95001
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • molnibalage83
    Ezek szerint még okostelefonja sincs a pilótának? Ez okostelefonban levő GPS-szel simán belőhette volna, hogy hol van...
  • [NST]Cifu
    Kazah gép volt. ;)
  • fonak
    GPS/Glonass-ra úgy látszik nem fussa még minden gépben...
  • repvez
    a Mi-8asnak a szárny csonkjain nincs kiépitve uzarendszer, ,de a Mi-17esen se mindegyiken. Emiatt azok biztos , hogy UB blockok

A modernizált Mi-17-eseken már van lehetőség 500l-es pótós felszerelésére 4db egyszerre , mivel a belső tartókon már nem férne el a főfutó miatt
    Utoljára szerkesztette: repvez, 2017.02.17. 11:10:50
  • millerius
    A felvétel közben időnként pillanatokra átlátni szemből az UB-blokkok rakétaindító csövein (foltokban látszik a havas háttér), ez főleg a felszállás pillanatában látszik amikor elemelik a gépet és jobb a rálátási szög a csöveken való átlátáshoz.
  • JanáJ
    Négy pótossal repülhetnek, de nem tudom, hogy ez mennyire model függő. De tényleg mintha nagyobb lenne az UB blokkoknál, meg pont mielőtt felszáll mintha látszódna, hogy nem csúcsos az eleje. Szóval igazatok van. :-)
  • molnibalage83
    Még nem.
  • molnibalage83
    Márimintogy UB blokkok? Méretéből. Én nem tudok róla, hogy oda pótos mehetne fel egyáltalán vagy van olyan, ami ennyire kicsi.
  • messerharcos3
    a hagyományos hornetre gondoltam, a superhornet előttire, amit én már kissé új típusnak éreznék. Legalábbis inkább új típus szerintem a korábbi F-18asokhoz képest, mint a mig-35 a mig-29hez képest. Ezek szerint az anyahajókon sem váltotta fel teljesen a super hornet a hornetet?
  • JanáJ
    Miből gondolod?
  • Hpasp #80764
    AGM-28 Hound Dog normál üzemmódján Mach2 @ 56,8kft az Sz-25M2 (második modernizáció utáni) számára 1965-től nem kellett hogy problémát jelentsen.

Viszont a kis repülési magasságú üzemmódban Mach0,83 @ 1kft nem tudott vele mit kezdeni.
    Persze itt meg a Hound Dog lecsökkent hatótávolsága miatt (1170km vs 620km) a BUFF-nak jobban meg kellett volna közelíteni Moszkvát...
  • molnibalage83
    AGM-69 SRAM és AGM-28 Hound Dog ellen ment volna valamire az Sz-25? Elvileg sebesség paraméteren belül van legalább az egyik...
  • millerius
    A négy darab függesztmény azok UB-16-57 rakéta-sorozatlövő blokkok (16x57mm-es rakéták indítására alkalmasak).
  • JanáJ
    Mondjuk szerintem a üza. tartály, nem fegyver, de attól még vicces.
  • SZUsszan
    Eltévedt, feltalálta magát.
  • [NST]Cifu
    Mit tekintesz "régi" hornetnek?

Az F/A-18A/B Hornetet már csak az USMC használ, igaz ők is nagyjavításon és élettartam-kitoláson átesett A+ és A++ verziókat (pl.: VMFA-115, de ők például már nemrég a boneyard-ról visszahívott és felújított C-t is kaptak, az F-35C-re való átállás 2020 előtt nem várható).

Az F/A-18C/D Hornetet az USMC és az US NAVY is használja még aktívan. Az F-35B és C csúszás miatt várhatóan a 2020-as évek elejére-közepére kopnak majd ki, egy részüket azonban Super Hornet váltja ki majd.

Japán spotter fotók a VMFA-115 gépeiről, a 201-es orrszámú gép F/A-18C, a másik három (203, 205 és 212) pedig F/A-18A+.

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.02.16. 09:21:44
  • fonak
    C/D Hornetet biztosan.
  • messerharcos3
    A jenkik régi hornetet használnak még bárhol?
  • [NST]Cifu
    Csakhogy sem az FN40GL, sem az GLX160A1 gránátvető nem használható külön, ha nincs felszerelve a fegyver alá. (Igen, tudom, hogy az ARX160-hoz van felcsatolható váltámasz és markolat). A HK M320-asa ebben nyújt többet.
  • [NST]Cifu
    Akkor még nem (X)M25-nek hívták, hanem XM29 OICW-nek. És akkor is az volt a gond, hogy 8kg-os fegyver minden katonának, de még csak a gránátosoknak is folyamatosan a kézben sok.
  • JanáJ
    A SCAR-os megoldással meg az a bajom, hogy nekem macera a tárcsere ezzel.De a lentit szvsz simán rá lehetne pattintani az M4-re. Nem gondolom, hogy a HK mérnökei szellemi fogyatékosok lennének. Inkább az ARMY-nál akart megint valaki nagyot fingani álmodni...
    Mondjuk én eleve SCAR párti vagyok.
    Utoljára szerkesztette: JanáJ, 2017.02.15. 14:15:54
  • JYeti
    Nekem is elég ormótlannak tűnik, meg így a fotelből azt a pisztolymarkolatot sem látom elhagyhatatlannak, ha fegyverre szerelve használják (az FN-SCAR-nál és az ARX-160-nál nincs is külön pisztolymarkolat).

Máshol is kritizálják ezt (felesleges pisztolymarkolat, nehéz, nagy), de valahogy mégis elég népszerű. A konkurens megoldások kevésbé terjedtek el.

FN SCAR

ARX-160

Y
  • fonak
    Az M25 alatt az eredeti koncepció szerint lett volna egy gépkarabély (OICW) csak azt törölték (főleg mert a 20mm-es gránát ölőhatását találták kevésnek), gondolom az M25-höz hozzápaszintani már túlzás lenne egyet.
  • JanáJ
    Külön akkor tudod használni, ha viszel válltámaszt. Kb annyival könnyebb a réginél, hogy a fát müanyagra cserélték. :-) Az M203-nak is volt külön irányzéka.
    De nem is ez a gond. Ha leflexelnék a pisztolymarkolatot, akkor tűrhető lenne.
    Az AK-kon a GP-25 és GP-30 pl teljesen kényelmes fogásra. A töltése már nem tetszik ennyire.
    Utoljára szerkesztette: JanáJ, 2017.02.15. 12:42:47
  • JYeti
    Ennyi erővel ezt is le lehet szedni és vinni külön (válltámasszal együtt 2 kg körül van), de ezt vissza is lehet rakni a fegyver alá.

Előnyök az M203-al szemben:

- önálló irányzék;
    - gyorsabban lehet tölteni (nagyobb tűzgyorsaság);
    - nagyobb méretű gránátokat lehet beletölteni;

Hátrányok:

- nagyobb, nehezebb.

Y
  • [NST]Cifu
    3kg, plusz a gránátok. Ami mellett még a nagy könyv szerint egy M1911A1-el volt felszerelve, a gyakorlatban viszont mellette cipelte az M16-osát. Ez így sok volt. Ezért jött az M79 helyett az M203, mint szabvány fegyvere a gránátosoknak. A helyzete is változott, mert előtte egy M79 tartozott egy rajba, az M203 megjötte után viszont egy rajba két M203-assal felszerelt katona volt.
  • molnibalage83
    És mi a helyzet az M79-cel? Met valahol furcsa, hogy a karabélyok alján levő egylövetű gránátvetőt a sorozatvetővel méred össze. Naná, hogy ormótlanok és nehezek és pluszba ezeket nem cipelné senki. Az M79 töltve sincs 3 kg és nagynak sem nevezném. Ja, és hátulról tölthető.
  • JanáJ
    Lövésem sincs miért jó ez az új. Szerintem mindenki lövész, ezért a bokorugróknál legyen karabély, ha visz magával mást, akkor is. Vietnámban bevált a külön vető, oké. Integrálták a puskára oké. De ez most olyan, mint ha egy gránátvetőre raktak volna karabélyt. Szemre egy hulladék. Airsoft fegyvert fogva egy hulladék. Egy gránátvetős katona szerintem többször tartja a karabélyt készenlétben, mint a gránátvetőt. Az M32 meg az M25 megint más tészta. Más képességek, más áron. Olyan mint ha az lenne a baj, hogy nem praktikus az M240 CQB-ra. :-) Nekem ezek a vertikális grippek sem esnek kézre, se a magpullos front grip.
    Mind e mellett a Minimit meg lecserélték IAR-ra, mert nehéz... :-) Tudom, az taktikázás, de akkor is.
  • JanáJ
    Szerintem könnyebb tölteni, mert oldalra hajtod ki. Fel van készítve éjszakai célzásra. Van hozzá külön váltámasz, amivel külön használhatod, de ez szerintem értelmetlen funkció. Szemre sokkal jobb ezzel lőni, mint a régivel, de sokkal használhatatlanabb a fegyver tőle amire teszed.
  • [NST]Cifu
    Az "M16 alján" M203 volt, az M320 hozzá képest előny abból, hogy az oldalra kibillenthető cső miatt hosszabb gránátokat tölts be, illetve leszerelve különálló fegyverként is lehet használni.
  • molnibalage83
    Na ja, de mitől jobb ez a számomra röhejesnek tűnő beépítés ahhoz képest, hogy pl. az M16 alján hogyan van? Totál használhatatlannak tűnik ergonómiailag nekem innen egy székből nézve.
  • [NST]Cifu
    Szvsz pontosan tudod, miért nem terjedtek el a különálló gránátvetők. Mert akkor a katonának vagy egy gépkarabély mellett kell cipelnie, ami rengeteg plusz tömeg, vagy pedig csak oldalfegyvere lesz a gránátvető mellett, ami max. önvédelemre jó, tűzharcban minimális az értelme, ha a másiknál gépkarabély van. Ezen rugózik évtizedek óta az US ARMY és az USMC is. Ezért lett az M203 majd az M320 a megoldás a problémára, és ezért nem kedvelik a harctéren az ultramodern M25-öt és a "régi" M32-őt sem.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Az M25

És az M32
  • [NST]Cifu
    Ahogy Szusszan írja, ez alapvetően a gránátvetővel bolondított fajta. A cső alá a franciák feltehetően inkább bipodot és/vagy első markolatot szerelnek majd...

• JanáJ
    Minimálisan nehezebb ez az M320, mint a régi M203. De sokkal ocsmányabb. Mondjuk ennél szerintem már jobb lenne, ha külön használnák, mert ez így egy gnóm.
  • SZUsszan
    Az is. De gondolom nem mindenkinek lesz a rajban gránávetője, csak max. 2 embernek.
  • molnibalage83
    Én nem érek a kézifegyverekhez, de ez picit orrnehéznek tűnik.
  • [NST]Cifu
    Egy korszak vége, egy új kezdete:
    A francia haderő új gépkarabélya, a német gyártmányú, amerikai alapú HK416F:

• molnibalage83
    Egy részét meg Kőbányára.
    Lásd itt.

Valami videó is készült az egyik egykori ott dolgozóval, de azt nem találtam meg 5 másodpec alatt. Egy helyen fent volt, de a videó már privát valami okból.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.02.14. 14:11:52
  • pbsb4
    Alagút tudtommal.
    Régen követ termeltek ki nagy mennyiségben a környéken. Kb 200 km pince és alagút van a kerület alatt. A Törley is sokat használ borospincének. A tököli repgépgyárat is budafokra telepítették át a bombázások után ( vagy legalább is egy részét.)
    Ma leginkább gombát termesztenek bennük.
    A linken lévőt kifejezetten katonai célra használták/használják.
    Talán most is honvédségi kezelésben van.
  • JanáJ
    Minek megy be a föld alá? Alagút, vagy raktár van ott?