95110
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JanáJ
    És mi lesz jó a mini drón "felhő" ellen amivel az amik szórakoznak? (Nem találom a becsületes nevét.)
  • F1End
    Huh, hát ha programozható gránát sincs akkor egyelőre nem sok haszna van az 57 -esnek.
  • Hpasp #93018
    A legtöbb léraknak eddig is volt földi cél elleni üzemmódja...
    ... drónok ellen viszont tényleg ez lesz a jó megoldás, nem a Pancír/TOR-al való bohóckodás.
    (mondjuk ezt már matematikailag is levezetted)
  • molnibalage83
    Gyá, az lenne csak a vicces, amikor légvédelmi fegyverek max. ballisztikus lőtáv szélén elkezdenek egymásra ground based SEAD-et tolni...?
  • Hpasp #93016
    A képen a légelhárító/rádiólokátor/páncélozott célok ellen szánt időzített/irányított/nyíl lövedékek (МФС, УАС, БПС) pont a jövőben majd kifejlesztjük kategóriában vannak.
    Rendelkezésre (a kép szerint) jelenleg csak a páncéltörő (БР) és a repesz romboló (OP) áll pont mint a ZSzU-57-2 Büszke esetén is volt a 60-as években.
    Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2020.06.16. 14:30:25
  • ximix #93015
    "Baikal nem ismer kegyelmet - az 57 mm-es automatikus pisztoly visszatérése"

• ximix #93014
    Régebben linkeltem akkor, mintha konkrétan az oroszok írták volna, hogy ezt eleve kettős feladatkörre tervezték, földi és légi célok ellen.
  • ximix #93013
    A tippre azért független a balszélső optika, mert a célkövetéshez kelhet, hogy a lövegtől független legyen.
    Ha a cél olyan szögben és sebességgel érkezik akkor az optika és a löveg szöge nem egyszerre változik ezért külön kell mozogjanak.
    Lövegnek a célpont sebességtől és távolságtól függően elé kell céloznia, míg az optikának a célra kell fókuszálnia.
    Látni a lézer jelzést ezért akár lézeres távolságmérést is tudhat vagy lézeres elvakítást rakétáknál ?

Mondjuk én csak azt nem értem miért a löveg mellé került, mert így bekorlátozza célkövetés irányát, vagy mindkét optika képes rá ?

Utoljára szerkesztette: ximix, 2020.06.16. 13:14:12
  • F1End
    Arra tudnék tippelni, hogy két célja van a járműnek: közvetlen tűztámogatás és légvédelem. Előbbi megmagyarázná, hogy miért van független optikája a parancsnonak, utóbbi miatt pedig feltettek még egy radart is, hogy időjárástól függetlenül tudjon légi célokat leküzdeni.
    Bár azt továbbra sem magyarázza meg, hogy miért független mindkét kamera. Van egyáltalán bármilyen más csöves fegyverzetű harcjármű, ahol két független kamera is van?
  • JanáJ
    Köszi. A PD-re nem volt ötletem.
  • molnibalage83
    Point defense anti aircraft armament
  • JanáJ
    Mi az a PD AAA?
  • Hpasp #93008
    Én sem értem, ráadásul a felvonuláson a lokátor alatti kék optikát átcserélték a fent lévő típusra.
    Eléggé szedett-vedett ez így.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2020.06.16. 10:33:25
  • molnibalage83
    Mi lehet az oka ennyi érzékelőnek? Próbálom kisakkozni, de nem értem. Ha sima AAA funkció mellett PD AAA-t is szánnak neki, hogy akár a bejövő ATGM-eket lelője akkor sem értem.
  • [NST]Cifu
    Mondjuk ez így mókásan néz ki. Van a torony tetején egy független EO torony, a lövegtől balra egy másik EO torony (ami szintén független a lövegtől... ) és ezek szerint egy AESA radar is van rajta. És a célkeresés még csak nem is az Ő dolga... Kemény...
    Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2020.06.16. 06:45:47
  • molnibalage83
    Egy indonéz Hawk is leperecelt.
  • Hpasp #93004
    Mégiscsak lokátor lesz az.

• Hpasp #93003
    Inkább az optika takarólemeze felhajtva.
    A korábban bemutatott változaton csak optikai célkövető komplexum volt, a célfelderítés másik jármű dolga.
    Ahogy nézem, az optikát is átvariálták a korábban bemutatotthoz képest.

• Berkut111
    Egy Lakenheath-i F-15C-s beleállt az Északi-tengerbe.
  • F1End
    A 2Sz38 esetében a torony bal oldalán, kb a két független kameratorony között, a négyszög alapú test radar akar lenni?
    Tehát ez egy légvédelmi komplexum? Viszont akkor jól látom, hogy nincs rajta felderítő radar?
  • [NST]Cifu
    Még több változat van, de ezek jobbára bemutató / proto / kiállítási verziók. Itt is igaz, hogy az összes létező kombinációt bemutatják a különféle kész, és felszerelhető tornyoknak. Amit aztán büszkén mutogatnak mindenhol, de hadrendbe nem biztos, hogy állnak.
  • ximix #92999
    Hahh, tegnap nem figyeltem, hogy a löveg mellett van az optika, így az nem lehet az a két változat amit linkeltem, hanem van egy harmadik is

• ximix #92998
    Kösz.
    Kinagyítva jobban látszik, hogy nem egy Puma IFV féle rácsos tartószerkezet szerűség amire először tippeltem, hanem inkább csak egy védő ponyva

Jó sok változat van már ebből a masinából, úgy látszik bevált.
    К-4386 «Тайфун-ВДВ» 2С41 «Дрок»
    82mm-es forgótornyos aknavetővel szerelve

• Berkut111
    Az első kép bal szelén a második kepén látható jármú gurul. :)
  • ximix #92996
    Az első kép bal szélén, ott is valami komolyabb kaliberű gumi kerekes masina van, ha jól látom ?
  • [NST]Cifu
    Az orosz győzelmi napi felvonulás pár eleme:

Kamaz-53949 Typhoon-K APC, NSzV nehézgéppuska-toronnyal

Typhoon-VDV, nehezen besorolható, hiszen a fenti nehezebb fegyverzetű változata, 30mm-es gépágyúval és 7,62mm-es géppuskával

T-80BVM, ami valahol egy enigma, hiszen majdnem két évtizedig a T-80 széria viszonylag háttérbe szorult, a csúcs a T-90 volt, a T-72B alapú változatok pedig az olcsó modern(ebb) alternatívát jelentették. A T-80BVM Relikt ERA-t kapott (a Kontakt-5 helyett), akár csak a T-90M. Szintén új 2A46M-4 löveggel szerelték fel, Szvinyetsz-1 és -2 lőszerrel együtt. A tűzvezető rendszerét is modernizálták, illetve új passzív képalkotó hőkamerát.

T-90M, a legfejlettebb Orosz hadrendben álló T-72/T-90 változat

BMP-2M Berezok toronnyal, gyakorlatilag az alap BMP-2 modernizált rádióval, toronyra integrált 2x2 Kornet pct. rakétával és modernizált tűzvezető rendszerrel

2Sz38 57mm-es önjáró légvédelmi gépágyú a BMP-3 alvázán

T-15, immár 57mm-es gépágyúval, 2x Ataka Pct. rakétával és egy független 7.62mm-es géppuskával felszerelt toronnyal. Impozáns, de a típus rendszeresítéséről továbbra se nagyon hallani...

Kurganyec-25 immár Eroka toronnyal, 1x 30mm-es gépágyú, 1x 7.62mm-es géppuska és 2x2 Kornet pct. rakéta.

A Pancír-SzM SHORAD rendszer, a 57E6M rakéták hatótávolsága állítólag megduplázódott (30km-re, 15-ről...)
  • [NST]Cifu
    Rövid cikk arról, mennyire könnyen követhetőek a repülőgép-hordozók a kereskedelmi képalkotó műholdakkal...
  • repvez
  • savaz
    Ugyan melyik NASA emblémára hajaz?

Ebből hozták ki amúgy:
  • Xsillione #92991
    Már úgy érted hogy a ST szépen lemásolta a nasa akkori logoját, csak akkor éppen ezen nem szarakodott senki, mert kit érdekel, most meg a lopott termék tulaja perli az eredeti termék finanszirozóját, amiért az ismét használná a saját tulajdonát?
  • savaz
    Szerintem a Star Trek is perelni fog az emblémáért. Így jár az aki azt hiszi, hogy az ő fejéből pattant ki az ötlet, holott előző nap látta a tévében.
  • repvez
    OFF, de mekkora egy bullshit ez már igy :P
  • SZUsszan
    #germanlivesmatter
  • Palinko
    Azt hittem a német srác alá majd nem merik a náci zenét vágni
  • ximix #92986
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Amikor egy mém körbe ér

• Hpasp #92985
    Érdemes megfigyelni, hogy mennyire összetett/összehangolt felderítést rakott össze a NATO.

A térképen legfelül, legmesszebb és legmagasabban Szeveromorszktól egy U-2S, kicsit közelebb és alacsonyabban egy Falcon-20-as, még közelebb egy RC-135-ös.
    Eközben az orosz hadikikötő előtt két hajó, egy tengeralattjáró, és még egy P-8A Poseidon tengeralattjáró felderítő is látható a rajzon.
    Nincs ábrázolva a Medve szigeti SOSUS, ami minden orosz vízalatti reakcióra értesítheti a P-8-ast.

Miután a fülelők felálltak, látványosan megindul egy NATO hadihajó kötelék befelé az orosz kizárólagos gazdasági övezet vizeire...
    ... a fülelők meg vízen, vízalatt, és levegőben figyelik az Északi Flotta reakcióját, Il-38, MiG-31, és a szárazföldi, felszíni és felszín alatti egységek lokátorjeleit, és kommunikációját.

Ügyes.
  • SZUsszan
    Erről nem is tudtam:

Wild Goose - Motorized external skeleton
  • SZUsszan
  • molnibalage83
    Egész korrekt lett mindkettő, de azért pár igen súlyos hiba van bennük, már a legelején is konkrétan a legelején is, ami kb. 5 sec keresés.

* Nem a leghosszabb ideig szolgáló hajó a Midway még akkor is, ha korszerűsítés idejét is belevesszük, ami elég fals megközelítés lenne. A Top Gun kapcsán elhangzó Enterprise is pl. messze túlszárnyalta és egy rakás másik hajó is.

* Volt nála nagyobb vízkiszorítású nem CVN, pl. a Kitty Hawk osztály.

* A Top Gun filmben semmilyen levegőben felvett kabin jelenet nem volt, mert a manőverezés közben a többség rosszul lett. Emlékeim szerint csak Anthony Edwards-szal készültek értékelhető felvételek (utána kéne olvasom)

*A Midwayt soha nem találta el semmi, ezért "képzeld el itt jött be a bomba" az valóban csak képzelet.

* A korai katapultülések tényleg kemények voltak, de már a 60-as évek eleji F-8 Crusaderből is volt több olyan pilóta, aki 3-szor (!) kattintott és még többen kétszer. Orvosi vizsgálat dönti el a delikvens sorsát.

*Az id. Bush 1944-ben repült a típussal, amit említenek, 1941-ben nehéz lett volna, akkor 17 éves volt csak...

* A major az őrnagy, se nem százados (captain), se nem ezredes (colonel).

* A 45 és 60 sec értéket úgy kell érteni, hogy ez volt a ciklusideje a hordozónak, nem azt, hogy folyamatosan így ment.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2020.06.05. 23:46:18
  • ximix #92981