Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Azt tudom, hogy mivel a második felében műszaki írnok voltam a századparancsnok mellett, nyitott ajtónál voltunk és torpedóztunk egymással a nyitott ajtón keresztül kiabálva a lépéseket, sok mindent hallottam, de ilyesmiről soha. Persze ettől függetlenül bármi is lehetett.
Csak érdekességnek: volt a kezemben - nem tudtam mi az - gravitációs gyakorlóbomba komplett gyújtója mind a két fél amit szórakozásból össze-szét csavargattam, mert rájöttem, passzolnak egymásba... Szerencse, hogy még itt vagyok, vagy van kezem.
Láttam öngyilkos szerencsétlen surranótársamat egy büdös ribanc miatt a saját vérében, és ott voltam, amikor helikopternyi pizsamás faszkalap elvitte a híres-hírhedt taszári árulót.
Érdekes dolgok ezek.
Ja, az biztos, hogy amikor jött az éles riasztás a román események miatt, olyan kurva gyorsan kellett feldobálni a függesztményeket a gépekre, hogy nem volt elég emelő, kézzel tartottuk azokat, amíg a fegyveresek beakasztották a... azt a piropatronos izéket. EMO-s voltam, nem fegyveres, hangsúlyozom. De régebben egy NIR-nek a hátsó védőburkolata volt az autómban az utólag beszerelt ford. mérő doboza. Meg láttam, amikor farmerban hozta a gyári nagyjavításról a faszi vissza a gépet. Meg kockás ing volt rajta...
Érdekes dolgok ezek.
Utoljára szerkesztette: freelac, 2015.05.20. 09:12:59
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Ja megnéztem a magyar wikipédia cikk is említi. ("A H–29L-t a magyar gépeken is rendszerbe állították, azonban a hozzá tartozó AKU–58E indítósínt nem rendelték meg (később sem), így a rakétákat nem lehetett a gépekre függesztve alkalmazni." Akkor ezek szerint ez.)
Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.05.20. 08:54:39
Nekem úgy tűnik, hogy a rang az a rendfokozat szinonimája, csak kevésbé hivatalos 😊
Lásd pl. rangjelzés
Meglátjuk mi lesz belőle... 😊
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Tudod, mit jelent az, hogy egyenruhások csoportjából valaki rangidős?
@Freeda: Pl az őrnagy, az rendfokozat, nem rang, de nem kezdek nyelvtan náciskodni
Ma reggel olvastam itt az sg-n azt a cikket amiben az szerepel, hogy az amerikai hadsereg olyan álcázó ruhát akar elkészíteni ami majdhogynem láthatatlanná teszi a használóját. Olvasgattam a hozzászólásokat is és az egyik fórumozó társunk ezt a linket dobta be. Ez tényleg igaz lehet?
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
A beszerzésükről hozott döntés is enyhén korrupciógyanús volt...
Ez azonban nem a gép hibája...
a 2002-es kormányváltás után letárgyalt "NATO-kompatiblitási" upgrade, ami nagyjából teljesen felesleges volt,
Éppen ellenkezőleg. Az eredeti megállapodás JAS-39A-król szólt, amelyek jóval kevesebb képességgel rendelkeznek. Ha már kiadtunk egy jókora adag pénzt, akkor talán nem volna baj, ha a gépek képességei ennek megfelelőek. Sajnos a szomorú az egészben az, hogy az eredeti megállapodásban szereplő gépeket elégségesnek vélték.
Nyugodtan korszerűsíthettük volna a 21-eseket, mint a románok vagy a horvátok,
Vagy az Indiaiak, akiknél azonban még mindig a 21-es a legproblémásabb típus. Pedig ők aztán zillió típust üzemeltetnek...
Valahogy a románoknak se jött be a 21-es korszerűsítés, a Lancer-ekből a "légvédelmi" alváltozatot úgy, ahogy volt, ki is vonták. Lassan egy évtizedig küzdöttek, mire lett pénz az F-16 beszerzésre.
Horvátország pedig pénzügyi okokból kénytelen megelégedni a 21-esekkel.
Légvédelmi feladatkörben konkrétan a 'környéken' per pillanat a Gripenek az AMRAAM-okkal a csúcsot képviselik, beleértve az osztrák Eurofightereket is (amelyekhez fegyverzetet nem vettek, illetve nincs hozzá integrálva... kb. úgy jártak vele, mint mi jártunk volna a JAS-39A-val, csak éppen még többet dobtak ki az ablakon...).
vagy vehettünk volna használt F-5-ösöket Svájctól vagy máshonnan.
Na az lett volna a valódi pénzkidobás. Pénzt adni valamiért, ami katonailag elavult és harcértéket nem igazán képvisel...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Nyugodtan korszerűsíthettük volna a 21-eseket, mint a románok vagy a horvátok, vagy vehettünk volna használt F-5-ösöket Svájctól vagy máshonnan.
Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.05.19. 21:52:21
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Leszállás közben a talajon jöhetett rá, hogy nem oké valami ilyenkor csak pár másodperc marad döntést hozni jelen esetben a kifutópálya vége nem egy kellemes sík birkalegelő vagy egy homok ágy hanem egy vas oszlop sor, így az a lehetőség, hogy bent maradok és próbálom irányítani amíg meg nem áll nem lehetett opció, az átstartolásra is valószínűleg már a hely rövidsége miatt kicsi volt az esély, így maradt a katapult, a gép valószínűleg már leálló hajtóművel tovább haladt majd a kifutópálya végén lévő dombokon kibillent és átfordult egy párszor.
A képen látszódik a keréknyom a kifutópálya végén, majd a jobb oldali nyom a gabonában az megint a gépé, de akkor már nem a kerekén haladt<#zavart1>#zavart1>
Kép link
Utoljára szerkesztette: ximix, 2015.05.19. 21:44:47
Az üzemeltetésük alatt talán ez volt az első Gripen gépveszteség ha a prototipust nem számoljuk.
Negatív...
1999: JAS-39A egy dogfight gyakorlat közben zuhant le. A balesetet az okozta, hogy a másik gép által keltett légörvényen átvágva a gép hirtelen túl nagy állásszögbe került.
2005: JAS-39A, ismét egy dogfight gyakorlat, ahol a balesetett szenvedett gép célpontot játszott. A magas állásszögben való lassú repülés miatt a gép 'alacsony sebesség' figyelmeztetést küldött, amit a pilóta egy utánégető kapcsolással és egy negatív loopal akart orvosolni, de a sebesség túl alacsony volt, és a gép 'háton' repülve átesett, a tapasztalatlan pilóta nem tudta ebből az állapotból kihozni a gépet (bár a vizsgálat szerint erre bőven lett volna lehetősége), és katapultált.
2007: JAS-39C: Egy leszálláshoz való készülődéskor a katapultülés működésbe lépett. Mint kiderült az áttervezett katapult fogantyút a G-ruha felfúvódása/leengedése hozta működésbe.
Szerk.: Késtem... 😊
Utoljára szerkesztette:
Az meg megint hülyeség, föleg amig nem tudjuk mi történt, hogy kijelenteni, hogy az F16-al nem történt volna meg .
Igen nagyobb a tapasztalat vele meg többet gyártottak belőle,de nem biztos hogy jobb is lenne . Az üzemeltetésük alatt talán ez volt az első Gripen gépveszteség ha a prototipust nem számoljuk.
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
ezt már többször elírtam :S
nem illeszkedik annyira jó a NATO flottába mint egy F-16 tenné, és nem biztos, hogy az szerencsétlenül járt volna. Több tapasztalat van vele.
- a 29-est nem tudjuk visszahozni, kb nincs mit
- a Gripen egy "p"
- tök megfelel nekünk, ha most egy 16-os esett volna le akkor jobb lenne a szitu?
- lásd fent és te hordozóról beszélsz ;-)
- a bázis pk. valszeg csak utazott hátul, de ha ő vezetett akkor sem ilyen fekete fehér
- szimulátorban nem tanulsz meg repülni (szerintem)
(A rang a báró, a katonáknak rendfokozata van. Azt most hagyjuk hogy akkor mi a rangsor ;-) Muhaha)
Ahogy a képeket láttam ezen a reptéren csak a nyugati bak12-es volt kiépitve amihez a gripenen nincs horog, viszont háló meg a reptéren nem volt igy nem tudott volna megállni fékhiba esetén.
Ha meg defekt miatt ment keresztbe akkor a átstart is necces .
"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."
Kiborulok, hogy leamortizálunk egy gépet és jön egyből a sok okos, hogy visszahozzuk-e a 29-et, szar a Grif, mert múltkos Kassán leszállt, ha lett volna fékezőhorog ami az ami gépeken alap (!) akkor nem lett volna gond, hogy kiesett a kétülésesek fele és miért a bázis pk. repül, miért nem a fiatal pilóták. Mindenhol ilyen sok "okos" "hozzáértő" van, vagy csak minket ver az isten?
Hiszti OFF
ON

elment ez szántani

Utoljára szerkesztette: Palinko, 2015.05.19. 16:09:33
Szánalom az az oldal , kb mint az M1 anynira tájékozottak mindenben, mint Mari néni a faluban , valamit hall egyből hireszteli,de nem néz utána , hogy mi a valóság.
Utoljára szerkesztette: repvez, 2015.05.19. 16:01:30
Európai jelentős konfiktust nem tudok elképzelni a közeljövőben. Ha igen, akkor vagy nem jelentős lesz, vagy nem ezen az 1-2 hordozón fog szerintem múlni. Oroszok ellen megint nem.
A franszoá hordozó szvsz a büszkeség ne továbbja, de tény hogy van még pár pici Eu.-i lapos ladik.
A lényeg, hogy a személyzetnek nem lett baja.
People's Liberation Army Navy
Nyilvan, hogy kenytelenek lennenek kapacitast allokalni ellene, de az biztos, hogy Brusszelben nem pislantanak maguk ala felelmukben. Egy orosz CV leginkabb csak egy speedbump lenne a NATO-nak.
SSGN-enekkel nem tudsz felvonulni egy területre, hogy a hatalmadat mutasd.
Hatalmat mutatni tudnanak vele, de erre mondtam, hogy nem egy NATO/PLAN szintu ellenfellel szemben. Ezek eseteben az SS(G)N-ekkel tobbre mennek, raadasul tobb ellenseges egyseget is kotnenek le.
Kuba is inkább békülni akar már az USA-val, mert Oroszország sem politikai, sem katonai, sem gazdasági támogatást nem tudott adni neki.
Nem hiszem, hogy az USA hataraitol par szaz kilometerre egy orosz CV tul sok biztonsagot tudna nyujtani Kubanak. Egy konfliktus eseten a tulelesi eselyei jo esellyel orakban merhetoek...
Nekik vannak tengerentuli erdekeltsegeik, ezenkivul egy europai konfliktusban szamukra letszukseglet a minel tobb SLOC szabadon tartasa.
Veluk egy szinten, kozel egy szinten levo ellenfelek...
Nyilvánvalóan az oroszok is szeretnének a "világ csendőrsége" szerepében tetszelegni, noha gazdaságilag ehhez nem elég erősek. De ugyebár a katonai erő sok dolgot felülírhat...
Értem, hogy nem területvédelemre kell a hordozó, de az amcsikon kívül senki nem akar a világ csendőre lenni, meg nekik gyak nincs senki a szomszédjukban aki bántaná őket.
A történet meg bonyolultabb, kezdve azzal, hogy Castro és csapata eredetileg inkább volt nacionalista, mint kommunista. Egyszerűen miután összerúgták a port az USA érdekeivel (köztük az amerikai (vagy olasz-zsidó) maffiával, ami Havanna kaszinóit, bordélyházait működtette) nem volt más választásuk, mint a komcsi tömb. Kuba az USA kvázi gyarmata volt a spanyol-amerikai háborútól 1959-ig, és a nép többsége akkor is nyomorgott, bár tény, hogy volt egy gazdag réteg is. Most is van, csak Floridában 😊
Nyilván nem katonailag erős Kuba, hanem azzal, hogy közel van a tűzhöz, így bázisnak lehet használni. Az USA számára még a Vietnami bázisok légi utántöltésre való használata is tüske...