95001
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#80654 Dani mond már összevissza mindent sajnos. Zordnak, Hpasp-nak és korábban nekem is 25-30 km közötti értékek mondott. -
JanáJ #80653 Igaz, tudsz tenni, csak nincs értelme. :-) Kérdés a Nebo pl mit tudhat lopakodó ellen. Mert a Dani féle 40km-es észlelési táv életképtelen repülőn még akkor is, ha fel tudnád rakni a radart pl egy utasszállító méretű gépre. -
#80652 A követhető célok számában, ha full digitális a rendszer és a nyalábokat digitálisan állítod elő, akkor asszem memória gondok lehetnek. Ha analóg modon körbeforog mechanikusan a nyaláb, akkor ilyen gond nincs. Ha jól értettem Hpaps magyarázatát. Bár azt nem értem, hogy elvileg a körbeforgást is digitalizálni kell...
Mindeneseter a (nagy hatósugarú) feldertő radaroknál nem divat az AESA amenyire én látom.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.02.07. 16:00:33 -
#80651 Attól függ, hogy mekkora repülőre. A rádió technikában is sanszosan az van, mint hangtechnikában. Egy kis hangfal is képes akár 50Hz-en megszólalni, csak kurva szar teljesítménnyel.
Itt láthatsz ilyen görbéket.
A 200 Hz feletti tartományhoz képest 50 Hz táján és alatti 20-30 dB-lel kisebb a kraft, ami 100-1000-szeres amplitúdó eltérés. A radaroknál is ez van. Lehet, hogy megvalósítható az, hogy méteres radar pakolj pl. F-15 orrába, csak éppen olyan kurva széles nyalábja és teljesítmény sűrűsége lesz, hogy semmit sem látnál meg vele.
A P-18 antennáját, ha megnézed, akkor az osztás távolságok nem véletlenül akkorák, amekkorák. A netes oldalak szerint 150-170 MHz-en üzemel. Dani valamiért ennél alacsonyabb értéket adott meg, és ő 139 MHz tájára lőtte be. A 150-170 MHz az 1,66-2 méteres hullámhossz. Nini, hát nem kb. ennyi van az elemek között? :)
Idézem Hpasp-ot.
Amúgy egy átlagos Yagi antenna 50°x 90°-os nyalábot tud előállítani.
P-18-ason 8x2 elem látható, így a szokott képletet módosítva:
horizontálisan: 50°/8elem=6.25°
vertikálisan: 90°/2elem=45°
vagyis a P-18 kábé 6.25°x45°-os nyalábot állít elő.
Na képzeld el azt, hogy az F-15 antenna átmérője nincs még 1 méter sem. Olyan széttartató és gyenge nagyláb lenne, hogy eleve értelmetlen. A P-18 is ezért nem képes magasságot mérni és ezért van az, hogy a Nebo rohadt nagy és elevation (helyszögben) PESA. -
#80650 Akkor le vagyok maradva - milyen előnyökről lenne szó? -
#80649 Az, hogy azimutban analóg a radar annak lehetnek bizonyos előnyei. -
JanáJ #80648 Lehet. Utoljára itt vagy a HTKA-n arról volt szó, hogy nem tudsz méteres radart repülőre tenni. De volt valami gnóm kínai drón terv is ami valami nagyon nagy fesztávú magasan repülő drón lesz és méteres radart sejtik a fura forma mögött.
-
JanáJ #80647 Milyen scenariót vársz tőlem? Ne légy ilyen sarkos. :-)
A kínaiaknak kb a japánoktól meg az amiktól van csak félnivalójuk. Dél Koreát nem említem, mert ott is ott vannak az amik. Ha balhé lesz, akkor a vízen. Ott meg a Navy meg a főleg szföldről üzemelő kínai légierő néz csúnyán egymásra. Nem a 3. V.H.-ról fantáziálok, de nem is tudnának olyan biztonságban mozogni az amik mint eddig. -
#80646 Számomra furcsa, hogy nem AESA... -
#80645 Mi benne a furcsa? A radar most is körbe köbe forog és a PESA csak elevationban legyen, hogy a légtér nagyobb része legyen lefogva. Ezt csinálja a Sentinel, Nebo és az E-3 Sentry is... -
#80644 Számomra furcsa, hogy itt PESA radarról van szó... -
_rudi #80643 Talán ez:
https://news.usni.org/2014/06/09/u-s-navys-secret-counter-stealth-weapon-hiding-plain-sight -
#80642 Ez így önmagában nem értelmezhető scenario nélkül. -
JanáJ #80641 Az amiknak mi lehet a válasza a kínai lopakodóra? Hiszen hiába gyengébb a kínai vas, ha ő otthon van és csökkentett RCS-el rendelkezik, akkor csak veszélyesen közel látszik. Pláne, hogy ha jól értem, a J-20 egy nagy hatótávolságú, lopakodó rakéta hordozó, ami a magas értékű (?) célpontokat (légi vezetési pont, légi utántöltő, légtérellenőrző) bántaná, nem a vadászokkal állna le harcolni. -
#80640 Kositzky Attila nyugállományú altábornagy tart vetítéssel egybekötött előadást Miskolcon, a Belvárosi Evangélikus Templom konferenciatermében február 10-én, pénteken 17 órától. -
#80639 AS-1 Kelt válaszjeladóval Badger támadó köteléket imitált. Arra ellőtték szinte az összes AAM-et aztán jött a gebasz. A valódi támadó kötelék. -
JanáJ #80638 A prec fegyvereknek nagyon nagy "hajtóerő" volt szerintem a hidegháború utáni leszerelés is. Nem volt már elég gép és pilóta a buta cuccokhoz. :-)
@Molni: A Red Stormban volt, mikor a Tomcatek levadásztak egy tucat ruszki robotrepülőt, mert támadó köteléknek nézték. :-) -
overseer-7 #80637 Igen ez a baj...
a probléma az, hogy két hajtómű van.. miért?
Az a baj hogy szerintem a légbeömlő felület két részre osztva nagyobb felületet ad ki mintha egy felületet tenne ki.
Még akkor is jobb lenne szerintem, ha egy felületi keresztmetszet lenne.. amit aztán a gáz áramlásra optimalizálnak és két felé osztanak..
De az sem sokat javítana.. Egyszerűen az lenne az optimális, ha egyetlen hajtóművet csinálnának.. de azt jól.
Minél kisebb szilárd-gáz felülettel.
A határréteg felületi ellenállás, szerintem sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint azt az emberi tudat megsejti..saccolja.
Most úgy is a numerikus szimuláció eredményeire támaszkodik már a buta mérnök.. talán majd most belátjuk..
.. meg még mennyi minden mást is.. amiről eddig nem tudtunk.
kíváncsi vagyok, hogy mily sokban tévedett eddig az ember.
-
#80636 Ez a rövid változat.
A hosszabb változatát most nem találom, de a gépemen meg van 200+ oldalas.
Még.
(A Red Storm Rising című Tom Clancy könyvban kb. ezt csinálják meg NATO oldalon.)
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.02.06. 18:54:23 -
#80635 miFa?
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.02.06. 18:36:57 -
#80634 A FoFA esetén nem számoltak nukleáris fegyverek használatával. -
#80633 Nyilván a hidegháború más igényeket támaszt, mint a hidegháború utáni helyzet, ám a precíziós csapásmérés képességének igénye egyértelműen jött már az 1980-as években
Az pont hogy csak a másodlagos szerepköre lett volna az F117-nek. (közepes magasságból LGB-t dobni)
Elsődleges rendeltetése kis-magasságon átrepülni a VSz légvédelmen, és nukit loftolni a megerősített légvédelmi vezetési pontokra.
(nálunk Érd és Szarvaspuszta)
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.02.06. 17:36:59 -
#80632 Vagy vitt volna nukit, arra is képse volt.
A FoFA miatt kezdték erősen nyomni a PGM-et, mert az kellett ahhoz, hogy gyorsan szétkapjanak mindent, ami a FoFA koncepció életképességéhez kellett. -
#80631 Nyilván a hidegháború más igényeket támaszt, mint a hidegháború utáni helyzet, ám a precíziós csapásmérés képességének igénye egyértelműen jött már az 1980-as években. Az F-117A azért példa, mert a korlátozott hasznos teher miatt minden bombának találnia kell - ez az, amire az LGB való. Azt már akkor is látták, hogy ez lesz a jövő, éppen ezért jött először az LGB, majd a JDAM robbanásszerű elterjedése... -
JanáJ #80630 A 117-es egy speciális egység volt. Nem tudom mennyire volt egyértelmű, hogy mostanra kb minden - amerikai - vas kb csak prec fegyverrel dolgozik. Pl az AESA a jövő, de ettől még nem biztos, hogy minden jelenlegi gépet átszerelnek AESA radarosra. -
#80629 Persze hogy látszott, az 1980-as években kezdték el tolni ipari szinten a szekeret, lásd F-117A fegyverzet csak LGB-re koncentrált. -
JanáJ #80628 Szerintem is jól döntöttek. Ha bele gondolsz az XL az F-15 és az F-16 között lett volna akkor mikor már az F-22-t meg az F-35-öt kezdték el reszelgetni. Igaz akkor még ők sem tudták mi lesz a vége. Jó kérdés, hogy mennyire látszott akkor, hogy a prec fegyvereké a jövő. Gondolom nem sejtették, hogy ma egy 16-os még repülni fog és olyan képességei lesznek ami akkor egy repszázadnak sem. :-) -
#80627 Az összes amerikai haderőnem az 1990-es években már lopakodó vadászbombázókban gondolkodott. -
#80626 Hogyan múlta volna felül, mikor számottevően nehezebb és nagyobb a gép? Ezen a GE F110 sem segít.
Az F-2 japán gép japánoknak. Fel sem merült exportja sehova, jenki meg aztán tutira nem vett volna belőle. Ők akkor már a JSF pogramra készültek.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.02.06. 15:30:21 -
messerharcos3 #80625 És repteljesítményben nem múlta annyival felül az xl a mezei F-16ot, hogy érdemes lett volna átállni rá? Az f-2vel mi a helyzet? ott is növelték a szárnyfelületet, raktak bele aesa radat, csökkentették a tömegét, nem érte meg volna az amerikaiaknak hasonló gépeket gyártani? A japókkal közösen csinálták, tudnak mindent róla gondolom. -
#80624 100%-ig. Labdába nem rúgott az F-15E mellett, nem is tudom, hogy ki volt képes komolyan venni.
Az F-16 már önmagában elég harmatos strike konfiban. A gép tömegét tovább növelni és egy rakás bombát szarul ráaggatni totál nem nyerő és ezen a GE F110 nem segít. A mezei F-16C-ben is az van, mert már oda is kellett a tömeg és függesztmények légellenállás növekménye miatt.
AIM-120 kicsit segített az F-16C-n, de pre AMRAAM időt nézve meg végképp nevetséges. Az F-15 tudta a 4+4 AIM-7/9-et CFT + CL pótossal úgy, hogy még elvitt 2xMk-84-et. Ennek közelében nem volt az F-16XL sem erőben sem semmilyen téren. -
messerharcos3 #80623 szerintetek a jenkik anno jól döntöttek, mikor a strike eagle mellett tették le a voksát, az F-16 xl-el helyett ? -
JanáJ #80622 A podcastban 5 gépről beszél. 1-1 F117 és F-16 leesett. Egy B-2-t szerinte lelőttek, de az Horvát o.-ban zuhant le. Két F-117-est eltaláltak és még említi is, hogy hogy melyik két reptérre szálltak le.
-
#80621 A találat nem egyenlő azzal, hogy le is zuhan...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.02.06. 13:39:57 -
JanáJ #80620 Most jutottam odáig, hogy meghallgassam a Dani Zoltános podcastot. (Vicces, hogy a magyrról magyarra fordítás is kínai az átlag usernek :-)
Viszont mi ez a B-2 és még két F-117 találat? A Nighthawk-ot még elhinném, mert ha vízbe esik a roncs akkor még el tudnák kummantani, de a B-2 azt hogy? Ha leesik akkor tuti lenne róla kép, no meg darabra megvan mind. Hogy eltalálta, azt még akár elhinném, azt otthon kikalapálták.
Nagyon laikusan/konyha nyelven fogalmazva az erősen módosított P-18-al cirka 40 km-ről látták őket és amikor látótávolságba kerültek, akkor optikai célzással és előretartással odadurrantottak egyet, ahova számolták, hogy odaér a gép? Vagy mivel tudták merre repül, ezért még közelebbről már a tűzvezető is látta? Magyarul a Nyeva alapból látja mondjuk 20 km-ről a 117-est, csak a moddolt P-18 nélkül csak matematikai esélyed van, hogy ezen belül repüljön el feletted és erről te tudj, ha meg igen, akkor sanszosan pont rád dolgozik. -
#80619 Szövegfelismerés összehozásában én nem is álmodtam. Viszont manuálisan sok oldalt "széthúzva lehet javítani a kinézete. Lehet, hogy megcsinálom, de elősre ez is fantasztikus. -
#80618 F-15E
Évi 460 órás átlag 26 éven keresztül.
F-15C
Évi 295 órás átlag 33 éven kersztül.
Egyszerűen sokkoló, hogy az USAF mennyivel a világ előtt jár abban, hogy használja is, amilye van... -
#80617 Mindigy egy lépéssel előttem jársz. :) -
#80616 OFF
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Elvileg programja válogatja, a fájlkezelő és az Irfan rossz sorrendben akarja megnyitni, de Win intéző meg jó sorrendben mutatja és játssza le akár diaként is. Reggel letöltöttem az Adobe Acrobat DC-t (7 napig ingyenes), pik pakk csinált belőle pdf fájlt, de az ocr, könyvjelző és egyéb finomságok igen sok időt emésztenének fel főleg, hogy nem értek hozzá :)
Egy rövid videót megnéztem, de nem volt teljesen tiszta, valahogy world-be kellene konvertálni meg vissza és akkor ha jó minőségű a kép működne a szövegfelismerés. Itt a képeket is kellene javítani margókat itt -ott levágni, élesíteni plusz egy kis kontraszt, esetleg szürke árnyalatból fekete-fehérre átkonvertálni a képeket, hogy könnyebb dolga legyen az OCR-nek, utána megcsinálni a tartalomjegyzéket.... és csodás lenne:) sima pdf-ként a MiG -
#80615 A fájlokat át kell nevezni, hogy sorrendben legyenek. A doc + képbeillesztés --> pdf konvertálást csináltam már régen egyébként, de kipróbálom ezt is bár 400+ oldalt és 60 megát sanszosan nem fog megengedni...