Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Vogel
Te se örülnél szerintem, ha oldalakat tennének közzé a neved megemlítése nélkül.

Molnibalage
Az AS írásai elég keményen támaszkodnak a nemzetközi sajtóban megjelent hírekre és anyagokra, mégsincs ott a forrás minden cikknél / hírnél, mert az újság terjedelmét venné el. Ez nem diplomamunka...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Her Laca
Én errõl beszélek!

Persze az információkat össze kell szedni valahonnan ,de én úgy gondolom,hogyha egy könyvbõl egy az egyben átveszek (nem egy két mondatot) akkor illõ lenne (fõleg az általad is említett fiatal korosztály miatt is) megjelölni,hogy héééééé faszikáim! ez ebbõl van ha komolyabban érdekel akkor EZT olvasd el!
Persze lehet csak nekem ilyen faramuci az ízlésem,és akkor sorry😊

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

[NST]Cifu
Elismerem, hogy a hadsereg egyszerre jelenti a teljes haderõt és a szárazföldi haderõt a magyar nyelvben, de akkor is helytelennek tartom a megfogalmazást.

Ha ugyanis a teljes haderõnek értelmezzük, a NAVY SEALS csak az egyik elit alakulata, és nem az elit alakulata.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Eddig sem tettél semmit hozzá effektíve a topichoz, és ezen nem is változtatsz. Tényleg meglepõ, hogy töröltem a hsz.-eket.

A HAARP konteó szintû dolgokat eddig is töröltem a topicban, gigászi meglepetés, hogy most is így tettem. Legalább annyira, minthogy nem a Fradi játszotta az NFL döntõt.

A belinkelt topic nívósságát nagyban visszafogja, hogy szinte egyetlen ember posztol oda, ha annyira nívósnak tartod, oda miért nem linkeled a HAARP konteókat? 😊

Hány éve is játszod ezt? 5-6?

Szia Gundi

Attól hogy jó vadászpilota valaki, lehet béna ujságiró, nem ?

Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepődtél!

Itt is túlteng a szakértelem, a Navy Seals ugye a haditengerészet "elit alakulata", és nem a hadseregé.

Az attól függ, mit nevezel hadseregnek.

Mi baj Po?Megtudtam, hogy az apám...nem az apám. Apád a lúd? Igen. Hmmm...biztos nagyon meglepődtél!

Bucser
Magyarul mas oldalt reklamoztal + megint konteoztal😊

Hat persze hoogy kerdes miert lett torolve... a Csunya media cenzura...

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

kissé médiacenzúra szagú nekem a dolog, hogy két hozzászólásom is törölve lett.

az egyikben egy meglepõ helyen, a sztar.com-on lévõ, hasonlóan nívós haditechnika topicra hívtam volna fel a figyelmet. nem konkurencia végett, hanem mert az ott közzétett dolgok az itt jelenlévõknek témábavágnak. átnézésre, megtekintésre, egyes érdekes cikkek átemelésére alkalmas.

a másikban két link volt csupán egy egysoros hozzászólással, amit a világhelyzete.com-on lévõ, a HAARP rendszer mûködésének katonai vonatkozásáról, annak a hadászatban történõ felhasználásáról, illetve bevetve az öbölháborúban szerzett tapasztalatairól szólt.

Molnibalage
Én is igen nehezen találom meg néha azt és gyakran kérdezek meg AS tagot, hogy XY cikk mikor volt. Mert jópofa cikkneveket találnak ki, csak az alapján visszakeresni sokszor reménytelen. Szólni kell nekik és akkor talán lesz online kereshetõ adatbázis.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Itt azonban a papír média gyengesége a probléma. Hajdan még az 1990-es években visszamenõleg meg lehetett rendelni a régebbi számokat, sõt, idõrõl idõre volt összesítés, hogy melyik típusról melyik számban volt bemutató vagy részletes ismertetõ.

Nyugaton a papír média ma is így mûködik. Ha neked mondjuk Hartman a témád, és az érdekel, akkor felnézel mondjuk az újság honlapjára, és megkeresed melyik számban volt téma - majd vagy megveszed és kipostázzák a papír újságot, vagy .PDF-ben letöltöd, természetesen szintén pénzért. Pont Hartman esetén ráadásul aligha beszélhetünk arról, hogy bõvíteni lehetne/kellene a cikket, szóval egy 1996-ban megírt cikk feltehetõen ugyanolyan jó, mint a 2012-ben megírt.

Itthon viszont nem így mûködik a média. Nincs meg az informatikai háttér, és nincs meg a szándék se, hiszen általában nem bíznak az elektromos médiában. Az eladott újság után lehet pénzt kérni - az eladott .PDF vagy e-könyv viszont még mindig sok médiaszereplõnek sci-fi, de legalábbis törvénytelennek tûnõ dolog, mert nem érti hogy mûködik.

Remélem, hogy az Amazon hazai megjelenése megváltoztat valamit e téren. Jó lenne...

Molnibalage
Stop. Kicsit átestél a ló túloldalára.

Az elõfordul, hogy idõnként elõvesznek egy témát - lásd Falkland esete tavaly - de ez csak azoknak tûnik fel, aki 10-20 éve olvassa a TG-AS-t.

Hartmannról volt egy több részes cikksorozat még 1996 táján. Én olvastam, de aki ma alig 20 éves az sanszosan nem. A most leközölt írás annak a zanzásított változata. Hogy az akkori cikksorozatot ki írta, arra már nem emlékszem fejbõl.

Egyébként meg nem copy-paste az újság...

Gundark 1 1
Nekem tulajdonképpen tetszett a cikk. Igaz, a könyvet nem olvastam. Így nem tûnhetett fel hogy onnan van sok minden. Lehet hogy a szerkesztõk is így voltak vele az aranysasnál.
Her Laca
És hogy ne legyen sértõdés,akkor árnyalom. Egy lelkes amatõr .
Így remélem már jobban hangzik. Az újságot minõsíti ha ezt leadja,nem õt.😊

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Her Laca
Nem tudtam ,de egy az egyben az Ég Ura címû könyvbõl van a cikk.
Ha õ csinálta akkor minden nagyrabecsülésem ellenére is csak copyzott,pont lexarom a nevét. Jelzem õ egy pilóta ,(nem is akármilyen ) de nem újságíró így nem is sorolhatom a firkászok közé.
Én sem írok cikkeket ,mert nem értek hozzá ,de ha tenném akkor meg nem szolgaian másolnák. Vagy te máshogy gondolod?

Gundark 1 1
Igen az Aranysas cikke, amit Hartmannról irt valaki. 😊 Szerinted "firkász" 😊 Én is elolvastam a cikket, és tudod ki írta? Kositzky Attila.

Õt nem sorolnám a firkászok közé 😊
Her Laca
OK😊 Egyetértünk.
Pedig micsoda képzés van ezen a téren kis hazánkban.😊
Ezért nem is nézek TV-t ,nem olvasok újságot ,lassan a netet sem bújom😊
Tájékozottságom ezáltal a béka segge alatt :XD

Molnibalage
Újságírónak nevezni ezeket az alakokat erõs túlzás...

Her Laca
Az újságírónak asszem tök mind1😊
Épp a minap beszélgettünk az Aranysasról pl,na ott is már csak a copy megy ,meg a netrõl Il2 es játék képek betevése illusztráció gyanánt.
A netes írók meg ,na az no comment.

Na igen ez egy "baleset" van ilyen , usa ban gyakoriak ezek a dolgok.
Mondjuk nem irigylem az álmai miatt a csókát ,már amíg álmodhatott. 250 ,az gombocbol is sok,lett légyen bárminemû fanatizmussal is megáldva az ember.
Az csak nyomot hagy.

Ezt a szárnyformát a Boeing Bird of Prey-rõl koppintották, ha jól látom.
[NST]Cifu
Itt is túlteng a szakértelem, a Navy Seals ugye a haditengerészet "elit alakulata", és nem a hadseregé.

A témáról meg annyit, hogy ilyesmi ellen aligha védekezhetett - barátként volt két ismerõsével, és az egyik bekattant. Itt nem tudsz mit tenni.

Her Laca

[NST]Cifu
Ez tényleg jó... 😄DD

Her Laca
Cifu!😊

Az aláírásod így lenne a teljes😊
"A csapatmunka roppant fontos: egyrészt mindig van kit hibáztatni, másrészt rajtad kívül másra is lõhetnek!"

Her Laca
Ez egy makett ,az meg ami repked mint Tom is írta az sg-n IL2 totyikban egy rc .
Szerencsétlen Iráni vezetés sodródik az árral,mutogatja ezt ,meg majmot lövöldöz az ûrbe,próbálja a népben felszítani a hazafias érzületet,de a sorsa már meg van írva szerintem. Tök mindegy mit csinálnak,tipikusan ha van kalapja ,nincs kalapja esete forog fent.
Érdekes ,hogy sehol sem olvasni cáfolatot,olyasmit,hogy ez a gép egy vicc egy fából papírból készített valami,pedig gondolom ha valamelyik cikkíró felhív egy mérnököt egy nagyobb repgép gyártótól ,de elég ha csak egy pilótát akkor ez nyilvánvaló lenne számukra is. Nézzétek meg a kabintetõt pl. Gyanítom Iránnak ez nem is arról szól,hogy meggyõzze a nyugatot,hogy õk nagyon fejlettek,hanem a saját népének. A nyugat meg bölcsen hallgat ,mert mi ez ha nem egy újabb indok a csúnya Irán fegyverkezési hajszájának demonstrálására. Max majd kiderül,hogy nincs is semmijük,mint Iraknak a vegyi fegyverei,de az már kit érdekel.
Mondjuk ha nem ez van akkor meg szimplán a terroristákat támogatják.
Most ,hogy az USA lassan kivonul afgániából ,kell egy újabb ,remélhetõleg busás haszonnal záródó hadakozás ,és itt adott minden ehhez. Szerintem ebben az évben Iránnak annyi lesz . Kell oda is a demokrácia😊

[NST]Cifu
A mihez tartás végett: ez a GDP 0,88%-a lenne még így is, feltételezve, hogy 2013-ban nem zárolnak (2011-ben zároltak, akkor 0,79% volt a GDP arány).

A NATO elvárás mondjuk 2%, ám ezt szinte egyik európai ország sem tartja be, még a Németek vagy a Hollandok is 1,4% körül vannak (az eminens Franciaország 2,2%-al), de a szomszédaink közül csak Ausztria hasonlóan alacsony arányú (0,9%), igaz náluk a GDP egy picit magasabb. Szlovénia 1,4%, Szlovákia 1,1%, Románia 1,4%, Horvátország 1,7%, Szerbia pedig 2,2%...

[NST]Cifu
Akkor a laikusoknak:

Jól lehet látni, hogy ez a gép nem repképes - elég a futómûvet megnézni, mennyire szánalmasan kidolgozatlan. Az is feltûnõ, hogy amikor megállítják a forgóasztalt, az többször oda-vissza rándul, vagyis látható, hogy nagyon könnyû. Egy ilyen méretû gépnek még üresen is illik olyan 2-3 tonnának lennie. Ez lehet talán párszáz kiló.

Alapjában véve ez nem lenne baj, mindig elõször egy falemezekbõl készült makettet csinálnak a gépekbõl, amit lehet mutogatni a befektetõknek, illetve állami fejeseknek és persze a médiának.

Csak azokon a gépeken jellemzõen nincsenek ál-pitotcsövek (amik a berepüléshez kellenek, hiszen minél több információra van szükség a gép környezetérõl repülés közben - és a szériagépekrõl ezek el is tûnnek), és nincsenek ál-nyílás takarók a beömlõnyíláson és a hajtómû fúvócsövén, pláne az ál-pitottcsövön...

Egyébként meg kell jegyezni a tényt, hogy Irán jelenleg komoly, bevethetõ harci gépet még nem gyártott. Egyetlen úgy-ahogy saját repülõgépe a Shafagh, ami még ma is csak a berepülésnél tart, pedig már kb. 10 éve fejlesztik - és az F-5E bázisán, annak visszafejtésével kezdték a munkát.

Irán idõrõl-idõre kihoz látványos híreket a hadiiparuk erejét fitogtatva, de ezek vagy orosz eredetû fegyverek (mint anno a Shkval rakétatorpedó-indítás eladása saját fejlesztésû eszközként), vagy õsöreg, elavult technológiák (pár hónapja volt egy törpe-tengeralattjáró vízrebocsátásuk, amely törpetengó amúgy észak-koreai alapokon nyugszik).

Nem lehet elvitatni, hogy például a magyar hadiiparnál jobban állnak, hiszen azért csak megoldották az AH-1-esek felújítását, és gyártanak apró, korlátozott harcértékû mini-helikoptereket.

De egy valóban harcképes saját vadászrepülõgép kifejlesztése messze a képességeik felett van, még egy Kínának is problémát okoz például a hajtómûgyártás - holott brutális erõforrásokat mozgósítanak ilyen célokra.

[NST]Cifu
Itt jegyezném meg, hogy ennek a továbbvitele lett volna az FCS esetében az, hogy a harckocsi / harcjármû már csak a kézifegyverek tûze ellen védõ páncélzatot kap (max. 12,7mm), egyébként meg aktív védelem, kis méretû rakétákkal. Csak aztán kiderült, hogy ez rohadtul nem fog mûködni, mert egyfelõl a páncélzatot nem lehet teljesen kiváltani aktív védelemmel, másfelõl aktív védelem vajmi keveset ér az aknák ellen.

Most megint ott tartunk, hogy a korábban vizionált max. 30 tonnás tömeg helyett 60-70 tonnás monstrumokban gondolkodnak, vagyis a passzív védelem ismét elkezdett felértékelõdni.

7 milliárddal nõtt a honvédség költségvetése,
ebbõl sok fn2000-es puskát lehetne venni amd helyett 😄

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

A 60-as években eljutottak arra a szintre a kumulatív gránátok (és ilyen harci fejes rakéták!), hogy egyszerûen olyan brutális páncélátütési adataik rendelkeztek, ami ellen a hagyományos acélpáncélokkal védekezni egyszerûen képtelenség volt normális méretû harckocsik mellett. Ha megnézed a Leo1/AMX30/M48/M60 sorozatot, gyakorlatilag a világháborús Panther páncélvédelmét nem tudták meghaladni. Nem meglepõ, hiszen nagyjából ugyanolyan méretû harckocsitesttel nem lehet csodát tenni. Ezért is haltak ki a nehézharckocsik, a páncélzat terén egyértelmûen válság alakult ki a szendvicspáncélok megjelenéséig (Leo2, Abrams, Chall stb).

Ehelyett nyugaton inkább az lett a koncepció, fõleg a franciáknál és a németeknél, hogy inkább mozgékonyabb harckocsikat kell gyártani, amiket nem könnyû eltalálni, a páncélvédelmet legfeljebb a VSZ tábori tüzérségére méretezték (csak tippp de gyanítom hogy nagyjából ekkor még bõven voltak rendszerben a világháborús 76-122 milis ágyúk, tarackok). A Szovjet harckocsik ehhez képest viszonylag elég combos páncélvédelemmel rendelkeztek, hiszen ott inkább a méretek csökkentése irányba mentek el.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Ha valaha építenek egy mûködõ verziót, ilyen szárnyakkal nem jut messzire.

\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"

http://www.mehrnews.com/en/NewsDetail.aspx?NewsID=1806182

Nekem tetszetõs ez az iráni kacsaúsztató. Kinek mi a véleménye róla?

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Molnibalage
Igen, csak egy mock-up, de még abból is gagyibb fajta...

lehet vmit tudni errõl az új iráni "szupergéprõl"?

nincs mit 😊

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Köszi.

M48 és M60
WOT os forumokról,armor schme vagy armor schedule néven.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Molnibalage
Erõsen döntött, de tényleg nem túl vastag elsõ ránézésre. Honnan vannak ilyen rajzaid? A T-55/66/72, M48, és M60 vasakat kellene összehasonlítani.

értem. 4x elolvastam hogy megtaláljam a Leopard szót 😊
Döntsd el

Nem tudom ki mit ért papirpáncélnak.

Molnibalage
Kicsit félrement a sorrend a buta IE8 miatt.

Tehát elõször a kérdés, és utána a link a katpol blogra. Felmerült az, hogy akkor milyen volt a páncélelrendezés. Nekem nem rémlik, hogy drasztikus eltérés lett volna a két oldal között.

Hol is ír ilyet?<#fejvakaras><#fejvakaras>

Ezt nem értem. A BMP és ezzel maga az IFV kategória nem arról szólt, hogy dübörögnek elõre a hk-ik, velük tartják a tempót az IFV-k. Kidobják a bennük lévõ lövészeket, majd a saját fegyvereikkel támogatják is õket. Én itt nem látom olyan nagy szükségét a hk. vadászatnak. Elvégre erre volt az a pár tízezer szovjet HK. :-)
Tudom te most nyugati MBT-rõl beszélsz, de talán szemléletes, hogy a BTR 30mm-es gépágyúja a kopasz t-72-es tornyát átütötte oldalról. A távolságra nem emlékszem.
Molnibalage
Itt.Papírpáncélzatú volt a Leo I?

A katpol blogon Rammjeagert kellene kicsit felhományosítani a páncélvédettségrõl.

Sehogy. Nekem egy harckocsizó tiszt viccelõdöt azon, hogy azért jó nekik mert vagy hazajönnek, vagy nem, de sérültként biztos nem. Nem nevettem vele.
Oldalt és hátul a legnehezebb MBT-nek sincs számottevõ páncélzata, max. az ilyen 20-30milis gépágyú tüzétõl véd. A BMP-n lévõ ágyú erre jó, nyilván nem arra találták ki, hogy a T-72-esekkel együtt rohanja le a NATO harckocsikat, hanem hogy ha nincs más kéznél, valami azért legyen, elvégre a cuccnak a fõ célja a gyalogság tûztámogatása. Arról nem beszélve hogy a régebbi cuccokkal ahogy írják (pl. a Bundeswehrben szép számmal voltak régebbi, elavultabb amerikai harckocsik a hidegháború végéig). A 80-as évekig se Leo2, se M1 nem volt rendszerben, az ilyen M60 meg hasonlókkal pedig vidáman elbánik, ahogy az egyébként papírpáncélzatú Leo1-el vagy AMX 30-al is.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Boconadi
Én azt is megnézném, hogy egy ilyen volumenû találat esetén, a személyzet (de legalább az egyik) 5mp alatt hogyan hagyja el a búvónyíláson a hk-t 😊
Egy kérdés
Az iráni Tomcat-ek orra alatt minden példánynál ugyanaz az "eszköz" volt?
Vagy volt ilyen is ,olyan is?

Én had maradjak a témánál. Ezek mire voltak jók? Már a rakétás pc vadászok. Mert ha IFV/APC-bõl csinálod, akkor csak-csak, de egy BRDM-bõl...