95110

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
AGM-69 SRAM és AGM-28 Hound Dog ellen ment volna valamire az Sz-25? Elvileg sebesség paraméteren belül van legalább az egyik... -
millerius #80762 A négy darab függesztmény azok UB-16-57 rakéta-sorozatlövő blokkok (16x57mm-es rakéták indítására alkalmasak). -
JanáJ #80761 Mondjuk szerintem a üza. tartály, nem fegyver, de attól még vicces. -
SZUsszan #80760 Eltévedt, feltalálta magát. -
Mit tekintesz "régi" hornetnek?
Az F/A-18A/B Hornetet már csak az USMC használ, igaz ők is nagyjavításon és élettartam-kitoláson átesett A+ és A++ verziókat (pl.: VMFA-115, de ők például már nemrég a boneyard-ról visszahívott és felújított C-t is kaptak, az F-35C-re való átállás 2020 előtt nem várható).
Az F/A-18C/D Hornetet az USMC és az US NAVY is használja még aktívan. Az F-35B és C csúszás miatt várhatóan a 2020-as évek elejére-közepére kopnak majd ki, egy részüket azonban Super Hornet váltja ki majd.
Japán spotter fotók a VMFA-115 gépeiről, a 201-es orrszámú gép F/A-18C, a másik három (203, 205 és 212) pedig F/A-18A+.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.02.16. 09:21:44 -
fonak #80758 C/D Hornetet biztosan. -
messerharcos3 #80757 A jenkik régi hornetet használnak még bárhol? -
Csakhogy sem az FN40GL, sem az GLX160A1 gránátvető nem használható külön, ha nincs felszerelve a fegyver alá. (Igen, tudom, hogy az ARX160-hoz van felcsatolható váltámasz és markolat). A HK M320-asa ebben nyújt többet. -
Akkor még nem (X)M25-nek hívták, hanem XM29 OICW-nek. És akkor is az volt a gond, hogy 8kg-os fegyver minden katonának, de még csak a gránátosoknak is folyamatosan a kézben sok. -
JanáJ #80754 A SCAR-os megoldással meg az a bajom, hogy nekem macera a tárcsere ezzel.De a lentit szvsz simán rá lehetne pattintani az M4-re. Nem gondolom, hogy a HK mérnökei szellemi fogyatékosok lennének. Inkább az ARMY-nál akart megint valaki nagyot fingani álmodni...
Mondjuk én eleve SCAR párti vagyok.
Utoljára szerkesztette: JanáJ, 2017.02.15. 14:15:54 -
JYeti #80753 Nekem is elég ormótlannak tűnik, meg így a fotelből azt a pisztolymarkolatot sem látom elhagyhatatlannak, ha fegyverre szerelve használják (az FN-SCAR-nál és az ARX-160-nál nincs is külön pisztolymarkolat).
Máshol is kritizálják ezt (felesleges pisztolymarkolat, nehéz, nagy), de valahogy mégis elég népszerű. A konkurens megoldások kevésbé terjedtek el.
FN SCAR
ARX-160
Y -
fonak #80752 Az M25 alatt az eredeti koncepció szerint lett volna egy gépkarabély (OICW) csak azt törölték (főleg mert a 20mm-es gránát ölőhatását találták kevésnek), gondolom az M25-höz hozzápaszintani már túlzás lenne egyet. -
JanáJ #80751 Külön akkor tudod használni, ha viszel válltámaszt. Kb annyival könnyebb a réginél, hogy a fát müanyagra cserélték. :-) Az M203-nak is volt külön irányzéka.
De nem is ez a gond. Ha leflexelnék a pisztolymarkolatot, akkor tűrhető lenne.
Az AK-kon a GP-25 és GP-30 pl teljesen kényelmes fogásra. A töltése már nem tetszik ennyire.
Utoljára szerkesztette: JanáJ, 2017.02.15. 12:42:47 -
JYeti #80750 Ennyi erővel ezt is le lehet szedni és vinni külön (válltámasszal együtt 2 kg körül van), de ezt vissza is lehet rakni a fegyver alá.
Előnyök az M203-al szemben:
- önálló irányzék;
- gyorsabban lehet tölteni (nagyobb tűzgyorsaság);
- nagyobb méretű gránátokat lehet beletölteni;
Hátrányok:
- nagyobb, nehezebb.
Y -
3kg, plusz a gránátok. Ami mellett még a nagy könyv szerint egy M1911A1-el volt felszerelve, a gyakorlatban viszont mellette cipelte az M16-osát. Ez így sok volt. Ezért jött az M79 helyett az M203, mint szabvány fegyvere a gránátosoknak. A helyzete is változott, mert előtte egy M79 tartozott egy rajba, az M203 megjötte után viszont egy rajba két M203-assal felszerelt katona volt. -
És mi a helyzet az M79-cel? Met valahol furcsa, hogy a karabélyok alján levő egylövetű gránátvetőt a sorozatvetővel méred össze. Naná, hogy ormótlanok és nehezek és pluszba ezeket nem cipelné senki. Az M79 töltve sincs 3 kg és nagynak sem nevezném. Ja, és hátulról tölthető. -
JanáJ #80747 Lövésem sincs miért jó ez az új. Szerintem mindenki lövész, ezért a bokorugróknál legyen karabély, ha visz magával mást, akkor is. Vietnámban bevált a külön vető, oké. Integrálták a puskára oké. De ez most olyan, mint ha egy gránátvetőre raktak volna karabélyt. Szemre egy hulladék. Airsoft fegyvert fogva egy hulladék. Egy gránátvetős katona szerintem többször tartja a karabélyt készenlétben, mint a gránátvetőt. Az M32 meg az M25 megint más tészta. Más képességek, más áron. Olyan mint ha az lenne a baj, hogy nem praktikus az M240 CQB-ra. :-) Nekem ezek a vertikális grippek sem esnek kézre, se a magpullos front grip.
Mind e mellett a Minimit meg lecserélték IAR-ra, mert nehéz... :-) Tudom, az taktikázás, de akkor is. -
JanáJ #80746 Szerintem könnyebb tölteni, mert oldalra hajtod ki. Fel van készítve éjszakai célzásra. Van hozzá külön váltámasz, amivel külön használhatod, de ez szerintem értelmetlen funkció. Szemre sokkal jobb ezzel lőni, mint a régivel, de sokkal használhatatlanabb a fegyver tőle amire teszed. -
Az "M16 alján" M203 volt, az M320 hozzá képest előny abból, hogy az oldalra kibillenthető cső miatt hosszabb gránátokat tölts be, illetve leszerelve különálló fegyverként is lehet használni. -
Na ja, de mitől jobb ez a számomra röhejesnek tűnő beépítés ahhoz képest, hogy pl. az M16 alján hogyan van? Totál használhatatlannak tűnik ergonómiailag nekem innen egy székből nézve. -
Szvsz pontosan tudod, miért nem terjedtek el a különálló gránátvetők. Mert akkor a katonának vagy egy gépkarabély mellett kell cipelnie, ami rengeteg plusz tömeg, vagy pedig csak oldalfegyvere lesz a gránátvető mellett, ami max. önvédelemre jó, tűzharcban minimális az értelme, ha a másiknál gépkarabély van. Ezen rugózik évtizedek óta az US ARMY és az USMC is. Ezért lett az M203 majd az M320 a megoldás a problémára, és ezért nem kedvelik a harctéren az ultramodern M25-öt és a "régi" M32-őt sem.
Az M25
És az M32 -
Ahogy Szusszan írja, ez alapvetően a gránátvetővel bolondított fajta. A cső alá a franciák feltehetően inkább bipodot és/vagy első markolatot szerelnek majd...
-
JanáJ #80741 Minimálisan nehezebb ez az M320, mint a régi M203. De sokkal ocsmányabb. Mondjuk ennél szerintem már jobb lenne, ha külön használnák, mert ez így egy gnóm. -
SZUsszan #80740 Az is. De gondolom nem mindenkinek lesz a rajban gránávetője, csak max. 2 embernek. -
Én nem érek a kézifegyverekhez, de ez picit orrnehéznek tűnik. -
Egy korszak vége, egy új kezdete:
A francia haderő új gépkarabélya, a német gyártmányú, amerikai alapú HK416F:
-
Egy részét meg Kőbányára.
Lásd itt.
Valami videó is készült az egyik egykori ott dolgozóval, de azt nem találtam meg 5 másodpec alatt. Egy helyen fent volt, de a videó már privát valami okból.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.02.14. 14:11:52 -
pbsb4 #80736 Alagút tudtommal.
Régen követ termeltek ki nagy mennyiségben a környéken. Kb 200 km pince és alagút van a kerület alatt. A Törley is sokat használ borospincének. A tököli repgépgyárat is budafokra telepítették át a bombázások után ( vagy legalább is egy részét.)
Ma leginkább gombát termesztenek bennük.
A linken lévőt kifejezetten katonai célra használták/használják.
Talán most is honvédségi kezelésben van. -
JanáJ #80735 Minek megy be a föld alá? Alagút, vagy raktár van ott? -
pbsb4 #80734 Sziasztok! Évek óta olvasom a topicot és szívom magamba a sok infot amit itt megosztotok.
Végre talán én is érdemben hozzá tudok szólni valamihez. A Hároson lévő laktanya már a második világháború előtt is működöt. Ha jól tudom a V4 prototipus is itt hajtott végre átkelési gyakorlatot a felerősített pontonokkal. A hidegháború alatt fontos berakodási pont volt az arab-izraeli háborúk alatt. A Tétényi-fennsíkon lévő Mechanikai Művekből és a környékén lévő raktárakból konvojok vitték éjszaka a lőszert és robbanóanyagot le a laktanyába. Itt uszályra rakták és lement Costancába ahol átrakták hajóra és ment Szíriába és Egyiptomba.
Ilyen esetekben három műszakban dolgozott a gyár is.
A konvojok jellemzően éjszaka közlekedtek elsötétítve.
Persze az öregek rögtön tudták, hogy valahol balhé van a béketáborban amikor felébredtek az éjszaka közepén a motor zúgásra.
A linken egy a laktanyától nem messze lévő raktárat láttok. Amikor épült a két világháború között itt még sehol sem voltak lakóépületek.
https://www.google.hu/maps/@47.4093772,18.9952446,123m/data=!3m1!1e3
A műholdas képen egyébként jól látszanak a ponton elemek. Valamint az aszfaltozott út ami bemegy a föld alá. Emiatt a raktár miatt volt leburkolva a Dózsa György út a Nagytétényi útig valamint szennyvízelvezető csatorna kiépítve.
Remélem segítettem. :) -
Nálam Budafok-Hárossziget-re ezt dobja a gép:
1949.-1950. MN9618 94. pontonos hidászzászlóalj
1950.-1952. MN9951 9. vegyivédelmi század
1957.-1974. MN5432 Központi műszaki anyagraktár és javító üzem
1975.-1987. MN5432 Központi műszaki anyagraktár
1987.-2001. MN5432 Műszaki Technikai Ellátó Központ
-
JanáJ #80732 Miért ne lehetne megközelíteni? Ahogy nézem ez egy félsziget aminek a szföld felöli része volt a laktanya. Mivel ott 80 évig le volt zárva, azért a félsziget természetvédelmi terület lett. :-) -
Akkor most sem megközelíthető hivatalosan szárazföld felől? Mert a GE-n és Gmapsen vannak fent fotók, amik ott készültek.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.02.13. 11:05:17 -
Hidász-utász alakulat bázisa volt ott, Hunyadi János Laktanya néven szerepelt (2014-es képek itt ), de a 2000-es évek közepétől nem használják és a HM fel akarja számolni, de nem kell senkinek.
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.02.13. 10:57:31 -
Milyen honvédségi terület volt (van?) az M0 Duna hídnál Téténynél? A régi fotón pont úgy ki van satírozva, mint Tököl és a Szigetszentmiklósi melletti radar. (Ruszki Domb)
Eszméletlen időutásra nyílik lehetőség. -
JanáJ #80728 Az is vicc ami ott megy. És közben azon megy a lelkizés, hogy elég-e egy hordozó. Még sok is, ha nincs mellé senki. Azért jó látni, hogy a gazdagabb nyugat is tud bénázni ilyen kérdésben. -
A nagyobb mobilitást nehéz lenne elvitatni, de azért az olcsóság szvsz vitatható. A Terrier rakétái olcsóbbak voltak, sajnos arról nincs info, hogy radar / kiszolgáló rendszerek ára mi lehetett. -
Szegény Royal Navy nem teszi zsebre ami most folyik körülötte. Kiderült, hogy a 7 támadó tengeralattjárója közül mindössze egy bevethető, de az is kiképző úton van. A négy régebbi Trafalgar és a három új Astute-osztályú tengó alkotja per pillanat az RN támadó harci tengó flottáját. Ebből öt van / vár javításra, egy összeütközött egy tankerral, így vissza kellett térnie, így egyedül a HMS Astute tekinthető bevethetőnek, ám ő éppen kiképző úton van. -
A HAWK sanszosan nagyobb mobilitása és olcsósága miatt győzött. -
Eddig azt hittem, hogy az AMDR lesz az első dual-band radar, erre most jön szembe ez: Reutech Radar Systems RSR 320, amely a Umkhonto szárazföldi telepítésű változatához fejlesztenek.
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.02.12. 13:49:29