95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JanáJ
    Fura hogy eladták, még ha tényleg ócska vas lett volna is.
    Fater a seregben állítólag amerikai vasakon sofőrködött. Volt egy csomó itt hagyott terepjáró, meg teherautó.
  • JanáJ
    Nekem ez pl életszagúbb mint mikor a legcsilli-villibb ruhájukban rohangálnak.
  • Hpasp #85258
    Átemelem, hátha érdekes 1 kis történelem itt is...

Az első igazi katonai felderítő radar telepítése 1952. január 1-én történt meg Taksony közelében, a radar típusa SCR-527. Ez a radar amerikai gyártmányú, cm-es hullámtartományban működött, amit a kelet-európai államok ócskavas áron, de működőképes állapotban vehettek meg az amerikaiaktól.
    (gondolom olcsóbb volt eladni, mint hazahajózni)

1952 március 1-én a HVK intézkedésében feladatul szabta 10 rádiótechnikai alegység telepítését, amelyek közül 5 hadműveleti rádiótechnikai század és 5 önálló rádiótechnikai szakasz volt. A radar alegységek számára, a működőképesség elérését 1952 április 20-ra szabta meg. A fenti 10 alegységből 1952 végéig az alábbiak valósultak meg: három hadműveleti rádiótechnikai század P-1(cm-es) és P-3 (m-es) radarokkal Sormás (Nagykanizsa), Egerág (Pécs) és Öthalom (Szeged), valamint 3 önálló rádiótechnikai szakasz P-3-as radarral Marcaltő (Pápa), Seregélyes (Székesfehérvár) és Kerekharaszt (Hatvan) települési helyeken.

Érdekesség, hogy a szovjetek P-1-es típusú cm-es hullámtartományú radarja, amellyel ellátták az ezredet, azonos volt az előbb említett SCR-527-al.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.11.04. 19:40:29
  • Hpasp #85257
    A hidegháború eleje óta nálunk rendszeresített 36 féle radar felsorolása évszám és darabszám szerint.

Molni kedvéért, a 4db P-40 a 3db KUB ezred és a KRUG ezredé volt.

Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2017.11.04. 18:28:30
  • JanáJ
    Ezt már akartam kérdezni, hogy ennek mi értelme? Azt írták nem is a gyártó unatkozott, hanem a sereg kérése volt.
  • qtab986
  • [NST]Cifu
    Hát a végét olvasni azért elég elszomorító....
  • Hpasp #85253
    Egy kis honi csapat-légvédelem történet...

• [NST]Cifu
    Lassan lehet repülőgépekre se ártana visszaszerelni a Sparrow-t. :)
  • _rudi
    Vannak új hírek az ESSM Block II-ről is
    Az új aktív radar önirányítás mellett megmaradt a passzív lokátoros önirányítás is plusz megerősítik hogy MCG-t más erre alkalmas eszköztől is kaphat ezért adott esetben tényleg "be tud lőni" a radarhorizont alá. Ez az utóbbi tulajdonsága akár NASAMS-ból kilőve is hasznos lehet.

• [NST]Cifu
    Némileg eltérő az alkalmazás, hiszen eredendően beérkező gránátok, rakéták lelövése lett volna a célja. "Mellesleg" volt alkalmas SHORAD feladatra, gondolom a NorthropGrumman akkor már úgy van vele, hogy megcsinálja a saját NASAMS-át.
  • molnibalage83
    Ez kvázi NASAMS klónnak tűnik nekem.
  • [NST]Cifu
    Indirect Fire Protection Capability (Increment 2 – Intercept). A NorthropGrumman építette az US ARMY elvárásainak megfelelően, a cél alapvetően a beérkező rakéták, gránátok elleni védelem lett volna, másodlagosan SHORAD képesség (drónok, helikopterek ellen). 2016 februárjában 156 millió dollár ráköltése után elkaszálták.

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.11.03. 11:55:06
  • molnibalage83
    Mi a második neve/típusjelzése? Egyáltalán ki rakta össze? Ki használja?
  • [NST]Cifu
    Mintha valami K-30 BIHO lenne, de már MANPAD-dal. Nem tudtam, hogy létezik ilyen változat, most látom először.

Pedig már jó ideje létezik, 4db dél-koreai Shigung MANPADS van rászerelve:

A rakétás cuccot nem ismerem fel a teherautós indítással.

Pedig arról is volt szó már. 15 konténer van a teherautó platóján 3x5-ös elrendezésbe, és ebbe lehet Hellfire, Sidewinder, vagy hasonló rakétákat rakni. Az indító jármű nem rendelkezik saját szenzorral, ő csak az indításért felel (meg gondolom az MCG-ért).

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.11.03. 11:41:40
  • molnibalage83
    0:46-nál az micsoda? Mintha valami K-30 BIHO lenne, de már MANPAD-dal. Nem tudtam, hogy létezik ilyen változat, most látom először. A Német Gepardból is készült ilyen koncepció, lengyel Loara is ilyen.

A rakétás cuccot nem ismerem fel a teherautós indítással.

Elképesztő, hogy a jenki a Chappy óta nem rendelkezik SHORAD-dal sőt, a fél csapatlégvédelem sem létezik a HAWK kiszórása óta. Annak mobilitása valahol félúton volt a Kub és Nyeva között és helyenként annál is jobb, légiszállítható volt helivel is.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.11.03. 11:18:27
  • [NST]Cifu
    US ARMY SHORAD tesztelés:

• [NST]Cifu
    Ettől még jereváni rádió esete. Jemenben használták/ják a Szu-100-ast, de az adott kép nem azt ábrázolta. ;)
  • m18
    Hmmm... Akkor itt van két kb két éves kép Jemenből:Jemen
  • [NST]Cifu
    Hmm... na várj, akkor ez valójában a Jom-Kipurrnál készült kép?
    Akkor átverés áldozata lettem. :(
  • m18
    Cifu Mester,a SzU-100-ról tükrözött a kép,de itt van az eredeti is:SzU-100
  • JanáJ
    Ez így parttalan. Ha zsaru, ügyész, stb lennék és realitás lenne, hogy valaki bántani akar, akkor sem plate-tel az ágyam mellett aludnék. Lehet más iggen. Szerencsére nem vagyunk egyformák.
  • JanáJ
    Szegény vasak. Azt jól látom hogy szemből vagy hármat bekapott?
  • [NST]Cifu
    Jemeni relikviák:

• [NST]Cifu
    Molni ajánlom figyelmedbe a hírt - ez csak az indítórendszer (érzékelők, FDC, indítóállások), a rakéták külön tételt képeznek....
  • aksurv2
    Nem jókat nézzel. Rengeteg video van belőle. Itthon is már el lehet jutni nagyon jó képzésekre. Nekem sincs ilyenem nyilván ővre is teheted. Telefon 20:45 az átlagos kiszállási idő az ORFK szerint. És ha már benn vannak lakásban....
  • Hpasp #85234
    Indonéz NASAMS - 77m$.

• fonak
    Ahogy nő a "diverzitás", veszik fel a sok "affirmatív" latinot, feketét, nőt, egyre több lesz az ilyen eset (meg persze fehér redneckekkel is tele van a katonaság).
  • Freeda Krueger

• JanáJ
    Zseniális, egyet értek. Igaz war nélkül a sima beltet már feltalálták pár száz éve. De kevesen szolgálunk egy FOB-on Afganisztánban. Én pl nem a warbeltet venném fel, hanem a telefont, ha fognak a kutyák. Még egy olyan videót sem láttam a nagy fegyveres csatornákon, ahol EÜ előadás lett volna. CAT helyett meg pont jó egy derékszíj.
    Amúgy nekem is van egy mini eü csomagom airsoftra, túrázni, kocsiba. Van benne CAT :-). Nehezen raktam össze hogy mi legyen benne, mert nincs EÜ képesítésem.
  • molnibalage83
    A nem gyenge alatt az értem, hogy hol és hogyan adta ezt elő...
  • millerius
    Ugyanezt tudták a szovjet UB-16-57, UB-32-57 és B-8 sorozatlövő blokkok, csak kicsit nagyobb kaliberű rakétákkal.
  • JanáJ
    Az is meredek egy nem megerősített kerekes járművön.
  • aksurv2
    A warbeltben az zsenialis, hogy egy mozdulattal felcsatolod, es onnantol minden van nalad. Az igazan nevetseges az, ha azert verzel el mert CAT a szekrenyben van es nem az oveden. Lattal mar el elverezni akaro embert a 7 buszon pentek delutan csucsforgalomban? Mert en igen, es baromi jol jott volna egy normalis cucc a 20 eves szakadozo BKV kotszer helyett. Ez dolgot egy KMZ hallottam eloszor akkor kezdtem utana nezni akkor talatam ezeket a videokat.
  • [NST]Cifu
    A jellegzetes csőszájra szerelt vonószem alapján nekem 122mm-es D-30-as ágyútaracknak tűnik....

• JanáJ
    Nem akarok senkit megsérteni, de nekem ez már nevetséges. Ha lenne (lehetne) itthon lőfegyverem, akkor még egy maroklőfegyver lenne a kezem ügyében, de öv/plate cerrire/sisak/támadó kézigránát már nem annyira. De ezen nem veszünk össze. Íjjal is sokan gyakorolnak, pedig a Tescoban is van hús. Szóval ez az én szememben hobby, nem képesség.
  • JanáJ
    Ez azért durva a világ vezető haditengerészeténél. A pánikolás még csak csak, de ez a sok, nem tartotta be, nem tudta, nem értette, nem kapcsolta be. Azt gondoltam, hogy ennél egy civil teher hajón nagyobb a fegyelem. Mondjuk legalább nem drogoztak. :-)
  • JanáJ
    A negyedikre mi van rápakolva? Az valami 155 milis?
  • [NST]Cifu
    Napi szíriai Mad Max járművek:
  • molnibalage83
    Nem gyenge.