95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Palinko
    jó tényleg nem valósághű, DE hagy védjem meg. először is sajna nem láttam a filmet, de ennyi alapján kedvet kaptam rá, ha van még benne pár ilyen jelenet, a filmekben egyébként sem ügyelnek a realitásra, itt ugye a rakéták sebességével volt gond, viszont legalább a műszerek hihetőek voltak. azon kisebbségbe tartozok, akik előbb szimulátoroztak, mint hogy látták volna a Top Gun filmet és gondolom nem kell tovább magyarázni, hogy az ottani műszerek mennyire a végletekig lettek butítva, egy kör pár csáppal ami zöld meg vörös között váltott... itt legalább a HUD rendben volt, meg a többi. azt is jól átadja, hogy milyen reménytelenséget érezhetnek a pilóták mikor kilőnek rájuk pár rakétát, tetszettek a gyors kameravágások, kondenzátorok stb. az vicces volt ahol félbeszakadt a gép, mert kb a sárkány legerősebb része lehet, de a katapult sorrendet legalább nem rontották el :D
  • ximix #73433
    A második világháború után pl Vietnami háború idején voltak még egyáltalán olyan vadász rajok, akik konkrétan azért szálltak fel, hogy B-52-féle bombázókat támadjanak ?
  • molnibalage83
    Azért ezek és a következő összehasonlítások sem egészen fair módon történtek.
  • molnibalage83
    Félelmetes, hogy dollár milliókból csak ekkora ökörségeket képesek összehozni.
  • Hpasp #73430
  • fonak
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Jútúbon most akadt az utamba ez a videó, a filmet láttam kb. 100 éve, de akkor is viccesnek találtam:

Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.02.13. 16:33:48
  • Papichulo
    A NATO ellen ez eleg verszegeny lenne... vagy el tudod kepzelni, hogy ca. 8db Su34 elindul egy CSG ellen?
  • ximix #73427
    Na igen, olyan videót Szíriában nem találtam amin a lokátor is működik és le is szednek valamit az lett volna a non plus ultra akik használják és ajánlják a samsim-et, de az ért az a malfuncion se semmi megy a szuka és buljat ez kb. oroszoknál olyan gyakori, mint az Allah Ahbar az araboknál
    .............................................................................
    Ez a Kh-35U nemcsak hajó ellen jó, ha jól veszem ki.
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2016.02.13. 12:47:12
  • Hpasp #73426
    Minek vittek oda egyáltalán légvédelmi rakétákat és vadászokat?
    Hát a NATO és Izrael ellen.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.02.13. 12:11:51
  • Papichulo

"A Russian Air Force Su-34 Fullback bomber seen carrying the Kh-35U anti-shipping missile on operations in Syria in footage released by the Russian MoD on 11 February. "

Minnek vittek oda egyaltalan ASCM-et?
  • JanáJ
    Értsd jól. Kb sakkozni kell.
  • Hpasp #73423
    A hanyatt döntött antennája alapján enne az elektronyikája már rég tönkre ment, csak a 23mm-es csöveket használják manuális irányzással, amíg azok hűtése is fel nem adja...
    ... értelme az egésznek így földi célokat kivéve semmi sincs.
    (az utolsónak videón lévőnek 1 csöve már meg is kotlott)
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.02.13. 10:20:57
  • Palinko
    arra valóban nincs.
  • Hpasp #73421
    Általában jön valami, egy REL hátulról...
  • Hpasp #73420
    Zoliék Belgrádtól észak nyugatra voltak, szenvedtek is a lapályon (mint a nagyalföld) való elrejtőzés nehézségével....
    ... nem volt arra még egy dombocska sem.
  • ximix #73419
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Ők nem használják a SAMSIM-et, ők gondolkodnak rajta, hogy használni kéne a SAMSIM-et,ők már látták egyszer valakit aki használt SAMSIM-et

Utoljára szerkesztette: ximix, 2016.02.12. 23:52:44
  • JanáJ
    "A Nike Ajax is 1954-től került rendszerbe."
    Magyarul az amik sem tudták volna lelőni a jútut a saját vadászgépeikkel.

"Ellenben 8 Nyeva Belgrád körül villantott, miközben nekik összepakolni és eltűnni a tett színhelyéről sokkal tovább tartott..."
    Egy SAM is veszélyforrás, de 12 vadász már nem annyira, ha már azt látja az AWACS, hogy veszik fel a G ruhát. A 29-es tudtommal nulla látóhatáron túli harcra képes. Persze ez nem von le semmit a SAM kezelők ügyességéből, de nekik azért több esélyük volt elbújni lent, mint a vadászoknak fent.

"Belgrád körül hegyek"
    Hát az én fejemben Újvidéktől délre "hegyesebb" volt Szerbia, mint a térkép szerint. :-) De végülis tök mind1. Nekik volt esélyük bármit tenni és meg is tették. A pilótáknak meg nem volt. A te példáddal élve, a MIG-29-es egy bicska, nagyon nagyon közel kell menni, hogy megszúrjon.

Azt jól látom hogy nagyon durván kell taktikázni a SAM-ekkel? Nem ez a keressünk egy hegytetőt oszt majd csak jön valami. :-)
  • Palinko
    azért ott van az Avala, meg pár km-re délre a várostól tényleg jönnek a hegyek, elég furcsán ad mindent síkságnak ez a térkép
  • Hpasp #73416
    KUB (SA-6) egy rakat Izraeli gép, utána ODS alatt egy F-16-os, 1995-ben még egy F-16-os...

... nem rémlik hogy bármely csoda MiG/SzU valaha is szedett volna le F-16-ost.

Ezt Zoliék kapták le egy Nyevával 1999-ben:

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.02.12. 23:07:17
  • Hpasp #73415
    Libiáról ezt nem is tudtam. Miért nem? A Shilka sem rémlet...

Irány a SAMSIM :)

Silka tüzel a Tripoli öbölben (pont az F-111-esek forduló pontjához közel):

SAMSIM docuset-ben olvashatsz az EDC-ről részletesen.
    itt
  • Hpasp #73414
    Az U2-t az amik sem tudták volna máshogy leszedni.

A Nike Ajax is 1954-től került rendszerbe.

1954, Baltimore (7), Chicago (22), New York (19), Philadelphia (12), San Francisco (12), és Washington (13)
    1955, Boston (12), Detroit (15), Hanford (4), Los Angeles (16), Milwaukee (8), Niagara Falls (4), Norfolk (9), Pittsburgh (12), Seattle (11)
    1956, Bridgeport (6), Buffalo (4), Cleveland (8), Fairchild AFB (4), Hartford (6), Providence (7)
    1957, Ellsworth AFB (4), Loring AFB (4), Travis AFB (4).

Hatómagassága: >63kft

A tucat 29-es meg sokat nem villanthatot a nyugat ellen

Ellenben 8 Nyeva Belgrád körül villantott, miközben nekik összepakolni és eltűnni a tett színhelyéről sokkal tovább tartott...

ők nem tudtak elbújni a hegyek közt, mint a SAM-ek.

Belgrád körül hegyek???
    Naaa, földrajzból egyes?

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.02.12. 22:46:07
  • Palinko
    óh hát csak éles gyakorló módban bohóckodtam, ott ugye nem lőnek vissza. de nekem már az is nagy valami volt. sajnálom hogy a sima gyakorló módba nem lehet betölteni rakétákat pedig elejében a kis Cessnát akartam lekapni egyre :D aztán kiderült, hogy valszeg túl lassú a radarnak :D ma majd SA-3B-t próbálgatom, de egy rendszert ki kéne tanulmányoznom, hogy ne csak PDF mellett értsem hogy mi van és végigvinni a kampányait. oda már nem tuti hogy eljutok :)
  • JanáJ
    Szerintem picit sántít a lista:
    Az U2-t az amik sem tudták volna máshogy leszedni.
    A vietnami példa nagyon erős, tök egyet értek.
    Libiáról ezt nem is tudtam. Miért nem? A Shilka sem rémlet. De ettől még megkapták a magukét.
    A tucat 29-es meg sokat nem villanthatot a nyugat ellen, ők nem tudtak elbújni a hegyek közt, mint a SAM-ek.

Persze ez ilyen magyarázom a bizonyítványom és tény, hogy ők legalább ennyit leszedtek. Engem a török F-4-es is meglepett anno.
  • Hpasp #73411
    Mérleg nyelvét nem állítottam, csak azt hogy bárhol bevetették őket, mindig több eredményt értek el mint a korabeli MiG-ek.

Sz-75 Gyeszna (SA-2C) U-2C Szverdlovszk fölött, a MiG-17-esek csak néztek fölfelé
    SzA-75M Dvina (SA-2B/F) 15db B-52-es Hanoi fölött, MiG-21-esek csak álmodnak 1 találatról
    Silka F-111 Tripolinál, a Mig-23/25-ös flotta fel sem mert szállni aznap este
    S-125M Nyeva (SA-3B) F-16, F-117 Belgrád fölött, a csoda MiG-29-esek 0 eredményt produkáltak
  • JanáJ
    Ez szép, de - tudtommal - sehol sem voltak a mérleg nyelve. Igaz az Izrael/Egyiptom móka óta tudtommal nem volt első vonalas SAM bevetés, csak export és vagy nem profi kezelők.
  • Hpasp #73409
    SzA-75M Dvina (SA-2B/F) 15db B-52-es Hanoi fölött
    Sz-75M Volhov (SA-2E) F-15E, F-14A az Iraki háborúban
    S-125M Nyeva (SA-3B) F-16, F-117 Belgrád fölött
    Silka F-111 Tripolinál
  • Hpasp #73408
    Vissza is lőttek, vagy csak a lőtéren értél el eredményeket?
    :)

A lérak rendszerek folyamatosan fejlődtek, ahogy a rájuk adott válasz is.
    Általánosan elmondható, hogy szinte mindegyiknek megvolt az a történelmi pillanata, amikor eredményesebbnek bizonyult mint a korabeli MiG-ek.

Ha nyugati kézbe került, akkor általában lett rájuk EW módszer, bár továbbra is veszélyesek.

Weasel ismerősöm hasonlította a Szovjet lérakot egy szamuráj kardhoz...
    ... elavult, de ha túl közel mész, még mindig halálos.

ODS alatti gépveszteség: 8 AAA, 3 SA-2, 2 Roland, 1 SA-3, 1 SA-6, 3 (ismeretlen), 12 SA-16, 2 SA-13, 1 SA-9, 1 SA-14, 2 SA-14 vagy 16
    OAF alatti gépveszteség: 2 SA-3
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2016.02.12. 15:03:35
  • JanáJ
    Köszi.
  • [NST]Cifu
    Modular Handgun System, vagy XM17.
  • JanáJ
    Megint bénázok a googlival. Mire keressek az új amcsi pisztoly tenderrel kapcsolatban? Indexes cikk nyomán.
  • JanáJ
    Nem azt mondom, hogy egy millió dolláros helire nem éri meg, hanem hogy egy földre kényszerített, magára hagyott helire nem lőnék, ami az én területemen van, hanem megpróbálnám megnézni van-e benne forró cuc, ha nem akkor meg fel kell robbantani/gyújtani. Amíg ott volt a személyzet, addig két Mihu is ott volt és leesett az AAPM. :-)
  • molnibalage83
    Nem, az pontosan az a cél, amire simán megérni. Különlegesen képzet SAR egységet, a milliós értéket képviselő pilótára és 10 milkás helire nemhogy egy, de egy rakt ATGM-et megérni indítani. Konkrétan tüzérséggel is érdemes megveretni a leszállóhelyet, ha éppen van olyanod. Ez bőven kimeríti a "high value asset" fogalmát. Egy ATGM ehhez képest egy rugós bicska szintjén levő értéknek számít.
  • Papichulo
    Ja, azt hittem a korabbi videorol volt meg szo :)
  • JanáJ
    Igazad van, de ez szerintem csak annyit jelent, hogy számolatlanul kapják a rakétákat. Ami "mozog" arra küldenek egyet. A CSAR Minyóra is felesleges volt, bár messze több értelme volt, mint ennek.
  • JanáJ
    Javelin volt. Valami képen láttam és mentem utána, hogy mi a tökre lőnek vele. A képet nem derítettem ki, de épületre lőttek vele. Vagy ügyesen volt vágva és átvertek, de miért csinálnának ilyet.
  • SZUsszan
    Oké, de értitek, egy bevédett ház, vagy jó helyen lévő géppuska állás veszélyes. Ha nincs épp mesterlövész, vagy páncélos a közelben, akkor érthető a drága rakéta bevetése a cél kiiktatása érdekében.

Nade ez egy darab sátor volt 1 látható és max. feltételezhető 2-3 sátorban lévő személlyel, akik full gyanútlanok voltak. Ha valaki közel osonna egy AK-val, akkor lekaszálja őket egy tárból. Illetve nem kell túl közel sem menni, elég pár száz méterről megszórni őket egy PKM-mel.

Ez szerintem bőven kimeríti az ágyúval verébre fogalmat.
  • Palinko
    Még a Nyevát tuti megcsinálom. Kár, hogy nincs amcsi verzió, lövöldöznék azokkal is
  • Papichulo
    Javelint indítottak Afganisztánban gyalogokra.

Szerintem TOW lesz az...
  • [NST]Cifu
    Effektíve a SRAM rakéta váltotta az 1970-es években, azért, mert abból ugyebár a B-52-esek akár 20-at is vihettek. Csakhogy a SRAM hatótávolsága csak 200 km körül volt, messze a Hound Dog alatt. Az ALCM a SRAM utódja volt 1981-től...

• [NST]Cifu
    Nincs futó "6. generációs" vadászgép fejlesztés. A Lockheed, a Boeing és a Northrop néha fel-felvillant egy CGI videót vagy képet, hogy is képzelik ők el az ilyen vadászgépet, de ennyi. Ha lesz is ilyen, akkor jelenleg a legesélyesebb, hogy az US NAVY F/A-XX programja lesz az, ami per pillanat ötletelés szintjén mozog, vagyis még tendereztetés sincs.