95110

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
millerius #66972 Nem csak a hajtóműnek van anyagszükséglete, hanem a kutatás/fejlesztéshez, gyártáshoz szükséges kohónak, vízierőműnek, atomerőműnek, vegyiparnak (szálerősítésű kompozittechnika!), bányatechnikának, meg az olyan iskoláknak és kutatóintézetnek is, ahol a technológiai kutatások folynak és a speckó tudású szakembereket képzik stb. - ugye a BME sem sátorban működik :-) ? Csak hogy egy friss példával éljek, épp múlt héten csodáltuk meg a Dreamliner hajtóművét, aminek kb. 40 centi széles, méteresnél jóval hosszabb, többszörösen hajlított ventillátor-lapátja alig egy kilót nyomott (karbonszálas kompozit-anyag)!!! Van mivel próbálkozni, mire az ipar egy ilyen szintű tuti üzembiztos alkatrész precíziós sorozatgyártására képes - és ez csak egyetlen alkatrésze egy hajtóműnek! -
A szükséges nyersanyag mennyisége szinte semmi a hajtóműnek, a technológia az, ami egyszerűen nem jön csak úgy. Vannak olyan termékek a világon, amikek a gyártása úgy zajlik, hogy a selejtarány iszonyatosan magas. Ami a teszeken átmegy az jó, a többi meg megy a levesbe. -
JanáJ #66970 (Lehet egyszerre két hsz-re válaszolni? )
Biztos nem én tudom a tutit és ők a hülyék, de annyi lóvét költenek minden másra, hogy nem értem egy ilyen kulcs kérdésre miért nem jut. Bár lehet inkább még csiszolják a vasat és majd utána indul be a gyártás. Bányászat, energia és pénz szerintem van náluk. -
JanáJ #66969 Szerintem robbanó fej nélkül átment rajta és maga az üzemanyag égett el mikor szétesett. Az éles cuccok nem szoktak a túl oldalt kimászni (egyben). Szerintem. -
Így nem hozzá értőként olyan papír volt neki a konténer, hogy beélesedni sem tudott vagy csak a célra repülés és a találat volt a fontos ? -
fade2black #66967 TACTOM 1000miles+ anti ship/tactical tomahawk test
eleje látványos, 2:30tól pedig :)
Utoljára szerkesztette: fade2black, 2015.02.09. 23:22:43 -
millerius #66966 Nemcsak sok pénz, de az is nélkülözhetetlen. Ha növelni akarjuk a kapacitást, akkor nyersanyag is több kell (bányászat), kohó is több kell (speciális építőipar), energia is sokkal több kell (ha szén, olaj vagy gáz, akkor újra bányászat, ha elektromos áram akkor lehet vízienergia vagy atomerőmű), no meg speciális szaktudású szakemberek tömege speciális technológiai ismeretekkel (precíziós ötvözési, öntési és megmunkálási technológia IPARI MÉRETEKBEN - és ez a leg-pénzigényesebb; Ivánék is csodálatos terveket és prototípusokat tudtak gyártani, aztán mikor az ipar képtelen volt az ilyen szintű sorozatgyártásra, elkezdtek "ésszerűsíteni"). Szóval nem egyszerű és nem gyors a megoldás. -
Nem tudjuk pontosan, a WS-10 (a WS-10A elődje) esetén évek teljtek el, de a minőségbiztosítás terén óriásiak a problémák. a WS-10A fél évtized fejlesztés eredménye, és még most is csak ott tartanak, hogy három év alatt hozzávetőleg évi 50-60 darabot tudnak gyártani. A probléma az, hogy a WS-10A-t (majd a B-t) nagyon sok gép használja. Vagyis használná. A J-10B, a J-11B, a J-15 és a J-16 (utóbbi a J-11B családfa következő ága, kétszemélyes csapásmérő vadászbombázó AESA radarral). Kvázi az összes modern kínai vadászgép erre a hajtóműre épül(ne). A kínaiak pedig nem tudnak eleget gyártani belőle...
Csak csendben jegyzem meg, hogy ezek a vadászgépek a WS-10 nélkül mind-mind AL-31F hajtóművekkel repülnek. Még a J-20 is (ami egyébként WS-15-el fog (talán) repülni, ami egy másik kínai gyár terméke lesz). -
fonak #66964 Nem, úgy tűnik ehhez olyan technológiai tudás kell, ami nem triviális, nem egyszerű ellopni se, állítólag Kína az Apollo-programhoz mérhető pénzt tolt már bele a hajtóműfejlesztésbe. Indiának meg beletört a bicskája a saját hajtómű létrehozásába... -
JanáJ #66963 Azt tudom hogy nem egyszerű hajtóművet gyártani, csak nem értem mi a szűk keresztmetszet. Nem hinném hogy csak a pénz. -
millerius #66962 Nyilvánvalóan le tudnak gyártani 100 darabot is, csak az a nem mindegy, hogy mennyi idő alatt. A hajtóműgyártás az méregdrága kohászati és ötvözési csúcstechnológiát jelent, és a kapacitást csak drágán , hatalmas beruházásokkal lehet növelni. Ha pl. 100 hajtómű legyártásához 1 év kell, és ennyi idő alatt legyártanak 80 komplett sárkányt és elektronikát bele (ez min. 160 hajtóművet igényelne tartalék nélkül), akkor ugye tudnak gyártani, de túl keveset. -
JanáJ #66961 Mi az akadálya annak hogy ha egyet tudnak megfelelően legyártani, akkor 100-at nem? -
Sajnos a kínaiak elég szűkmarkúan bánnak az információkkal, sac per kábé a J-11B avionikáját és radarját kapja meg, nevezetesen:
-Egy kínai radar kerül az N001 helyére, ez hagyományos kialakítású, 8 célt tud követni, ezekből 4 ellen rakétát rávezetni.
-Az analóg műszerfal helyett nagy méretű LCD többfunkciós kijelzők.
-Radarbesugárzás-jelző és közeledő-rakéta-előrejelző
-Integrált ECM (?)
A Szu-27K egy klasszissal van e mögött, elavult radar, analóg műszerfal, nincs rakéta-közeledés-jelzője, stb. Hozzá kell tenni, hogy az oroszok "letettek" a Szu-27K-ról, kivonják, a helyét a MiG-29K fogja átvenni (amit India pénzéből fejlesztettek ki).
A J-15 is rendelkezik a Szu-27K korlátaival, teljes üzemanyag-mennyiség esetén mindössze két tonna hasznos terhet vihet magával (legalábbis AL-31F hajtómű esetén). A hajtómű a szűk keresztmetszet, Kína saját WS-10A hajtóműve még mindig nem túl megbízható, és nem tudnak megfelelő mennyiséget gyártani belőle megfelelő minőségben. A J-11B-kből már pár tucat le lett szállítva WS-10A-kkal, és legalább két J-15 proto gép is WS-10-el repült már, de a Liaoning fedélzetén csak AL-31F hajtóművel szerelt példányokat fotóztak, illetve az eddig lekapott 8 széria gép mindegyike AL-31F hajtóművel repült (a 107-es és 108-ast tavaly októberben fotózták le).
J-11B műszerfal, a J-15-öséről még nem került ki kép
A '107'-es számú J-15, láthatóak a rakéta-közeledés-jelzők a farokkúpon, illetve a hajtóműgondolák alján
A '108'-as számú J-15
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.02.09. 20:38:15 -
JanáJ #66959 Én is ezt mondom. Fejlődnek, mert a régi "nem baj hogy szar de sok van" nem működik már. Ellenben a sok "kis" állam körülöttük modern hadsereget tart és együtt sokan is vannak. -
Nekem jó mindenhogyan, a csokitortát, ha péksüteménynek hívjuk is, szeretni fogom. :) Annyiban feltétlenül igazad van, hogy a ZnSe kristályos, míg a hétköznapi szilikátüveg egy amorf anyag. Ami az üveg definícióját illeti általánosságban, azt viszont nem értem, hogy hogyan jönnek ide a "hősugarak", és a linkeden (az angolon sem) olvastam semmi ilyesmit. Sőt, a fóliasátornak épp az az esze, hogy az energiahordozó fotonokat egy adott hullámhossztartományban a transzmisszió függvényében valahogyan átereszti, az ezt az energiát már felvett belső környezetet, felmelegedett levegőt - a szél kizárásával leállítja az áramlást, a fólia anyaga plusz hőellenállásként viselkedik hőátadás-, és konvekció szempontjából stb. - kevéssé. Ha hősugárzás szempontjából nem lenne átjárható a fólia, akkor azzal takarnánk le a kocsi szélvédőjét nyáron, nem valamilyen reflektív anyaggal, vagy legalább kartonlappal. :)
Persze, nem haditechnika, meg nem is lényegi kérdés; a hozzászólásombó egyedül annyi lehet érdekes, hogy volt egy tippem arra, hogy pontosan mi fityeg az optikai eszközön.
Ehhez még egy adalék, a "nem sűrűn cserélték"-hez ugrott be, hogy egyetlen ilyen meniszkuszlencse az iparban pár éve alulról kocogtatta a száznyolcvanezret forintban. -
A J-15 fedelzeti rendszerei, elektronikaja mennyiben ternek el a 27K-tol..? -
Bocsi, tenyleg nem szorszalhasogatni akarok, csak az "uveganyag" elegge nem fejezi ki a lenyeget..Az uveg fokent szilicium-vegyulet; a cink-szelenid az egyaltalan..(Amugy erdemes elolvasni a Wikin az uveg szocikket...) A lenyeg, h az uveg(es a plexi/polimer; mint a foliasator) nem engedi at a hosugarakat(vagy csak elenyeszo mertekben)..
Amugy azert irtam csak amit, h kicsit polemizaljak azon a hatalmas mernoki teljesitmenyen ami altal kulonfele problemakkal meg kell kuzdeni a kulonfele technologiak kifejlesztese folyaman..Respect -
-
A safety selector on pozíciója ott van, ahol az M16-oson a full auto. Ezt inkább úgy fogalmaznám, hogy Az M60-ason és az M16-oson is ugyanúgy áll a biztosító, amikor az automata tüzelés lehetséges. Én is helikopter lettem.
Utoljára szerkesztette: qtab986, 2015.02.09. 05:24:43 -
A géppuska biztonságos kezelését az is megnehezítette, hogy biztosítója pont fordított irányban működött, mint az M16 vagy Colt 1911 fegyvereken.
A safety selector on pozíciója ott van, ahol az M16-oson a full auto. M1911 és nem 1911.
Mindössze 500?600 darab készült belőle, és a Sioux, Raven, Huey és Bronco helikoptereket látták el vele párban vagy ikergéppuskaként.
Bornco helikopter
-
Lacusch69 #66952 EZT azért mégis hogyan sikerült összehozniuk? -
Kína már nagyon régen elmozdulóban van a tömeghadsereg irányából. -
JanáJ #66950 Laikusként mondom, hogy bár Kína jön fel, ettől azért még nem tartok. Egyfelől már nem ér annyit a tömeghadsereg mint Koreában, a technikai fejlesztés meg lassú, bár sokat kémkednek. Ezen felül kb mindenki utálja és/vagy tart tőlük a környéken. Ezek közül nem egy ország a profik között focizik. Szóval értem én, hogy jönnek fel, de nagyon csim bum úgysem lesz. Én inkább ilyen oroszos "vissza csatolásokra" gondolnék, de persze ehhez is kell a flotta. -
Renegade #66949 hehe, még emlékszem a cikkekre, ez egy kaszinó, becsszó, csak ilyen repülőgép alakú rulettek vannak rajta :) -
Írtam egy jó hosszú posztot, csak aztán lefagyott a böngésző, és elvitte magával a benne foglaltakat... 
TiT módban: Nem az oroszoktól, hanem az Ukránoktól vették a Kuznyecovot a kínaiak, egy civil fedőcégen keresztül. Iszonyú sokáig tartott nekik, amire újjáépítették (lévén gyakorlatilag csak a hajótest volt meg, se meghajtás, se kormánylapát, de még a kábelezés se volt kész). A neve most ugye Liaoning, és lassan már két éve már folyik a tesztelése a J-15-nek a fedélzetén. Nemrég megjelent egy kép, ahol 4, már nem proto-gép festésű J-15 látható a Liaoning fedélzetén (van egy fake kép, ahol tele van a fedélzete vadászgépekkel, de ez jól láthatóan Photoshop), szóval nagyon szépen haladnak, várhatóan idén még teljesen bevethető lesz, esélyesen feltöltött vadászgép-századokkal (emlékeztetőleg, úgy egy éve volt erről szó, akkor azt írtam, hogy esélytelennek tartom... hát megcáfoltak...).
2013 márciusa, két alapozó festéssel rendelkező J-15-ös a Laoning fedélzetén
2013 decemberében nyilvánosságra hozott kép, már szürke festésű, de még proto gép a fedélzeten
A tavaly ősszel nyilvánosságra hozott kép, 4 szériagéppel a fedélzeten
A 2013-ban feltűnt, photoshoppolt kép (nem stimmelnek a CIWS-ek a hajón, elüt a zászló az árbócon a háttértől, stb...)
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.02.08. 10:24:39 -
Régen tanultam optikát, de úgy emlékszem, hogy cink-szelenidet emlegettek, és attól az még "üveganyag" volt. Az hétszentség, hogy az ipari lézervágóban (CO-lézer) cink-szelenid lencsék vannak. Nagyon szép borostyánszíne van, csak ha leesik, akkor kell szólni a katasztrófavédelemnek... :) -
Szoval akkor az, de biztos nem plexinek nezett ki hanem uvegre hajazott, mind a fenytorese, mind a tapintasa. Kabinteto plexinek pl ha ratetted a kezed erezni kelehett hogy kompozit anyag, melegebb volt mint az uveg vagy KOLS buraja. Kosz az infot. -
http://aerospace.boopidoo.com
------------------------------------
Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.02.07. 20:10:03 -
A hidegháborús őrület kezd megint erőre kapni sajnos, régen a nagy SU volt a konkurens mára inkább CN.
Emlékszem valamelyik újságban volt ez kifejtve, a Kínaiak nem tudtak repülőgép anyahajót építeni, nem volt meg nekik a megfelelő mérnöki gárda hozzá, így az oroszok által leszerelt anyahajóra fájt a foguk, de az oroszok nem adták egykönnyen ebben az időszakban épült azaz beton anyahajó is.
Azóta már megvan az anyahajó és nem állnak meg, töretlen lendülettel masíroznak előre a hadi fejlesztésekben és innen érhető amerikai fegyverkezés, nem az arab és egyéb rosszabb anyagi és hadi technológiai felszereltségű országok ellen kell a F-35 és társai, annyi hátul ütője van a dolognak, hogy Kína fele vannak eladósodva ... -
Nyilván a nagy magasságra tervezték, e téren analóg a Global Hawk-al, az 33 órát repkedett 60 ezer láb (~18,2 km) magasban, ez az üzemeltetési repülési magassága. A vadászgépes példa nagyon nem összehasonlítható...
A DF-21-et félreértetted, nem ballisztikus rakétákat kellene érzékelnie, hanem az amerikai CBG-jet követnie, és a DF-21-nek átjátszani a céladatokat. Kvázi a világűrbe telepített radarok ellenpontja, de a helyett, hogy kellene két tucat radar a folyamatos szimultán célkövetésre, egyetlen ilyen gép tudja akár ~550km-ről követni a tengeri célokat. Itt egyébként rámutatnék arra, hogy mondjuk 12km-en (fele ilyen magasan) repülve a tengeri célokra "mindössze" ~390km-re lát rá. Az ilyen 500-700km-es elméleti befogási lehetőség AWACS-oknál csak magasan repülő légi céloknál érvényes. -
Ez így önmagában nem igaz, mert fajlagosan kell nézni a dolgokat, hogy mit kell feláldozni a 24 km-es magasságért, a magasság növeléssel nem univerzális a fogyasztáscsökkenés. Az összes 4. gen gép képes felmászni statikusan 15 km-re. Oszt egyiknek sem ott van a leggazdaságosab utazómagassága. Soha, semmilyen konfiggal. Persze nem oda vannak tervezve. Lelkük rajta, én nem nagyon látom értelmét ennek. -
24km-es magasságban a kisebb légellenállás miatt kevesebb energia kell ahhoz, hogy fent tartsd a gépet, mint 8-9km-en. Egyszóval gazdaságosabb, üzemanyag-takarékosabb. -
Az én kérdésem az, hogy mi szükség van egyáltalán erre...? A 8-9 km-en körőző AWACS-nek is 500-700 km-es rálásáta van a dolgokra ami csak repüéőgépekre vonatkozik. Pusztán geometriából az is több ezer km-ről rálátna BM-ekre. Mi igényen ennél többet...? Nem a repmagasság, hanem rádiótechnikai korlátok vannak szerintem. -
Na tessék, mindig arról megy a fáma, hogy a kínaiak éppen mit honnan loptak, imhol egy eléggé impresszív megoldás tőlük: 'Nemes Sas', egy hatalmas (~20 méter hosszú, 50 méteres fesztávú) UAV, amely AWACS-ként repülne 24km magasan, 360°-os körben látja a légi célokat, illetve két oldalra a földi/tengeri célpontokat. Műholdas adatkapcsolatával képes kiszolgálni minden baráti egységet információval, legyen szó hajóról, repülőgépről vagy földi indítású eszközökről (DF-21, csak hogy súgjak).
A front oldali és a hátrafelé néző radarok csak a légi célokra specializálódtak, a kettős törzsbe épített oldalra néző radarok felelnek a földi/tengeri felderítéséért, és a talap-letapogatásért (SAR)
Ilyenkor persze jönnek a kritikus hangok, hogy hát Kína ígérgetni tud, de mennyit szívott már például a saját gyártású repülőgép-hajtóműveivel.... Csakhogy az utóbbi években nagyon-nagyon beindultak, és már nem csak az ígérgetés szintjén mozognak a technológiáik... Ezzel a megoldással pedig a 'Nemes Sas' igencsak elébe vághat a nyugati konkurenseknek - ha valóban megépítik és rendszeresítik. -
Lehet, hogy mégsem Indiában, hanem Egyiptomban lesz az első exportsikere a Rafale-nak. Az előzetes tárgyalások alapján Egyiptom 24 Rafale-t (melyből 6-ot az ADA (francia légierő) flottájából adnak át) és egy FREMM fregatott vásárol a franciáktól, mintegy 5 milliárd euró értékben, a finanszírozáshoz francia bankok adják a teljes összeg 60%-át hitelként. Ez még nem a végleges megállapodás, csak az előzetes megállapodás, de esélyesen az Egyiptomiak nem olyan szőrszálhasogatóak, mint az Indiaiak. :) -
Asszem itt bovebben lehet 1-2 anyag technologiarol olvasni a temaban.. -
Sem uveg sem plexi..Az uveg es plexi ugyanis atlatszatlan az infravoros(hosugarzas) szamara..Azon szorodik ezen hullamhossz tartomanyba eso EMR..(Ez okozza opl az uveghaz hatast) Ha jol tudom gallium-arzenidbol(vagy mi a francbol)vannak a borito elemek az infravoros tch-t alkalmazo eszkozokon(de ebben nem vagyok biztos, mer csak remlik, h valahol olvastam, komolyabban nem neztem utana..) Egy biztos: az uveget(a szintetikus uveget=plexi) el lehet felejteni, ha infravorosrol, vagy hotartomanyrol van szo.. -
Freeda Krueger #66935
Zsákmányolt harckocsik átépítése Izraelben -
Lock Onban volt ra lehetoseg ha jol remlik, igy gapagyus legiharcot vivni...de olyan regen votl hogy emlekezetbol beszelek csak. hogy most DCS-ben van e lehetoseg ra nem tudom pedig fent van a gepemen, epp csak nem repulok vele.... -
Nem azonos hullámhosszakon dolgoznaka rendszerek.