95105

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
JanáJ #80878 Jogos. Saját nem nuki fejünk volt? Vagy lehetett egyáltalán raktáron nem nuki fej? Mondjuk nuki nélkül nudli a cucc. -
A Baglyas (Tapolca ÉNy)...
... persze 90-re csak 8 garázs lett R-300-al betöltve, a maradék 4 (Oka) már nem került rendszerbe.
-
SCUD-ból az első sorozat rakétája (6 később 8db) mindig az állványon volt (a Baglyasban), hogy x perc alatt elhagyhassa a Tapolcai laktanyát. Persze a hozzá való fejek meg Kis-Moszkvában (Tótvázsony-É).
Lérak esetén egy tüzelésre való volt az ügyeletes osztályoknál az állványokon (Dvina/Volhov - 3db, Nyeva - 2db, Vega - 2db).
62-ben minden állvány fullra töltve volt.
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.02.25. 18:13:49 -
JanáJ #80875 "nálunk is az összes rakéta állványon volt"
Scud, Légrak, vagy is? -
Sz-500 (Orosz mobil THAAD)
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.02.25. 13:24:31 -
VSz soha sem tervezett u.n. korlátozott válaszcsapást.
(azzal csak saját atomütőerejét kockáztatta volna) -
_rudi #80872 Korlátozott atomháború szerintem sem létezik.
Engem inkább az érdekel hogy egy esetleges Kubát ért USA légicsapás után (értsd: pár tucat halott orosz tanácsadó, és néhány elsüllyesztett orosz tengó) elég ok lett volna e hogy a HPASP által idézett kikezdhetetlen katonai logika felülírja a politikai logikát.
A politikai logika azt diktálta volna hogy amíg lehet (értsd: még nem pukkant el az első nuki) korlátozott választ adjanak, hátha a másik visszaretten az atom bevetésétől, és akkor kisebb veszteségek árán ugyan, de kvázi nyertesen jöhetnek ki a konfliktusból.
Persze tudom ez egy igazi zéró összegű "gyáva nyúl" játék az utolsó utáni pillanatig, de mindenesetre kérdés hogy ha az Oroszok korlátozott választ adtak volna, akkor az USA - mondjuk azon kívül hogy elfoglalja Kubát - hajlandó lett volna e elsőként atomot bevetni az oroszok ellen?
-
Ebben a doksi filmben az egyik orosz fejes szerint korlátozott atomháború nem létezik, az oda vissza ütések miatt igen hamar totállissá válna. Valaki szerint nem. Hála istennek az ilyen totálisan megjósolhatatlan kimenetel miatt nem ütötötték egymást direktben soha. -
Ők is eljátszották volna az "arányos választ" adunk játékot.
Ezekkel a pacifista, és csak politikusok által hangoztatott elméletekkel mindig az a gond, hogy ha csak arányos (kis) válaszcsapásban gondolkodsz, akkor kiteszed a saját atomcsapásmérő eszközeidet az ellenfél következő válaszcsapásainak.
Gondolj bele, az észak Olasz reptereken ahol a nekünk szánt nuki bombák hordozói állomásoztak, egyáltalán nem volt megerősített fedezék. Ha nem szállnak fel a gépek (időben), akkor egyetlen a reptérre mért csapás az egész ezredet kiiktathatja.
Szerintem nagy-balhé esetén minden repült volna az első pillanattól ami rendelkezésre állt...

-
_rudi #80869 De - gondolom - azért nem egyszerre nyomtak voltak meg minden gombot.
Ők is eljátszották volna az "arányos választ" adunk játékot.
Pl. első lépés: Ny.-Berlin bombázása.
Erre megint az USA lépett volna valamit...stb..
Biztos lett volna valami rövidebb - hosszabb felfutási periódus amikor még hagyományos eszközökkel egyre durvább pofonokat admak egymásnak.
Mondjuk ezt az időszakot lehet hogy erősen lerövidítte volna egy véletlen életben maradt orosz tengó a maga nukleáris torpedójával...
-
Mindenhol.
Teljes harckészültségben volt a teljes VSz, nálunk is az összes rakéta állványon volt.
Ez volt az egyetlen alkalom a DA történelmében, amikor éles bombát függesztettek a mackókra, és készültséget adtak. -
_rudi #80867 Az oroszok hol válaszoltak volna?
Ny-Berlin? -
Vastag arcbőr az USA-ban sem volt hiánycikk soha.. -
MWARI, Dél-Afrika modern OV-10 utánérzése...
Nem tűnik gyengének, de kíváncsi lennék az árára... Egy MQ-9 Predator-nál vajon mennyivel lehet olcsóbb?
-
LoL, nem tudtam, hogy a Tornado Gr.4-esek is megkapták a Luftwaffe-ban az Iris-T rakétákat...
-
Zseniális. Meg a politikai ferdítések is benne...
"...and because our history -- unlike that of the Soviets since World War II -- demonstrates that we have no desire to dominate or conquer other nations or impose our system upon them."
Mindezt a Disznó-Öböl béli partraszállás után...
-
Éppen egy újabb U-2 lelövésének a szituációját készítgetem a SAM SIMULATOR-ba, 1962-ben "éppen egy perccel éjfél előtt"...
... ha valaha elolvasnátok a beszédet amit az USA elnöke elmond a világvége (WW-III) előtt, akkor jó borzongást;
https://nuclearrisk.files.wordpress.com/2012/11/jfk-airstrike-speech-for-blog1.pdf
-
Ezek sem tűnnek friss gyártásúnak. Függően a töltettől, előfordulhat, hogy már instabillá vált 25-30 év után... -
ezt a VBIED-t nem egyszerű megállítani.
-
SZUsszan #80859 Mármint arra célzol, amikor világháborús gránátot hatástalanítottak, ami már instabil volt? -
Azért ezzel a kijelentéssel óvatos lennék. Nagyon ügyes videó editáló programok vannak, itt meg nem sok mindent kellett csinálni... -
Arról mesélhetnek a nemrég elhunyt Honvédségi tűzszerészek, hogy kis magasságból se kell ledobni egy bombát / gránátot, hogy berobbanjon. A hozzászólások között is van olyan, aki a saját szolgálati ideje alatt megtörtént esetet említ, ott is sima pakolástól robbant be egy 155mm-es gránát... -
Olvastam a kommentet, csak ilyet házilag nem videó szerkeszt összes senkil A por meg a többi az nem olyan, amit otthon megcsinálsz... -
Megy a videó alatt a vita. Egyesek szerint kamu a videó, mások szerint nem az.
De hajtótöltet nincs a videón, ezek sima gránátok... -
SZUsszan #80854 Elvileg fake.
Az egyik indok, ha az egyik véletlen tényleg begyulladt, akkor az a pár tucat akkora bummot okozott volna, hogy olyan közelről a kamerának a memória kártyája nem vészelte volna túl.
A másik indok, hogy elvileg ilyen kis magassából ledobva be sem indulhatott volna, de egyébként is úgy néztek ki, mint amelyikből hiányzik a gyújtószerkezet. -
A hajtótöltet gyulladt be? Mindenestre darwin díjas, ahogy pakolták le...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.02.23. 21:23:01 -
A légellenállást és az inerciát és a gép egyéb limitációit nem modellez fent levő gépen. Szimulátorban igen. -
Olyat már nem csak a lúzer Oroszok használnak Szíriában???
Alapvetően igen. Meg a szegényebb országok. :)
Kis intenzitású konfliktusban is MANPAD bármikor, bárhol lehet -> célt minél kevesebb támadásból (minél magasabbról) kell megsemmisíteni, hogy limitáld a MANPAD esélyét -> PGM
A JDAM / LGB kitek előnye, hogy felszerelhetőek a meglévő hagyományos bombákra. Így adott esetben választhatsz is, mit csinálsz.
Persze az SDB a legjobb megoldás, meglepve hallom, hogy drágább volt (?), mint a Paveway IV.... -
SZUsszan #80850 Szavakkal nehéz leírni mi is zajlott.
-
Kis intenzitású konfliktusban adott célok ellen megfelelő lehet.
Kis intenzitású konfliktusban is MANPAD bármikor, bárhol lehet -> célt minél kevesebb támadásból (minél magasabbról) kell megsemmisíteni, hogy limitáld a MANPAD esélyét -> PGM
Buta bomba szerintem múlt századi dolog.
Leterhelt gép viselkedésének gyakorlására módosított FBW program betölt...
Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.02.23. 20:18:19 -
Gyakorláshoz kell, nem feltétlen éles használathoz. Döbbenets, de magyar pilóta fullra pakolt Gripennel més bizony szerintem soha nem repült. Azt is szokni és tanulni kell a szimulátorozás ellenére.
Kis intenzitású konfliktusban adott célok ellen megfelelő lehet.
Az oroszokat azért ekézik sokan a nem PGM használat miatt, mert ez a képessüg fokmérője. Senki nem mondta, hogy adott esetben nem érhető el vele a cél. A bibi az, hogy ha te ilyen fegyverzettel akarnál csak ott operálni, ahol félkomoly SHORAD van, akkor azért "picit" más lenne a szitu és a fenyegetettség. Na meg mert egész városrészeket tarolnak le így. Anno persze Vietnám és Lin II estén ők tolták a propagandát, de most valahogy kevésbé ilyen érzékeny a mimóza lelkük.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.02.23. 18:35:48 -
Egy komolyan veendő csapásmérő képességhez buta bombák is kellennének százas nagyságrendben.
Olyat már nem csak a lúzer Oroszok használnak Szíriában???

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.02.23. 17:58:08 -
Egen, mondjuk a "buta" bombákat én is hiányolom... -
Engem aztán nem lehet ilyen téren részlehajlással vádolni, én pont, hogy mindig azt hangoztatom, hogy a Gripen elvitt minden fejlesztést, és míg a vadászgépek terén tényleg jól állunk, a szárazföldi és légvédelmi egységeknél akár 30-40 éves elmaradás is látható.
Viszont a másik oldalról ha már egyszer van egy modern vadászgépünk, akkor igenis legyen meg a képesség is hozzá. A precíziós csapásmérés képessége igenis indokolt - akár megyünk misszióba, akár nem.
Az még nagyobb blama lenne, ha lenne egy jó képességű vadászgép, de a fegyverzet terén a képességeit messze alulmúló felszereléssel lenne csak felszerelve. Ilyen téren nézd meg a csak Iris-T rakétával felfegyverzett osztrák Eurofightert... -
Egyszerűen kevés a 20+20 db AGM-65. Egy komolyan veendő csapásmérő képességhez buta bombák is kellennének százas nagyságrendben.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.02.23. 17:36:03 -
Az USAF-nak lehet, hogy olcsóbban adják. A hazai pilóták SDB-t jelölték meg a V4 EU BG-hez. Drága, így lett Paveway IV.
A második része kb. igaz, csak éles bombát még egy Gripenes sem dobott és arra is kíváncsi lennék, hogy a kiszolgáló személyzet mennyire gyakran dolgozik éles fegyverekkel... -
JanáJ #80842 Most ezért le fogtok hurrogni, de szerintem feleslegesen fejlesztjük a Grifeket. Az LGB pl miért indokolt? A Maverick miért nem elég? Misszióba nem megyünk vele. Nem lett volna jó valami földi cuccot venni belőle? -
Soha se mond, hogy soha.
Az SDB sokkal olcsóbb megoldás, mint más precíziós fegyver (LGB-t és Maverick-et pedig már vettünk).
Ha összességében nézzük (mennyiségeken meg nem akadunk fel) azért a HUAF Gripen-jei meglehetősen potensek. AMRAAM, Sidewinder, Maverick, LGB, Litening III... Szvsz ha a 10 éve valaki ezeket elsorolja, még a szakmai fórumokon is csak "álmodik a nyomor" szintű válaszok jöttek volna rá...
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.02.23. 17:25:31 -
1. 2. 6.sose lesz MH-nek. -
Most kapjuk meg. A Svéd légierő gépei tavaly júliusban kapták meg, a Csehek valamikor augusztus/szeptember körül.