert elvesztette tájékozódási képességét és túl volt terhelve, mert csak műszerek alapján tudott repülni. Az NVG gyakorlatialg azonnali orientációs képességet ad, mert tudommal látod vele a horizontot. -
JanáJ #67003 Az éjjellátós repülést merev szárnyas vasaknál hogy kell elképzelnem? Hol és miért van értelme? Forgószárnyasoknál értem, de repülőn hogy néz ki? Gondolok itt arra, hogy egy heliből még csak csak kilátsz, de egy szállítógépből? Egy vadásznál meg mennyit segíthet? Gondolom max a csapásmérőknél van értelme ahol a talajt kell stírölni. -
fonak #67002 A küldésre gondolom még pár évvel korábban került sor, az afganisztáni bevonuláskor már nem voltak haverok.
Szadatot is kalassal ölték meg amúgy. -
Úgy emlékszem, a Szovjetunió afganisztáni háborúja idejében a Szovjetunió Egyiptomnak küldött sok kalasnyikov gépkarabélyt. Baráti áron vagy talán ingyen. Az egyiptomiak kaptak egy ajánlatot az U.S.A.-tól. A C.I.A. és egy fegyverkereskedő közreműködésével homályos körülmények között a mudzsahedineknél (az ellenségnél) kötöttek ki a fegyverek.
Ha volt üzenet az ajándékban, akkor talán az, hogy emlékeztesse az egyiptomiakat.
Utoljára szerkesztette: qtab986, 2015.02.11. 16:47:41 -
MAWS rendszer lehet radar-bázisú, infravörös passzív érzékelős, vagy ultraviola hullámhosszon működő passzív érzékelő. A radar érzékelő legfőbb előnye, hogy képes sebességet illetve távolságot is megadni, amire a másik két rendszer nem alkalmas (illetve alkalmas lehet, ha sok érzékelő van, és ezek felbontása elég nagy ahhoz, hogy háromszögeléssel meg lehessen hozzávetőleg állapítani a távolságot - az F-35 EODAS rendszere elviekben képes lesz erre). Hátránya, hogy folyamatosan sugároz (felfedi a poziciót, és lehetővé teszi, hogy a rakéta ezt kövesse).
Az infravörös rendszerek a legáltalánosabban elterjedtek, ezek előnye, hogy olcsóak és passzívak (nem árulkodnak), viszont hátrányuk, hogy érzékenyek az időjárásra (eső, pára és a napra), illetve nem szeretik a földhátteret kis magasságban.
A legújabb rendszerek ultraviola tartományban működnek, nem érzékenyek az időjárásra, hátrányuk, hogy leginkább csak működő rakétahajtómű esetén észlelik a közeledő veszélyt. A kínai rendszer a feltételezések szerint ilyen.
J-11B-k formációban, láthatóak a farokkúpon a kerek MAWS "ablakok"
Közelről a farokkúp, jól láthatóak a MAWS "ablakai"
J-15 farokrész, némileg eltérő MAWS-al
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.02.11. 16:47:50 -
Papichulo #66999 Mit takar a MAWS betuszo(az utolso 2 gondolom warning sistem)..?
Missile Approach/Attack Warning System -
Az még az érdekes, hogy Putyin adott egy kalát a vezírnek, ez jelent valamit politikai madár nyelven ?
Pl: őri-hari, hogy nem MIG-eket rendeltél hanem francia repcsiket vagy ilyesmi ? -
Igen, főleg a közelről indított rakétát érzékei a hajtóműből jövő égésgázok miatt. Tehát ez amolyan utolsó esély akkor, ha valamiért a helyzetkép miatt közelről képes volt valami indítani. Egyébként már a '60-as évek végén is léteztek ilyen rendszerek, de annyira megbízhatalanok voltak, mint az IRST-k és inkább kiszerelték őket pl. az F-111-es gépekből. -
Mit takar a MAWS betuszo(az utolso 2 gondolom warning sistem)..? Csak hulyesegeket talaltam igy beirva a gugliba.. -
Azt hittem, h a radiolokator(vagy 1 mini lokator pl. a farokresznel) raketarol visszaverodott jeleit erzekeli..
Vhogy megrekedtek az ismereteim a 80-90-es eveknel a harcigep technologiaban.. :) -
Tudom mi a RadarWarningReceiver.. :D
Errol a r4endszerrol meg nem hallottam..Pl az erkezo raketa hattertol valo pl hokepkulonbsege alapjan erzekel..? -
Erdekes technologia.. :)
A siemens-nel(bp-n) forgacsolassa(CNC gepeken) keszulnek a (goz/gaz) lapatok, foleg X22 otvozetbol, de csak ipari felhasznalasu lapatokat gyartanak, nem hajtomuvekhez(Szeriankent 5 selejttel..1-1 szeria kb. 25-tol 80db merettol fuggoen, altalaban elegge szorodo meretturesekkel..pl. a talpresz 0.1mm turessel keszul, mig a tollazat/teilung-stellung/ 0.02 es 0.004mm ..Volt olyan--full--szeria amit 2mm(!) tulmerettel kuldtek el a megrendelonek.. :D Csak erdekessegkent irtam ezeket..) Azt nem tudom, h CNC-technologiat alkalmaznak e hajtomu lapat-gyartasban.. -
Szeritnem ez az egyre inkább terjedő IR és/vagy UV tartományban figyelő körkörös szenzorokat takarja. A rádióeletkronikai rendszert RWR-nak hívja az angol terminológia (ez alól nagyon kevés kivétel van) és a fenti rendszereket meg jellemzően MAWS-nak. -
Thx az infokat!
Ez a kozeledo raketa elorejelzo hogyan mukodik..? Radiolokacios elven..? -
Nekem mind1..
(Foliasator--ahogy az uveg-- az UV-t atengedi, de az IR-t nem, tehat kifele az autobol nem enged ki egy fia hosugarat--ami akkor keletkezik mikor az UV szorodik a belso targyakon es megvaltozik a freq-- sem, ahogy a szelvedo sem, ezert melegszik fel az auto..Tisztaban vagy az uveghaz-hatas fizikajaval egyaltalan..? Ahogy fogalmazol abbol latszik, h nem vagy jaratlan, de megsem ertem, h mi nem vilagos..A hoaramlast ne keverd ide, sugarzassal vakuumon keresztul is megvalosul a hocsere 2 rendszer kozott, ha a tartaly kepes atengedni az infravoros frekvenciat..A foliasator nagyreszt nem kepes ezert hasznaljak..)
Bocs az OFF-ert.. -
Papichulo #66989 Biztos az NSA kicserelte az online tarolt kottakat :) -
fade2black #66988
Epic
-
Lehet a kínaiak is a "How It's Made"-t nézik azért nem tudnak a hajtóművükkel zöld ágra vergődni :)
Lee ? Mennyit pörög a hajtómű ?
-6000
Az kevés, a "How It's Made" magyar nyelvű videójában 27000 van ... :) -
A HTKA-s F-15 könyvem írása közben akadtam rá anno. -
Volt egy ilyen megérzésem , hogy nem lesz újdonság (4éves videó), de olyan szépen pakolgatták a lapátokat egy "garázsban" gondoltam hátha valaki még nem látta.
(első videót amit megnéztem állt bent a terepjáró asztalok rogyásig szerszámokkal alkatrészekkel hajtómű részek jobbra-balra az volt a benyomásom ez valami sufni tuning vagy bontó és mutogatja milyen egy sugárhajtómű belülről, később kiderült, hogy felújítanak:) -
:) Na igen, nem pont ennél a videónál, de más témánál amihez konyítok valamelyest én is pislogtam nagyokat miket mondanak.
Gondoltam is rá hogy zárójelben megjegyzem nem kell mindent elhinni amit mondanak a képek azért néha érdekesek egy-egy témánál, akinek van adott témához egy kis szakmai tudása az gyorsan kiszűri a mellé beszélést. -
Ismerem a videót, anno én linkeltem. :)
Itt sincs 24000-es fordulatszám, még 7000 felettit is alig láttam. Egy gyors keresés szerint a max. fordulatszám kicsival 8000 alatt van. Már elnézést, de be is b****, ha egy első generációs hajtóműnek ilyen méretben ekkora fordulatszáma lenne. A mai mikro GT-nek van ennyi vagy még azoknak sem. -
JanáJ #66982 Nem mérnököknek szól. Bár a robbanás nekem is feltűnt. :-) -
Egy J47 sugárhajtómű javítása , a 13 résznél mutatják a mért adatokat is.
https://www.youtube.com/watch?v=xPtE9-0hOD8&list=PL8BD2F8838437E9AC
-------------------
https://www.youtube.com/user/AgentJayZ/videos
Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.02.10. 22:22:08 -
Csak 20 másodpercet nézem, de már lefordulok a székről. Itt tart ma a dokumentumfilm...? 400/sec? Ez percenkénti 24000-es fordulat. Az életben nem láttam még olyan katonai gépet sem, ahol a kisnyomású fokozat fordulatszáma 12-14 ezer felett lett volna. Ezen felül mikor sikerül már az égést majd a robbanástól végre megkülönböztetni...? -
"Pepecselés pár lapáttal"
angolul
https://www.youtube.com/watch?v=vN3_Wkyl5PQ
-
Pontosítók, királykategóriás kétáramú utánégetős gázturbinás hajtóműveket, de ebből kettőnél a királykategóriában hiányzik olyan "apróság", mint az élettartam. A francia Rafale hajtóműve oroszosan alacsony élettartammal bír...
Az angoloknál talán már ez sincs meg, mert a RR airliner hajtómű az az airlinereknél királykategóriás, de élvonalbeli szuperszonikus vadászhoz mikor csináltak ők hajtóművet? Hát, úgy jó 40 éve a Tornado-hoz és azt sem egyedül... Az EF Typhoon hajtóműve is nemzetközi... A németeknél egyébként szerintem a képesség meg lenne - azért a Siemens nagyon komoly gőz és gázturbinákat csinál és a semmiből összerakott a német ipar egy IRIS-T-is - csak nincs vadászgép, amibe bele lehetne tenni. -
Ezek mind elhanyagolhatóak mennyiségre, ez nem a klasszikus nehézipar. -
millerius #66976 Na igen, csak ahol a csúcs-hajtóművek készülnek, oda nem hívják meg a "kínai szakácsokat"! Jelenleg ugye négy ország van a világon, akik önállóan képesek sugárhajtóművek kifejlesztésére, angol, francia, USA, Oroszország. Többen meg csak próbálkoznak vele... -
millerius #66975 Azért azt is vegyük figyelembe, hogy pár évtizede Kínának még a MiG-21 gyártásával is nehézségei voltak, pedig ahhoz kezdetben minden segítséget megkaptak Ivántól, mielőtt összevesztek. -
JanáJ #66974 Karbonból venti lapátot? Jézus.
Értem én, de ha a paksi halászmester mellé teszek 100 szakácsot aki napi 8 órában azt nézi hogy jó, az könnyebb mint nulláról kitalálni. Szerintem itt a szándék hiányzik. Inkább legyen mindenből 2 db amit lehet mutogatni, mint egy dologból elég. Lásd: hordozó lopakogó gépek, stb. -
millerius #66973 Csak a technológiai tudás hiányos, hogy elérjék a megfelelő szintet.
Hogy egy profán, de közérthető példával éljek: én imádom a JÓ halászlevet, de csak jó étvággyal megenni tudom, amit én főzök, azt nem hívnám halászlének. Hiába írná le akárki, milyen nyersanyag kell bele, hogyan kell főzni, ha én csinálnám, akkor se lenne olyan mint amit egyszer egy öreg paksi halászmester főzött nekünk, mert Ő tudta a megfelelő előkészítési és elkészítési sorrendeket, mit meddig kell pirítani/főzni, milyen tűzön/hőfokon, mikor kellenek bele a különböző anyagok, fűszerek stb. ezt hívják TECHNOLÓGIAI TUDÁSnak. Csak egy 1., csúcsteljesítményű és 2., megfelelő élettartamú gázturbinás sugárhajtómű 3., gazdaságos gyártása még egy "picit" ennél is bonyolultabb. Lehet erőlködni és csodákat várni (ebben a Szu.-ban élen jártak, ott egy időben ELVÁRTÁK a csodákat), de ha az elérendő cél érdekében nincsenek egyensúlyban a megfelelő erőfeszítések , akkor a fenti három követelmény közül többnyire csak kettőt sikerül összehozni. -
millerius #66972 Nem csak a hajtóműnek van anyagszükséglete, hanem a kutatás/fejlesztéshez, gyártáshoz szükséges kohónak, vízierőműnek, atomerőműnek, vegyiparnak (szálerősítésű kompozittechnika!), bányatechnikának, meg az olyan iskoláknak és kutatóintézetnek is, ahol a technológiai kutatások folynak és a speckó tudású szakembereket képzik stb. - ugye a BME sem sátorban működik :-) ? Csak hogy egy friss példával éljek, épp múlt héten csodáltuk meg a Dreamliner hajtóművét, aminek kb. 40 centi széles, méteresnél jóval hosszabb, többszörösen hajlított ventillátor-lapátja alig egy kilót nyomott (karbonszálas kompozit-anyag)!!! Van mivel próbálkozni, mire az ipar egy ilyen szintű tuti üzembiztos alkatrész precíziós sorozatgyártására képes - és ez csak egyetlen alkatrésze egy hajtóműnek! -
A szükséges nyersanyag mennyisége szinte semmi a hajtóműnek, a technológia az, ami egyszerűen nem jön csak úgy. Vannak olyan termékek a világon, amikek a gyártása úgy zajlik, hogy a selejtarány iszonyatosan magas. Ami a teszeken átmegy az jó, a többi meg megy a levesbe. -
JanáJ #66970 (Lehet egyszerre két hsz-re válaszolni? )
Biztos nem én tudom a tutit és ők a hülyék, de annyi lóvét költenek minden másra, hogy nem értem egy ilyen kulcs kérdésre miért nem jut. Bár lehet inkább még csiszolják a vasat és majd utána indul be a gyártás. Bányászat, energia és pénz szerintem van náluk. -
JanáJ #66969 Szerintem robbanó fej nélkül átment rajta és maga az üzemanyag égett el mikor szétesett. Az éles cuccok nem szoktak a túl oldalt kimászni (egyben). Szerintem. -
Így nem hozzá értőként olyan papír volt neki a konténer, hogy beélesedni sem tudott vagy csak a célra repülés és a találat volt a fontos ? -
fade2black #66967 TACTOM 1000miles+ anti ship/tactical tomahawk test
eleje látványos, 2:30tól pedig :)
Utoljára szerkesztette: fade2black, 2015.02.09. 23:22:43