94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#93010 Point defense anti aircraft armament -
JanáJ #93009 Mi az a PD AAA? -
#93008 Én sem értem, ráadásul a felvonuláson a lokátor alatti kék optikát átcserélték a fent lévő típusra.
Eléggé szedett-vedett ez így.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2020.06.16. 10:33:25 -
#93007 Mi lehet az oka ennyi érzékelőnek? Próbálom kisakkozni, de nem értem. Ha sima AAA funkció mellett PD AAA-t is szánnak neki, hogy akár a bejövő ATGM-eket lelője akkor sem értem. -
#93006 Mondjuk ez így mókásan néz ki. Van a torony tetején egy független EO torony, a lövegtől balra egy másik EO torony (ami szintén független a lövegtől... ) és ezek szerint egy AESA radar is van rajta. És a célkeresés még csak nem is az Ő dolga... Kemény...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2020.06.16. 06:45:47 -
#93005 Egy indonéz Hawk is leperecelt. -
#93004 Mégiscsak lokátor lesz az.
-
#93003 Inkább az optika takarólemeze felhajtva.
A korábban bemutatott változaton csak optikai célkövető komplexum volt, a célfelderítés másik jármű dolga.
Ahogy nézem, az optikát is átvariálták a korábban bemutatotthoz képest.
-
Berkut111 #93002 Egy Lakenheath-i F-15C-s beleállt az Északi-tengerbe.
-
F1End #93001 A 2Sz38 esetében a torony bal oldalán, kb a két független kameratorony között, a négyszög alapú test radar akar lenni?
Tehát ez egy légvédelmi komplexum? Viszont akkor jól látom, hogy nincs rajta felderítő radar? -
#93000 Még több változat van, de ezek jobbára bemutató / proto / kiállítási verziók. Itt is igaz, hogy az összes létező kombinációt bemutatják a különféle kész, és felszerelhető tornyoknak. Amit aztán büszkén mutogatnak mindenhol, de hadrendbe nem biztos, hogy állnak. -
#92999 Hahh, tegnap nem figyeltem, hogy a löveg mellett van az optika, így az nem lehet az a két változat amit linkeltem, hanem van egy harmadik is
-
#92998 Kösz.
Kinagyítva jobban látszik, hogy nem egy Puma IFV féle rácsos tartószerkezet szerűség amire először tippeltem, hanem inkább csak egy védő ponyva
Jó sok változat van már ebből a masinából, úgy látszik bevált.
К-4386 «Тайфун-ВДВ» 2С41 «Дрок»
82mm-es forgótornyos aknavetővel szerelve
-
Berkut111 #92997 Az első kép bal szelén a második kepén látható jármú gurul. :) -
#92996 Az első kép bal szélén, ott is valami komolyabb kaliberű gumi kerekes masina van, ha jól látom ? -
#92995 Az orosz győzelmi napi felvonulás pár eleme:
Kamaz-53949 Typhoon-K APC, NSzV nehézgéppuska-toronnyal
Typhoon-VDV, nehezen besorolható, hiszen a fenti nehezebb fegyverzetű változata, 30mm-es gépágyúval és 7,62mm-es géppuskával
T-80BVM, ami valahol egy enigma, hiszen majdnem két évtizedig a T-80 széria viszonylag háttérbe szorult, a csúcs a T-90 volt, a T-72B alapú változatok pedig az olcsó modern(ebb) alternatívát jelentették. A T-80BVM Relikt ERA-t kapott (a Kontakt-5 helyett), akár csak a T-90M. Szintén új 2A46M-4 löveggel szerelték fel, Szvinyetsz-1 és -2 lőszerrel együtt. A tűzvezető rendszerét is modernizálták, illetve új passzív képalkotó hőkamerát.
T-90M, a legfejlettebb Orosz hadrendben álló T-72/T-90 változat
BMP-2M Berezok toronnyal, gyakorlatilag az alap BMP-2 modernizált rádióval, toronyra integrált 2x2 Kornet pct. rakétával és modernizált tűzvezető rendszerrel
2Sz38 57mm-es önjáró légvédelmi gépágyú a BMP-3 alvázán
T-15, immár 57mm-es gépágyúval, 2x Ataka Pct. rakétával és egy független 7.62mm-es géppuskával felszerelt toronnyal. Impozáns, de a típus rendszeresítéséről továbbra se nagyon hallani...
Kurganyec-25 immár Eroka toronnyal, 1x 30mm-es gépágyú, 1x 7.62mm-es géppuska és 2x2 Kornet pct. rakéta.
A Pancír-SzM SHORAD rendszer, a 57E6M rakéták hatótávolsága állítólag megduplázódott (30km-re, 15-ről...) -
#92994 Rövid cikk arról, mennyire könnyen követhetőek a repülőgép-hordozók a kereskedelmi képalkotó műholdakkal... -
#92993 -
savaz #92992 Ugyan melyik NASA emblémára hajaz?
Ebből hozták ki amúgy:
-
Xsillione #92991 Már úgy érted hogy a ST szépen lemásolta a nasa akkori logoját, csak akkor éppen ezen nem szarakodott senki, mert kit érdekel, most meg a lopott termék tulaja perli az eredeti termék finanszirozóját, amiért az ismét használná a saját tulajdonát? -
savaz #92990 Szerintem a Star Trek is perelni fog az emblémáért. Így jár az aki azt hiszi, hogy az ő fejéből pattant ki az ötlet, holott előző nap látta a tévében. -
#92989 OFF, de mekkora egy bullshit ez már igy :P -
SZUsszan #92988 #germanlivesmatter -
#92987 Azt hittem a német srác alá majd nem merik a náci zenét vágni -
#92986 SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Amikor egy mém körbe ér
-
#92985 Érdemes megfigyelni, hogy mennyire összetett/összehangolt felderítést rakott össze a NATO.
A térképen legfelül, legmesszebb és legmagasabban Szeveromorszktól egy U-2S, kicsit közelebb és alacsonyabban egy Falcon-20-as, még közelebb egy RC-135-ös.
Eközben az orosz hadikikötő előtt két hajó, egy tengeralattjáró, és még egy P-8A Poseidon tengeralattjáró felderítő is látható a rajzon.
Nincs ábrázolva a Medve szigeti SOSUS, ami minden orosz vízalatti reakcióra értesítheti a P-8-ast.
Miután a fülelők felálltak, látványosan megindul egy NATO hadihajó kötelék befelé az orosz kizárólagos gazdasági övezet vizeire...
... a fülelők meg vízen, vízalatt, és levegőben figyelik az Északi Flotta reakcióját, Il-38, MiG-31, és a szárazföldi, felszíni és felszín alatti egységek lokátorjeleit, és kommunikációját.
Ügyes. -
SZUsszan #92984 Erről nem is tudtam:
Wild Goose - Motorized external skeleton -
SZUsszan #92983 -
#92982 Egész korrekt lett mindkettő, de azért pár igen súlyos hiba van bennük, már a legelején is konkrétan a legelején is, ami kb. 5 sec keresés.
* Nem a leghosszabb ideig szolgáló hajó a Midway még akkor is, ha korszerűsítés idejét is belevesszük, ami elég fals megközelítés lenne. A Top Gun kapcsán elhangzó Enterprise is pl. messze túlszárnyalta és egy rakás másik hajó is.
* Volt nála nagyobb vízkiszorítású nem CVN, pl. a Kitty Hawk osztály.
* A Top Gun filmben semmilyen levegőben felvett kabin jelenet nem volt, mert a manőverezés közben a többség rosszul lett. Emlékeim szerint csak Anthony Edwards-szal készültek értékelhető felvételek (utána kéne olvasom)
*A Midwayt soha nem találta el semmi, ezért "képzeld el itt jött be a bomba" az valóban csak képzelet.
* A korai katapultülések tényleg kemények voltak, de már a 60-as évek eleji F-8 Crusaderből is volt több olyan pilóta, aki 3-szor (!) kattintott és még többen kétszer. Orvosi vizsgálat dönti el a delikvens sorsát.
*Az id. Bush 1944-ben repült a típussal, amit említenek, 1941-ben nehéz lett volna, akkor 17 éves volt csak...
* A major az őrnagy, se nem százados (captain), se nem ezredes (colonel).
* A 45 és 60 sec értéket úgy kell érteni, hogy ez volt a ciklusideje a hordozónak, nem azt, hogy folyamatosan így ment.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2020.06.05. 23:46:18 -
-
SZUsszan #92980
-
#92979 Nem szeretik a NATO "halászokat" azon a vonalon túl. -
savaz #92978 Nade egy hadműveleti térképen? -
#92977 kizárólagos gazdasági övezet
(24-200 tengeri mérföld) Célja a tengeri erőforrások védelme, illetve a parti állam számára történő biztosítása. A tengeri élővilág begyűjtésére ad kizárólagos jogot a parti államnak, aki gazdasági tevékenység céljából szabályozást vezethet be és érvényesíthet a vízben és a talapzaton található források kezelésére (pl. halászat, bányászat, kábelfektetés). A mesterséges szigetek is a parti állam joghatósága alá tartoznak.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2020.06.04. 10:58:37 -
savaz #92976 Az a vonal ami a tengeren az orosz-norvég határ folytatásaként van a tengeren meghúzva az mit jelenthet?
Azt a területet sajátjuknak tekintik? -
JanáJ #92975 Szerintem simán bevásárolnak mindenhonnan, hogy minél több barátjuk legyen. Teljesen mindegy hogy EF-el vagy X-winggel vesztik el a következő háborújukat. -
#92974 A legutóbbi Barents-tengeren tartott NATO hadgyakorlat elemzése Orosz oldalról. Érdekesség, hogy az orosz erők vörös, az amerikaiak kék, míg a britek zöld színnel vannak jelölve. Az orosz elfogó egység ezúttal MiG-31BM gépekből állt.
-
#92973 Molni, most írtam le, a Zumwalt alacsony RCS értéket tud felmutatni, és mellette IR lopakodásra is felkészítették (aktív hűtés). Mivel alapvetően letisztult a felépítése, az optikai azonosítás, ami még játszhat, kérdéses persze, hogy mennyire hatékony az adott esetben.
Az AShM-ek esetén a multiszenzor régóta jelen van, zömmel IIR (képalkotó infravörös) és ESM (passzív radar effektíve) vagy aktív radar és ESM.
Ha van valami, amiben a Zumwalt-osztály méltányolandó, az pont a lopakodással kapcsolatos képessége.
Ha valamit ekézni szeretnénk rajta, az a fegyverzet körüli haccacáré (nincs lőszer az AGS-hez és önműködő CIWS helyett "sima" gépágyút kapott), az AEGIS és a megfelelő légtérfelderítőradar hiánya. -
#92972 Amikor multiszenzoros légiharc rakéták lesznek, akkor cseszheted. Ha valaki komolyan venné a Zumwaltot, akkor csinálna olyan rakétát, ami komibinált látható fény és IR-ben tolja meg radarral.
Kombinált SAM már van és AAM is a kanyarban. És ezek kisebbe sokkal, mint egy ASM...
Kívánok sok szerencsét a Zumwaltnak... -
#92971 Én sem látok koncepciót Egyiptom katonai beszerzései mögött. Ha csak az nem, hogy szinte mindenkitől vásárolnak fegyvert, így a függés egy adott országtól (korábban a Szovjetunió, később az Egyesült Államok irányába) nem jelenthet drasztikus problémát.
Jelenleg a légierő párhuzamosan üzemeltet Európai (Mirage 5, Mirage 2000, Rafale, AW-129, AW-189), amerikai (F-16A/B/C/D, E-2C, AH-64(E), stb.) és orosz (MiG-29M/M2, Szu-35, Mi-171, Ka-52, stb.) harci gépeket. Ezek mellé minek az Eurofighter, azt én sem értem. Az M-346 sem érthető, hiszen az Alpha Jet-ek ugyan eléggé kiöregedettek már, de közben egyiptomban licencben gyártották a kínai K-8E-t (Hongdu JL-8), több, mint 100 példányban, a legfiatalabbak alig 10 évesek.
Nem tudok másra gondolni, mint ahogy anno a franciák a FREMM fregatt eladáshoz hozzácsapták a Rafale eladást (Egyiptom eredetileg nem érdeklődött túlzottan a típus iránt), úgy most az olaszok játszották el ugyanezt az újabb FREMM eladáshoz, csak ők ugye az EuroFightert (Olaszországban végszerelve).